abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 713 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vizualizace hudby na Futuro Cube

    18.9.2013 22:59 | Přečteno: 1300×

    Ze zvědavosti jsem si pořídil Futuro Cube, snad jediný český výrobek na ThinkGeeku. Zalíbila se mi existence SDK (které mi po několika emailech dokonce poskytli i pro Linux :-) ) a prostorovost jednotlivých "her", reakce lidí "co to sakra je" jsou taky fajn :-). Když už mám SDK, tak jsem se rozhodl si trochu pohrát a napsat pro Futuro Cube jednoduchý prográmek pro vizualizaci hudby. Trochu jsem narazil, když jsem zjistil že Futuro Cube nemá mikrofon, ale i tak se nakonec povedlo ...

    Nejdříve ukázka o co vlastně jde: krátké video. A pro úplnost: github projektu.

    Kolega doporučoval ať zneužiju akcelerometr, ale tak nahlas mi hudba zas nehraje (a i tak si sousedi občas stěžují...). Raději jsem se podíval na dokumentaci k SDK a zjistil, že se dají LEDky ovládat pomocí správných příkazů přes USB emulaci sériového portu (USB CDC ACM). Samozřejmě, nevýhoda tohoto přístupu je, že kostka musí být připojená přes USB k počítači. Výhoda je, že to funguje.

    Musím přiznat, že jsem na začátku vzal *.pyc z SDK, pustil na ně uncompyle2 a pohrál si s takto dekompilovanýma "zdrojákama" dokud kostka nedělala co jsem chtěl :-). V takovémto stavu jsem projekt nechal poslední dva měsíce, než jsem si vzal včera sick day. Tady bych se trochu pozastavil nad tím, že je SDK distribuováno jako python bytecode a ne zdrojáky, vždyť není problém z bytecodu zdrojáky jednoduše dostat a navíc python negarantuje kompatibilitu bytecode ani mezi minor verzemi.

    V neděli jsem se vrátil z jednoho z mých výletů do Dublinu, o kterých jsem tady nedávno psal :-). Tenhle víkend byl takový emocionální roller coaster, že jsem si v útery raději vzal volno. V teamseeru (správa absencí) už jsem pomalu registroval můj "heart-break" jako "sick/cardiac", ale o extra vysvětlování v práci jsem fakt nestal a změnil důvod na "sick/headache or migraine" :-). Každopádně celý den na posteli (sám :'( ) byla idealní příležitost dodělat tenhle projektík. Tak jsem začal od začátku, konečně se podíval jaká data SDK vlastně kostce posílá a naimplementoval vše co je potřeba od začátku nad pyserial a pyudev (+forknutý impulse pro získání a zpracování dat z PulseAudio). Nakonec se vše vešlo pod 300 řádků pythonu: zdrojáky na githubu.

    Instalace je přímočará:

    # instalace závislostí (na Ubuntu)
    sudo aptitude install git gcc make python-dev fftw-dev libpulse-dev python-serial
    # clone git repa, kompilace
    git clone https://github.com/luv/impulse-cube.git
    make
    

    A teď uz stačí zapojit kostku a pustit:

    ./impulse-cube.py
    
           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.9.2013 00:53 Ivorne | blog: Ivorne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Lze pro ni vyvíjet i v něčem jiném, než v pythonu (např. C++)?

    Tedy zkusil jsem spustit to sdk a hned to padlo na tom, že v cestě, ze které to spouštím je použit znak mezery. Binární soubory v adresáři compiler jsou jenom 32 bitové. Do adresáře doc/license nacpali texty všech možných licencí (gpl, apache, mit, bsd), ale zdrojáky tam nikde nejsou.

    TLDR: moc důvěry to ve mě zatím nevzbuzuje. Na první pohled to vypadá spíš jako zase další softwarová spatlanina, která kašle na jakákoliv práva uživatele i vývojářů a jakékoliv vývojářské konvence. Fakt nevím, co si o tom mám myslet.
    19.9.2013 09:37 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Normalne se pro kostku vyviji v Pawn. Ten muj python je nezavisli hack :-)
    Igor Bodlák avatar 19.9.2013 11:32 Igor Bodlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Chtěl bych především reagovat na vaši námitku ohledně licencí. Balík SDK neobsahuje nic, co by bylo pod GPL licencí. Tudíž tím, že nepřikládáme zdrojáky, neporušujeme ničí práva. Informace ohledně použitých knihoven jsou v souboru 'license.html'. Všechno je licencováno pod LGPL, MIT, BSD a podobnými licencemi, které poskytnutí zdrojáků nevyžadují. Pravda, je trochu matoucí, že v adresáři licence je uveden i text GPL, ale ten je tam jen proto, že na něj jako referenci, odkazují jiné licence. Navíc, balík pro linux je dodáván bez knihoven, které se musí nainstalovat z distribuce, takže v tomto případě bychom ani nemuseli texty licencí uvádět. Ohrazuji se tedy vůči nařčení z porušování něčích práv.

    Co se týče ostatních výtek, uznávám, že na nich něco je. Přiložené binárky jsou pouze 32 bitové, struktura adresářů v SDK skutečně neodpovídá linuxovým zvyklostem, a že to spadne na mezeře v názvu adresáře rozhodně není dobře. Ale po doinstalování správných knihoven lze SDK spustit na 64bitovém stroji (což je uvedeno i v instalačním návodu), linuxovou strukturu adresářů, dle mých zkušeností, nedodržuje většina proprietárního SW a i dost open-sourcového, a tu mezeru jsme neotestovali, což byla chyba.

    Pokud výše uvedené podle vás postačuje na označení spatlanina, nelze vám to rozmlouvat. Minimálně náznaky tu jsou. Osobně bych to spíš nazval kompromisem, který nás stál tak málo sil, že jsme byli z komerčního pohledu vůbec schopni obhájit vznik linuxové verze. Pro informaci, interně jsme diskutovali i to, že bychom spustili vlastí PPA pro Ubuntu, a SDK distribuovali jako deb balíček, ale minimálně prozatím to bylo zamítnuto.

    (Igor Bodlák, vývojář z Princip a.s.)
    19.9.2013 13:32 Ivorne | blog: Ivorne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Díky za košatou odpověď. Ten kompromis v rozvoji Linuxové verze SDK chápu a jsem vděčný za alespoň nějakou podporu Linuxu. Mohu se ještě dodatečně zeptat, proč pro SDK nezvolíte také nějakou open-source licenci? Předpokládám, že váš zisk není založen na distribuci SDK, takže větší rozšíření SDK (díky otevřenější licenci) by vám jedině pomohlo.
    Igor Bodlák avatar 19.9.2013 14:31 Igor Bodlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Proč neudělat SDK pod open-source licencí? Budu mluvit za sebe, ne za firmu. Také upozorňuji, že sám na kostce ani SDK nepracuju. Popravdě mě napadá ještě více přínosů, než jste vyjmenoval. Proč to tedy neděláme? Myslím, že je to hodně ze zvyku, ostychu a také proto, že v open-source je skryt jistý závazek. Jak něco otevřete, špatně se to bere zpět. Zaručte se kolegům na poradě, za to, že to třeba v budoucnu nebude nějakému obchodnímu partnerovi vadit. Také bychom pak cítili povinnost poskytovat veřejně k projektu podporu a programátorskou dokumentaci, což bere čas. Já jsem dlouholetý linuxák a moje vidění těchto otázek je tím jasně ovlivněno ve prospěch open-source, ale pro někoho zvyklého na filosofii windows není přechod na open-source tak přirozený.

    Tedy ve zkratce. Normálně děláme uzavřený SW a nikdo zatím nerozhodl udělat to v případě SDK pro FuturoCube jinak. Třeba se to změní.
    19.9.2013 16:22 Ivorne | blog: Ivorne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Třeba se to změní.
    Snad ano.

    To, že je open source závazek je častý argument, ale vydávat closed-source je také závazek. Jen už si většina lidí zvykla na to, že close source projekty na tyto závazky často kašlou, takže na něj nejsou takové nároky. Uživatelé jsou pak vývojářům vděšní už za to, že jednou za čas vydají novou verzi.

    Programátoři jsou na svůj kód kolikrát až přehnaně žárliví a nechtějí jej nikomu dávat. Potom v oteřvení svého kódu vidí jen ty nevýhody (jako jistou ztrátu kontroly a komplikace při potenciální snaze kód zase uzavřít) a vůbec si neuvědomují ty zásadní výhody. Vždyť Futuro Cube je produkt, který si o open-source a budování komunity přímo říká. Chcete aby si lidé o kostce říkali navzájem a aby sdíleli programy, které pro kostku vytvořili. Myslím si, že právě investice do budování SDK a komunity je to, co může kostku někam posunout a vydělat.

    Ono se mi to mluví, když nenesu tu zodpovědnost :-). Možná se pletu ve své představě o tom, co Futuro Cube je a nemyslím si, že něco změním jedním příspěvkem. Ale Futuro Cube mě na první pohled hodně nadchlo. Taková hračka je snad snem každého programátora.

    Igor Bodlák avatar 20.9.2013 09:06 Igor Bodlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Open-source kabátek by kostce určitě slušel, o tom asi nikdo nepochybuje. Doopravdy si o to říká. Na druhou stranu si nejsem jistý, že by SDK někoho skutečně zajímalo jako projekt, do kterého by chtěl přispívat. Jde přeci jen o pracanta, který pouze přesouvá data z místa A do místa B, což je vcelku nuda. Zajímavější by pro komunitu možná byla podrobnější dokumentace API, aby se nebylo nutné hledat informace v kódu (nebo byte-kódu :}). I když bych se nedivil, pokud by právě tohle byla výzva, která donutila autora článku pustit se do práce :}.

    Jenže do čeho se autoři mají pustit dřív, když mají hlavu plnou dalších nápadů? Nicméně je budu informovat o vašich názorech, pokud to už nečetli, což asi ano.
    Jendа avatar 20.9.2013 11:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Na druhou stranu si nejsem jistý, že by SDK někoho skutečně zajímalo jako projekt, do kterého by chtěl přispívat.
    Jde o to, že za pár let přestanete tuhle kostku podporovat, a za dalších pár let už třeba nebude možné provozovat Python 2 nebo nějaké ty libky, na kterých je to (binárně) závislé. Takže kdo si koupil kostku, bude mít těžítko. Stejně, jako se staly těžítkem grafické karty vyjmenované dole na této stránce. Zatímco z Linuxu je podpora pro hardware odstraňována více než 20 let po zastarání a v době, kdy ten HW fakt už opravdu nemá využití, closed-source vendoři klidně dropnou pár let starý produkt - ať už proto, že je to „nebaví“, zkrachují nebo chtějí zákazníky donutit, aby si koupili novou verzi.

    Dále samozřejmě takové věci jako provoz na ne-x86 architektuře (RPi, mobil) nebo prostě svoboda zkoumat a vylepšovat. Já jsem třeba desetinásobně zrychlil Krakena a nesmím to dát dál, protože kokotská licence.
    Igor Bodlák avatar 19.9.2013 13:10 Igor Bodlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Chyba spuštění, je-li v cestě mezera, bude opravena ve verzi 0.9. Díky za upozornění.
    19.9.2013 11:28 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    Soundtrack: B-Complex - Beautiful Lies
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    19.9.2013 17:12 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace hudby na Futuro Cube
    mam na predaj LED Cube 5x5x5, zelene ledky pripojene na STM32F0, predavam spolu s STM32 kedze to mam zadrotovane. pridam aj jednoduchy priklad "blink" je to super na hranie ak ma niekto zaujem, neviem ako by som to ale poslal postou kedze je to urcite krehke. aj ked drzi to pohromade dobre. LED Cube 5x5x5 with STM32F0 ARM cpu

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.