abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu

    2. 8. 2013 | David Ježek | Hardware | 4296×

    Dnešní díl bude převážně o tématu, které může změnit rovnováhu sil na poli čipů ARM v nadcházejících letech. Samsung nejenže investuje obrovské peníze do navýšení počtu open-source vývojářů, ale výrazně změní i strategii vývoje hardwaru, tedy ARM SoC pro ultramobilní segment. Podíváme se ale i na další témata…

    Obsah

    Samsung bude navrhovat vlastní ARM SoC, nikoli jen vyrábět referenční návrhy od ARMu

    link

    Světu ARM čipů z hlediska chytrých telefonů víceméně kraluje Qualcomm. Jistě za tím stojí částečně cenová politika, částečně cílení návrhu produktů na tento segment (naproti tomu kupříkladu Nvidia Tegra bývá k vidění hlavně v tabletech a automobilech), ale jistě za to Qualcomm může poděkovat tomu, že si svoje ARM CPU jádra vymýšlí sám. Tedy nepřebírá jen referenční návrhy od ARMU – ať již Cortex-A7, A9, A15 nebo třeba osmijádrový koncept big.LITTLE – ale svá CPU jádra Krait navrhuje sám a od ARMu si jen licencuje instrukční sady. A evidentně svoji práci dělá z hlediska výsledného produktu lépe než desítky jiných, od Samsungu a Nvidie až třeba po AllWinner.

    Specializace obvykle dává lepší výsledky než všeobecnost a Samsung si to velmi dobře uvědomuje. Nyní se tedy pokusí o to, co již dříve dokázal v řadě jiných oborů – naposledy mě třeba napadají fotoaparáty. Tam, kde zpočátku převážně lovil zákazníky ve vodách kompaktů, spojil později své síly na několik let s Pentaxem, od kterého nasál potřebné know-how, aby nyní vyráběl své vlastní výborné objektivy a také celé spektrum foťáků bezzrcadlovkové rodiny NX.

    Samsung, stejně jako další, pracuje mimo jiné potají na procesorech ARM pro servery. Vždyť i Nvidia, AMD a jiní pochopili, že tady se skrývá nové zajímavé odbytiště (více viz. např. projekt HP Moonshot). Ale v čipech pro smartphony je konkurence obrovská a Samsung si potřebuje vylepšit svoji pozici. Je v unikátní situaci, kterou nemá k dispozici ani sám velký mocný Apple: Samsung má jak potřebné licence na technologie ARM, tak potřebné vlastní inženýry a zejména výrobní kapacity a bleeding-edge výrobní technologie. Nyní tedy mají jeho experti v texaském Austinu novou práci: návrh ARM SoC pro mobilní telefony, které posune firmu kupředu ve srovnání se záplavou podobné konkurence a případně mu dá i dobrou pozici k útoku na Apple či Qualcomm.

    V tuto chvíli není jasné, jestli texaský tým pracuje na ARMv7 čipu, tedy 32bitovém SoC, nebo již pro budoucí generaci smartphonů vyvíjejí 64bitový SoC na bázi sady ARMv8. To se ale podle všeho dozvíme za necelý rok, kdy má být vývoj dokončen. Čip má ale řešit jedno ze slabších míst: rychlosti rozhnaní, které ARM CPU pojí se světem, tedy paměťový řadič a různá I/O rozhraní s důrazem na rychlost (spolu)práce s NAND flash či lépe řečeno embedded SSD úložištěm. No a v neposlední řadě jde také o energetickou efektivitu, která má být lepší než co by nabídl generický čip z dílen hotových řešení ARMu.

    Zatím se ale bavíme pouze o CPU části. Qualcomm má i vlastní in-house GPU Adreno, k nimž přišel akvizicí ultramobilní divize ATI (za což si v AMD od té doby dnes a denně trhají vlasy) a také prvky pro bezdrátová rozhraní. Samsung si ale může dovolit nalít do vývoje tolik peněz, kolik bude potřeba a najmout prakticky libovolné množství lidí. Jedno je totiž jisté: tahle investice se vyplatí, ať již proto, že Samsungu pomůže v boji s Qualcommem, nebo naopak že se z ní historicky ukáže to, co Samsung udrželo na čelní pozici, když by jinak začal jeho pomalý sestup.

    Intel „Broadwell“ nakonec již příští rok, ale jen pro Ultrabooky

    link

    Zatímco se nám „Haswell sotva zabydluje ve světě PC, už nějakou dobu víme, že příští rok nás „14nm Tick“, tedy „Broadwell“, nečeká a jeho místo zastoupí náhradník v podobě „Haswell Refresh“. „Broadwell“ se ale příští rok přeci jen ukáže, byť pouze v Ultraboocích a z povahy věci je jasné, že v Ultraboocích té nejvyšší třídy.

    Stát se tak zhruba za rok, a to prozatím bez bližšího upřesnění. Jestli má Intel problémy s vývojem 14nm technologie, nebo prostě nestihne převést dostatečné výrobní kapacity továren na 14 nm, nebo prostě rozdíl oproti „Haswellu“ není v desktopech ničím jiným, než irelevantním, o tom si jistě popovídáme několikrát v těch nadcházejících 11 měsících. Osobně od příchodu 14nm „Broadwell“ Ultrabooků neočekávám výrazné zlepšení výdrže, jako spíše lepší energetické chování co do provozních teplot při typických zátěžích, takže bychom se mohli příští rok touto dobou začít bavit o pasivně chlazeném plnohodnotném x86 notebooku jako o zcela běžné věci.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    APU AMD „Kaveri“ přinesou podporu PCI Express 3.0

    link

    Díky aktualizovanému seznamu základních desek společnosti Asustek to máme potvrzeno. APU rodiny „Kaveri“, určená pro socket FM2+, budou mít řadič PCI Express 3.0. Asus v tuto chvíli má v nabídce již dvě základní desky, které podporu deklarují: vyšší model A88XM-A a mainstreamový A55BM-A/USB3.

    Při použití APU rodiny „Trinity“ a „Richland“ budou desky samozřejmě bez PCI Express 3.0, tyto procesory nesou jen řadič PCI Express 2.0.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Panasonic zahájil sériovou výrobu mikropočítačů s ReRAM – memristory

    link

    Japonský Panasonic oznámil zahájení sériové výroby mikropočítačů řady MN101LR, v jejichž vnitřku jsou kromě jiných součástek použity i memristorové paměti – ReRAM. Sériová výroba startuje tento měsíc v objemu 1 miliónu kusů měsíčně. ReRAM je vyráběna 180nm technologií.

    Unikátnost memristorů – součástek s proměnným odporem v závislosti na množství proteklého náboje – spočívá v tom, že jejich principiální chování v obvodech nemůže zastoupit žádná jiná kombinace pasivních součástek, mohou být pouze nahrazeny obvody s aktivními součástkami. Memristory představují další revoluční vývoj v mikroprocesorové technologii. Podrobněji o nich hovoří česká či ještě lépe anglická Wikipedie.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.8.2013 13:23 asdfdsf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    super serial. jeste lepsi by byl, kdyby ses naucil cesky :-) (hint: viz)
    2.8.2013 13:56 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    Ulevil sis?
    2.8.2013 14:06 asdfdsf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    jo :-)
    2.8.2013 14:26 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    No jo, je to častá chyba, protože málo kdo ví, co to znamená. Moc bych se kvůli tomu nezlobil.

    "Viz" není zkratka ani nic takového. Je to v podstatě rozkazovací způsob od slovesa vidět. Prostě něco jako "koukni se na X" nebo "see X" v angličtině. Slováci IIRC říkají viď. Proto se tam tečka nepíše ;)
    2.8.2013 15:46 asdfdsf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    No jo, je to častá chyba, protože málo kdo ví, co to znamená. Moc bych se kvůli tomu nezlobil.
    Me prave prijde, ze se zrovna tento problem dost casto resi vsude mozne, proto mi prijde dost zvlastni ze sou furt jeste lidi co to nepochopili. Ale jak rikam, clanek je super. No mozna prave kvuli tomu je skoda takovych jednoduchych detailu :-)
    2.8.2013 15:58 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    Já nevím, já jsem se to dozvěděl až na bohemistice :) Většina lidí, co to píšou správně to má pravděpodobně jen "načtené/odkoukané".
    2.8.2013 16:37 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    Ja myslim, ze to je v posledni dobe popularni tema. Myslim, ze ja to mam z nejakeho blogu na rootu, ale skoro urcite jsem na to narazil vickrat.
    3.8.2013 13:32 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    "...sou furt jeste..." Gramatický puritán se dopouští neodpustitelného prznění češtiny? To jsou věci...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    4.8.2013 16:42 gngl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    To není ani prznění češtiny, natož pak neodpustitelné.
    mikirc avatar 4.8.2013 09:00 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    A já diskuzi na toto téma vidím poprvé ;)
    Byl jednou jeden...
    David Ježek avatar 2.8.2013 16:47 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    tuhle blbost s tečkou nedělám úmyslně, vím, že tam nemá být, ale vždy se mi tam nějak vetře...
    3.8.2013 13:34 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    Taky to nestálo za kritickou poznámku ke kvalitě článku. Takže klid a jen tak dál, Davide!
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    4.8.2013 16:35 gngl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    vím, že tam nemá být
    No vidíš, mohl ses vymluvit, že se ti to plete s anglickým viz., ale teď už to nezatlučeš. :-)
    5.8.2013 23:12 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu

    myslíš s latinským (videlicet).. používaným ve více jazycích

    USE="-gnome -kde";turris
    6.8.2013 15:22 gngl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    Opravdu? V kolika "více jazycích"? Byly by nějaké příklady jiné než středověké latinské rukopisy s rukopisnými zkratkami?
    5.8.2013 19:36 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Samsung půjde v ARMových šlépějích Qualcommu
    Překlep rozhnaní.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.