abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry

    31. 1. 2014 | David Ježek | Hardware | 3637×

    Největší novinkou posledních dní je jednoznačně představení ARM procesorů Opteron od AMD. Osmijádrový testovací kit začne AMD rozesílat svým partnerům již brzy, a to rovnou s upravenou Fedorou + LAMP/Java. To Seagate pro změnu plánuje již brzké uvedení svého 6TB disku, jako konkurenci k HGST, plněnému heliem. Na závěr se zastavíme mezi středoformátovými fotoaparáty, kde se schyluje k završení revoluce, kterou APS-C a full-frame prodělaly již dávno: přechodu od CCD k CMOS čipům.

    Obsah

    AMD dovršuje revoluci, představilo své ARM procesory

    link

    Zhruba rok a čtvrt uběhlo od chvíle, kdy AMD oznámilo jak spolupráci s firmou ARM, tak svůj úmysl uvést na trh 64bitové ARM Opterony. Inženýři kalifornského výrobce se loni opravdu neflákali, a tak na trh míří první Opterony na bázi 64bitových jader ARM Cortex A57. AMD v první vlně plánuje 8jádrové Opterony A1100 jako platformu pro malé servery. Vyráběny jsou 28nm procesem.

    Opterony A1100 přijdou na trh v několika verzích. Ty nejvyšší budou mít takt sahající za 2GHz hranici, 8 jader, celkem 4 MB sdílené L2 a celkem 8 MB sdílené L3 cache. K testovací platformě pro partnery AMD ještě dodejme: paměťový řadič podporuje jak DDR3, tak DDR4 a poradí si se 128GB kapacitou. Podporováno je ECC a rychlost až do 1 866 MT/s (v současné době alias DDR3-1866) ve čtyřech paměťových slotech typu SO-DIMM, UDIMM i RDIMM. SoC dále nabízí 8 linek sběrnice PCI Express 3.0, 8× SATA, dva gigabitové Ethernety, kryptografický a de/kompresní koprocesor a ARM TrustZone. K dispozici je i Linux postavený na základech Fedory (LAMP + Java7/Java8 atd.).

    AMD odhaduje, že v roce 2019 bude architektura ARM držet až 25 % serverového trhu a specializovaná ARM SoC budou normou pro velká datová centra. V x86 segmentu prý budou dominovat spíše malá x86 jádra, než velké monolitické potvory. Celé to zní jako snaha udělat ze zbožného přání plánovačů AMD realitu, zejména v době, kdy velké x86 Opterony stále bojují s Intel Xeony na jejich trhu. Ale uvidíme. AMD momentálně nabízí Opterony A1100 v rámci celé testovací platformy svým partnerům, rozesílat zkušební vzorky začne v březnu. Někdy později v tomto roce tedy čekejme příchod na trh.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    AMD očekává, že v budoucnu bude držet (stále) určitý významný podíl v x86 serverech a bude dominovat trhu ARM serverů. Jestli se jeho slova naplní, ukáže až budoucnost, ostatně na trhu serverů se toho nyní mele více, vedle x86 architektury a přicházejícího ARMu jsou to také mnohojádrové Xeony Phi na bázi upravených x86 jader, nebo GPU čipy stále lépe optimalizované pro vysoce paralelní výpočty i v plovoucí čárce s double-precision. Rok 2019 je velmi daleko a do té doby mohou vzít jakékoli prognózy za své.

    Seagate uvede 6TB 3,5palcový disk na jaře

    link

    Do listopadu nás vrací i další dnešní zpráva. Tehdy totiž oznámil Western Digital dostupnost svého 6TB pevného disku plněného heliem. Šlo samozřejmě o model od odkoupené HDD divize firmy Hitachi (původně HDD divize IBM), disk byl tedy uveden pod názvem HGST Ultrastar He6. Jak se dalo čekat, poptávka po něm asi nebyla malá, a tak Western Digital od té doby v podstatě jen saturuje objednávky svých velkých partnerů. Buďme optimisté a očekávejme, že je zasaturuje v průběhu letoška a disk případně zamíří i do běžného prodeje.

    Na duben letošního roku plánuje uvedení na trh i Seagate. Jeho 6TB disk není plněn heliem, jde o klasickou vzduchovou konstrukci, avšak i tak je do šasi vměstnáno nadstandardních 6 diskových ploten. Není ani použita vyvíjená a finišovaná technologie SMR (shingled magnetic recording) s částečně překrývajícími se magnetickými částečkami na plotnách, ani vyvíjený HAMR (heat assisted magnetic recording) aplikující na diskové plotny princip z magnetooptických disků (zahřátí při zápisu). Seagate dokázal vyvinout 6plotnový disk s kapacitou 6 TB na stávající harddiskové technologii.

    I jeho model zamíří nejdříve k velkým odběratelům z řad datových center, cloudových služeb a velkých úložišť. Případná dostupnost v maloobchodním prodeji je v tuto chvíli nejistá.

    Hasselblad i Phase One přejdou u středoformátu z CCD na CMOS

    link

    Ve stejné době se sešla dvě oznámení od dvou předních výrobců středoformátových fotoaparátů. Dánská Phase One (která to už nějakou dobu peče s japonskou společností Mamiya a také s Leaf, na společném otevřeném systému 645) i švédský Hasselblad (jehož výroba je už také spíše japonská – Fujifilm) chystají CMOS.

    Hardwarové novinky

    Phase One již oznámila dostupnost konkrétního produktu, digitálních zas IQ250. Ta využívají 50megapixelový CMOS čip velikost 44×33 mm, tedy menší než obvyklých 53,7×40,4 mm u CCD (velikost „středoformátového APS-C“ snímače 44×33 mm používá i Pentax u modelu 645D, takže je možné, že právě tento čip nahradí v chystaném „Marku II“ již postarší první 645 model), což představuje pro přepočet ohniska objektivu crop na hodnotě 1,3×.

    IQ150 nabízí rychlost snímání 1,2 fps, ISO ale sahá až k 6400, o čemž si dosavadní CCD mohly nechat jen zdát – zde Phase One dosud nabízela rozsah do ISO 800/1600, případně 3200 v režimu Pixel+ (kdy se sčítal signál ze čtyř pixelů do jednoho, takže místo např. 80Mpix snímků produkovalo tělo 20Mpix). Jsou podporovány časy závěrky od 1/10000 sekundy po 1 hodinu, je zde 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi rozhraní, USB 3.% i FireWire. LCD je nadále dotykové, s úhlopříčkou 3,2 palce a 1,15 milióny bodů. Celá tato nová CMOSová „zadnice“ je kompatibilní s těly Phase One 645DF+, Mamiya 645 FF+, Hasselblad H1 / H2 / 555ELD / 553ELX / 503CW i starým 501CM, Mamiya RZ67 Pro IID (pomocí adaptéru) a Mamiya RB67 (přímo) a nakonec Contax 645 AF. Phase One už také ohlásilo cenu, ta je stanovena na 24 990 €. Očekávat lze i kit se základním objektivem a cenou někde kolem 1 miliónu Kč.

    Hardwarové novinky

    Konkurenční Hassselblad prozatím jen ohlásil, že něco chystá. Konkrétně přístroj H5D-50c, z čehož jasně plyne 50Mpix rozlišení snímače. Doufejme, že větších rozměrů než 44&imes;33 mm. Švédská legenda se chystá svůj CMOS produkt uvést na trh v březnu.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.1.2014 01:35 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    "dva gigabitové Ethernety" -- asi překlep, ale má jít o 10Gb síťovky.
    31.1.2014 12:19 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    z USB zbylo také pomálu USB 3.%
    1.2.2014 12:28 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    USB na serveru? To by mělo jaké využití?
    little.owl avatar 1.2.2014 14:06 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Klavesnice? ;-)
    A former Red Hat freeloader.
    1.2.2014 14:08 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Klavesnice? Na serveru?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 1.2.2014 14:17 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Ano! My mame USB i na rackovych serverech a obcas se mi to hodi.
    A former Red Hat freeloader.
    Zaatharen avatar 1.2.2014 14:25 Zaatharen | skóre: 16 | Aiur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    USB na serveru se hodí, třeba na KVM, případně na externí disk pro další level zálohování :) A taky třeba pro flashku ze které bootuje VMware eSXi :D
    MY LIFE FOR AIUR!
    31.1.2014 22:08 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    To vypadá jako schopný hardware pro FreeNAS / OpenFiler.
    [:wq]
    Conscript89 avatar 31.1.2014 22:21 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Pokud by to nemeli v chlivku enterprise ;)
    Spis vidim budoucnost arm serveru jako moduly ala blade. Pokazi se -> vymenim za jiny kus, ktery bude mit stejnou konfiguraci jako predchozi diky skrini ve ktere je konfigurovany slot.
    Rozhodne bych ale taky neco takovyho uvital na domaci server, obzvlaste kdyz to bude mit UEFI a nejakou miru standardizace.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    31.1.2014 23:38 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    UEFI by tyhle ARMy měly používat. Minimálně na něm jede referenční deska od AMD (mikroATX, ATX zdroj, DIMM paměti, SATA).
    Conscript89 avatar 1.2.2014 11:04 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Jojo, proto jsem to zminoval, je to videt i na tech jejich materialech co jsou tady v clanku. Ony by ostatne vsechny server-class armv8 zarizeni snad mely mit UEFI, aspon v to teda doufam.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    little.owl avatar 1.2.2014 14:07 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    UEFI je dnes standard, obzvlaste mimo x86 architekturu.
    A former Red Hat freeloader.
    Conscript89 avatar 1.2.2014 20:41 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    No, ja bohuzel zatim videl UEFI jen na x86_64 a EFI na Itaniu. Na ppc64 je openfw, na s390 ten jejich z/OS, z/VM, ale co z toho je vlastne BIOS ani netusim. Na armu (libovolna verze) jsem zatim jeste UEFI (bohuzel) nevidel, Sparc a Alpha netusim a Mips mam akorat na routeru :)
    Mohl bys mi dat tip na nejaky >= armv7 zarizeni s UEFI? Pokud by bylo dobry a smrtelnikovi dostupny, tak bych si ho i poridil :)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    1.2.2014 22:44 dizz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    na (Ultra)Sparcu je Open Boot Prompt.. mam dojem ze to ma s OpenFirmware hodne spolecneho.
    little.owl avatar 1.2.2014 23:57 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    OK, po precteni vasi opovedi beru z podstatne casti moji predchozi odpoved zpet. Kdybych se mel pokusit o reformulaci, rekl bych ze do budoucna bude UEFI standard na konzumne orientovanych platformach, coz se tyka asi krome x86_64 jen ARMv8 a snad MIPS64. Architektury PPC64, s390 ci SPARC si budou asi zit svym zivotem dale, i kdyz UEFI bych tam nevyloucil - UEFI ma v designu HW abstrakci. ARMv7 je pomalu out, muze za to sam ARM, ktery pres dva roky slibu nebyl schopen dodat UEFI implementaci, takze treba druha generace Chromebooku na ARMu pouziva uboot/coreboot i kdyz bylo planovane UEFI (prvni generace na Atomu ma upravene UEFI). Microsoft Surface s ARMem ma UEFI, bohuzel uzamknute SecureBootem. Pak jsou tady boxiky s MIPS64 Longson, ktere maji nejake UEFI, ale pokud neumite cinsky, podporu ci dokumentaci pomalu nedostanete. Dale jsou tu ruzne vyvojove desky, na nichz lze rozchodit Linaro UEFI, ale jsou drahe a casto nestabilni.

    Pockejte na ARMv8, u nichz bude UEFI a zarizeni by mohla byt dostupna.
    A former Red Hat freeloader.
    Conscript89 avatar 2.2.2014 00:20 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Jojo, diky, presne todle jsem si myslel. Atom D510 s UEFI mam, ale to je asi tak vse :) O armv8 a UEFI vim, jen se bojim ze nebude vsude (viz. Apple A7), a ze se tak na to nekteri vyrobci SoC vykaslou. Armv7 si asi zadny nekoupim, ale porad tak nejak pokukuju po Olinuxino A20, ale ta zivotnost...
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    2.2.2014 21:18 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Muhehe. Nedávno byla na LWN (nebo LKML?) bouře ve sklenici vody, jestli ACPI na ARMu je nebo není zlo. O UEFI v mém dohledu nepadla ani zmínka. A teď koukám, že první serverové ARMy mají _samozřejmě_ přibalené UEFI :-D A musím říct, že mi to dává velmi dobrý smysl. Koho v dnešní době zajímá nějaké ACPI. Ne že bych byl z UEFI bůhvíjak nadšený, ale jako uživatele mě zajímá v podstatě jenom tolik, jestli je to zvenčí rukama použitelné.
    [:wq]
    little.owl avatar 2.2.2014 21:27 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    To uzce souvisi, viz zde.
    A former Red Hat freeloader.
    2.2.2014 21:40 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    > Pokud by to nemeli v chlivku enterprise ;) > no jasně, přesně tak...

    Popravdě řečeno... ta sada fičur mi dost připomíná RAIDové SoCy (RoC) z poslední doby. Třeba aktuální generace RoCů od LSI má několik portů 12 Gb SAS / 6 Gb SATA pro disky, paměťový řadič a odhadem jedno nebo dvě jádra PowerPC. Směrem k hostiteli zřejmě jenom PCI-e 3.0. Až na ty integrované porty 10Gb Eth koncepčně velmi podobné železo. Koncepčně takhle vypadal třeba už IOP348 = asi poslední PXA IOP od Intelu. Je fakt, že co jsem viděl NASy, tak snad žádný nejel přímo na nějakém takovém RAIDovém RoCu - NASy mají obvykle PCčkový procesor. Asi je to na ten vrstevnatější provoz vhodné... (těžko říct proč, žeby chybějící MMU? Ještě dneska?) Čili ten vícejádrový ARM s integrovaným diskovým řadičem a 10Gb Eth mi přijde jako zajímavé železo na nějaký stand-alone filer do interní sítě pro větší počet klientů. Škoda že to má jenom SATA, ne SAS. A klidně by mohli pár CPU jader vypustit :-) Nebo tam přidat rozhraní pro přímé připojení NAND Flash...
    [:wq]
    1.2.2014 07:51 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    digitálních zas IQ250 ... USB 3.%
    To budou asi záda, ale čím že se to mají připojovat dál? ;-)
    1.2.2014 12:35 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Celé to zní jako snaha udělat ze zbožného přání plánovačů AMD realitu, zejména v době, kdy velké x86 Opterony stále bojují s Intel Xeony na jejich trhu. Ale uvidíme.
    Už se mluví minimálně dekádu o tom, že je mnohem efektivnější mít více pomalejších jader než méně rychlejších. Myslím že jediné co tomu v mnoha případech bránilo (a bude bránit) je špatně paralelizovaný SW.
    1.2.2014 14:07 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Už se mluví minimálně dekádu o tom, že je mnohem efektivnější mít více pomalejších jader než méně rychlejších
    Tuto myslenku se snazi realizovat delsi dobu UltraSPARCy, ale komercni tahak to zrovna neni.
    Myslím že jediné co tomu v mnoha případech bránilo (a bude bránit) je špatně paralelizovaný SW.
    Myslim, ze toto trapi cim dal min lidi. V pripade serveru se, k vseobecne spokojenosti, vic jader efektivne vyuziva pri konsolidaci hw na nekolik (obcas i desitek) virtualnich stroju, a ze nejdou paralelizovat jednotlive ulohy je tak vice ci mene podruzne, protoze se usetri i bez toho, aby se muselo neco preprogramovavat.

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 1.2.2014 14:11 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Tak to vypada, ze na desktopu AMD bude nabizet jen APU, nikde nevidim nahradu FX rady ...
    A former Red Hat freeloader.
    Zaatharen avatar 1.2.2014 14:30 Zaatharen | skóre: 16 | Aiur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    FX mají být podporovaná pro socket AM3+ až do roku 2015 podle roadmapy. Tenhle rok možná ani nebude refresh, možná ano. Třeba čekají na lepší výrobní proces, možná udělají velké monolitické 6-ti či osmi modulové FXko. Případně nějaké nabušenější.

    Minimálně APU co bude mít osm modulů a nebude mít GPU je na cestě :) Tedy AM3+ se nejspíše zcela opustí.
    MY LIFE FOR AIUR!
    1.2.2014 15:46 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry

    Co zatim byly zpravy tak AM3+ konci .. nahrady by mely byt procesory se stejnou patici jako APU ... prece jen amensi pocet patic je pro vyrobce lepsi + pribude patice pro procesory na jadrech jaguar a jejic následovnicich ...

    USE="-gnome -kde";turris
    2.2.2014 09:45 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Firma o tom, čím nahradí 32nm FX pro socket AM3+ a zda je vůbec něčím nahradí, vytrvale mlčí. Ani drby o ničem nevědí.

    Stejné je to také v případě Opteronů pro sockety C32 a G34 - taky se *vůbec* nic neví.

    Jediná výjimka je, že v SW Opt. Guide se objevilo schéma 16jádrového procesoru (asi na bázi Steamrolleru) s řadiči HT a PCIE 3.0. COž by mohl být nějaký Opteron budoucnosti, ale klidně to může být něco, co mezitím zrušili. Takže skutečně, momentálně se neví nic.
    little.owl avatar 2.2.2014 19:51 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    FX rada je snad udrzovana jen proto, ze plno lidi ma stale boardy s AM3+ socketem a vyplati se jim upgradovat CPU, jinak to nedava smysl, modernizovane chipsety proste nejsou.

    Bohuzel mi neni jasna ani budoucnost FM2+.
    A former Red Hat freeloader.
    3.2.2014 12:22 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    AM3+ se podle mě udržuje proto, už je hotová, desky už mají výrobci taky dávno dodělané a když se pro ní takto dál nic nevyvíjí, tak náklady na udržování té platformy na trhu jsou nízké.

    Náhradu pro ní nedají, tak proč by ji stahovali. Prostě budou FX (Vishera) dál prodávat, dokud to aspoň někdo bude chtít, proto to na těch různých roadmapách trčí až třeba do roku 2015.

    Ohledně FM2+ - v neveřejné (ale asi pravé) roadmapě je na rok 2015 APU Carrizo (jádra Excavator) pro socket FM2+. Ono APU asi bude mít řadič jak pro DDR4, tak pro DDR3 kvůli přechodu, ale v socketu FM2+ bude fungovat jen DDR3 (asi a podle té roadmapy). Pak v další generaci už bych asi čekal nový socket pro DDR4, ale informace o něm neexistují (tedy přinejmenším veřejně na netu tím myslím).
    23.8.2023 04:58 먹튀검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. 먹튀검증
    23.8.2023 04:59 토토사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    I saw a lot of website but I conceive this one has something extra in it. 토토사이트
    23.8.2023 05:00 메이저사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. 메이저사이트
    23.8.2023 05:02 먹튀검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD představila své 64bit ARM Opterony s 8 jádry
    I feel rather privileged to have discovered the website page and look forward to some more pleasurable times reading here. 먹튀검증

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.