abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (9%)
     (15%)
     (12%)
    Celkem 98 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Přiznání k DPH v Linuxu

    24.4.2009 19:44 | Přečteno: 1487× | Ze života | Výběrový blog

    Někdy na přelomu roku jsem si všiml, že se Ministerstvo financí "pochlapilo" a začíná svá elektronická podání převádět do platformově nezávislé podoby (ve smyslu "nezávislé na prohlížeči a operačním systému"). První bylo podání obecné písemnosti, vzápětí následovala daň z přidané hodnoty (počínaje obdobími roku 2009). Nyní proto nastal čas vyzkoušet, do jaké míry je to funkční.

    Kdo chtěl podávat daňové přiznání elektronickou cestou (ať už s elektronickým podpisem nebo bez něj), případně si přiznání na počítači vyplnit a pak vytisknout, měl dosud jen jedinou možnost - operační systém Microsoft Windows a webový prohlížeč Internet Explorer. Jiná kombinace se použít nedala. Byla sice možnost vytvořit si XML soubor ručně nebo ho vygenerovat z nějakého účetního programu (například minule zmíněný Helios to umí), pak ho případně podepsat a odeslat na příslušný server (funkčnost jsem nezkoušel), ale plnohodnotná cesta neexistovala.

    Nyní přišel čas vyzkoušet nové řešení, které se chlubí tím, že by nemělo být svázáno s jediným systémem a prohlížečem. Je označeno jako EPO2 (původní má označení EPO1) a zatím je k dispozici jen pro dva výše uvedené druhy podání (plus v posledních dnech přibylo ještě Souhrnné hlášení VIES). Následující kroky začínám s prohlížečem Opera 9.64 ve 32bitové distribuci openSUSE 11.1 a s Javou 1.6 (od Sunu).

    První problém se objeví už při pokusu o přechod do šifrované části webu. Prohlížeč hlásí nedůvěryhodný certifikát. Není divu - certifikát totiž není podepsán žádnou z autorit, které prohlížeče znají. Naopak, je podepsán I.CA. Netuším, jaký to má důvod, ale každopádně je to nepříjemná komplikace, protože kořenové certifikáty I.CA je potřeba ověřit, ať už telefonicky nebo osobně (ověření na webu I.CA je nedostatečné - útočník může stránku podvrhnout). Drtivá většina uživatelů ovšem udělá jednoduchou věc - odklikne certifikát takový, jaký je, bez jakéhokoli zkoumání. Jsou tedy ohroženi man-in-the-middle útokem.

    Vyplňování přiznání probíhá vcelku hladce. Oproti původní verzi (EPO1) je rozhraní o něco méně komfortní, ale stále dobře použitelné. Po vyplnění přichází další krok - podepsání elektronickým podpisem. Nejdřív se vybere soubor s klíčem a zadá heslo. Hned je vidět, zda je heslo správné a podpis použitelný. Pak je tu samotný podpis. Ale ... ouha! Úspěšně zkontrolovaný soubor s klíčem prostě nefunguje, a to tak, že to ani nic neohlásí. Jen v javové konzoli je NullPointerException a výpis zásobníku.

    S Operou to tedy zjevně nedokončím. Spouštím tedy Firefox. Tady už je vše v pořádku, XML soubor s daňovým přiznáním se podepíše a odešle. Systém ihned vrátí potvrzení (má se uschovat) a nabídne uložení i dalších souvisejících souborů (včetně PDF verzí odesílaného přiznání i potvrzení).

    Čili jak to zhodnotit? Je to použitelné i mimo IE a Windows, ale plně přenositelné zjevně ne (v dalších browserech jsem to nezkoušel, ale v Opeře to jednoznačně kvůli nějaké chybě nefunguje). Jako mnohem zásadnější problém ale vidím způsob, jakým se nakládá se SSL. Doufám, že podobně diletantsky nebude řešen přístup k datovým schránkám, které se připravují a pro právnické osoby budou povinné. Nalezené chyby samozřejmě ohlásím a jsem zvědav, jak se k nim ministerstvo postaví.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.4.2009 19:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    Prohlížeč hlásí nedůvěryhodný certifikát. Není divu - certifikát totiž není podepsán žádnou z autorit, které prohlížeče znají. Naopak, je podepsán I.CA. Netuším, jaký to má důvod … Jako mnohem zásadnější problém ale vidím způsob, jakým se nakládá se SSL.
    každý výrobce a distributor internetového prohlížeče si může do seznamu předinstalovaných důvěryhodných autorit dát, co ho napadne. Neexistuje žádná celosvětová „certifikační autorita certifikačních autorit“, která by posvětila seznam důvěryhodných autorit. Takže když vyberete nějakou CA, vždy se najde někdo, kdo řekne, že on tuhle CA v prohlížeči nemá. Navíc nový certifikát I.CA byl (pokud vím, jako jediný certifikát tří českých akreditovaných CA) distribuován s nějakým updatem Windows XP a Vista, takže většina uživatelů už jej nejspíš má mezi důvěryhodnými certifikáty.

    Navíc je poněkud zvláštní psát o tom, jak si musíte kořenový certifikát ověřovat telefonicky, a přitom důvěřujete certifikátům, které vám dala do prohlížeče nějaká firma či organizace, a vy jste si ten prohlížeč pak stáhl přes nezabezpečené a neověřené HTTP spojení. Pokud byste chtěl s certifikáty certifikačních autorit opravdu nakládat tak zodpovědně, jak píšete, musel byste po instalaci prohlížeče seznam předinstalovaných certifikátů vyprázdnit a nainstalovat jenom ty, které si ověříte a kterým opravdu důvěřujete.
    24.4.2009 20:54 čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    Haha, teď jsi mu to nandal :-D
    Luk avatar 24.4.2009 21:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    každý výrobce a distributor internetového prohlížeče si může do seznamu předinstalovaných důvěryhodných autorit dát, co ho napadne. Neexistuje žádná celosvětová „certifikační autorita certifikačních autorit“, která by posvětila seznam důvěryhodných autorit.
    To je sice pravda, ale na druhou stranu, tam množina certifikátů u většiny prohlížečů se velmi významně překrývá.
    Navíc nový certifikát I.CA byl (pokud vím, jako jediný certifikát tří českých akreditovaných CA) distribuován s nějakým updatem Windows XP a Vista, takže většina uživatelů už jej nejspíš má mezi důvěryhodnými certifikáty.
    Spíše by se mělo říkat "většina uživatelů používajících Internet Explorer". Protože AFAIK jiné prohlížeče nepoužívají systémové certifikáty (nainstalované ve Windows) a spoléhají na vlastní úložiště.
    Navíc je poněkud zvláštní psát o tom, jak si musíte kořenový certifikát ověřovat telefonicky, a přitom důvěřujete certifikátům, které vám dala do prohlížeče nějaká firma či organizace, a vy jste si ten prohlížeč pak stáhl přes nezabezpečené a neověřené HTTP spojení.
    Což o to, prohlížeč jsem si stáhl samozřejmě jako podepsaný balíček. Lze ovšem hovořit o tom, jak jsem si stáhl certifikáty, podle kterých se to při instalaci ověřuje (protože jsem si stáhl image DVD a zkontroloval jsem jen hash podle stejného webu, ze kterého jsem stahoval). Aby to bylo opravdu bezpečné, býval bych si musel ověřit (řekněme telefonicky) stahovanou distribuci a to jsem samozřejmě neudělal.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.4.2009 11:29 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    To je sice pravda, ale na druhou stranu, tam množina certifikátů u většiny prohlížečů se velmi významně překrývá.
    Pro podpis formuláře ale stejně budete potřebovat certifikát jedné ze tří českých akreditovaných autorit. Takže není tak nerozumné mít jednou z nich podepsán i serverový certifikát.

    Z pohledu autora serverové aplikace bych se samozřejmě snažil použít takový certifikát, který je předinstalovaný ve velkém množství prohlížečů, protože běžní uživatelé certifikátům nerozumí a je potřeba to pro ně udělat na co nejméně kliknutí (bohužel). Ale nepřipadá mi rozumné z pohledu uživatele si stěžovat na to, že autoři nepoužili nějakou CA, kterou vy zrovna máte v prohlížeči. Pokud byste si o tom něco zjistil a mohl byste říct, že tuto CA má v prohlížeči třeba jen 1 % uživatelů, mělo by to nějakou váhu. Ale stěžovat si, že tu CA nemáte v prohlížeči pouze vy (a můžete být jediný), to je trochu sebestředné…
    Spíše by se mělo říkat "většina uživatelů používajících Internet Explorer". Protože AFAIK jiné prohlížeče nepoužívají systémové certifikáty (nainstalované ve Windows) a spoléhají na vlastní úložiště.
    Ne, v takovém případě by se mělo napsat „téměř všichni uživatelé používající MSIE“. Jenže protože MSIE má dohromady stále více než 50 %, můžu rovnou napsat „většina uživatelů“, i když myslím tu samou skupinu uživatelů.
    Což o to, prohlížeč jsem si stáhl samozřejmě jako podepsaný balíček. Lze ovšem hovořit o tom, jak jsem si stáhl certifikáty, podle kterých se to při instalaci ověřuje (protože jsem si stáhl image DVD a zkontroloval jsem jen hash podle stejného webu, ze kterého jsem stahoval). Aby to bylo opravdu bezpečné, býval bych si musel ověřit (řekněme telefonicky) stahovanou distribuci a to jsem samozřejmě neudělal.
    A taky byste hlavně musel tomu distributorovi důvěřovat, že vybral takové certifikační autority, které mají pro vás vhodné certifikační politiky.
    25.4.2009 12:44 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    Aby to bylo opravdu bezpečné, býval bych si musel ověřit (řekněme telefonicky) stahovanou distribuci a to jsem samozřejmě neudělal.

    Taky už mě napadlo - co když máme všichni ty svoje linuxy "cinklý". :-) BTW - on je někdy docela porod najít informaci (aspoň přes http) o klíči, kterými jsou podepsané repozitáře, jež nejsou nainstalovány na příslušném distribučním médiu. <nadsázka>Už jsem se taky párkrát spolehl na to, že "chlápek uprostřed" se taky občas musí jít vymočit. :-)</nadsázka>

    24.4.2009 20:46 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu

    zdravim,

    tak jste popsal pekne jeden Linuxovy problem. Jinak statni sprava a certifikaty, tak to je kapitola sama pro sebe = na windows specielne nebezpecny obsah a tak.

    Ono kdyz se delaji lokalizacni ceske balicky, tak by to jiz nekolik let chtelo, do nich i davat ceske korenove CA. Od browseru, ca-certifikates, po keystore od javy.

    gf

     

    24.4.2009 20:54 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu

    Kdyz uz mluvime o certifikatech, tak by mozna jednu Vasi webservisu neskodilo provozovat pouze pres https. Oddeleni vyvoje asi bude vedet....

    bye gf

    24.4.2009 21:11 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    Důvodem popdpisu ICA a nikoliv autority kterou máš ve svém browsru je nepochybně Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu. ICA byla první autoritou poskytující služby dle odstavce písmene i.tohoto zákona. Jinak platný podpis při podání musí splňovat stejné požadavky. Musí být vydán autoritou splňující tento zákon. Osobně využívám českou poštu.

    Jinak pod linuxem je problém s generovaným PDF (chybná čeština v polích)
    Luk avatar 24.4.2009 21:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    Důvodem popdpisu ICA a nikoliv autority kterou máš ve svém browsru je nepochybně Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.
    Nějak v tom zákoně nevidím, že by pro obecnou komunikaci mezi úřadem a občanem (nejde o zákonem určený případ, kdy se používá elektronický podpis) byl potřeba certifikát vydaný kvalifikovaným poskytovatelem. Možná něco specifikuje nějaká vyhláška, ale o ničem takovém nevím.
    Jinak pod linuxem je problém s generovaným PDF (chybná čeština v polích)
    Na to jsem se nedíval. Pracoval jsem jen s XML.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.4.2009 08:39 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    Nejednalo by se o podepsané podání a musel bys zajistit autorizaci, platí obecně pro obě strany. I když dáš podání na papíru musí ho podepsat oprávněná nebo řádně zplnomocněná osoba.Jinak podat lze i bez tvého podpisu zasíláš pak dotatečně podepsané potvrzení. Toto potvrzení musí být podepsané daňovým portálem (právně platnou formou)i tebou a portál právě použije ICA na podpis. Nejde tudíž o obecnou komunikaci.
    25.4.2009 11:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přiznání k DPH v Linuxu
    V příspěvku se píše o serverovém certifikátu pro HTTPS, který žádná česká ani Evropská právní norma nijak neřeší. Podle zákonů by ten portál klidně mohl běžet přes HTTP (možná by teda narazil na problém s ochranou osobních údajů). Ale serverové certifikáty české zákony opravdu neřeší.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.