abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    13.6. 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 226

    4. 9. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3509×

    Trvalé logo framebufferu. Opět SCO. Vyloučení z konference za offtopic příspěvky. Promise vydává ovladač SATA pod GPL. Urychlení ReiserFS. Jak na podporu IPX v jádře 2.6-test.

    Do konference přišlo celkem 1937 emailů, nejvíce jich poslali Alan Cox, Geert Uytterhoeven a Andrew Morton.

    Trvalé logo framebufferu, 3 e-maily

    Ludovic Drolez si přál, aby linuxové logo zůstalo zobrazeno na obrazovce i po skončení bootování jádra. James Simmons vysvětlil, že to není tak jednoduché:

    Struktura vc_data (data ohledně tty zařízení) obsahuje vc_top a vc_bottom. Normálně vc_top je 0 a vc_bottom je poslední řádek na tvé obrazovce. Kvůli logu posuneme vc_top trochu níže. Problém je v tom, že když nastartujeme minigetty na různých /dev/ttyX, tak jakmile přepneš virtální konzoli, tak dojde k nové inicializaci obrazovky na standardní hodnoty vc_top = 0 a vc_bottom = poslední řádek. Vyžadovalo by to hacky do vyšší vrstvy konzole, abys to umožnil.

    Nicméně si můžeš napsat aplikaci v uživatelském prostoru, která to provede. Existují escape sekvence, které změní vc_top. Nebo můžeš dokonce upravit minigetty, pokud chceš.

    Opět SCO. Vyloučení z konference za offtopic příspěvky., 42 e-mailů

    Diskusi začal Gabor Micsko zasláním odkazu na článkek Linux Weekly News , který odkazoval na Yahoo news popisující snahy SCO vybírat peníze za licenci Linuxu. Richard B. Johnson napsal:

    Chtějí vám prodat něco, co již vlastníte. SCO vlastní neexkluzivní licenci třicet let starého operačního systému. Spousta dalších organizací vlastní takovou licenci včetně Kalifornské univerzity v Berkeley. Velká část Linuxu byla napsána tak, aby vyhovovala zveřejněným rozhraním, v metodě, která minimalizuje změny v libc. To zjednodušilo portování různých unixových utilit vyvinutých studenty v Berkeley. Současné API publikovalo AT&T v prosinci 1983. Nazývá se "Unix System V, Release 2.0, User Reference Manual Including BTL Computer Center Standard and Local Commands". Vlastním kopii této dvousvazkové knihy v kroužkové vazbě.

    Neexkluzivní licence znamená, že nejste jediná osoba, která byla licencována. Nic vic, nic míň. Nedokážu si představit, že by SCO kdy dokázalo přesvědčit jakýkoliv soud, že jejich neexkluzivní licence je odlišná od všech ostatních včetně BSD, Digital, Interactive, Sun, IBM, Microsoft, Novell atd. Četl jsem jejich stížnost a oni tvrdí, že někdo musel ukrást jejich tajemství, neboť nikdo by nedokázal udělat verzi Unixu dost dobrou pro podniková řešení bez jejich tajemství. Takže oni tvrdí, že oni jsou jediní dostatečně chytří lidé na to, aby dokázali napsat software pro podniky, ať to znamená cokoliv. Hezký trik.

    Fakt, že někdo někoho žaluje v softwarovém průmyslu je jako když slunce vychází na východě. Očekáváte to. No zpátky k psaní softwaru, o kterém může někdo tvrdit, že jsem jej ukradl...........

    Felipe Alfaro Solana poznamenal, že zmíněný kód může být přepsán od základu, ale Larry McVoy se vložil do diskuse:

    Je zde převažující názor, že bude stačit přepsat problematické partie kódu. Nemyslím si, že to tak funguje. Pokud byl kód ukraden a pomohl Linuxu zničit podnikání SCO, pak má SCO právo pokusit se získat odškodnění.

    Není to jednoduchý případ přepisu. Za předpokladu, že existovalo něco důležitého v Linuxu pocházející od SCO, mohou tvrdit, že by linuxová komunita by na to sama nepřišla a potom to nemůžete přepsat, protože nyní víte, jak "to" funguje.

    Podnikatelksá sféra bere intelektuální vlastnictví vážně. Pokud - a je to velké pokud - je v Linuxu kód od SCO, bude moc složité to napravit a měli bychom se modlit, aby je IBM koupila a uvolnila Unix jako veřejné vlastnictví. Nicméně by se nejednalo o konec světa. Podle mého názoru je spousta podpory škálovatelnosti ztrátou času. 32-procesorové systémy jsou dinosauři, kteří vymizí a nejsem jedniný, kdo si to myslí, Dell a IDC souhlasí.

    Nechápejte mě špatně, v řadě 2.5 jsou úžasné věci, které všichni chceme, ale pokud SCO zvítězí, Linux se zotaví a možná bude lepší.

    Sancar Saran se zeptal na záložní plán a Alan Cox odpověděl, že pokud IBM bylo tím zlodějem, tak jeho záložním plánem je žalovat IBM.

    V určitém místě Larry navrhnul prohlásit téma za offtopic a David S. Miller s ním souhlasil a řekl (jak již v minulosti varoval), že lidé začínající offtopic diskuse budou z vgeru [stroji, kde běží konference] vykázání pryč.

    Rick A. Hohensee se stal první obětí, když zaslal dlouhý popis chování 386 mikroprocesoru. David jej požádal, aby přestal zasílat offtopic emaily, jinak jej vyloučí. Rick si však nedal říci a poslal ještě delší email o assembleru, který napsal kompletně v bashi. David jej za to okamžitě vyloučil.

    Promise vydává ovladač SATA pod GPL, 53 e-mailů

    Erik Andersen oznámil:

    Pánové, pro které jsem dělal konzultace, nakoupili miliardy SAT karet od Promise. Dokázali pak přesvědčit Promise, aby vydal svůj původně binární ovladač pod podmínkami GPL. Trumpety znějí a tady jej máme: ovladač SATA od Promise pro PDC20318, PDC20375, PDC20378 a PDC20618. Ovladač je vydán tak, jak je. Je užitečný pro

    1. Promise SATA150 TX4
    2. Promise SATA150 TX2plus
    3. Promise SATA 378
    4. Promise Ultra 618

    pdc-ultra-1.00.0.10.tgz

    Bavte se! A hodně díků Promise za tento příspěvek!

    Milan Roubal jej vyzkoušel a nahlásil úspěch s kartou Promise SATA 150 TX2plus. Nicméně někteří vývojáři nebyli úplně spojoeni s kódem, Andre Hedrick si stěžoval, že kód je nečitelný a svázán s výrobky od Promise. Jeff Garzik zase zjistil, že kód používá zastaralý CAM model. Erik pak nabídl, že jej převede na novější libata model.

    Jeff dále jako součást své proti-GPL kampaně napsal, že by preferoval, kdyby kód byl kompletně přepsán a licencován pod něčím jiným, než GPL, snad pod OSL. Lidé začali diskutovat ohledně výhod OSL na GPL a Alan napsal, že v Red Hatu používají OSL pro nové projekty, protože si právníci myslí, že OSL je lepší licence pro používání a dosáhne požadovaných cílů pro free software. Nicméně kernel je pod GPL a je těžké to změnit.

    Urychlení ReiserFS, 53 e-mailů

    Hans Reiser poslal odkaz (/benchmarks/v4marks.html) na benchmarky verze 4 jejich souborového systému. Stručně řečeno, V4 je mnohem rychlejší než V3. Jsou schopni dělat všechny operace nad souborovým systémem plně atomicky, což vede k dramatickému urychlení. Pokusy o zavedení transakcí do souborového systému selhaly z výkonnostních hledisek.

    Jak na podporu IPX v jádře 2.6-test, 5 e-mailů

    Voicu Liviu se zeptal, zda bude do jádra 2.6 přidána podpora IPX, aby mohl připojit své svazky z Novellu. Alex Riesen odpověděl, že

    Je to přejmenováno: ANSI/IEEE 802.2 - alias LLC (IPX, Appletalk, Token Ring) pod volbou Networking support/Networking options.

    Arnaldo Carvalho de Melo jej opravil, že to nebylo přejmenováno, ale že to vyžaduje povolení LLC, pak teprve je možné zvolit IPX jako dříve.

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jiří Svoboda avatar 4.9.2003 11:22 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše OSL licence
    Zkousel jsem cist text te OSL licence na uvedenem linku, ale ty formulace jsou ubijejici. Je nekdo schopen mi/nam v par vetach rici rozdily oproti GPL?
    7.9.2003 16:23 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše OSL licence
    take bych to uvital, zatim se na OSL divam jakona truc licenci ke GPL s podporou sw patentu
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.