abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Nešvary na Aukru

    29.11.2010 17:29 | Přečteno: 3242× | Ze života

    Již nejednou se tu objevily blogové zápisy o tom, jak je Aukro špatné a že je lepší používat eBay nebo něco úplně jiného. Osobně mám s Aukrem zkušenosti veskrze dobré, jen bych chtěl připomenout několik nešvarů, se kterými se lze na Aukru setkat (ale které mají obecnější charakter a mohou se - případně s různými obměnami - vyskytovat obecně na jakýchkoli podobných serverech).

    Na Aukru se do vyskytuji již zhruba tři roky. Poprvé jsem jeho služby využil, když jsem chtěl prodat svůj starý telefon Siemens S55, pro který jsem již nenašel využití. Bylo to úspěšné, tak jsem podobným způsobem začal prodávat jiné nepotřebné věci (zejména elektroniku, ale třeba i jízdní kolo nebo balík starých časopisů), často ve velmi opotřebovaném stavu nebo i nefunkční. Přestože jsem vždy detailně uvedl a fotograficky zdokumentoval skutečný stav, dařilo se věci prodávat za poměrně výhodné ceny - a hlavně, měl jsem dobrý pocit, že například letitá polofunkční věž ještě někomu poslouží.

    Občas i něco koupím, ať už použité nebo mnohdy i nové. Takhle jsem zakoupil například akordeon, velký CRT monitor EIZO, různé knihy a hudebniny, mikroskop atd. V drtivé většině případů jsem byl plně spokojen, problémy se objevily jen málokdy a dařilo se je zvládnout.

    Vzhledem k nasbíraným zkušenostem jsem se rozhodl o tom něco málo napsat, aby ten, kdo je na Aukru (nebo jiných takových serverech) nový, věděl, na co si má dát pozor.

    "Komentuji vždy až jako druhý"

    K hodnocení spokojenosti s protistranou slouží na Aukru systém komentářů (nedávno byl doplněn ještě o další způsob hodnocení, ale ten teď řešit nebudu). Podle mého názoru by se měl využívat tak, že komentář smluvní strana udělí těsně poté, co protistrana učinila to, co učinit měla. Tedy při obvyklém placení předem by prodávající měl udělit kupujícímu komentář po obdržení platby. Kupující naopak poté, co obdrží zboží. Jenže často se vyskytují lidé, kteří udělí komentář až poté, co ho udělí ten druhý. A pokud ho druhý neudělí, neudělí ho ani oni.

    Je jasné, co tím (hlavně prodávající) sledují - pokud dostanou negativní komentář (což je mimochodem hodně řídká věc a já jsem například neudělil ani nedostal ještě ani jeden), dají také negativní, bez ohledu na cokoliv. Nesetkal jsem s tím přímo, ale co jsem hovořil s jinými lidmi (s výrazně většími zkušenostmi na Aukru), tak to tak skutečně je.

    Někdo dokonce přímo v popisu Aukce nebo na stránce "O mně" říká, že dává komentáře vždy jako druhý. Ač se mi to příliš nelíbí, informování je aspoň férové, takže si každý může udělat předem představu.

    Chatrné balíky

    Vydražené zboží kupujícímu obvykle chodí poštou (občas lze použít osobní odběr - takhle jsem například kupoval mobilní klimatizaci, protože prodávající bydlí jen pár kilometrů daleko). Proto má člověk dobrou příležitost vychutnat si kvalitu poštovních služeb naplno. Někteří prodávající totiž neumějí pořádně zabalit balík - setkal jsem se i se zabalením menšího posilovacího stroje (!) do hedvábného papíru.

    Balík se pak během přepravy rozpadne, takže není doručen a musí se na poštu. Tam po čekání (typicky 20 - 60 minut) člověk u přepážky jen prokáže totožnost a je mu sděleno, že musí jít k vedoucí pošty, kde se provede zápis o poškození balíku. Takže další čekání, obvykle obdobné jako k přepážce. Pak si člověk ještě vyposlechne kritiku ohledně zabalení, jako kdyby za to mohl...

    "Handlíři"

    Handlíři jsou zvláštní kategorie kupujících, kteří vlastně až tak vaše zboží koupit nechtějí, zato se chtějí dohadovat o každou korunu. Zejména mají pocit, že specifikovaná cena za poštovné je příliš vysoká a že to přece musí jít poslat levněji. Přitom musím přiznat, že jsem se asi třikrát naopak spálil tím, že jsem cenu poštovného podhodnotil a jednou to vzhledem k prodejní ceně byla dokonce čistá ztráta.

    Ale když ponechám stranou, že když stanovím nějakou cenu za dopravu, tak by ji měl kupující brát jako fakt, tak říkám zcela otevřeně, že chci využívat služby, kde lze uplatňovat u pošty záruku. Pokud bych to poslal obyčejným balíkem, sice ušetřím pár korun, ale když se to pak ztratí, mám smůlu. Proto vždy všechno posílám jako cenný balík (v některých případech ještě jako křehký) s náležitě uvedenou cenou.

    Handlíře je prostě nejlepší ignorovat a neztrácet s nimi čas. Stačí mít připravený mail (nebo to nejlépe uvádět i do aukcí a na stránce "O mně"), že udané podmínky jsou neměnné a "ber nebo neber".

    Tlak na obchod mimo Aukro

    Občas se objeví další člověk "svého druhu", který se snaží prodávajícího tlačit ke zrušení aukce a prodeji zboží bokem. Opět další kategorie, kterou je dobré ignorovat. Prodávající tak sice ušetří několik málo korun na provizi pro Aukro, ale jednak porušuje podmínky, a hlavně je takový obchod výrazně riskantnější. Takoví "zájemci" totiž mnohdy ani nemají účet na Aukru (čili o jejich totožnosti není jasné vůbec nic), případně ho mají, ale bez obchodní historie. Pokud jde o věc za pár korun, nebylo by to ještě tak hrozné, ale pouštět se do nějakého většího obchodu by byl pořádný hazard.

    Neshoda předmětu s popisem

    I když se mi naštěstí nikdy nestalo, že by mi přišlo něco jiného, než jsem dražil, drobné odlišnosti někdy bývají. Je potřeba si dát pozor hlavně na udávané technické parametry, typicky třeba impedanci reprosoustav. Nejlepší je ještě před příhozem si důležité parametry ověřit dotazem u prodávajícího. Může to být třeba jen překlep nebo jiná neúmyslná chyba.

    Podobných nešvarů existuje jistě mnohem víc, ale s dalšími skutečně významnými jsem se zatím nesetkal. Kdo nějaké zajímavé zkušenosti má, nechť prosím přispěje do diskuse.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    29.11.2010 17:59 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    1) nekomentuji, pouze kdyz si o to druha strana extra rekne(jednou si fakt rekl)
    nepochopil jsem k cemu jsou komentare dobre, neni problem prodat nekolik desitek levnych veci a nasbirat kladne komentare a potom udelat podvod s drahou veci

    2) obchod mimo aukro, je to same jako za starych casu kdy se inzerovalo v casopisech, slo to tenkrat jde to i dnes
    ja takove tlaky delam, kdyz nekdo nabizi balik knih a chci jen nektere. Tak poslu zadost kdyz to nikdo nekoupi aby to hodil do aukce samostatne nebo at mi udela dobrou cenu mailem.
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    29.11.2010 18:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    neni problem prodat nekolik desitek levnych veci a nasbirat kladne komentare a potom udelat podvod s drahou veci
    Já vím. Znám lidi, kteří nabízejí třeba kuchařské recepty posílané e-mailem. Cena "Kup teď" například 5 Kč. Prodají to stovce lidí a hned mají hromadu kladných komentářů. To samozřejmě nemusí znamenat, že chtějí podvádět. U komentářů jde prostě o to, že kdo má víc kladných (a nejlépe žádné záporné), vypadá důvěryhodněji. Někdo také například zasílá zboží na dobírku jen tomu, kdo má určitý počet kladných komentářů.
    je to same jako za starych casu kdy se inzerovalo v casopisech, slo to tenkrat jde to i dnes
    Samozřejmě, že to jde. Ale působí nedůvěryhodně, pokud se někdo snaží dosáhnout toho, aby prodávající zboží stáhl z aukce a prodal to bokem.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2010 21:34 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    neni problem prodat nekolik desitek levnych veci a nasbirat kladne komentare a potom udelat podvod s drahou veci
    Já vím. Znám lidi, kteří nabízejí třeba kuchařské recepty posílané e-mailem.
    Jednou jsem viděl dokonce člověka který za korunu prodával odkazy na stažení Ubuntu :-D
    29.11.2010 18:47 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    ad 1) pokud ma clovek 5000 kladnych hodnoceni za 5 let cinnosti, tak to uz o necem vypovida ...
    29.11.2010 21:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Negativní komentáře si čtu (ostatní mě nezajímají) a když jsou podezřelé, zpozorním.

    Já se jednou zbavoval zbytků laptopu a ozval se mi jeden týpek, že má vážný zájem. Aukci jsem zrušil, protože byla v polovině a ještě bych platil poplatky. Ten týpek si osobně přijel, domluvili jsme se na ceně úplně jiné a pohoda... Ale fascinují mě lidi, kteří píšou, že při prodeji mimo aukci nabízejí rychlé jednání -- a finance na úrovni maximálně dvou třetin mého minima.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.11.2010 10:35 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    To je fakt, asi začnu systém komentářů na Aukru také ignorovat. Jednou mi nějaká polská firma poslala lehce poškozené zboží a já si dovolil dát neutrál: rychlá dodávka, nízká cena, ale bez plné záruky (ač inzerováno jako nové zboží) a lehce poškozené. Tak lehce, že vzhledem k ceně nemá cenu řešit reklamaci přes Ostravu či kde.

    Odpovědí negativní komentář. Za to že řeším vady hodnocením a ne reklamací. Zbytečně mě to naštvalo.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    30.11.2010 10:36 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    A taky mě na komentářích vadí to krátké vstupní pole. Mám-li něco objektivně popsat, tak se to do takové délky prostě nedá.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    29.11.2010 19:52 alt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Proc davat komentar ihned pote, co dostanu jako prodejce zaplaceno? Vzdyt jeste musim zbozi zabalit a odeslat. Kupujici nemusi byt z nejakeho duvodu se zbozim, pripadnym poskozenim behem prepravy ci dobou doruceni spokojen, takze muze probihat reklamace atd. Komentar tedy jako prodejce udeluji az tehdy, az kupujici zbozi obdrzi. A je celkem logicke, ze pokud je spokojeny, udeli komentar nejdrive on, je to zpetna vazba, ze transakce probehla az do konce a vyhneme se tim zbytecnym e-mailum. Jako kupujici udeluji komentar ihned, jakmile mi zbozi dorazi. Tam nevidim duvod zdrzovat. Dale doplnim, ze se objevuje hodne kupujicich, co jsou se zbozim sice spokojeni, ale zkousi to dodatecne uhrat na slevu - proste si vymysli nejaky pseudoduvod a chteji cast penez zpet. Kdyz jim oznamim, ze rad vratim celou platbu, ale chci zbozi zpet, tak najednou otoci a jsou se zbozim spokojeni [nebal bych se rici, ze je to tak v 99% pripadu]. Kdybych jim komentar udelil ihned po obdrzeni platby, tak me zacnou vydirat tim, ze daji negativ, pokud jim nebudu po vuli. Cili komentare az po kompletnim dokonceni transakce. Az se doresi veskere nalezitosti ke spokojenosti obou stran. Povazuji je za slusnost, nevidim duvod je ignorovat. Negativy udeluji opravdu vyjimecne, nejcasteji pokud me druha strana ignoruje pote, co ode me neco vydrazi a pak delanim mrtveho brouka ceka, az vec vysumi. Pokud ma nekdo dost slusnosti na to, aby priznal, ze udelal chybu, tak vec neresim. Takovych je ale velmi malo.
    29.11.2010 20:43 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Proc davat komentar ihned pote, co dostanu jako prodejce zaplaceno?
    Protože platbou kupující svůj závazek vyplývající z právního úkonu (uzavření kupní smlouvy) splnil.
    Kupujici nemusi byt z nejakeho duvodu se zbozim, pripadnym poskozenim behem prepravy ci dobou doruceni spokojen, takze muze probihat reklamace atd.
    Reklamace už je samostatná záležitost - tím spíš, že pokud jde o nové zboží a prodávající je podnikatel, bývá záruka 2 roky nebo i více a reklamovat lze tedy i mnohem později.
    Kdybych jim komentar udelil ihned po obdrzeni platby, tak me zacnou vydirat tim, ze daji negativ, pokud jim nebudu po vuli.
    Jenže úplně stejně to může probíhat i opačně. Prodejce může tlačit na (právem) nespokojeného kupujího tím, že za oprávněný negativ dá také negativ, přestože ze strany kupujícího bylo všechno v pořádku.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2010 21:08 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Lukáš Jelínek, televize N@VA :-D
    29.11.2010 21:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Mě tam poslední dobou štvou ti objednávači z Číny, ceny výrazně vyšší než na eBayi nebo DE, dodací lhůta stejná, ale oni s tím prostě musí otravovat na Aukru.

    No a popisy aukcí naprosto odtržené od reality jsou klasika.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.11.2010 21:35 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Nevyhovuje, nepoužívej, je to jednoduchý jak facka :-D
    29.11.2010 23:38 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Bodet by ta dodaci lhuta nebyla stejna, kdyz to objednavaji teprve potom co to nejakej nouma od nich na tom aukru koupi :-). Ale ted si mohli dost zavarit, protoze DE pouziva nejakou ultra-low priority sluzbu od Honkong Post, takze nektere zasilky cekali nekde v koute HKP treba mesic, nez bylo misto v letadle :).
    Please rise for the Futurama theme song.
    30.11.2010 11:58 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Konečně někdo, kdo používá Aukro stejně jako já. Zejména ten bod, že jsem rád, že předmět který já bych vyhodil někdo ještě použije sedí přesně. :-)

    Komentáře dávám hned, jak dostanu zboží (v případě koupě) a nebo peníze (v případě prodeje). Jestli mi jej partner oplatí nestuduji, ale myslím, že většinou ano. Jen jednou jsem se dotazoval, proč nebyl přidán - odesílal jsem starší monitor, neměl jsem originální obal a nebyl jsem si jist, zda to dorazilo bez problémů. Dostal jsem odpověď, že vše je OK, ale na komentář čekám dodnes. :-)))

    S nabídkou "prodej mimo Aukro" jsem se setkal taky, na starší laptop. Byla mi nabídnuta cena o třetinu nižší. Pohrozil jsem oznámením na Aukru, dočkal jsem se odpovědi stylu "Ty blbe, samozřejmě jsem myslel až když to neprodáš v aukci. Ta cena je mimo realitu, debile, za to to neprodáš". Tak jsem ho fakt nahlásil. Akorát jsem si ty maily smazal, takže když je Aukro chtělo jako důkaz, nahlášení jsem stáhnul. :-)
    1.2.2017 23:28 Bertík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešvary na Aukru
    Se zájmem jsem si přečetl všechny staré leč stále aktuální komentáře. Začal jsem s maličkostmi a dnes už mám desítky krásných vesměs starých věcí opravdu za pár korun nebo stovek. Věcí, které už dnes nikde v záplavě šuntů z Číny nikdy neseženete.

    Co mě zarazilo, že AUKRO někdy na konci ledna 2017 zrušilo prodejcům možnost udělit komentář.. Moc to nechápu, zakoupil jsem doposud 134 předmětů a nic neprodal. Naprostá spokojenost vždy na obou stranách. Nyní kdybych začal znovu měl bych stále 0 hodnocení ?? To mi moc důvěry u nového prodejce nedodá ( např. dohoda souhrnného nákupu během týdne, zaplacení všeho najednou a zaslání za jednou poštovné ???)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.