abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Printrbot Simple

    18.7.2013 11:00 | Přečteno: 2453× | Výběrový blog | poslední úprava: 23.7.2013 11:00

    Printrbot Simple je pravděpodobně nejlevnější 3D tiskárna na trhu. Prodává se za 299 dolarů. V tomto zápisku se chci podělit o první zkušenosti po dvou večerech jejího sestavování a testování.

    Cena

    Printrbot Simple se prodává za 299 dolarů. K tomu si ale našinec musí připočíst ještě další náklady. V první řadě je to poštovné, které stojí 77 dolarů a DPH ($79). Clo je u tohoto výrobku nulové, ale za vyřízení celních formalit si pošta, které jsem předem zaslal na adresu cd-praha120@cpost.cz podepsanou plnou moc, naúčtovala 180 Kč. Takže celková cena tohoto zařízení je cca 9200 Kč. Cesta balíčku z USA trvala šest dnů.

    Sestavení

    Dostanete krabici s úhledně zabalenými díly z laserem vyřezávané překližky, zdrojem, hotendem, motorky, elektronikou, šroubky a dalšími mechanickými díly. Zdroj má notebookovou velikost, 12V, 6A. Je u něj samozřejmě americký přívodní kabel, ale ten lze snadno nahradit. Není to trojlístek. K tiskárně dostanete i necelého čtvrt kila materiálu (PLA) na hraní. Podrobný návod s fotografiemi je dostupný na webových stránkách. Co nepotěší, je absence inbusových klíčů potřebných rozměrů. K sestavení budete potřebovat ještě kleštičky, nůžky, nůž, lepidlo, kladívko, svěrák a pilník. Poslední dvě položky kvůli tomu, že na hřídeli jednoho z motorů budete muset vybrousit malou plochou plošku.

    Sestavení zabere několik hodin, ale je docela jednoduché. Šroubky ihned nedotahujte, protože při doplňování dalších překližkových dílů je stejně budete muset zase trochu uvolnit. Dlouhé ocelové vodící tyče se vyplatí dát na chvíli do mrazáku, aby šly snáze umístit, ale není to nezbytné. Nikdy se mi nestalo, že bych musel nějaký překližkový díl zabrušovat.

    Docela nepříjemně mě překvapilo, když se mi na rovném stole tiskárna viklala. Je to samozřejmě drobnost, ale říkal jsem si, že u stroje, kde se pracuje s přesností na desetiny milimetru, bych to nečekal a trnul jsem, kde se s podobnými problémy setkám znovu. Udivující také bylo, že některé ocelové tyče šly do stejného vodícího kroužku naprosto hladce, jiné nikoliv.

    Printrbot Simple v mnoha ohledech připomíná stavebnici plotteru Merkur Alfi. Dokonce používá stejné finty na zjednodušení a zlevnění zařízení. A tak pro pohyb dvou os se používá rybářský vlasec a pro napojení hřídele na závitovou tyč osy Z zase plastová trubička, která se stáhne běžnými plastovými stahovacími pásky. Aby vlasec na osách neklouzal, navléká se na něj stejná trubička z měkkého plastu. Tento krok je v návodu veden jako volitelný, ale doporučuji ho provést. Šroubků, matek, stahovacích pásků a vlasce je přiloženo více, než je potřeba. Zřejmě používají stejné balení i pro další typy svých tiskáren.

    Tisk

    Nyní se dostáváme k samotnému tisku. Na ovládání tiskárny se používá program Repetier a v návodu je dobře popsáno, jak nastavit jeho parametry. S jeho zprovozněním jsem neměl žádné potíže.

    Největší slabina Printrbotu Simple je tisková plocha. Je pouze z překližky a není vyhřívaná. Proto jediný materiál, se kterým můžete tisknout, je PLA. Elektronika je na vyhřívanou podložku připravena, ale po případném upgradu bude asi potřeba použít silnější napájecí zdroj.

    Na samotné překližce plast nedrží ani trochu, což je problém, protože první vrstva je pro úspěch tisku zásadní a bez perfektní první vrstvy dostanete místo kýženého objektu jen nevzhlednou pavučinu. Proto se doporučuje překližku polepit krycí malířskou páskou. Nevím, jaké pásky používají v USA, ale ani s ní jsem se lepších výsledků nedobral. K ideálu jsem se dopracoval až tehdy, když jsem pásku ještě postříkal lakem na vlasy a na začátku tisku, kdy se tisknou nejdříve kruhy kolem tištěného objektu, jsem tisk pozastavil, vypnul motorky a ručně nastavil osu Z do takové výšky, aby se vytláčený plast dobře chytal k podložce. V tomto ohledu si tedy budu muset ještě pohrát s nastavením, abych tento manuální krok mohl vynechat. V této konfiguraci objekt na podložce držel jako přibitý.

    Druhou bolístkou je problém, kdy při tisknutí malých vysokých objektů nestihne plast dostatečně rychle ztuhnout, což má na výsledek dost devastující vliv (viz foto). Za úvahu tedy stojí si při koupi objednat rovnou i rozšíření s větráčkem. Naopak nabízené rozšíření pro okrajové senzory se mi jeví celkem zbytečné.

    Tisková plocha je krychle o straně 10cm. To je samozřejmě dost málo a pokud potřebujete tisknout větší objekty, Printrbot Simple není pro vás. Na druhou stranu minimálně v ose X by měla jít tiskárna snadno rozšířit. Čímž se dostáváme k jedné z důležitých výhod této tiskárny. Ve své podstatě je to sice spíše zajímavá hračka, ale to nejdůležitější na ní, ovládací elektronika a hotend, jsou na vysoké úrovni, takže ji můžete použít pro seznámení se s 3D tiskem a pak jako základ pro případné další úpravy či přestavbu do výkonnějšího zařízení. A pokud přece jen zůstane nakonec stát nevyužitá a zapomenutá na poličce, alespoň vám bude ladit s nábytkem a můžete ji ukazovat vnoučatům, jak se kdysi ve dřevních dobách začínalo s 3D tiskárnami.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Printrbot Simple, obrázek 1 Printrbot Simple, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.7.2013 11:09 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Pri 3D tlači takmer vždy ako podklad používajú Kapton pásku (nie je problém kúpiť ju aj u nás, širšia je ale dosť drahá).
    22.7.2013 23:19 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Zatím se mi nejlépe osvědčilo tiskovou plochu polepit krycí malířskou papírovou páskou a nanést na ni vrstvičku lepidla Purocel (cyklohexan+aceton). PLA se na to ihned dobře chytne a přitom jde přiměřeně snadno model sejmout. V diskusích se doporučují i PVA lepidla, ale ta jsem doposud neměl možnost otestovat.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    Jendа avatar 23.7.2013 05:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    FYI když se tiskne ABS, tak je nejlepší sklo/kapton/generická plastová páska potřené ABSkem rozpuštěným v acetonu. Vytvoří to vrstvičku, na kterou se to chytá až moc.
    18.7.2013 13:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Zrovna minulý týden jsme dokončili RepRap Huxley. Kapton páska funguje dobře, ale musí být dobře odmaštěná.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    vencour avatar 18.7.2013 19:34 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Blahopřeju k Výběru.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bedňa avatar 18.7.2013 19:58 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    A kde je foto Printrbota, žeby dopadol takto? :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    19.7.2013 09:05 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Náhodou vypadá přesně jako na tom oficiálním obrázku. Je z něj pěkný gril ;-)
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    Bedňa avatar 19.7.2013 13:34 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    xsubway avatar 18.7.2013 23:50 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Díky za zápis. Jen více takových průkopníků ;-)
    GeoRW avatar 19.7.2013 06:54 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    ked ju doladis, tak si mozes vytlacit diely na lepsiu ;-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    GeoRW avatar 19.7.2013 06:57 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    BTW niekde som cital, ze NASA vyvija 3D tlaciaren na jedlo; coskoro tu mame Star Trek replikator
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Bedňa avatar 19.7.2013 08:00 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Že nám maminka vytlačila pekný nedeľný obed :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    =^..^= AmigaPower® avatar 19.7.2013 13:24 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Já nedělní oběd obvykle vytlačim v pondělí ráno :-D
    19.7.2013 08:54 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Potraviny typu CHON jsou už dávno vymyšleny, ale jaksi schází to nejdůležitější: zdrojové prvky...
    19.7.2013 13:30 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Vidím dobře? Oni maj vedení přidělaný k rámu těla pomocí plastových stahovacích pásků???? To si dělaj prdel! :-)))))
    Dreit avatar 19.7.2013 16:36 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple

    Šetří se všude...

    Nope
    19.7.2013 19:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Zrovna ty se mi strašně líbí. Při stavbě Huxleyho jsem je začal považovat za nástroj umělce.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.7.2013 12:41 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    :-))) Jako má to muj obdiv. Osobně bych si tohle nikdy nedovolil, ale je to zároveň ukázka toho co všechno lze udělat. :-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 21.7.2013 12:56 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Jooooo, mně asi na dvou baleních patnácticentimetrovejch jednou držel delší čas alternátor u escorta, on je tam tak blbě "akorát na obrubník" :-D
    23.7.2013 00:21 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    jsi hovado! :-)))))
    =^..^= AmigaPower® avatar 19.7.2013 14:40 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Ta překližka vypadá děsivě, měl by se do toho pustit hliníkovej mág a ďáblův soustružník SADAM :-D
    Jendа avatar 19.7.2013 18:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    RepRap i3 má rám vyCNCčkovaný kovový.
    23.7.2013 13:34 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Printrbot Simple
    Já se do toho pustím, ale nejdřví musíme domakat softwarové nástroje pro CAD aby se dali nějak rozumě ty opensource HW spravovat a distribuovat, protože tedka je to hrůůza! :-))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.