abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 847 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3

    30. 3. 2011 | David Ježek | Hardware | 3931×

    Nejzajímavější zprávou pro majitele platformy AM3 je jistě možnost přesedlat na novou generaci CPU „Bulldozer“, jakmile se tyto objeví na trhu a výrobce desky vydá nový BIOS. Dále se podíváme na patrně poslední uvedený Phenom II X4, novou GeForce GTX 550 Ti a také na to, co si firma OCZ pořídila za 32 miliónů dolarů.

    Obsah

    Procesory AMD „Bulldozer“ budou pasovat do socketu AM3

    link

    V posledních týdnech se objevovaly na webech výrobců základních desek jisté náznaky, že budoucí procesory rodiny AMD „Bulldozer“ budou po „jistých úpravách“ pasovat i do stávajících desek se socketem AM3. Nakonec to finálně rozčísl Asustek, který dal jasně najevo, že podpora chodu bude pouze otázkou upgradu BIOSu a potvrzení těchto informací už se také objevilo.

    Rozdíl mezi sockety AM3 a AM3+ je pouze v jednom pinu navíc, který je v socketu AM3 „zalepen“, ale nikde „ani píp“ o tom, že by jej bylo životně nutně k chodu potřeba. Není. Tabulka shrnuje kompatibilitu i přes starší sockety AM2 a AM2+, na ty je třeba pochopitelně již jen zapomenout, éra DDR2 je ta tam a sockety AM2/2+ již nejsou s AM3+ „Bulldozery“ mechanicky kompatibilní.

    Novinkou pro AM3+ bude podle všeho jedna komunikační linka patrně určená pro monitoring teploty procesorových jader, na základě jehož údajů bude jižní můstek SB950 řídit ventilátory. Dále předpokládejme možná novější verzi HyperTransportu, na těchto věcech budou tedy nejspíš Bulldozery v socketech AM3 stávajících desek ochuzeny, ale poběží.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Phenomy II se rozloučí 3,7GHz modelem

    link

    Píše se rok 2011, máme 1/4 roku po uvedení Intel „Sandy Bridge“ a tak již nebude vařením z vody, když se napíše, že Phenomy II, potažmo celá tato generace K10, to mají za sebou. Ještě než ale AMD uvede první „Bulldozery“, čeká nás vedle obligátní politiky zatraktivňování Phenomů II snižováním cen (za což AMD chválím) ještě jeden nový model, a to hned nejvyšší čtyřjádrový Phenom II X4 980 Black Edition.

    Jeho jádra poběží na 3,7 GHz, tedy o 100 MHz výše než u modelu 975, TDP zůstane na 125W limitu, patrně má tedy AMD v rukách několik (mnoho) hodně povedených wafferů. Snad jen škoda, že nejde o 3,7GHz Phenom II X6, kde model 1100T sahá na limit 3,7GHz pouze v Turbo režimu, základem je mu 3,3 GHz. Každopádně model 980 jako každý správný Black Edition procesor bude mít odemčený násobič.

    Intel „Sandy Bridge“ Celeron pro notebooky

    link

    Intel už má svoji poslední generaci CPU na trhu, takže se může zabývat rozšiřováním počtu modelů. Nejnovějším v tichosti uvedeným přírůstkem je Celeron B810, 1,6GHz dvoujádrový procesor „Sandy Bridge“ nesoucí 2 MB L3 cache a nepochybně základní integrovanou grafiku. Vyráběn je samozřejmě 32nm procesem, jeho TDP činí 35 W, lze tedy předpokládat, že jde o méně povedené kousky z křemíkových waferů. Jeho cena je ale příznivá, 86 USD při odběru jednoho tisíce kusů.

    Grafické jádro šlape na 650 MHz, s Turbem až 950 MHz (u CPU části Turbo není), z technologií podporuje pouze Intel Flexible Display Interface (FDI) a možnost připojení dvou monitorů, na Quick Sync Video, InTRU™ 3D Technology, Wireless Display, Clear Video či Clear Video HD zapomeňte. Z hlediska videa tedy bude nutné počítat s tím, že co neutáhne CPU, to neutáhne ani celý notebook, pokud nebude doplněn o nějakou výkonnější externí grafiku v MXM modulu (což bych moc neočekával).

    Každopádně z výstupů i tenhle základní kousek umí DisplayPort, HDMI, SDVO či VGA, operační paměti lze mít ve stroji až 32 GB a co možná bude zajímavé, tento Celeron má TJunction na 100°C hodnotě. Z CPU věcí, o které je Celeron okleštěn, jmenujme HT, VT-d (VT-x zde je), Trusted Execution, AES NI, Anti-Theft, My WiFi, 4G WiMAX či Demand Based Switching. Z konfigurací linek PCI Express jsou podporovány 1×16, 2×8 a 1×8+2×4. Procesor je určen k čipsetům HM65 a QM67.

    Nvidia uvedla GeForce GTX 550 Ti

    link

    Přesuňme se ke grafikám, Nvidia si (před)minulý týden přidala na pažbu jeden zářez, a to zářez poměrně krátký, ne moc hluboký, prostě takový nemastný-neslaný.

    GeForce GTX 550 Ti je mainstreamovým modelem nesoucím 192 CUDA jader, tedy shodně s GeForce GTS 450 či první GeForce GTX 260. Z prvně jmenované pochází také její GPU, GF116 je vylepšenou verzí GF106 (někdo tato vylepšení považuje jen za „facelift formou +10 inkrementu k označení“, ale to není podstatné, v tomto nehezkém období stagnace na 40nm procesu TSMC takto faceliftuje i konkurenční AMD).

    Navýšeny byly však frekvence, základem je místo 783 rovnou 900 MHz s tím, že většina výrobců škádlí kartu někam mezi 950 až 1015 MHz. Patřičně ale také narostla hodnota TDP, v low-endu se zkrátka s TSMC nedaly dělat zázraky a optimalizace výrobního procesu zde tak prakticky nejsou (nebo je možná maže výkonnější tesselační jednotka). Nvidia u tohoto modelu však šalamounsky obešla problém s tím, že 768 MB paměti je málo a 1,5 GB zase zbytečně prodražuje kartu.

    GeForce GTX 550 Ti totiž podporuje hybridní konfiguraci paměti, kdy je na 192bitové sběrnici sice navěšeno 6 čipů GDDR5, ale čtyři mají poloviční velikost než zbývající dva – asi nepřekvapí, že se stejně hned objevili výrobci nabízející rovnou „plnotučnou“ 1,5GB variantu této karty.

    GeForce GTX 550 Ti rozhodně díru do světa neudělá, Nvidia klidně mohla zůstat u GTS 450, která se v OC provedeních mimochodem (do)prodává za hezkých zhruba 2 200 Kč. GTX 550 Ti vás vyjde na 3 000 Kč a o 36 % lepší asi nebude. Každopádně pokud pokukujete po nové GeForce, možná to není úplně špatná volba s ohledem na to, že oproti základní GTS 450 nese přeci jen dvojnásobek paměti na o 50 % širší sběrnici. Příště si povíme pro změnu o GeForce GTX 590.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    OCZ koupil korejského výrobce SSD řadičů Indilinx

    link

    Společnost OCZ i dalším krokem potvrzuje, že to myslí s SSD vážně. Není to tak dávno, co odstavila výrobu paměťových modulů (ve více vzdálené minulosti zařízla většinu produkce zdrojů PC Power & Cooling, kdy stejnojmenného výrobce před pár lety koupila) a jasně prohlásila, že se primárně soustředí na SSD. Ačkoli na řadě svých produktů z této oblasti používala a používá řadiče jako SandForce, hodlá si do budoucna tyto věci řešit ve vlastní režii a tak koupila pět let starou jihokorejskou firmičku Indilinx, jejímiž hlavními a stěžejními produkty jsou SSD řadiče Barefoot.

    Indilinx má v tuto chvíli ve vývoji novou generaci SSD řadiče s kódovým označením „Jet Stream“, který již bude plně podporovat 6,0Gbps rozhraní SATA, jež se stále více ukazuje jako limitující prvek pro SSD. Již řada Barefoot podporovala jak všechny běžné prvky, tak příkaz Trim, jinak se dá také očekávat, že i Jet Stream bude postaven na architektuře ARM.

    Nákup vyšel OCZ na přijatelných 32 miliónů dolarů, musí však ještě projít schválením všemožnými úřady, což by mělo proběhnout v nadcházejících týdnech.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.3.2011 10:03 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3

    V prvním odstavci o Phenomech II bych prohodil K10 generace, v druhém odstavci je velké "Z" místo malého v GHZ.

    V druhém odstavci o Nvidii přebývá "c" v nesoucícm.

    Ravensun avatar 30.3.2011 11:00 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    Když to neumí VIdeo HD, tak nač tam to HDMI teda je? Jako lepší DVI-D?
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    3.4.2011 13:48 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3

    Jj, pres HDMI muzes procpat DVI-D single link a je to jen otazka kabelu (zvuk v HDMI muze udajne zpusobovat problemy, ale este se mi to nestalo). Takze pro zarizeni s rozlisenim do 1920x1200@60Hz je to v suchu a narocnejsi zobrazovadla vetsinou umej uz primo HDMI nebo DisplayPort, takze to neni problem.

    30.3.2011 12:58 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    Prosim autory, aby se sloveso "soustredit se" naucili pouzivat jinak nez v infinitivu. Misto "bude se soustredit" tedy "soustredi se"
    30.3.2011 13:12 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    A to ti jeste hodne lidi namitne, ze tam ma byt soustredovat... /podle me to uz ale neviditelna ruka uzu akceptuje/
    30.3.2011 13:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3

    "Bude se soustřeďovat" je logicky správně, ale zní to hrozně. Ale pořád je to lepší než "bude se soustředit", což zní hrozně a navíc je to ještě logicky špatně.

    Ale já jsem na ty novopatvary všeobecně citlivější, než je běžné. Pokaždé, když čtu "všichni uživatelé musí upgradovat", ježí se mi chlupy na zádech, přestože většina lidí už to dávno akceptovala a mnozí už používají i zvěrstva typu "oni ví".

    3.4.2011 14:07 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    "Bude se soustřeďovat" a "bude se soustředit" ma podle me i malinko jinej vyznam nebo mozna pouziti. To prvni bych pouzil v kontextu "Francouzska armada bude soustredovat svoje jednotky okolo Benghazi. Ropa hybe svetem." a to druhy "Pepa se bude soustredit na algebru nebo ho vyrazej ze skoly".

    PS: Neberte me uplne vazne. Jsem starej negramota co skripe zubama kdyz na TV Noha pouzivaj "lidi" místo "lidé". Taky rostu ze slova farmář. Mozna i kvuli tomu, ze zemedelci stavkujou, ale farmari se podle novin staraj o blaho statu... :-D
    3.4.2011 14:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    Pozor, "soustřeďovat" a "soustřeďovat se" není totéž.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.3.2011 13:50 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    Dal jsem tam soustředí se, ale to mi zní jako odkaz na současnost a ne na budoucnost. Slyšeli jste, že by někdo někdy řekl třeba: "Neruš ho, on se soustřeďuje."? Každý řekne "soustředí" a z toho pak vyplyne "bude soustředit".

    Tady už pravidla trochu utíkají tomu, jak se co používá a vnímá.
    Voty avatar 30.3.2011 16:05 Voty | skóre: 12 | blog: gemini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Bulldozery od AMD i pro socket AM3
    Je fakt, že to z toho není úplně zřetelné, že jde o budoucnost. Osobně v takových případech používám složitější opis, kdy se snažím zasadit sloveso do kontextu. Zde by mohlo být "... a jasně prohlásila, že do budoucna se primárně soustředí na SSD", nebo lze použít "v dalším vývoji", nebo "pro další roky".

    A vždy lze použít náhradní sloveso, kde konflikt nehrozí :) Třeba "... a jasně prohlásila, že se primárně zaměří na SSD", nebo "bude zaměřovat". Zde je IMHO obojí správně.
    Jednu rozbil a tu druhou ztratil.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.