abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Důtky a řezat, a řezat, a řezat...

    6.3.2014 14:11 | Jen tak na okraj

    Není jediný rozumný důvod, proč by měla státní správa pro svou práci používat komerční systém. Přesto se rozhodla současná vláda i nadále podpořit monopol Microsoftu "směšnou částkou" 4,6 miliard. Fuj, hanba a dobře nám tak. Volové se evidentně nejsou schopni poučit jinde.        

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 6.3.2014 14:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Ono to není ve skutečnosti tak, že by ty peníze šly automaticky na produkty od Microsoftu. Na druhou stranu to veřejné správě výrazně usnadňuje pořizování licencí na microsoftí produkty, protože místo aby orgány musely jít cestou klasického zadávání veřejných zakázek, využijí tuto rámcovou smlouvu (ad absurdum to může vést až k tomu, co se odehrálo v resortu MPSV za ministra Drábka - to už ale bylo jednoznačně mimo rámec smlouvy). O to méně samozřejmě úředníci přemýšlejí o jiných řešení, tohle je až nesnesitelně snadné využívat, přestože mohou být jiná řešení podstatně výhodnější.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.3.2014 14:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Podívejte. Pracoval jsem pět let na úřadu, který mohl posloužit jako modelový příklad jak by se měly tyhle věci řešit. Dva roku poté co odešel šéf IT odboru je ten úřad ve stejné prdeli jako všechny ostatní. Na rozdíl od nich je však mnohem lépe hardwarově vybaven. K tomu se fakt nedá nic víc říct.
    Luk avatar 6.3.2014 15:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Já tohle všechno vím. Jen jsem měl chuť přidat technickou poznámku, to je vše.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.3.2014 15:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Chápu. Ostatně, je to pouze čistě můj problém, že mi to hýbe žlučí.
    xkucf03 avatar 6.3.2014 18:10 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    nejsi sám
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    6.3.2014 19:52 psio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Uvazoval si nekdy, co s tim lze realne delat ? Jsou mimoradne okolnosti, kdy jednotlivec muze svym pozitivnim prikladem vychylit beh systemu, ale vetsinou to nema dlouheho trvani.

    Delal jsem ve firme, ktera mela jako hlavniho odberatele jedno nejmenovane ministerstvo. V ramci projednavani projektu a jejich implementaci jsme byli v uzkem kontaktu. Byla obdobi kdy jsme tam chodili denne. Zkusenost je takova, ze az na vyjimky tam pracuji lide uplne odriznuti od bezneho zivota, bez pracovniho nasazeni obvykleho v soukromem sektoru a realne predstavy ceny vydelku. Jako tisicihlava hydra, kde nebyl problem proplacet faktury za duplicitne poskytovane sluzby dele nez 4 roky, projekty za desitky milionu ktere skoncily v supliku, protoze byly od zacatku nesmyslne a vedelo se ze se nebudou realizovat apod. Pro cloveka co se musi denne otacet od rana do vecera a nekdy i o vikendech, aby se slusne uzivil a treba neprisel o strechu nad hlavou, to byla docela solidni lekce.

    Tohle je samozrejme jen stripek do mozaiky. Tenhle paraziticky system, kdy na vrcholu je financni sektor, ktery inflacnim urokem odsava z ekonomiky kolem 3,5% HDP kazdym rokem, pres zbytnelou a krute nehospodarnou statni spravu ktera chrani a slouzi oligopolum jako dalsi kanal kterym stahuji penize od obyvatelstva, dalsi prerozdelovaci Behemoth v podobe EU a opet transfer penez od siroke verejnosti smerem do uzke skupiny zainteresovanych kapes atd. Tohle nedopadne dobre.

    Uvital bych, kdyby se to procistilo bez krveproliti, v ramci volebniho systemu i pres jeho nevyhodne parametry vuci malym stranam. Jedinou me znamou nadeji jsou Svobodni, ale nevim co by se muselo stat aby legalne ziskali dostatecny mandat k vykonani cilu programu. Lide kteri veri pohadkam o humanistickem socialismu je volit nebudou, prestoze by jim mohl prinest lepsi osobni ekonomickou situaci a svobodnejsi zivot. Aneb blahoslaveni chudi duchem. Silene drahe bude i ukonceni dlouhodobych nevyhodnych smluv, ktere stat s kartely uzavrel. Nejsem si ani uplne jisty, jestli ten program budou chtit opravdu realizovat, kdyz by se dostali k moci.

    6.3.2014 23:23 tvrde slovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...

    Jak chcete bez krveproliti zmenit neco ve spolecnosti, ktera si zvykla na to, ze miliardove rozkradacky jsou normalni vec? Cim dele tahle maralni apatie bude trvat tim to bude horsi, jake moralni hodnoty asi podedi nase deti, kdyz se behem poslednich 15let ze z CR stal uplny absurdistan, kde slovo parlament je synonymem pro mafii...?

    7.3.2014 11:20 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    ja se zase obavam lidi jako Vy, kteri si mysli, ze kdyz se hodi do urny ten spravny(TM) listek, tak se 'to' vyresi.
    7.3.2014 13:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Především by musela existovat vůle chtít s tím něco dělat.

    Iniciativa v tomto směru by musela vzejít ze strany ministerstev - bohužel ministerstvo informatiky, které takový projekt mohlo zastřešit, skončilo absolutní blamáží právě kvůli tomu, že celou věc svěřilo do rukou komerční firmě.

    Vůbec nejdůležitější systém v tomto státě je aktuálně systém pro vyplácení sociálních dávek. Zde v zásadě větší problém není. V době, kdy se zaváděl OK system (ke kterému se teď opět MPSV vrátilo) náš úřad ještě sociální agendu zpracovával, takže vím že jde o systém který není ve své podstatě nijak vázaný na operační systém klienta. Kdyby tehdy byla vůle, tak to mohlo vypadat dnes na úřadech naprosto jinak. Ale k věci.

    Na straně ministerstva by tedy měl vzniknout tým, který by řešil systémy a aplikace pro zajištění správy veškerého typu agend spravovaných ze strany úřadů. A to tak, aby byly platformně zcela nezávislé a postavené nad Open Source. Směrem k jednotlivým úřadům by ministerstva nabízelo hotová řešení, která by odzkoušel a připravil tento tým.

    Služby, spojené se zaškolováním a IT podporou pracovníků úřadu by zajišťovaly nasmlouvané lokální firmy, jejichž zaměstnanci by byli průběžně školeni právě tímto ministerským týmem. Nikoliv jedna soukromá firma.

    A pokud jde o vznik onoho ministerského týmu, tak bych se především obrátil o pomoc s jeho sestavením na lidi co mají s využitím Open Source na úřadech reálnou zkušenost. Ano, není nás mnoho, ale mohu vás ubezpečit, že podobnou službu bych byl ochoten poskytnout i bez nároku bez náhradu, pokud by byla alespoň naděje na změnu.

    V Mnichově trval přechod na opensource 10 let. Osobně sice nechápu proč tak dlouho, ale z dlouhodobého hlediska by se to i přes tak dlouhý interval našemu státu vyplatilo.
    7.3.2014 15:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Iniciativa v tomto směru by musela vzejít ze strany ministerstev
    Volně přeloženo: nejde to.
    Quando omni flunkus moritati
    7.3.2014 17:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Lze opravdu stěží předpokládat, že změna ve státní správě přijde odjinud, než od jí nadřazených struktur. Chovanec mohl proces vyvázání se z osidel komerčního software ve státní správě nastartovat a do budoucna tím tu tristní situaci vyřešit.. ..kdyby chtěl.
    6.3.2014 22:07 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Jediné co mužeš dělat je nevolit, nevolit, nevolit... :-)
    Petr Tomášek avatar 6.3.2014 22:14 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Blbe, blbe, blbe...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    7.3.2014 08:58 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Kdo nevoli, dava na vedomi, ze mu jsou vysledky naprosto fuk. Takze si nema na co stezovat.
    pavlix avatar 7.3.2014 09:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Chybná logika. Kdo nevolí, dáva navědomí, že nemá jasnou preferenci mezi možnostmi, které může zvolit. Stěžovat si může mimojiné právě na to, že mezi možnostmi nebyla žádná pro něj zajímavá volba.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 7.3.2014 15:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...

    Z osobního pohledu toho jednoho konkrétního (ne)voliče ano. Ale z pohledu statistiky tenhle aktivní nevolič padá do jednoho pytle s lidmi, kteří se o politiku nezajímají, nevědí koho volit nebo je jim to jedno… a dokonce s lidmi, kteří jsou spokojení1 se všemi pravděpodobnými vítězi voleb, a tak jedou radši na chatu, než aby zůstávali ve městě kvůli volbám.

    Tohle se dá trochu řešit tím, že sice jdeš k volbám, ale odevzdáš neplatný hlas. Ale ani to není dokonalé, protože pak spadáš do stejné škatulky jako ti, kdo třeba neumí vyplnit hlasovací lístek nebo tam omylem hodí dva místo jednoho.

    Správné je si prostudovat nabídku všech stran – včetně těch neparlamentních – a pak volit tu nejlepší (nebo nejméně špatnou) a to i když si myslíš, že nezíská dostatek hlasů (právě kvůli tomuto způsobu uvažování ho třeba získá…). A až když fakt nemůžeš najít někoho přijatelného, tak bys měl zvážit dvě možnosti: a) založit vlastní stranu b) nejít k volbám2. Ale v tom druhém případě už nemáš moc právo si stěžovat – dobrovolně ses zařadil k těm, kterým je to jedno a nic s tím nedělají.

    Nízká volební účast jako signál nespokojenosti s prací politiků prostě nefunguje – ti si to vyloží leda tak, že lidi jsou pasivní ovce, je jim to jedno a je možné je okrádat ještě víc. Politici svoje hlasy dostali – zajímá je podíl jejich voličů z těch, kteří šli k volbám, ne z celkového počtu – místa v parlamentu mají, tak nepotřebují nic řešit. To už líp funguje volit nějaké „extrémistické“ strany – politik dostane strach a někdy i přijme některé body z jejich programu za své, než aby ho v příštích volbách ohrožovala taková konkurence. Případně tu stranu zakáže jakožto „nedemokratickou“.

    [1] Ostatně nízká volební účast je často znamením spokojenosti a stability – lidé nemají potřeba něco měnit, necítí potřebu se angažovat. Naopak, když situaci považují za problematickou, jdou k volbám a volí třeba i různé protestní strany.
    [2] nebo vhodit na truc neplatný hlas, což je o trošku lepší – a dává to smysl např. v druhém kole presidentských voleb, kdy tam už nemáš šanci dostat svého kandidáta ani sám kandidovat

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 7.3.2014 16:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Pěkné shrnutí, ale nic to na věci nemění.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 9.3.2014 17:56 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    trochu bych to poopravil. Ne zajímavá volba, spíš bych použil výraz přijatelná volba. Volební programy doufám nikdo nebere vážně. Takže lidi a vazby na lidi. Tím naprosto padají "velké" strany. Takzvané "nové" strany taky s pochybnostmi, tady je to hlavně o těch vazbách. Malé a radikální? Nesmysl. Díky úzkému zaměření je téměř vyloučeno aby získaly významnější podíl. Buď propadnou úplně, čímž se hlasy dostanou tam kam nemají, nebo budou úplně bez vlivu. Jistě, může se stát zázrak a například Piráti získají pár procent. Ale co dál? Možná zkusí udělat trochu pořádek v autorskoprávní mafii, což se asi nepovede. Ale přiznejme si to, většině národa je to úplně u prdele. A nevolič si může samozřejmě stěžovat stejně jako volič, dokonce si myslím že jako nestranný má pro to lepší pozici. Je poměrně běžné že novináři-političtí komentátoři nevolí právě z toho důvodu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 9.3.2014 19:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    A nevolič si může samozřejmě stěžovat stejně jako volič
    +1

    Taky si myslím, že to o neprávu si stěžovat je spíše hloupá pověra.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 10.3.2014 18:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    to není hloupá pověra, to je jen hledání viníka a přesouvání zodpovědnosti. Představ si takového aktivního voliče, což může znamenat naprosto cokoliv v rozsahu od blba mdlého rozumu až po kariéristu a lobbystu, jak dá svůj hlas jeho vyvolené straně. Jenže ono to nedopadne, strana má málo hlasů. Kdo za to může? Nevoliči! Z jakéhosi záhadného důvodu každý samozřejmě předpokládá že by takový nevolič, kdyby byl voličem, naprosto jistě volil tu jeho stranu. A ještě by si hajzlové chtěli stěžovat! No a když to dopadne, strana se prosadí ale ukáže se že to je stejná banda ničemů jako všichni ostatní? Za to sice nevolič nemůže ale přece nás nebude kritizovat! Nevolils? Tak drž hubu!

    A vůbec nejlepší jsou fanatičtí přesvědčovači. Ti co tě budou přesvědčovat že máš jít k volbám protože to je tak správně. Že je jedno koho ale hlavně tam jít. Oni samozřejmě taky doufají že budeš volit tu jejich. Jen nějak nemají odvahu to říct. Vlastně je to celé na hlavu postavené. Řízení státu je založené hlavně na stranickém systému kde se dá celkem logicky předpokládat že strany budou sledovat hlavně své zájmy. Ale státní zaměstnanci nesmí být politicky činní. Takže například jeden můj známý, tehdy profesionální hasič a běžný řadový člen KDUČSL musel ze strany vystoupit jinak by přišel o místo. Asi proto aby třeba při párání rozbitého auta v kaluži benzínu na dálnici nějak nepatřičně neovlivnil chod státního aparátu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    10.3.2014 21:00 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Do kamene vytesat...
    7.3.2014 15:22 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Nevolit idioty, nevolit idioty, nevolit idioty... :-)
    ⧠ A = 0 avatar 7.3.2014 15:32 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Nejen idioty. V. o pár pixelů níže.
    Nevolte zmrdy.
    6.3.2014 23:28 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Souhlas. Je videt, jak se ve statni sprave plytva. Dalsim prikladem naprosto neucelneho a bezuzdneho plytvani je statni vysoke skolstvi a radoby vedecke instituce -(avcr, cvut, atd). DalSi do nebe volajici cernou dirou na penize slusnych lidi je statni zdravotnictvi, jehoz existence je sama o sobe amoralni.

    I kdyz s timto blogpostem souhlasim, neubranim se usmevu, kdyz vidim zamestnance statem financovane instituce, jak v pracovni dobe pise blogposty o statnim plytvani. Ale treba jsem se ve vas spletl a tento blogpost jste napsal o dovolene...
    pavlix avatar 7.3.2014 06:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Proč jsi přešel na nový nick?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.3.2014 09:00 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Ze by nekoho z VS vyhodili? :-) Pri dnesni urovni to take neco rika ... Bohuzel, volebni pravom, jakoz i moznost psat o kyselych hroznech i takovym jedincum zustava.
    7.3.2014 21:32 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Nevyhodili. Mam absolvovano na statni i soukrome skole, ale nemam potrebu se honosit tituly. Ma antipatie vuci avcr a statnimu vysokemu skolstvi prameni z osobnich zkusenosti a i z nazoru nekolika pratel, kteri jsou vedeckymi pracovniky avcr. Je docela tragikomicke poslouchat, co vam akademik prozradi po nekolika sklenkach poctive whiskey. ;-) avcr je imho jeden velky chliv.
    7.3.2014 13:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Poznámka na téma "státem financovaná instituce" by možná byla na místě kdyby skutečně byl rozpočet ČVUT plně saturován ze státní kasy. Jenže není. A pokud jde o mou pracovní dobu. Podívejte příteli, když se něco posere v noci, během víkendu či o mé dovolené tak nikoho nezajímá, že nejsem v práci a mám padla. Problém je třeba řešit ihned. Vzhledem k tomu, že mé finanční ohodnocení takové situace žádným způsobem nereflektuje je tedy pouze na mě co je a není moje pracovní doba.
    7.3.2014 21:38 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Jiste, cvut je prikladem privatni uctyhodne instituce ;-) lol. Jinak pokud jde o vasi pracovni dobu, pokud mate to, co popisujete, umozneno v pracovni smlouve, pak je vse v poradku. Pokud nemate, jedna se o poruseni pracovni kazne, ktere bych osobne jsko zamestnavatel v zadnem pripade netoleroval. Pokud vam vadi prace v pripade potreby a financni ohodnoceni, dejte vypoved a najdete si lepsi praci.
    7.3.2014 23:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Všechno má svůj čas..
    pavlix avatar 9.3.2014 15:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Čím to, že člověk, který mele o svobodném trhu, má věčnou potřebu někomu druhému říkat, co má dělat? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 9.3.2014 17:10 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...

    To je tak opravdu těžké to pochopit?

    Jemu (Odinovi) zřejmě vadí, že ho stát nutí platit daně na něco, co on nechce, co považuje za zbytečné přerozdělování a zásah do svobodného trhu. Nejde tedy o to říct: „ten a ten nesmí dělat to a to“ ale „nenuťte mě dotovat svými daněmi takové přerozdělování“.

    (jen pro pořádek uvádím, že já vzdělanost považuji za pozitivní externalitu a tato forma přerozdělování mi vadí ze všeho nejméně nebo nevadí vůbec)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 9.3.2014 19:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    To je tak opravdu těžké to pochopit?
    To, že se věčný obhájce individualismu a osobní zodpovědnosti pokouší druhému člověku nalajnovat, co má dělat se svým životem a prací? Není. Nemám problém přijmout, když člověk není ve svých myšlenkách tak úplně konzistentní, ale často mě to zaujme.
    Jemu (Odinovi) zřejmě vadí, že ho stát nutí platit daně na něco, co on nechce, co považuje za zbytečné přerozdělování a zásah do svobodného trhu. Nejde tedy o to říct: „ten a ten nesmí dělat to a to“ ale „nenuťte mě dotovat svými daněmi takové přerozdělování“.
    Tahle část Lokiho sdělení jaksi není tím, na co jsem ve svém příspěvku reagoval. Předpokládám tedy, že se na mě nebudeš zlobit, když se mu ani teď nebudu věnovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.3.2014 22:13 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Predpokladam, ze pri Vasi inteligenci nemate problem rozlisit rypnuti do bloggera a prezentovani nazoru na dulezite veci. ;-)
    pavlix avatar 10.3.2014 07:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Úkrok stranou ošperkovaný argumentem ad hominem. Hezký komentář, jen co je pravda.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.3.2014 23:40 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Clovek vas v podstate pochvali a vy to povazujete za argumentacni faul?
    pavlix avatar 11.3.2014 07:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Ale musím uznat, že tenhle je ještě lepší.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.3.2014 22:14 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Presne tak.
    gtz avatar 7.3.2014 01:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Je to špatné, ale nic jiného jim asi nezbývá. Přechod na něco jiného by nebyl bezbolestný a možná by byl i celkem drahý. Musíme si položit otázku, kdyby to bylo možné, aby byl nějaký přechod na něco jiného kdbo by se účastnil nějakých trendů? Jistě jen pár hráčů na trhu tedy HP, Fujistu, IBM. A tyto firmy by určitě cenu za podporu apod. patřičně nastavili, tak, aby to bylo pro ně výhodně. Stačí se podívat do ceníků servisních prací a hned je jasné, že ceny za podporu jsou pro Ux systémy dražší než pro windows.

    Nejde jen o podporu, ale o zácvik lidí, aby na systému, který neznají mohli pracovat a myslím si, že tento přerod na něco podobného byl hodně a hodně zdlouhavý a hlavně bolestný. Oni dnes jen saturují stav, aby nemuseli nic měnit.

    No když nacpeš někam do 500 komplů nějaký Ux tak musíš mít odpovídající podporu, která bude jednak dražší než Windows a jednak na to není dostatek lidí, aby to byli schopni zaservisovat a zaškolit. Musel by jistě vzrůst i počet techniků na úřadech, aby byli schopni udržet stav na nějaké úrovni.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.3.2014 09:03 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Ekonomicka rozvaha by k dispozici nebyla, ze?

    Fakt si nekdo mysli, ze obecne pindy typu "Ux je drahy" jeste nekoho zajimaji?
    gtz avatar 7.3.2014 12:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Jsem obchodník a stál jsem již mnohokrát ve VR s Ux proti MS a v 90% jsem prostě neměl šanci. Podpora Suse i podpora např. HP pro servery na Linuxu je dražší než to stejné pro Widle. když jsem někde viděl o co jsem dražší tak jsem se divil jak je to možné (v jednom případu jsem byl dražší o cca 20-30% dtto. s identickým HW který byl ve specifikaci. HW byl zhruba stejný, jen u SW byly rozdíly podstatné)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.3.2014 14:38 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Normální ochodní strategie: Nikdo vám nemůže zaručit tak nízkou cenu, jakou vám můžeme my slíbit.
    xkucf03 avatar 7.3.2014 15:06 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...

    +1 zrovna jsem chtěl napsat něco podobného – není problém slíbit podporu za pár šupů (a stále to může být ve výsledku lepší podpora než ta od MS nebo jeho poskoků)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    gtz avatar 7.3.2014 15:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Je problém slíbit podporu, protože za ty prachy to prostě nedáš, většinou ty jejich věci nejsou v možnostech lokální firmy a většinou se jedná o NBD po republice. Problém je ten, že podepisuješ smlouvy, kde je napsáno, že garantuješ tu a tu podporu a stát v případě xx výpadků má nárok na vrácení XX částky. A to sám prostě nedáš.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 7.3.2014 15:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Pokud jde o VR vyhlašované státem, přes ty portály veřejných zakázek (jistě i mimo něj) tak tam bývaly ceny dodržené. Zase obchod dělám nějaký pátek a vím jak to chodí. Pokud by se mi něco nezdálo tak bych to mohl napadnout, ale většinou ceny byli sice mimo ceníkové rámce, ale byly přislíbené reselery popř. přímo HP/IBM.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    xkucf03 avatar 7.3.2014 09:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...

    Nesouhlasím, určitě ne v dlouhodobějším horizontu (víc než jedné účetní období, jeden státní rozpočet), ale o to až tak nejde.

    Problém je v tom, že nikdo si tuhle otázku ani nepoložil, nezvažoval jiné možnosti a automaticky koupili licence od MS. Hrají si na nějaké výběrové řízení, ale ve skutečnosti to žádný výběr není – je předem dané, ke komu peníze za licence potečou. Stát by si měl sepsat požadavky funkcionalitu a další vlastnosti softwaru a pak hledat dodavatele, který tyto požadavky splní. Ne říct, že to má být MS a pak dělat jako výběrové řízení na firmu, která státu ten shit přeprodá.

    To je jako kdybys nakupoval např. auta a předem řekl, že to musí být audiny a pak hledal ve výběrovém řízení jen místního distributora.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    8.3.2014 21:25 biolog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    +1
    7.3.2014 10:38 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důtky a řezat, a řezat, a řezat...
    Špatný a milionkrát omílaný argument je hlavně v tom, že prý podpora jiného systému než tamtoho by byla náročná a drahá. Přitom ale nic jako podpora Uindousů neexistuje, zatímco podpora svobodného otevřeného systému by byla pravděpodobně stoprocentní...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.