abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Nová verze

    Byl vydán svobodný kancelářský balík OnlyOffice Docs 8.1. Vedle četných oprav přináší několik funkcí včetně podpory editace textu v PDF a vytváření formulářů v PDF.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    dnes 12:33 | Zajímavý článek

    Daniel Stenberg, autor nástroje curl, z databáze SteamDB zjistil, že aktuálně 22 734 her na Steamu používá curl.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Společnost Anthropic vydala Claude 3.5 Sonnet, tj. novou verzi své umělé inteligence Claude (Wikipedie). Videoukázky na YouTube. S Claude 3, stejně jak s GPT-3.5, Llama 3 a Mixtral, si lze pokecat bez přihlašování na DuckDuckGo AI Chat.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.8 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 126. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu a na YouTube. Vypíchnuta jsou vylepšení v integrovaném poštovním klientu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:11 | Zajímavý článek

    Příspěvek Aukce domén – měsíc po spuštění na blogu CZ.NIC shrnuje první měsíc provozu Aukce domén .CZ. Aukcemi prošlo celkem 18 174 domén, z toho na 742 z nich byl učiněn alespoň 1 příhoz. Nejdražší aukcí byla na doménu virtualnisidlo.cz s cenou 95 001 Kč, která však nebyla včas uhrazena. Nejdražší aukcí, která byla vydražena i zaplacena je praguecityline.cz s cenovkou 55 600 Kč.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 11:11 | IT novinky

    Před 40 lety, 19. června 1984, Bob Scheifler představil první verzi okenního systému X (X Window System). Vycházela z okenního systému W (W Window System).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    včera 11:00 | Nová verze

    Desktopové prostředí MATE bylo vydáno ve verzi 1.28. V gitových repozitářích je sice už od února, ale oznámení vydání se na webu objevilo s několikaměsíčním zpožděním (únorové datum zveřejnění je nepravdivé). Jde o první velké vydání od roku 2021. Uživatelsky nejvýznamnější pokrok je v podpoře Waylandu.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    19.6. 21:44 | Nová verze

    Laboratoře CZ.NIC vydaly novou verzi 4.24.0 aplikace Datovka, tj. svobodné multiplatformní desktopové aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi. Přidány byly nové parametry do rozhraní příkazové řádky „export-msg“, „export-msgs“, „import-msg“ a „import-msgs“, které dovolují číst/zapisovat zprávy z/do databází. Veliký panel nástrojů byl nahrazen více nastavitelnými

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.6. 12:11 | Nová verze

    Mapnik (Wikipedie), tj. open source toolkit pro vykreslování map a vývoj mapových aplikací, byl vydán ve verzi 4.0.0. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    19.6. 10:44 | IT novinky

    Mozilla koupila firmu Anonym, tj. průkopníka v "digitální reklamě chránící soukromí".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    Rozcestník

    Pád Třetí říše

    30.8.2005 02:22 | Přečteno: 1236× | MeaningOfLife

    Konečně jsem viděl tento film, čekal jsem, že to bude více méně dokument a očekávání se potvrdilo. Ovšem dost na mne zapůsobil, z několika důvodů.

    Jeden je, že je to asi první film, co vidím z pohledu Německa, z jeho úhlu, jak na něj doléhají útrapy. Nejdřív jsem jen zíral, jak to je docela drsný - ne, že bych o tom nevěděl, ale vidět to na vlastní oči je něco jiného, než o tom číst.

    Druhý bylo, že jsem přece jen nevěřil, že Hitler se choval takhle pomateně? Tj. bez ohledu na realitu, na vážnost situace. Na druhou stranu ale zřejmě díky tomu i válka dopadla tak, jak dopadla - snad.

    Další - zase mi došlo, že svět se nedá sjednocovat násilím, vše chce čas. Měly by spojovat ideály a měly by být společné - kulturní, sociální, ekonomické atd. - takové hodnoty. A stejně tak těmito ideály nelze omlouvat použité prostředky. Stále by mělo platit, že má svoboda končí tam,kde začíná tvoje.

    Říkám si, kde asi ještě šlo - teoreticky - změnit vývoj - tak, aby nedošlo k napětí a takovému konci, jakému došlo v našem rodném století. Vychází mi to tak, že problém započal u Karla IV., to jsme se naposled - my tady v naší kotlině žijící - měli tak nějak "světově", abychom se snad nemuseli bát "cizího živlu". A mám za to, že od Karla IV. hlavně pochází osidlování našich zemí Němci. Takové osidlování, se kterým si pak neporadil Václav IV. - což mu mám tak nějak za zlé - či spíše jako jeho smůlu, že neměl velikost Karla IV., aby si s tím poradil s velikostí a moudrostí svého otce. Pak mne napadlo, že stejně tak mohl Karel IV. pozvat na rozvoj naší země "bratrské" Poláky (jestli to vůbec šlo?) a snad bychom se jako Slovani pak neservali? Tj. snad bychom se nehádali, snad časem splynuli v jednu velkou zem. Jestli se nepletu, tak se dnes Poláci nemaj rádi ani s Němcema, ani Rusama - snad od Trojného dělení někdy v 17. století (a pak II. sv. války samozřejmě) - snad bychom oba národy dopadly lépe?

    No, pěkně se mi to teoretizuje ... až budu mít více času, kouknu do historie, zda se nějak nepletu ... Stejně tak si uvědomuju, že je těžké odlišit od sebe informace a dezinformace.

    Totiž třeba ... pokud skutečně v roce 1941 byli Rusové připraveni k útoku, jak jsem někde zahlíd to tvrdit ... kdyby oni zaútočili na Němce, nebylo by to tak jednoznačné, dnes vše soudit.

    Prostě to, že jsem viděl tento film a znova si připomněl hrůzy všeho, měl jsem o čem dumat. Možná je tento film odpovědí na pochybnosti (nejen) v Německu, na vzpomínání po silné ruce u mladých, ale je dobře, že byl natočen - i takhle syrově. Souhlasím s klasikem, že civilizace, která nemá minulost, si nezaslouží žádnou budoucnost.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.8.2005 02:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Pomatený Hitler
    Druhý bylo, že jsem přece jen nevěřil, že Hitler se choval takhle pomateně? Tj. bez ohledu na realitu, na vážnost situace. Na druhou stranu ale zřejmě díky tomu i válka dopadla tak, jak dopadla - snad.
    Hitler se naštěstí během války choval pomateně, jinak tu, tak jak tu jsme, tak tady nejsme :-)

    Hitler dobře začal - sjednotil Německo proti nějakému nepříteli a dal lidem velkou vizi. Bez výstřelu anektoval Rakousko a vykřičel si Československo. Dobýt Polsko nebyl pro Wehrmacht až tak velký problém.

    Pak ale udělal dost chyb. Kdyby od roku řekněme 1940 vedli válku jeho generálové, mohla dopadnou jinak.

    První chybou bylo bombardování Londýna vyprovokované anglickým náletem na Berlín - šlo jenom o pár bomb, ale Hitler se rozzuřil. Dnes se můžeme jenom dohadovat, jestli to bylo účelem toho náletu. Fakt je, že vrchní velitel britského letectva Churchillovi v jednu chvíli jasně řekl, že pokud bude Luftwaffe pokračovat v náletech na britská letiště, tak R.A.F. bude zanedlouho neschopná boje - nálety na Londýn byly tedy pro britské letectvo úlevou - zatímco Luftwaffe krvácela při náletech na civilní cíle, R.A.F. opravila svá letiště, dostala nová letadla, docvičila piloty a pak to dala Němcům pěkně sežrat.

    Další Hitlerovou chybou byl útok na Sovětský svaz, když ještě nebyla vyřešená situace na západní frontě. Boj na dvou frontách byl pro Německo osudný v první válce a později se ukázalo, že v druhé se historie opakovala.

    Hitler potom bláznil čím dál víc. Dával rozkazy generálům na východní frontě, i když ti měli mnohem větší přehled o situaci. Německé síly se často zbytečně přesouvaly z místa na místo (ze severu na jih a zpátky) a ztrácely čas. Němci byli 80km od Moskvy a její dobytí mohlo válku rozhodnout - Moskva byla (a asi ještě je) jednak velký dopravní uzel a druhak symbol. V podstatě to pro Němce taky byla poslední možnost, protože Žukov (?) se svojí armádou už se k Moskvě blížil taky a byl v přesile.

    Poslední hřebíček do rakve byl útok na Stalingrad, kde Hitler nechal pátou (pokud se nepletu) armádu. Každému bylo jasné, že město nepůjde udržet, ale hlavní slovo měl Vůdce, který zakázal opustit město, i když to ještě šlo. Sovětská armáda pak Stalingrad obklíčila a pokus prorazit obklíčení zvenku a zachránit obležené vojáky selhal. (Mimo jiné, Hitler tenhle pokus výslově zakázal a velitel těch, kteří tenhle rozkaz porušili, byl popraven.) Následně bylo možné zásobovat obklíčené město jenom leteckým mostem a když byli Němci zatlačeni přiliš daleko, neměli obležení zásobování žádné a museli se vzdát.

    Pád třetí říše a vítězství spojenců byla potom jenom otázka času.

    Tak takhle nějak bych to viděl já.
    Quando omni flunkus moritati
    30.8.2005 03:03 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Šestou armádu (Paulus).
    Copak toho není dost?
    30.8.2005 12:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Díky. Snad si to budu pamatovat ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    30.8.2005 08:17 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler

    jenže H rusko a v podstatě celej Balkán potřeboval kvůli ekonomice Německa, páč jináč by narychlo pospojovanou říši neudržel pohromadě.

    každopádně ten film mne natolik zaujal, že mne rozhodil na 3 dny.

    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    30.8.2005 08:32 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler

    Já si naopak myslím, že Hitler byl velmi chytrý stratég, který ve většině situací jednal dobře. K porážce se samozřejmě nikdo nechce hlásit a snaží ji přehodit na někoho jiného a Hitler se dobře hodil. V mnoha situacích se prostě nedalo jednat jinak - např. kdyby se Němci stáhli ze Stalingradu, tak by Rusové mohli odříznout německá vojska na Kavkaze a to byla ještě horší pohroma. Válka na dvou frontách je velmi nevýhodná, ale vyřídit SSSR překvapivým útokem byla jediná možnost atd.

    Hitlerovy strategické chyby byly dvě.

    1) Podcenění ekonomického zázemí - teprve v roce 1943 začala totální konverze na válečný průmysl.

    2) Nevyužití antikomunistických nálad v SSSR - na mnoha místech SSSR (Pobaltí, Ukrajina, Bělorusko) vítali lidé Němce jako osvoboditele, kteří je zbavili strašného Stalinova režimu. Kdyby se toho využilo, ustavili se místní loutkové vlády a pod praporem osvobození od komunismu se táhlo na Moskvu, tak by se možná SSSR zhroutil zevnitř.

    30.8.2005 09:06 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Tak tak, ale oni se na Ukarajině, v Pobaltí a dalším, chovali tak, že si z potenciálních spojenců udělali odboj.
    Navíc zatáhli do války USA. Když Amerika vyhlásila válku, tak se prý v Berlíně smáli. Jenže Amíci průmysl na válku předělai z fleku a za chvíli měli proklatě kvalitní armádu. A ty rozměry. Japonci v tomhle byli příčetnější, podle pramenů hlásili císaři, že sice (na začátku, kdy jim všechno klapalo jak chtěli), můžou Ameriku dobýt, ale nemůžou tam vládnout -- nejsou lidi na takové rozměry.
    Němci také při tažení proti židům vyhnali vědeckou elitu do náruče nepřítele. A zatímco němečtí fyzici, podle všeho, vývoj atomovky brzdili, v Los Alamos se pracovalo na plný výkon. S výsledkem který známe.
    Kdyby -- chyby, ale i po případném obsazení SSSR a porážce Anglie, by asi Adolf&spol. nezvládal odboj na té obrovské zabrané ploše. A pokud by neměl naprostou převahu ve vzduchu, tak se jedno město za druhým, jedna vojenská továrna za druhou mění po náletu na placku.
    Fujtajbl!
    Co mi přijde děsný, že Hitler nebyl nějaký unikát. Fašounů byla plná Evropa, která po deziluzi první války se chytala jakékoliv idee.
    Dneska také ideály moc nejsou, chtělo by to nějakej slušnej, než se objeví nějakej magor s neslušným. Ale kde ten ideál vzít...
    30.8.2005 10:02 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler

    V zásadě souhlas. Jen pár detailů - USA nevyhlásily válku Německu, ale naopak, i když v praxi to bylo jedno. Ale Hitler nikdy nechtěl válčit proti USA ani GB. Naopak prezident Roosevelt dělal všechno proto, aby USA vstoupily do války a když to nešlo přímo, tak musel oklikou přes Japonsko.

    Problém s odbojem a celkovými rozměry SSSR by dal řešit právě tím chytrým přístupem - kdyby se Němci chovali slušně, tak by byl odboj mnohem slabší a boj s partyzány by se navíc dal přehodit na bedra místních vlád.

    Nálety by se daly řešit přesunutím továren na východ, kam by spojenecké letectvo nedosáhlo.

    30.8.2005 14:51 Siky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    "Naopak prezident Roosevelt dělal všechno proto, aby USA vstoupily do války a když to nešlo přímo, tak musel oklikou přes Japonsko."

    Naopak. Roosevelt zatracene moc NECHTEL jit do valky. Mnohokrat je Anglicani zadali o pomoc, ale jedinou, kterou dostali, bylo vybaveni. Tech konvoju, co odjizdelo z USA do Evropy nebylo malo. USA by vic vydelali na tomhle, protoze dodavali zbrane valcicim zemim a je to nic nestalo.

    Kdyz si vzpomenes na I. svetovou valku - pred ni dluzily USA evropskym zemim nekolik mld. dolaru za hospodarskou pomoc. Za valky delaly dodavatele zbrani a jidla - po valce snad nebyla evropska zeme, ktera by u USA nemela dluh, protoze se to otocilo.

    Za II. svetove valky premlouvali Anglicane Roosevelta tak moc, ze posilali rozsifrovane kody Enigmy, aby vedel, ze o akcich vedi dopredu.

    Nakonec to rozsekli Japonci utokem na Havaj a to jeste par dni pred tim meli plne huby mirovych smluv. Proto byla flotila v Pearl Harboru rozsekana, protoze to nikdo netusil.

    Asi tak.
    30.8.2005 14:53 Siky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Omlouvam se za gramatiku - USA by vic vydelalY na tomhle, protoze dodavalY zbrane valcicim zemim a je to nic nestalo.
    30.8.2005 15:47 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler

    Nemáš pravdu. Roosevelt chtěl bojovat proti Německu hned od začátku. Jenže izolacionistické tendence byly v USA velmi silné, Američané se prostě nechtěli zase plést do války v Evropě. Vyhlásit válku Německu v roce 1939 by byla politická sebevražda. Proto musel FDR deklarovat neutralitu, ale zároveň manévroval tak, aby zavedl USA do války - finanční a materiální pomoc GB, protiponorkové pásmo u amerických břehů atd. Němcům se to nelíbilo, ale nemohli nic dělat a válku vyhlásit nechtěli. Nakonec FDR vmanévroval do války Japonsko - zakázal jim prodávat ropu a zmrazil jim peníze v US bankách na nákup ropy a tak jim v podstatě nedal jinou možnost.

    O útoku na Pearl Harbor se téměř jistě vědělo předem, protože Američané četli japonské diplomatické zprávy, proto tam nechali jen staré bitevní lodě.

    30.8.2005 20:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    O útoku Na Pearl Harbour vědělo Angličani, Američani ne, protože jim to nikdo neřekl. Churchillovi bylo totiž naprosto jasné, že až Japonci zaútočí, USA jim vyhlásí válku a Němci potom vyhlásili válku USA (protože Japonsko byl jejich spojenec) - tím v podstatě vmanévroval USA do války v Evropě
    Quando omni flunkus moritati
    30.8.2005 21:32 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Nevím, co věděli Britové, ale americké zpravodajské služby četly japonské diplomatické zprávy a věděly, že se Japonsko rozhodlo pro válku. FDR to věděl, ale potřeboval dostat USA do války. Předpokládal, že Pearl Harbor útok odrazí s malými ztrátami. Podrobně je to popsáno třeba v knize Miloše Hubáčka - Pacifik v plamenech.
    30.8.2005 22:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Nevím, jak FDR, ale třeba ve zpravodajské službě tomu věřil málokdo. A nejen tam, protože když Pearl Harbour těsně před útokem varovali, tak jim nevěřili ani místní.
    Quando omni flunkus moritati
    30.8.2005 22:51 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler

    Do Pearl Harboru šlo varování, že hrozí nepřátelské akce ze strany Japonska. Velitel základny si to ovšem vyložil tak, že hrozí sabotáže od japonských záškodníků (na Havaji žilo dost Japonců).

    Koncem listopadu 1941 už neměly zpravodajské služby a tím pádem i vedoucí představitelé USA žádné pochyby o válce s Japonskem. Mírová jednání selhala a Japonci už neměli jinou možnost, než začít válku s USA.

    31.8.2005 07:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Já u toho v Americe nebyl, ale pokud by si mysleli, že k válce nedojde, tak by byli naivni.
    Stejně jako s Německem. Vyrazili na dobývani světa a tak se přeci nezastaví.
    Ono to sice má logiku, že by si řekli "už máme dost -- tak dost". Ale tahle logika zjevně neplatí.
    Jako hrači. Taky když vyhraje tak hraje dál. A dál a dál...dokud neprohraje všechno.
    Pokud by Německo ovládlo půlku planety a Japonsko tu druhou, tak se spojenci dřív nebo později (spíš dřív) seperou mezi sebou. Stejne jako ta říše by se rozpadala zevnitř. Už to tady někdo psal. Osadníci nových území se vzbouřili proti centru a už se jede.
    Já bych si myslel, že špičky v Americe o nevyhnutelnosti války věděli, a jen hledali, jak na to připravit své občany. Jizvy z jedné války ještě živé a měli jít bojovat na druhej konec planety. Tedy ten Pearl mohli skutečně, tak trochu, nechat proběhnout. Ale to se zatím myslím neví.
    I když to, že v První světové Amerika nechala z těhle důvodů potopit svoji loď německou ponorkou...áááá už zapomínám...jak se ten parník jmenoval? Luisiania? To už snad je prokázaný? Něco jsem někde četl, ale nejsem si jist.
    31.8.2005 08:34 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Já myslel na tu atomovku. Hmmm... Vůdce by oznámil konečné vítězství Velkého Německa s tím, že vítězství si teď, ale fofrem, půjdeme užívat na Sibiř, protože v Německu samém nebudou za pár dní moct žít ani potkani. No a na Té sibiři, milý Arijci, budeme doufat, že si bombu děláme dřív, nežli Amíci budou mít rakety a nebo letadla s větším doletem.
    To by asi nadšení nevyvolalo.
    30.8.2005 11:04 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    po případném obsazení SSSR a porážce Anglie, by asi Adolf&spol. nezvládal odboj na té obrovské zabrané ploše.
    Tohle Hitler dobře věděl. Proto při tažení do SSSR v závěsu za armádou postupovala tzv. Einsatz komanda, která všechno živé likvidovala.
    Best viewed in Mozilla Explorer.
    30.8.2005 10:56 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Já si naopak myslím, že Hitler byl velmi chytrý stratég

    Spíše bych řekl velmi dobrý diplomat. Stratég asi ne.

    Best viewed in Mozilla Explorer.
    30.8.2005 12:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    např. kdyby se Němci stáhli ze Stalingradu, tak by Rusové mohli odříznout německá vojska na Kavkaze a to byla ještě horší pohroma.
    Obklíčený Stalingrad měl na to, co se děje okolo, pramalý vliv. Díky Hitlerově ideologii "zpátky ni krok" (co mi to připomíná) hodně Němců padlo nebo bylo zajato a z toho se Wehrmacht už nevzpamatoval.
    teprve v roce 1943 začala totální konverze na válečný průmysl.
    To si Hitler od začátku nemohl dovolit - jeho cílem byli spokojení Němci žijící v blahobytu, takže potřeboval, aby někdo vyráběl luxusní zboží. Kolik vojenského materiálu Němci vyráběli vlastně mělo vliv jenom na to, kdy válka skončí - ne jak skončí. Například do Sovětského svazu Spojené státy jako vojenskou pomoc dovezly víc tanků, než jich Hitler kdy měl.

    Co se antikomunistických nálad týče, bylo určitě možné je využít, ale na druhou stranu tady byla německá ideologie o nadřazeném národu a Hitler o něčem takovém jako je spojeneství s východními Slovany rozhodně nechtěl slyšet.
    Quando omni flunkus moritati
    Viliam Púčik avatar 30.8.2005 12:34 Viliam Púčik | skóre: 22 | blog: minimal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomatený Hitler
    Pád třetí říše a vítězství spojenců byla potom jenom otázka času.

    Nebyť rozlúšteniu kódu Enigmy, možno by to dopadlo inak.
    30.8.2005 10:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše jeste jeden rys
    Tak nejak vsichni pri tom pragmatickem pohledu zapominate na rasovou ideologii a ideu nadrazeneho germanskeho naroda. Na fyzickou likvidaci ne-arijcu, na strukturu totalitniho statu pod vladou jedne strany (NSDAP) a likvidaci politickych (ideologickych) odpurcu. Nemecko nebylo normalni stat, ktery si dobyval nejaka cizi uzemi, byla to totalitni diktatura.
    30.8.2005 11:02 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    Nezapominej, ze dejiny pisou vitezove ;-)
    Dalibor Smolík avatar 30.8.2005 13:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    Hitler vyhrát nemohl právě díky tomu, že se jednalo o skutečně zrůdný režim, který neměl v historii lidstva obdoby. Neměl podporu obyvatelstva mimo Německa a žádné ideály, pro které by se žilo (Na rozdíl od komunismu - kde právě ty ideály sehrály roli a díky jim komunismus vydržel tak dlouho). A kdyby nakrásně vyhrál a ovládl půlku světa - do 30 let by se říše rozpadla díky např. separatistickým tendencím nových osadníků na východě, kteří by nechtěli stále poslouchat Berlín ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.8.2005 18:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    Já na to (ještě jeden rys) nezapomínám. Po mamince Fischer -- těžko můžu, že...
    Vyhrát, nebo déle vyhrávat možná mohl, ale udržet to? To asi sotva.
    Co kdo doopravdy chtěl nevím, já se s nima neznal. :-) A zatím jsou to dohady (kdo co chtěl, proč a jak to zařídil)
    Správná formulace by měla být asi při vstupu USA do války, nebo tak nějak.
    Pro mne je na tom (v tomhle případě fašizmu) stejně nejdivočejší, jak lehce jde oslovit archetypy (nazveme-li to tak) v lidech a udělat z nich poslušnou masu.
    30.8.2005 18:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    To byla reakce na komentáře výše (jsem se netrefil), tedy v podstatě souhlas...
    31.8.2005 14:30 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    To sa hlboko mylis.Aj v tom clanku hore je pekna veticka: Stále by mělo platit, že má svoboda končí tam,kde začíná tvoje.

    No v praxi je to fakt ine.Stret kultur tu naozaj je a je tazke sa mu ubranit.Ty vyznavas ine hodnoty ako iny ludia.Napr. moslim zijuci v Europe moze zmlatit svoju manzelku.Jemu to jeho kultura dovoluje.Alebo zabranit dcere studovat.A tu uz veticka ze moja sloboda konci tam,kde zacina tvoja neplati.On zo svojho pohladu neurobil nic zle,z tvojho ano.A tvoj zakon ti hovori,ze za to musi byt potrestany alebo minimalne vyluceny zo spolocnosti.Moslim sa citi ukrivdeny,nikto mu nerozumie a tak zacne proti nam bojovat,pretoze chce mat prava take,ake mal doma.

    31.8.2005 16:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    Trosku mi neni jasne, jak to ale souvisi (a s cim) co jsem napsal. (?)
    1.9.2005 12:22 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    Lidská práva platí všude, bez ohledu na to, v jaké kultuře. A tato kultura nemá právo se stavět nad lidská práva. Jestli nějaká kultura považuje za legitimní zmlátit svoji manželku, pak je v rozporu s lidskými právy. Takže tady nejde jen o můj nebo jeho pohled. Tvrzení, že např. my se díváme na televizi, protože to je součástí naši kultury, a oni mlátí svoje manželky, protože to je součástí jejich kultury, je nebezpečně relativistické. A myslím, že muslimové proti nám rozhodně nebojují proto, že jim naše kultura zakazuje mlátit manželky.
    1.9.2005 12:47 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jeste jeden rys
    Bych taky tak nějak... Střet kultur, civilizaci neni nic nového. Turci byli před branami Vidně už jednou taky a je to let, že to ani já nepamatuju. :) Koneckonců střet kultur se odehráva všude. I v tomhle blogu, neboť každý je trošku jiný a má jinou "kulturu", zázemí.
    S mlácenou manželkou to může být problém i se sousedem - čechem a křesťanem. Řekl bych, že pokud ona neprotestuje...hmmm, co s tím.
    Pokud požádá o ochranu - tak jí budu bránit. I kdyby manžel byl křesťan, muslim, eskymák, používal Win, nebo Linux... i kdyby to byl můj brácha...
    Pokud se chce dívat na TV, tak ať se dívá. Pokud by k tomu nutil děti silou - mocí, tak je mu alespoň vždy na neděli snad odebrat.
    Ale v těch válkách nejde o nějakou odlišnou kulturu, tam jde o smečkový pudy. Smečka se semkne kolem něčeho a může to být kultura, národ, vůdce... Alespoň to tak vypadá...
    30.8.2005 12:11 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Hodnoty

    > Další - zase mi došlo, že svět se nedá sjednocovat násilím,
    > vše chce čas. Měly by spojovat ideály a měly by být
    > společné - kulturní, sociální, ekonomické atd. - takové
    > hodnoty.

    Potřebuje lidstvo pro harmonické soužití tyto ideály sjednocovat? Nemůže žít v míru a vzájemné toleranci, i když se budou kulturní, sociální a ekonomické hodnoty v některých aspektech lišit? Jistě, některá lidská práva jsou nezpochybnitelná a nezcizitelná bez ohledu na kulturní a společenský kontext, ale myslím, že hodnotové systémy jednotlivých jedinců a společností se mohou do jisté míry lišit, aniž by nutně byly v konfliktu.

    30.8.2005 12:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše připraveni k útoku?
    pokud skutečně v roce 1941 byli Rusové připraveni k útoku, jak jsem někde zahlíd to tvrdit

    Tak tomu bych nevěřil. Nepřipadá mi možné, aby byli připraveni zaútočit na Německo a současně tak zoufale nepřipraveni na útok Německa na ně…

    30.8.2005 12:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: připraveni k útoku?
    Nepřipadá mi možné, aby byli připraveni zaútočit na Německo a současně tak zoufale nepřipraveni na útok Německa na ně
    Tak mě na tom nepřijde nic divnýho - pokud Plán říkal, že se bude útočit, určitě neříkal nic o tom, jak bránit.
    Quando omni flunkus moritati
    Viliam Púčik avatar 30.8.2005 12:40 Viliam Púčik | skóre: 22 | blog: minimal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: připraveni k útoku?
    Tak tomu bych nevěřil. Nepřipadá mi možné, aby byli připraveni zaútočit na Německo a současně tak zoufale nepřipraveni na útok Německa na ně…
    Problém je v tom, že Stalin do poslednej chvíle a ani pár hodín po napadnutí Nemeckom neveril, že to Hitler naozaj urobí. Možno bolo ZSSR pripravené na útok, no Stalin rozhodne nie.
    30.8.2005 12:56 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: připraveni k útoku?
    Potíž je v tom, že Stalin nechtěl zaútočit na Německo, věřil paktu o neútočení (1939) a generalitě zakazoval (ačkoliv byly dlouho před útokem zprávy, že se něco chystá) se na válku s Německem jakkoliv připravovat. Nepřipouštěl si žádné nebezpečí ze strany Německa. První měsíce války podle toho dopadly.
    Best viewed in Mozilla Explorer.
    30.8.2005 13:33 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: připraveni k útoku?
    Podle jednoho dokumentu se jednalo o Stalinův záměr. Spousta států tam měla jistou autonomii a byli proti komunismu. Pak tam vtrhli Němci se strategií spálené země, čímž výrazně zdecimovali místní obyvatele. A co nestihli oni, zvládla Rudá armáda z druhé strany. Nemluvě o tom, že nepohodlní velitelé byli posílání do akcí, které skončili jejich zajetím. Stalin si tak nechal od Němců vyčistit velkou část Ruska a armády.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.8.2005 14:44 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: připraveni k útoku?
    Ono, když jedna ideologie blábolila o životním prostoru na východě a velkém Něměcku a druhá o nastolení komunismu v celé Evropě a světě…

    A ono, ani invaze do Ruska nebyla pro Němce jen tak procházka.
    Copak toho není dost?
    Dalibor Smolík avatar 30.8.2005 12:41 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Osidlování našich zemí Němci
    Chtěl bych jen upřesnit, že osidlování Němci (zejména pozdějších Sudet) začal již kníže Václav, nikoliv Karel IV. Byl to jeden z důvodů, proč byl zavražděn.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Ondrej avatar 30.8.2005 21:13 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    Kdyz si to vlastne clovek veme historii zpet, tak o Moskvu se rozbil Alexandr Veliky, Napoleon, Hitler. Nebylo by jednodussi a vyhodnejsi se s Ruskem dohodnout a az dojde k ovladnuti sveta, tak rusove by si vzali oblast od Uralu na vychod az k datovy hranici (+ evropska cast Ruska) a "druha velmoc" (At uz Velka Rise Rimska za Alexandra, Francie za Napoleona nebo Treti rise za Hitlera) by si vzala ten zbytek. IMHO by to bylo jednodussi
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    30.8.2005 21:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    Není problém v tom, že dobyvatelé s imperiálními sklony tradičně mívají problém se s kýmkoli na čemkoli dohodnout, zejména jedná-li se o územní nároky?
    30.8.2005 22:11 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    Alexandr Veliký? A co ten tam dělal? Teda, ona už v těch dobách byla nějaká Moskva?
    Copak toho není dost?
    30.8.2005 22:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    Má v tom trochu zmatek, protože "Velká říše Římská" nemá s Alexandrem Velikým nic společného. A Alexandr dělal výboje na východ do Persie a Indie. Do Ruska v žádném případě.

    Krom toho nikdo se nerozbil o Moskvu, ale spíš o Rusko jako takové. Tak obrovskou plochu není možné dobýt za pár let, protože se neskutečně prodlouží zásobovací trasy a armáda se rozpadne.

    IMHO může armáda delší dobu bojovat tak maximálně 1000km daleko od domova (nebo od jiného místa, kde se vyrábí zásoby pro ni), pokud zrovna nemá za zády letadlovku s celým operačním svazem.
    Quando omni flunkus moritati
    30.8.2005 22:29 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    Myslím, že v dnešní době už ne - viz USA... ty si bojují jak chtějí a kde chtějí...
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    30.8.2005 22:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    To jsem myslel tou letadlovkou. A navíc - zásobovat po vodě není takový problém, jako po zemi. Partyzáni (a to je při zásobování na dobytém území největší problém) totiž většinou nemají loďstvo.
    Quando omni flunkus moritati
    31.8.2005 09:43 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    S tím se dá souhlasit;)
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    30.8.2005 22:27 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    Mám takové neblahé tušení, že Alexandr postupoval trochu jiným směrem, nejseverněji byl v oblasti dnešního Kazachstánu a skončil u Indie - ne, že bych měl až tak "hluboké" historické znalosti, soudím jen dle nedávno shlédnutého filmu;))
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    31.8.2005 12:01 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a proc vlastne vsichni lezou na Moskvu?
    A on měl něco s velkou říší římskou?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.