Byla vydána nová verze 15.0 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala Ubuntu Touch 24.04 1.1 a 20.04 OTA-11. Vedle oprav chyb a drobných vylepšení je řešen také středně závažný bezpečnostní problém.
I letos vyšla řada ajťáckých adventních kalendářů: Advent of Code 2025, Perl Advent Calendar 2025, CSS Advent Calendar 2025, Advent of A11Y 2025, Advent of AI Security 2025, Advent of Agents (in Google) 2025, Advent of Svelte 2025, …
Fedora zve na dvoudenní testování (2. a 3. prosince), během kterého si můžete vyzkoušet nové webové uživatelské rozhraní (WebUI) projektu FreeIPA. Pomozte vychytat veškeré chyby a vylepšit uživatelskou zkušenost ještě předtím, než se tato verze dostane k uživatelům Fedory a celého linuxového ekosystému.
Eben Upton oznámil zdražení počítačů Raspberry Pi, kvůli růstu cen pamětí, a představil 1GB verzi Raspberry Pi 5 za 45 dolarů.
Linus Torvalds na YouTube kanálu Linus Tech Tips staví dokonalý linuxový počítač.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.17 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.18. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a Linux Kernel Newbies. Vypíchnout lze například podporu protokolu PSP (PSP Security Protocol, PSP encryption of TCP connections).
Byla vydána nová stabilní verze 25.11 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Xantusia. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.
Richard Hughes na Mastodonu oznámil, že se společnost Framework Computer stala sponzorem služby LVFS (Linux Vendor Firmware Service) umožňující aktualizovat firmware zařízení na počítačích s Linuxem.
Jak na webu co nejšíleněji zadávat datum? Jak to uživatelům co nejvíce znepříjemnit? V Bad UX World Cup 2025 (YouTube) se vybíraly ty nejšílenější UX návrhy. Vítězným návrhem se stal Perfect Date.
Po skromném tréninku na Hallowe’en-like melounu jsem se nespokojil s ničím menším, než se Stvořením Noži…
Uznávám, že jsem s věrností originálu na štíru, ale tvarovat meloun ku obrazu svému je těžší, než se zdá. Zkazil jsem Středozemní moře, skoro jsem anihiloval Nový Zéland a úplně se vykašlal na jihovýchodní Asii, protože už mě to nebavilo 
P.S.: Daruji za odvoz hromadu pevninských litosférických desek vhodných k sestavení menší planety nebo měsíce (poslední obrázek)
.
Tiskni
Sdílej:
Jak to tak vidím, musím doporučit svůj oblíbený recept vhodný zejména pro tento letní čas.
Meloun (rozumí se samozřejmě ten jedlý vnitřek) nakrájíme na kostky, prosypeme krystalovým cukrem (nepřesladit...) a vložíme minimálně na dvě hodiny do ledničky (čím déle, tím lépe, klidně i přes noc). Poté promícháme a zalijeme vychlazenou flaškou Metropolu (nebo jiné Vermuth-like lihoviny, praxe ukazuje, že čím levnější, tím lepší). Opět necháme minimálně dvě hodiny (ale klidně i více) odpočívat v ledničce.
Konzumuje se lžičkou z misky jako kompot. Velmi osvěžující, velmi přírodní. Pro podvečerní posezení po horkém dni velmi vhodné, dokáže zpříjemnit večer dokonce i s vlastní ženou.
Labužníci mohou kompot zpestřit i jiným ovocem, osvědčuje se např. kiwi, hroznové víno, hrušky, nektarinky a podobně (vše krájené na menší kousky než meloun, páč méně ochotně vsakují lihovinu). Naopak se neosvědčují pomeranče, mandarinky a spol. (které lihovinu odmítají vsakovat úplně). Meloun by měl v každém případě tvořit alespoň 60% ovocné masy.
dokáže zpříjemnit večer dokonce i s vlastní ženouTak to je potom ale naprostá bomba
Labužníci mohou kompot zpestřit i jiným ovocem ...Třeba slivovicí, meruňkovicí a i jiným ovocem v tekutém stavu. Lze přidat též jemný dámský likér na sedm (tedy rumíček)