abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL

    1. 4. 2011 | David Ježek | Hardware | 3578×

    Hlavní novinkou minulého týdne, která se reálně dostala do prodeje, byla nepochybně nová duální grafika od Nvidie. Vedle ní se podíváme také na jednu zajímavou dokovací stanici pro pevné disky, dvě BDXL mechaniky pro až 128GB Blu-ray disky a také na chystaný čipset Intel Z68 v podobě první uniknuvší základní desky.

    Obsah

    Intel Z68 v podání desky MSI

    link

    Zatímco Intel P67 je ryze mainstreamový čipset pro Intel „Sandy bridge“ s omezenou škálou vlastností, Intel Z68 zamíří o něco výše. Bude v sobě kloubit něco z P67, něco z H67 a celkově půjde o poměrně sympatický čipset, zejména tím, že jeho příchod je až po vyřešení problémů s jedním vadným tranzistorem (ač někteří výrobci, včetně MSI, budou i tyto desky značit dodatkem B3 v názvu).

    Zatímco P67 uměl vzít z procesoru 16 linek PCI Express a dát je desce k dispozici v konfiguraci 8+8, byl to H67, který uměl využít integrovanou grafiku v CPU a vyvést na záslepku výstupy. Z68 toto zkombinuje. Očekávejme tak dva až tři sloty PCI Express ×16, kdy první dva budou živeny přímo z CPU a třetí podle všeho ze samotného čipsetu a rozhodně nebude mít více než 8 linek, spíše jen 4 linky (pro řadiče ale stačí).

    MSI na své desce Z68A-GD80 (B3) nese i doplňkové napájení PCI Express slotů v podobě 6pin PCIe konektoru na desce, přidává dva dvouportové řadiče USB 3.0 a dvě gigabitové síťovky. Je zde i přídavný diskový řadič, takže 6,0Gbps SATA portů jsou hned tři kousky, kdy jeden je kombinovaný s eSATA. Napájení MSI u tohoto modelu realizovala jako 15pinové.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    GeForce GTX 590

    link

    Netrvalo to ani moc dlouho, dle některých neoficiálních zdrojů Nvidia záměrně urychlila uvedení GeForce GTX 590, aby se Radeon HD 6990 na trůnu nejrychlejší karty moc neohřál. Jakkoli by ale věta mohla evokovat, že GeForce GTX 590 je rychlejší, není to zcela pravdou, stejně jako není pravdou, že Radeon HD 6990 je nejrychlejší. Obě společnosti na toto téma již vedou „blogovou válku“, já bych se přikláněl nechat to koňovi a rozhodovat se podle toho, která značka je vám milejší. Obě karty jsou brutálně rychlé, ale také brutálně „žerou“ a slušně hlučí za běhu (ač Nvidia má svoji kartu opravdu velmi výrazně tišší), nicméně jak pro duální Nvidii běžící na principu SLI, tak duální Radeon, běžící na principu CrossFire, platí, že v Linuxu si jich moc neužijete.

    Každopádně k parametrům. Ty shrnuje tabulka, GTX 590 dostala do vínku dvě plně aktivní GPU GF110, za jejichž výrobou stále stojí TSMC se 40nm procesem. Takty jsou oproti GeForce GTX 580 znatelně sníženy, aby se karta s TDP dostala do přijatelných mezí. Nvidia uvádí tuto hodnotu na 365W úrovni, tedy ani nevyčerpává 375W limit daný napájením 2×8pinů (možná je to rezerva pro OC verze karet, opět to považuji za zcela irelevantní).

    Krátce po uvedení se objevily vážné problémy, kdy s ovladači dodávanými na CD s grafikou bylo možné při zvýšení taktů a napětí pomocí dostupných utilit přivést kartu k smrti. Nvidia zareagovala rychle a limity hned s další verzí ovladačů srazila. Ale v Linuxu je to, opakuji, jedno. Jak Nvidia přistupuje k vývoji ovladačů, jste si mohli přečíst předloni.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Vodní bloky pro GeForce GTX 590

    link

    Přestože má GeForce GTX 590 celkem slušný chladič, je jednou z těch karet, u kterých se více než sluší uvažovat o vodě. Již byly představeny celkem tři vodní bloky pro tento typ, které jasně ukazují, že Nvidia svůj vzduchový chladič vybalancovala na optimu blízký poměr hlučnosti/výkonu. Jak EK Water Blocks (na fotografiích) s blokem EK-FC590 GTX, tak Koolance s VID-NX590 a Danger Den (video) se svým DD-GTX590 se shodují na možnosti srazit provozní teploty GPU o desítky stupňů.

    EK Water Blocks udávají pokles až o 50° C, Danger Den zase udržení karty na teplotě 42° C, což s ohledem na regulaci referenčního vzduchového chladiče na 90°C teploty GPU sedí dokonale. Dá se předpokládat, že toto i výrazně prodlouží životnost napájecích obvodů, o které bych se bál spíše než o GPU samotné. Každopádně Nvidia si s PCB a návrhem poměrně vyhrála, karta může být tak malá i díky 12vrstvému PCB a výrazně silnějším měděným spojům na něm (jak to aplikují mnozí výrobci na svých základních deskách.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dokovací stanice Sharkoon pro 4×HDD s USB 3.0 i eSATA

    link

    Sharkoon Technologies začala s dokovacími stanicemi s rozhraním USB 3.0 prakticky hned v době, kdy se první řadiče USB 3.0-SATA objevily na trhu, takže tento produkt se dal čekat záhy. Sharkoon SATA QuickPort Quattro je parádní záležitost pro všechny, k nimž chodí kamarádi pro data s pevnými disky po kapsách bez nějakých USB boxů či čehokoli podobného. Do dokovací stanice jednoduše nastrkáte až 4 pevné disky, stanici samotnou pak můžete k PC připojit přes USB, stejně jako eSATA. Pouze u eSATA je omezení, které vyžaduje, aby pro více disků podporoval řadič v počítači Port Multiplier, u USB 3.0 si stanice řeší vše sama.

    Aktuálně výrobce udává podporovanou kapacitu až do 3 TB, což je „shodou okolností“ aktuální limit velikosti disků. Osadit lze jak 3,5palcové, tak 2,5palcové disky, každý má vlastní tlačítko power i indikaci chodu. Napájení je řešeno samozřejmě vlastním zdrojem, o chlazení se stará dvojice manuálně regulovatelných ventilátorků. Za tuhle sympatickou dokovačku chce Sharkoon 100 Euro.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dvě externí vypalovačky BDXL

    link

    I v závěru ještě zůstaneme u úložných zařízení pro domácnosti. Shodou okolností se na japonském trhu objevují hned dvě nové externí slim mechaniky, které vedle čtení a zápisu všemožných CD a DVD formátů zvládají i Blu-ray včetně nejnovější BDXL varianty 3vrstvých disků o kapacitě 100 GB a čtyřvrstvých s kapacitou 128 GB.

    Buffalo BRXL-PC6U2 umí na BDXL zapisovat 4×, BD-RE pak 2×, na běžné Blu-ray disky SL i DL pak 6×. Rychlosti pro DVD jsou dle typu maximálně 8×, s CD si poradí 24×, to vše za v přepočtu 4 800 Kč. Na mechanice jsou sympatické v těle schované USB kabely – jsou hned dva, aby měla dostatečné napájení pro svoji činnost.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Parametrově v podstatě shodně je na tom vypalovačka BDXL BRP-U6X od I-O Data, která bude mít i podobnou cenu. Nedá se než nepovzdechnout, že tyhle technologie, pokud se k nám kdy vůbec dostanou (vzpomeňme na 12× DVD-RAM, které se u nás nikdy neobjevilo, a tak pouze pár šťastlivců a jedna česká redakce vlastní několik kousků médií Maxwell dovezených přímo z Japonska :-)). BDXL je v tuto chvíli primárně japonskou záležitostí, na druhou stranu když se člověk podívá na ceny běžných 25GB BD-R SL či 50GB BD-R DL disků, pak odhad ceny 128GB BDXL-R nedává dojem, že by to bylo v Česku vůbec reálně prodejné s ohledem na stále klesající ceny HDD.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.4.2011 08:00 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL

    V posledním odstavci o GeForce GTX 590 bych přidal čárky okolo "opakuji" - Ale v Linuxu je to, opakuji, jedno.

    V první větě druhého odstavce o vodních blocích chybí "n" v 50°&bsp;C.

    1.4.2011 17:16 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    On ještě někdo vypaluje?
    1.4.2011 21:56 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    První co mě napadlo při pohledu na titulek. Nechápu. Marketing BluRay musí (nejen vypalovačekú stát asi hodně, protože je třeba lidi přesvědčit, že potřebují FullHd, 3d, obrovskou kapacitu atd.
    2.4.2011 16:24 MiF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    Na zálohování citlivých dat je BD ideální médium, DVD a CD jsou moc malé, DAT pásky a HDD nepřežijí EPM impulsy.. Takže ze současných dostupných technologií zbývá jen BD.
    3.4.2011 00:57 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    Hm. Hlavně, že moje některé 3-4 roky staré CD-DVD už nejdou přečíst. To je fakt spolehlivost.
    3.4.2011 10:34 Stanislav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    To mě taky hnedka napadlo ... tušíte někdo něco o životnosti dat na BlueRay (nemusí být XL)? Skoro si myslím, že na dlouhodobé uložení obětuju můj věrný 80 GB disk od IBM a budu doufat, že za deset let a později bude k sehnání řadič ATA ... ;-)
    Matelko avatar 3.4.2011 11:26 Matelko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    Co s nimi děláte? Mám i 6 let DVD-R a několik přes 10 let CD-R (vše různé značky) a zatím úplně bez problémů. !! No tedy zatím !! Snad jim to vydrží.

    Ale ani u nikoho známého jsem se zatím nestřetl s tím, že by mu nešlo přečíst starý pálený DVD nebo CD pokud nebylo poničeno mechanicky: zedřený, prohnutý-častá závada při nevhodným skladování a u trafikových dvd, dá se narovnat pod štosem rovných v té kulaté krabičce na 25-100ks trvá to delší dobu, ale funguje to.

    Často za nečitelnost může poškozená mechanika, jemný prach (nejhorší je ze zdí pokud se něco doma předělává), cigaretový kouř a větší vlhkost v ovzduší není zrovna jejím přítelem.
    9.4.2011 23:27 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    tak to naopak mate vy velke stastie. v mojom okoli sa s tym stretol prakticky kazdy. ja sam som mal cd pekne ulozene a ked som ich po rokoch chcel precitat, bolo viacero suborov necitatelnych. takto si spolahlive zalozne medium nepredstavujem. a ked si predstavim tie davy ludi co si takto zalohuju fotky a ine osobne / cenne data je mi ich luto. :-/
    stativ avatar 3.4.2011 19:54 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dvě externí vypalovačky BDXL
    Záleží na značce. Třeba svého času rozšířené Gigamaster mi pravidelně odcházely po ca 1 roce, Imotion byly některé taky dost bídné. Zato tu mám naprosto bezchybné CD Traxdata, kterému je ca 15let (možná i víc). CD od Sony mi taky zatím drží všechny.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.