abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Python - skriptujeme boost

    31.5.2008 14:54 | Přečteno: 1326× | Dev/Tech/Gnu | Výběrový blog | poslední úprava: 31.5.2008 15:03

    Když se tady tak rojí zápisky o Pythonu a C++, musím přispěchat se svou troškou do mlýna - totiž s postem, který je o obojím.

    Občas zde prudím se svojí Žirafou, což je indexátor souborového systému, prostě parodie na locate. Používám ji převážně jako "media library" k XMMS.

    Taková grafická aplikace, to je soft-realtime záležitost. Na čase odpovědi totiž záleží, pokud se to zasekne, uživatel (tedy já) sice počká, ale je naštvaný. Žirafa navíc zobrazuje výsledky vyhledávání hned během psaní dotazu - takže na výkonu záleží, protože mezi dvěma stisky kláves je tak desetina sekundy.

    Žirafa je celá v Pythonu (+GTK). Ze snahy napsat rychlou aplikaci v "pomalém" Pythonu jsem získal některá ponaučení, o která se teď hodlám podělit.

    Python

    Что такое Python? Python je především, moji milí čtenáři, skriptovací jazyk. Co to vlastně znamená? Přiznám se, že osobně tento termín nemám rád, raději bych řekl, že je to dynamicky typovaný objektově orientovaný jazyk velmi vysoké úrovně.

    Skriptovací jazyk je typicky prostředek pro rozšíření funkčnosti nějaké aplikace. Počítá se s tím, že s ním pracuje přímo koncový uživatel oné aplikace, nikoli pouze původní vývojář. Uživatel si naprogramuje novou funkci tak, že manipuluje s objekty té aplikace. Samotná aplikace je obvykle napsána v nějakém jiném jazyce (třeba C++) a některé objekty prostě zpřístupní ke skriptování (tím definuje API).

    Jenže Python není nějaký Visual Basic zašitý do Excelu, je to univerzální samostatný jazyk. Chyba lávky. Když programujete v Pythonu tak v podstatě neděláte nic jiného, než že přistupujete k objektům, které jsou implementované v C. Vy prostě skriptujete prostředí, které se sestává ze seznamů, slovníků, stringů, integerů - a žádný z těchto objektů není napsaný v Pythonu.

    Srovnejte nyní, moji milí hackeři, s Javou, od které si odmyslíte just-in-time kompilaci (java -Xint). Program v takovéto Javě se skládá z bajtkódu, jehož instrukce se interpretují. Python má taky svůj bajtkód, který interpretuje. Zásadní rozdíl je v tom, že celá standardní knihovna Javy je napsaná v Javě samotné.

    Co z toho plyne pro chudáka programátora, který se snaží napsat rychlou aplikaci? Když si napíše nějaký svůj kontejner (třeba variaci na ArrayList), tak má šanci být rychlejší než knihovní implementace (protože si to napsal optimalizovaně pro své konkrétní potřeby). Když se ale o stejnou věc pokusí Pythonista, s velkou pravděpodobností pohoří, protože interpretovanou implementací nemůže konkurovat nativnímu kódu vylezlému z GCC.

    Příklady

    Ústřední zásada pro tvorbu rychlých aplikací v Pythonu zní: drž se standardní knihovny. Standardní knihovna bývají dobře optimalizované (platí pro všechny jazyky), v Pythonu je to zvýrazněné tím, že její výkonově kritická část je v C.

    V Žirafě jsem potřeboval následující věc: mám dva seznamy integerů (idčka dokumentů) a potřebuji vytvořit jejich množinové sjednocení. Nejrychlejší způsob, jak tohle udělat v Pythonu je takovýto:

    def union(a,b):
        return list(set(a).union(set(b)))
    

    a to přesto, že oba vstupní seznamy jsou seřazené a stačil by tedy jednoprůchodový algoritmus. Když si takovýto (myslím že optimální) algoritmus napíšete v Pythonu, bude to mnohem pomalejší, než řešení, které oba listy nejprve zkonvertuje na množiny a pak z toho zase vytvoří seznam. (Zmíněný jednoprůchodový algoritmus taky dojede na to, že seznam, do kterého akumulujeme výsledek, se během výpočtu bude muset mnohokrát realokovat.)

    boost_python

    V situaci, kdy optimální algoritmus je pomalý, je potřeba vyrobit kýženou implementaci v C nebo něčem podobném. Jak se to dělá v Céčku se můžete dočíst například zde. Není to moc hezké, je potřeba spousta balastoidního kódu starajícího se o vnitřnosti Pythonu. Posléze jsem objevil boost_python, což hromada C++ šablonové magie, která udělá většinu práce za vás.

    Kus zdrojáku vydá za tisíc slov; zde je implementace třídy World:

    #include <boost/python.hpp>
    using namespace boost::python;
    
    struct World
    {
    	std::string msg;
    
    	void set(std::string msg) { this->msg = msg; }
    	std::string greet() { return msg; }
    
    	int my_sum(list lst) //sums all integers in the list 
    	{
    		int result = 0;
    		for(int i = 0; i < len(lst); i++)
    		{
    			int val = extract<int>(lst[i]);
    			result += val;
    		}
    		return result; 
    	};
    };
    
    BOOST_PYTHON_MODULE(world)
    {	
        class_<World>("World")
            .def("greet", &World::greet)
            .def("set", &World::set)
            .def("my_sum", &World::my_sum)
        ;
    };
    

    Přeloží se to nějak takhle:

    g++ world.cpp -I/usr/include/python2.5 -shared -o world.so -lboost_python
    

    a používá následovně:

    >>> import world
    >>> w = world.World()
    >>> w.set("hi!")
    >>> w.greet()
    'hi!'
    >>> w.my_sum([1,2,100])
    103
    >>> 
    

    Závěr

    Python je skvělý jazyk a líbí se mi čím dál víc. Je ale dobré vědět, jaké jsou jeho vlastnsti a možnosti. Když už jste donuceni udělat rozšíření v kompilovaném jezyce, použijte šikovnou knihovnu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 31.5.2008 15:07 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Posléze jsem objevil boost_python, což hromada C++ šablonové magie, která udělá většinu práce za vás.
    Pamatuju si, že jsem si před 5 lety hrál s boost_python pod MSVC a můj relativně jednoduchý program o dvou .cpp souborech to kompilovalo 10 minut :-D
    31.5.2008 15:12 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Věřím, templates, to není kompilace, to je výpočet :-)
    paskma@paskma:boost$ time g++ world.cpp -I/usr/include/python2.5 -shared -o world.so -lboost_python
    
    real    0m3.387s
    user    0m2.656s
    sys     0m0.140s
    Genuine Intel(R) CPU T2300 @ 1.66GHz
    junckritter avatar 31.5.2008 16:32 junckritter | skóre: 3 | blog: Laying_Circus | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Ja som na takéto veci použil Pyrex (prípadne jeho modifikáciu Cython). Výhoda je, že píšeš priamo pythonovský kód (s pár obmedzeniami), ktorý sa následne preloží do C-čkovského kódu a zkompiluje sa. Pekné je že C-čkovský kód má v komentároch aj čísla riadkov pôvodného zdrojáku, takže sa dá pozerať čo sa preložilo na čo a optimalzovať. Výpočtovo náročné veci si takto dáš do C a pritom stále pracuješ s pythonovskými objektami. A dajú sa s tým obaliť aj už existujúce C knižnice.
    2008 All Human Rights Reserved
    Martin Stiborský avatar 31.5.2008 17:30 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Hmm, musím na sobě zamakat, do poloviny blogpostu jsem chápal, ale pak přišla magie ... programovat, programovat, programovat, jinak to nevidím ..
    Kvík ..
    31.5.2008 21:02 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Z toho si nic nedělej, tohle je pro mě taky amazonská vesnice. ;-)
    31.5.2008 20:59 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Vidím, že v porovnání s Pythonem a Boostem přicházím při práci se c-wrapperem o spoustu legrace. :-D
    Algi avatar 1.6.2008 12:55 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Ten c-wrapper je fakt luxusní. Škoda, že se ten kód musí nejdříve zkompilovat, jinak se to nahrává dost pomalu. Ale na druhou stranu, v tom filmečku je vysvětleno proč. Ty dva jazyky vedle sebe vypadají fakt exoticky :-)
    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    Saljack avatar 2.6.2008 09:29 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Moc dík. Tohle si dávám do záložek, protože to budu určitě brzo potřebovat.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    3.6.2008 12:54 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Python - skriptujeme boost
    Příloha:
    Není to moc hezké, je potřeba spousta balastoidního kódu starajícího se o vnitřnosti Pythonu.

    Kde?
    >>> import util
    >>> util.union(range(1, 10, 2), range(2, 10, 2))
    [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]
    
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.