abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.4. 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 888 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )

    2.7.2007 10:42 | Přečteno: 1604×

    Tak si opet hraji s GNOME v Ubuntu. To zas bude chytrych kecu RTFM. :-) osobne nejak nemuzu pochopit logiku tohohle prostredi. Mam defaultne nainstalovane ubuntu a na plose mam zobrazene pripojene oddily sda6 sda7 sda9 sda10. Na disku mam samozrejme i jine oddily, ale ty jsou pripojene nekam do adresarove struktury a tak se na plose nezobrazuji. Strucne receno, zobrazuji se ty, ktere instalator defaultne pripojil do /media.

    Co chci? Vsehny tyhle oddily jsou momentalne prazdne. Rozhodl jsem se je vyhazet z plochy pryc. Akorat delaji zmatek....

    pokus prvni: oznacim ikonu oddilu a dam "delete". Vyskoci na me hlaska: You cannot move the volume "sda10" to the trash. - If you want to unmount the volume, please use "Unmount Volume" in the popup menu of the volume

    OK. Vlezu tedy do popup menu.... - Pokus druhy: Cannot unmount volume - unmount: pripojeni /media/sdaX neodpovida fstab..... Fakt sranda. Ano, nekde bude manual, ktery mi poradi, jak se zbavim otravne ikony na plose. mozna ze na to ma gnome nekde klikatko v nejakem tom gnome-control-center... ale opet, nejak jsem ho nenasel. Tak se zbavim ikony odpojenim pripojeneho oddilu, reknu si... omyl. mam sice volbu na odpojeni, ale nefunguje kvuli nejake nesrovnalosti v fstab.... Otazkou neni, jak to mam vyresit. poradim si sam!!! otazkou je: Tohle je skutecne desktop pro BFU...??? Tohle je skutecne usability-hit???        

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.7.2007 10:51 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Pokud nechcete, aby se vám na ploše zobrazovaly ikony zařízení, spusťte gconf-editor a upravte /apps/nautilus/desktop/volumes_visible.
    2.7.2007 10:56 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Vtip je v tom, že toto nie je BFU riešenie.
    Have you tried turning it off and on again?
    pdp7 avatar 2.7.2007 10:59 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No... presne tohle jsem chtel rict taky!
    3.7.2007 09:05 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jste úplně mimo :-). Vtip je v tom, že BFU tohle vůbec neřeší. A je to v pořádku, pokud by si BFU omylem (a jinak by to neudělal) vypnul ikony, už je nikdy neobnoví, buď by se trápil bez nich a nebo by šel přeinstalovat systém, protože je to rozbitý. Kdo má zkušenosti s helpdeskem, ví svoje. Kdo ne, nemá právo kecat do toho, co je pro BFU nejlepší. Proto korporátní distribuce preferují GNOME.
    3.7.2007 09:08 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Pokud je BFU takovy debil, ze by si ty oddily nenasel 1cm vedle v menu "mista" v panelu, tak bych mu zakazal praci s PC... Reknete, ze jste to myslel jenom ze srandy...!! :-)
    3.7.2007 09:13 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Sám jsi debil. Pochop, že BFU počítačům nerozumí. Zažil jsem BFU. kterému jsem po telefonu radil, ať v menu vybere nějakou položku. Po čtvrt hodině jsem zjistil, že neví co je to menu a ze studu to ani neřekl. Nebyl to debil, je to expert ve svém oboru, ale je staršího věku a s počítači si nerozumí. BFU náhodně kliká a zkouší. KDE je pro BFU smrt, s GNOME má mnohem jednodušší život jak BFU, tak ti, co mu pomáhají.
    3.7.2007 09:40 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ujasneme si par zakladnich pojmu. Jestlize je BFU az takovy ztraceny pripad, tak mu je stejne GNOME platne jak zmrzlemu zimnik. Takovy BFU si totiz ten pocitac nemuze administrovat, a tak je tam nakonec stejne nekdo, kdo jej administruje za nej. A v ten moment je uplne putna, jestli tam je KDE, GNOME nebo XFCE. Protoze admin mu ten desktop blbuvzdorne nastavi a smytec. Nastavit KDE, aby se chovalo jako GNOME zvladne i chytrejsi BFU. Nastavit GNOME, aby se chovalo jako KDE nezvladne nikdo, nebo Geek.... Vsechno co zde uvadite ve vztahu k BFU je u GNOME velke minus, nikoli plus!
    Dalibor Smolík avatar 3.7.2007 10:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Já jsem stále přesvědčen, že pro člověka, který z rychlíku viděl Windows (tj. příležitostný uživatel počítače), zvládne lépe KDE než GNOME. Základní nastavení obrazovky a menu je velmi podobné. (Podobné tlačítko START vlevo dole + menu, spodní lišta, výběr programů z menu,atd.). Takový uživatel, když chce začít psát dopis, intuitivně sáhne po tlačítku start - kancelářské programy - word (tedy openoffice - write :-)).
    Většina BFU, která s počítači příjde do styku pravidelně se postupně učí. Nejjednodušší úkony a pak i ty složitější. Na druhé straně opravdu nelze vyčítat začátečníkovi (který je např. vynikající pediatr), že neví, co znamená pojem "menu". Na počítačovou terminologii a především způsob "uvažování" stroje je třeba si zvyknout.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.7.2007 13:49 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Pokud uměl ve Windows používat START, tak možná... Ale mě přijde mnohem intuitivnější tenhle postup. Chci si přehrát film.. hm.. kde to asi bude.. A hele, tady vlevo nahoře je něco s nápisem programy, hm... tam by to mohlo být, tak na to zkusím kliknout. Hm... něco se mi objevilo.. a hele je tam nápis Zvuk a Video... hm... to bude ono.. zkusím na to najet myší... jé zase se mi něco objevilo... no jejda? tady je Přehrávač Filmů... tak na to zkusím kliknout. A je hotovo. Totem je otevřen. Ale najít něco v kmenu? Obzvlášť když ty aplikace mají v menu přímo svoje nicneříkající jména typu kaffeine? Sečteno a podtrženo GNOME je pro BFU jako stvořené a já jako pokročilý uživatel (ale stále ještě ne Geek :-D) si v něm taky vesele hovím. To se o KDE říci nedá... GNOME se dá ovládat intuitivně i bez znalosti pojmu menu/nabídka ;-)

    Můj názor je asi takový, že tu máme tři (základní) druhy desktopů:

    1. lightweight, obvykle hardcore, spíše pro geeky, nebo pro lidi se starším HW

    2. GNOME, slouží jako prostředek, snaží se hledat tenkou hranici mezi jednoduchostí, intuitivností a nastavitelností (a myslím, že se mu to celkem i daří)

    3. KDE, imitace Windows (z určitého pohledu), čím víc možností tím lépe (ať žije Windowsácký přístup k PC), nějaký design aplikací nehraje roli (prostě se to nacpe tam, kde se to vejde)

    Mě osobně vyhovuje přístup 2.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 14:09 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    aha, takze kdyz mam v GNOME menu-zvuk a video-gxine tak je to jednodussi... ahhaaaaa uz chapu :-D
    3.7.2007 14:25 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Hm... špatně jste mě pochopil... Já mluvím o aplikacích, které jsou součástí projektu GNOME. Jak si autoři nastaví desktop soubor svojí aplikace už je jejich věc... Ale to gxine by si zasloužilo rozšíření... např. gxine multimedia player :-D Někteří jsou rozumní (nepříklad autor přehrávače Listen), někteří méně (například autor onoho zmíněného gxine).
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 14:30 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    a proto mam v Kmenu - multimedia - video prehravace - Kaffene (prehravac medii)

    ........................................- audio prehravace - Amarok (hudebni prehravac)

    Nejak nechapu, co ma GNOME vice "jednodussi" :-D
    3.7.2007 14:39 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    tak jo... porovnání:

    Kmenu->multimedia->video přehrávače-> Kaffeine (přehrávač medií)

    Applications->Sound&Video-> Kaffiene (Media Player)

    Za předpokladu použití stejného desktop souboru... Mno... Applications je intuitivnější, než nějaké K vlevo dole, o jednu úroveň méně není na škodu. Jasné oddělení aplikací od míst a konfigurace je taky plus. Výsledkem je strozší a přehlednější menu. Ale s tím mým původním příkladem jsem to trochu přehnal, omlouvám se, plyne to z toho, že KDE nemám (od určité doby) rád, používá se mi špatně a práce v něm je pro mě trest, takže za a) nemám úplně aktuální informace a za b) lecos zapomenu...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 14:59 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    V KDE neni problem mit tlacitko menu misto "K". Zalezi jak se to tomu BFU pripravi.

    V KDE neni problem mit v menu polozku "mista" a "nastaveni". Zalezi jakse to tomu BFU pripravi.

    V KDE neni problem mit menu 3 cetne jako v GNOME. On nei problem mit menu rozkouskovane treba do 10 "menu"... zalezi jek se to tomu BFU nastavi. Osobne mi prijde intuitivnejsi 1 menu, s rozlisenymi podslozkami. v GNOME vzdycky hledam jestli je to v Aplikacich nebo ve sprave a v ktere podslozce....

    Navic obe prostredi stejne vzdycky priohnou tvurci distribuci, takze tvrdit, ze GNOME je defaultne z vyroby tak a tak je hovadina, protoze nezse dostane ke koncovemu uzivateli BFU, stejne s nim par Geeku zacvici, aby vypadalo, tak jak oni si mysli ze ma vypadat prostredi v jejich distru.
    3.7.2007 15:32 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ano, jenže zásadní rozdíl je v tom, že GNOME je skvěle použitelné už v defaultním nastavení, zatímco KDE vyžaduje docela námahu aby to člověk nastavil alespoň tak, že by ho to každých pět sekund neštvalo... Hledat jestli je to v aplikacích nebo ve správě může jedině člověk zvyklý na Windows, nebo KDE. Správa a Aplikace jsou zcela odlišné věci. Navíc to nejsou aplikace a správa, ale aplikace, místa a systém. Pochybuji, že by někdo hledal nastavení téma v aplikacích, nebo přehrávač v systému... Je pravda, že v gnome mám trochu menší "rozběh" - buď mám ty menu tři, nebo jenom jedno... ale ty tři jsou o moc lepší... Víc to připomíná normální aplikaci. Tam je taky nahoře několik tématicky rozdělených menu ;-) [rejp]Ta tragédie z KDE (okopírovaná od Windows) si nezaslouží pozornost.[/rejp]
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 15:47 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jediny rozdil je v tom, ze KDE ma ten "system" jako podmenu v hlavnim menu a GNOME to ma naflakane na panel, coz me docela sere. Na druhou stranu je fakt, ze stejne menu lze nastavit v GNOME vyhozenim toho trotlacitka, pak to ma menu stejne jako KDE. Jenze v KDE zase muzu vedle Kmenu prihodit dalsi tlacitko "sprava" a dalsi tlacitko "mista" a klidne dalsich deset tlacitek s ruznymi menu... jak chci. Ja treba klasicky nemuzu v GNOME najit synaptic nebo terminal... vzdycky je hledam v tom opacnem menu a mam chut vrazdit, nez to proklikam.... :-D

    A to menu "sprava" to je nejudesnejsi menu jake jsem kdy videl. Dlooooooooooooooooooooooooooooooooooooooouhy neprehledny seznam, misto strukturovaneho Kcontrol.
    3.7.2007 16:44 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Balíčky jsou v menu aplikace, logicky, ne? A terminál? Na ten má snad každý klávesové zkratky... Menu Systém už bylo revidováno a žádný dloooooooouhý seznam tam není... A nepřehledný už vůbec ne.. vždyť je to podle abecedy :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 18:48 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No a ony jsou prave logicky ve sprave :-D
    3.7.2007 20:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Hm... Tak když to pak má každý distro jinak, tak je to pak těžký :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 14:12 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Obzvlášť když ty aplikace mají v menu přímo svoje nicneříkající jména typu kaffeine?
    Možná je moje KDE nějak pokažené, ale já v menu vidím položky jako "Multimedia Player (mplayer)", což tam je pěkných pár let ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.7.2007 14:29 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Hm... mno... nevím, ale když jsem testoval KDE LiveCD Fedory 7, tak jsem měl docela problémy u některých aplikací v menu tipnout, co že vlastně dělají. A takových byla většina, v gnome jich je menšina, nehledě na to, že v gnome menu najdu cokoliv (z toho co tam je) asi 3x rychleji než v kmenu... Prostě, gnome menu je obecně intuitivnější a jednodušší než kmenu, ale v kde by se špatně vyjímalo. Když už jsou tam tuny možností v dialozích, proč nepřeplácat i menu, že :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 14:31 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    a nebude to tim, ze Fedori KDE bylo vzdycky nejhure implementovane ze vsech snad existujicich distrech??? Tohle je obecne znamy fakt!
    3.7.2007 14:33 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Nejhůře? Vždyť je skoro vanilkový...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    3.7.2007 16:51 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Že by právě proto? :-)
    3.7.2007 17:15 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Hm... to by ale jenom podpořilo mojí tezi, že KDE se v podstatě nedá používat, dokud se nestráví hodiny nastavováním (a je jedno jestli je strávil tvůrce balíčků, správce počítače, nebo uživatel), zatímco vanilkový gnome je jako připravený na použití...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    4.7.2007 08:42 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ujasneme si par zakladnich pojmu. Jestlize je BFU az takovy ztraceny pripad, tak mu je stejne GNOME platne jak zmrzlemu zimnik.

    Neni, protoze ma mnohem mene pasti.

    Takovy BFU si totiz ten pocitac nemuze administrovat, a tak je tam nakonec stejne nekdo, kdo jej administruje za nej.

    GNOME je ulehceni i pro administratora a helpdesk.

    A v ten moment je uplne putna, jestli tam je KDE, GNOME nebo XFCE

    Neni a proto korporace a korporatni distribuce preferuji GNOME :-).

    Vsechno co zde uvadite ve vztahu k BFU je u GNOME velke minus, nikoli plus!

    Viz. vyse.
    Vojtěch Trefný avatar 2.7.2007 11:11 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    BFU řešení to sice není, ale kdyby se někdo trochu snažil a hledal, tak by to našel bezproblémů...
    2.7.2007 11:18 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    hledal, nasel, nefunguje. on totiz vyhodi nejen disky, ale prestane zobrazovat i pripojene CD ci Flashky :-D
    3.7.2007 08:58 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Tak vidis, ze to funguje :-). Na plose je vsechnoo z /media, jestli na plose nechces jen neco z media, uprav fstab a mountuj to jinam.
    xvasek avatar 2.7.2007 11:11 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No a co?
    2.7.2007 11:18 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Teda GNOME nie je BFU friendly desktop :-)
    Have you tried turning it off and on again?
    xvasek avatar 2.7.2007 11:56 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    (Za původní "No a co" patřil ještě smajlík, takto to vypadá moc vážně.)

    Jemože ono nejde o to, aby BFU mohl dělat vše, co se mu zamane, ale aby naopak měl přístup ke svým třem tlačítkům, které dělají nějaké věci, které jsou správné(TM). A to to jsou právě ty věci, které BFU dělat potřebuje, ne ty, které dělat chce, bez ohledu na to, co si BFU myslí.

    Odstranění mountpointů z plochy není správná věc. Výběr destinace pro uložení souboru není správná věc. Výběr aplikace pro spuštění je správná věc, přepínání ploch je správná věc. Ano, je to fašismus, ale to je pro vás (BFU) dobře, máte tím pádem jednodušší a přehlednější ovládání a nemůžete "to (tak jednoduše) rozbít".

    Otázkou je, kdo je BFU. Tady vedle mě sedí mistr řezárny, to je BFU. U ředitele je skretářka, která formátuje text mezerníkem (trochu přeháním :), to je BFU. Na výstupní kontrole pracují lidi, pro které je neskutečný problém napsat počet kusů na numerické klávesnici a zmáčknout "Enter", to jsou BFU. Oni všichni chtějí jedno, maximálně dvě barevná tlačítka s obrázky, pokud jim tam dám tři, tak jich polovina zavolá, že to "něco píše", pokud jim dám čtyři, tak si budu muset na telefonu zavést frontu volajících, protože budou opakovaně volat všichni.

    Hint: Jak jde odstranit koš z plochy ve Windows? Zatím mi nikdo s takovým požadavkem nevolal.

    (Jinak celé je to :-))
    pdp7 avatar 2.7.2007 11:59 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    2.7.2007 12:00 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Kos je jeden, Ale vice nez 5 oddilu na plose, to uz zavani hnusem fialovym....
    xvasek avatar 2.7.2007 13:10 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Kdybys nejezdil "jedničkou" (mezi distry), tak bys možná takové problémy neměl. :-) Toto není chyba Gnome.
    2.7.2007 12:28 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Odstranění mountpointů z plochy není správná věc.
    He? Jasne, zasrani plochy nekolika (desitkami) nepotrebnych ikon (defaultne obludnych rozmeru, takze se na tu plochu uz skoro nic dalsiho nevejde) je ta jedina spravna vec ©™ a Gnome vyvojar to vi nejlepe, marne mu bude uzivatel vysvetlovat, ze ty ikony nechce a ze tam prekazeji.
    Výběr destinace pro uložení souboru není správná věc.
    To je doufam uz opravdu jenom vtip?!?!
    xvasek avatar 2.7.2007 13:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Co se týká "zašpinění" :) plochy ikonami - myslím, že pro dynamické uživatelské mountpointy asi v prostředí najdeme těžko lepší místo, než je plocha. Chápu, že některé mountpointy jsou lepší statické a nezobrazované na ploše, ale to už je blbost ubuntu (a ne Gnome), že to tak při instalaci nenastaví - Fedora se třeba při instalaci ptá kam co staticky mountovat. Na ploše se zobrazuje jenom to, co může uživatel sám za běhu mountovat, to je pro výše zmíněné BFU jednoznačně "dobrá věc"™.
    Výběr destinace pro uložení souboru není správná věc.
    To je doufam uz opravdu jenom vtip?!?!
    Není, myslím to smrtelně vážně. PalmOS třeba nemá v paměti souborový systém, jenom databázi. Aplikace si při vytváření souboru (záznamu v databázi) jenom nastaví atributy ("soubor aplikace DocToGo", "textový dokument", "Osobní") a to plácne do paměti. Když pak otevřu DocToGo, tak mi to nabídne všechny soubory pro tuto aplikaci a můžu dále specifikovat své požadavky - buď všechny, nebo jen texty, nebo jen osobní, nebo osobní texty apod. a nemusím prohledávat spousty složek, kam že jsem to asi dal. Je to velice elegantní, intuitivní a mnohem jednodušší, než souborový systém, který považuji pro ukládání dokumentů za zoufale zastaralý a neefektivní.

    Teď z praxe: Když se zeptám vedoucího výroby, kde má uložený kapacitní plán, tak z něj dostanu tak maximálně to, že má zástupce na ploše, když napíšu do expedice, že jsem jim plán kamionů uložil na server2 do složky obchod, tak bych vsadil pětistovku, že se mi do pěti minut ozvou, že tomu nerozumí.
    2.7.2007 13:18 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Výběr destinace pro uložení souboru není správná věc.
    To je doufam uz opravdu jenom vtip?!?!
    Není, myslím to smrtelně vážně.
    Aha, vidim ze tady je opravdu dalsi debata uplne, ale uplne zbytecna.
    Když pak otevřu DocToGo, tak mi to nabídne všechny soubory pro tuto aplikaci a můžu dále specifikovat své požadavky - buď všechny, nebo jen texty, nebo jen osobní, nebo osobní texty apod. a nemusím prohledávat spousty složek, kam že jsem to asi dal. Je to velice elegantní, intuitivní a mnohem jednodušší, než souborový systém, který považuji pro ukládání dokumentů za zoufale zastaralý a neefektivní.
    Nepsal jsi nahodou WinFS pro M$? Nebo ze by Hansuv kamarad? :-P Oboji melo asi stejny 'uspech'.
    Teď z praxe: Když se zeptám vedoucího výroby, kde má uložený kapacitní plán, tak z něj dostanu tak maximálně to, že má zástupce na ploše, když napíšu do expedice, že jsem jim plán kamionů uložil na server2 do složky obchod, tak bych vsadil pětistovku, že se mi do pěti minut ozvou, že tomu nerozumí.
    No, tak byste jim asi meli zaplatit skoleni. Opravdu neni nad to, kdyz si vsichni vsechno narvou 'na plochu'. To fakt nema chybu. Takovy lidi bych na miste zastrelil. :-(
    xvasek avatar 2.7.2007 14:37 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Na WinFS jsem skutečně těšil, bohužel to zatím nedotáhli do konce - mohla to být jedna z mála inovativních myšlenek ve Windows Vista. Nevím, proč odsuzuješ něco, co ještě nevyšlo.

    A taky si myslím, že je nefér svádět chyby a nelogičnost softwaru na "blbost" uživatelů. "Nechápete tady těch dvacet tlačítek? To jste úplní idioti, běžte se nechat vyškolit, pak přijďte a můžete používat počítač." Myslím, že tímto směrem teda rozhodně NE, zvlášť když uživatel efektivně potřebuje a používá z těch dvaceti tlačítek jenom jedno až dvě a žádné školení k tomu nepotřebuje. Gnome projekt přináší právě tady toto a jsem rád, že jde tady tímto směrem. Já osobně mám taky rád aplikace, které prostě fungují a jsou jednoduché - porovnej třeba fedoří "desktop-effects" (dvě tlačítka a dvě zaškrtávátka) s "beryl-settings". První zvládne bez problému použít moje ségra na první pohled, kdežto druhým se dají strašit malé děti. A teď přijde "jm" a řekne nám - neumíte se vyznat v beryl-settings? Tak to se nechte vyškolit, nebo jste prostě příliš velcí blbci na to, abyste měli akcelerovaný desktop.
    2.7.2007 16:40 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    A taky si myslím, že je nefér svádět chyby a nelogičnost softwaru na "blbost" uživatelů. "Nechápete tady těch dvacet tlačítek? To jste úplní idioti, běžte se nechat vyškolit, pak přijďte a můžete používat počítač."
    O zadnych tlacitkach nebyla rec. Uzivatel, ktery nechape, co to je adresar a rve vsechno na 'plochu', protoze nic lepsiho ho nenapadne, ten skutecne potrebuje skoleni. Nechapes? No, to mas blby.
    xvasek avatar 2.7.2007 17:22 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    OK, ty preferuješ školení uživalů, já (a doufám, že i tým Gnome) bychom jim dali jednodušší a intuitivnější nástroje, kterým by rozuměli bez školení...
    3.7.2007 00:34 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    OK, ty preferuješ školení uživalů, já (a doufám, že i tým Gnome) bychom jim dali jednodušší a intuitivnější nástroje, kterým by rozuměli bez školení...
    Ano, adresare jsou na hovno, mejme intuitivni plochu kam naserem vsechno! Nech se vysetrit.
    3.7.2007 08:32 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Sam se nech vysetrit :-). Jestli BFU adresare nevyhovuji a daji prednost jinemu systemu, proc jim to beres?
    3.7.2007 09:58 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jestli BFU adresare nevyhovuji a daji prednost jinemu systemu, proc jim to beres?
    Zadny alternativni system jsi nenabidnul. Sorry, reiser4 to opravdu neresi. Narvat vsechno na plochu, takze se v tom pak nevyzna ani prase a kdyz dotycny uzivatel da/dostane vypoved, tak uz ty dokumenty nikdo nikdy nenajde je taky super "reseni".
    xvasek avatar 3.7.2007 10:13 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Nabízím existující používanou a v praxi prověřenou implementaci z PalmOS a jako alternativu bych viděl připravovaný WinFS - ale tam bych ještě počkal, jestli to bude krok kupředu. Jinak někdo psal něco jako databázový FS pro KDE, možná to bude ve čtyřce.
    3.7.2007 13:40 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Myslíš dbfs? Popravdě v svn jsem nic podobného neviděl ... spíš mám dojem, že to umřelo.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    xvasek avatar 3.7.2007 09:57 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Mluvil jsem o ukládání do databáze, ne na plochu.
    2.7.2007 14:11 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Když se zeptám vedoucího výroby, kde má uložený kapacitní plán, tak z něj dostanu tak maximálně to, že má zástupce na ploše
    Podle RedDoga se pravděpodobně učil na Linuxu, na Windows by se mu to nestalo :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    2.7.2007 11:07 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No jo. Ale plati to jen pro disky nebo i pro pripojitelne media??? V gnome-control-center neco o pripojitelnych mediich je, ale kdyby to pak zase nezobrazovalo pripojeny CD-ROM nebo flashku, tak je to na hovno....
    pdp7 avatar 2.7.2007 11:12 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ale plati to jen pro disky nebo i pro pripojitelne media???
    Tak to zkus ne!
    2.7.2007 11:17 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    potvrzeno. konecne jsem nasel nejake CD. Takze to vyhodi uplne vsechno, vcetne pripojitelnych zarizeni. Coz je k nicemu reseni.
    2.7.2007 11:17 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    To je to reseni pro 89% lidi, jo? :-D
    pdp7 avatar 2.7.2007 10:53 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Asi budeme muset zacit brat Linux.pathfindera vazne, s jeho pomoci bychom totiz opravdu mohli vytvorit Linux BFU friendly!!! :-D:-D
    2.7.2007 11:00 Kryštof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    To od tebe nebylo hezké :-). I když možná to má něco do sebe ;-)
    kyknos avatar 2.7.2007 10:57 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Copak ikony, ale filedialog :)

    V poslední době mě naštvalo, že na ploše mám "srovnat podle názvu" ale "podle typu" chybí.

    Asi to chce psát bugy, bugy, bugy a když je někdo zavře, znovu je otevřít :) A než mi tu nějaký zastánce gnomího filedialogu začne nadávat, GNOME používám často a aktivně se na něm podílím.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 11:05 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No jo. psat bugy bugy bugy.... Ale co kdyz vam odpovi, ze to neni bug, ale vlastnost???
    kyknos avatar 2.7.2007 11:11 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Tak ho napsat znova a doufat, že když na jednu vlastnost přijde 10000 bugreportů, pochopí, že je to bug.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 11:19 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Nevim. osobne jsem k tomuto spise skepticky....
    kyknos avatar 2.7.2007 11:21 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Já taky, ale rozhodně to má větší šanci na úspěch než vzdychání v diskuzích :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 11:25 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    ja nevzdycham. Spise polemizuji. Nejsem uzivatel GNOME tudiz nevidim ani moc velky duvod, pro bych hlasil "chyby"... To by snad meli delat lide co GNOME pouzivaji.... pokud bych na GNOME najel tak rikajic pracovne, tak bych hlasil s radosti... ale takhle to trosku neni muj problem.... nicmene neni to mysleno zle.
    3.7.2007 08:35 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    to neni chyba, to je vlastnost a nam uzivatelum gnome vyhovuje, kdyz ty gnome nepouzivas, tak nevim co spackujes, ja taky nikde nepisu, ze mi kde prijde na picu, no ne?
    3.7.2007 09:06 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    oho ho hoooo....

    Naucte se cist. Napsaul jsem pouze to, ze s proklamovanou "usability" to asi nebude tak zhave. Napsal jsem pouze to, ze GNOME mi neprijde delane pro BFU, jak nam GNOME vyvojari furt tvrdi, ale pro Geeky. Tedy ani slovo dobre/spatne!!!!!!

    Vase bezobsazne vulgarismy a invektivy na adresu, kterehokoli kusu SW me nechavaji chladnym... Je to JEN software... nic vic...
    kyknos avatar 3.7.2007 09:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Vynech prosím to množné číslo. Já na GNOME vidím spoustu chyb. Filedialog je běs. Nemožnost nastavit řadu věcí také.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    4.7.2007 08:42 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jestli ti gnome nevyhovuje, proc ho pouzivas?

    Sve tvrzeni upravim. Inteligentni lide (ten kdo pouziva neco co mu nevyhovuje neni inteligentni), kteri pouzivaji gnome, jsou s nim spokojeni a vyhovuje jim.
    kyknos avatar 4.7.2007 09:31 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Inteligentní jsem myslím dost.

    Proč nepoužívám něco, co mi 100% vyhovuje? Protože to neexistuje.

    Proč používám (také) GNOME?

    a) protože má k tomu ideálu asi nejblíže

    b) protože pracuji na jeho vývoji a jsem za to placen
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 11:31 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jen tak mimochodem, XFCE zobrazuje jenom vymenitelna media (nechapu proc bych na plose mel mit vsechno co se primountovalo; pokud to snad nekdo chce, muze si je tam pridat jednotlive) a lze to jednoduse vypnout v ovladacich panelech (None nebo Minimized application icons). Njn, BFU reseni. ;-)
    2.7.2007 11:45 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    neda, prihodil jsem xubuntu-desktop a musim rici, ze XFCE je opravdu rulezniiiii! Vypada to, ze se na GNOMe vykaslu, a jako GTK+ nahradu KDE vyzkousim Xfce. Zatim to vypada, ze by mohlo moje KDE i nahradit... prece jenom je to vice lightweight...
    2.7.2007 11:49 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    neda
    Co neda? :-)
    2.7.2007 11:57 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    neda = teda :-D
    Daniel Kvasnička ml. avatar 3.7.2007 08:24 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ja jsem to takhle udelal a plna spokojenost (No, v Thunaru mi chybi S/FTP apod., ale to bude casem). Nicmene od Gnome jsem odesel kvuli nenazranosti, jinak mi tam ani moc veci nechybelo.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    kozzi avatar 2.7.2007 11:36 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No ohledně těch ikonek, tak to se dá pořešit jak už psali v tom gconf, ale mnohem hezčí řešení je napsat si vlastní pravidlo pro hal, nebo si prostě upravit /etc/fstab tak aby všechny ty disky byli primountovani uz od startu napevno a potom s ena ploše nezobrazují. Možností jak to řešit je mnoho. Pro BFU, ale asi žádná. Teda v ubuntu to zvládne i BFU, stačí si spustit utilitku pro připojování disků.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    2.7.2007 12:13 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    +1

    Buďto to jsou výměnná media a pak jsou na ploše bez rozdílu buď všechny nebo nic nebo jsou to media napevno a naploše jsou jenom ty, na který si ručně vytvořím linky. Takže jestli ty media, co má na ploše jsou napevno, tak je chyba instalátoru ubuntu, že je zdetekoval jako výměnný. Tečka. Za to gnome nemůže.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 11:57 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ach kde jsou doby kdy se *nixem zabyvali jen opravdovi hackeri. Dneska tomu "rozumi" kazdy kokot..
    2.7.2007 11:57 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    to je dobre nebo spatne? :-D
    freshmouse avatar 2.7.2007 12:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Hlavně, že tomu rozumíš ty.
    2.7.2007 12:55 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Kdybych ti moh nakopat prdel tak bych to už dávno udělal..
    freshmouse avatar 2.7.2007 13:29 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Kdybys byl tak silnej a velkej jako já a kdybys mě našel svázanýho a v mdlobách a kdybys s sebou měl alespoň dvacet stejnejch hrdinů jako ty, tak bys mi pěkně nabančil, viď?
    2.7.2007 15:54 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    hehe, tebe zkopu do bezvedomí s radostí i sám. :-)))
    2.7.2007 19:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ale ty sám vydáš za dvacet lidí :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    2.7.2007 20:19 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    :-)))))
    kozzi avatar 2.7.2007 12:35 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Kdyby, to platilo jeste dnes, tak nemuzu, kazdy den psat hlasky typu, rtfm, pebkac, lol atd.. Takto můžu deně odpovídat na spousty dotazů, které jsou už dávno vyřešeny. Jestli je to dobře nebo špatně nevím, ale evoluci se utíc nedá.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    3.7.2007 10:41 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jo, a nejlepším grafickým prostředím bylo TWM, že?
    freshmouse avatar 2.7.2007 12:07 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Probůh, to přijdeš s každou volovinou? Si běž na lampárnu na Hlavák, tam pro tebe možná budou mít větší pochopení. (Kdybys aspoň psal hezky...)
    2.7.2007 12:14 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    ja se nejak vnitrne nemuzu smirit s tim, jak vsude ctu, jak je to usability rulezz. Sam si nekde napsal, ze je to pro 89% lidi. Jenze ja zatim zjistuju, ze tech 89% lidi si to jaxi neprizpusobi dle sveho. Kdyby Miguell de I. rekl, je to jenom pro Geeky, tak se nad tim ani nepozastavuju. Jenze ono je to pro BFU, a ja "zkuseny" uzivatel v tom presto nemuzu pracovat, aniz bych soustavne cumel do manualu.... To asi nebude dvakrat intuitivni...
    2.7.2007 12:16 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    A já v tom můžu pracovat. A já rozhodně geek nejsem... Já zase pro změnu nemůžu pracovat v KDE a windows. Prosím Vás, nemíchejte tady svůj osobní subjektivní dojem a intuitivnost. Zřejmě nepatříte do cílové skupiny GNOME - pro ty JE intuitivní.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 12:18 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Možná trochu na upřesnění. Pokaždé když zapnu KDE, mám z něj podobné pocity, jako Vy z GNOME, jenom na rozdíl od Vás nemám potřebu každou volovinu, která je moje chyba, ne chyba KDE/GNOME, vytrubovat v blogu... Ale nic ve zlém... Každý jsme jiný a tak je to dobře :-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 12:20 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    jak si v GNOME !!!INTUITIVNE!!! zrusite zobrazovani X pripojenych oddilu tak, aby se vam zobrazilo CD, kdyz nejake vlozite, nebo USB disk, ktery obcas pripojite???

    NIJAK!
    2.7.2007 12:57 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jak? Tak, že z nich udělám oddíly připojené ručně. Pokud to nejsou výměnná media tak do /media nepatří a jestli je tam máte tak nadávejte na instalátor Ubuntu. Gnome na plochu dává pouze výměnná media (a jenom když jsou připojená), pokud si je přimountuje ručně pomocí zápisu do fstabu (nebo pomocí nějakého GUI), tak se Vám na ploše neobjeví. Zkuste být projednou trošku více deskriptivní a napište sem, co přesně je to za oddíly, jestli je máte v počítači napevno, proč jste je nezkusil přemountovat do /mnt, apod.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 13:22 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jak? Tak, že z nich udělám oddíly připojené ručně.
    A pak intuitivne spustim gconf a tam intuitivne po nekolika hodinach hledani metodou pokus-omyl (pri kteremzto procesu rozeseru vsechno ostatni) intiutivne upravim polozku /apps/nautilus/desktop/volumes_visible :-D :-) :-D
    2.7.2007 13:32 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ne, to není ono... On chce, aby mu tam CD a USB disky zůstaly... Tohle vypne všechno...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 13:34 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Tohle vypne všechno...
    Intuitivne... :-D
    2.7.2007 13:38 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jo, intuitivně, stačí si přečíst popis: "If this is set to true, icons linking to mounted volumes will be put on the desktop."
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 13:41 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jo, intuitivně, stačí si přečíst popis: "If this is set to true, icons linking to mounted volumes will be put on the desktop."
    Jasne; regedit ve Windows je taky ohromne intuitivni BFU nastroj. :-)
    2.7.2007 14:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Mno, moc ne, protože tam to je vůbec bordel a nejsou tam ani rozumně pojmenovaný klíče, nesjou k nim popisy...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 16:38 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Jak u blbejch na dvorecku. Jestlis jeste nepochopil, ze pokud takovou <>vinu jako vypnuti ikon na plose je potreba nastavovat pres gconf, tak neni neco v poradku, tak ti holt asi neni pomoci...
    2.7.2007 17:08 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    teda, Vás to ale vytáčí... To chce klid. Pokud je někdo BFU, tak ho ani ve snu nenapadne, že to vůbec jde vypnout. Navíc, mít to zapnuté je pro BFU v podstatě jediný způsob, jak se k tomu jednoduše dostat. Prostě, že se to hodí na plochu je dobře, a když to nějakému pokročilejšímu uživateli vadí, tak si to v tom gconfu může vypnout. Mě to nevadí, naopak.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 17:12 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    hlavne ze to ma "hned vedle" v tom trojitem menu znova pod polozkou "mista"... ze??? Ale co, to menu je taky tak uzasne prehledne, ze seznam polozek v "nastaveni" je tak dlouhy, az na spodku opousti obrazovku :-D
    2.7.2007 17:19 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    hehe... toho jsem si nevšiml... ale to má jinou vadu... chybí tomu podnabídka s příkazy unmount a eject ;-) A to trojité menu je asi tak 10x přehlednější než otřesné KMenu... Jinak v nastavení žádnou kilometrovou nabídku nemám... naopak pěkně rozdělené: System->Preferences->Look and Feel, etc. Ale to je až od Fedory 7... do Ubuntu to asi ještě nedorazilo :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 17:26 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    ja teda nevim. v tom "otresnem" KMenu jsem zatim jeste nic nehledal. Vtip je v tom, ze KMenu vypada, jak chcete vy. Pokud vypada strasne, tal proto, ze chcete, aby vypadalo strasne. Jinak KMenu muzu mit trojite, dvojite, 5-ti clenne, 10-clenne, jak se mi jen zlibi...
    2.7.2007 17:23 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    a když to nějakému pokročilejšímu uživateli vadí, tak si to v tom gconfu může vypnout. Mě to nevadí, naopak.
    Jasne, zatimco BFU to nikdy vadit nemuze, proste protoze vyvojari to vedi nejlip!!! A kdyby nahodou vadilo, tak plati bod jedna. A nedejboze aby na to bylo zaskrtavatko v nastaveni plochy, to by mohlo uzivatele fatalnim zpusobem zmast!!!111!
    2.7.2007 17:28 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Zaškrtávátko v nastavení plochy? Tam je přece jenom nastavení wallpaperu :-D A je pravda, to zaškrtávátko by mohlo někde být, a to konkrétně v System->Preferences->Hardware->Removable Drives and Media. Ale, dle mého názoru, by to mezi BFU nadělalo víc škody než užitku... Ale jestli jste jiného názoru, není těžké napsat patch a dát ho do bugzilly na posouzení.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 17:29 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    odpoved: To neni bug, to je vlastnost :-D
    pdp7 avatar 2.7.2007 17:31 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    2.7.2007 17:33 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Do buzilly se nedávají jenom bugy. Taky feature requesty... ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 19:12 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Tak jo, pokud na tom stále trváte, tak jsem vyrobil ten patch. Je to sice špinavý hack (z programátorského hlediska by to mělo být v nastavení nautila), ale dělá zhruba to, o co Vám jde. Ale protože je to prasárna, tak do bugzilly to dávat nebudu.

    Tady je.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    xvasek avatar 2.7.2007 19:26 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    A nedejboze aby na to bylo zaskrtavatko v nastaveni plochy, to by mohlo uzivatele fatalnim zpusobem zmast!!!111!
    To je zaškrtávátko tady pro to, zaškrtávátko tam pro to a skončíme jako kontrol-centrum, nebo jak se to jmenuje. My, uživatelé Gnome, tam takové hovadiny nechceme!
    2.7.2007 19:33 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    a proc se teda unavujete nejakym gnome-Control-center? Proc neni GNOME pouze Default??? Vzdyt prece nastaveni veci jako tapety pracovni plochy by mohlo uzivatele mast! Co tak presunout to do gnome-conf???
    xvasek avatar 2.7.2007 19:46 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    ...si počkej na gnome 3, anarchisto! :-)

    Ne, vážně: U Google je pravidlo, že běžný uživatel aplikace musí rozumět všem jejím volbám a funkcím. Nevím, jak určují úroveň běžného uživatele, ale kdybych to měl vztáhnout na Gnome, tak změna tapety je určitě něco, čemu běžný uživatel rozumí, naproti tomu pro "nezobrazování dynamicky mountovaných médií z uživatelského prostoru" bych si určitě nevsadil.
    2.7.2007 21:26 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No. Moznosti jsou dve. Bud tomu budu rikat: dynamicke mountovani oddilu, a radeji to vyhodim... tak to dela GNOME, a nebo tomu budu rikat "dynamicke mountovani oddilu" - chcete, aby se vam zobrazily vsechny pripojene disky na plose, nebo jenom CD a flashka??? Tak to dela KDE.
    xvasek avatar 2.7.2007 22:15 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No, obávám se, že i kdybych řekl "chcete zobrazit všechna připojená zařízení (všechny připojené disky) na ploše", tak kluci na expedici tomu pořád nebudou rozumnět. Ti prostě očekávají, že pokud vloží CD nebo připojí flashku, tak se jim to někde objeví.
    2.7.2007 22:18 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No. zamenujeme tu spolu dve veci. Desktop ma byt nastaveny tak, aby si s tim tihle BFU poradili. Na tom se asi shodnem. Ja jenom rikam, ze ma byt moznost i pro lehce pokrocile. A Ne ze tady mame jen volbu pro debily (default) a pro geeky (gconf-editor).... Nikde prece neni napsane, ze nemuze byt vsude jedno tlaitko "pokrocila nastaveni", ktere odkryje skryje tyhle "matouci" volby
    xvasek avatar 3.7.2007 09:54 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Schovat volby do menu "pokročilé" naráží ale zase na takové ty "experty", kteří "tomu rozumí" a základní nabídku možností ani nečtou, protože to je pro sraby. :-)

    Máme _jedno_ prostředí, které je takto udělané (pouze základní konfigurace, pokročilá přes gconf), tak nám ho nechte. Možná je to slepá cesta a časem přijdeme na to, že i pro BFU platí, že "čím víc možností nastavení, tím lepší prostředí", ale je to svobodný software v konkurenčním prostředí, takže bych nechal rozhodnout trh.
    2.7.2007 23:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    naproti tomu pro "nezobrazování dynamicky mountovaných médií z uživatelského prostoru" bych si určitě nevsadil.
    Ano? Takže když jim někdo řekne o funkci "zobrazení výměnných médií na ploše", což je defakto to samé, bude to najednou v pořádku? Nebo když pojmenuješ síťový přenost jako "Transport paketů prostřednictvím síťového subsystému jádra do socketu v uživatelském prostoru aplikace", odstraní se z Gnome podpora sítě? ;-)

    Protože vždycky máš možnost jak něco popsat tak, aby to pochopil i laik (snad s výjimkou jaderné fyziky), nebo to zamotat tak, že pak sám nevíš, jak co to znamená ... Ale doufám, že takto teda Usability týmy v Gnome nepracují!
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    xvasek avatar 3.7.2007 09:44 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    OK, uznávám, trošku jsem si zapřeháněl. :-)

    Nabídnu jiný princip: Uživatel (běžný Franta) by měl sednout k prostředí a ať už by bylo jakkoli nastavené (pomocí standardních nástrojů), měl by být pořád schopný ho normálně používat. Odstranění připojených zařízení tento princip narušuje a tak by nemělo být běžně přístupné.

    Obecně bych pak řekl, že tady máme jedno prostředí, které se snaží jít směrem odstranění nepoužívaných funkcí a směřuje k lidem, kteří by to měli umět používat bez nějakého školení intuitivně na první pokus, nebo k lidem, kteří mají rádi aplikace, které prostě fungují.

    Nedávno jsem si koupil automatickou pračku, stála hromadu peněz a má dohromady asi čtyři tlačítka, jedno kolečko pro volbu programu a display na čtyři číslice. Když ji pustím, dělá spoustu věcí sama - reguluje si otáčky, vyvžuje buben (to je fakt masakr, zpomalí tak, že přeletí jedny spoďáry na druhou stranu a pak zase fičí rychle), určuje si dobu programu, množství vody a dokonce mám pocit, že umí malé předměty oddělit od prádla a umístit je na sklo. Samozřejmě by k ní šlo udělat ovládací centrum o spoustě talčítek, kontrolek, s barevným displayem a přehráváním hudby, nebo aspoň třeba nastavit počet RPM v pěti krocích (teď mám jenom "normálně" a "pomalu"), nebo podobné zásadní věci, ale tímto směrem výrobce prostě nejde. A já jsem si tu pračku vybral právě proto, že má jednoduchou obsluhu, že můžu jenom naházet prádlo, otočit na 40°, nasypat prášek a zapnout a proto, že právě tady ty serepetičky (naorzdíl od korejských výrobců) vůbec nemá.
    kyknos avatar 2.7.2007 22:01 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Já, uživatel (a nejen uživatel) GNOME, takové funkce chci :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Dalibor Smolík avatar 2.7.2007 15:34 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Gnome neznám, používám KDE. Ale tam je možné v Ovládacím centru - Úložná zařízení nastavit zobrazování, případně je možné zaškrtnout při připojování média "vždy provádět tuto akci", je možné vybrat "nedělat nic" a připojovat vše ručně.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.7.2007 10:58 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Mě to přijde docela dost intuitivní na někoho, kdo si chce upravit takové detaily jako ikonky oddílů na ploše. Jestli ti to ale trvalo několik hodin, asi je něco špatně mezi židlí a klávesnicí.
    2.7.2007 14:44 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    BFU jr rad, ze je rad. Tohle je obycejna defaultni instalace. Vsechny nekorenove nepotrebne disky mi nacpala do /media/sdaX (X1..10). Samozrejme ze jsem si vsiml, ze kdyz je pripojim jinam, ze tam nebudou. Problem je ale v tom, ze kdyz jsem jeden z nich pripojil jako /media/data tak razem na plose nebyl. Ale kdybych tam dal /media/sda5 tak se na plose objevi.... Logika sama :-D Fakt

    Asi jsem zmlsany z KDE, coz je asi jedine intuitivni prostredi a NIKDY jsem nepotrboval manual, abych se dobral vysledku!!! a NIKDY to netvralo dele nez 30 vterin!
    2.7.2007 15:06 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Hm... zřejmě jednička na trhu (Ubuntu) není to pravé ořechové. Nic takového se mi ve Fedoře nikdy nestalo... Řešení je připojit je ručně (tedy vytvořit mountpointy a zápisy do fstabu, existuje na to i nějaké GUI) nebo přejít k nějaké distribuci, která se nainstaluje s rozumným defaultním nastavením... Jestli dobře chápu Váš popis, tak to co popisujete je jednoznačně chybné chování systému a chyba není v GNOME, ale někde jinde.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 15:13 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    No ja to rikam porad, ze Ubuntu je krajne nevhodne pro zacatecnika. Je to vynkajici distribuce pro mirne pokrocileho. Ale zkus to vubec dneska nekde rict. Je to tak ozehave tema, ze jsi bud "ubuntu urvanec" nebo "antibuntu urvanec" ... atd... kolem *buntu se to temi urvanci jenom hemzi :-D ... politicky citlive :-D
    3.7.2007 08:45 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Ty jsi proste jen urvanec :-/.
    3.7.2007 08:54 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Nic takového se mi ve Fedoře nikdy nestalo...

    To mně v ubuntu také ne, ale když má někdo obě ruce levé, má IQ 90 a za každou cenu chce najít něco na nevnáviděném GNOME, tak to se pak dějí věci :-).
    3.7.2007 09:03 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    nechte se vysetrit. Jste paranoidni :-D
    2.7.2007 12:23 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME: Desktop pro BFU??? ( 2 )
    Zase ti nekdo rozbil hracku pro 89% lidi, co? :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.