abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hrátky s Raspberry pi 2

    21.3.2015 23:27 | Přečteno: 4196× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 21.3.2015 23:36

    Když jsem si nedávno přečetl, že vyšla nové verze Raspberry Pi, dostal jsem chuť si s tím trochu pohrát. Mám totiž doma monitor, který používám víceméně jen na filmy přehrávané z notebooku a minipočítač Raspberry Pi by se mi hodil, abych z něj udělal přehrávač. Ubylo by tak drátů kolem monitoru a přibylo pohodlí. V tomto zápisku bude postup výroby "All in one". Povídání o SW si nechám na jindy, pokud vůbec někdy.

    Zadání

    Jak bylo řečeno výše, dal jsem si za úkol vyrobit ze starého monitoru a nového RPi2 kompaktní celek. Moje základní požadavky byly:
    1. Abych si s tím pohrál
    2. Aby to fungovalo
    3. Aby to za monitorem nebylo vidět a nečouhalo to moc dozadu
    4. Aby k tomu vedlo co nejmíň kabelů
    5. Aby připojené kabely byly lehce odpojitelné (občas monitor přenáším)

    Přípravy

    Monitor má zabudovaný USB hub, takže odpadá starost s napájením periferií. Na druhou stranu na žádném z konektorů není napětí dokud se nezapojí vstupní signál, takže bude nutné napájet RPi2 z jiného zdroje (od tabletu).

    Nejdřív jsem se zamyslel nad počtem vstupních drátů. Je potřeba ethernet a napájení. To jsou aspoň 2. Abych nemusel tahat zvlášť 5V pro RPi2 a 230 pro monitor, musí být na zádi monitoru umístěna rozdvojka.

    Dál jsem musel vyřešit na co to všechno pověsím. Dá se sehnat plno držáků na RPi, které se našroubojí na držák VESA, ale nebylo by kam dát tu prodlužovačku. Rozhodl jsem se pro plexisklo, protože je pěkné a dá se doma docela slušně opracovávat. To jsem ještě netušil, jaký problém je sehnat kousek plexiskla. Nakonec jsem ho našel v obchodě s potřebami pro výtvarníky. Pořídil jsem kousek 17.5x25 cm v tloušťce 4mm.

    Ostatní věci už šly sehnat jednoduše, takže jsem je koupil, některé jsem použil z přebytků z dřívějška.

    Dál jsem se rozhodl, že nechci mít namotané hromady kabelů, takže buď používat nejkratší možné varianty, případně i kabely zkrátím, pokud to jde. Takže napájecí kabel jsem zkracoval, HDMI naopak zkrátit nejde a USB mě ještě čeká.

    Provedení

    Přemýšlel jsem nad tím, jakou rozdvojku použít, docela se mí líbil power cube (http://www.allocacoc.com/), ale nakonec jsem ho zavrhnul pro velikost a cenu. Potřeboval bych totiž verzi rewirable, která stojí přes 600 Kč. Nakonec jsem se rozhodl vzít normálního 3hlavého psa a upravit ho, aby byl přívodní kabel odpojitelný jako u počítačových zdrojů.

    Na prvním obrázku vpravo je prodlužovačka se spínačem, to černé vedle je konektor jaký je na počítačových zdrojích. Na druhém obrázku je prodlužovačka už otevřená. Spínač půjde pryč a místo něj přijde konektor (je jen o kousínek menší). Na vnitřek prodlužovačky se připojí přes fastony. Sice to není šroubovaný spoj, ale to wago spojky taky nejsou. A pořád to je lepší než pájené spoje.

    Na třetím obrázku už je většina potřebných komponent. Co tedy potřebujeme: Pokud dobře počítám, tak celkové náklady jsou asi 2600 Kč. Pokud chcete porovnávat s jinými přehrávači (například založenými na Androidu), uvědomte si, že některé věci musíte taky dokoupit (např. kabeláž). Cena pro srovnání je pak zhruba 1600 Kč (RPi2 + plastová krabička + nabíječka + 8GB SD karta).

    Při pohledu zezadu na monitor je napájení vlevo, kdežto potřebné datové konektory vpravo. Takže prodlužovačku dám doleva a RPi2 doprava. Na obrázku 4 je přišroubovaná krabička. Plexisklo je bez krycí folie skoro neviditelné, tak vězte, že krabička pod ním.

    Na 5. obrázku je umístěna i prodlužovačka. Oproti zvyklostem jsem ji otočil od 90 stupňů, aby kabely netrčely dozadu.

    A na posledním (6.) obrázku je už vše namontované na monitoru. Modrý USB kabel vede do USB hubu a v blízké budoucnosti ho nahradím kratší verzí. Černé kabely ještě víc vpravo jsou myš a klávesnice. Otvor nad RPi2 js příprava na restartovací čudlík, ke kterémužto účelu jsou vyvedené vodiče z krabičky.

    Závěr a poučení

    Věnujte velkou pozornost výběru USB kabelu na napájení. Některé špatně drží v konektoru a při lehkém zavadění přestanou mít kontakt. Při nabíjení telefonu to až tak nevadí, ale počítači to vadí. Stejně to platí i pro nabíječky. Mám doma nabíječky a USB kabely od tabletů Lenovo a všechno to jsou šmejdy.

    Nepolovodičové komponenty jsem nakupoval v jednom ne úplně malém internetovém obchodě a dost mě zklamalo, že většinou byly v nabídce jenom polské výrobky, které mě zrovna nepřesvědčily kvalitou. Bohužel v jiných obchodech to není jiné a výrobce se člověk často dozví až když si zboží přebírá.

    Obrázky

    1. První várka součástek
    2. Otevřená prodlužovačka
    3. Součástky připravené na montáž
    4. Krabička přišroubovaná k plexisklu
    5. Krabička + prodlužovačka přišroubovaná k plexisklu
    6. Výsledek.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Hrátky s Raspberry pi 2, obrázek 1 Hrátky s Raspberry pi 2, obrázek 2 Hrátky s Raspberry pi 2, obrázek 3 Hrátky s Raspberry pi 2, obrázek 4 Hrátky s Raspberry pi 2, obrázek 5 Hrátky s Raspberry pi 2, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xsubway avatar 22.3.2015 09:08 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Pěkný blog, ale zrovna ten zmíněný soft mě zajímá nejvíc.-)

    Mám rpi2 jen chvilku s plastovou krabičkou a 2A zdrojem. Prozatím jsem nainstaloval na SD kartu OpenELEC a připojil k TV.

    XBMC as Kodi funguje celkem dobře, ale kdybych chtěl trochu víc experimentovat, tak by to chtělo nějakou distribuci jako XBian, Raspbian, ...?
    Dreit avatar 22.3.2015 10:43 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2

    K tomu napájení - hádám že stejně jako u jedničkový maliny to půjde zapojit do GPIO konektoru. A že takovej PATA konektor drží zatraceně dobře ;-)

    Nope
    22.3.2015 10:50 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    S tím napájením jsem neexperimentoval, bylo pro mě jednodušší to zapojit tak, jak se to doporučuje přes USB konektor. Ale i kdyby to šlo, tak jak jsem psal, ten ribbon kablík tam má málo místa na ohyb, takže mi přijde jednodušší pořídit pořádný USB kablík a GPIO si nechat na experimenty s diodkami a dálkovým ovládáním.
    Dreit avatar 22.3.2015 11:29 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2

    Chápu, jen nápad :-)  Na druhou stranu, ty diody a DO taky budeš muset nějak připojit ;-)

    Nope
    22.3.2015 17:16 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Ty připojím asi kablík po kablíku.
    ghibulo avatar 22.3.2015 12:14 ghibulo | skóre: 6 | blog: ghibulo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Taky už jsem o něčem takovém přemýšlel - ale připadá mi univerzálnější a s přibližně stejnými náklady tohle řešení-
    • tablet androdid s microhdmi ... ty levnější nepřesahují příliš 2000Kč
    • nějaká ta redukce vga - microhdmi ... kolem 600Kč
    Dreit avatar 22.3.2015 17:32 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2

    Jestli jde o VGA výstup, tak to je u maliny pořešený taky docela hezky - http://www.raspberrypi.org/gert-vga-adapter/

    Nope
    22.3.2015 18:39 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Pokud si můžu vybrat mezi opravdovým Linuxem a Androidem, jdu do Linuxu. Android se mi nějak zajídá. On to je vlastně uzavřený systém postavený nad Linuxem, přičemž se na ten Linux bez černé magie nedostanu.

    U levného tabletu bych se bál, že mu bude trošku chybět výkon a stabilita. Navíc nevím, jak bych ho uchytil na záď monitoru.

    Napiš taky zápisek a můžeme porovnávat zkušenosti.
    Max avatar 22.3.2015 14:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Ahoj,
    předpokládám, že jsi si koupil třípsa s vypínačem a vypínač jsi vyměnil za napájecí PC konektor? Pokud ano, proč jsi to tak řešil? Proč jsi nepoužil třípsa s vypínačem + jednu zásuvku si neodpojil a nenamontoval do ní ten napájecí PC konektor?
    Nebo potřebuješ 3 napájecí konektory (třetí třeba pro nabíječku na telefon, nebo?)?
    A měl bych ještě druhý dotaz, jakým způsobem jsi připojil ty dráty od PC konektoru na ty konektory (lištičky)? Nebo jsi využil stávajícího připevnění vypínače?
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.3.2015 17:16 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Zdar.

    S tím třípsem se to tak prostě vyvinulo. Původně jsem chtěl vyříznout díru na konektor tam, kde je napájecí kablík. Ale jako na potvoru tam má tenhle pes kuželovité zakončení. Pak jsem zkusmo vyhodil ten spínač a zjistil jsem, že tam ten konektor sedí (ten spínač by musel ven tak i tak, protože ten konektor má nějakou hloubku), asi to jsou nějaké normované rozměry. Potom jsem využil již přítomné vodiče a jenom na ně nakrimpoval fastony, aby to šlo připojit k tomu konektoru. Zemnící vodič tam samozřejmě nebyl (ten nejde přes spínač), tak jsem si něco vytáhl z odpadu. Celkově vzato bylo to řešení s minimem změn.

    Abych se přiznal, nenapadlo mě napájet tu prodlužovačku přes jednu ze zásuvek, protože ten konektor by se tam těžko napasovával, a pak si taky občas prohlídnu zápisky na elektrika.cz (třeba tady, případně další odkazy.)

    Třetí zásuvka je jenom do rezervy. Zatím jsem ji nepoužil, ale občas dělám z domu na služebním notebooku, tak si ho budu odtamtud napájet. (Práce z domu pro mě znamená, že si monitor přenesu do pracovny a pak se mi hodí, že má na zádi funkční zásuvku).
    Max avatar 22.3.2015 22:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Ahoj, nemyslel jsem to tak, že by se napájelo kabelem, který má na obou stranách samce. To je samozřejmě prasárna. Myslel jsem tam dát konektor a pokud by hloubka nebyla ok, tak nevadí, mohla by čouhat a zbytek vylít silikonem, nebo něčím, co zatvrdne.
    Ale to je jedno, pokud vyhovuje, tak ok.
    Jinak na uchycení kabelů jsem se ptal proto, protože jen tak omotat to nejde, spájen cínem je také nepřípustné, jedině spájet mědí apod., nebo použít nějakou svorkovnici.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.3.2015 20:22 mata
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    To zasuvkove monstrum me desi. Vypinani od napajeni bych asi radeji resil na strane 5V. Pokud je ta nabijecka na mobil aspon trochu normalni, tak by pak nemela zrat skoro nic a ani nehrat.
    27.3.2015 12:35 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    Když jsem něco podobného stavěl, přemýšlel jsem o RPi (ještě původním) i nějakém malém Androidu, ale nakonec se jako nejvhodnější ukázal Intel NUC. Sice nejlevnější stojí 3k5 Kč, ale je to plnohodnotný počítač s fungující správou napájení, SATA portem, docela výkonnou grafikou a 7.1 zvukem.
    1.4.2015 17:09 čtenář
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2
    +1 !!!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.