abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 59
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (13%)
    Celkem 197 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi

    22.10.2008 00:11 | Přečteno: 1569× | na (pseudo)renesanční téma

    Vážení a milí, vítejte u dalšího dílu občasného Ladickova literárního spamu, dnes věnovaného osobnosti, jejíž jméno mi bylo ještě před čtvrt rokem zcela neznámé. Ponořme se do série románů o tajemné mimozemské rase Heechee (čti híčí), klasické to space opery se vším, co k ní patří. Předem podotýkám, že "poslední" díl jsem dočetl zrovna před chvilkou, skorem na odchodu z mé oblíbené pizzerie, čili můžete čekat pouze chválu a nadšení a nadšení a chválu. Takže žádný kecy a rovnou k věci.

    V naší staré dobré Sluneční soustavě existuje několik dosti zvláštních objektů. Představme si například asteroid, který se pohybuje přibližně kolmo k rovině ekliptiky. A představme si, že tento asteroid je plný kosmických lodí (celkem necelá tisícovka provozuschopných plavidel!), která zde zanechala rasa inteligentních tvorů, po kterých byly poprvé nalezeny stopy na planetě Venuši a kteří asi tak před půl milionem let navštívili Sluneční soustavu při pátrání po dalších inteligentních organismech v Galaxii. A co víc, představme si, že s těmito stroji (každý pojme buď jednoho, tři nebo pět pasažérů) lze poměrně snadno odstartovat na cestu, která obvykle přináší smrt, občas však také pohádkové bohatství. Zápletka pro kvalitní space operu jako vyšitá, není-liž pravda?

    Není! To je pouhopouhý počátek monumentálního díla, které nakladatelství Laser-books právem vydalo v edici Mistrovská díla SF. Robinette Broadhead, též Robin, Robbie, Rob apod., je jedním ze šťastlivců, kteří získali možnost dostat se z pozemské chudoby na Gateway. Možnost letět některou z gatewayských lodí do neznáma, možnost zemřít či zbohatnout. Ne že by to bylo zrovna jednoduché. Nicméně, pokud se živi a zdrávi vrátíte z návštěvy černé díry, s nějakou tou odměnou za přínos vědě můžete počítat. Také, pokud tam necháte svou životní lásku, můžete počítat s poměrně častými návštěvami u psychoanalytika. Ale máte na výběr?

    A dosti o příběhu. Ten sice není jediným pozitivem série, ale je natolik dobrý, že si nezaslouží vyzrazování, určitě ne dál, než už jsem se dostal. První čtyři svazky, Gateway, Za modrým horizontem událostí, Setkání s Heechee a Anály Heechee tvoří základní sérii, ve které zažijete úžasnou proměnu historie lidstva v civilizaci schopnou ochrany celého vesmíru před… ale to si radši přečtěte.

    Další kniha, Cesta na Gateway, je pak jakýmsi všeobecným shrnutím všeho, čím lidstvo za tu dobu prošlo, a obsahuje řadu bravurně napsaných krátkých příběhů zejména o prvních odvážlivích, již se vydali z Gatewaye vstříc nehostinným hlubinám vesmíru. A pokud budete mít při čtení tohoto svazku občas pocit, že styl je velmi blízký Douglasovi Adamsovi, zdaleka nejste sami. Působí to možná trochu rušivě, ale já mám tenhle styl rád, takže proč ne. Dále existuje kniha Chlapec, který chtěl žít věčně; čas a místo, ve kterých se nejspíš odehrává příběh, z názvu odhadnu, ale jelikož jsem ji ještě nečetl, nebudu o ní mluvit. Ostatně prý není zas tak super, jako předchozí zmíněné svazky.

    Další, zcela srovnatelnou dějovou linií je Robinův životní příběh, ze kterého zaslouží vypíchnout přinejmenším dvě další postavy: Essie, občanským jménem S. Ja. Lavorovna, později Broadhedová, geniální programátorka (sic!) a druhá Robinova životní láska, a Albert Einstein, program pro vyhledávání a zpracování dat, který Essie Robinovi napsala. Zaměření na člověka stejně významné jako na příběh v nekonečném vesmíru je v případě klasických děl sci-fi možná nevkusně často připomínanou vlastností, ale tady prostě neopominutelnou.

    A společným jmenovatelem obou dějových linií je optimismus. Nikoliv ovšem naivní, ale racionální, nikoliv podbízivý, ale přirozený, nikoliv hloupý, ale podložený neoddiskutovatelnou autorovou erudicí. Láska existuje, krásná, důvěrná a důvěřující, vytrvalá a proměnlivá. Vzdor žárlivosti a dalším manifestacím hluboké lidské přirozenosti, která má až animální kořeny. Lidstvo, přes všechny náznaky, nemá natolik černou budoucnost, jak ji kreslí různí apokalyptičtí zvěstovatelé. A život v nehmotné podobě… ano, ten klidně může být lepší, než ta umouněná tělesnost, na které tak zoufale lpíme. To vše jako obsah románové série sepsané v 70. a 80. letech.

    Tolik prosím moje bezprostřední nadšení, které mi vlévá víru do žil, víru, že navzdory puberťáckému nihilismu tohle všechno, to naše pozemské snažení, má smysl. Pitomé?

    Možná. Ale zrovna tak potřebné. Třeba když na vás dolehne skutečnost, že vašemu bráchovi nedávno diagnostikovali heterozygotní leidenskou mutaci pátého faktoru, jakkoliv běžné to v evropské populaci je.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.10.2008 07:26 grim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    V Gateway (prvni dil o Heechee) jsem porad cekal kdy prijde nejaky zvrat v deji, kdy se neco stane... porad se neco chystalo, cely dej k necemu smeroval a najednou... bum, konec knizky. Vysledek, zklamani, nuda.

    Obchodnici s vesmirem mi prisli lepsi.
    Nicky726 avatar 22.10.2008 09:36 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Obchodnici s vesmirem mi prisli lepsi.
    Já věděl, že mi to jméno zní povědomě...
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    22.10.2008 09:49 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Jo, Obchodníci s vesmírem jsou nejlepší. A hodně dobrá je také sbírka povídek The Best of Frederik Pohl: Tunel pod světem, která vyšla někdy v půlce 90. let v AFSF.
    22.10.2008 11:13 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    tu som mal z kniznice pozicanu, bohuzial som na to nemal cas a teraz uz byvam inde :(
    24.10.2008 09:58 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    V Gateway (prvni dil o Heechee) jsem porad cekal kdy prijde nejaky zvrat v deji, kdy se neco stane... porad se neco chystalo, cely dej k necemu smeroval a najednou... bum, konec knizky. Vysledek, zklamani, nuda.

    Obchodnici s vesmirem mi prisli lepsi.
    Tak já nevím, kolego... Nespletl jste si to s jiným románem, nečetl jste něco úplně jiného? Snad ještě nikdy v životě jsem se nesetkal s tak výrazným NEPOCHOPENÍM příběhu!

    Právě geniální způsob vyprávění je téměř největší devizou tohoto díla. Dvě zdánlivě oddělené linie-Broadhedovo vyprávění a seance u psychiatra Sigfrieda nás vedou chodbou temných tušení, že se cosi těžkého přihodilo a pomalu a pomalu se dozvídáme podrobnosti a domýšlíme si další děj a až teprve na konci pochopíme celou pravdu.

    Buď to jeden z nás dvou špatně pochopil, nebo tento román (a jemu podobné) nejsou určeny Vám...
    http://bandzone.cz/_90972
    22.10.2008 08:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Od Pohla se mi jeste moc libil 'Svet na konci casu', 'Man plus' a neco tretiho, na co si nemohu vzpomenout (mozna 'Navrat domu').
    22.10.2008 09:06 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Biografie na konci knížek je tak rozsáhlá, že jsem ji prostě vynechal, i když to obvykle nedělám. Takže pokud na tyhle knížky někde náhodou narazím (jako že už mám skoro celou poličku plnou nepřečtených knih :-) ), určitě si je přečtu, díky za tip.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    22.10.2008 11:13 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Svet na konci casu bol dost dobry
    xxxs avatar 22.10.2008 12:59 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    pridavam sa.
    David Ježek avatar 22.10.2008 08:59 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Pohl je bůh, to mi nikdo nevymluví. Přestože jeho romány jsou vyníkající, pro mě osobně jsou povídky ještě lepší. Díky za tenhle zápisek, takto po ránu to velmi potěší. Viz také Avataři 1x07.
    22.10.2008 09:36 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Jo, Heechee série... je tomu právě deset let, co jsem ji objevil v antikvariátu. Pevná vazba, kvalitní papír (docela se to proneslo), dvacet korun za kus.
    Marián Kyral avatar 22.10.2008 19:43 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Sakra, to se taky budu muset do nějakého podívat. Chybí mi poslední díl a ještě jsem na něj nikde nenarazil :-(
    24.10.2008 10:00 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Frederik Pohl čili stará dobrá sci-fi
    Sakra, to se taky budu muset do nějakého podívat. Chybí mi poslední díl a ještě jsem na něj nikde nenarazil :-(
    Jedině Aukro, ale na 20Kč zapomeňte. Mě to stálo cca 120 za jeden kus, ale mám pocit, že se tam prodával komplet kolem tisícovky... Jojo, je sběratelský artefakt... A výazně doporučuju první vydání od Laseru, ta malba na obálce od Martina Zhoufa je nepřekonatelná...
    http://bandzone.cz/_90972

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.