abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 761 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    14. 1. 2016 | David Ježek | Hardware | 5471×

    Pro mnohé je nejžhavější novinkou z období letošního CESu pro desktopy právě nový monitor od Dellu. Ač jde zatím o první superdrahou vlaštovku, je jasné, že LCD monitory se nyní nacházejí tam, kde CRT v samotném závěru 20. století: na počátku svého konce. Další témata nechybí…

    30palcový OLED monitor Dell UltraSharp UP3017Q

    Ještě relativně nedávno bych nepředpokládal, že to přijde tak brzy a rovnou v takových parametrech. Dell opět dokazuje, že umí posouvat hranice zajímavým způsobem. UltraHD monitor s úhlopříčkou 30 palců a OLED displejem o rozlišení 3840×2160 je toho jen dalším důkazem.

    Za své tak berou parametry obvyklé pro LCD monitory. Pro představu, kdyby šlo o řekněme IPS LCD s LED podsvícením, tak bychom mohli očekávat parametry na úrovní základního kontrastu ±1000:1 doprovázeného údajem o tzv. „dynamickém kontrastu“ v miliónech ku jedné, odezvou někde kolem 5-6 ms (pro ideální nenáročný přechod šedá-šedá) a poměrně slušné barevné pokrytí blížící se často 100% rozsahu barevného prostoru AdobeRGB.

    HWN

    OLED od Dellu nabízí už v základu kontrast 400 000:1 zobrazitelný najednou, odezvu na hodnotě 0,1 ms (tedy řádově lepší než LCD) a 100% pokrytí AdobeRGB, resp 97,8% pokrytí barevného prostoru DCI-P3. Další parametry zatím neznáme, ale tohle je prostě tak výrazná technologická změna, že pokud OLED drží správně barevnou věrnost, máme tu první monitor, který je tím nejlepším jak pro fotografie či video, tak klidně pro hry či běžné surfování po internetu.

    Jen dvě věci kazí dojem. Tou první je obligátní technologické omezení OLEDu, ne nepodobné plasmovým displejům starších TV, a sice nutnost bránit se vypalování statického obrazu. To zajišťuje blíže neupřesněná forma „pixel shiftingu“. Druhou technologickou věcí je neuvedený komentář k životnosti panelu, zejména modrých pixelů (pouze můžeme doplnit, že životnosti jistě díky přítomnosti čidla prospívá automatické vypínání displeje pokud před ním nikdo nesedí). Toto se tedy teprve vyjasní a uvidíme, jaká reálná záruka bude tento monitor doprovázet (očekávejme nejméně 3 roky, možná 5 let). A třetí drobností na závěr je cena, která je stanovena na 4999 dolarů, což je v přepočtu zhruba 125 tisíc Kč. Nový OLED monitor Dellu se objeví na trhu na přelomu března/dubna.

    Lenovo a Hewlett-Packard přichází s notebooky s OLED displeji

    A s organickými LED ještě nekončíme. Dva přední výrobci notebooků totiž ohlásili na CESu své nové modely, u nichž lze vedle „standardních“ LCD variant navolit i konfiguraci s OLED displejem.

    V případě Lenova jde o notebook (či možná trefněji řečeno ultrabook / tabletobook 2-in-1) ThinkPad X1 Yoga. Tenhle 14palcový stroj používá pochopitelně platformu Intel Skylake, a to v řadě nabízených variant až po model Core i7-6600U, což je ULV dvoujádro s HT a samozřejmě integrovaným GPU. Podporováno je až 16 GB RAM, až 1TB M.2 NVMExpress SSD úložiště (To má na svědomí Samsung) a spousta dalšího pro tuto třídu typického vybavení včetně LTE modemu. Nejvyšší konfigurace je možná s OLED displejem o rozlišení 2560×1440. Celý stroj má tloušťku 1,7 cm a váží 1,3 kg.

    HWN HWN

    Hewlett-Packard zvolil konfiguraci ještě menší. Jeho menší varianta notebooku Spectre x360 je na tom podobně jako Lenovo, ale OLED displej se shodným rozlišením 2560×1440 má menší úhlopříčku 13,3 palců. Jinak jsou možnosti konfigurace do určité míry podobné.

    Obecně tak platí, že letošek bude ve znamení příchodu OLED displejů i do segmentů, kde se zatím příliš neobjevovaly.

    APU rodiny AMD Zen i s podporou HBM pamětí

    HBM paměti jsou sympatická věc zejména z toho hlediska, že zaberou velmi málo místa a pro APU tak jde o poměrně zajímavé vylepšení. Lepší než svého času on-board 128MB DDR3 paměť na základních deskách pro GPU v čipsetech řady 780/790. 14nm FinFET architektura Zen by měla dostat HBM v provedení s propustností 128 GB/s, čímž doufám skončí veškeré námitky odpůrců AMD argumentujících správně tím, že Intel u nejvyšších integrovaných grafik Iris Pro nějakou tu embedded paměť s velmi pozitivním vlivem na výkon nabízí.

    HWN

    Nechme se tedy překvapit, jaké varianty Zenu tu či onu konfiguraci HBM (či HBM2?) nabídnou. Asi lze předpokládat, že tohle AMD přinese pro mobilní segment, nicméně já bych to rád viděl i v desktopech. Pokud se totiž Zen povede po CPU i GPU stránce a navíc přijde rovnou s HBM, pak to bude hodně solidní základ pro upgrade řady dýchavičných strojů C2D první generace (či nedejbože starších), z hlediska Linuxu i s ohledem na předpokládanou podporu v ovladači AMDGPU. Jestli to ale Zen s HBM stihne na trh letos, nebo až v roce 2017, to si asi netroufá odhadovat nikdo nezainteresovaný.

    Zen dostane nový tichý chladič

    Takovou třešničkou k tématu je představení nového „BOXového“ chladiče pro Zen, který v kombinaci s úsporností 14nm FinFET čipů vyústí ve velmi tichý chod a kdo ví, možná až absenci potřeby vůbec nějaký lepší chladič pro Zen dokupovat. AMD se pochlubila chladičem s kódovým označením Wraith, který je navržen pro procesory s TDP až 125 W. Samozřejmě ale platí obligátní: jakýkoli BOX chladič prodražuje balení APU pro ty, kteří chtějí chlazení řešit jinak.

    // VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=soc5x_4IACQ

    Nvidia Drive PX2: ARM CPU a Pascal GPU pro auta s AI

    Jedním z nejvíce viditelných témat poslední doby, takže i CESu 2016, je vývoj autonomních automobilů. Tesla hovoří o tom, že za dva roky budou její auta schopna brázdit silnice prakticky sama, nové BMW řady 7 umí samo parkovat, držet pruh i měnit rychlost podle značek u silnice… a všechny tyhle věci musí pohánět nějaký výpočetní systém. Nvidia se s řadou Tegra dere do automobilového průmyslu už mnoho let (ostatně právě s Teslou úzce spolupracuje), takže nový systém Drive PX2 není ani tak překvapením, spíše sympatickou evolucí a jedním z prvních náhledů na příští generaci GPU.

    HWN HWN HWN

    Samozřejmě nejde o nic kalibru hi-end GPU s 10+ miliardami tranzistorů, nicméně i tak kombinace dvou ARMů se dvěma GPU v uzavřeném boxu je 250W systémem s vlastním vodním chladičem.

    Drive PX2 je postaven kolem ARM CPU s celkem 12 jádry, kdy osm jader v prvním čipu jsou generická typu ARM Cortex-A57, doprovázená čtveřicí firemních Nvidia Denver CPU jader ve druhém čipu. Doprovází je dvojice GPU rodiny Pascal bez bližšího upřesnění, snad jediné významné, co můžeme dodat, je použití 16nm FinFET výroby čipů u TSMC. Celek dosahuje výpočetního výkonu 8 TFLOPS a řadu úloh umí spočítat rychleji než aktuální top grafika Nvidie, GeFoce Titan X. Tento systém nyní prochází závěrečným laděním, výrobcům bude k dispozici koncem tohoto roku.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    mirec avatar 15.1.2016 08:33 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    Problémy so životnosťou OLED už sú vyriešené? Nevypáli po 5 rokoch používania systémový panel na OLED duchov?

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    15.1.2016 09:10 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Tak nejak pochybuju, ze to nekdo bude resit. Dnesni trend je zahodit zarizeni po dvou, trech letech a koupit nove.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    15.1.2016 09:57 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Leda tak trend vypalanych mozku ... normalni lidi si kupujou veci s tim, ze jim 20let budou slouzit. A dost pochybuju ze kdokoli z tech, co maji doma treba plasmu, ji bude v pristich 10-15 letech menit, protoze nic lepsiho nesezenou.

    Dtto majitele LCD, ano, vyrobci jsou zoufali, protoze jim ty jejich kramy nikdo nekupuje, o to min se budou kupovat, kdyz jejich zivotnost je zcela miziva. Specielne pak v oblasti PC, kde se nekupuje ani jiny HW, proste proto, ze neni o nic lepsi, nez ten 10let stary - drtiva vetsina uzivatelu nepotrebuje a nijak nepozna oneco vykonejsi CPU nebo GPU.
    pushkin avatar 15.1.2016 10:55 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    15.1.2016 11:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    protoze jim ty jejich kramy nikdo nekupuje, o to min se budou kupovat, kdyz jejich zivotnost je zcela miziva

    Tohle čtu pořád dokola, ale reálná zkušenost tomu tak úplně neodpovídá. Zoufalý jsem u televize akorát z toho, že po devíti letech pořád nejeví sebemenší známky toho, že by chtěla umřít, takže pořád nemám záminku, abych si konečně koupil novou s větším rozlišením a obrazovkou. :-) Pračku jsem loni nahrazoval po čtrnácti letech provozu, mikrovlnku letos po patnácti. Ledničku máme sice zatím "jen" asi 8 let, ale tu už měl pár let někdo před námi. Low-end notebook, který se měl podle místních mudrců rozpadnout nejpozději po dvou letech, má pět a půl a pořád mu nic není. Mobilu je po pěti letech lehce ošoupaný a krytka konektoru nabíječky odpadla od pásku, na kterém má po odklopení držet (ale když se zavře, tak pořád drží).

    Jediné, co potřebuje každý rok nejméně jednu opravu, je plynový kotel, ve kterém je naopak elektroniky minimum (a ze všech těch oprav se jí týkala jen jedna).

    A neodpovídejte mi, prosím, že "jo, tehdy se to ještě dělalo pořádně". Přesně totéž jsem totiž slýchal už před těmi 10-15 lety.

    mirec avatar 15.1.2016 11:46 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    Každoročná oprava plynového kotla? To je divné, ten náš má skoro 20 rokov, elektroniky celkom dosť (riadenie / diagnostika cez rs232 ...) a má za sebou dokopy 0 opráv.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    15.1.2016 11:58 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Asi myslel povinnou odbornou prohlídku-údržbu.
    mirec avatar 15.1.2016 12:01 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    To je možné, u nás je to povinné zo zákona. Ja si pod slovom oprava predstavujem niečo trochu iné.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    15.1.2016 22:09 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    No po záruce dělám prohlídky plynového kotle jednou za 2 roky a typicky technik kotel vyluxuje, pečlivě vyčistí výměník a proměří, případně lehce zreguluje tlaky, 20 min a 1000K. žádná další oprava za 10 let.
    15.1.2016 22:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Já ale vůbec netvrdím, že je to typická vlastnost všech plynových kotlů. Sám znám spoustu lidí, kteří jsou na tom jako vy. Holt neznalost a neprozíravost (nechal jsem to na developerské firmě), teď už vím, že ať už můj příští kotel bude jakékoli značky, zcela určitě to nebude Baxi.
    24.1.2016 14:16 solipso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Já mám ve svých nemovitostech kotle Baxi a Feroli. Na jednu opravu Baxi připadá tak 5 oprav Feroli. Příští kotle ovšem budou Wolf. Těch provozuji 5 už 18 let a oprava nebyla ani jedna.
    15.1.2016 12:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Něco z toho by se dalo zahrnout pod údržbu, ale většina jsou opravdu opravy. Většinou jde sice o relativní drobnosti, ale i tak to naštve.
    1.2.2016 22:55 Jindrich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Náš měl první opravu po 40 letech. Rozebral jsem el. mag. ventil, nechal převinout za 900 Kč cívku s přepáleným drátem (32000 závitů hodně slabého vodiče, bez navíječky to člověk neudělá), vše složil a fungujeme dál. Čištění dělám jednou za tři roky sám. V prosinci zakoupena nová Destila za 20 tisíc Kč do foroty, už se nebudou smět prodávat. A kondenz si můžou narvat do špic.
    17.1.2016 14:55 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Michale, ne každý je jako my, kteří strávíme výběrem vhodněho a trvanlivého HW o něco delší čas a jsme odměněni vícenásobnou dobou životnosti při plné funkčnosti. Nicméně národ český je šetřivý, někdy bohužel ne na správném místě. Pak platí, že při vyšší penetraci nabídky HW s kurvítky než bez nich zákonitě klesá životnost a zhoršuje se funkční průběh v jejím rámci. Rozhodně bych s nákupem OLED zobrazovadel nespěchal, protože letos se nejen vyvíjí HW, ale bude se dramaticky vyvíjet i finanční systém. Vylhaná finanční a ekonomická data mají velmi nebezpečný efekt růžových brýlí...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    17.1.2016 15:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    Sam Vimes boots theory of socioeconomic unfairness :-) (Ale ne tak úplně, protože u výrobků, o nichž tu byla řeč, ten cenový poměr není ani zdaleka tak dramatický.)

    Co se OLED týká, zatím to beru jako zajímavou technologii, která se už prosadila u malých panelů (foťáky, mobily), ale pro televize je to zatím spíš proof of concept s nejistou životností a cenami několikanásobnými oproti tomu, co jsem ochoten za televizi zaplatit. Takže spěchat rozhodně nebudu, tím spíš, že z vývoje OLED panelů pro televize zatím vycouvali všichni výrobci kromě jednoho, ke kterému mám dlouhodobě nedůvěru.

    21.1.2016 22:20 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Jenze OLED ma nulovou zivotnost zadratovanou od prirody. Zatim nejlepsi kousky meni znatelne barevnost uz po roce pouzivani. Moje LCD me pred +- 10 lety stalo cca 30k, a (zatim) nejevi zadny problem. To sice neznamena, ze nemuze za hodinu umrit, ale rozhodne bych ho nenahrazoval nejakym TN smejdem za litr, natoz OLED smejdem, kterej by byl za rok zralej do popelnice.

    Ostatne, presne stejne mi prijde naoprosto chore, mit "mobilni" telefon, ktery se musi 3x denne nabijet. Mobilita jak prase.
    kyknos avatar 21.1.2016 22:28 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    nulovou zivotnost? sakra, to se nevyplati ani zapinat :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jendа avatar 15.1.2016 20:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    normalni lidi si kupujou veci s tim, ze jim 20let budou slouzit
    Kde se takové věci dají koupit? (Pračka, lednička, myčka -- počítače na 20 let nepotřebuju, mezitím bude výkon a poměr spotřeba/výkon o řád jinde)
    Fluttershy, yay! avatar 15.1.2016 20:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Mě by spíš zajímalo, kde rostou ti normální lidé.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.1.2016 22:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Kde se takové věci dají koupit? (Pračka, lednička, myčka

    Pokud místo dvaceti let stačí 10-15, pak v naprosto běžných obchodech - Mall, Alza, … Mikrovlnka byla tuším z R+R Planeo, ale to jen proto, že ji zrovna měli levně ve výprodeji, stejný model se prodával i kdekoli jinde.

    Jendа avatar 17.1.2016 17:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Dobře, tak kromě „kde se dají koupit“ ještě potřebuju vědět „jak poznám, které z nabídky Mallu to jsou“. Například nám a prarodičům odešly po pěti letech postupně tři pračky různých výrobců.
    17.1.2016 20:55 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    To je asi hlavní problém. V podstatě se to poznat nedá. To jestli někde uvnitř se ušetří na materiálu a tím pádem se sníží životnost se nepozná. Jediné, co je ale dost pofiderní měřítko je věřit značce. Tedy třeba u praček, že Miele bude lepší než zbytek, že AEG se bude také spíše snažit o kvalitu, a většina ostatního bude spotřebák. Možná se pár značek o kvalitu stará, a hlídají si pověst. (a nebo také šetří podobně jako Intel se svou destičkou pod procesor.) Osobně měl jsem Philco 24, let a teď mám 6 let AEG a opravy tedy moc nebyly třeba.
    19.1.2016 19:21 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Casto plati, ze cim vacsia hmotnost, tym kvalitnejsi vyrobok. Funguje to pri PC zdrojoch, audio komponentoch, reproduktoroch. Mohlo by to fungovat aj pri prackach.
    Jendа avatar 19.1.2016 19:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    17.1.2016 14:47 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    +2
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    15.1.2016 11:08 Kejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Obraz se nam vypalil zatim do kazdeho bezneho monitoru nezavisle na technologii.
    mirec avatar 15.1.2016 11:12 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    Možné to je, ale na mojom 13-ročnom LCD zapnutom každý deň minimálne 8 hodín s panelom na tom istom mieste žiadne viditeľné poškodenie.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    15.1.2016 16:22 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Opravoval som desiatky LCD monitorov - niektore bezia aj viac ako 8h denne, ale v noci sa vypinaju. "Vypaleny" obraz som videl len na jednom - a aj to mam podozrenie, ze bola nejaka elektricka zavada v LCD paneli. Nebolo to velmi vidiet, tak som to neriesil.
    16.1.2016 14:24 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Videl jsem 4 vypaleny lcd, shodpu okolnosti vsechno delly.. Tri nonstop zaply v serverovne jeden novej zpicenej behem roku u desktopu.
    pushkin avatar 16.1.2016 19:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Na rovinu - LCD od DELLu jsou dost sra*ky a ani náhodou bych si je nekoupil. V práci mám dva kusy ze stejné série (!) na jednom počítači jako big desktop a každý má o několik odstínů jiné podání barev. To by jeden blil.
    20.1.2016 11:30 kostitraska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    To by blili i dva, velebnosti.
    21.1.2016 22:26 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Dell prodava monitory v nekolika radach, a kdyz si koupis to nejlevnejsi co ma, tak to proste podle toho vypada. Jsou to proste zobrazovadla do kanclu, a nic vic se od toho neda cekat.

    Kdyz si koupis slusnejsi kousek, tak jde v dany cene spis o velice naprumerny kousky, s tim, ze pokud hledas konkretni parametry, musis si pohlidat i konkretni serii, protoze v ramci modelu muzes mit uvnitr i zcela jiny HW. Ale to neplati jen u Dellu, to plati zcela obecne.
    15.1.2016 22:16 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Také nepozoruji žádné vypálení. Na mém HP LP 2065 mám backlit 13289 hodin power 61324 hodin a pořád je obraz dost dobrý. sice je to horší než na EIZO S2243W (ten už má také přes 7000h) ale pořád dobrý. A tak dalších 5 let ještě oba vydrží. (Ale na OLED u mobilu Samsung omnia II byl vypálený obrázek tak za 2 roky a to určitě svítil hodin max tak 400.)
    17.1.2016 14:57 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Gratuluji k anomální zkušenosti. Pojem "vypálený monitor" za čtvrtstoletí v IT u sebe neznám a v širokém okolí jsem, pravda, jeden takový viděl...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    15.1.2016 11:27 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Letos přijdou 40" OLED TV. Stejně jako LED 4K TV, i OLED může být monitorem, není nutné aby se jmenovala "monitor", rozdíl veškerý žádný (pokud nejste hráč a nezajímáte se o milisekundy lagu). Samozřejmě, některé hlavně starší TV na trhu mají "crippled" HDMI 2.0 port, místo 4:4:4 mají jen 4:2:0 standard. Bohužel, spolehlivá evidence modelů s "crippled" HDMI na webu není a výrobci to neuvádějí v popisu výrobku, protože je nic nenutí.
    15.1.2016 11:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    O 40" 4K monitoru už bych byl ochoten uvažovat, 30" pro mne nemá smysl.
    15.1.2016 22:41 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Myslím si, že tyto počty pixelů není možné brát klasickým pohledem na monitor. Kdysi kolegové preferovali 19" s rozlišenim 1024x768 před 17" s tím, že monitor byl prostě "větší". A při 19" měl pixely, které byly jednotlivě vidět ze dvou metrů. Naproti tomu nedávno jsem viděl vedle sebe dva mobily s úhlopříčkou 5" (a kousek) jeden měl full HD a druhý jen 960x540 a opravdu mne překvapilo, jak byl vidět jasný rozdíl. Text na full HD, byl jasný přesný ostrý, četl se mnohem lépe. Pixely nebyly vidět ani na jednom, ale pocit byl zcela jiný. Sice už musím brýle, ale když je mám tak pixely (nebo spíše rastr dělících čar) vidím i na 22" s 1920x1200. Tyhle vysoko rozlišovací displaye jsou mnohem spíše než jen prostě větší, jako rozdíl mezi 24 pinovou jehličkovkou, kde struktura tisku byla vidět, a laserem, kde už jednotlivé pixely nejsou vidět a pracuje s grafickým pohledem na celek. Takže 4K na 30" v pohodě patrně 4k i na 27". A to už je po 15 000 kč tedy stejně jak v roce 2005 stálo 20" IPS 1600x1200.
    15.1.2016 22:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    Já samozřejmě monitory s ~200dpi viděl, ale pro mne to prostě smysl nemá. Mně těch 110dpi, co mám teď, bohatě stačí a o 11 procent větší monitor s téměř dvojnásobným počtem pixelů mi nic zásadního nepřinese, menší fonty bych na něm stejně používat nemohl.

    Na nějakém malém zařízení typu netbooku nebo smartphonu 200dpi LCD smysl má (ale trvám na tom, že 600dpi je nesmysl i tam). Ale na velkém monitoru pro normální práci je mi to prostě k ničemu.

    Jendа avatar 16.1.2016 01:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    ale trvám na tom, že 600dpi je nesmysl i tam
    Od 300 DPI bych mohl dělat plošné spoje fotocestou ne tak, že to vytisknu na blánu a prosvítím, ale že položím desku na displej. Bohužel když jsem to zkoušel, zjistil jsem, že můj fotorezist vyžaduje kratší vlnové délky než je modrá na monitoru.
    18.1.2016 23:55 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Nešla by vyměnit trubice? Otázka jak dlouho by tekuté krystaly přežily tvrdší UV a zda by to ta barevná maska propustila (ale kdyby šla sundat, tak můžeš využít všechny pixely!).

    BTW To můžeš rovnou použít nějakej projektor (silný zdroj světla).

    BTW do diskuze: jakej jas měly nastavenej ty vypálený monitory?
    Bystroushaak avatar 15.1.2016 11:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Stejně jako LED 4K TV, i OLED může být monitorem, není nutné aby se jmenovala "monitor", rozdíl veškerý žádný (pokud nejste hráč a nezajímáte se o milisekundy lagu).
    Těch rozdílů bylo na televizích docela hodně, někdo o tom tuším psal blog i tady na abclinuxu. Co si vzpomínám, tak tam je nějaké kurvítko snažící se aktivně „vylepšovat“ nekvalitní televizní signál, čímž úspěšně kazí čistý počítačový signál. Pokud mi paměť slouží, tak třeba co se týče zobrazování fontů to bylo docela nepříjemné.

    Co jsem tak četl, tak není jednoduché najít televizi, která by tohle nedělala.
    15.1.2016 11:52 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Ano, to platilo dříve. Dnes TV mají PC mode, který vypne všechny filtry "vylepšující" obraz.
    16.1.2016 16:50 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Ale někdy prej i v tom zůstává velké zpoždění, které kazí možnost na tom pracovat.
    Bystroushaak avatar 17.1.2016 00:29 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Zpoždění na práci? Jestli tím myslíš textovou editaci, tak to si nějak neumím představit.
    19.1.2016 15:43 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Nektere Samsungy maji fakt hnusne zpozdeni. Presne jsem to nemeril, ale od oka to jsou stovky milisekund. Nastesti staci prepnout na rezim "hry".
    21.1.2016 22:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Pro zajimavost, TV (LG) vs tuner v PC + prenos po ethernetu. Zdroj stejny (antena). Presto, ze pri streamovani je v ceste daleko vic prvku (karta s tunerem, PC ktere streamuje, sit, switch, dalsi PC ktere dekoduje a zobrazuje ...) tak je tato cesta o cca 1s rychlejsi, nez TV.

    Takze bych si dovolil tvrdit, ze televize se sice jako monitor pouzivat da, ale pomerne tragicky monitor (a to pocitam samo s tim, ze se neuplatni ten tuner a vsemozne uzasne filtry).
    22.1.2016 11:04 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Moderní 4K TV mají lag na HDMI portu od 10 do 70 ms. Pod asi 60 ms při normální práci to není vůbec znát.
    21.1.2016 22:31 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    !nektere! TV si chtel rict, vetsina tech predevsim levnych to samo nema.
    15.1.2016 11:50 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Docela bych asi nejen já ocenil, kdyby AbcLinuxu udělalo tabulku těch asi 20 modelů 4K 40" TV na našem trhu, zda se dají použít jako monitor (tedy, nemají crippled HDMI). Vyplnit by to mohli uživatelé, redakce, nebo i nějaký svědomitý obchodník. Momentálně nejlevnější je asi Panasonic TX-40CX300E za 10 tisíc na Mall.cz. To je celkem vtipná cena, protože podstatně menší 4K monitory jsou podstatně dražší, jen protože se jmenují "PC monitory". Absolutní komedie asijských výrobců.
    17.1.2016 14:44 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Já si taková srovnání dělám pro sebe průběžně. Vy ne?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    18.1.2016 09:48 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    A jak poznat zda TV má 4:2:0 HDMI? Nemám šanci jinou, než kupovat a vracet TV dokud nenajdu TV s normálním HDMI. Tuto základní a podstatnou informaci prodejci ani výrobci neuvádějí a proto je jediná naděje, aby se někdo jiný toho ujal.
    15.1.2016 16:37 Ondrej Santiago Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    rozdíl veškerý žádný
    Rozdil je napr. v tom, ze z TV je treba platit 'televizni dan' pro CT.
    15.1.2016 16:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Ve firmě. V domácnosti ne - tedy pokud nejde o někoho, kdo si ostentativně bahní v tom, že my doma televizi nemáme.
    15.1.2016 17:13 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Ako napriklad ja :-)
    15.1.2016 18:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160

    Молодец.

    Spokojen?

    15.1.2016 19:48 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Jasne :)
    15.1.2016 18:10 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Proč to kupovat když už existují 8K obrazovky, to budu kupovat zase nový, nene počkám na 16K ačkoliv 64 by bylo lepší, když už mám 64 Linux.
    17.1.2016 14:43 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Dell nabídne 30" OLED monitor s rozlišením 3840×2160
    Cena je skvělým způsobem, jak se zbavit zbytečných nadhodnocených US dolarů. Takže kupujte za dolary, dokud za ně něco koupíte. Ty parametry snad za to stojí, pokud to vydrží alespoň to co LED klasika.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.