abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Podmínky dobrého projektu

    22.6.2006 19:30 | Přečteno: 1030× | poslední úprava: 29.6.2007 15:07

    Za posledních pár měsíců jsem prošel několika projekty, mnohé z nich jsem urychleně opustil, u některých zatím zůstávám. Setkávám s dalšími a dalšími situacemi, které mne v různých projektech nepříjemně překvapují, někdy snad až příliš.

    Rozhodl jsem se tedy sepsat pár faktorů, kterých si budu všímat, až příště budu chtít pomoci nějakému softwarovému projektu. Pokud jsou Vaše priority odlišné, budu rád, pokud se podělíte o Vaše názory.

    Kupředu k bodům:

    1. V projektu musí být jasně (a dopředu) promyšleno, jaké jsou cíle.

    Někdo je v tomto možná až příliš velký konzervativec, ale v základu měl pravdu - projekt bez dobré přípravy nemá moc valnou naději na kvalitní výsledek. Fáze vývoje a cílové vlastnosti programu by neměly být závislé na tom, jak v libovolném okamžiku rozhodne vůdčí programátor (obvyklé), ale spíše by měly být na začátku vývoje jasně sepsány a na viditelném místě uschovány. "Bazarový vývoj" má největší úspěch v případě, že každý z trhovců přesně ví, co dělá, a tuší také, na čem se pracuje u ostatních.


    2. Vývojáři by neměli být ani konfliktní, ani příliš sebevědomí.

    S konfliktním (a značně tvrdohlavým) vývojářem se lehko dostanete do hádky, načež on si o Vás prostě negativní obrázek udělá, ať budete argumentovat sebelépe. Podobnou variantou je vývojář, který nedokáže ustoupit ze svých nároků nebo není schopen uznat svou chybu (dezinformace je v tomhle hodně častá). Jakmile existuje velice podobný otevřený projekt (např. 2 frontendy jednoho programu, oba pod QT), avšak vývojáři se nedokážou shodnout na spojení, raději si svou spolupráci promyslete - není nic méně konstruktivního než flamewars.


    3. Projekt musí mít pevné komunikační základy.

    Vývojář Vás někdy nemůže o něčem informovat také proto, že to jednoduše neví. Projekt musí stát na pevných komunikačních základech, nejenom na jednom mailing listu a kanálu na IRC. Přehledné záznamy o komunikaci na emailové konferenci jsou nezbytné, další důležitý bod je přehledná (a obsáhlá) webová stránka (s cílovými vlastnostmi projektu - bod 1), dále například malá wiki pro koordinaci práce na jednotlivých součástech programu.


    To by ode mne stačilo, teď jste na řadě Vy.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 22.6.2006 19:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    Ad 1 - V praxi to často bývá jinak. Je potřeba nějaká drobnost (utilita apod.), ta postupně narůstá, až je z toho obrovský program se špatnou koncepcí - ale fungující, široce používaný (např. PHP). Jindy se naopak cíle stanoví velice přesně a dokonale, ale do provozuschopného stavu se to nikdy nedostane (např. Hurd).

    Ad 3 - Nejdůležitější je kvalitní správa verzí. Aby šlo dobře rozlišovat, co je stabilní, zkušební, vývojové, aby se opravy snadno aplikovaly všude, kde je to potřebné atd. Ostatně např. vývojáři linuxového jádra moc dobře vědí, zač je toho loket.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.6.2006 21:53 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    No ja uz mam za sebou radovo stovky projektov kde som sa aktivne podielal ako programator ale absolutna vecsina z nich bola jednoucelova, konkretna utilita napisana vyhradne len pre moje ucely, s tym ze samozrejme nemam problem ju zverejnit pod gpl, ale vacsinou su to fakt take konkretne blbostky, ze to urcite nikto nebude potrebovat.

    Navyse vacsina projektov zacina ako praca jedneho muza a az potom sa k nemu pripajaju ostatny, neviem ale trochu mi to pripada ako by si nebol zrovna ten typ to si po veceroch pise vlastne programi, aj mi to pripada ako pohlad neprogramatora na programovanie, ze: "tak hosi, s cim vam mozem v tom projekte pomoct, niesom programator ale toto robite zle, toto musi byt takto..." a pritom pohlad mna ako programatora je ze mi staci ked to funguje a nejake vznesene dokonale vizie ma velmi netrapia...

    Na druhu stranu, premyslat o projekte je dobre, napr. teraz uz par mesiacov o nejakom premyslam a to som nenapisal ani riadok kodu, ale hlavne posolstvo tohoto mojho prispevku je toto:

    "Najdolezitejsi su v kadzom softverovom projekte len a len programatori"

    Ak nemate programatorov ale len 10 ludi co nieco chcu ale nevedia to naprogramovat tak je to onicom. Ok, jasne, treba ludi aj na preklady, grafiku, pisanie dokumentacie ale to nieje to podstatne co posuva projekt dopredu, bez vela a kvalitnych programatorov to jednoducho nejde. Uz som videl ako par projektov krachlo na nedostatku programatorov. Jednoducho 90% prace spociva v tom ze programator si musi sadnut za komp a makat, nie snivat! Zabudol som spomenut pojem "nedostatok casu", ale to je u vyvoja softu kategoria sama o sebe, to tu nejdem rozoberat...
    22.6.2006 22:20 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    Programátor doufám jsem :o) Něco jiného je skript, co si večer udělám, aby mi to zítra zjednodušilo práci, a něco jiného je Projekt s velkým P, tedy něco důležitého pro haldu uživatelů. Myslíš si taky, že Dijkstra nebyl (taky) programátor? Jemu rozhodně nestačilo, že to "prostě funguje" ... a myslím, že nás je víc, co myslíme trochu ve větších souvislostech :o) Mimochodem většina z toho, co tu píšu, byla napsána jako reakce na konkrétní situace s konkrétními opensource programátory. Bazarový koncept (příjdu, pomůžu, odejdu) je základní koncept vývoje open-source programů, píše o tom třebas Eric S. Raymond.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    22.6.2006 22:25 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    "Najdolezitejsi su v kadzom softverovom projekte len a len programatori"

    Tato věta platí jen v omezeném množství případů.

    Můžu napsat něco (dle mého názoru) lepšího: "Nejdůležitější je aby byl zadavatel/zákazník spokojený."

    Ok, jasne, treba ludi aj na preklady, grafiku, pisanie dokumentacie ale to nieje to podstatne co posuva projekt dopredu, bez vela a kvalitnych programatorov to jednoducho nejde.

    Pak tu jsou projekty bez dokumentace, které si píšou programátoři sami pro sebe. Nemám rád programy bez dokumentace! Raději budu mít program špičkově zdokumentovaný s menším množstvím funkcí než nezdokumentovaný bastl.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    22.6.2006 23:39 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    "Pak tu jsou projekty bez dokumentace, které si píšou programátoři sami pro sebe. Nemám rád programy bez dokumentace! Raději budu mít program špičkově zdokumentovaný s menším množstvím funkcí než nezdokumentovaný bastl."
    Knuth věděl, proč píše TeX ve WEBu... :-D ;-)
    22.6.2006 23:52 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    Respektive, proč vymyslel WEB, aby mohl naprogramovat TeX :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.6.2006 08:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    WEB je bezesporu zajímavá idea z hlediska vývojářské dokumentace, pro uživatelskou dokumentaci je jeho přínos IMHO nulový. Navíc ani podobný samodokumentační systém sám o sobě nestačí - zkuste třeba něco rozumného vyčíst z Doxygenem generované dokumentace k librpm nebo libstdc++…
    23.6.2006 09:59 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    Suhlasim.

    Potvrdzuje sa tym co som povedal, hlavny je programator.
    23.6.2006 15:12 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    Musi byt presne rozdelene ukoly tak aby odpovidali schopnostem kazdeho vyvojare. U problematickych vyvojaru rozelit pravomoce tak , aby je sef drzel zkratka.

    Jinak doporucuji knihu Petra Palety Co programatory ve skole nenauci. Je to uvod do dane problematiky a doctes se tam na co davat pozor a cemu se vyvarovat.
    29.6.2007 12:41 Pev | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    že každý s trhovců přesně ví => že každý z trhovců :-)
    29.6.2007 14:58 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podmínky dobrého projektu
    Jak to můžeš číst po takové době, to je mi záhadou :o) Ale děkuji, opravím.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.