abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Móda: Nenávidíme Novell

    5.9.2007 19:21 | Přečteno: 1935×

    "We hate love, we love hate zpívá v jedné písni Marilyn Manson. Co to znamená? Že nenávist je vášeň, které mnoho lidí holduje.
    A koho nenávidět ve světě Linuxu? No přece Micro$oft. No jo, to je jasné, ale koho ještě? Aha! Novell.

    Toto je můj první zápisek v blogu, u kterého již předem vím, že v diskuzi budu nazván blbcem a jehož hodnocení se bude pohybovat na bodu mrazu. Přesto mi to nedá.

    A když jsem u té kritiky, tak se (a pozor!) navezu do celé linuxové komunity.

    Hned zkraje vám položím otázku: Jmenujte firmu, která toho, podle vás, dělá v poslední době nejvíce pro Linux. A to jak v propagaci, tak ve vývoji.
    Teď si tipnu vaše myšlenkové pochody.
    První vás napadne Canonical se svým Ubuntu. Ano, v propagaci zřejmě zvítězí on, ale propagací to taky končí (až na čestné vyjímky).Nyní se zamyslíte, kdo asi nejvíce vyvýjí. Zde vás první napadne již zmiňovaný Novell, ale okamžitě myšlenku zavrhnete, protože on je ten zlý a začnete přemýšlet nad RedHatem, IBM a ostatních a hlavně začnete přemýšlet nad tím, jaký projekt vyzdvihnout, abyste mi v diskuzi dokázali, že nemám pravdu, což je samozřejmě možné.

    Tak teď se vám pokusím trochu osvěžit pamět.
    Za největší nevýhody Linuxu jsou obezcně považovány dvě věci.
    1) Malá rozšířenost a tím malá podpora tvůrců specializovaného hardware a software
    2) Nefunkce některých věcí ze světa Windows, která jsou pro někoho příliš důležitá, než aby se ji vzdal

    Jak tyhle dva problémy vyřešit?

    První řešení je zjevné. Je nutná propagace a rozšiřování instalací Linuxu. Všichni víme, že rozšiřování mezi domácí uživatele je neřešitelný problém, protože tito lidé jsou moc líní, než aby vyzkoušeli něco nového. Jedině, že byste jim předvedli něco navíc. To něco navíc by se dalo nazvat jako "Just works out of the box, without antiviruses and firewalls". Takže. CD se musí zasunout do mechaniky, systém se musí nainstalovat i s aplikacema a musí jet. To je důvod, proč Ubuntu obsahuje restricted driver manager (tak nějak se to myslím jmenuje), aby nainstalovat grafický ovladač bylo pro domácího uživatele vůbec zvládnutelné. Přesto byl za to "linuxovou komunitou" okamžitě zkritizován.
    Druhá kategorie jsou firemní zákazníci. Ty chtějí to samé, plus něco navíc. Centrální správu. Aktivní podporu a... a teď to přijde.. certifikáty a zpětnou kompatibilitu, či interoperabilitu (fuj, doufám, že jsem to napsal správně :-) ). A v dnešní moderní době i něco navíc, patentovou ochranu. Krom certifikátů zbývající prvky nutně vyžadují spolupráci společnosti Microsoft. No ano. Aby bylo možné využívat exchange servery apod. A o patentové ochraně taky doufám, že nikdo nepochybuje. Je pravda, že Linux porušuje patenty Microsoftu. Že jsou tyto patenty nesmyslné a neoprávněné je věc druhá. Do té doby, co budou platné, si žádný velký podnik nedovolí Linux vůbec instalovat. Takže není jiného východiska než smlouva s MS. Ta Novellu umožnila instalovat Linux nejen velkým podnikům, ba co víc, dokonce jej instalovat i "věrným" zákazníkům Microsoftu. Což by bylo považováno za obrovský úspěch...
    Ale ne, je tu linuxová komunita, která Novell nazvala zrádcem.
    A že zrádce přivedl Evolution, podporu pro exchange, první implementaci OpenXML v OpenOffice.org (pochopte, že firmy ji potřebují. Když vám přijde od zákazníka soubor v openxml, tak mu odpovíte ať jde do ... ? Ne), podpora KDE, Compiz, Buildservice, Mono a plno dalších věcí které si teď nevybavím.

    Takže zde nahlas vyslovuji: Neznám komerční společnost, která by toho pro Linux (obecně) v současné době dělala více, než dělá Novell.

    K jejich poslední, zavržení hodné aktivitě, je snaha Moonlight, za což byl opět zkritizován.

    Jsou opravdu všichni tak zaslepení a nenávistní nebo mi něco uniká?

    PS.: Jsem zastánce názoru, že současný největší problém linuxu je jeho komunita (čímž se pravděpodobně zařadím mezi třídní nepřítele a sednu si na lavičku outsiderů vedle Petra Tomeše a dalších, kteří už tam dávno sedí)

           

    Hodnocení: 55 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.9.2007 19:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Uniká. A hodně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 21:15 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ja s nim souhlasim a myslim, ze unika dost tobe. Ja programuju v .NET a chci, aby co nejvic .NET veci chodilo i v dalsich systemech. S nejakym ANTI M$ nabozenstvim bezte DO PRDELE
    5.9.2007 21:24 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    a zkusil jste o dodani portu pro linux pozadat dodavatele prislusne technologie?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    5.9.2007 21:40 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale proč by to dělal? Nevím jak vy, ale Linux používám z toho důvodu, že mi vyhovují jeho možnosti nastavení, možnost si ho přizpůsobit k obrazu svému a kvůli tomu, že vidím, co se proč děje. Jednou větou - vyhovuje mi z technologického hlediska. Jak tu tak pozoruji zdejší diskusi, tak jsem ale asi v menšině - zdá se mi, že většina lidí v tom vidí něco jako náboženství (ač toto přirovnání nesnáším, tak zde mě nic lepšího nenapadá).

    Pokud je u nějakého produktu napsáno, že je pro OS xy a pokud výrobce port udělat nechce, tak ho k tomu asi těžko přesvědčíte. O to více by se měla cenit snaha Novellu, který se snaží tuto technologii přinést na Linux. Já to určitě používat nebudu (alespoň do té doby, dokud pod Monem nepoběží nějaká pro mě důležitá aplikace), ale pokud to někdo používat chce, tak mě to může být úplně jedno.

    5.9.2007 21:56 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    to je skvele, co dokazete vycist z jedne vety... ja jsem se jenom ptal, jestli kdyz je takovy nadsanec do .netu na ruznych platformach, jestli nezkusil pozadat o portaci primo dodavatele... podle me by to pro ne nemel byt velky problem (pod freebsd jim to jelo/jede)

    btw. me je taky uprime jedno, co kdo pouziva.... ale nazyvat proto novell nejvetsim prispevatelem k linuxu me prijde prehnane...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    5.9.2007 22:16 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To nebyla reakce pouze na tu Vaši jednu větu, ale takové menší shrnutí toho, co si mylím.
    5.9.2007 21:58 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Coze???? Ted prave M$ s Novellem cast te technologie (silverlight jako moonlight) na linux portuji a ja tu vidim milion rvoucich magoru, kterym se to nelibi....
    pavlix avatar 5.9.2007 22:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Já tu nevidím ani milon. Ani moc řvoucích. Nějakej magor by se možná našel...

    Nějak si to bereš moc k srdci... a vidíš, co chceš vidět, ne to, co je.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    On je snad podle tebe silverligth .NET?

    Pro multiplatformní .NET nehnul MS ani prstem (Rotor nikdy nebyl v produkčním stavu)! Pokud chci vývojovou platformu, kde je výrobce podporováno více platforem, .NET mezi nimi není. Mono umí (a velmi pravděpodobně vždy bude umět) pouze určitou podmnožinu .NETu a to ani netuším, jak dobře je na tom výkonově v porovnání s originálem. Vývojová platforma pro multiplatformní programování by měla být výrobcem na těch platformách také podporována.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    pavlix avatar 5.9.2007 22:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Dotnet je buzzword, Mono bude pravděpodobně podporovat některé specifikace. Nemůže přesně kopírovat vývoj Microsoftu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:17 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Sak pisu cast, pokud bude Mono umet .NET 2.0, tak mi to zatim staci a nevim, komu vadi, ze nekdo jinej neco programuje... to je fakt MOC
    pavlix avatar 5.9.2007 22:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    rofl
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:38 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    No potom netvrď, že je .NET multiplatformní, když to není pravda :-) Nebo je to jenom multiplatformnost ve stylu MS? "Můžete si vybrat libovolnou platformu, pokud to bude Windows."
    a nevim, komu vadi, ze nekdo jinej neco programuje... to je fakt MOC
    Pochopitelně, že to vadí. Když Sun vydal Javu 1.5, bylo to pro všechny platformy ve stejný čas. Když MS vydal .NET 2.0, nemělo Mono pořádně ani Windows.Forms (nevím, jak je na tom teď). Když MS vydá .NET XP, tak monu bude trvat x let, než to dožene a celou tu dobu nebudeš moci u svého skvělého "multiplatformního" .NETu a) buď používat funkce ze skvělého senzačního .NET XP, b) nebo nebudeš vůbec multiplatformní.

    Stejně jako dneska je nutné mono patchovat tak, aby zvládalo aspoň tu podmnožinu .NET 3, kterou je potřeba pro Silverligth.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    6.9.2007 09:03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarni vyrazy zde netrpime. Pokud se neumis slusne chovat, laskave bez nekam jinam.

    Zobrazit komentář
    6.9.2007 10:43 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    jediny kdo tu rve (pise slova velkymi pismeny) jste vy! a to nemluvim o tom, jak stylem to pisete...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    6.9.2007 11:11 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Kdyz me nekdo vklada do ust, co jsem nerekl....
    5.9.2007 21:24 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Budíž.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    NbS avatar 5.9.2007 21:39 NbS | skóre: 26 | blog: Linux jako Linux ... vsude je neco jako /etc | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    +1 sice nemam - opakuji nemam (pro rejpaly) rad windows, vlastne jsem uz uctyhodnych 5 let +- neco drobneho navrch primarne na linuxu, ale marketingu MS se proste musim poklonit ... kdy ut konecne komunita pochopi ze neni dulezite mit nejlepsi, nejstabilnejsi a ja nevim co jeste programy a os, pro uspesny marketing je dulezita jedinna vec - ovladnout masy (ne jednotlivce - to pochopil i hitler) ...

    a je to videt na vsem, at se kouknu na slunecnici, stahuj ci studnu a stranky vyrobcu ruznych programu - leckdy zbytecnosti, se dokazi tvarit velmi profesionalne (byt nenabizeji skoro nic) - ale o to jde, kdyz to srovnam se strankami na sourceforge nezbyva me nez zaplakat ...

    to same MS, jak rika s oblibou kolega (Microsofti navod ... dlohej a nahovno) ... je to pravda, ale zase, user si mysli ze neco profesionalniho dostal, byt by tam bylo popsano na 50stranach jak naklikat jinou barvu fontu (nebo podobnou blbost)

    vsichni placeme, jaky jsme chudaci a jak je nam ublizovano, ale aby si povinne kazdej upravil design svejch stranek, prihodil vabici loga a jasne a srozumitelne texty + nahazel linky, do diskuzi a chatu kam se jen dostane, to ne ! vzdyt kdyz uz nejsou verejne penize, muzeme rozsirovat povedomi o linuxu i timto zpusobem ... nebo osobne znam cloveka ktery tiskne a lepi zajimave letaky, propagujici linux (u metra, na zastavky a podobne) - sam sem se podobne jeho akce uz 4x ucastnil (a to mam "blbou" laserjet 1000 od hp), natoz, kdo disponuje v praci napriklad necim vetsim, tak by ho dva, nebo tri letaky mesicne stopro nezabily ...

    proste at mi nikdo nevyklada, ze by to neslo (a ano, uznavam MS, resp jeho marketing a prodejce)
    Pan Bily byli bily strop, aby byl bily ... (Opravdu si myslite, ze je to spravne) ?
    pavlix avatar 5.9.2007 21:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Co by měla linuxová komunita chápat?

    Marketing ať si dělají komeční firmy... do toho nemusíš tahat ani programátorskou ani uživatelskou komunitu.

    Pokud si uživatelé systém zpropagujou, je to jejich věc, ale když to neudělají, neznamená to, že to jsou blbci.
    vsichni placeme, jaky jsme chudaci a jak je nam ublizovano
    Tak neplácejte :D.

    Btw, lepit linuxový letáky po metru nebudu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 5.9.2007 22:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Dotnet je tuším v celku otevřená platforma (i když to v MS není moc zvykem). Asi si dělají rezervu do budoucna.

    Otevřená specifikace je mnohem účinější pomůcka pro rozšiřování této platformy na další OS než nějaké smlouvy s novellem.

    Jasně, MS je ďábel :D. Take it easy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:24 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A co konkrétně, jestli se mohu zeptat. Jediná sporná věc se týká těch patentů, o kterých MS pouze tvrdí, že je Linux porušuje, ale nikdo neví jaké. Jinak se zbytkem článku musím souhlasit.

    Vážně si mylsíte, že je špatné do Linuxových distribucí implementovat věci, aby byl co nejvíce kompatibilní s ostatním světem? Uznávám, že ideální by bylo, kdyby např. žádné OOXML neexistovalo a MS do svých office implementoval ODF. Ale sám dobře víte, že to MS neudělá. Představte si, kdyby do teď OOo neuměl pracovat s .doc .xls a podobnými. Tato debata by nejspíš vůbec neprobíhala, protože by OOo nejspíš nikdo nepoužíval a každému by bylo ukradené. A stejně tak je to i se vším ostatním. Pokud chce Linux prorazit, tak musí být použitelný pro uživatele i firmy - a v této oblasti Novell dělá nesrovnatelně více než ostatí.

    Nelíbí se Vám jeho politika? Používejte jinou distribuci. Nechápu lidi, co na něj nadávají.

    5.9.2007 21:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Vážně si mylsíte, že je špatné do Linuxových distribucí implementovat věci, aby byl co nejvíce kompatibilní s ostatním světem?
    Ne, to si nemyslím. Je jistě dobře, že máme implementovány binární MS formáty, flash a další. Důvod proč je to dobře je jediný: ty formáty jsou dnes široce používány a jejich nepodpora by byla velkým handicapem. Silverlight a OOXML rozšířeny nejsou. Novell je, dle mého mínění, implementuje s cílem je rozšířit, ne zbavit lidi závislosti na proprietárních řešeních. To první je v souladu s jeho partnerstvím s Microsoftem. To druhé by bylo proti němu.
    Nelíbí se Vám jeho politika? Používejte jinou distribuci.
    To dělám.
    Nechápu lidi, co na něj nadávají.
    Tak jim naslouchejte a snažte se jim porozumět. IMHO argumentují docela dobře (mnozí líp než já).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:08 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    V tom, že zatím OOXML není rozšířen máte pravdu. Za pár let, kdy většina uživatelů bude používat MSOffice 2007 nebo novější, ale používaný bude. Nemyslíte, že by bylo dobré mít tento formát podporovaný? Jak jsem říkal, MS ODF do svých officů implementovat nebude a lidé prostě setrvačností přejdou na tyto formáty. Většina uživatelů o nějakých formátech nic neví a používají to, co mají výchozí, nebo to, co používají ostatní. Tak proč se bránit implementaci, když to bude fungovat?

    Jen aby nedošlo k omylům... Jsem zastánce open source a rád bych používal otevřené formáty. Proč se ale bránit implementaci čehokoliv? Vždyť já to používat nemusím a ostatním to pomůže...

    pavlix avatar 5.9.2007 22:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A... pan Nostradamus přišel.

    ODF pro MS Office už je implementován, zašťiťuje to ODF Foundation, tuším. Takže stačí stáhnout plugin.

    Jo, z části máš pravdu. Pro mě osobně teda ale implementace MS Office XML důležitá není a klanět se nikomu za to nebudu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:27 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    No, k tomuhle člověk nemusí být zrovna Nostradamus. Jednoduchá úvaha: MS Ofice používá více než 90% uživatelů všech kancelářských balíků a tam je výchozí formát vy-víte-jaký a většina uživatelů nemá ani ponětí o tom, že existuje něco jiného.

    Ani jeden ODF plugin jsem nezkoušel (pokud vím, je jich několik), to na rovinu přiznám, ale pod všemi články a zprávičkami o něm, co jsem četl, se objevovaly reakce ve smyslu, že to moc použitelné není.

    pavlix avatar 5.9.2007 22:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Nojo... já zas viděl zprávičky, že ten MS formát moc použitelný není. Navíc těch 6000 stran. Fuj.

    Já nepoužívám ani jedno, abych pravdu řekl, ale když jsem použil, tak jsem použil ODF (ten byl schválen jako ISO i bez obrovského tlaku tvůrců).

    Ale že bych si troufnul říct procenta, kdo co bude používat za pět let, to fakt ne.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2007 00:27 iiN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Toto je trochu mimo, čo myslíte, koľko užívateľov bude čítať špecifikáciu ODF? Užívateľom je jedno, či má ten dokument 3 strany, alebo 5 miliónov, oni proste kliknú na tlačidlo "Save" a nebudú sa zaťažovať tým, že defaultný formát nie je ISO štandardom.
    6.9.2007 09:23 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Hypoteticky priklad - dve firmy se dohodnou na smlouve, ktera bude mit elektronickou podobu - treba ODF ci OOXML + digitalni podpisy. Kazda strana bude ale pouzivat jiny software, ktery jim tu smlouvu jinak zobrazi (napr. jedna strana uvidi, ze ma zaplatit 200 kKc, druha strana uvidi, ze ma dostat 300 kKc). To ale zjisti az pozeji (kdy bude smlouva podepsana) a pokud se jinak nedohodnou (zadna strana nebude chtit ustoupit), tak bude treba zkoumat konkretni soubor podle specifikace, aby se zjistilo, co v te smlouve opravdu bylo.
    6.9.2007 10:55 alvyn | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Krom toho, že je to blbost, doteď vesele fungujou různé verze MS office a další formáty a neslyšel jsem, že by se stal takovýto případ. Nebude to tím, že podobná jednání probíhají nějakou tu dobu, kdy se dolaďuje právě ta smlouva a pak se stejně podepisuje papír? :)
    5.9.2007 22:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Za pár let, kdy většina uživatelů bude používat MSOffice 2007 nebo novější, ale používaný bude.
    Používaný jistě bude. Kvůli Novellu bude používaný ještě více.
    Nemyslíte, že by bylo dobré mít tento formát podporovaný?
    Samozřejmě, až bude rozšířený, tak ano. Teď se ale hraje hra o to, zda OOXML totálně převálcuje ODF, nebo ne. Novell dělá všechno proto, aby se tak stalo.
    Většina uživatelů o nějakých formátech nic neví a používají to, co mají výchozí, nebo to, co používají ostatní. Tak proč se bránit implementaci, když to bude fungovat?
    OOXML téměř nikdo nepoužívá, takže implementace postrádá jiný smysl než snahu ho rozšířit (a udělat z něj ISO standard na úkor ODF).
    Proč se ale bránit implementaci čehokoliv? Vždyť já to používat nemusím a ostatním to pomůže...
    Komu to pomůže, když se OOXML masově rozšíří, a to i tam kde by jinak byl ODF?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 5.9.2007 22:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A mimochodem... vám by se chtělo implementovat 6000-stránkovou specifikaci s chybama?

    DOC formát přepsaný do XML je pořád stejnej doc formát... atributy typu "formatlikeword95" nebo co jsem to v těch připomínkách viděl.

    Že se na to nevykašlou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2007 00:35 iiN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    OOXML skoro nikto nepoužíva, podobne ako ODF, defaultne Word ukladá dokumenty do .doc..
    5.9.2007 22:29 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Silverlight a OOXML rozšířeny nejsou.
    Historická zkušenost - budou. MS je dokáže nacpat do Office, Windows a IE a tím je protlačí.
    Novell je, dle mého mínění, implementuje s cílem je rozšířit, ne zbavit lidi závislosti na proprietárních řešeních.
    Novellí implementace bude uzavřená? Kde bereš tu jistotu?

    BTW: aha, jak čtu dál, tak někdo si plete Silverligth (od MS a pro Windows) a Moonligth. Nebo si skutečně myslíš, že má propietární řešení běžně k dispozici svn? Nebo jenom vidíš novell a máš rudo před očima, že si ani nezkontroluješ licenci?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    5.9.2007 22:34 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Novellí implementace bude uzavřená? Kde bereš tu jistotu?
    To je nedorozumění. Novellí implementace může být jakákoli (bude asi pod MIT nebo tak něco, ale nevím přesně), ale Silverlight je a bude proprietární. Silverlight je to oč mi jde. Je to ta věc, kterou chce MS protlačit. Nebude to Moonlight, který se masově rozšíří, ale Silverlight. Moonlight má pomoci aby se rozšířil Silverlight. To je jeho role.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    On se ale rozšíří bez ohledu na to, zda bude existovat Novellí implementace, nebo ne. Linuxová distra jsou na desktopu tak nepatrnými hráči, že těch pár jednotek (doufejme) procent nemá vůbec šanci tento stav jakkoliv zvrátit.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    5.9.2007 22:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To je smutná realita. Moonlight je ale, v této fázi, určen především pro vývojáře, ne? Ty chce Microsoft dostat. U těch je přeci GNU/Linux hodně používaný (více jež u pár procent), ne?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:47 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Nebude to Moonlight, který se masově rozšíří, ale Silverlight. Moonlight má pomoci aby se rozšířil Silverlight.
    Moonlight ma sluzit korporatnym zakznikom, aby im fungovali veci rovnako ano na Windowse
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 19:38 Jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    to je ale krásné PR. co třeba takový SUN když už mluvíme o té OpenOffice.org? Co třeba Google se svým Summer of Code?

    Novell je mi úplně ukradený, stejně jako ostatní firmy. Jen ten článek mi přijde takový reklamní. Nepracujete pro Novell?
    5.9.2007 19:47 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Novell má několik stovek linuxových programátorů a pro linux toho dělá hodně to se musí nechat. Předem píšu, že nejsem žádný zaměstnanec Novellu než mě někdo obviní :-D
    freshmouse avatar 5.9.2007 19:51 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Sun, Google, to jsou dobré příklady.
    5.9.2007 20:03 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Pokud vím, tak Novell je jedním z největších přispěvatelů do OpenOffice.org
    Ilfirin avatar 5.9.2007 20:58 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    ne
    5.9.2007 19:47 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    K jejich poslední, zavržení hodné aktivitě, je snaha Moonlight, za což byl opět zkritizován.

    Ano je to zavržení hodné.. Protože Silverlightem chce Továrna na bastl zabít Flash a ovládnout další segment trhu. Proč by jinak pomáhal s vývojem Silverlightu (aka Moonlightu) pro GNU/Linux?

    A k Novellu: Když světem proletěla zpráva, že podepsal smlouvu s Továrnou na bastl, čekam jsem co z toho bude. A teď už vím co z toho bude- PROBLÉMY!!!!
    5.9.2007 19:53 standik | skóre: 17 | blog: vsechno mozne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Myslím že Moonlight je potřebná věc. Když chce Microsoft prosadit Silverlight, tak si myslím že je Moonlight dobrá věc pro linux. Narážím tím na Flash a jak dlouho trvalo než se třeba oběvil flash-player 9 pro linux a to nemluvím o tom že neni v 64bit verzi. A jestli na Moonlightu bude pracovat Novell nebo někdo jiný mi je vcelku jedno.
    5.9.2007 20:13 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Stejně by tu implementaci někdo napsal. Tak proč ne zrovna Novell? A MS si stejně z koláče Flashe ukrojí. A jsem radši když si to na Linuxu bude moct uživatel přehrát, než nepřehrát.
    5.9.2007 20:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Přesně tak. Souhlasím.
    pavlix avatar 5.9.2007 20:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jistěže z toho budou problémy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 20:59 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Flash si zaslouží umřít.
    6.9.2007 16:15 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To so zaslouží pár let i aRts a pořád žije :-) A stejně je na tom pár dalších věcí v Linuchovi..
    freshmouse avatar 5.9.2007 19:49 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Žvásty.

    > První vás napadne Canonical se svým Ubuntu. Ano, v propagaci zřejmě zvítězí on, ale propagací to taky končí (až na čestné vyjímky).

    To je nějaký blud. Nebudu tu hájit Ubuntu jako distro, i když bych rád, ale není čas. Jen bych chtěl připomenout, že celá ta "propagace Ubuntu" pochází, podobně jako u Firefoxu, hlavně od uživatelů. Vsadil bych se, že takový Novell za reklamu utratí řádově víc než Ubuntu.

    > Nyní se zamyslíte, kdo asi nejvíce vyvýjí. Zde vás první napadne již zmiňovaný Novell, ale okamžitě myšlenku zavrhnete, protože on je ten zlý a začnete přemýšlet nad RedHatem, IBM a ostatních a hlavně začnete přemýšlet nad tím, jaký projekt vyzdvihnout, abyste mi v diskuzi dokázali, že nemám pravdu, což je samozřejmě možné.

    Nepochybuju o tom, že Novell vyvíjí, ale nevím, proč bych ho měl vyzdvihovat nad jmenované Red Hat a IBM a proč by mě musel napadat jako první. Celý ten odstavec výše je dost ublížený.

    > Tak teď se vám pokusím trochu osvěžit pamět. Za největší nevýhody Linuxu jsou obezcně považovány dvě věci. 1) Malá rozšířenost a tím malá podpora tvůrců specializovaného hardware a software 2) Nefunkce některých věcí ze světa Windows, která jsou pro někoho příliš důležitá, než aby se ji vzdal

    Tak to je totálně mimo. Něco jako říkat, že největší nevýhoda boha je, že neexistuje. Tolik k prvnímu bodu. A k druhému: a mně zase do rukavic nepasují nohy. Pro většinu uživatelů desktopu kromě her takové aplikace neexistují (neoháněj se nějakým CADem).

    > Druhá kategorie jsou firemní zákazníci.

    Heh, zrovna u firem se Linuxu daří, řekl bych.

    > A v dnešní moderní době i něco navíc, patentovou ochranu. Krom certifikátů zbývající prvky nutně vyžadují spolupráci společnosti Microsoft. No ano. Aby bylo možné využívat exchange servery apod. A o patentové ochraně taky doufám, že nikdo nepochybuje.

    A co takhle místo Exchange serverů raději podat vlastní řešení?

    6) > Je pravda, že Linux porušuje patenty Microsoftu.

    Jaké? :-O

    > první implementaci OpenXML v OpenOffice.org (pochopte, že firmy ji potřebují. Když vám přijde od zákazníka soubor v openxml, tak mu odpovíte ať jde do ...

    Otázkou je, jestli by někomu OOXML přišlo, kdyby ho takhle nešířili.

    > Neznám komerční společnost, která by toho pro Linux (obecně) v současné době dělala více, než dělá Novell.

    A jak se to projevuje?
    pavlix avatar 5.9.2007 20:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Připojuju se k tomu, že podpora OOXML není zrovna moc užitečná. Když už, tak by stačila čtečka.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:28 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    > Tak teď se vám pokusím trochu osvěžit pamět. Za největší nevýhody Linuxu jsou obezcně považovány dvě věci. 1) Malá rozšířenost a tím malá podpora tvůrců specializovaného hardware a software 2) Nefunkce některých věcí ze světa Windows, která jsou pro někoho příliš důležitá, než aby se ji vzdal

    Tak to je totálně mimo. Něco jako říkat, že největší nevýhoda boha je, že neexistuje. Tolik k prvnímu bodu. A k druhému: a mně zase do rukavic nepasují nohy. Pro většinu uživatelů desktopu kromě her takové aplikace neexistují (neoháněj se nějakým CADem).
    Existují. Nikdo nepochybuje o potřebě vzdělané společnosti a prakticky všechny důležité výukové aplikace, které se dají koupit v obchodě jsou pouze pro MS Windows. Pro zábavu/odreagování je vedle her jsou tedy programy jako například Deseti prsty, účetnictví, slovníky, multimédia, pro grafiky třeba Photoshop velmi dobrým důvodem. Opravdu je dobré sundat si brýle a neztrácet soudnost.

    > Druhá kategorie jsou firemní zákazníci.
    Heh, zrovna u firem se Linuxu daří, řekl bych.
    Správně. A víš proč taky?
    freshmouse avatar 5.9.2007 22:02 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    a) Neříkám, že takové chybějící aplikace nejsou. Ale kolik lidí se učí psát všemi deseti? Kolik lidí potřebuje Photoshop (na Windows je oblíben jen proto, že si ho 90 % lidí ukradlo) -- co v něm dělají, upravují červené oči? Účetnictví problém možná je, ale ne domácích desktopů. Slovníky nějaké jsou, i komerční. Co myslíš slovem "multimédia"?

    b) Neznám důvod vyzdvihnutí pouze Novellu. Co třeba Red Hat, tomu se v tom prostředí taky slušně daří.
    AltOS avatar 6.9.2007 00:05 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    a) (pouze)

    Musim naprosto souhlasit s PT, ale i s tebou (cafe Na pul cesty??):

    -Photoshop: odhad opravdove potreby na tak cca 1-2% lidi, vic ne, ale co se kradeze tyce, tak procento legalnich instalacek bude jeste o dost nizsi (nojo, o to jde...)

    -ucetnictvi (jak rikas): "Linux sucks" (Honey Calc just neni pro vetsinu firem reseni)

    -multimedia: opet.. "Linux sucks" again... Odhaduji, ze se tu jedna o kreativitu, ne napr. blbe ripovani filmu. Staci si projet stranky jako jsou www.softsynth.com, www.hitsquad.com, www.sonicspot.com, atd. Ne... bezne free proggys na Linux pro tvorbu hudby (v tomhle se krapet vyznam) proste nejsou na urovni. :(

    -program "Vsemi deseti": tohle by snad molh nejakej spravnej magor napsat i pro Lin, ne woez? :D

    Sam trebas s Win nemam problem, ale N@vaSoft pristupy se mi proste nelibi, sebevic to jako trzni kroky chapu a beru (viz brzda digitalizace TV...:/), ale to uz odbocuji.

    Kze dobrou vsem, heh!
    6.9.2007 00:06 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    a) Nepsal jsem a nespekuloval o tom, kolik lidí tyto aplikace nedostupné pro Linux nutně potřebuje, aby si museli pořizovat MS Windows. Já to prostě nevím a myslím, že to snad ani nikdo nemůže přesněji odhadnout. Že má Linux potenciál vyhovovat i při uvážení tohoto faktoru násobně a zřejmě i řádově více uživatelům než dnes (cca 1 %) je myslím nepochybné a na tom se shodmeme. Moje poznámka však byla o jiných lidech.

    b) Samozřejmě nejen Novell, ale určitě také Red Hat a řada dalších společností. Proto jsem tam psal slůvko "taky". Jen by bylo dobré si uvědomit, že ty velké společnosti stále ještě budou raději nasazovat Novell (a red Hat...) než Ubuntu, důvody k tomu mají dobré. Jestli k nim v dalších letech přibude Ubuntu, tak ať. To je na něm, zda se u nich dokáže prosadit. Mě je tohle vlastně prakticky jedno.
    AltOS avatar 6.9.2007 22:33 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Mě je tohle vlastně prakticky jedno.

    Hmmm... Vubec mi nejde o kopnuti a myslim to pouze dobre, ale tomu rikam vystrizliveni (mineno-li prohlaseni vazne). Bravo! ;)
    5.9.2007 19:50 Pavel Kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    zdravim,

    Prisedam na lavicku outsideru. Dokumentace k cestine k ODF a vyvojarska dokumentace k ODF + informace o ODF v cestine jsou na nic. Tedy podle nekterych lidi zde. Zato vetsina vidi do licenci a podobne.

    V nekterych vecech muzu souhlasit, v nekterych ne.

    Problemem je urcita cast komunity.

    Ono zadna vetsi firma, co dela s linuxem to ne vzdy mysli ve vsem zcela dobre. To je ale byznys. Skoro kazda firma neco podporuje a neco vubec ne.

    Ale tak ci tak se nic moc nevyresi nejakymi komentari.

    Pavel Kysilka
    6.9.2007 12:05 Jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    ... Dokumentace k cestine k ODF a vyvojarska dokumentace k ODF + informace o ODF v cestine jsou na nic. Tedy podle nekterych lidi zde. Zato vetsina vidi do licenci a podobne...
    a jak prosím vás souvisí absence lokalizované dokumentace s kvalitou standardu? když vám tak chybí, proč ji místo stěžování si raději nenapíšete?
    Ale tak ci tak se nic moc nevyresi nejakymi komentari.
    ano, s tím se nedá než souhlasit. :-)
    David Ježek avatar 5.9.2007 20:00 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    SOUHLASÍM
    ano, je móda nenávidět novell
    ano, je to firma, která pro linux dělá víc než mnohé jiné
    ano, smlouvou s MS si to u HROMADY ortodoxních rozlila
    ano, beze zbytku a plně souhlasím s tvým PS. problémem "obecného linuxu" jsou právě ortodoxní, kteří chtějí zachovat čistotu rasy ("heil RMS!" ??). rasa však nemůže zůstat čistá, pokud se má vyvíjet, rasa se musí zdokonalovat, měnit, mísit. cílem by neměl být absolutně čistokrevný operační systém, nýbrž systém s nejlepším poměrem funkcionality, kombatibility, interoperability a uživatelské přívětivosti vůči vynaloženým nákladům. v rámci redmondích systémů jsou mezi náklady zejména pořizovací cena, v rámci linuxu třeba elektřina (gentoo kompilace) a halvně hromada času potřebná na studování a řešení problémů. ortodoxní přístup je špatný za všech okolností, můžete se o tom přesvědčit jak u apple (Jobs), tak u MS (pan magistr s 28cm ptákem), tak i u linuxu (kdokoli z vás, kdo mě teď seřve v reakci na tento zápis) nebo GNU obecně (RMS).
    Heron avatar 5.9.2007 20:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Taktéž souhlas.

    Při pročítání některých diskusí musím dát za pravdu Jindrovi Plešingrovi (budiž mu země lehká). Někteří diskutující (a nejsou to zrovna anonymní trollové) se tu chovají podle jeho označení "pomatení modliči" a kdokoliv sáhne na jejich modlu (linux), toho stihne trest ve formě pekelných diskusních plamenů.
    pavlix avatar 5.9.2007 20:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Pomatení modliči jsou ve všech společenstvích... těžko jim zabráníš přístup do abclinuxu.cz.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Heron avatar 5.9.2007 20:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale ono to moc dobrou reklamu nedělá.
    pavlix avatar 5.9.2007 20:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale ani špatnou.

    A nejhorší na světě jsou trpaslící. Ty potvory vám vlezou všude.

    Ty taky snad nejsi zastáncem čisté rasy? Takový lidi prostě existujou a věnujou svůj volný čas nadávání, na cokoliv, na internetu nebo z balkónu, to je jedno. A svoje názory považují za svaté.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Heron avatar 5.9.2007 21:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell

    Ty taky snad nejsi zastáncem čisté rasy?

    To rozhodně nejsem.

    5.9.2007 21:18 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A navíc jich he hodně.
    pavlix avatar 5.9.2007 20:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Čistota rasy? To slyším v souvislosti s Linuxem podruhé. Poprvé jsem to vůbec nepochopil, díky za osvětlení.

    Nevím proč heil RMS? RMS Linux nenapsal ani nezaložil. Prostě mimo.

    Ale neboj, neseřvu tě :D. Jen si myslím, že si vyléváš vztek na špatné adrese.

    Linux je... a nějakou dobu určitě ještě bude. A když nebude, tak bude něco jinýho :). To samé si myslím i o různých GNU aplikacích. Moc si to bereš.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 20:30 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Čistotou rasy bylo zřejmě míňeno, aby Linux neuměl Silverlight, neuměl OpenXML, neuměl exchange. Aby zkrátka byl čistý (a tím pádem byl přechod s existujícího Windows řešení na něj nemožný).
    5.9.2007 20:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale to je úplně vadné uvažování. Přechod z existujících Windows řešení založených na OpenXML nebo Silverlight nikdo nechce, protože tyto momentálně nejsou rozšířené. Ať GNU umí doc a xls, exchange, což jsou věci všeobecně rozšířené, a podobně, ale proč do GNU cpát Silverlight a OpenXML, které rozšířené nejsou? Proto aby se tyto věcy rozšířily tak jak si přeje Microsoft. Kdyby byl Novell čestný, místo Silverlight a OpenXML by dnes podporoval Gnash a ODF. Jenže...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 20:49 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Gnash na bázi reverzivního inženýrství? Není lepší něco opensourcového?

    Však výchozí formát OO bude stále odf. Ta podpora OpenXML je tam jako možnost. Já si GNU představuju jako "možnost být čímkoli a užit k čemukoli". Naschvál nepodporovat konkurenční formát je regulace.
    pavlix avatar 5.9.2007 21:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    gnash je opensource, ne?

    Základní filosofií GNU je právě ta regulace, jinak by vytvořili kratší a volnější licenci než teď mají.

    Polemizovat se dá nad tím, jak moc je ta jejich regulace užitečná.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:08 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jenže gnash je tvořen pomocí reverzního inženýrstvý, což mimo jiné znamená, že jde jeho vývoj pomalu a taky, že až se něco v tom formátu změní, tak může trvat hooodně dlouho, než se to změní i v gnashi tak, aby to fungovalo.
    5.9.2007 21:09 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Gnash na bázi reverzivního inženýrství?
    Vzhledem k tomu, že Gnash umí přehrát Flash, který sice není open-source, ale za to je masově rozšířený, je třeba podpořit Gnash, aby uživatel GNU mohl přehrávat flash a nebyl nucen použít proprietární přehrávač.
    Není lepší něco opensourcového?
    Bylo by. Ale cílem Gnashe je ale narušit závislost na proprietárním přehrávači, který je dnes takřka všudypřítomný. Když se to dobře povede, bude to výhra.
    Však výchozí formát OO bude stále odf. Ta podpora OpenXML je tam jako možnost.
    Očekávám, že výchozím formátem bude v distrech od Novellu OpenXML, když Novell hlasoval pro jeho přijetí jako ISO ve zrychleném řízení.
    Já si GNU představuju jako "možnost být čímkoli a užit k čemukoli".
    Ano, já také. Z pohledu uživatele určitě takhle. Z pohledu Novellu jde o to udělat z GNU prostředek k šíření vlivu Microsoftu a jeho užití ke zvýšení vlastních zisků na úkor čestnější konkurence. A takhle si já GNU tedy nepředstavuju.
    Naschvál nepodporovat konkurenční formát je regulace.
    Ano, na tom nevidím nic špatného. Microsoft také nepodporuje ODF. Není důvod podporovat OOXML.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 21:27 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Vzhledem k tomu, že Gnash umí přehrát Flash, který sice není open-source, ale za to je masově rozšířený, je třeba podpořit Gnash, aby uživatel GNU mohl přehrávat flash a nebyl nucen použít proprietární přehrávač.
    Ale jak jde rychle vývoj toho Gnash? A jak funguje? Silverlight má otevřenou cecifikaci. Nebude potřeba reverzivního inženýrství. To přece chceme, otevřené standardy.
    Očekávám, že výchozím formátem bude v distrech od Novellu OpenXML, když Novell hlasoval pro jeho přijetí jako ISO ve zrychleném řízení.
    Já to neočekávám, počkejme si.
    Ano, na tom nevidím nic špatného. Microsoft také nepodporuje ODF. Není důvod podporovat OOXML.
    Protože pak budeme stejní jako MIcrosoft. Já bych chtěl, aby GNU/Linux či jiné GNU systémy, uměli prostě všechno.
    5.9.2007 21:38 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale jak jde rychle vývoj toho Gnash? A jak funguje? Silverlight má otevřenou cecifikaci. Nebude potřeba reverzivního inženýrství. To přece chceme, otevřené standardy.
    Ale já nesrovnávám Gnash a Silverlight. Gnash je nutnost pro přehrávání Flashe bez proprietárního prohlížeče. Silverlight je něco jiného, a sice náhrada za Flash. Já bych rád viděl náhradu za Flash, ale Silverlight není ta pravá náhrada.
    Protože pak budeme stejní jako MIcrosoft. Já bych chtěl, aby GNU/Linux či jiné GNU systémy, uměli prostě všechno.
    Jo, ať to umí, když po tom bude poptávka. Ale Novell se snaží pomoci Microsoftu Silverlight teprve rozšířit, a to se mi nelíbí.
    Protože pak budeme stejní jako MIcrosoft.
    To by s GPL ani nešlo.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 21:48 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale Novell se snaží pomoci Microsoftu Silverlight teprve rozšířit, a to se mi nelíbí.
    On Novell chysta okrem implementacie nejake letakove kampane alebo tricka Silverlight?
    URL prosim ...
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 21:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Sico tam nemají letáky a trička, ale: http://www.novell.com/prblogs/?p=357
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 21:56 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Sprava na vlastnom webe o zacati projektu. Je na tom nieco zle?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Ilfirin avatar 5.9.2007 21:49 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale já nesrovnávám Gnash a Silverlight. Gnash je nutnost pro přehrávání Flashe bez proprietárního prohlížeče. Silverlight je něco jiného, a sice náhrada za Flash. Já bych rád viděl náhradu za Flash, ale Silverlight není ta pravá náhrada.
    A proč ne? Pokud to bude otevřené.. Navíc tu krom Sliverlightu nic jiného není. To vám opravdu tolikvadí že je to od Microsoftu, že radši tolerujete příšerný flash?
    Jo, ať to umí, když po tom bude poptávka. Ale Novell se snaží pomoci Microsoftu Silverlight teprve rozšířit, a to se mi nelíbí.
    Mě jo, čím dřív umře flash a bude nahražen něčím otevřeným, tím pro mě, lépe.
    To by s GPL ani nešlo.
    Myslel jsem z ideologického hlediska.
    5.9.2007 21:54 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A proč ne? Pokud to bude otevřené..
    Pouze otevřené, nebo spíš "otevřené" by nemělo stačit.
    Navíc tu krom Sliverlightu nic jiného není. To vám opravdu tolikvadí že je to od Microsoftu, že radši tolerujete příšerný flash?
    Pokud náhrada nepřinese dostatečné zlepšení, proč po ní sahat? Raději přečkat nedobrou situaci s Flashem díky Gnashe, a dočkat se opravdu svobodné náhrady než jít z bláta do louže, která je nejspíš navíc ještě blátivější než to bláto.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:00 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Mam pocit, ze sa tu len principialne zlostis nad keywordmi "Microsoft" a "Novell" ;-)
    Vies vobec povedat nieco konkretne, co Ti vadi? Cital si niekde o problematickej licencii, pod ktorou to ma byt zverejnene?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    pavlix avatar 5.9.2007 22:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    No, pokud nejde o patentovou licenci ;D. Ale, btw, doufám, že nemyslíš sw licenci, ta je dost nepodstatná.

    A licence textu specifikace formátu by měla být dostatečně volná, aby každý mohl získat kopii a implementovat :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:08 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Silverlight je proprietární. To mi stačí. Přesto, tady je pár postřehů z jeho licence:

    1) You may install and use any number of copies of the software on your premises to design, develop and test your programs only for use with the browser and operating system software named above. (což je "INTERNET EXPLORER 6 AND 7 ON WINDOWS XP SP2 AND WINDOWS VISTA, AND FOR FIREFOX 1.5+ ON WINDOWS XP SP2 AND WINDOWS VISTA")

    2) This license grants you permission to test the software in “beta” operating environments. You may not test or otherwise use the software in a live operating environment or a production website unless Microsoft permits you to do so under another agreement.

    3) The software will stop running on November 1, 2007. You will not receive any other notice.

    4) You may not

    * disclose the results of any benchmark tests of the pre-release version of software to any third party without Microsoft’s prior written approval;

    * work around any technical limitations in the software; (:-])

    * transfer the software or this agreement to any third party;
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 5.9.2007 22:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Tak tím je to jasný, nesmíš to ani používat (kromě hodně specifických okolností).

    A specifikaci formátu asi nevydaj ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:18 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Toto co si tu pastol je cast licencie k beta verzii sw Silverlight, nie Moonlight, takze uplne mimo :-(
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 22:21 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ne, není to mimo. To oč tu běží je Silverlight. Ne Moonlight. Microsoft protlačuje Silverlight a jestli se něco rozšíří, bude to Silverlight. Proto mě zajímá licence Silverlight.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:30 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Co spravime s Firefoxom? Koli licenciam Opery a IE by sme sa ho mali nejak zbavit?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 22:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Probohy proč?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:43 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Myslene ironicky. Z rovnakeho dovodu ako Tebe vadi licencia k pluginu Silverlight
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 22:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To jsou dva totálně jiné případy.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:52 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A v com?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 22:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Tohle je obstrukce. Úplně ve všem!
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:47 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Stejně tak bych se mohl ptát, proč by mě měla zajímat licence Silverlight, když pro Linux se vyvíjí Moonlight.
    5.9.2007 22:54 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Protože v plánu je rozšířit Silverlight. Silverlight je to, co většina lidí má mít a má být na tom závislá. Je klidně možné, že ty dvě věci budou nakonec úplně nekompatibilní, až Microsoft získá to oč mu jde. Můžou kdykoli přestřihnout šňuru mezi SL a ML, a pak na tom ML bude asi tak jako dneska Gnash.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:58 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Mas dokazy o nejakom plane? Nejaky unik informacii?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    5.9.2007 23:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Vtipálku...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 23:03 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Odporucam studenu sprchu ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    pavlix avatar 5.9.2007 22:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ať je to jak chce... licence k software se věci (skoro) vůbec netýká.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ta licence se věci týká sakra hodně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 5.9.2007 22:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Pokud to neni otevřenej formát, tak mě licence vůbec nezajímá. Ta se může v další verzi klidně změnit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 22:34 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale o formate tu zatial nebola rec. Na to som sa pytal (sam som to zatial nevygooglil)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    pavlix avatar 6.9.2007 12:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Formát je základ. Z aplikací si pak už člověk vybere. Pokud tu nebyla řeč o formátě ale jenom o licenci nějaké jedné Microsoftí nebo Novellí aplikace, tak to jsem tu zbytečně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2007 12:19 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Bingo!
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    6.9.2007 12:28 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Obávám se, a asi je to nevyhnutelnou a zdrcující budoucností, že formát Silverlight bude stejně proprietární jako aplikace Silverlight. Formát Moonlight třebas bude stejně otevřený jako aplikace Moonlight, ale nakonec to dopadne tak, že formáty Silverlight a Moonlight se od sebe vzdálí, až nakonec Moonlight přestane být kompatibilní. Moonlight dopadne jako Internet Explorer pro Mac. Nebo bude Moonlight jen okleštěným řešením pro ty co ještě nepřešli z Linux serverů na Windows. Udělají, aby Silverlight s jeho proprietárním formát nabízel víc než Moonlight. Vše IMHO.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 22:36 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Z tohoto pohledu jistě.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 22:02 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A proč ne? Pokud to bude otevřené..
    Pouze otevřené, nebo spíš "otevřené" by nemělo stačit.
    Navíc tu krom Sliverlightu nic jiného není. To vám opravdu tolikvadí že je to od Microsoftu, že radši tolerujete příšerný flash?
    Pokud náhrada nepřinese dostatečné zlepšení, proč po ní sahat? Raději přečkat nedobrou situaci s Flashem díky Gnashe, a dočkat se opravdu svobodné náhrady než jít z bláta do louže, která je nejspíš navíc ještě blátivější než to bláto.
    Co je na Silverlight tak nepřijatelného? Proč i když je to otevřené, tak to nestačí? Když to není MS, tak čím?
    5.9.2007 22:09 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Silverlight není otevřený.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 5.9.2007 22:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jo, to je u formátu nebo protokolu pro internet nepřijatelný každopádně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 22:30 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To o té licenci jsem nevěděl. Máte pravdu.
    5.9.2007 22:55 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Očekávám, že výchozím formátem bude v distrech od Novellu OpenXML, když Novell hlasoval pro jeho přijetí jako ISO ve zrychleném řízení.

    Novell se někde vyjádřil, že výchozí formát zůstává i v OpenOffice Novell edition ODF.
    5.9.2007 22:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Dá se mu věřit?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 23:01 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    No snad jo, jinak by byl můj příští zápisek v blogu: "Proč nenávidím Novell" ;-)
    5.9.2007 23:04 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Tak jsem to našel (z 11. prosince 2006):

    „Novell jako výchozí formát souborů sady OpenOffice.org podporuje formát OpenDocument, protože poskytuje zákazníkům možnost volby a flexibilitu, ale interoperabilita se sadou Microsoft Office je pro úspěch sady OpenOffice.org také kritická,"

    http://www.virklis.cz/cs/press/novell-posiluje-interoperabilitu-kancelarskych-sad-openoffice-org-a-microsoft-office.html
    pavlix avatar 5.9.2007 20:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    On to Linux neumí. Linux umí přidělovat paměť, zařízení, procesorový čas, spouštět procesy apod. (Linux v širším pojetí, t.j. na Linuxu a dalších programech postavený OS umí pár věcí navíc, ale to na věci nic nemění.).

    A taky umí pouštět programy, které užvatel pouštět chce. Pokud to má byt Silverlight (ne že bych věděl, co to je), tak si to uživatel prostě pustí a Linux mu do toho nemá co kecat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 20:51 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Dobrá, zaměňuji slova Linux, GNU a GNU/Linux. Dám si na to pozor. Slovem Linux myslím tu celou platformu. Aby v softwaru běžící pod GNU/Linuxem to bylo možné.
    pavlix avatar 5.9.2007 21:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Je vidět, že úplně ignoruješ, co jsem psal.

    1) Nejsem zastánce objevování řetězce "GNU/Linux" kdekoliv a jakkoliv. Řetězec "GNU/Linux" se neobjevil ani nikde v mém předchozím příspěvku. Tady se za jeho dvojté uveřejnění veřejně omlouvám.

    2) Jak sis mohl všimnout, tak jsem výslovně připustil použití slova Linux v širším smyslu.

    3) Přečti si ten článek znovu a nezastav se na první větě.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 5.9.2007 21:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    s/článek/komentář/
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.9.2007 21:14 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Přiznám se, že Novell opravdu nemám rád. Nejsem proti tomu, aby byl na Linuxu Silverlight nebo aby tam bylo implementováno OpenXML, ale je hnus největší OpenXML podpořit jako ISO standard (obzvláště v současném stavu) a uzavírat pochybné patentové dohody.
    pavlix avatar 5.9.2007 21:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Je hnus největší podpořit jako ISO standard jakýkoliv 6000-stránkový dokument plný chyb. OOXML nevyjímaje.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:38 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To, když někdo podpoří něco, co je podle něčího názoru hnusné, přece automaticky neznamená, že je hnusné i vše ostatní, co podporuje. Jinými slovy je podle takového uvažování hnusné všechno a všichni, protože nic není úplně stejné a neexistují na sětě dva lidé se všemi názory stejnými.
    pavlix avatar 5.9.2007 21:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Plně souhlasím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.9.2007 21:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    To, že Novell dělá hodně dobrého, nepopírám. Ale je to firma, na kterou se nemůžete nikdy spolehnout - protože když MS zapíská, ráda vrazí někomu dýku do zad.
    Ilfirin avatar 5.9.2007 21:30 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    V tom s vámi souhlasím. Toto je jediná věc, kde uznávám, že Novell zasadil dýku do zad :-(
    pavlix avatar 5.9.2007 20:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Chlape, teďka jsi myslím střelil úplně mimo.

    Kdo nenávidí Novell, ať se přihlásí, já nikoho takového neznám.
    již předem vím, že v diskuzi budu nazván blbcem
    A hele, máš štěstí, zatím jsi ještě blbcem nazván nebyl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Já jich pár takových znám...
    pavlix avatar 5.9.2007 21:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Já teď už taky, začali se hlásit, ale nikoho osobně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:15 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    mne je novell naprosto lhostejny, stejne jako je mi lhostejne ubuntu, firefox a spousta dalsich veci.... netusite kam patrim? asi trpim krizi osobnosti... doufam, ze to neni porucha osobnosti....
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    pavlix avatar 5.9.2007 21:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Trpíš nedostatkem nadšenectví pro každou hovadinu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2007 09:23 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Přidávám se - vůbec netuším o co jde. O nějaké nenávisti proti Novellu slyším prvně.

    Může se někdo přidat vysvětlivky?
    6.9.2007 09:32 Ludvík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jde o snahu diskreditovat zastánce svobodného software vzbuzováním zdání, že jejich argumenty jsou pouze emocionální.
    Michal Fecko avatar 5.9.2007 20:15 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell, no uznavame SuSE
    Nenávidím (skor opovrhujem) Novell(om) - no uznavam SuSE. Ja uznavam zasluhy timu okolo SuSE (to su ti "novellacky" programatori pre Linux). SuSE robi toho pre komunitu vela avsak skoda toho odkupenia Novellom - z toho kroku nic dobre pre Linux nepozera. :-(
    pavlix avatar 5.9.2007 20:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell, no uznavame SuSE
    V té nenávisti je mi tě docela líto... opovržení je o kapku lepší... ale tak co, no.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 20:21 avip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ano, "nenávidíme Novell". Bohužel k tomu máme zatraceně dobré důvody. :-)

    Neboť Novell je firma, která v 90. letech naprosto zazdila klasické produkty jako byl DR DOS, Word Perfect či Quattro Pro a která je tudíž za současný marasmus přinejmenším spoluzodpovědná (ještě spolu s IBM).
    pavlix avatar 5.9.2007 21:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jaké, zastřelili ti babičku? :)

    No, zazdila, ona to byla trochu chyba jiných hráčů, třeba zrovna těch (více) unixových. Jak se říká, když se dva (nebo víc) perou....

    Můj názor je, že monopolní zastoupení nějakého produktu (který není státem protěžovaný) je chybou jeho konkurentů, kteří chtějí větší podíl. Vynechte ty, které podíl na trhu příliš nezajímá a jenom tvoří.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2007 21:34 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    tak sem pisem ja miesto niekoho kto chce spravit s/ěž/ež/

    uz nemusite
    5.9.2007 23:00 avip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jaké, zastřelili ti babičku? :)
    Jo, a vedl je tvůj dědeček. ;-)
    No, zazdila, ona to byla trochu chyba jiných hráčů, třeba zrovna těch (více) unixových. Jak se říká, když se dva (nebo víc) perou....
    Oni se prali? Já tedy nevím, ale zastavení vývoje produktů pro non-MS OS se s nějakou pranicí moc neslučuje.
    Můj názor je, že monopolní zastoupení nějakého produktu (který není státem protěžovaný) je chybou jeho konkurentů, kteří chtějí větší podíl. Vynechte ty, které podíl na trhu příliš nezajímá a jenom tvoří.
    Novell se nicméně vždy tvářil, že ho podíl na trhu zajímá přímo velmi.

    Když tak Novellu záleží na vývoji pro Linux, proč se v první řadě zbavoval produktů, které měly (a dodnes ještě stále mají) nějaké jméno? Proč raději nepokračoval v jejich rozvoji na platformě, kde mohly být relativně "v bezpečí" před hlavním konkurentem?
    5.9.2007 20:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    První vás napadne Canonical se svým Ubuntu. Ano, v propagaci zřejmě zvítězí on, ale propagací to taky končí (až na čestné vyjímky).
    Ano, jednou z těch vyjímek je vývoj distribuce Ubuntu.
    Nyní se zamyslíte, kdo asi nejvíce vyvýjí.
    Proč? Je snad důležité, kdo vyvýjí nejvíce? Záleží snad na jeho motivacích, ne?
    Za největší nevýhody Linuxu jsou obezcně považovány dvě věci. Malá rozšířenost a tím malá podpora tvůrců specializovaného hardware a software
    Obecně? Na čem je toto tvrzení založeno? 1) Co je toto za nevýhodu, pokud si mohu vybrat hardware i software tak, aby byl dobře podporovaný. Pokud takový není, proč vůbec srovnávat?
    A o patentové ochraně taky doufám, že nikdo nepochybuje. Je pravda, že Linux porušuje patenty Microsoftu. Že jsou tyto patenty nesmyslné a neoprávněné je věc druhá.
    O patentové ochraně? Jaké patentové ochraně nikdo nepochybuje? O té ze smlouvy Novellu s Microsoftem? To snad ne. Jste Waic, nebo Hulán?
    Do té doby, co budou platné, si žádný velký podnik nedovolí Linux vůbec instalovat.
    To je totální lež. Velkých podniků instalujících a používajících GNU/Linux je dlouhá řada. A ano, jsou to i jiné distribuce než od Novellu.
    Takže není jiného východiska než smlouva s MS.
    A co RedHat nebo Canonical? Ti bez smlouvy s MS končí, nebo co?
    Ale ne, je tu linuxová komunita, která Novell nazvala zrádcem.
    A má pro to závažné důvody.

    Neznám komerční společnost, která by toho pro Linux (obecně) v současné době dělala více, než dělá Novell.
    Takže pro Linux a spol. je výhodné, když se co nejvíc rozšíří Office Open XML na úkor ODF, když se co nejvíc rozšíří Moonlight, když se firmy budou (na základě nekalého FUD) bát pořídit GNU/Linux od někoho jiného než Novellu, když Microsoft bude mít prsty ve věcech, v kterých by je bez Novellu neměl? Říkám "ne".

    K jejich poslední, zavržení hodné aktivitě, je snaha Moonlight, za což byl opět zkritizován.
    Oprávněně.

    Viz výše.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 5.9.2007 20:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jo... díky moc... neměl bych sílu to takhle hezky shrnout.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Michal Fecko avatar 5.9.2007 20:44 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    ...(čímž se pravděpodobně zařadím mezi třídní nepřítele a sednu si na lavičku outsiderů vedle Petra Tomeše a dalších, kteří už tam dávno sedí)
    spravne, 5 minut + dokonca zapasu (hra vysoskou hokejkou):-D
    Ilfirin avatar 5.9.2007 21:09 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    :-D
    5.9.2007 20:48 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Takže zde nahlas vyslovuji: Neznám komerční společnost, která by toho pro Linux (obecně) v současné době dělala více, než dělá Novell.
    +1. Už jen vyvíjet Mono musí být kláda. K tomu Xgl, F-Spot, Banshee, CardSpace pro Linux (a Mac OS) ... prostě Novell fakt maká.

    Já jsem si nedávno říkal, že ... Ubuntu je tak populární, ale nejsem si vědom nějakých zásadnějších aktivit Ubuntu v upstreamu. Oni to jen zabalí, a vydají pod nálepkou Ubuntu. Pravda, u zásadních věcí jako Xorg ještě testují a testují, ale že by vyvíjeli nějaký program, co se dostane do dalších distribucí, to ne. Už jsem jásal, že to nové GUI pro tiskárny, nebo NetworkManager, konečně něco, co Ubuntu vyvinulo, ale pak zjistím, že obojí dělal Red Hat. Ukažte mi jediný projekt, co by Ubuntu dělalo. Vždyť i sám Mark Shuttelworth řekl, že mu zatím stačí, že jediné, co Ubuntu dělá, je že balí hotové projekty a dělá releasy, do budoucna sice chce dát prachy i do R&D na desktopu, ale zatím mu bohatě stačí ono balíčkování a releasování.

    SilverLight bude implementovaný opensource kódem. Takže bude daleko lépe podporovaný různými distribucemi. Out-of-the box funkčnost po instalaci (a v Live CD), oprava bugů, když vás bude zlobit nějaký bug, tak se nebudete muset jako u Flashe modlit, aby si toho bugu, co trápí jen pár lidí, v Adobe všimli, ale pošlete bugreport do bugzilly, a pokud se najde aspoň trochu lidí, co má ten samý problém, tak to někdo opraví. A nepochybuju, že nemálo lidí na tomto serveru má dost znalostí na to, aby drobné chybky dokázali během jednoho odpoledne spravit.

    To, že někteří na SilverLight reagují tak jak reagují jen proto, že to má nálepku "MS", to mi přijde až směšné. Asi je to podobné, jako kdyby někdo neposlouchal zpěváka z Číny nebo Severní Koreje, protože je z komunistické země. Já bych ho teda poslouchal. A zatleskal bych mu, pokud by se mi to líbilo.

    Takže ode mně obdiv k Novellu. (aneb jak se to říká? "Kudos to Novell!" :-)
    vim ~/.emacs
    5.9.2007 21:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Novell (nebo spíš OpenSUSE, nevím jistě) maká velmi dobře. Díky mu. Žel se Novell též dopouští neodpustitelných kroků, které pomáhají jemu (a Microsoftu) a poškozují ostatní.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.9.2007 21:46 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Nic není černobílé nebo dokonce jednobarevné. Proto nerozumím těm lidem, kteří mají zapotřebí opovrhovat nebo nenávidět Novell, jakoby nedohlédli další souvislosti.
    5.9.2007 21:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Nic není černobílé nebo dokonce jednobarevné.
    Ne, dokonce ani Novell ne.
    Proto nerozumím těm lidem, kteří mají zapotřebí opovrhovat nebo nenávidět Novell, jakoby nedohlédli další souvislosti.
    Jedna věc je opovrhovat a nenávidět. Druhá věc je Novell kritizovat a odsuzovat (za něco). To první je kravina. To druhé je vpořádku, ba žádoucí.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    6.9.2007 09:30 Ludvík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ovšemže jsou jednobarevné věci ;-) A taky je fůra věcí, co jsou jednobarevnosti tak blízko, že je z praktických důvodů nejlepší považovat je za jednobarevné.
    5.9.2007 21:10 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    hej - vynech to o patentech - dokud to nebude dokázáno, je to jen FUD a problémech s komunitou - to už myslím pomalu odeznívá a budu s Tebou souhlasit 100%
    5.9.2007 21:12 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    jo a to o nutnosti smlouvy s MS - to je blbost
    Ilfirin avatar 5.9.2007 21:31 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Když to zákazník vyžaduje ... Vyžadovali už horší věci (dokumentace přijata v formátu CorelDraw apod. )
    Ilfirin avatar 5.9.2007 21:54 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Ale to jsem odběhl od tématu. Na magary zapůsobil Microsoftí FUD a není způsob jak je přesvědčit. A s těmi patenty jsem si to nyvymyslel, dyť mají patentováno více virtuálních ploch apod.

    Ale pokud po mě budete chtít konkrétní důkazy a odkazy, tak to vám nedám.
    6.9.2007 09:28 Ludvík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    dyť mají patentováno více virtuálních ploch apod.

    Ale pokud po mě budete chtít konkrétní důkazy a odkazy, tak to vám nedám.
    Ovšemže ne. O dávání důkazů FUD není. Ten je jen o rozesívání nejistoty. Učíš se dobře.
    5.9.2007 23:01 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    K tomu kdo co udělal...
    Zapomínáš tu ještě na RedHat, kterej stejně jako Novell pro vývoj GNU/Linux dělá také hodně a ubuntu? Ti nedělají nic jiného, než že mirrorujou debian, trošku jinak upraví nastavení a pořád dokola dělají ty samé překlady
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    Daniel Kvasnička ml. avatar 5.9.2007 23:05 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Az do ted me akce Novellu nechavaly klidnym a celkem jsem mu nic nezazlival. Ale ta podpora OpenXML, to uz je i na me dost silne kafe a vazne by me zajimalo, jakou argumentacni klickou to minite obhajit.

    Ze je MS a OpenXML nejrozsirenejsi? Jedna vec je podporit tvorbu pluginu jako ustupek v ramci nalakani lidi, druha vec je otevrene podporit schvaleni toho paskvilu jako ISO standardu. To je druhe ma mnohem dalekosahlejsi dusledky.

    I kdyz na druhou stranu je potreba rici, ze na vytkach mr. Kysilky k dokumentaci ODF neco je. Nicmene IMHO to je mnohem lepe resitelny a mene zavazny problem nez stav navrhu OpenXML.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    5.9.2007 23:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    A o patentové ochraně taky doufám, že nikdo nepochybuje. Je pravda, že Linux porušuje patenty Microsoftu.

    Zajímavé je, že třeba zrovna Novell velmi rezolutně tvrdí opak. A není zdaleka sám…

    6.9.2007 08:51 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    super clanek. Prvni komentare co sem cetl hned zabihaj do nesmslnych duvodu. Jediny duvod proc ja nepouzivam linux je v tom ze standardni cestou mi slo nainstalovat tak 30% SW. Ostatni sem musel instalovat slozite a precist tuny materialu. Na to ja vam seru. Win plus par komercnich programu sme si koupil a sem vyzivanej. Ty co se ohanej virama tak vira sem nemle v pc tak cca 5 let. Linux pouzivam jen jako server pro vzdaleny pristup. Tam uz se mi za sw pro MS platit nechce.
    V podstatě nic nevím
    6.9.2007 09:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Tak zívej dál.. Víš kulové.. Až těch strojů budeš spravovat přes 200 tak se ozvi..
    6.9.2007 09:38 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    si pis z ebudu. Jde o to z enekdo radsi za neco zaplati co funguje nez aby to resil tejden. A nezminoval sem spravovani x pocitacu ale pohled beznyho uzivatele pc.Taky sis mohl vsimnout:-)
    V podstatě nic nevím
    6.9.2007 08:52 alvyn | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Mě připadaj tyhle žabomyší války směšný. Komu se nelibí přístup Novellu nemusí jeho produkty používat. Má spoustu jiných možností. Ostatně stejné je to i s Microsoftem. Například já Linux používám v domácnosti, protože je zadarmo. Používám OpenSUSE, protože mi z těch několika dister, co jsem zkusil vyhovuje nejvíc. Ano, po přečtení té zprávičky jsem se taky trochu naštval, ale ono stejně o houby jde. Pakliže ten formát projde, budu rád, když bude port na Linux. Jestli ne, je mi to jedno. Ovšem jestli se má Linux rozšířit nemůže to být izolovaný systém s neprofesionálním přístupem. Co mi ovšem vadí, je neustálé vyřvávání pár jedinců. Jestli s Novellem máte problém, nepoužívejte jeho soft, ale neotravujte s tím ostatní!
    6.9.2007 09:08 lada
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    +1
    6.9.2007 09:53 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    +1
    6.9.2007 09:23 Ludvík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Na Linux jsem přešel kvůli svobodě. Svobodě upravovat si zdrojáky, svobodě používat dalších 30 let stále stejný software, který si kdykoliv mohu opatchovat tak, aby podporoval novější verzi používaných otevřených formátů. Svobodě používat starý hardware, protože nemusím upgradeovat na barevnější verze software. Vlastně svobodě používat jakýkoliv hardware.

    Když takovou svobodu bude Novell podporovat, budu i já podporovat jej, a naopak. Bohužel pohled do historii Microsoftu hovoří jasně o tom, že ten tuhle svobodu bude podporovat jen velmi těžko, protože většina jeho úspěchů je založena na prohře zákazníka.

    Dobře si pamatuji, že jsem k Linuxu utíkal od Microsoftu, který byl přesným opakem svobody. Pochopitelná snaha neustále zákazníka nutit k upgrade, neustálý lživý marketink o tom, jak se bez novější verze člověk neobejde a že jinak by to nešlo. Na ty lži jsem zvyklý a jsem vůči nim celkem imunní. Vím, že kdyby žádné ODF ani OpenXML neexistovalo, tak bychom klidně mohli používat plaintext, HTML a LaTeX a bylo by nám taky dobře. Kdo mi tvrdí, že to bez OpenXML nepůjde, tak akorát podlehl masové hysterii podporované Microsoftem. Když se bude chtít, půjde to bez OpenXML docela dobře, zvláště když máme široce podporované ODF.

    Pokud Novell bude podporovat uzavřené či patenty omezené formáty, bude u mne pochopitelně nepříliš oblíben.
    6.9.2007 09:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Jsou opravdu všichni tak zaslepení a nenávistní nebo mi něco uniká?

    Ach jo, dalsi JXP. :-( Na zaklade ceho soudis, ze vsichni nenavidi Novell a jsou zaslepenci? Ty se jmenujes Michal. Citovana veta je hloupa, z cehoz usuzuji, ze vsichni Michalove jsou hlupaci. Chapes ten nesmysl?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.9.2007 11:11 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    rekl byhc ze vychazi z toho ze se tu koncentruje krapet vic lidi kteri asi tm smerem premylseji.
    V podstatě nic nevím
    Ilfirin avatar 6.9.2007 11:42 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Tuto frázi jsem samozřejmě velmi silně nadnesl. Nejedná se o objektivní článek ale o můj subjektivní dojem. Tudíž tu větu berte jako zvolání ve stylu, když někdo zvolá: "copak se všichni zbláznili?" Také tím nemyslí celou planetu.

    Nejsem JXP, nejsem Waic, nejsem RH a nejsem zaměstnancem Novellu. Neberte si moje zvolání zas tolik osobně.
    6.9.2007 12:51 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše nesmyslnost
    Ja proti novellu nic nemam, naopak jsem rad, ze tu je a ze zamestnava tolik linuxovych vyvojaru. A tva pausalizace se mi nelibi. Navic je uplne zcestna. Z ceho jsi vychazel? Ze jsi v par diskusich nasel nekolik kritiku? Zkousel jsi je spocitat? Kolik lidi presne podle tebe nenavidi Novell?

    Na abicku je registrovano odhadem dvacet tisic ctenaru, mesicne jej IMO navstivi sto tisic lidi (netmonitor tvrdi ctvrt milionu, ale to je nesmysl). Takze kdyz tvrdis, ze vsichni nenavidi novell, urcite mase seznam s tisici ruznych ctenaru, kteri ve svych komentarich vyjadrili nenavist k novellu (nezamenovat kritiku a nenavist). Muzes sem poslat ten seznam?

    Spise mi to prijde, ze jsi v diskusi nasel tak 10-20 lidi a na zaklade toho jsi sepsal tento prispevek. S objektivitou to nema nic spolecneho. :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Ilfirin avatar 6.9.2007 14:57 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nesmyslnost
    S objektivitou to nema nic spolecneho. :-(
    Ne, nemá. Je to blog a ne článek. Jinak stačí se podívat do jakékoli diskuze k článku, když Novell něco udělá, viz nedávná zprávička.
    6.9.2007 16:26 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nesmyslnost
    Nechce se mi to cist detailne, ale lidi, kteri tam nadavali na novell je do desiti (spise min). A z takoveho vzorku delat zavery?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Ilfirin avatar 6.9.2007 18:28 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nesmyslnost
    Chcete abych to odvolal?
    6.9.2007 09:57 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Míra podpory Linuxu v procentech vypadá takto:
    55%     komunita
    11%     RedHat
    8%      IBM
    4%      Novell
    22%     ostatní
    Zdroj: Podle vyjádření na konferenci ve firmě Servodata.
    6.9.2007 22:16 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda: Nenávidíme Novell
    Podle vyjádření koho a podle čeho? Podle vývojářů, projektů, řádků kódu, financí?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.