abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Mezinárodní nezisková organizace Women Who Code (WWCode, Wikipedie) založena v roce 2011 s cílem usnadnit ženám vstup do světa informačních technologií nečekaně skončila. Došly finance.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 571 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?

    6. 1. 2012 | David Ježek | Hardware | 3350×

    Před koncem roku jsme se dozvěděli hned o dvou zajímavých technologiích, které konečně zamíří na trh. Nejprve to bylo uvedení 4TB desktopových disků od Hitachi, byť zatím jen v Japonsku, následované bližšími informacemi o Intel Thunderboltu, který na jaře konečně zamíří do PC produktů. V obou případech si tedy (v Evropě) na reálné uvedení ještě počkáme, ale v obou případech je asi vhodný moment začít vykrmovat prasátko. Kromě toho se pak dnes podíváme ještě na nové procesory AMD „Llano“ a dvě informace týkající se 28nm Radeonu HD 7970, vycházející hvězdy herního/výpočetního PC nebe…

    Obsah

    AMD uvedla 2x APU „Llano“ s odemčeným násobičem

    link

    Hned dva procesory rodiny Fusion „Llano“ s odemčeným násobičem (za)míří na trh. Nejvyšší A8-3870K přidává 100 MHz k taktu A8-3850 a možnost overclockovat změnou násobiče, jinak jsou procesory stejné, takže lze víceméně předpokládat, že jde o ty nejlepší kousky z waferů.

    Nižší A6-3670K je taktéž čtyřjádro, a sice na taktu 2,7 GHz, avšak s nižším Radeonem (HD 6350 namísto HD 6550). V obou případech je stále držena hodnota TDP 100 W.

    Hardwarové novinky

    Otázkou s ohledem na dlouhodobou špatnou dostupnost nejvyšších verzí Llana bude hlavně to, jak moc dobře/špatně se budou tyto odemčené modely shánět. Uvidíme, každopádně lze alespoň říci, že o A8-3870K hlásí Alza, že je na cestě („trapných“ 3-5 ks) a udává cenu ~3 500 Kč. A6-3670K má nálepku ~2 800 Kč a stav „skladem >5ks“.

    Intel Thunderbolt od letoška i na základních deskách pro PC

    link

    Jak už to bylo i v minulosti s FireWire, historie se opakuje s technologií Intel Thunderbolt. Zatímco Applisté ji mají k dispozici již nějakou dobu na strojích a monitorech od nakousnutého jablka, svět PC stále vyčkává. Letos však nastane změna, Intel Thunderbolt se objeví ve větší míře od dubna na základních deskách, noteboocích a desktopových PC. Minimálně už je možné na web u Asusteku registrovat nejvyšší desku Crosshair V Formula s čipsetem AMD 990FX i ve verzi „/THUNDERBOLT“ (zcela samozřejmě čekejme produkty s čipsety od Intelu), vedle něj jistě počítejme s dalšími velkými hráči (MSI? Gigabyte? …), mezi výrobci notebooků bych si vsadil minimálně na HP.

    No a tím se pomalu dostaneme k problému, který sužoval FireWire léta letoucí, zatímco USB vzkvétalo: nedostatek periferií. Díky USB 3.0 i přes všechnu architektonickou neelegantnost ve srovnání s Thunderboltem, má nová verze USB dostatek síly pro drtivou většinu využití včetně externích disků či vypalovaček. Tak se nechme překvapit, ve druhé polovině roku budeme určitě moudřejší.

    4TB Hitachi Deskstar v Japonsku v prodeji

    link

    Koncem září jsme si představili první 4TB pevné disky, které po vzoru svých předků zamířily na trh nejprve v externím provedení. Před časem to pak byla společnost Hitachi, která uvedla 4TB disk také v interním provedení. 4TB Deskstar 5K, přesněji model s označením 5K4000 je pro Hitachi jakousi rozlučkou, firma dokončuje prodej své hardiskové divize firmě Western Digital. Svým způsobem lze tento disk (za předpokladu, že by se stihl dostat i do prodeje v našich končinách) považovat za poslední možnost koupit Hitachi (původně harddisková divize IBM). Jak konkrétně Western Digital s divizí Hitachi GST naloží, není ještě známo, ale nepočítám, že by držel dvě odlišně pojmenované produktové řady (totéž platí pro Seagate a její pohlcení diskové divize Samsungu).

    Ač by mohlo označení 5K4000 svádět k 5400 otáčkám ploten za minutu, jde jen o souhru okolností. 4000„GB“ je kapacita disku (ta činí obligátních 4 000 000 000 000 B, tedy ~3,64 TiB – ano, zde „morálně“ přicházíme již o „necelého půl terabajtu“). Disk je inzerován jako člen rodiny „Coolspin“, což v případě Hitachi předpokládám stále znamená 5 900 ot/min. Ostatně Hitachi i Seagate (který 5 900 také používá) při současné hustotě záznamu na magnetických plotnách považují toto za dostatečné z hlediska přenosových rychlostí.

    O případné hypotetické ceně tohoto disku na českém/slovenském trhu se s ohledem na současný stav HDD průmyslu nemá smysl bavit. Jinak disk využívá pochopitelně Advanced Format, dle Hitachi je jako takový (disk) podporován ve Windows, OS X a Linuxu, ale na seznam jistě můžeme přidat třeba BSD a Solaris.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dvě zajímavosti kolem Radeonu HD 7970

    link

    Radeon HD 7970 byl odhalen 22. prosince, ale až v pondělí, tedy 9. ledna nastane jeho éra. To začíná CES 2012, kde bude karta oficiálně uvedena a můžeme čekat záplavu převážně referenčních karet všech možných i nemožných (= v Evropě nezastoupených :-)) výrobců. Nereferenční karty samozřejmě (časem) přijdou také, čekejme je od všech Asusem počínaje a XFX konče. Spousty nereferenčních karet přitom vždy uvádí i Sapphire „dvorní výrobce“ karet s GPU ATI/AMD.

    Podle dostupných drbů nás čeká ale něco opravdu vynikajícího. Samo GPU je na referenčním modelu taktováno na 920 MHz, přičemž prakticky bez jakýchkoli úprav (zvyšování napětí či přidávání napájecích konektorů a lepšího chladiče) lze takt u dobrých kusů hnát až za 1,1GHz hranici.

    Sapphire prý hodlá jít ale až na 1,335GHz metu, což už je opravdu hodně a lze předpokládat jisté zvýšení napětí. Protože maximální hodnotou TDP pro HD 7970 ve standardních taktech je 250W limit, lze rozhodně čekat nejen jeho výrazné překonání, ale hlavně i přešvihnutí 300W hranice, na kterou je navržen referenční design AMD z hlediska konstrukce PCB a dimenzování napájecích obvodů. Jakou bestii tedy Sapphire pustí či nepustí na trh, na to čekají nyní všichni fandové.

    Logický předpoklad s ohledem na konkurenci také říká, že pokud by Sapphire něco takového opravdu uvedl, pak s podobně taktovaným modelem přispěchá minimálně MSI, Asus, Gigabyte a další. Ale o 44 % přetaktované GPU 1. generace 28nm výroby, to je snad už za hranicí gentlemanské zdrženlivosti. Radeon HD 7970 už ale na tekutém dusíku láme i 1,7GHz metu, takže kdo ví…

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Pro ty, kteří se budou chtít držet konzervativnějších mezí, ale přesto jim při jisté míře přektatování přijde referenční chladič hlučný, již švýcarští Arctic Cooling připravili inovovanou verzi jejich osvědčeného chladiče tak, aby pasoval na HD 7970. Accelero Xtreme 7970 ničím nepřekvapí, neboť proč měnit to, co funguje skvěle a je léty a hromadou spokojených uživatelů prověřeno. Nadále tedy jde o chladič se třemi 92mm ventilátory regulovanými mezi 900 a 2 000 rpm a pěticí heatpipe. Jeho hmotnost činí 653 g.

    Tento typ bude kompatibilní i s Radeonem HD 7950, který se z hlediska rozložení komponent na PCB nebude od HD 7970 nijak významně lišit. V blízké budoucnosti bude pasovat i na Radeony HD 7850 a 7870, které by nás měly poctít svou přítomností na trhu někdy kolem CeBITu. Jinak ze stávajících karet lze chladič použít i na modely řad HD 5800, HD 6800 (+ HD 6790) a HD 6900.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 57 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.1.2012 02:35 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Radeon HD 7970 už ale na tekutém vodíku láme i 1,7GHz metu, takže kdo ví…

    tekutý vodík mi přijde dost hardcore, vystačil bych s dusíkem... ale to bude únavou z práce...
    6.1.2012 07:27 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Vodík má výrazně nižší teplotu varu (−253°C) než dusík (-196°C). Dusík se ale zase dá celkem bezpečně provozovat v amatérských podmínkách.
    David Ježek avatar 6.1.2012 09:04 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    samozrejme dusik, to ta pozdni hodina :-S...
    6.1.2012 13:16 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    S vodíkem by to byla asi až explozivní konfigurace :)
    6.1.2012 13:17 Jaroslav Kucera | skóre: 10 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Jj, jinak když má overclocker štěstí (rozuměj na to prachy) a dostane se ke kapalnému héliu, tak se to taktuje ještě o dost lépe.
    6.1.2012 07:14 aa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    4 000 000 000 000 B, tedy ~3,64 GiB

    GB GiB TB GB TiB TB TG BB....
    6.1.2012 07:36 sdavvaffa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    ma by 3.64 TiB
    moo avatar 7.1.2012 21:13 moo | skóre: 7 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    neprestanete a neprestanete...
    End the FED!
    6.1.2012 10:13 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Co mate porad s temi predponami. Predpona T neboli Tera je v SI jasne definovana. Ze si nekdo pozdeji ohnul standard a pouzil stejne jmeno pro neco jineho (Microsoft je z toho znamy a je mu za to nadavano ale v tomhle asi prsty nema; je zajimave, ze v tomto pripade to dokonce nekteri obhajuji... cicham cicham pokrytectvi), je vylozene jeho problem.
    6.1.2012 11:59 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Problém je jednoduchý - jestliže 30 let se užívá ve specifickém oboru předpona jinak, protože to pro daný obor má smysl, a pak dojde ke změně a to jen u malé části toho oboru, navíc rozhodně nehnané láskou k SI, tak nazývat kritiku pokrytectím není zrovna košér.

    Jistě, lze to obhajovat tím, že se jednodušeji krátí vztahy typu 1TB/cm2, ale opět, je tu pochybnost, že zrovna tohle bylo důvodem ke změnám, tlačeným výrobci.
    6.1.2012 12:17 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Podle me se v zadnem oboru nepouziva ta predpona jinak. Procesory tikaji s frekvenci GHz, CCD prvky a LCD maji Mpix, sitovky jsou 100 Mbit ci 1 Gbit, sbernice v pocitaci maji Gtransfers/s, vypocetni vykon se uvadi v MIPS a GFLOPS atd. atd., - svete div se- vsude jsou ty predpony podle SI. Blbe pouzite predpony jsou okrajovou zalezitosti i v oboru pocitacu.

    Pokud doslo ke zmene (tim si nejsem jist, podle me to tak bylo u disku vzdy), tak doslo ke zmene spravnym smerem a tudiz ke zmene spravne.
    6.1.2012 12:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Podle me se v zadnem oboru nepouziva ta predpona jinak. Procesory tikaji s frekvenci GHz, CCD prvky a LCD maji Mpix, sitovky jsou 100 Mbit ci 1 Gbit, sbernice v pocitaci maji Gtransfers/s, vypocetni vykon se uvadi v MIPS a GFLOPS atd. atd.

    Kouzlo nechtěného: druhou větou jste názorně vysvětlil, jak máme chápat tu první. :-) (Hint: počítače kupodivu existovaly i před rokem 2000.)

    6.1.2012 12:28 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Pro jistotu jsem si to overil. Pevny disk z roku 1956 IBM 350 - udavana kapacita 5 MB neboli It was configured with 50 magnetic disks containing 50,000 sectors, each of which held 100 alphanumeric characters, for a capacity of 5 million characters.

    Ergo kladivko- u disku to mu tak bylo odjakziva.

    6.1.2012 14:20 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Ovšem v dané době se nepočítalo na MB, ale na počet uložitelných znaků, které v případě IBM 350 měly šířku 6 bitů. Nevím, jak jste starý a jaké doby pamatujete, ale v sedmdesátých letech jednoznačně převáží základ odvozený od 2 (v letech předchozích je to nejednoznačné) a vládne celá osmdesátá a devadesátá léta. Teprve v roce 1998 se do toho začne IEEE zase motat. A například u počítačových pamětí se výrobci o takové hrátky ani nesnaží. Docela pěkný přehled je i zde:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_binary_prefixes

    Takže vaše odklepnutí je jen vaše.
    Jendа avatar 6.1.2012 16:42 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    a vládne celá osmdesátá a devadesátá léta
    …což můžeme názorně vidět například u 1440KB!=1,44MB disket, 10Mb/s ethernetu a 33,6kb/s modemu.
    7.1.2012 00:43 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Zrovna ty diskety mely 1440 KiB.
    Jendа avatar 7.1.2012 00:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Neboli 1,44 MB, tedy 1 MB = 1000 KiB. Hmm.
    7.1.2012 00:44 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    10Mb/s ethernetu a 33,6kb/s modemu

    Computing a Communications jsou dvě různá odvětví s protichůdnými postoji (Endianness).

    9.1.2012 11:24 Ales Hakl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    No ono hlavne v tech opravdovych telekomunikacich je v tom jeste vetsi bordel a kbps = 1000bps, kdezto Mbps = 1024kbps. Ethernet je v tomhle jednoznacne IT/EE vec, ktera s telekomunikacema nema vlastne nic spolecneho.
    9.1.2012 16:07 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    v tech opravdovych telekomunikacich je v tom jeste vetsi bordel a kbps = 1000bps, kdezto Mbps = 1024kbps
    A to třeba kde? Kde by se v klasických telekomunikačních technologiích vzaly dvojkové exponenty?

    Třeba rychlost E1 se vždy, když záleží na přesnosti, uvádí jako 2.048 Mb/s. A je to dáno volbou 32 kanálů po klasických 64 kbit/s (64000 bit/s), které jsou odvozeny z 8 kHz vzorkování a 8 bit kvantizace.

    U SDH je M taky 1000. Kapacita STM-1 se uvádí jako 155 Mb/s, přičemž přesná line rate je 155 520 kbit/s. Kdyby se uvažovalo "Mbps = 1024kbps", tak by STM-1 měla cca 151.9 Mbps. Stejně tak to vychází u STM-4, STM-16, STM-64.
    Ruža Becelin avatar 6.1.2012 14:29 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Vyrobci HDD (srovnani s vyrobci pameti se primo nabizi) od zacatku pouzivaji desitkovou soustavu, a neni to nic jineho nez marketingova zalezitost (protoze 4TB zni lip nez 3.64TiB).

    To, ze tim vnesli to binarniho sveta chaos ze smutne, a smutnejsi je, ze se kvuli tomu vymysli nove predpony, protoze doted to nikomu nevadilo...
    Jendа avatar 6.1.2012 16:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Dneska mi prodali kilo masa, ale pak jsem zjistil, že v něm bylo jenom 1000 gramů! Marketingové svině!
    6.1.2012 17:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    1000 celkem jde, občas to bývá třeba 950... :-)
    Jendа avatar 6.1.2012 17:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Ale normálně teď začali prodávat nějakou minerálku v lahvích po 1,25 l. Vypadá to skoro jako 1,5l, až po chvíli mi to přišlo nějaké menší. Čekám, kdy budou na stojanech u benzínek ceny za 0,9 litru…
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.1.2012 18:57 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    To je asi kvůli tomu, že se zrušila regulace. Podobně teď šidí i jogurty a další zboží.
    6.1.2012 23:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Tohle matení podivnými baleními se děje už dlouho. Proto docela oceňuji tu povinnost uvádět u zboží i cenu na měrnou jednotku (litr, kilogram). Je vidět, že i úředníci EU dokážou vymyslet něco užitečného. :-)
    Ruža Becelin avatar 7.1.2012 00:04 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Za predpokladu, ze v kile parku, sunky a slaniny by bylo 1024 gramu, tak ta druha veta sedi ;-)
    7.1.2012 00:31 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Však to skoro je :-) Dost často je na obalu napsáno něco ve smyslu: na přípravu 100 g výrobku bylo použito 120 g masa. Jen by mě zajímalo, kam se to ztrácí, protože tam jsou zároveň soli, voda, antioxidanty, kůže a kdo ví, co ještě.
    7.1.2012 23:45 evzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    U kvalitních záležitostí to tak je , vezmu 120 g syrového masa , nakořením , nacpu do obalu a dám sušit, fermentovat, udit, nechám zplesnivět , nebo cokoliv a ejhle ona se mi z toho vypaří voda. Doporučuju provést test na domácí pečeni k nedělnímu obědu :D
    6.1.2012 20:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Binární předpony se uživaly u přímo adresovatelných* pamětí (kde měl každý obvod/modul velikost o nějaké mocnině dvou), zatímco u všeho ostatního se používaly metrické. Průšvih byl až v tom, když tvůrci OS začaly vypisovat velikosti souborových systémů v binárních jednotkách - ze začátku to nevadilo, ale s růstem kapacit to začlo být vidět. Teprve pak to začalo být zmatené ...

    *Tj. přímo připojených na sběrnici, ne přes nějaký řadič. Proto mají flashdisky/SSD (mající řadič) velikosti zarovnané na metrické jednotky, zbytek do "binární velikosti" jde na wear leveling.
    6.1.2012 20:32 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    ovsem u disku, kde nejmensi alokacni jednotka je 0.5 (po novu 4) kila si to o to koleduje taky ... :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    8.1.2012 00:16 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Az vyrobis pamet 1 000 B, a definujes celocislny exponent pro 1000 ve dvojkove soustave tak se ohlas.

    1kB = 2^10B = 1024B vzdycky to tak bylo a zustane to tak.
    6.1.2012 12:48 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    3,64 GiB -> nemelo by byt spise 3,64 TiB?
    6.1.2012 12:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Nejmenujete se Plha? :-)
    HrabalVojta avatar 6.1.2012 23:22 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    Ne Hujer
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    belisarivs avatar 6.1.2012 13:44 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: letos ve znamení Thunderboltu a 4TB disků?
    900 a 2 000 rpm a pěticí hetapipe ?
    IRC is just multiplayer notepad.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.