abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 751 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?

    11. 11. 2011 | David Ježek | Hardware | 3547×

    Dnes se podíváme na slíbené procesorové zprávy. Začneme novými i plánovanými kousky od Oracle, abychom následně přesedlali opět k AMD a řekli si pár slov o nástupci Bulldozeru. Vše doplníme o nové 8GB DDR3 paměti, dva tablety od Samsungu a završíme tradičně „jednou zajímavou grafikou“ (což je letos postupem času stále těžší a těžší :-)).

    Obsah

    Oracle s aktuální i chystanou generací procesorů SPARC: T4 a T5

    link

    Pokud něco z dědictví Sunu nenechal Oracle usnout, pak z hardwaru je to jistě procesorová rodina SPARC. O v serverech aktuálně dostupné procesory SPARC T4 se z hlediska výroby 40nm technologií stará tchajwanská TSMC. Tyto osmijádrové procesory s osminásobným hyperthreadingem nabízejí tedy 64 výpočetních vláken na jednom CPU, a to při taktovací frekvenci až 3,0 GHZ. Výbava cache je následující: 8× (16+16) kB L1, 8× 128 kB L2 a 4 MB L3 sdílené cache. SPARC T4 obsahuje 855 miliónů tranzistorů, což je méně než aktuální (32nm) procesory Intel a výrazně méně než (32nm) AMD, nemluvě vůbec o 40nm GPU vyráběných u TSMC, kde vede Nvidia se svými čipy se 3 miliardami tranzistorů.

    SPARC T4 nalezneme v nových serverech Oracle T4, kde 1U/2U servery T4-1/T4-1B, dvousocketový 3U T4-3a a čtyřsocketový 5U značený T4-4 nabízí dostatečnou variabilitu, nemluvě o výpočetním clusteru SPARC SuperCluster T4-4.

    Jinak paměťový řadič je dvoukanálový a poradí si s 16 DIMM moduly do celkové kapacity 256 GB DDR3-1066. V procesorech nechybí dva 10Gbps ethernet porty, dva řadiče PCI Express 2.0 ×8, šifrovací akcelerátory a další specialitky nedesktopového světa. TDP se šplhá až na 240W hranici. Nic, s čím by se Oracle musel v porovnání s Itanii a podobnými kousky stydět (uvidíme, jak si povede proti 16jádrovým Opteronům „Interlagos“ architektury Bulldozer).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Do budoucnosti Oracle hledí se stejně okousanými nehty jako AMD a Nvidia: budoucnost SPARCů T5 totiž stojí a padá s 28nm procesem u TSMC. SPARCy T5 budou vyráběny též u tohoto výrobce, s jakými plány Oracle počítá, to již naznačují slajdy. Každopádně až 128socketové stroje s procesory nabízejícími v součtu až 16384 výpočetních vláken v roce 2015, to je síla. Že by malé technologické cvičení v obavě z Intel Many Core/Knights Corner (Larrabee 3. generace) či HPC GPGPU projektů, kam se tlačí AMD i Nvidia?

    AMD PileDirever: tak trochu mlhavý následník Bulldozeru

    link

    Již víme, že se Bulldozer nepovedl úplně optimálně. Nejenže je (ano, v desktopových úlohách, na testy Opteronů Interlagos si ještě počkáme) pomalejší než Intel, ale 8jádrový Bulldozer je většinou i pomalejší než předchozí 6jádrový AMD Phenom II. Když porovnáme výkon při shodné frekvenci řady architektur, tak ze současně dostupných procesorů AMD (Bulldozer, Phenom II, Fusion Llano) je Bulldozer taktéž nejpomalejší (a mimochodem vede Llano). Na druhou stranu má AMD v Bulldozeru jistě slušný potenciál pro servery, však tento jeho nejnovější kus křemíku zamíří do Národních laboratoří v Oak Ridge, takže o odbyt Bulldozerů má AMD postaráno.

    Nicméně po obrovském personálním zemětřesení v AMD (nedávná výměna vedení včetně nového CEO, který se rozhodl vyházet 10 %+ lidí z firmy) je potřeba zkusit situaci trochu marketingově stabilizovat, a tak tu máme únik/neúnik informací o „refreshi“ Bulldozer architektury, která se skrývá pod kódovým označením Piledriver a přijde na trh již příští rok. Bulldozer samotný tak patrně bude mít jepičí život.

    Piledriver podle všeho nahradí jak Bulldozery, tak právě AMD A-Series, tedy desktopová APU „Llano“. Piledriver slibuje o 10 % lepší výkon než Bulldozer, otázkou samozřejmě je, co to bude znamenat. Buď se bude dařit v GlobalFoundries vyrábět lepší procesory, které snesou při stejném TDP vyšší frekvence, nebo to bude znamenat jisté modifikace v architektuře, ale to jeden slajd neprozradí.

    Co nás každopádně těší, je další verze Turbo Core, nové instrukční sady i podpora rychlejších pamětí (ostatně z DDR3-1866 umělo těžit už Llano). Zdá se ale, a potvrzují to poměrně čerstvé drby o čipsetech 1000. řady, že zde bude chybět PCI Express 3.0. Ono sice i Intel je poměrně tajuplný a veškerou tíhu propagace 3rd gen. PCIe nesou vlastně výrobci desek s čipsetem X79, ale přijde mi podivné, aby AMD měla platformu, kde budou PCIe3 grafiky a pouze PCIe2 CPU/MB, zatímco konkurence bude jakés-takés PCIe3 CPU/MB mít. Tohle bude ale oříšek, který podle všeho rozlouskne až příští rok. Co myslíte, bude mít PCIe3 rozhraní nová generace Radeonů HD 7000 s architekturou „Graphics Core Next“ a/nebo Nvidia Kepler?

    Hardwarové novinky

    Corsair dalším, kdo uvádí 8GB DDR3 moduly

    link

    Momentálně jsou na našem trhu víceméně jen 8GB moduly ADATA DDR3-1333. Těm brzy přibude (v cenících již přibyla) konkurence v podobě modulů Corsair Vengeance (CMZ8GX3M1A1600C10) stejné kapacity, avšak běžících na DDR3-1600, byť při hodně opatrném časování CL10-10-10-27.

    Corsair své moduly provozuje s napětím tradičních 1,5 V, zatímco ADATA své pomalejší paměti utáhne i na 1,35 V. Jeden modul se aktuálně v českých e-shopech zabydluje kolem 2 700 Kč, takže kit 4 modulů s celkovou kapacitou 32 GB vyjde na 10 800 Kč. Tolik svého času jistí blázni utráceli za 4×8MB SIMM (nemluvě o tehdejší výši průměrného platu :-)).

    Hardwarové novinky

    Dva nové Galaxy Taby od Samsungu

    link

    Jihokorejský Samsung ani v říjnu pod tíhou žalob Applu nepolevil a pustil na trh dva nové Androidí tablety. Nejmenším „drobečkem“ je 7palcový Galaxy Tab 7.0 Plus, který navazuje na předchozí nePlusový model. Do vínku dostal 1,2GHz dvoujádrový ARM SoC, displej s poměrně malým rozlišením 1024×600 zůstává. Android zde ale pochopitelně povýšil na verzi 3.2 (tablet tedy není uváděn na trh s Androidem 4.0). Při rozměrech 193,65 × 122,37 × 9,96 mm tento model váží 345 gramů. Pro data je k dispozici buď 16, nebo 32GB flashové úložiště rozšiřitelné microSDHC kartičkou. Menší „obličejová“ kamerka povýšila na 2Mpix, Bluetooth na verzi 3.0. Nicméně to rozlišení asi bude dost omezující, když i do mobilních telefonů nyní Samsung dává i displej s rozlišením 1280×720.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Větší Galaxy Tab 8.9 již nese displej o rozlišení 1280×800, však také při rozměrech 230,9 × 157,8 × 8,6 mm váží 447 gramů. Výbava je podobná, tedy 3Mpix + 2Mpix foťáky/kamerky, 16/32GB flashový prostor, v tomto případě pak 6000mAh Li-Pol akumulátor. Opět nechybí microSDHC slot, modrý zub třetí generace, WiFi, , zmiňme také akcelerometr, gyroskop, digitální kompas či stereo reproduktorky. Tablet samozřejmě podporuje všemožné audio a video formáty (záznam videa do 720p) a spoustu typů dokumentů včetně microsoftích . Android zde začíná na verzi 3.1.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Poslední 40nm záchvěvy: miniaturní GeForce GTX 560 Ti

    link

    Potřebujte-li grafiku teď a tady a nemáte čas čekat na 28nm generaci (což v případě Nvidie může klidně znamenat ještě 4-6 měsíců), pak se objevila zajímavá kartička. Japonská ELSA si vyhrála s vlastním PCB pro GeForce GTX 560 Ti a její model označený Gladiac je o téměř 6 cm kratší než referenční karta.

    ELSA přitom nijak neosekala parametry karty, frekvence i velikost paměti 1 GB tak odpovídají referenčnímu modelu. Nejzajímavější na tomto produktu jistě nebude ani tak hlučnost chladiče (GTX 560 Ti se obecně vyznačuje sympatickým GPU bez nutnosti nějakého extrémního chlazení), ale spíše jak se ELSA podařilo upravit napájecí obvody karty. Možná došlo na nějaké digitální technologie, které se často cpou na ty nejdražší hi-end OC grafiky.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.11.2011 03:31 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    pushkin avatar 11.11.2011 07:04 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    Pěkné čtení, díky! Jen bych upozornil na překlep ve větě:
    Nejenže je (ano, v desktopových úlohách, na testy Opetronů Interlagos si ještě počkáme) pomalejší...
    11.11.2011 08:45 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    Přihodil bych "dovujádrový" v prvním odstavci o Galaxy Tabu.
    14.11.2011 12:00 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    Podobne pak proti 16jádrovým Opterům „Interlagos“.
    Jakub Lucký avatar 11.11.2011 12:45 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    ří 447 gramů
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    12.11.2011 11:27 sindelar.fr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    Snad jen maly detail ... T4-1b je blade a T4-2 je 2U server ...
    15.11.2011 12:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    Pěkný článek, dík,... jen ten češtin tentokrát nějak dostal na frak :-D
    David Ježek avatar 15.11.2011 20:03 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    češtin obtížným býti se ukázal, alespoň co týče se libreoffice, nechť omluvu moji eminence vaše přijmout učiní :-).
    16.11.2011 21:27 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: jaký bude 28nm SPARC T5 a následník Bulldozeru, AMD Piledriver?
    nO jo, stane se.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.