Organizace Open Container Initiative (OCI) (Wikipedie), projekt nadace Linux Foundation, vydala Runtime Specification 1.3 (pdf), tj. novou verzi specifikace kontejnerového běhového prostředí. Hlavní novinkou je podpora FreeBSD.
Nový open source router Turris Omnia NG je v prodeji. Aktuálně na Allegro, Alternetivo, Discomp, i4wifi a WiFiShop.
Na YouTube a nově také na VHSky byly zveřejněny sestříhané videozáznamy přednášek z letošního OpenAltu.
Jednou za rok otevírá společnost SUSE dveře svých kanceláří široké veřejnosti. Letos je pro vás otevře 26. listopadu v 16 hodin v pražském Karlíně. Vítáni jsou všichni, kdo se chtějí dozvědět více o práci vývojářů, prostředí ve kterém pracují a o místní firemní kultuře. Můžete se těšit na krátké prezentace, které vám přiblíží, na čem inženýři v Praze pracují, jak spolupracují se zákazníky, partnery i studenty, proč mají rádi open source a co
… více »Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za říjen (YouTube).
Jeff Quast otestoval současné emulátory terminálu. Zaměřil se na podporu Unicode a výkon. Vítězným emulátorem terminálu je Ghostty.
Amazon bude poskytovat cloudové služby OpenAI. Cloudová divize Amazon Web Services (AWS) uzavřela s OpenAI víceletou smlouvu za 38 miliard USD (803,1 miliardy Kč), která poskytne majiteli chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT přístup ke stovkám tisíc grafických procesů Nvidia. Ty bude moci využívat k trénování a provozování svých modelů AI. Firmy to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Společnost OpenAI také nedávno
… více »Konference Prague PostgreSQL Developer Day 2026 (P2D2) se koná 27. a 28. ledna 2026. Konference je zaměřena na témata zajímavá pro uživatele a vývojáře. Příjem přednášek a workshopů je otevřen do 14. listopadu. Vítáme témata související s PostgreSQL či s databázemi obecně, a mohou být v češtině či angličtině.
Byl vydán Devuan 6 Excalibur. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Kódové jméno Excalibur bylo vybráno podle planetky 9499 Excalibur. Devuan (Wikipedie) je fork Debianu bez systemd. Devuan 6 Excalibur vychází z Debianu 13 Trixie. Devuan 7 ponese kódové jméno Freia.
Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu poprvé překročil 3 %, aktuálně 3,05 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Linux Mint a Ubuntu. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 27,18 %. Procesor AMD používá 67,10 % hráčů na Linuxu.
Už je to 4 měsíce 13 dní a asi 6 hodin, co jsme psal, že končím s alkoholem. Kdo si můj zápisek pamatuje, ví že nešlo ani tak o úplný konec s alkoholem, ale hlavně o to, kapánek to omezit. Dneska jsem došel k závěru, že je načase to zhodnotit. A jak to tedy dopadlo?
Výsledek je asi takový, že já osobně jsem zpokojen. Za tu dobu se mi dařilo velmi dlouho nepít. Potom jsem sice pít trochu začal, ale vše se mi dařilo mít pod kontrolou. Čímž myslím to, že za celou tu dobu, jsem měl jediný výpadek paměti. A to minulý týden, když jsem z důvodů zimy vypil celého ferneta a předtím jsem měl pár piv.
Pokud takto budu pokračovat i nadále bude to ok. Dříve se dalo řící že můj průměr na měsíc je okolo 30-40 piv na měsíc. Dneska je to tak že to je okolo 6 piv což je velmi slušné. Tvrdý alkohol nepočítám, ten hrál vždy druhý hlas :D.
Jedním z hlavních důvodů je možná i to, že mám fajn brigádu a na alkohol mi nezbývá čas. Více se toho uvidí až skončí prázdniny a začne další etapa mého života. Čímž myslím vysokou školu. Což mi připomíná že jsem v Brně nedostal koleje, takže bych měl začít zhánět privát. Neví někdo náhodou o nečem?
P.S.: Za chyby se omlouvám, až budu střízlivej, tak to možná opravím 
Tiskni
Sdílej:
.
Potom jsem sice pít trochu začal, ale vše se mi dařilo mít pod kontrolou. Čímž myslím to, že za celou tu dobu, jsem měl jediný výpadek paměti. A to minulý týden, když jsem z důvodů zimy vypil celého ferneta a předtím jsem měl pár piv.Tohle je IMHO na protialkoholni leceni. Jdi na nej sam, kdyz ti ho po nejakem pruseru naridi soud, budes to mit v papirech do konce zivota.
Nejhorší je že to asi může potkat kohokoliv.Na tohle téma bych se hádal ...
Chlastat tak, že mám výpadky paměti a chlubit se na blogu, že jsem měl vlastně jen jeden za posledních 14 dní, takže jsem v podstatě abstinent, není normální. Potkat každého to taky nemůže - stačí trocha sebeovládání.
S alkoholem problémy nemám.
Jo? Tak zkus jeden celý měsíc kompletně bez jediné kapky alkoholu. Začni teď. To se ukáže, jestli máš nebo nemáš problém. Fernet na ex a pár piv není žádný průměr a to ani v ČR. Po dlouhé době musím souhlasit s JiKem, tohle je IMHO na totální abstinenci, nebo rovnou léčení. Možná se ti to zdá šílené, ale stačí se podívat na pár zdevastovaných rodin otcem alkoholikem a zjistit si, kdy a jak začal. Ve 40 (po dvaceti letech takového chlastnání) už ti z osobnosti moc nezůstane.
A to minulý týden, když jsem z důvodů zimy vypil celého ferneta a předtím jsem měl pár piv.Kozzi, já tě prostě žeru! Každý ráno zapínám počítač s touhou po tvém dalším zápisku o chlastu! Vim, že mně vzdycky pošle do kolen! Mimochodem, kde jsi byl minulej tejden? Na Antarktidě? Já byl v Čechách a z důvodu strašnýho vedra jsem non-stop chladil studenym pívem...
Dneska má bejt dost zima, kup si Ferneta a zas něco veselýho napiš! Už teď se moc těšim!
PS: A ty chyby neopravuj, založíme klub analfabetů, je nás tu dost, budem něco jako národnostní menšina.
Ale je to potřeba hezky rozložit, ne tu měsíční dávku vychlastat za jeden víkend
Takže nejdříve ke stupňovitosti. Ta souvisí s procesem výroby piva. Na začátku máte slad, u nás většinou naklíčený ječmen, může být i pšenice, kukuřice, etc. Slad obsahuje škrob, proto ho uvaříte (rmutujete) a dostanete sladinu.
Nedávno, asi před 250 lety přišli na to, že pivo je málo hořké. Začal se tedy do sladiny přidávat chmel. Celé se to opět uvařilo a vznikla mladina.
Nyní se konečně dostáváme k stupňovitosti. Ta totiž vyjadřuje obsah cukru v mladiňe. Tedy na první pohled nemá s obsahem alkoholu moc společného. Jenže další krok ve výrobě piva je kvašení. To se do mladiny přidají kvasinky, a ty právě z cukru vyprodukují alkohol. Na konci kvašení pivo scedíte a (no dobře ještě ležení, ev. dokvášení, ...) stáčíte.
No a jak je to s tím sirupem. Když si před kvašením změříte stupňovitost, tak výsledný obsah alkoholu závisí jen na vašich zkušenostech, tedy na tom kolik kvasinek použijte a jak dlouho je necháte pracovat. Pokud se seknete nahoru a uděláte pivo silnější, tak může nastat problém se zákonama, neboť daně/cla se počítají podle procent alkoholu a pokud překročíte nějakou hranici může se jijich výše změnit. Pokud uděláte pivo slabší dají vám to sežrat prozměnu zákazníci.
Proto přišla nějaká chytrá hlava s tím, že se udělá pivo silné (třeba 25 st.) změří se kolik má alkoholu a naředí sodovkou (fakt normálně voda s CO2) na odpovídající procenta. Lít do toho špirutus je snad zatím nezákoné.
Jake pivo se vyrabi tradicne (co je to vubec tradicne? chmel/chmelovy extrakt, otvrene kvasne kade/CKT, ... - mozna by bylo lepsi rict, "bez velkych prasaren") si vubec netroufam odhadovat. Asi bych se ridil tim kdo je majitelem pivovaru. Pokud je to SAB Muller nebo Heinekn, tak bych si byl temer jist tim, ze to nejak osizene bude. (A ted hadejte komu patri PU.).
BTW: chutova pamet zakaznika je pry 3 mesice. Takze nejdrive zacnete pridavat 5% piva ziskaneho novou metodu, pak 15% a za rok zakaznik pije uplne neco jineho...
Jinak az si budete od Grady kupovat nejkou poc. literaturu, tak si priberte Pivovarnictvi od Ladislava Chladka., je to docela poucne cteni.
Vzhledem k tomu, že už asi sedm let vůbec nepiju (od meningitídy mi alkohol nedělá dobře), tak tyhle starosti nejsou mé starosti. Jen jsem nadhodil pro ostatní.
BTW. Já bych něco pít mohl, ale musel bych to hlídat stejně jako člověk se sklonem k závislosti (který možná také mám). Takže jsem si řekl, že pohodlnější bude nepít vůbec. A je to. Jen někdy společensky je to divný, hlavně když sedím s kolegyněmi, (tj. většinou mladými holkami) v hospodě, ony pijí pivo a já srkám sodovku. Číšník pak kouká tak divně, jestli jsem nějaký, co ho mají na hlídání a chtějí ho integrovat do společnosti, nebo co si to vzali s sebou...
BTW, koupila si potom ještě 2 plata
Znal jsem člověka, co pil dvacet až padesát piv denně.12800 - 32000 Kč měsíčně jen za alkohol? Se asi stanu alkoholikem.
Ono to bylo v dobách reálného socializmu, tedy ty relace byli jinak.Vždycky mě zajímalo kolik stálo pivo za totáče.
Možná by ses měl fakt zamyslet nad tím, co ti psali chlapi výše. Sám bych ale také nedokázal zajít s takovou věcí k doktorovi. Pokud bys s tím ale chtěl zkusit něco dělat, mohu ti poradit jiné věci.
Tou první je, že se vědomě udržíš na uzdě. Sám se od svých 17 let řídím pravidlem, že pokud piju a ucítím první příznaky alkoholu (takové to "uvadání" obličejového svalstva), okamžitě do sebe naliju hromadu čisté vody a už dál alkohol nepiju, maximálně do sebe pomalu nedopitou skleničku (ale to jen v případě, že mi opravdu moc chutná).
Druhá, lepší možnost: Choď večer do posilovny. Je to neuvěřitelně silný odpuzovač alkoholu. Já jsem teď přes léto nechodil, a zase si dávám každý večer skleničku, nebo dvě, vína (dřív jsem vypil každý večer celou láhev
). Ale když jsem na jaře chodil posilovat, vždy jsem si po návratu udělal cca 1/2 litru koktejlu z mléka, medu, banánu a proteinového prášku, a alkohol jsem nepil vůbec. Ne kvůli nějaké dietě - ale proto, že jsem na něj neměl ani v nejmenším chuť.
dost často to vyjdePokud to vyjde 364× - 365× ročně, bude to lepší. Pokud to vyjde 50× v rámci toho, že zbývajících 315 - 316 dní nebudeš pít vůbec, bude to téměř ideální
(ale nechci ti kecat do života, je to jen na tobě, jak si to přebereš).
) napsal Démon alkohol. O sobě a svém alkoholizmu, který ho nejspíš i přistrčil k sebevraždě. A protože věděl o čem píše, je to myslím hodně dobrý. Mimochodem i o tom jak je "démon" mazaný. Jak dokáže vysvětlit že je všechno v pořádku, jak dokáže najít důvod proto, "tentokrát mimořádně" si dát do nosu. Všechny ty křivdy co je třeba spláchnout, oslavy, společenské nutnosti, nachlazení, málo práce, moc práce... I to, že si vždycky na chlast sežene peníze.
Na zdraví, na zdraví, vždyť o nic nejde, jenom o zdraví!
Potom jsem sice pít trochu začal, ale vše se mi dařilo mít pod kontrolou. Čímž myslím to, že za celou tu dobu, jsem měl jediný výpadek paměti.Blahopřeji, i když si teda nejsem jistý zda-li je vůbec k čemu, protože výpadek paměti a pod kontrolou? No nevím, ale každý máme asi jiné měřítka.
z důvodů zimy vypil celého fernetaOpravdu dobrý důvod aneb kdo hledá…
Což mi připomíná že jsem v Brně nedostal koleje, takže bych měl začít zhánět privát.Zajímalo by mě, zda-li je vůbec někomu přidělují, když už tam stojí. Se sháněním bytu přeji pevné nervy.(U tohoto jsem myslel, že tam vletím a vysklím jim okna)
P.S.: Za chyby se omlouvám, až budu střízlivej, tak to možná opravímTy sis ještě nenainstaloval ten spellchecker, který jsem ti poslal?
Více se toho uvidí až skončí prázdniny a začne další etapa mého života. Čímž myslím vysokou školu. Pokud takto budu pokračovat i nadále bude to ok.Tím bych si nebyl tak jistý, zvláště když budeš bez kontroly sám v Brně. Přeji pevnou vůli, protože to vypadá, že ji budeš potřebovat.
Zajímalo by mě, zda-li je vůbec někomu přidělují, když už tam stojí. Se sháněním bytu přeji pevné nervy.(U tohoto jsem myslel, že tam vletím a vysklím jim okna)Nejspíš jo
Od nás ze třídy (Šumperk) se do Brna obecně hlásilo asi 13 lidí a z toho tři lidi dostali kolej. Já dostala houby. Teď organizuju skupinu minimálně tří "bezdomovců" a sháním pro nás byt. A máš pravdu, chce to pevné nervy.
Větu "Majitel si nepřeje studenty" už taky znám, moje první reakce byla podobná jako tvoje, ovšem spíše než úpravy zasklených ploch bytu se týkala úpravy majitelova obličeje.
O to víc mě vytočila jedna realitni makléřka, která mi vlastně řekla, že i když se v inzerátu na byt vyskytuje věta "Vhodné pro studenty", nemusí to být vždycky pravda. Povzbuzující, není-liž pravda?
Větu "Majitel si nepřeje studenty" už taky známTo by mi ani tak nevadilo. To bych dovedl pochopit, ale "Majitel si nepřeje studenty (chlapce)"…!@#$%.
O to víc mě vytočila jedna realitni makléřka, která mi vlastně řekla, že i když se v inzerátu na byt vyskytuje věta "Vhodné pro studenty", nemusí to být vždycky pravda. Povzbuzující, není-liž pravda?Mnoho z toho co je v inzerátu není pravda.
ja to docela chapu, treba se boji, ze by mu tam chlastali jako autor prizpevku, nebo proste "jen" delali bordel, jak urvani z retezu, poprve bez dohledu rodicu. Kdyz to "chlapci" znici, ma majitel smulu a kdyz se s nima bude o zpusobene skody soudit, ma na dalsi dekadu o zabavu postarano.My jsme pro podobné případy platili zálohu.
Holky studenty jsou asi statisticky poradkumilovnejsiCo holky studentky nevím, ale kde rostou pořádkumilovnější holky by mě teda zajímalo. Navíc majitel zapomíná na jednu věc. Se studentkami většinou přichází i studenti(či spíše těžce pracující), kteří na nájemní smlouvě podpis nezanechali.
A proč by si majitel bytu, je to jeho byt, nemohl klást podmíky?Samozřejmě, má na to výsostné právo, protože ten byt je koneckonců jeho, on si může svobodně rozhodovat o tom, koho tam ubytuje a nikdo by mu do toho neměl kafrat. A pokud má se studenty špatné zkušenosti, je to vcelku rozumné rozhodnutí. Ovšem pokud jste studenti, kteří se právě dozvěděli, že nedostali kolej a do některých bytů vás kvůli stupiditě vašich předchůdců nevezmou, moc to nepotěší.
. Tak bez kontroly nebudu. Krom toho plánuju si zehnat nějakou práci, takže na kalby mi fakt moc času zbývat nebude. A když pracuju tak mě přechází jakékoliv myšlenky na alkohol a plně se soustředím na práci. Viz má současná brigáda i když už se vrátím z práce tak sedím u kompu a dále nad něčím pracuji.
Krom toho plánuju si zehnat nějakou práci, takže na kalby mi fakt moc času zbývat nebude.Jako v Brně a hned v prvním ročníku?