abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 482 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    GUI pro incron

    4.1.2007 22:27 | Přečteno: 1179× | Software | Výběrový blog

    incron má ovládání velice podobné cronu, což je sice výhoda, ale někomu se může silně zajídat. I mně se to zajídá, některé věci si raději naklikám. Proto jsem k incronu vytvořil i jednoduchý grafický front-end, který je již pár dní k dispozici pod GPL. Ale pozor - odpůrci Javy mají smůlu.

    Kdo četl mé dřívější zápisy (třeba tento, tento a tento), bude už incron znát. Ve stručnosti je to systém podobný cronu, který prostřednictvím technologie inotify umožňuje čekat na události v souborovém systému a spouštět podle nich různé programy.

    incron jsem navrhl tak, aby se jeho vlastnosti hodně blížily cronu, a aby tedy bylo podobné i ovládání. Pravidla jsou uložena v tabulkách pro jednotlivé uživatele (včetně "systémový účtů", tedy uživatelů bez normálního domovského adresáře - např. postfix nebo apache). S tabulkami se manipuluje pomocí konzolové utility incrontab, která umožňuje mj. vypsat tabulku, editovat ji ve vimu nebo jiném editoru, nebo ji načíst ze souboru. V každém případě se jedná o ruční práci, vyžadující vypisování všeho potřebného a v neposlední řadě také znalost přesných názvů jednotlivých symbolů.

    incrontab funguje tak, že tabulku poskytnutou uživatelem parsuje, a co se mu nelíbí (např. špatný formát pravidla), zahodí. Do systému se tedy uloží již čistá, bezchybná tabulka. To ale samozřejmě může být frustrující, protože při takové chybě uživatel o pravidlo přijde. Právě toto a také obecná lenost editovat tabulky mě vedla k tomu, abych si to nějak zjednodušil.

    Vznikl tedy program jIncron. Je to velice primitivní grafický front-end, napsaný, jak již název napovídá, v Javě. Využívá GUI Swing a pro svoji funkci potřebuje Javu verze alespoň 5.0 (JDK 1.5.0). Javu jsem zvolil proto, že to bylo z mého pohledu nejrychlejší, a to i přes ryze ruční tvobu GUI (žádný grafický návrhář).

    Program po spuštění načte (pomocí utility incrontab) tabulku aktuálního uživatele (lze ji též naimportovat ze souboru), umožňuje ji snadno upravovat, pak uložit zpět nebo vyexportovat do souboru. Hlavní okno zobrazuje tabulku zhruba v podobě, v jaké je vidět v editoru.

    Hlavní síla spočívá v dialogu vlastností pravidla. Tam si lze naklikat cestu k souboru (přes souborový dialog), jednotlivé sledované události (v checkboxech) a příkaz ke spuštění (jsou tu tlačítka pro speciální symboly). Celé by to mělo být relativně blbuvzdorné. Konfigurace programu (v tuto chvíli jen pozice a velikost hlavního okna) se ukládá do XML souboru v domovském adresáři.

    Program zatím trpí několika vadami. Největší je ta, že nerozlišuje, které události systém podporuje. Tváří se tedy, že podporuje všechny, což je pravda třeba na FC 6, ale na starších distribucích nastane problém (vyústící ve změnu některých pravidel). Další vadou je, že je to všechno šité pořádně horkou jehlou a leccos je implementováno těžkopádně. A konečně třetí chyba, kód není vůbec okomentovaný a k programu neexistuje ani sebemenší dokumentace.

    Proto tedy, kdo chce, ať používá, kdo nechce, nemusí. A kdo by si chtěl napsat GUI třeba v GTK+ nebo Qt, má aspoň inspiraci.

    Odkazy:


    incron news

    Aktuální verze je 0.3.4, postavená na inotify-cxx 0.6.2. Předchozí verze 0.3.3 měla opravit bezpečnostní chybu ohledně práv skupiny - při tom ovšem došlo k tomu, že incrond přestal úplně fungovat. Kdo má tuto verzi, nechť si stáhne tu nejnovější. Totéž ať učiní i ten, kdo si nejnovější verzi stáhl již včera - do balíků se zatoulal soubor, který byl určen k testování a měl vypnutou démonizaci incrond. Za chybu se omlouvám.

    Součástí dokumentace incronu jsou už nějakou dobu také man stránky, zatím pouze v angličtině. Všechny projekty související s inotify dostanou (snad brzy) nový web, kde budou též informace o samotné technologii inotify. Pro blízkou budoucnost je hlavní prioritou zavedení rekurzivního monitoringu (sledování celých podstromů), které není na úrovni inotify podporováno.

    inotify-cxx od verze 0.6.0 obsahuje statické metody pro zjišťování a nastavování parametrů inotify v jádře. Není tedy nutno je zjišťovat/nastavovat krkolomně přes procfs, stačí volat tyto metody.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 4.1.2007 22:34 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    A ňákej vobrázek by nebyl? ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Luk avatar 4.1.2007 22:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    To jsou dneska lidi, lenost sama :-D Co takhle kliknout na některý z těch odkazů (na domovskou stránku ne, tam nic není)...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Josef Kufner avatar 5.1.2007 10:21 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Na domovskou stránku jsem koukal, ale jinam ne. :-(
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    freshmouse avatar 5.1.2007 07:51 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Tím článkem na Rootu bych se ani oc nechlubil, oni tě pěkně ošulili:

    jIncron (0.1.0) je grafické rozhraní k již zde probíranému programu Incron. Kromě toho, že si nemusíte pamatovat konstanty IN_*, vám to moc zjedodušení nepřinese. Ale je to klikací! A napsané to je v Javě.

    :-D :-D
    Luk avatar 5.1.2007 11:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Špatná zpráva taky zpráva ;-) Kromě toho je mi to vcelku jedno, ten program jsem dělal především pro sebe. Komu se nelíbí, nemusí ho používat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    DjAARA avatar 5.1.2007 11:32 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    To jo, ale i kdybych dělal něco takového pro sebe, tak se budu snažit, aby ta aplikace vypadala aspoň trochu k světu (ač javista, swing (metal) jako takový se mi nelíbí).

    Navíc Java6 donesla spoustu vylepšení v LaF, tak proč toho nevyužít (ano, je to stavěné nad GTK, to by mohlo některým vadit, ale více lidem bude vadit Java;-)).
    Luk avatar 5.1.2007 12:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Na Javu 6 jsem upgradoval až po vzniku tohoto programu a novinky v LaF jsem zatím ani nezkoušel. GTK opravdu moc rád nemám (to tady už snad každý ví ;-)), ale třeba změním názor...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.1.2007 13:11 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Ahoj omlouvam se, ze pisu sem, ale ted nemam dost casu, tak casem mozna i mailem. incron ma jednu zasadni bezpecnostni chybu. umoznuje uzivateli sledovat i cesty, do kterych zrovna nema prava.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    Luk avatar 5.1.2007 14:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Ano, to je pravda. Dokonce jsou tam chyby dvě - jedna se týká jen incronu, tu opravím, díky za upozornění. Druhá je ale záležitost inotify a vím o ní už dlouho - jde prostě o to, že k monitoringu stačí mít právo ke čtení. Tedy kdokoliv může sledovat, co spouští někdo jiný. I když je otázka, nakolik to vadí v situaci, že spuštěné procesy (při používání standardního jádra) stejně všichni vidí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.1.2007 14:24 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Chápu to dobře, že inotify může být odpovědí na tuto mou otázku?
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    5.1.2007 14:49 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    ano
    staci sledovat /proc
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    Luk avatar 5.1.2007 16:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Bohužel nikoliv. Z nějakých důvodů to totiž takto nefunguje. Zatímco soubory v /proc (např. meminfo, devices...) se chovají tak, jak mají, pro adresáře procesů to neplatí. Takže vytvoření/zrušení procesu se tak sledovat nedá.

    Je jen otázka, jestli je to chyba nebo vlastnost. Ale tak jako tak to nejspíš ohlásím.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.1.2007 17:53 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    nojo. vlastne
    priste nebudu psat nic ve spechu pred opustenim prace.
    /proc se tezko da sledovat, kdyz takove veci, jako mkdir a vytvareni souboru zrejme nejdou pres VFS, ale primo do proc vrstvy.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    Luk avatar 5.1.2007 21:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GUI pro incron
    Protože se teď zrovna přehrabuji ve zdrojácích jádra, podíval jsem přitom i na toto. Jenže o to méně to teď chápu, protože to přes VFS jde. Volá se standardní d_add(), z něj d_instantiate(), odtud fsnotify_d_instantiate() a z něj konečně inotify_d_instantiate().

    Takže jde právě o to, jestli je toto divné chování úmyslné nebo jen z nějakého opomenutí. Můj názor je ten, že se to mělo chovat konzistentně, a že by se tedy i pro vytváření a rušení procesů měly události generovat (protože pro zbytek procfs to funguje).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.