abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 57
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (13%)
    Celkem 197 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Jak si zaregistrovat ochrannou známku

    21.3.2010 18:39 | Přečteno: 6602× | 'enlightened'

    Je mi jasné, že na tomto serveru jsou ochranné známky oblíbené zhruba stejně jako patenty. Nicméně si myslím, že by se někomu mohly hodit zkušenosti s tím, jak se ochranná známka registruje.

    Disclaimer: Každému doporučuji, aby se při registraci ochranné známky obrátil na právníka (nejlépe právníka patentového, který se na tuto oblast práva specializuje). Bude to sice stát nějaké peníze, ale člověk pak nemusí detailně studovat zákony a trápit se tím, že možná někde udělal nějakou chybu. Nicméně i bez právníka to není složitý postup, stačí si dávat pozor na nejdůležitější věci. V této souvislosti se však vzdávám jakékoli odpovědnosti za případné škody vzniklé otrockou aplikací informací, které zde uvádím. Vše je bez záruky. Popis se týká pouze registrace pro Česko.

    Asi každý, kdo podniká nebo nějak jinak veřejně představuje nějaký produkt (výrobek, službu apod.), chce mít tento produkt nějak pojmenovaný. Totéž se týká i názvu firmy. Na tom, jak název vznikne a jak vypadá, až tolik nezáleží - jde o to, aby byl jedinečný, charakterizoval firmu nebo produkt a napomáhal propagaci. Ke stejnému účelu slouží i grafická, případně trojrozměrná loga.

    Použitý název či logo jsou do určité míry chráněné "samy od sebe", už prostě tím, že je někdo používá. Problém je však v tom, že při případných sporech (někdo začne používat totéž nebo něco podobného, ať už způsobem parazitování nebo poškozování) se práva k takovým značkám obtížně prokazují.

    Proto existuje možnost registrace ochranné známky. Registrací získává majitel ochranné známky právo na její výhradní použití (pro oblasti, pro které je známka registrovaná - viz dále) a požívá zákonné právo na ochranu této známky. Současně je ale povinen za využití tohoto práva platit příslušným úřadům (tam, kde je známka registrována - u nás je to Úřad průmyslového vlastnictví) a má současně i povinnost známku používat (ještě se o tom zmíním).

    Volba ochranné známky

    Před samotnou registrací si zájemce musí samozřejmě zvolit, co si chce registrovat. Existuje několik kategorií - známka slovní (obyčejný text), slovní grafická (graficky ztvárněný text), obrazová (logo), kombinovaná (logo + text), prostorová (3D objekt) a tvořená pouze barvou (pozor - i pouhá barva může být ochrannou známkou; pamatuji si už i jeden vyhraný spor!).

    Pro volbu platí poměrně jednoduchá pravidla. Známka nesmí být shodná s již zaregistrovanou známkou (pro stejné produkty - viz dále), musí být odlišující (nesmí se jednat o obecné označení, například "hořické trubičky"), nesmí být klamavá (např. ohledně zeměpisného původu) a nesmí obsahovat zakázané symboly (podrobnosti uvádí zákon; jedná se například o náboženské nebo olympijské symboly).

    Ohledně případné shody s jinou existující známkou je důležité, že známku lze zaregistrovat, pokud je starší známka zaregistrována pro jiné produkty. Takto může vedle sebe existovat stejná známka pro různé produkty (např. Tatra pro auta, mléko, žiletky a překližku), aniž by to vadilo. Je ale lepší volit úplně odlišnou známku, aby nenastaly případné spory ohledně parazitování na pověsti apod.

    Proces registrace

    Pokud už se člověk neobrátí na právníka a zařizuje si všechno sám, má dvě možnosti - buď si nechat udělat rešerši (ať už od právníka nebo přímo od ÚPV), anebo to risknout a jít rovnou na registraci. Rešerše stojí nějaké peníze, ale umožňuje ověřit si, že zvolená známka splňuje všechna kritéria a nemělo by se pak stát, že bude registrace neúspěšná a správní poplatek propadne.

    Pokud rešerše dopadla úspěšně nebo se člověk rozhodne ji vynechat, začíná registrace vyplněním registračního formuláře (na papíře nebo elektronicky). Tam se uvedou údaje o vlastníkovi známky, o známce samotné a také seznam produktů, pro které se známka registruje.

    Seznam produktů je důležitý ze dvou důvodů. Jednak určuje, pro které produkty (výrobky a služby) bude známka platit, ale také se od něj odvozuje výše správního poplatku za registraci a pozdější obnovování registrace. Produkty jsou členěny do tříd (je jich celkem 45) - v základní výši poplatku (5000 Kč) je registrace do tří tříd, každá další třída je 500 Kč navíc.

    Registrace známky pro určité produkty znamená právo na používání známky na tyto produkty, ale současně i povinnost ji používat. Kdo známku po dobu 5 let nepoužívá, může o ni přijít (pro ty produkty, pro které ji nepoužívá). Dále, pokud úřad přijde na to, že pro některé produkty má stejnou známku zaregistrovánu někdo jiný, pro tyto produkty ji nezaregistruje. Je dobré pořádně promyslet, co bude potřeba, aby toho nebylo málo (něco zůstane nechráněné) nebo moc (vyšší poplatek a současně hrozba odebrání pro nepoužívání).

    Po odeslání registračního formuláře na ÚPV přidělí úřad přihlášce číslo a odešle o tom oznámení. Pak je třeba zaplatit správní poplatek - po jeho zaplacení se teprve rozběhne samotný proces registrace.

    Proces začíná tzv. formálním průzkumem, tedy vyhodnocením správnosti přihlášky z hlediska uvedení všech náležitostí ve správné podobě. Pokud je něco špatně, úřad přihlášku vrátí k opravě a doplnění.

    Další fází je věcný průzkum, kdy už úřad zkoumá známku jako takovou, tedy možnost její registrace s ohledem na zákonná pravidla. Úřad omezí rozsah platnosti známky, pokud tato nemá pro určité produkty rozlišovací schopnost nebo pro ně existuje dříve zaregistrovaná ochranná známka.

    Projde-li známka aspoň pro některé produkty úspěšně věcným průzkumem, je zveřejněna. Od této chvíle začíná běžet lhůta 3 měsíce pro podávání námitek. Námitky mohou podávat jen osoby uvedené v zákoně (typicky vlastníci starších ochranných známek) a podávání je zpoplatněno. O námitkách probíhá zvláštní řízení. Kromě námitek lze podávat i připomínky (ty může podávat kdokoliv), ale o nich se řízení nekoná, pouze je posuzuje úřad.

    Pokud vše proběhne úspěšně (tj. nikdo nepodá námitky ani připomínky, případně podány jsou, ale skončí zamítnutím), je ochranná známka zapsána do rejstříku.

    Další informace

    Celý proces registrace (od podání přihlášky) lze sledovat na webu ÚPV. Je tam vidět, v jakém stavu se registrace právě nachází a který úředník ji zpracovává.

    Registrace ochranné známka platí 10 let od podání přihlášky (nikoli od zapsání do rejstříku!). Pak je potřeba ji obnovit, jinak propadne a může si ji zaregistrovat někdo jiný. Za obnovení se platí poplatek.

    K užívání ochranné známky jinou osobou je potřeba, aby k tomu vlastník poskytl licenci - ta se povinně zapisuje do rejstříku. O poskytnutí licence musí některé ze smluvních stran poskytnout informace úřadu (formou podle vyhlášky).

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    hajma avatar 21.3.2010 19:16 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    jejda, ukliknul jsem se a dal ti negativni hodnoceni. promin
    21 promarněných znaků
    xsubway avatar 21.3.2010 19:36 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    v tomto případě je jasné, že ses ukliknul, ale neboj, hned jsem hlasoval pro ;-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 21.3.2010 19:58 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    ...jejda, taky jsem si uklikl... :-D
    22.3.2010 07:32 the human Yeoman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    prostě den blbec :D
    Jendа avatar 22.3.2010 10:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    Tak mi dneska poprvé došlo, co to znamená to AIKENTM (na školních W2k se mi nedaří vyrobit UTF symbol TM). Přemýšlel jsem, jestli to není v nějaké písničce. Myslíš, že vadí i fonetický přepis ;-)?
    Luk avatar 22.3.2010 17:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    ™ je (neregistrovaná) obchodní značka, registrovaná ochranná známka se označuje ®
    Tak mi dneska poprvé došlo, co to znamená to AIKEN
    A na cos' přišel? Tak schválně:
    1. Příjmení konstruktéra počítače Mark I
    2. Město v Jižní Karolině.
    3. Příjmení amerického herce, příjmení amerického zpěváka.
    4. Fonetický přepis "I can".
    Nebo ještě něco jiného? ;-) (Pro většinu lidí v ČR, hlavně mimo IT, to však znamená čistě abstraktní pojem, který si s ničím nespojují.)

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 22.3.2010 17:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    A na cos' přišel?
    Na 4.
    Luk avatar 22.3.2010 17:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    Správně je 1 a 4. Platí sice také 2 a 3, ale ty nejsou relevantní.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.3.2010 21:00 Sova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    Diky za info. Mohl bys pls i takto napsat jak je to s patentovanim? Thx Sova
    Luk avatar 22.3.2010 21:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    Mohl bys pls i takto napsat jak je to s patentovanim?
    Nemohl, protože s tím nemám žádné zkušenosti. Až si úspěšně přihlásím nějaký patent, rád o tom napíšu ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.9.2010 08:11 Jarmila
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si zaregistrovat ochrannou známku
    Existuje taky celoevropská ochranná známka, viz http://oami.europa.eu.
    24.5.2019 19:21 Michael
    Rozbalit Rozbalit vše Trochu zastarale
    Některé věci se od té doby poněkud změnily. Tak pozor. Mimochodem všichni opěvují registrace ochranných známek, ale je dobré si přečíst i ty méně opěvované problémy. Nedávno jsem narazil na tohle a stojí to za přečtení Co vám o ochranné známce nikdo neřekl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.