Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
V Tiraně proběhl letošní Linux App Summit (LAS) (Mastodon). Zatím nesestříhané videozáznamy přednášek jsou k dispozici na YouTube.
Nějaký ten pátek zpátky zde pod něčím blogovým zápiskem proběhla diskuze o kávě, tak si dovolím na ni velmi stručným reklamním způsobem navázat a jednu konkrétní kávu doporučit...
Vzhledem k tomu, že také již nějaký ten pátek vlastním domácí výrobník tohoto lahodného moku, tak jsem zkoušel objednávat a ochutnávat všechny možné kávy, ať už dle výsledků testů nebo dle osobních doporučení. Až jsem, a to bez jakéhokoliv doporučení, narazil na jihokolubijskou kávu z farmy El Cucho – ačkoliv se v soutěži Cup of Excellence 2014 umístila „až“ na 21. místě, je to nejlepší káva, jakou jsem v životě pil. A podobné nadšení sdílel každý, komu jsem ji uvařil. A jakoukoliv jinou kávu jsem bezprostředně po ní zkoušel, vždy jsem měl pocit, že je to jen slabý odvar bez chuti a bez vůně. Takže si dovolím ji zdejším milovníkům kávy doporučit. Osobně si ji nechávám posílat z Balíren Praha Holešovice.
A pokud mi doporučíte kávu, která mne nadchne ještě více, rád ji vyzkouším.
PS: Nejsem agentem holešovických balíren, ani u nich nemám slevu
Tiskni
Sdílej:
nauč se pít to bez cukru a mlíka a zjistíš že existuje úplně jiný svět.Tak to by mě vůbec netěšilo. Ani u kávy ani u černého čaje.
Puerh není černej čaj, ale odvar z plesnivejch ponožek z čínskejch koncentráků, tos nevěděl?No já slyšel něco o tom že je to odvar ze stařených ponožek ještě z dob Buddhy.
ale třeba do těch anglickejch typu ceylon, Earl Grey určitě.A to je černý? Ne náhodou červený čaj?
Bez cukru se mi z jakýhokoliv kofeinu už udělá blběStačí naředit vodou.
A to je černý? Ne náhodou červený čaj?Cinsky cerveny, tedy evropsky cerny? Nebo cinsky cerny, treba puerh? V cajich je obcas vetsi bordel nez v IT buzzwordech :)
Ty pereš do puerhu cukr?Kde to čteš?
nauč se pít to bez cukru a mlíka a zjistíš že existuje úplně jiný svět.No jo, ale mně to bez cukru a mléka nechutná :)
Proto je lepší to nenechat moc rozjíždětTeď už jenom ukázat, že odzakázaní způsobí rozjetí. Třeba v Portugalsku jim to moc nejede.
navíc osmiletým, kterej mívá vyšší úroveňTo se mi taky snažili tvrdit, když jsem z jednoho odcházel na čtyřletý. :)
Děcka maj moc hormonů a receptorů na reklamu a málo rozumu na to, abys jim tu zodpovědnost moh nechat.Kdyz jsem byl nactilety, tak me nejvic vysiral tenhleten pristup "jsi nesvepravny idiot". Ve skutecnosti jsem se prilis nelisil od sveho soucasneho ja, ale presto me zakon diskriminoval a velka cast ucitelu se mnou jednala jako general s vojinem. A pak se lidi divi, ze mam dnes odpor k autoritam. A ja nerikam, ze neexistuje korelace mezi mladim a nezodpovednym chovanim, ale sere me ta pausalizace. Kdyz nekdo navrhne nerovny pristup k nejake skupine lidi na zaklade jejich fyzickych vlastnosti, treba kvuli korelaci s kriminalitou, tak je to rasizmus, a zjevne to neni fer k bezproblemovym lidem z takove skupiny. Kdyz tu skupinu ale definujeme pomoci vekove hranice, najednou je vsechno OK.
Kdyz jsem byl nactilety, tak me nejvic vysiral tenhleten pristup "jsi nesvepravny idiot".Aspoň člověk věděl, že se může jak nesvéprávný idiot chovat a že je to naprosto v pořádku nikdo s tím nic neudělá.
Ve skutecnosti jsem se prilis nelisil od sveho soucasneho ja, ale presto me zakon diskriminoval a velka cast ucitelu se mnou jednala jako general s vojinem.Popravdě jsem to učitelům docela obstojně vracel a nebyl jsem v tom ani zdaleka sám. V případě, že by někteří z nich dělali větší problémy než bylo únosné, mohlo by se to taky velice rychle obrátit proti nim. Mimojiné i díky tomu, že oni mají plnou zodpovědnost za to, co ve škole a na školních akcích dělají, zatímco studenti mají zodpovědnost do značné míry omezenou. Skoro si říkám, že někteří měli štěstí, že jsme nikdy neměli zlý úmysl a jenom jsme se bránili, když bylo třeba.
Kdyz tu skupinu ale definujeme pomoci vekove hranice, najednou je vsechno OK.Samozřejmě. Děti je přece potřeba chránit! :D
Pivu jsem přišel na chuť až v patnácti...
Pivu jsem přišel na chuť až v patnáctiNevidím v tom problém. Prohibice do osmnácti let je jenom způsob, jak dostat lidi při prvním pití na záchytku. Samozřejmě je tu problém se zákony, ale to je umělý konstrukt.
A stejně tak jsem neměl nikdy žádný problém s děckama které učitelé případně vychovatelé (v případě děcek z dětského domova) měli za problémové.Si moc fandíš...
A černej čaj prej rozjíždí zácpu.Kéžby.
Mimochodem: Jestli někdo nabízí pytel sušených kokových listů, beru všema deseti za libovolnou cenu.
Není na tom nic závadného. Koka se pije normálně jako čaj podobně jako třeba Maté. Jde o stimulant o něco málo silnější než běžné kafe. Akorát to tady není ve zvyku.Ale to je velká škoda. Hned bych si dal.
Mimochodem: Jestli někdo nabízí pytel sušených kokových listů, beru všema deseti za libovolnou cenu.Kdyby se ti někde povedlo sehnat, tak dej vědět. Kamarád takhle někde splašil kokový čaj a docela si to pochvaloval, tak bych to taky zkusil.
PS: Semínka přinejhorším beru taky
Je to ilegální. Už jsem se ptal po zdejších krámcích a všichni se mi vysmáli. Ale semínka k zasazení se prej přivést dají a dá se to pěstovat.Jo, slyšel jsem, ale nějak se už nedovedu vzrušovat, když nějaký idiot zakáže co je v jiných zemí naprosto v pořádku, ba dokonce celonárodní tradice, která tam roste u cesty a žerou to všichni, od dětí po starce.
Zakázaný je jen vývoz, a to ještě ani ne kvůli drogám, ale kvůli hysterii. Podle téhle logiky by jsme měli zakázat i mákZkoušel jsi někdy dovážet mák do anglie kvůli přípravě tradičních českých jídel?
Nehledě tedy na to, že fetovat si stejně může každý co chce, dneska můžu v praze sehnat jednodušeji dávku libovolné tvrdé drogy, než listí koky. Tenhle zákaz je retardovaný nesmysl.Přesně tak. Stejně tak by mohli po listí všeho druhu, tabáku a alkoholu zakázat kafe, čaj a cukr.
dneska můžu v praze sehnat jednodušeji dávku libovolné tvrdé drogy, než listí koky.Trošku bych to parafrázoval: Dneska na Karláku seženeš mnohem snáze dávku kokainu než kdekoliv po ČR pytel lístků koky
Tož biznis je biznis. Ono spíš celonárodní rodinná tradice v produkci víc než co jiného. Zákaz vývozu a obchodu se vším co kokain obsahuje je výsledek mezinárodní politiky USA kde ponejvíce výsledný produkt končí.Já nemyslel celonárodní tradici výroby kokainu, ale celonárodní tradici žvýkání kokových lístků. Je to tam stejně používané, jako jinde třeba pití mate.
Když o tom tak přemýšlím, na téhle diskuse mne asi nejvíc znepokojuje to, že jsem si vědom, že úplně stejně směšně musejí lidem bez příslušného postižení připadat obdobné debaty na témata, která berou mne. ... Mně to zase tak k smíchu nepřijde. Já žádný znalec nejsem, v práci piju, co teče z automatu a doma mám takovou tu věc na kapsle, ze které by znalec dostal vyrážku, jen by ji viděl. Ale kafe s cukrem, brrr… to mám prostě pocit, že piju ohřátou kolu.Tak doufám, že ti taky dokážou tak dobře poradit. :)
nejvíc mobilem. Je to pohodlné a plní to účel jak dokumentační, tak estetický
To zní jako velmi dobrá analogie mého přístupu ke kávě.
Ale nemám tušení o jakém zeleném obdélníčku mluvíš.
O tomhle zeleném obdélníčku. (Režim "naprostý automat", kde nejde nastavit ani citlivost a u některých foťáků se tím navíc zablokují některé další možnosti nastavení, u kterých by k tomu technicky neměl být důvod).
Asi bych to měl uvést na pravou míru: směšné mi nepřijde to, že si někdo rád vychutná dobrou kávu a že je pro něj důležité, co je to za směs a jak byla připravena. Já si koneckonců taky neumím představit, že bych momentky své dcery fotil mobilem (a pak výsledek někomu ukazoval). Co mi připadá směšné, je typický pattern takové diskuse: (teď záměrně přeháním)
Pak už je samozřejmě jen otázka času, kdy přijde nevyhnutelné
Pak se obvykle někdo vytasí s maté a tady už dokonce došlo i na koku.