abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 720 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Closed-circuit television

    29.11.2008 17:13 | Přečteno: 2197× | HW | poslední úprava: 29.11.2008 17:20

    Priemyselná televízia alebo uzavretý televízny okruh (Closed Circuit Television, CCTV, doslova: televízia v uzavretom okruhu), ľudovo nazývaná kamerový systém, je spôsob televízneho prenosu na krátke vzdialenosti, zvyčajne po kábli, pričom sa televízny prenos používa na iné účely ako na prenos programu. Tieto systémy sa používajú predovšetkým na bezpečnostné účely (monitorovanie priestorov v snahe o zamedzenie krádežiam, vandalizmu a iným formám kriminality napr. v obchodných domoch, dopravných prostriedkoch, uliciach a mnohých ďalších priestoroch s masovým pohybom ľudí) a ďalej na diaľkové sledovanie rôznych automatizovaných procesov v priemysle (od toho pochádza slovenský názov).[1]

    Toľko citát z wikipedie. CCTV ale stále častejšie vyvolávajú podozrenia zo zneužitia dát z nich získaných. Tieto systémy sa čoraz viac rozširujú, rastie ich predaj. Začínajú sa objavovať na všetkých verjených aj súkromných miestach (najčastejšie v obchodoch, bankách, úradoch, v policajných autách, na diaľnicia a cestách 1. triedy, dokonca aj na toaletách). Denne nás vo väčšom meste nasníma od 50 - 300 kamerových systémov, z ktorých asi jedna polovica (!) funguje s prepisovacím režimom dlhším ako 5 dní (to znamená že sa video na záznamovom médiu začne prepisovať až po 5 dňoch).

    Moderné CCTV sú vo väčšine prípadov statické (a snímajúce všetko (nereagujúce na nijaké podnety)) alebo sú vybavené či už manuálnym ovládaním pohybu (klasické čierne (aby nebolo vidieť natočenie a smer snímania kamier) kupolovité objekty v najrôznejších marketoch, na uliciach) alebo aj automatickým aj keď hlúpym neustálym opakovaním otáčacích cyklov. Samozrejme kamery môžu byť prepojené napr. s nočným osvetlením riadeným pohybom a nahrávať začnú až vtedy keď sa zapne svetlo (napr. nočné sledovacie kamery), alebo sú rovno vybavené tzv. nočným videním (na rohoch budov to potom vyzerá akokeby tam boli na každú stenu 2 kamery - sú to samostatné IR žiariče aj samotné kamery), či dokonca reagujúce na rôzne podnety (ako sú čidlá dotyku, pohybu, váhy či teploty (zelená hranica SK - UA - alarmy nereagujú na zvieratá ale iba na ľudí)) - dokonca aj na zvuky snímané mikrofónnmy umiestnenými pod kamerami(!).

    Ako všetko aj CCTV sa zmenšujú, pričom sa ale aj skvalitňuje ich záznam a taktiež sa predlžuje vďaka stále väčším záznamovým médiám doba ich nahrávania a následného premazu (nezriedka bude táto doba viac ako 3 - 6 mesiacov záznamu pri použití detekcie pohybu(!)). Najmenšie súčasné CCTV kamery su veľké ako bežná šrúba ľahko sa preto ukryjú a niesú potom tak nápadné. Do budúcnosti budú tieto kamery umožnovať rozpoznávanie tváre, chôdze, zvukov (reagovať budú najprv na špecifické zvuky, neskôr aj na určité slovné spojenia - napr. na vlakovej alebo autobusovej stanici bude umiestených niekoľko desiatok mikrofónov poskytujúcich svoje dáta riadiacenmu PC ktoré na základe ich vyhodnotenia bude riadiť pohyb a natočenie niektorých kamier). Ďalej pribudnú termovízne CCTV.

    Toľko snáď k zhrnutiu súčasneho stavu a ďalšiemu vývoju čo sa týka technológie CCTV a využitia. Teraz ale k tomu na čo chcem týmto blogom upozorniť. Je to otázka práva na súkromie, slobody prejavu a pohybu. Ďalej je to otázka zneužitia týchto záznamov (nabúranie sa do sledovacieho systému (hlavne čo sa týka WIFI prenosu signálu týchto kamier), poskytnutie informácii o pohybe, čase a dĺžke návštevy či dokonca poskytnutie samotného záznamu tretím osobám - často rôznym média, voľný prístup k týmto informáciám polície atď. atď.). Argumentom za nasadenie kamier je bezpečnosť (napr. mestská polícia si ich nasadenie v mestách pochvaľuje - vraj sa znižuje kriminalita (alebo podľa môjho názoru možno len proste sedia na zadku v teplej kancelárii a čakajú sediac pri monitoroch na nejaký vhodný podnet)). Pri tejto zníženej kriminalite sa zastavím. Nieje pravda žeby sa nasadením CCTV kamier znížila kriminalita, akurát sa v niektorých prípadoch ľahšie čin dokumentuje a len v málo prípadoch sa ľahšie vyrieši. Samozrejme môžete namietať, ak nič trestné alebo nezakonné nerobím nemusím sa báť - to je ale omyl. Nemusím byť predsa kriminálnik na to aby som si vážil svoje súkromie, aby som nechcel aby všetko čo poviem niekto sledoval a vyhodnocoval, aby niekto prisupoval k mojím časovým údajom získaných z kamier (kde, kedy, ako dlho a vktorých častiach som sa pohyboval po obchoďáku, čo ma zaujalo čo menej a pod.). Ak by som bol v obchoďáku riaditeľ predaja tak tieto informácie o jednotlivých zákazníkoch by som zbieral, vyhodnocoval a na základe ich výsledku by som robil politiku predaja, umiesťňoval tovar a pod..

    Nepoznám nijaký zákon, nariadenie alebo predpis ktorý by riadil, sumerňoval a definoval možnosť použitia CCTV kamier vo verejných priestoroch na území SR (okrem nutnosti upozornenia o tejto skutočnosti mi nieje jasné ako sa definuje koľko kamier na jednej budove môže byť zriadených (s výhľadom na ulicu), ako dlho majú byť uchovávané záznamy, čo všetko je možné sledovať, zaznamenávať a vyhodnovcovať, ako majú byť chránené proti zneužitiu a pod.). Toľko asi tak na dnes k tejto téme. Teším sa na zaujimavú diskusiu a váš názor na použitie/zneužitie CCTV kamier.

    Odporúčam do pozornosti dokument: Every Step You Take

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Aký máte názor na CCTV kamery, ich záznamy a informácie ktoré poskytujú?
     (14 %)
     (7 %)
     (79 %)
     (40 %)
     (3 %)
    Celkem 58 hlasů

    Obrázky

    Closed-circuit television, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.11.2008 17:30 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    Takovéto kamery mi na veřejných místech (tam si rozhodně v soukromí nepřipadám), pokud jsou jasně viditelné a rozpoznatelné, vůbec nevadí. Je to pro mě jen další "oko", které mě na tom místě vidělo a další "hlava", co si to pamatuje.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Heron avatar 29.11.2008 17:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Je to pro mě jen další "oko", které mě na tom místě vidělo a další "hlava", co si to pamatuje.

    Asi si jen těžko pamatuješ všechny lidi, které jsi na cestě městem potkal. Prostě kolem tebe projdou, ty je zaregistruješ a o pár sekund později o nich nevíš. Naproti tomu snímky z kamery se ukládají a navíc těch kamer je více, takže vhodnou analýzou záběrů z více kamer lze zjistit kdo kam kdy šel. To je daleko více než oko navíc.

    29.11.2008 18:39 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    No dobře, ale pořád platí, že za podmínek, které jsem zmínil v předchozím příspěvku mě kamery nechávají úplně v klidu. Tak jsem dnes v 9:35 přestupoval na Můstku - no a? Na veřejnosti nejsem v soukromí a tak se podle toho chovám.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Luk avatar 29.11.2008 18:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Tak si přestav, že na tebe před domem bude čekat chlápek v civilu a v černých brýlích. Všude, kde je to veřejné, ho budeš mít v patách, pár kroků za sebou. Nespustí tě z očí. Příjemný pocit? U těch kamer je to naprosto stejné - jen to nemá podobu toho chlápka, nýbrž kamer umístěných na domech, sloupech apod.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2008 19:23 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    Není to totéž:

    1) kamery se nemusím bát, že me za rohem vezme něčím po hlavě

    2) chlápek je jeden, kamer je mnoho, záznamy z nich sleduje mnoho navzájem na sobě nezávislých lidí (institucí)

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    29.11.2008 19:36 Woodoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

     

    Není to totéž:

    1) kamery se nemusím bát, že me za rohem vezme něčím po hlavě

    2) chlápek je jeden, kamer je mnoho, záznamy z nich sleduje mnoho navzájem na sobě nezávislých lidí (institucí)

     

    Naivita...

     

    Luk avatar 29.11.2008 20:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    1) kamery se nemusím bát, že me za rohem vezme něčím po hlavě
    Dobře, upravíme to. Ten chlápek bude městský strážník (lhostejno, jestli v uniformě nebo v civilu) a budeš naprosto jistě vědět, že opravdu patří k MP.
    2) chlápek je jeden, kamer je mnoho, záznamy z nich sleduje mnoho navzájem na sobě nezávislých lidí (institucí)
    Zanedlouho budou ve většině měst kamery úplně všude a signál povede do jediného dispečinku městské policie. Někde už je to skoro tak i dnes.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2008 22:40 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    Pořád mi tam nesedí to, že na mě pověsí. Kamera sleduje nějaký prostor ne nějakého člověka. Aby bylo jasno - já netvrdím, že se tohle nikdy nemůže stát problémem (ostatně - co se nedá zneužít?), jen to, že do určité míry (a asi nemá moc cenu snažit se jí nějak definovat), je to věc v principu prospěšná. Pokud použiju zmíněnou paralelu se strážníkem - ano, budu se cítit lépe např. v metru, pokud někdo takový bude stát, než když tam nebude.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Luk avatar 29.11.2008 23:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Pořád mi tam nesedí to, že na mě pověsí. Kamera sleduje nějaký prostor ne nějakého člověka.
    Zaprvé mnoho kamer může sledovat konkrétního člověka (buď to může dělat operátor ručně pomocí zoomu a směrování kamery, anebo novější kamery mohou fungovat i automaticky, pouze na základě toho, že třeba někoho identifikují podle nějaké databáze), zadruhé tam těch kamer bývá víc, čili člověk přechází mezi jednotlivými kamerami, ale je pořád sledován.
    jen to, že do určité míry (a asi nemá moc cenu snažit se jí nějak definovat), je to věc v principu prospěšná
    Je to spíš věc, jak se předvádět před voliči, že politici něco dělají pro bezpečnost. Nebylo jednoznačně prokázáno, že kamery snižují kriminalitu ve sledovaném prostoru.
    Pokud použiju zmíněnou paralelu se strážníkem - ano, budu se cítit lépe např. v metru, pokud někdo takový bude stát, než když tam nebude.
    Když tam bude stát, je jedna věc, a když bude sledovat každý krok člověka, je věc druhá. U těch kamer je to typicky ten druhý případ.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    mkoubik avatar 30.11.2008 17:40 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Dobře, upravíme to. Ten chlápek bude městský strážník (lhostejno, jestli v uniformě nebo v civilu) a budeš naprosto jistě vědět, že opravdu patří k MP.
    Ano. Pokud by za mnou (pouze na veřejném prostranství) stále chodil strážník, o ktrém bych si mohl být jist, že mě nemůže ohrozit (u měšťáka jeden nikdy neví), tak bych se cítil bezpečněji, na to se ale bohužel v rozpočtu finance asi nenajdou.
    Luk avatar 30.11.2008 18:16 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Já mít za patami (nebo o pár metrů dál) strážníka, tak se z toho asi zblázním. Raději oželím vyšší bezpečnost, než aby mě pořád někdo sledoval.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.11.2008 18:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Chodit mi za zadkem fízl, asi bych měl brzy chuť ohrozit já jeho.
    29.11.2008 22:22 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Otázka je, co se s tím dá dělat. Podle mě už to došlo natolik daleko, že i kdybychom se všichni postavili na hlavu, tak ty kamery nezmizí.

    Jediné, co by postavení na hlavu dostatečného počtu lidí mohlo udělat je, že by se (a to je optimistický předpoklad) našla politická síla vyrobit legislativu, která by to omezila/regulovala.

    Ale přesto se bojím, že by ty kamery existovaly dál, jen by byly "tajné" a kontrolované nějakou "tajnou" organizací boje proti zločinu/terorismu/alienům.

    Většině lidí to je stejně jedno a i kdyby jim to jedno nebylo, tak házení šutrů nebo výše zmíněné politické změny nikam nepovedou.

    Pokud je někdo ochoten probudit ve mě v tomto ohledu optimismus, tak budu rád, protože já už spíš přemýšlím nad tím, jak se s kamerami naučit žít.
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    Cubic avatar 30.11.2008 00:12 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    ted jsi tomu zase dal, za chvili je tu freshmouse s narcenim, ze zbytecne siris poplasne zpravy a konspiracni teorii zatimco tyhle kamery jsou tu ciste pro tve dobro :)

    Kdyz jsem prisel do spojeneho kralovstvi, tak to byla jedna z mala veci ktera me opravdu znervoznovala. Kamera na kazdem rohu, v kazdem stanku s novinama. V beznem autobuse hromadky tady v Leedsu je jich tak 5. Ale postupem casu clovek otupi, takze ted uz je vnimam o neco mene. Coz ale neznamena, ze kdyz si to uvedomim, tak mi vadi o neco mene, ale jeste jsem nenasel odvahu ukazovat do nich prostrednicek. Ale mistni ani nenapadne nad tim premyslet, je to prece v zajmu bezpecnosti. Me prijde, ze tady jak nemaj zazitej totalitni rezim tak si hur predstavuji moznosti zneuziti.

    Heron avatar 30.11.2008 08:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    V beznem autobuse hromadky tady v Leedsu je jich tak 5.

    No ty woe... Fakt by mě zajímalo k čemu tam jsou. Zda jen pro body politiků před volbami (něco se musí udělat, toto je něco, tak se to udělá), nebo pro firmy aby měli státní zakázku. Data z takového mnžství kamer bude obtížné jen uložit, ne tak ještě dále zpracovat.

    Cubic avatar 30.11.2008 11:58 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    no vetsina busu je dvoupatrova, takze dve horni patro, jedna dolni patro - prostor pro cestujici, jedna nad ridicem namirena na vstupni dvere a jedna na palubovce namirena skrz predni sklo na silnici aby z toho taky meli neco lide ve vlastnich autech jedoci pred autobusem :)
    30.11.2008 12:01 Woodoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    George musi mat z rodnej krajiny radost... :)

    Cubic avatar 30.11.2008 12:05 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Mimochodem, uz jsem ze zaberu tehle kamer videl parkrat plakaty hledajici ztraceny lidi a zmetky co treba napadli ridice, coz v mnoha ocich jejich pouziti oduvodnuje. Mozna by to jejich pouziti oduvodnilo i me, ale rad bych vedel jestli to neskonci jen u tech rozvesenych fotek ale jestli se ti hledani skutecne najdou.
    30.11.2008 12:27 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Data z takového mnžství kamer bude obtížné jen uložit, ne tak ještě dále zpracovat.
    To je prave pointa - ze ta data normalne nikdo nezpracovava, naprosta vetsina z nich je proste smycka, ktera se porad dokola preplacava novym zaznamem, a nekdo se na to podiva, teprve kdyz se neco stane, treba dojde k nejakemu utoku. V tom autobuse je to jeste o tom, ze ridic vidi, co se deje v hornim patre, takze kdyz neco, muze reagovat. Tohle konkretne je podle me dobra vec, kterou privita kazdy, kdo byl v druhem vozu tramvaje napaden bandou skinheadu a nemohl delat absolutne nic. Kamery by mu pomohly (at uz k privolani pomoci nebo alespon k ziskani dukazniho materialu), pricemz soukromi nenarusi - to stejne v autobuse nemate.

    Celkove je to samozrejme mnohem slozitejsi problem, ale myslim ze nic neni cerne a bile - bylo by IMO chyba zakazat veskere kamery s odkazem na ochranu soukromi. Je proste jen mimoradne dulezite vymyslet mechanismy jak zabezpecit, ze nekde kamery nebudou smet byt vubec, kde budou moci byt ale data z nich nebudou smet byt zaznamenavana, kde budou smet byt i po urcitou dobu uchovavana a za jakych podminek budou smet byt zpracovavana.

    Navic si myslim, ze moznosti kamer svym zpusobem silne precenuji. Ukazky toho, jak kamery rozpoznaji cloveka, a pak ho sleduji celym mestem jsou sice efektni, ale sledovat jednoho cloveka a sledovat vsechny lidi je neco uplne jineho - problem neni sledovani, problem je data mining. Kdyz uz predem vime, kdo je cilova osoba, jiste neni problem ho sledovat - to ostatne nebylo nikdy, jen to bylo malinko komplikovanejsi a nakladnejsi. Tady ovsem stejne sledovatel zavisi na informacich, ktere ziskal mimo sledovaci system... musi uz vedet, kdo je cil (napriklad musime pockat, az se neco stane, napr. utok, pak muzeme zpetne zistovat co se stalo, ale dopredu nam to system proste nerekne). Ziskat nejake uzitecne informace primo ze samotneho sledovaciho systemu, to je ten problem, a je to mnohem tezsi nez to vypada. Mit na nejakych nosicich zaznamenane terabytes zaznamu z verejnych kamer je jedna vec, ale vydolovat z nich cokoli uzitecneho (nebo zneuzitelneho) je uplne jina vec.

    A mimochodem... dobry clanek.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    Luk avatar 30.11.2008 12:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Problém je ale v tom, že technologie za pár let významně pokročí a všechno bude jinak. Když budou lidé zvyklí na všudypřítomnost kamer (budou na každém kroku), nějaké další změny už projdou hladce. Teď se například testuje sledování lidí v letištní budově, kde se kombinují kamery a RFID. Každý člověk vstupující do budovy povinně vyfasuje RFID - s jeho pomocí se bude zaměřovat poloha člověka a ten může být na obrazu z kamer zvýrazněn, čili lze snadno sledovat jeho polohu, a to i když bude před kamerami skryt např. za jiné lidi. Pokud se to v testovacím provozu v Debrecíně osvědčí, je v plánu to zavést na všech mezinárodních letištích v EU.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.11.2008 12:42 Woodoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    Presne - technologie zaznamu aj "dolovania" informacii zo zaznamov sa zdokonaluju a taktiez sa kombinuju s roznymi pomocnymi technologiami. Privital by som odkaz na clanok o tom Debrecine...

     

    Luk avatar 30.11.2008 15:01 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Privital by som odkaz na clanok o tom Debrecine...
    Například tady, tady nebo tady.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.11.2008 12:52 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Jiste, proto je dobre o tom mluvit, vymezovat hranice atd.

    Tohle je proste obecny problem technologickeho pokroku - vsechny technologie jsou jen nastroje, je na lidech jak je pouziji. Cim pokrocilejsi technologie, tim silnejsi nastroje, s tim vetsim ucinkem se daji pouzit... i zneuzit.

    Osobne si myslim, ze hrozby pro nase soukromi... i svobodu... jiste existuji. Ale pripada mi nevyrovnane, jak se na ne soustreduje pozornost, zatimco nektere mnohem vetsi hrozby temer nikoho nezajimaji. Pokrok technologii zlevnuje a zpristupnuje ruzne nastroje cim dal sirsimu okruhu lidi... coz se tyka i napr. jadernych technologii nebo genetickeho inzenyrstvi.

    Jako clovek vazici si soukromi se budu snazit postavit se zneuzivani sledovacich technologii pro naruseni nasi svobody. Ale jako zodpovedny clovek chci premyslet i o tom, jestli cast naseho soukromi nebude v budoucnosti prijatelnou cenou za pouhe nase preziti. Myslim ze je dobre nepremyslet cerno-bile, ale v kazdem konkretnim pripade (jako je treba to letiste) zvazovat potencialni rizika a mozne prinosy.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    30.11.2008 10:16 bubo. | skóre: 20 | blog: Buboo | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    Tak tá "šrúba" ma dostala... spisovne skrutka, hovorovo šraub; šrauba. A "čidlo" je snímač alebo senzor. To len tak na okraj.

    www.slex.sk

    ICQ 217-602-332
    xxxs avatar 30.11.2008 13:56 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    normalne je slovensku maximalna dlzka zaznamu sedem dni. pokial nie je upozornenie, snimanie je ilegalne.
    30.11.2008 14:03 Woody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    zazivam nastavenia na 2 tyzdne (alebo co hdd dovoli) uplne bezne. Upozornenia su na vchode do budov, na bocnych stenach malokedy...

    xxxs avatar 30.11.2008 14:07 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    mozno si to zle pamatam, no stavil by som na sedem. zakon o ochrane sukromia, ak by sa niekomu chcelo pozriet ako je to naozaj.
    xxxs avatar 30.11.2008 14:16 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    co to trepem, osobnych udajov.
    30.11.2008 15:07 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Pokud ti vadí to že se ti někdo bude ve městě koukat do ksichtu, tak na to stačí náhrdelník z IR ledek.
    30.11.2008 15:26 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Dokud na ty kamery nenainstaluji IR filtry :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    30.11.2008 16:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Mezitím se vyvine něco novýho :-D.
    30.11.2008 15:29 Woody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

     

    Pokud ti vadí to že se ti někdo bude ve městě koukat do ksichtu, tak na to stačí náhrdelník z IR ledek.

    ale iba vecer a iba dokial to neobidu, dovtedy kapucna alebo ciapka so siltom...

     

    Cubic avatar 30.11.2008 15:34 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    dovtedy kapucna alebo ciapka so siltom...
    uz jsem videl i celudele, ktere zakazuji vstup s kapucou, ksiltovkou nebo motorkarskou prilbou a podobne prave proto, aby si te mohli pekne prohlednout :)
    30.11.2008 16:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    Takovy cedule, ale budou vždy, jen budou přísnější a přísnější v tom co se nesmí nosit (za předpokladu, že by se používají novější a novější metody, jak se nenechat zaznamenat), nakonec by asi byla cedule, že se každej v tom místě musí nechat povinně rozpoznatelně natočit.
    Cubic avatar 30.11.2008 16:30 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television
    jsem nedriv cetl namočit (tzn necht DNA vzorek) :) ale i tam se treba jednou dostanem, asi to nebude moceni ale jen treba dotek a analyza potu
    30.11.2008 21:54 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

    CCTV? To jako čínská státní televize?

    Vadí mi to. Ve velkých městech rostou jako houby po dešti. Např. na hlavním vlakovém nádraží v Brně, kam nikdo nechce investovat ani korunu (protože bude nové, lepší a úžasnější) se stejně našly peníze na kamery na každé nástupiště. Ve Vídni jsem viděl kameru proti každým dveřím v nových soupravách metra. V Berlíně v autobusech MHD.

    Na druhou stranu třeba u Nejvyššího soudu po několika letech s venkovními kamerami konečně přibyly upozorňující cedulky. (Pod svícnem největší tma.)

    Jediná věc, která mě uklidňuje, je, že kvalita obrazu většinou nic moc. Ano, poznají, že tam jde člověk v modré bundě, ale to je tak všechno.

    30.11.2008 22:14 go
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Closed-circuit television

     

    Jediná věc, která mě uklidňuje, je, že kvalita obrazu většinou nic moc. Ano, poznají, že tam jde člověk v modré bundě, ale to je tak všechno.

    jakožto zatím...

     

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.