abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 677 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí

    30.1.2017 16:08 | Přečteno: 3631× | Za vším hledej Linux | Výběrový blog

    V dávných dobách, kdy jsem ještě pracoval s MS Windows, jsem poměrně často využíval pro psaní znaku @ klávesy Alt a číselného kódu 64. S přechodem na linuxové prostředí psaní znaků anglické klávesnice přes číselné kódy ztratilo smysl, protože je lze psát rovnou přes pravý Alt. Nicméně při korektuře textu vytaženého přes OCR, potřebuji čas od času psát znaky, které ani přes pravý Alt psát nelze. Proto mne zajímalo jak na to. Je možné, že se i mezi vámi jsou osoby, které potřebují nejenom programovat, ale také psát či opravovat texty české, slovenské, polské i jiné. A těm by se tenhle blogpost mohl hodit.

    Nejprve k mému pracovnímu prostředí. Používám 64-bitový Debian unstable s českým prostředím. Nic extra. Vše distribuční, bez jakýchkoliv úprav. Pravda, až na jednou výjimku. Poslední release libx11 verzoval zřejmě někdo kdo pracuje čistě v anglickém prostředí, jinak by mu nemohlo ujít, že realizované změny znefunkčnily v X aplikacích psaní a zobrazování znaků s diakritikou – více k tomu viz diskuzi pod dotazem na téma problému s psaním diakritiky aplikací pod Wine. Používám notebook bez numerické klávesnice se silně návykovou postranní řadou kláves Del-Home-PgUp-PgDn-End. Toto rozložení klávesnice je pro mne už 15 let primárním kritérium při výběru notebooku - bohužel pomatení výrobci notebooků ho stále víc a víc opomíjejí.

    Jako správce přihlášení mám LightDM a desktopové prostředí XFCE 4.12, u kterého při psaní využívám systémové nastavení klávesnice. Tj. českou QWERTY klávesnici. Viz moje nastavení locale a prostředí:

    user@stroj:~$ locale
    LANG=cs_CZ.utf8
    LANGUAGE=
    LC_CTYPE="cs_CZ.utf8"
    LC_NUMERIC="cs_CZ.utf8"
    LC_TIME="cs_CZ.utf8"
    LC_COLLATE="cs_CZ.utf8"
    LC_MONETARY="cs_CZ.utf8"
    LC_MESSAGES="cs_CZ.utf8"
    LC_PAPER="cs_CZ.utf8"
    LC_NAME="cs_CZ.utf8"
    LC_ADDRESS="cs_CZ.utf8"
    LC_TELEPHONE="cs_CZ.utf8"
    LC_MEASUREMENT="cs_CZ.utf8"
    LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.utf8"
    LC_ALL=
    user@stroj:~$ env
    LANG=cs_CZ.utf8
    DESKTOP_SESSION=lightdm-xsession
    XTERM_VERSION=XTerm(327)
    XTERM_LOCALE=cs_CZ.utf8
    

    U takto nastaveného systému nemám nejmenší problém se zobrazováním diakritiky u jakéhokoliv jazyka jak v prostředí X serveru, tak na konzoli. Znaky anglické klávesnice píšu zcela automaticky přes pravý Alt (AltGr). Toto nastavení funguje v linuxovém prostředí všude stejně, bez ohledu na klávesnici, takže si při psaní ani neuvědomuji jaké klávesy vlastně mačkám. Takže u mého předchozího notebooku MSI PR210X jsem klávesnici vyměnil, až když byly prošoupané skrz kurzorové šipky. Ovšem to již byla téměř polovina kláves byla bez potisku.

    Přepínání klávesnice není nutné. Kupř. pro psaní svislítka ("roury") mohu použít hned dvě kombinace. Buď AltGr + w, nebo AltGr + Shift + |. Klávesa, na které je u anglické klávesnice zpětné lomítko (a přes "Shift" svislítko) ve výchozím stavu u mne funguje jako tzv. "mrtvá" kláves pro psaní umlautu (což jsou ty dvě tečky nad ö, ü, ä nebo ë).

    Občas ovšem nastane specifická situace, kdy potřebuji napsat nějaký atypický znak. V takovém případě jsem většinou využíval utilitu gucharmap, ze které jsem nalezený znak překopíroval do textu buď přes prostřední tlačítko myši, nebo klasickou kombinací Ctrl+c a Ctrl+v. Pokud se však takový znak vyskytoval jen sem tam, bylo to dost otravné a nepohodlné. A přesně to byl moment, kdy jsem se začal poohlížet po alternativě psaní znaků přes jejich číselné kódy, známé z prostředí MS Windows.

    Takovým otravným znakem je pomlčka. Není totiž pomlčka jako pomlčka. Klasická pomlčka na klávesnici z typografického hlediska totiž pomlčkou není. Je to znak pro mínus "-" (U+002D HYPHEN-MINUS), který sice jako pomlčka vypadá a často se i v tomto smyslu při psaní používá, ale vypadá přeci jen trochu jinak. Ovšem co je mnohem důležitější – z hlediska strojového zpracování jde o znak, s jiným kódem a významem.

    Pomlčka "–" (U+2013 EN DASH) je znak, který v textu naznačuje významové přerušení. Na klávesnici znak pro pomlčku u standardního rozložení kláves chybí, protože není nutný. Textové preprocesory – jako např. MS Word, nebo Openoffice – s tím počítají a "mínus" nahrazují za "pomlčku" během psaní, automaticky. Navíc, v češtině lze místo pomlček využít i čárky, případně závorky.

    Ovšem jak to udělat, když provádíme korekturu plain textu v obyčejném textovém editoru a chceme napsat místo znaku mínus skutečnou pomlčku?

    Možnosti máme dvě:

    Napsání pomlčky přes hexakód unicode znaku

    To je varianta, která nevyžaduje žádné speciální nastavení a funguje by default. Bohužel ne všude. Kupříkladu v xtermu, nebo u libreoffice writeru (či jiné aplikace odchytávající kombinaci kláves, kterou se tento mód aktivuje), takto pomlčku nenapíšete. Ale funguje to u GTK+ aplikací, jako je např. Geany (editor) nebo Firefox (browser)

    Na druhou stranu, je výhodné, že tímto způsobem můžete napsat libovolný unicode znak. Postup je velice jednoduchý:

    Nejprve stiskem kombinace "Ctrl + Shift + u" aktivujte mód pro vložení unicode kódu - na místě budoucího znaku se objeví zvýrazněné podtržené malé u, za lze dopsat hexakód požadovaného unicode znaku.

    Při psaní hexakódu znaku je i u české klávesnice automaticky akceptována horní číselná řada, takže při psaní čísel kódu není nutné přidržovat Shift.

    Je-li kód příslušného znaku kompletní, je tímto znakem po odeslání nahrazen napsaný řetězec. Takže v případě pomlčky se místo "u2013" objeví "–"

    Napsaní pomlčky kombinací kláves s využitím klávesy Compose

    Ačkoliv je klávesa Compose v X serveru definovaná, nemusí být ve výchozím stavu namapovaná na žádné fyzické tlačítko. Abychom ji tedy mohli využívat, musíme nejprve zjistit, zda-li ji namapovanou máme, nebo ne.

    user@stroj:~$ xmodmap -pk | grep Multi_key
         96         0xff20 (Multi_key)      0x0000 (NoSymbol)       0xff20 (Multi_key)
    

    Pokud by klávesa Compose namapována nebyla, tak by se nevrátilo nic. V mém případě však nastavená je. Na klávesu, která má keycode 96. Ovšem jak zjistit, která klávesa na mé klávesnici to vlastně je?

    Já to pochopitelně vím, ale dejme tomu, že bychom se dostali ke stroji, kde si uživatel nastavil Compose na klávesu jinou. Náhodné zkoušení všech kláves by mohlo vést k nepředvídaným důsledkům, proto doporučuji použít raději xev.

    Xev je malá utilita, která po spuštění z konzole otevře malé bílé okno s černým rámečkem. Pokud najedeme kurzorem nad tento rámeček a začneme mačkat klávesy, bude xev na konzoli vypisovat podrobnější informace o tom co jsme vlastně zrovna zmáčkli – mezi jiným i aktuální hodnotu keycode příslušné klávesy.

    Pokud klávesa Compose nastavena není, můžeme si přemapovat některou z kláves dle vlastního uvážení. Obvykle se mapuje na pravý Alt, ale protože zrovna s touto klávesou pracuji poměrně intenzivně, přemapoval jsem si klávesu F12:

    user@stroj~$ xmodmap -e 'keysym F12 = Multi_key'
    user@stroj:~$ xmodmap -pk | grep Multi_key
         96         0xff20 (Multi_key)      0x0000 (NoSymbol)       0xff20 (Multi_key)
    

    Abych nemusel provádět přemapování pokaždé znova, vytvořil jsem soubor ~/.Xmodmap s následujícím obsahem:

    user@stroj~$ cat ~/.Xmodmap
    ! Set compose key
    keysym F12 = Multi_key
    

    K přemapování tak dojde automaticky hned po přihlášení.

    A nyní můžeme přikročit ke psaní atypických znaků, které však má ve většině případů svou logiku. Mimochodem i klávesa Compose má svůj unicode znak "⎄" U+2384 COMPOSITION SYMBOL, který využiju v následujících příkladech v kombinaci se šipkami ("→" U+2192 RIGHTWARDS ARROW a "⇒" U+21D2 RIGHTWARDS DOUBLE ARROW), jimiž naznačuji postoupnost stisknutých kláves a výsledný efekt.

    Nejprve tedy jak zapíšu uvedený znak pro klávesu Compose, pomocí hexakódu: Ctrl + Shift + u → 2 → 3 → 8 → 4 → Enter ⇒ ⎄

    Jelikož čas od času upravuji texty co jsou v polštině, lze pomocí klávesy Compose "přilepit" ogonek tím, že před příslušným znakem stisknu středník: ⎄ → ; → a ⇒ ą

    Specifickým znakem v polštině, který na české klávesnici není je z s tečkou nahoře: ⎄ → . → z ⇒ ż

    S čím se lze poměrně často při psaní setkat jsou horní a dolní indexy. Kupříkladu, chceme-li zapsat m² ⎄ → ^ → 2 ⇒ ² nebo H₂O ⎄ → _ → 2 ⇒ ₂

    Také slovenština má svůj specifický znak ô na který narazíte kupř. u slova môj nebo kôň, který lze napsat takto: ⎄ → ^ → o ⇒ ô

    Ale vraťme se zpět k pomlčkám.

    Klasickou pomlčku "–" (U+2013 EN DASH) přes Compose napíšeme přes dva mínusy za kterými následuje tečka ⎄ → - → - → . ⇒ –. Ovšem existuje i tzv. dlouhá pomlčka "—" (U+2014 EM DASH) a tu lze zapsat tím, že stiskneme Compose a poté třikrát mínus ⎄ → - → - → - ⇒ —

    Dlouhou pomlčku lze použít v textu jako alternativu k normální pomlčce oddělené od textu mezerami. V takovém případě lze napsat místo ní dlouhou pomlčku, ovšem bez mezer. Dlouhá pomlčka se také používá před jmény u citátů. Viz příklad:

    „Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá.“
    —Jára Cimrman

    Zcela specifickým typem pomlčky je pomlčka, která se používá při psaní čísel "‒" (U+2012 FIGURE DASH), která má stejnou délku jako je šířka čísla u zvoleného fontu – to ovšem platí pouze u fontů kde všechna čísla mají stejnou šířku znaku. Tato pomlčka se používá všude tam, kde je zapotřebí místo čísla uvést pomlčku. To ovšem neplatí při zápisu rozsahu čísel, kde slovní vyjádření "od … do …" zastupuje pomlčka.

    Spojovníky a zlomková čára

    Kromě pomlček se v textech vyskytují i další podobné znaky, které ovšem mají svůj specifický význam.

    Takovým znakem je např. spojovník "‐" (U+2010 HYPHEN). Z laického pohledu vypadá rovněž jako pomlčka, ale významově se liší v tom, že se užívá při rozdělení slova. Díky němu textový editor na konci řádku pozná, jak může slovo rozdělit a čím pokračovat na dalším řádku. Pokud není slovo na konci řádku, zůstáva skryt. Ovšem v typografii se používá spojovník nejenom v případě dělení slov na konci řádku, ale i u spojení dvou slov do jednoho, např. u jména, nebo v případě že za slovesem následují koncovka "‑li" . Pro tento případ exituje ještě tzv. nedělitelný spojovník "‑" (U+2011 NON-BREAKING HYPHEN). Více o použití spojovníku viz heslo spojovník na webu liteera.cz

    Posledním znakem podobným pomlčce, ovšem se zcela jiným významem je vodorovná čára "―" (U+2015 HORIZONTAL BAR), která bývá často zaměňována za dlouhou pomlčku, ovšem ve skutečnosti jde o vodorovnou alternativu matematického lomítka "⁄" (U+2044 FRACTION SLASH).

    Odkazy

           

    Hodnocení: 84 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.1.2017 17:14 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    ještěže tohle na macu nemusím řešit
    31.1.2017 09:59 pomlč-ka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jen jestli to nebude něčím jiným. Ještě jsem tě neviděl napsat pomlčku nebo spojovník. Všude místo nich píšeš mínus.
    31.1.2017 10:35 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    tak čekuj mojí pomlčku: -
    31.1.2017 12:45 pomlč-ka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    To je taky jenom mínus.
    31.1.2017 13:48 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    šak já vim, trollolo
    Josef Kufner avatar 30.1.2017 19:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Díky, konečně mám využití pro klávesu \|&* vedle levého shiftu na mém Thinkpadu. Dokonce je to v KDE v nastavení klávesnice snadno nastavitelné :-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    30.1.2017 19:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    He, he. To je vtipné. Téhle klávesy jsem si dosud nevšiml a to mám ten notebook už několik let.
    30.1.2017 19:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jen pro doplnění…

    Tahle klávesa má u mne keycode 94, takže jsem pro namapování klávesy Compose nepoužil keysym, ale keycode.
    Josef Kufner avatar 30.1.2017 19:33 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    A ještě taková drobnost: Compose key toho umí spoustu, ale je trošku krkolomné najít, co všechno vlastně jde napsat… Na Wikipedii je něco popsáno. ⁰☺⁰

    Výhodou Compose Key je podpora v různých toolkitech, kdežto Ctrl+Shift+U je čistě Gtk+ záležitost. Oproti mrtvým klávesám nebo AltGr je to trošku zdlouhavé, ale pro znaky jako jsou æ, °, ♥, ⋄, ☺, £, », «, ß, §, ½ … ⅛, ×, ¡, ¿, ñ a různá obskurně ozdobená písmenka se to docela hodí. Btw, &nbsp; je na dvou mezerách, „české uvozovky“ jsou na ," a <".

    man xcompose
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 30.1.2017 19:36 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    A úplný seznam dostupných symbolů je v /usr/share/X11/locale/*/Compose.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 30.1.2017 20:58 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Díky, konečně mám využití pro klávesu \|&* vedle levého shiftu na mém Thinkpadu. Dokonce je to v KDE v nastavení klávesnice snadno nastavitelné :-)
    Já jí třeba používám takhle:
    ! troll klavesa
    keycode 94 = U201E U201C 1 1 U201A U2018
    Tedy na psaní „“‚‘
    1.2.2017 15:58 andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    jeej, parada, na US klavesnici mi to pise < a >. Na SK klavesnici potom \ a |, takze aj na SK uz viem napisat pajpu. Backslash ma az tak nezaujima, ale windowsaci urcite vyuziju aj ten.
    kyknos avatar 2.2.2017 01:09 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    on je backslash nejake specifikum windows? ja ho pisu na linuxu furt
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.2.2017 11:28 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    trolling

    Zobrazit komentář
    3.2.2017 00:14 andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    z hladiska adresarovych ciest sa vo windowsoch pouziva predsa len castejsie ako v unixovych systemoch.
    kyknos avatar 3.2.2017 14:15 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    10 x častěji než v nějakých cestách bez ohledu na systém ho píšu pro escapování
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    31.1.2017 10:43 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Mozna by vas mohla zajimat klavesnice vok (github). Pouzivam to spokojene asi deset let. Plno tech v cestine casto pouzivanych znaku (pomlcka, ceske uvozovky, trojtecka) se tam da napsat bez compose key.
    ⧠ A = 0 avatar 31.1.2017 11:51 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Ten návod je na houby, pokud člověk nemá roota. Ví někdo, zda se to pak dá udělat jinak než přes xmodmap (používám v práci se svým rozložením)?
    Nevolte zmrdy.
    31.1.2017 14:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Všiml sis pořádně těch výpisů? Ten xmodmap se spouští pod uživatelem. Roota k tomu nepotřebuješ.
    ⧠ A = 0 avatar 1.2.2017 06:42 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Ale vždyť o tom právě mluvím. Zda se to dá udělat jinak než přes xmodmap.
    Nevolte zmrdy.
    Fluttershy, yay! avatar 1.2.2017 07:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    S XKB by to mělo jít (parametr z hlavy nevím), ale nevzpomínám si, že by mi to kdy konzistentně fungovalo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.2.2017 08:55 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Mělo by to chodit přes příkaz uvedený v "For testing purposes:" části sekce X11 v README k ULKL. Tedy něco jako

    setxkbmap -layout czed -variant ltgt -print | xkbcomp "-I$HOME/ULKL/platform/x11" - $DISPLAY
    31.1.2017 11:44 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Díky za pěkné shrnutí problémů multijazyčného klávesnicového vstupu s ohledem na typografii.

    Před 7 lety jsem začal výhradně používat ULKL - vyvíjející se sadu unifikovaných klávesnicových layoutů pro všechny abecedy založené na latince (mimochodem věděli jste, že slovenská abeceda je ze všech nejrozsáhlejší?). Cílem je plná multiplatformnost (Windows, X11, Mac OS X, v budoucnu snad i další jako Android, Wayland, ...). ULKL jsou též plně kompatibilní s Dvorak.

    Ohledně typografických znaků, tak prakticky všechny by měl doplňovat plně automatizovaně software při finálním "renderingu" (např. tisk tiskárnou, zobrazení na webu, atd.) - tady naneštěstí plně selhává WYSIWYG (ani většina implementací WYSIWYM není žádná výhra) - a proto většina zatím není v ULKL layoutech přítomná (na druhou stranu podpora Compose je však top priorita v TODO, protože v extrémních situacích se přeci jenom může hodit).

    Ohledně neASCII znaků specifických pro každou na latince založenou abecedu, tak s ULKL bohatě stačí přepínat layouty (např. ťuknutím do klávesy MENU) - díky jejich prakticky 100% kompatibilitě (logické uspořádání dle intuitivního chápání eliminuje potřebu se učit jak který neASCII znak psát) je to výrazně jednodušší a rychlejší než to co popisuje autor v článku.

    Ohledně kritérií pro výběr znaků můžete mrknout na různé komentáře ve zdrojácích a na sekci Dash, en dash, minus, hyphen, soft hyphen, non-breaking hyphen, ....
    ⧠ A = 0 avatar 31.1.2017 11:56 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    (mimochodem věděli jste, že slovenská abeceda je ze všech nejrozsáhlejší?).
    Těžko.
    Nevolte zmrdy.
    31.1.2017 14:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    A hele tohle pdf se mi zrovna hodí.
    31.1.2017 14:43 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Viz.
    všechny abecedy založené na latince
    U fonetické abecedy bych si netroufnul tvrdit, že je založená na latince ("založená" chápu minimálně jako výraznou podobnost syntaxe, sémantiky, vizuální reprezentace). Fonetická abeceda toto nemůže splnit, protože diverzita řečí nezaložených na latince je výrazně vyšší než řečí založených na latince a tudíž fonetická abeceda zachycuje především výslovnost řečí nezaložených na latince.

    Příště raději upřesním, že se jedná o národní abecedy (nikoliv mezinárodní).
    ⧠ A = 0 avatar 1.2.2017 09:24 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Viz.
    všechny abecedy založené na latince
    U fonetické abecedy bych si netroufnul tvrdit, že je založená na latince ("založená" chápu minimálně jako výraznou podobnost syntaxe, sémantiky, vizuální reprezentace).
    Asi nemám moc představu, co znamenají pojmy syntaxe a sémantiky v případě abecedy, kromě toho, že se dá psát zprava doleva, shora dolů atp. či třeba v blocích – v tomto smyslu fonetická abeceda funguje úplně stejně jako latinka (píše se zprava doleva, řádky se řadí shora dolů). Co se týče visuální representace, podoba drtivé většiny znaků je založena na latince, několik málo znaků vychází z řeckého písma (ɛ, ɜ, ɸ, β, θ) a u ještě menšího počtu znaků na první pohled těžko říci ( ɣ, ɰ).
    Fonetická abeceda toto nemůže splnit, protože diverzita řečí nezaložených na latince je výrazně vyšší než řečí založených na latince a tudíž fonetická abeceda zachycuje především výslovnost řečí nezaložených na latince.
    To jsou z mnoha pohledů dost pochybná tvrzení.
    Nevolte zmrdy.
    31.1.2017 14:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    …je to výrazně jednodušší a rychlejší než to co popisuje autor v článku.
    Nejsem si jist. Unikly vám přinejmenším dva fakty: 1, Nemám potřebu psát ty znaky neustále, pouze občas. 2, Nechci žádný extra soft, extra klávesnicový layout, ani žádnou speciální úpravu výchozího nastavení.

    To co popisuji má k dispozici každý uživatel, který si nainstaluje standardní Debian s českým prostředím. Jediný uživatelský zásah je max. to, že si přemapuje některou z kláves aby fungovala jako Multi_key – pokud to potřebuje.
    31.1.2017 14:53 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Unikly vám přinejmenším dva fakty: 1, Nemám potřebu psát ty znaky neustále, pouze občas.
    Nezáleží jak často. Záleží jak komfortně (v článku popisujete, že kvůli komfortu jste přestal kopírovat znaky z gucharmap).

    Pokud však narážíte na přepínání layoutů, tak stačí spočítat množství stisků jednotlivých kláves a přepínání layoutů vyjde výrazně lépe než metody popsané v článku. Pochopitelně malé množství stisků kláves není ekvivalentní úplné metrice komfortu, avšak je v tomto případě zdaleka nejvýraznějším faktorem.

    2, Nechci žádný extra soft, extra klávesnicový layout, ani žádnou speciální úpravu výchozího nastavení.

    To co popisuji má k dispozici každý uživatel, který si nainstaluje standardní Debian s českým prostředím. Jediný uživatelský zásah je max. to, že si přemapuje některou z kláves aby fungovala jako Multi_key – pokud to potřebuje.
    Chápu a souhlasím. V článku jsem však tuto intenci nenalezl, a proto jsem si dovolil zmínit ULKL.
    31.1.2017 17:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jinak je zcela v pořádku, že byla v diskuzi zmíněná i jiná varianta - někomu se může hodit.
    31.1.2017 20:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Díky za pěkný článek. Dle odkazovaného dokumentu je ale k napsání některých znaků potřeba stisknout nejprve nikoli Multi_key, ale dead_caron, dead_tilde či další „mrtvé” klávesy. Ani s pomocí xev se mi je však nedaří na mé klávesnici identifikovat. Poradíte?
    1.2.2017 08:26 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jenom pro upřesnění, psaní zavináče, závorek, svislítka atd. je ve Windows možné přes pravý Alt určitě už od verze Windows 95.

    Jinak na pravý Alt mám kromě standardních znaků namapovanou pomlčku (–), české uvozovky („“), výpustku (…), neoddělitelnou mezeru (AltGr+mezerník) a šipky. A ještě nějaké další, ale ty si nepamatuju :-)
    1.2.2017 11:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Tomu jsem se právě chtěl vyhnout, protože v takovém případě je pak velký problém vysvětlit, jak napsat nějaký takový znak někomu, kdo má mapování kláves zcela jiné.

    Jinak že funguje pravý Alt i u Windows samozřejmě vím. Blogpost vznikl primárně kvůli tomu, že jsem neznal tu fintu s psaním znaků přes unicode hexakód. A když už jsem se v tom hrabal, tak jsem to přetavil do blogpostu, abych to zas příště nemusel lovit z paměti.
    1.2.2017 11:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Ale zároveň to byla pro mne příležitost na jednom místě souhrně uvést co je a není pomlčka.

    Pokud jde o psaní uvozovek, tak to je větší problém. Pracuji totiž s texty, které to mají všelijak. Je-li to možné, snažím se zachovat původní formu (např. jsou‑li použity tzv "francouzské" uvozovky, tak je ponechávám. Ovšem pravidla psaní uvozovek u anglických textů…
    Fluttershy, yay! avatar 1.2.2017 11:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Ale zároveň to byla pro mne příležitost na jednom místě souhrně uvést co je a není pomlčka.

    Hmm. Dosud mi přišlo snazší se prostě odkázat na UJČ, vraždu (strana 25 v PDF), potažmo v případě vysvětlování rozložení na klávesnici na Wikipedii (a v případě psaní unikódu konkrétně na článek Unicode input).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.2.2017 15:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Fajn, ale jistě ti neuniklo, že mě žádný z tvých odkazů na uvedené stránky nepřivedl. To za prvé. A za druhé - blogpost není určen pro ty co vědí, ale pro ty co dosud nevěděli.

    Jinak díky za link, s chutí si počtu - až budu mít na to čas. Mimochodem, link na PDF mě pobavil, neb tam má článek i jeden z mých současných šéfů.
    Grunt avatar 2.2.2017 21:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Hele a neexistuje nějaká slovníková metoda výběru znaku? Vím že to bude docela overkill, ale doporučuju vyzkoušet balíček anthy (a nebo rovnou pro odvážnější kliknout na 日本語 při výběru jazyka). Píše se do toho normálně v latince, znaky to převádí na kanu (jejich slabičná abeceda – v podstatě obdoba naší abecedy akorát jednodušší) a z těch se to potom snaží křísit jednotlivé kanji (technicky co kanji, to jeden znak). Při napsání něčeho (vždycky se pracuje po slovech či spojeních) stačí hepnout na mezerník a vyletí nabídka se seznamem návrhů, dá se to normálně projíždět, správné kanji se prostě odENTERuje a jede se dál (nejde to odscreenshotovat, takže si to každ musí odzkoušet). Něco jako T9 při psaní SMS. Tabulátor funguje podobně jako v shellu a snaží se to doplňovat i když většinou blbě. Je to docela návykové. A co je nejlepší, funguje to OOB v GNOME3 v naprosto libovolném poli kde se dá psát text a předpokládám že jestli to jede na ibusu, tak asi i v jiných DE.

    Bylo by zajímavé doplnit slovníky českými názvy znaků, přepnout vstupní metodu, napsat české jméno požadovaného znaku, potvrdit a pokračovat v psaní. Rozhodně lepší než tohle harakiri a potřeby pamatovat si jakési klávesové komba.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 2.2.2017 21:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jinak jsem slyšel že v čínštině je to ještě zajímavější, tam se ty znaky snad i jaksi čmárají či co, ale na to jsem zatím neměl odvaho. I když načmrkat rukou správné uvozovky by taky mohla být docela výzva… :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 2.2.2017 22:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jenže posouvání se v těch slovnících je někdy peklo.

    To bych šel tak trochu opačným směrem, a to k automatické expanzi, viz např. AutoKey. (Chystám se o tom něco napsat. Už dlouho.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 2.2.2017 22:26 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Tož pokud to píšeš správně, tak máš jen pár možností, takže to není problém (BTW, jak se jezdí pozptáku? Druhá kana je vždykcy jak nasviňu nakonci). Navíc to se týká japonština ke různé věci zní podobně, ale v češtině po napsání „spojovník“ nebo „výpustek“ asi moc možností nebude a hodí to tam po potvrzení ten správný znak i bez nutnosti projíždět seznam.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 2.2.2017 22:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Je to na pytel, protože potřebuješ vizuální kontrolu. To je první problém. Druhý problém je vizualizace toho seznamu (např. u korejštiny byl v začátcích adopce PC velký problém „ghosting“). Konečně, u češtiny narazíš na flexi, což u kandži/chan-c' vlastně neexistuje.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 3.2.2017 14:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Příloha:
    Je to na pytel, protože potřebuješ vizuální kontrolu.
    Nezapomeň že kana je pro ně to stejné co pro nás latinka. Oni tu vizuální kontrolu mají. Nepředpokládám že by to tam drtili v rōmaji jako my. Ale jinak si to přepni na latinku (viz screenshot) a můžeš v ní jednotlivé segmenty psát, nebude ti to převádět do kany.
    Konečně, u češtiny narazíš na flexi, což u kandži/chan-c' vlastně neexistuje.
    Nepředpokládal jsem samozřejmě o použití téhle vstupní metody pro celou češtinu či angličtinu. Pouze ty sázecí znaky (jeden znak = jeden unicode a je šumák jestli je to kandži nebo sázecí znak, jméno musí mít tak jako tak). To by byla spíš morzeovka než rozumné psaní když by si to tam frkal v segmentech, doplňoval mezerníkem a ještě potvrzoval. Navíc jak říkáš, to může rozumně fungovat pouze u logogramů (když už nic, snadno se vizuálně hledají v seznamu). Navíc bych nic takového nechěl, sám vidíš co mi dělá auto korekce s textem, když by to ještě automaticky doplňovalo, tak už by se to po mě nedalo přečíst vůbec (nejsem pozorný).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 3.2.2017 14:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Počkat, já přestávám rozumět, oč ti vlastně jde.
    Oni tu vizuální kontrolu mají.
    Nutnost vizuální kontroly je při psaní kontraproduktivní.
    Nepředpokládám že by to tam drtili v rōmaji jako my.
    Třeba Číňani dneska velmi často (možná i většinou) píšou pchin-jin, místo aby šli po radikálech.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 3.2.2017 15:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Počkat, já přestávám rozumět, oč ti vlastně jde.
    Nejde mi o automatickou expanzi psaného textu, pouze o vyhledávání sázecích znaků vypsáním jejich jména (takhle funguje anthy, nakonec cokoliv napíšeš převede na znak či znaky i když ne sázecí ale čínské logogramy). Různé komba či hexakódy se pro různé znaky špatně pamatují, se jménem (i když by to mělo být anglické jméno) už je to lepší.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 3.2.2017 15:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Tož tak můžu mít něco jako shrugs<klapka> pro expanzi na ¯\_(ツ)_/¯.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 3.2.2017 19:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    _/\○_      ●| ̄|_    _|¯|O
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 3.2.2017 19:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Jinak to by bylo dobrý…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.2.2017 08:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Říká se tomu vstupní metoda a existuje je i s latexovými makry.
    Grunt avatar 3.2.2017 08:53 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Nějaké konkrétní doporučení? Zní to dobře…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.2.2017 12:20 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    SCIM má vestavěný modul s názvem LaTeX.
    Grunt avatar 3.2.2017 14:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Ok, omrknu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.2.2017 15:47 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Pro upřesnění se jedná o scim-tables. Tabulky vstupních metod se distribuují od scimu odděleně.
    3.2.2017 07:57 pb.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psaní zřídkavě užívaných znaků v linuxovém prostředí
    Díky. Potřebuju to co chvíla, ale nevěděl jsem, že něco takového vůbec existuje (klávesa compose).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.