abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 884 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    22.5.2009 15:16 | Přečteno: 5786× | Ostatní | Výběrový blog | poslední úprava: 5.11.2009 00:12

    Poslední dobou mě už začaly opravdu hodně vadit nedostatky mé současné miniDV kamery -- Canonu MV800. Rozhodl jsem se tedy pořídit maličkou flash HD kameru Sony Webbie MHS-PM1. Zde je její recenze vytvořená po asi týdenních zkušenostech.

    Úvod

    Můj původní Canon měl několik nevýhod, které plynuly jednak z jeho konstrukce (pásková kamera) a jednak ze stavu techniky v roce 2005. Vypíchl bych zejména tyto faktory:

    Zmíněné nevýhody jsou z velké části zapříčiněny technologií miniDV, která prostě nic lepšího neumí. Jistě si ale dokážete představit, jak otravné je po každém natáčení muset čekat, až se video přesype do počítače a pak převede do XviDu či H.264. Tento problém jsem sice vyřešil skriptem, i tak mě ale provázel jasný nedostatek v podobě otravného samovybíjení baterií zapomenutých ve vypnuté kameře a nutnost s sebou tahat poměrně velké miniDV pásky, pokud jsem měl v úmyslu natáčet více než hodinový záznam.

    Abych však pouze nekritizoval, zmíněná kamera měla několik výhod, o které jsem s pořízením Webbie přišel. Zejména stabilizátor, citlivější čip a optický zoom. Taktéž nějaké nastavení obrazu (vyvážení bílé a korekce expozice) se občas hodí. Nyní ale pojďme novou Webbie rozebrat podrobně.

    První pohled

    Sony Webbie MHS-PM1 je sourozenkyně o něco vybavenějšího modelu MHS-CM1. CM1 oproti PM1 nemá vyjímatelnou baterii a váží cca 2× tolik, zato má pětinásobný zoom a LED přisvícení. Sony tyto dvě kamery poprvé představilo na letošní americké výstavě spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES). Větší z nich je v prodeji od ledna, recenzovaná se dostala na trh v dubnu.

    Kamery jsou svými technickými parametry, vybavením, hlavně však cenou, zaměřeny na nejnižší úroveň. Přirovnal bych je k netbookům -- malé, levné a s uspokojivým výkonem. Chci proto předestřít, že rozhodně není možné kvalitu obrazu ani výbavu srovnávat s kamerami jako je Sony TG3, Canon HF S10 nebo Samsung HMX-H106, které se svojí cenou zaměřují na zcela jiný segment trhu. Stejnou oblast jako recenzovaná Webbie v současnosti obývá zejména Creative Vado HD, Flip Mino HD a Aiptek Action HD.

    V obou případech jde o malé flashové 1440×1080p kamery disponující pouze základními funkcemi.

    Design a vzhled

    Zadní strana Přední strana
    K recenzi se dostavila fialová varianta. V nabídce je ještě oranžová a stříbrná, takže si každý může snadno vybrat. Z fotografií je jasně zřejmé, jak je tato kamera malá. Mohu prohlásit, že z fotek vypadá asi tak stejně velká, jako je ve skutečnosti. Rozhodně ale působí těžší. Pokud ji vezmete do ruky, zdá se vám, jako by v ní, i po vložení baterie, stále něco chybělo. Podíl na tom mají zejména použité materiály. Plast, plast a zase plast. V této třídě jsou však běžné a nemůžeme očekávat nic lepšího. Kamera se v ruce drží příjemně, ovládací prvky jsou dobře dosažitelné (snad až na boční tlačítka mazání a menu).

    Pravá strana Levá strana
    Otočný objektiv jsem zatím na žádné kameře neviděl, jde tedy o novinky z designérské stáje Sony. Otočný objektiv je jedna z věcí, která tuto kameru znatelně odlišuje od jejich konkurentů. Tento prvek v sobě spojuje tři funkce -- umožní vám zapnout kameru pouhým otočením objektivu, nahrazuje clonu či krytku klasické kamery a zároveň vám umožní natáčení sebe sama. Nejsem si zcela jist, nakolik je tato funkce využitelná, rozhodně však velmi oceňuji možnost nastavit polohu objektivu. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na situace, kdy by na své kameře či mobilním telefonu něco podobného využili (fotky ze šikmé plochy, natáčení v nestandardních podmínkách). Takto můžete kameru kupříkladu položit na stůl a nasměrovat objektiv žádaným směrem. Otočení objektivu je taktéž vhodné, máte-li v úmyslu natáčet delší záběr. Po pár minutách totiž zjistíte, že držet kameru zcela horizontálně není žádný med.

    Šachta paměťové karty a baterie Objektiv
    Na zadní straně kamery se kromě displeje nachází jednak dvě hlavní tlačítka -- natáčení a focení, jednak také obligátní tlačítko play známé z fotoaparátů, čtyřsměrový joystick s potvrzováním, tlačítko pro sdílecí software Sony (pouze Windows) a páčka digitálního zoomu. Tato páčka se chová jinak, než by asi většina uživatelů čekala, jejím stisknutím ve směru nahoru totiž obraz nepřibližujete, nýbrž oddalujete. Tlačítko pro focení má dvě polohy jako u klasického digitálního fotoaparátu. Namáčknutím je změřena expozice, kamera vám ukáže clonu a expoziční čas (nelze nijak ručně upravit).

    Pravý bok kamery disponuje alternativním vypínačem (nechceme-li otáčet objektivem), tlačítkem menu a tlačítkem sdílejícím funkci mazání a nastavení parametrů obrazu. Na levém boku nalezneme v horní části reproduktor (mimochodem poměrně hlasitý), o něco níže pak rozhraní miniUSB a proprietární konektory video výstupu a nabíjení.

    Ve spodní části kamery se nachází slot akumulátoru a šachta paměťové karty. Potěší standardní závit na stativ.

    Obsah balení

    V krabici popsané různými marketingovými údaji nalezeneme základní příslušenství:
    Krabice Kabely

    Ocenil bych, kdyby výrobce přibalil i nějaký, alespoň základní obal. Za ten si však musíte připlatit 20 dolarů.

    Funkce kamery

    Srovnáme-li množství funkcí této kamery s jejími konkurenty, snadno zjistíme, že toho umí mnohem víc, než je v této cenové kategorii běžné. Vypíchnout bych mohl například nastavení obrazového režimu (sport, noční, panorama, automaticky), odstranění blikání (25 snímků za sekundu + 50 Hz v elektrické síti = problém), poměrně jemný digitální zoom nebo, alespoň na kameru, slušný foto režim.

    Hlavní funkcí kamery je pochopitelně natáčení. Zde si můžete vybrat ze tří režimů -- 1080p (1440×1080), 720p (1280×720) a VGA (640×480). Z prvního rozlišení je snadno možné zjistit, že nejde, stejně jako v případě konkurenčních kamer, o plnotučnou full HD kameru, nýbrž že kamera natáčí video s nižším horizontálním rozlišením. Obvyklým zdůvodněním bývá použití obdélníkových pixelů, čímž má obraz i při jiném horizontálním rozlišení stále správný poměr stran. Výstupní video je však obvykle přehráváno na zařízení se čtvercovými pixely (televize, monitor) a tak musí příslušný software podle informace ve video souboru provést horizontální škálování.

    Displej 1 Displej 2 Displej 3
    Režimy natáčení nemají žádnou možnost změny datového toku, vše je pevně nastaveno. V případě fotografických režimů si můžete vybrat z poměrně velké škály rozměrů výsledného obrazu -- 5 Mpx (celý snímač), 3:2 (výřez s příslušným poměrem stran), 3 Mpx, 2 Mpx a VGA. Stejně jako v případě videa, ani u fotografií není možné nastavit nic kromě rozměru.

    V menu kamery dále nalezneme možnost vypnutí nebo zapnutí zvukové signalizace, podsvícení displeje, automatického zobrazení fotky po vyfocení, nástroj pro formátování vnitřní paměti a paměťové karty, nastavení jazyka menu, způsobu označování pořadí záznamů, režim kamery (USB mass storage / webkamera) a nastavení data a času. Kamera disponuje, jak již bylo zmíněno, tlačítkem play, pod kterým se skrývá prohlížeč fotek a videjí, která jsou v kameře uložena.

    Příjemnou funkcí, která není v této třídě běžná, je časovač. Lze jej nastavit jak na video, tak na fotku. Po nastavení je na displeji odpočítáváno 10 sekund, po kterých se vytvoří fotka nebo je spuštěno nahrávání videa (vypnout ho ale už musíte sami). V případě, že provádíte záznam s objektivem otočeným proti sobě, je obraz jednak automaticky otočen vzhůru nohama, navíc je však stranově převrácen -- kamera se chová jako zrcadlo.

    Technické parametry

    Jak už bylo řečeno, od kamery této cenové kategorie není možno očekávat bůhví jakou kvalitu obrazu ani funkce zpracování obrazu na dražších kamerách zcela běžné.

    Kamera disponuje pětimegapixelovým CMOS snímačem o rozměru 1/2.5". Z tohoto údaje plynou dvě skutečnosti -- jednak náchylnost na všechny problémy, které se záznamem pomocí CMOS snímače souvisejí a taktéž značný šum daný počtem obrazových bodů na jednotku plochy. Oba tyto faktory se v záznamu projevují, jak je dobře vidět z testovacích videí. Naštěstí není situace tak špatná jako v případě větší sestřičky CM1, která na tyto jevy trpí snad nejvíce ze všech kamer v této kategorii. Snímač dokáže zaznamenávat fotografie až o rozlišení 3072×2304 obrazových bodů, případně video o rozlišení 1440×1080 bodů.

    Optika je realizována formou otočeného fix-focus objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností 47mm a pevnou clonou f/3.6. Fix-focus optika je v dnešní době přinejlepším zvláštní vzhledem k tomu, že u mobilních telefonů, které disponují snímačem podobných parametrů začíná být velmi rozšířená alespoň nějaká možnost ostření či změny clony. Tento přístup má však i jednu nespornou výhodu -- kamera nemá problém s ostřením, jelikož je zaostřeno stále stejně.

    Natočené video je zaznamenáváno na MemoryStick PRO Duo, maximální kapacitu výrobce udává 16 GiB. Na kartu této velikosti se vejde cca 8 a půl hodiny ve formátu 720p nebo 5 hodin ve formátu 1080p. Datový tok je se tedy pohybuje kolem 4.3 Mbit/s v případě 720p, resp. 7.3 Mbit/s v případě 1080p. Video je ukládáno v kontejneru MP4, formát videa je H.264 (progresivní scan), audia AAC (datový tok 128 kbit, stereo). Jsou tedy použity nejnovější běžně dostupné technologie. Jediný záznam je omezen délkou 25 minut. To však obvykle není problém protože kamera každou scénu ukládá jako samostatný záznam. Bohužel, způsob ukládání scén není možné nijak přenastavit, takže video s několika záběry je v případě tohoto zařízení jen zbožné přání.

    Kamera disponuje vnitřní "testovací" pamětí 12 MiB, do které je možno uložit v případě vyjmuté karty asi 20 sekund videa nebo dvě fotografie v nejvyšším rozlišení. Zajímavostí však je, že mimo tuto vnitřní pamět, je na připojeném počítači detekován ještě jeden oddíl o kapacitě 32 MiB. Na tomto oddílu se nachází software pro práci se záznamy z kamery. Zároveň však uživateli umožnilo její obsah měnit. Pokud tedy například nemáte zájem software od výrobce používat, můžete druhou vnitřní pamět využít jako flash disk.

    Displej kamery je poměrně malý, dle měření by se na zadní stranu vešel alespoň displej o rozměru 2.2". Jeho rozlišení je dostatečné, 230 tisíc pixelů. Použití na slunci je problematické, pokud však aktivujete režim silného podsvícení, situace se podstatně zlepší.

    Mikrofon má kamera jen jeden a tak je stereo ve videu uměle vytvořené. Mikrofon je velmi citlivý, což má za následek jednak dostatečně silný zvuk, jednak nízkou odolnost proti ruchům vytvářeným uživatelem. Stačí posouvat prsty po těle kamery a video bude plné nepříjemného šustění.

    Velkým pozitivem kamery je vyjímatelný lithiový akumulátor s kapacitou 3.42 Wh. Pohledem do technické specifikace výrobce zjistíme, že by měl zvládnout pohánět kameru přibližně hodinu a půl. Test prokázal, že kamera dokáže nahrávat video o rozlišení 1080p po dobu 2 hodin a 3 minut. Jelikož nahrávání v 1080p je nejnáročnější aktivita, kterou můžete s kamerou provádět, je pravděpodobné, že pohotovostní doba a nahrávání v nižším rozlišení dobu výdrže ještě prodlouží.

    Jsem rád, že už i v Sony přišli na to, že uživatelé opravdu nemají rádi, když každá jejich elektronická hračka disponuje jiným typem USB konektoru a navíc musejí ke každému takovému zařízení mít na počítači nainstalovaný specializovaný software. Webbie PM1 disponuje standardním miniUSB. Stahování videa do počítače je možné provádět buď přiloženým softwarem nebo prostým překopírováním. Přenosová rychlost dostahuje maximálně 5.5 MiB/s nezávisle na vložené kartě. USB konektor na kameře navíc umožňuje (pod Windows) připojit kameru ve funkci webkamery (přepíná se v menu).

    Dále kamera disponuje proprietárním nabíjecím konektorem (případně lze také nabíjet přes USB), zřejmě pro nabíječku do auta a proprietárním video konektorem. Tento je klasického Sony-půlkulatého formátu a umožňuje přenést buď kompozitní (3× cinch) nebo komponentní (5× cinch) video. Komponentní video je přenášeno v plném rozlišení kamery, absence HDMI tak sice zamrzí, není však tragickým problémem.

    Testovací videa

    Videa jsou uložena na serveru Ulož.to v nijak needitované podobě, přesně tak, jak byla stažena z kamery. Zachycují různorodé situace ať už množstvím pohybujících se objektů, osvětlením či držením v ruce či na stativu. Pro přehrátí doporučuji v případě 720p alespoň 1.6 GHz procesor. V případě 1080p budete potřebovat buď dvoujádro na 2 GHz nebo jednojádro na 3 GHz.

    Pokud si chcete prohlédnout celý záznam najednou, můžete tak učinit prostřednictvím souborů, které byly vytvořeny spojením níže uvedených videí:

    Spojená videa byla převedena do kontejneru Matroska jelikož přehrávač VLC si s výsledným MP4 souborem příliš nerozuměl. Žádné jiné změny nebyly provedeny.

    Podmínky -- skoro jasno, mírný vítr, ~25 °C

    Soubor Popis Rozlišení Velikost [MiB] Poznámka
    mah00043.mp4 Náměstí 720p 7.7 stativ
    mah00046.mp4 Náměstí 1080p 11.6 stativ
    mah00048.mp4 Náměstí 2 1080p 11.4 stativ
    mah00049.mp4 Náměstí 2 720p 7.4 stativ
    mah00052.mp4 Ulice 720p 7.4
    mah00053.mp4 Ulice 1080p 11.1
    mah00054.mp4 Ulice 2 1080p 17.7
    mah00055.mp4 Ulice 2 720p 11.9
    mah00056.mp4 Náměstí 3 720p 7.9 stativ
    mah00059.mp4 Náměstí 3 1080p 11.3 stativ
    mah00062.mp4 Náměstí 4 1080p 16.5 test zoomu
    mah00063.mp4 Náměstí 4 720p 10.8 test zoomu
    mah00064.mp4 Ulice 3 720p 10.1 za chůze
    mah00065.mp4 Ulice 3 1080p 15.6 za chůze
    mah00068.mp4 Nádraží 1080p 18.4
    mah00070.mp4 Nádraží 720p 10.1
    mah00073.mp4 Nádraží 2 720p 7.8 uvnitř
    mah00075.mp4 Nádraží 2 1080p 11.5 uvnitř
    mah00076.mp4 Nádraží 3 1080p 14.2 uvnitř
    mah00077.mp4 Nádraží 3 720p 9.3 uvnitř
    mah00081.mp4 Podchod 720p 7.4 uvnitř
    mah00082.mp4 Podchod 1080p 12.3 uvnitř
    mah00084.mp4 Od nádraží 1080p 10.8 tramvaj*
    mah00087.mp4 Od nádraží 720p 15.3 tramvaj*
    mah00088.mp4 Mezi domy 1080p 19.9 tramvaj*
    mah00089.mp4 Od výstaviště 1080p 20.7 tramvaj*
    mah00090.mp4 Od výstaviště 720p 14.7 tramvaj*
    mah00091.mp4 Od výstaviště 2 720p 13.6 tramvaj*
    mah00092.mp4 Podjezd 1080p 21.6 změna osvětlení
    mah00093.mp4 Podjezd 720p 10.5 změna osvětlení**

    * Točeno z konce druhého vozu. Velmi špinavé sklo zhoršuje kvalitu obrazu.
    ** Video neočekávaně skončilo kvůli kontrole recenzenta revizorem :-)

    Fotky

    Fotografie, stejně jako video, nebyly nijak upravovány a byly nahrány přímo tak, jak je kamera zaznamenala. Citlivost ISO se pohybuje v rozmezí 80 až 200, pro záznam v nejvyšším rozlišení se používají všechny obrazové buňky snímače, režim 3:2 je prostý ořez vyššího rozlišení.

    Náměstí Náměstí 2 Náměstí 4
    Náměstí 3 Chůze Nádraží
    Nádraží -- uvnitř Nádraží -- uvnitř 2 Podchod

    Závěr

    Z porovnání natočeného materiálu vyplynuly následující skutečnosti:

    Na druhou stranu je třeba říci, že na nepohyblivých záběrech (Náměstí, Náměstí 3) vypadá lépe video v 1080p, zejména díky vyššímu rozlišení. Bohužel, následkem pevně zaostřeného objektivu jsou objekty nejostřejší v oblasti několika metrů před kamerou, pozadí už tak ostré není.

    Video ve vyšším rozlišení je dosti postiženo neduhy použitého CMOS snímače (zejména patrné na záběru Ulice 3 a Od výstaviště). Dochází k nepříjemnému vlnění a kácení svislic. Naštěstí, při použití režimu 720p je tento problém znatelně redukován a neruší obrazový zážitek.

    Šum v obraze je dle očekávání výrazný. Původcem je jednak vysoká pixelová hustota snímače a jednak vysoké clonové číslo objektivu, které ještě více omezuje množství světla dopadajícího na snímač. Kamera je dobře použitelná i při umělém osvětlení, nedochází k výraznému posunu barev. Dle testů se zdá být limitem úroveň osvětlení odpovídající pouličnímu osvětlení. Kamera, klesne-li úroveň osvětlení pod tuto hodnotu, bohužel nezesílí více signál ze snímače za cenu zvýšení šumu, nýbrž zaznamená tmu. Zařízení tedy nelze doporučit pro použití při nízkých úrovních osvětlení, leda bychom jej doplnili o dodatečný zdroj světla (např. LED svítilnu).

    Fotografie, podobně jako video obsahují šum, na nich je však snad ještě více patrný a to i za slunečného počasí, které v den testu panovalo. Jejich ostrost je poměrně nízká. Tuto vadu bych přičítal nevhodně sestavenému programu pro manipulaci s obrazem softwaru kamery. Fotografie při bližším pohledu působí, jako by jejich původní rozlišení bylo poloviční, přičemž byly do výsledného rozměru extrapolovány.

    Fotoaparát však, uvažujeme-li, že jde o kameru, produkuje použitelné dokumentační snímky v přijatelné kvalitě.

    Jednoznačnou výhodou je velmi rychlý software kamery, který reaguje okamžitě a bez čekání. Kamera je připravena k záznamu asi 2.5 sekundy po zapnutí, reakce tlačítek focení a natáčení jsou okamžité. Uložení videa na kartu (tedy spíše uzavření souboru) po dokočení záznamu trvá méně než 2 sekundy. Též je potešující přítomnost standardního miniUSB portu spolu se standardem mass storage. Není tedy třeba instalovat žádné ovladače. Uživatelé Windows ocení režim webkamery (netestováno).

    Mezi nevýhody bychom mohli zařadit nepřítomnost jakéhokoli stabilizátoru obrazu. Když se však podíváme na kamery v této cenové kategorii, disponuje stabilizátorem pouze Aiptek Action HD GVS. Stabilizátor Action HD má však spornou účinnost a je omezen pouze na režim 720p60. Stabilizaci je naštěstí poměrně dobře u progresivních kamer možné řešit až v postprocessingu, například VirtualDub filtrem Deshaker (použití v Linuxu). Tento filtr má navíc tu výhodu, že dokáže do jisté míry potlačit negativní efekty snímače CMOS.

    Plus / minus

    * Kartu Memory Stick PRO Duo je možno nahradit adaptérem na microSD v ceně cca 200 Kč. Tento adaptér byl použit v testované kameře spolu s 8 GiB kartou SanDisk a ukázal se být naprosto bezproblémovým.

    Koncová cena kamery v době recenze činila $169, tj. asi 3300 Kč. Prodejní cena pro Česko nebyla stanovena.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.5.2009 15:33 2009
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Dooost podrobne - take citanie riesim jedine precitanim plusov a minusov :-) Inac fajn, chvalim :-)
    22.5.2009 15:38 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    To je přesně ten důvod, proč na konci svých recenzí plusy a minusy uvádím :-)

    David Ježek avatar 22.5.2009 15:40 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    za tu cenu samozřejmě nelze čekat zázraky, je to v podstatě "variace na levný kompaktní digiťák" a už jsem tu tuším viděl kodak kompakt, co točí 720p/30fps se zvukem i během zoomu za 2200Kč, ale přiznejme si, že to co tato zařízení produkují není ani slušný zvuk, ani HD obraz. je to obraz s hromadou bodů, přeostřenými hranami (následně zlikvidovanými rychlou realtime kompresí), ale bez detailů, což reálné rozlišení degraduje někam na úroveň, občas i pod úroveň kvalitních PAL kamer. když si vzpomenu na starou školní S-VHS kameru Panasonic, bratru kupovanou za pár desítek tisíc, tak je to jako nebe a dudy. Toto je ale malé, lehké, pohotové, nenápadné, a to se počítá.
    jinak celkem obsáhlá recenze ... imho by mohla v klidu vyjít jako článek (možná po drobných úpravách)
    22.5.2009 15:45 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    Tak to taky beru. On je přece jen rozdíl s sebou nosit kameru, co váží půl kila a tohle, které bych pomalu nepoznal, že mám v kapse. Beru to jako kameru na všeljaké akce, do hospody a podobně. Při podobných příležitostech je důležitá hlavně pohotovost a nízká cena (kamera od piva tolik nebolí).

    David Ježek avatar 22.5.2009 15:46 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    pod to se podepíšu.
    xxx avatar 23.5.2009 13:27 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    Bodet by z tech kvalitnich PAL kamere, nebo spis z tech paskovejch DV kamer nelez kvalitnejsi obraz. A neni to jen optikou. Ony vsechny ty HD zazraky a schovani s poctem bodu je trochu k nicemu, kdyz se to presne jak pisete zabije kompresi. Prusvih je, ze dneska treba HDD kameru za 40 000 nedonutite do DV nahravat. Sice si to clovek muze v menu vybrat, jenze to prakticky znamena, ze se jen zmeni pocet bodu. Silena komprese se nevypne.

    Jinak progressive je fajn, ale urcite ma i nejake zapory a situace, kdy taky nezvlada. ja osobne mam radsi prokladane veci, protoze u nich uz clovek zna spoustu zpusobu jak se jich zbavit.

    Please rise for the Futurama theme song.
    22.5.2009 20:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Rikejte si tomu jak chcete, ale tohle proste neni kamera. IMHO kdyby sis koupit kvalitni fotomobil tak bys udelal lip. Minimalne podle fotek mi to tak prijde.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    22.5.2009 21:03 vlk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    Jenom maly detail co se tyce kaceni svislic tak za to snimac absolutne nemuze to je prace optiky

    Johny z Podoli avatar 22.5.2009 22:40 Johny z Podoli | skóre: 26 | blog: rocfdebian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    spíš byh viděl problém v zpracování CPučkem, ne?

    Můj web o táborech: Letní dětské tábory, Hudební tábor , Můj nový blog na Nul.cz
    22.5.2009 23:14 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    Nemyslím statické kácení. Myslím kácení v pohybu. Prostě klasický efekt rolling shutteru, když je každý řádek obrazu zaznamenán v jinou chvíli a díky tomu se svislé linie jeví jako zakřivené.

    23.5.2009 11:39 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Myslíš toto, že?
    23.5.2009 12:09 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    Ano, přesně tohle. Bohužel u kamer této kategorie je to dost zásadní problém (viz testovací video v 1080p modelu CM1, průjezd náklaďáku).

    xxx avatar 23.5.2009 13:05 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Ja myslel, ze ten trolejbus ma mit takovejhle futuristickej tvar. :-)
    Please rise for the Futurama theme song.
    23.5.2009 00:49 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Bohužel, následkem pevně zaostřeného objektivu jsou objekty nejostřejší v oblasti několika metrů před kamerou, pozadí už tak ostré není.
    Zajímavé, já si do této doby myslel, že všechny fix-focusy jsou nastavené tak, že kreslí "ostře" od uřčité vzdálenosti (zvané hyperfokální, viz článek na Paladixu) do nekonečna. Nejspíš to platí jen u fotoaparátů ...

    23.5.2009 02:51 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    U tak malého čipu stačí malá nepřesnost při montáži optiky - třeba o zlomek mm lepidla víc, a ostré nekonečno je v (_|_)
    24.5.2009 12:21 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Vyrobna recenze.
    genius2000.log avatar 26.5.2009 00:42 genius2000.log | skóre: 10 | blog: poznamky_linuxaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1
    Takže hádám že video-reporty z diskoték (většinou hodně šero + rychlá světla) bych s tím asi nepořídil.
    djhanz.cz - music is my life.
    27.5.2009 11:00 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze maličké HD kamery Sony Webbie PM1

    To opravdu ne, jakmile se sešeří (momentálně po 21:00), tak na kameře není nic vidět. Rychlá světla bych však jako problém neviděl, s těmi se Webbie dobře popere.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.