abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Mezinárodní nezisková organizace Women Who Code (WWCode, Wikipedie) založena v roce 2011 s cílem usnadnit ženám vstup do světa informačních technologií nečekaně skončila. Došly finance.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 571 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 25. 4. 2007

    17. 5. 2007 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4083×

    Aktuální verze jádra: 2.6.21-rc7. Citáty týdne: Ingo Molnar, Matt Ranon. Další týden debat o plánovačích. Souborové systémy: chunkfs a reiser4. Diskuze o suspend2 obnovena.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 2.6.21-rc7

    link

    Aktuální předverze řady 2.6 je (k 25. 4. 2007) pořád 2.6.21-rc7; očekávané vydání 2.6.21 bylo odloženo. V hlavním git repozitáři se hromadí patche opravující regrese oproti předchozí verzi.

    V minulém týdnu nevyšla žádná nová verze -mm.

    Starší jádra: 2.6.16.49 vyšlo 23. dubna s několika opravami. Uživatelé řady 2.4 si mohou vybrat z 2.4.34.3 (22. dubna, opravy síťování), 2.4.34.4 (opravuje kompilační problém s 2.4.34.3) nebo 2.4.35-pre4 (22. dubna, různé opravy).

    Citáty týdne: Ingo Molnar, Matt Ranon

    link

    S jinými, heuristickými přístupy jsme vždycky narazili na problém vzniku "hyper-inflace" neekonomické virtuální měny, která mohla být určitými úlohami volně tištěna. V CFS je tato ekonomika přísná a jemná plus/mínus rovnováha je pevně spravována konzervativní a nezávislou centrální bankou.

    -- Ingo Molnar zavádí do plánování fiskální kázeň.

    V jádře se nám líbí, je tam hezky teplo a příjemně. Naproti tomu uživatelský prostor je chladné, temné a deštivé místo, kam se nám prostě nechce.

    -- Matt Ranon

    Další týden debat o plánovačích

    link

    Minulý týden představil Ingo Molnar svůj "completely fair scheduler" a autor Staircase Deadline scheduleru Con Kolivas se trochu uraženě stáhl. Mezitím se však Con vrátil a představil několik nových revizí SD plánovače; diskutovalo se o něm ale málo. Vypadá to, že Conovým cílem je zvednout laťku tak, aby se nakonec do jádra dostal nejlepší možný plánovač, ať už to bude kterýkoliv - s tím je těžké nesouhlasit.

    Většina diskuzí se točila kolem CFS plánovače. Několik testerů hlásilo dobré výsledky, ale jiní si všimli regresí. Tyto problémy se, podobně jako většina z posledních let, týkají X Window systému. Mluví se proto o možných řešeních.

    Klasická odpověď na problémy s interaktivitou X je změna hodnoty nice [renice] X serveru. Ale mnohým takové řešení připadá spíše jako hack, takže se práce na plánovačích často zaměřuje na odstranění nutnosti spouštět X s vyšší prioritou. Con Kolivas takový cíl zpochybňuje:

    Jedinou vadou na kráse Linuxu zůstává X. Pořád nedokážu pochopit, proč se všichni snaží najít stále složitější způsoby, jak se o X postarat, když jediné, co X schází, je více procesoru. Navíc jsou to většinou velmi dobré nápady na _extra_ funkce, které by se Linuxu v budoucnu mohly hodit, ale vezmeme-li v potaz absurdní jednoduchost "renicování" X, tak mi uniká, proč se lidé snaží tyto alternativy prosazovat.

    CFS se i nadále snaží předejít renicování, takže je v tomto ohledu zajímavé, že v4 CFS ve skutečnosti X renicuje - automaticky. Konkrétně jde o to, že plánovač navyšuje úroveň priority všech procesů, které provádějí hardwarové I/O (což ukazují volání ioperm() nebo iopl(), vlákna blokového loop zařízení a pracovních vláken přiřazených k pracovním frontám). Když je X serveru automaticky zvýšena priorita (kvůli použití iopl()), mívá lepší reakce.

    Zatímco vyšší priorita pro jaderná vlákna by podle Inga mohla z dlouhodobého hlediska dávat smysl, renicování X považuje za dočasný hack. Opravdové řešení problému se bude pravděpodobně skládat ze dvou přístupů: přenos procesorového kreditu mezi procesy a plánování podle skupin.

    Při použití CFS plánovače si každý proces nahromadí určité množství procesorového času, který je mu "dlužen"; tento čas je získáván čekáním na procesor, zatímco ho používají jiné procesy. Takový mechanismus může zařídit základní spravedlnost, protože každý dostane téměř stejný podíl dostupného procesorového času. Jestli je takový výpočet opravdu spravedlivý, to záleží na tom, jak posuzujeme spravedlnost; pokud X server považujeme za úlohu, která odvádí práci i za další procesy, pak by bylo spravedlivé, kdyby mohl X server sdílet kredit nahromaděný těmi dalšími procesy. Linus by rád viděl řešení založené na takovém principu:

    "Ideální" situace by byla, pokud by to fungovalo tak, že když jde proces spát, budou všechny jeho extra body předány procesu, který naposled probudil. Pro X by to znamenalo 100% pomíjivé body: dostane je, když klient pošle požadavek, ale zase je *ztratí*, jakmile pošle odpověď!

    CFS v5 patch obsahuje první náznak podpory takového provozu. Ještě tam není automatické přenášení kreditu, ale přibylo nové systémové volání:

        long sched_yield_to(pid_t pid);
    

    Toto volání přenechá procesor, podobně jako sched_yield(), ale také zařídí, aby se přenechávající proces vzdal poloviny kreditu (pokud vůbec nějaký měl) ve prospěch procesu určeného pomocí pid. Takové systémové volání by mohlo být (například) X knihovnami využito k přímému předání kreditu X serveru. V současné době neexistuje způsob, jak by mohl X server vrátit nevyužitý kredit; Ingo v té souvislosti zmínil systémové volání sched_pay(). Není ani možné zaručit, že X server získaný kredit využije k práci pro proces, který kredit přenechal; klidně by ho mohl vyplácat na okenní efekty. Ale je to krok správným směrem.

    Dalším krokem, ovšem pouze ve stadiu prototypu, je Ingův patch s ekonomií plánovače. Tento mechanismus jadernému kódu umožňuje vytvořit "pracovní účet" plánovače; procesy pak mohou provádět vklady a výběry:

        void sched_pay(struct sched_account *account);
        void sched_withdraw(struct sched_account *account);
    

    V tuto chvíli jsou všechny vklady i výběry omezeny na pevný úsek procesorového času. Kód unix-domain soketů byl upraven tak, aby vytvořil jeden takový účet pro každý soket. Všechny nerootovské procesy (například X klienty) zapisující na soket také provedou vklad na účet; rootovské procesy (především X server) si při čtení zpráv z účtu vyberou. Je to vše jen proof of concept [důkaz proveditelnosti]; skutečná implementace by vyžadovala trochu sofistikovanější API. Ukazuje to však, že X klienty mohou (v případě nedostatku procesorového času) převést své CPU kredity na server.

    Dalším diskutovaným návrhem je plánování podle uživatelů nebo skupin. Jde o spravedlivé rozdělení procesorového času mezi uživatele místo procesů. Pokud má jeden uživatel spuštěn proces textového editoru a druhý začne kompilovat jádro příkazem make -j 100, bude mít plánovač 101 procesů soupeřících o procesor. Současné férové plánovače procesor rovnoměrně rozdělí mezi všechny procesy, takže kompilace jádra vezme všechno pro sebe a textový editor si bude muset vystačit s méně než 1 procentem dostupného procesorového času. Vývojářům jádra by to možná nevadilo, ale bylo by snadné argumentovat tak, že správné rozdělení by omezilo kompilaci jádra na polovinu času, což by textovému editoru ponechalo tu druhou.

    To je základem plánování podle uživatelů. Kromě jiného by to mohlo pomoci s interaktivitou X: protože X běží pod jiným uživatelem (obyčejně root), automaticky se dostává do jiné plánovací skupiny s vlastní férovým přídělem procesoru. Linus plánování podle skupin tvrdě prosazoval (vizte citát z minulého týdne). Ingo na to reagoval s tím, že na to pamatuje - jen se k tomu ještě nedostal:

    Na regrese týkající se plánování podle skupin jsem vůbec nezapomněl - především proto, že už máme rychlý hack, který kontroluje, jestli by tyto regrese plánování podle skupin vyřešilo: renicování. Bylo to vyzkoušeno na obou případech CFS regresí, o kterých vím: Mikův problém s "vyhladověním" X a Willyho problém popsaný jako "vyhladovění kevents, když běží tisíce úloh scheddos". A v obou případech pomohlo renicování [které by mělo být korektně a automaticky implementováno jako plánování podle uid skupin]. Takže jsem si vůbec nedělal starosti - plánování podle skupin tyto regrese _pravděpodobně řeší_. Raději jsem se zaměřil na regrese, které byly méně zřejmé.

    Jinými slovy, výše popisované automatické renicování není permanentní řešení; místo toho jde o proof of concept plánování podle skupin. Ingo pokračoval s tím, že je mnoho dalších důležitých faktorů, které ovlivňují, jestli bude interaktivní plánování dobře fungovat; konkrétně je potřeba nanosekundové počítání a striktní rozdělení procesorového času v případech, kdy je to nutné. Jakmile to bude vše hotovo, může se začít uvažovat o problému s plánováním podle skupin.

    Vypadá to tedy, že na CFS plánovači ještě zbývá udělat dost práce. Mezitím si však Linus postěžoval, že toto úsilí teď možná není na místě:

    Nehledě na to, že bych lidi spíše požádal, aby se trochu podívali na aktuální regrese, místo aby trávili všechen čas s něčím, co nebude ani začleněno před vydáním 2.6.21 - máme tady palčivější problémy. Prosím?

    Dalo by se říci, že všechny věci určené pro začlenění do 2.6.22 by teď měly být dány do pořádku. Ale náhrada procesorového plánovače pravděpodobně potrvá trochu déle. Vzhledem k počtu otevřených otázek - a dávce sebedůvěry, která bude pro nahrazení plánovače vyžadována - se zdá nepravděpodobné pokoušet se o 2.6.22.

    Souborové systémy: chunkfs a reiser4

    link

    Jedním ze základních problémů vývojářů souborových systémů je fakt, že zatímco disky jsou stále větší a rychlejší, poměr zvětšování kapacity a zrychlování je ve prospěch velikosti. Výsledkem je, že čas potřebný na přečtení celého disku se prodlužuje. Nikoho nebaví čekat na dokončení kontroly souborového systému při rebootu, takže představa čím dál delších fsck prodlev není lákavá. Naneštěstí je to směr, kterým se věci ubírají. Žurnálovací souborové systémy se mohou fsck vyhnout, ale pouze v případech, kdy nedošlo k žádnému poškození souborového systému.

    Protože kontroly souborových systémů jsou věc, se kterou se musíme naučit žít, stojí za to uvažovat o tom, jak je v době terabajtových disků zrychlit. Jeden dávno existující nápad na vylepšení situace byl nedávno představen: chunkfs, "fs fission for faster fsck" [rozdělení souborových systémů pro rychlejší fsck]. Hlavní myšlenkou je vzít souborový systém a rozdělit ho na několik nezávislých, z nichž každý si udržuje svůj clean/dirty [čistý/nečistý] stav. Pokud se něco pokazí, je nutné zkontrolovat pouze ty souborové (pod)systémy, které byly v době selhání aktivní.

    Stejně jako mnohé experimentální souborové systémy, i chunkfs je postaven na ext2. Interně je to skupina samostatných ext2, které pro vyšší úrovně souborového systému vypadají jako jediný. Každý kus [chunk] může být kódem souborového systému nezávisle spravován, ale mimo souborový systém jednotlivé kusy vidět nejsou. Myšlenka je to poměrně jednoduchá, ale jako vždy je potřeba vyřešit několik nepříjemných problémů.

    Jedním z nich je skutečnost, že čísla inod v nadřazeném chunkfs musí být unikátní. Každý kus si však udržuje vlastní seznam inod začínající na čísle jedna, takže v jednotlivých kusech jsou čísla inod používána opakovaně. Chunkfs to řeší vkládáním čísla kusu do horních osmi bitů každého čísla inody. Kvůli tomu je však v chunkfs možných pouze 256 kusů.

    Ošemetnější problém nastává při zvětšení velikosti souboru. Souborový systém se pokusí alokovat další bloky v kusu, ve kterém byl soubor původně vytvořen. Pokud se však daný kus zaplní, musí se na to jinak; nebylo by dobré, kdyby souborový systém vrátil chybu "no space" [nedostatek místa], když je v dalších kusech místa dost. Řešením je vytvoření "navazovacích inod" [continuation inode]. Ty sledují alokaci bloků v různých kusech; vypadají jako obyčejné soubory, ale jsou součástí vyššího pole alokací bloků. "Skutečná" inoda daného souboru může mít ukazatele až na čtyři další navazovací inody v různých kusech; pokud jich je potřeba více, může každá navazovací inoda ukázat na další čtyři. Navazovací inody tedy mohou být zřetězeny, což umožňuje vytváření libovolně velkých souborů.

    Kód je v poměrně raném stadiu; text připojený k patchům poznamenává, že jde o počáteční implementaci a předpokládáme hodně změn, než bude kód alespoň trochu rozumně použitelný. Pro ty, kdo by chtěli chunkfs vyzkoušet s nějakými kvalitně zálohovanými daty, je připravena sada nástrojů.

    Reiser4

    Reiser4 je pravděpodobně nejdelším příběhem v historii vývoje linuxových souborových systémů. Už v době, kdy Hans Reiser v červenci 2003 poprvé požádal o začlenění do jádra, byl souborový systém několik let vyvíjen. Od té doby uplynuly skoro čtyři roky a reiser4 pořád zůstává mimo hlavní jádro. Hans Reiser už do dění nezasahuje, jeho společnost (Namesys) má potíže a s reiser4 se na první pohled nic neděje.

    V poslední době však bylo možno zaznamenat zvýšený zájem o tento souborový systém. Ukázalo se, že dva zaměstnanci Namesysu na reiser4 stále pracují (hlavně z nadšení). Do -mm stromu posílali patche a pomalu se dostávají na konec seznamu věcí, které bylo třeba opravit. Takže se možná dočkáme nové snahy o zařazení, možná už v 2.6.23. Andrew Morton však říká, že k tomu bude ještě pár věcí potřeba; především bude nutné zajistit novou kontrolu kódu reiser4.

    Aby se to začalo hýbat, potřebovali bychom všeobecný tlak. Přimět lidi, aby začali kód kontrolovat a testovat, a říct distributorům, aby se nad ním vážně zamysleli atd. To bychom mohli zařídit - bylo by k tomu asi nutné, aby lidé z Namesys (a já) začali o začlenění nahlas mluvit.

    Nebo bychom mohli všechen kód reiser4 přesunout do kernel/sched.c - zdá se, že to na lidi platí.

    Dovolím si odhadnout, že masový přechod na reiser4 není moc pravděpodobný. Ale nové kolo diskuzí o začlenění vypadá na spadnutí. Na kódu se tolik pracovalo - a je v něm tolik zajímavých nápadů - že se lidem nechce ho jen tak nechat vyšumět. Možná, že už bude brzy na cestě na dlouho očekávané místečko v jádře.

    Diskuze o suspend2 obnovena

    link

    Jedna z postranních debat při diskuzích o plánovači se zabývala tím, že CFS způsobil problémy v nezačleněném kódu suspend2 (uspání na disk [suspend-to-disk]). Ingo Molnar podle zpráv o chybách našel a opravil chybu v CFS a na oplátku poslal posouzení suspend2, ve kterém zmiňuje, že celý ten patch vypadá rozumně, a ptá se, jestli je v plánu dostat suspend2 do jádra.

    Ingo asi nedával pozor, když se o tématu v minulosti mluvilo. Jeho otázka byla hudbou pro uši autora suspend2 Nigela Cunninghama, který rychle odpověděl dlouhým dokumentem s důvody, proč suspend2 začlenit. Kromě jiného podotýká, že implementace softwarového uspání pro uživatelský prostor (uswsusp) za suspend2 stále zaostává ve funkčnosti. Je pravda, že o uswsusp v poslední době nebylo moc slyšet; poslední verze vyšla minulý listopad. Distributoři to moc nevyužívají. Pavel Machek však do diskuze přesto zasáhl: No, aktuální uswsusp kód umí skoro všechno co suspend2, s 20 % (nebo tak nějak) jaderného kódu.

    Pokud jste před rokem sledovali debatu doprovázející začlenění uswsusp, možná si pamatujete, že se při té příležitosti mluvilo o tom, které funkce mohou být přesunuty z jádra do uživatelského prostoru. Mnoho vývojářů si myslelo, že funkce suspend-to-disk je možná na špatné straně hranice. Po této debatě se výrazně snížil počet návrhů na odstraňování funkcí z jádra. Pořád je to však citlivá záležitost, což ukazuje tato Linusova reakce:

    Celá ta představa, že "řádky jaderného kódu" jsou nějak jiné, je stupidní a zhovadilá _nemoc_, kterou šíří lidé prosazující mikrojádra, nebo ti, komu vymyli mozek.

    Později dodal trochu klidněji:

    Proto nevěřím na počítání řádků jádra. Osobně jsem na sto procent přesvědčen, že je lepší mít desetkrát více řádků v jádře, pokud by to znamenalo, že bychom mohli zapomenout na potíže s verzemi, špatná rozhraní pro uživatelský prostor atd.

    Tato diskuze by měla držet na uzdě budoucí projekty na přesun jaderného kódu do uživatelského prostoru. I když jsou situace, ve kterých má takový přesun smysl, také existují případy, u nichž by přenesení funkcí do uživatelského prostoru věci jen ztížilo. Přesto bychom neměli očekávat, že by někdy v brzké době mohlo dojít k začlenění nedávno představeného patche Kcli, který se snaží o zjednodušení přesunu celých aplikací do jádra.

    A co suspend2? Je možné, že by obnovená diskuze mohla dát podnět k začlenění této dlouho připravované funkce. Suspend2 má nemalou uživatelskou komunitu, která by zařazení do hlavního jádra uvítala. Moc se však o tom nediskutovalo. Důvodem by mohlo být i to, že v současné době má hodně systémů funkční podporu uspání do RAM, takže už o uspání na disk není takový zájem jako dříve.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    CIJOML avatar 17.5.2007 00:08 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Skoda, ze nikdo nepracuje na opravach pro stare systemy a co jsem pochopil na posledni prednasce Pavla Machka, tak je to "stary system" a ten uz "nikoho nezajima". Timhle postupem to dopadne jako s woknama, kde driver pro jednu kartu je ve verzi X a ve verzi Y je uz nepouzitelny. Myslel jsem, ze v linuxu byla vzdy politika jednou ten driver exituje a my jej budeme udrzovat funkcni navzdy. Diky tomu muj starickej Acer TravelMate 242 od verze jadra 2.6.10 suspenduje na disk i do pameti, ale pri probuzeni mi po nacteni swapu zablika vesele jen CAPS LOCK.S verzi 2.6.21 se to zlepsilo, tam se to probudi alespon ze suspendu na disk, ale tak pri kazdem tretim pokusu...
    17.5.2007 07:15 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Drivery budou tak aktualni dokud budou mit spravce. Nic ti nebrani nastudovat potrebne znalosti a udrzovat ten driver.
    CIJOML avatar 17.5.2007 10:05 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    HE? SWSUSP ma maintanery, ale jaksi ti kaslou na stary hw - hlavne ze jim to maka na supermodernich strojich ktere si zakaznici mohou prave koupit... :(
    17.5.2007 12:32 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Maintaineri swsuspu mohou tezko resit problemy s hardwarem, ktery nevlastni a nemohou na nem swsusp testovat. Nehlede na to, ze neni jasne, zda jde o problem swsuspu nebo driveru k danemu hardware.
    17.5.2007 00:54 Kakihara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Diky tomuto serialu postupne ztracim iluze o linuxovem jadre...

    A chunkfs vypada jako paradni chujovina...neni april?

    A taky nechapu, co maj proti zvyseni priority X.

    je mi z toho smutno...
    Josef Kufner avatar 17.5.2007 01:13 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Jojo, s jádrem to jde z kopce už dlouho. Žene se moc dopředu a ztrácí stabilitu. Chtělo by to vývojový cyklus trošku prodloužit nebo aspoň dávat pravidelně opravdu stabilní a odladěné verze.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    DjAARA avatar 17.5.2007 07:12 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Chtělo by to vývojový cyklus trošku prodloužit nebo aspoň dávat pravidelně opravdu stabilní a odladěné verze.
    Jednu takovou verzi jádra nám dali -- aktuálně ve verzi 2.6.16.51.
    17.5.2007 07:29 danfis | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Pokud se nepletu, tak 2.6.16 je stabilni vetev pro jadra rady 2.6 - tam bys asi mel momentalne hledat tu stabilni verzi...
    24.5.2007 01:23 majk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Nemohu souhlasit, naopak mám z Linuxového jádra a jeho vývoje v poslední době čím dál tím lepší pocit. Mám rád když se věci hýbou dopředu, nesnáším konzervatismus, stagnaci. Současný rychlý vývoj Linuxového jádra je pro rozšíření Linuxu na desktop nesmírně důležitá věc a jsem za něj nesmírně rád.
    17.5.2007 07:17 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Jo chunkfs vypada srandovne. Myslim, ze LVM tohle dokaze resit uz ted (no dobre je to trosku overkill ;)
    17.5.2007 11:04 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Co ma prosim te LVM spolecneho s fsck?
    17.5.2007 12:53 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    To same co chunkfs ;)
    17.5.2007 14:40 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Asi jsem něco nepochopil, ale LVM vám přece kontrolu souborového systému nijak neurychlí, ten je tam pořád jen jeden (byť "pod ním" může být více disků nebo diskových oddílů) a fsck s ním proto zachází jako s jedním celkem. Zatímco u chunkfs by podle článku mělo dojít k urychlení tím, že bude možno kontrolovat jen část souborového systému a zbytkem se nezabývat.
    24.5.2007 10:11 Stara Blazkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    ZFS nepotrebuje fsck
    17.5.2007 07:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Diky tomuto serialu postupne ztracim iluze o linuxovem jadre...
    Je třeba si uvědomit, že mnohé z popisovaných věcí jsou experimenty a návrhy, ze kterých se může vyklubat něco dost odlišného - nebo také nic.
    17.5.2007 08:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše překlep
    že v současné době mám hodně systémů funkční podporu uspání do RAM – asi má být hodně systémů…
    17.5.2007 09:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: překlep
    Dík, opraveno.
    17.5.2007 11:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    pokud X server považujeme za úlohu, která odvádí práci i další procesy

    Tady chybí předložka za nebo pro.

    17.5.2007 14:51 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Pokud si koupim v bazaru notebook s PII 366MHz, 192MB, 8MB VRAM a 40GB diskem, jaky system si na nej mam nainstalovat?
    1) Win98
    2) Win2k
    3) Debian 4.0
    4) Ubuntu 7.04
    5) OpenSuSE 10.2
    6) Mandriva 2007 One
    
    17.5.2007 15:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Sice nechápu, proč je ta otázka právě tady, ale je to v podstatě jedno, jaký systém si vybereš. Až na to, že nemůžeš očekávat plynulou práci v bumbrlíčkovatých grafických prostředích typu Gnome nebo KDE. Budeš se muset spokojit s méně náročným desktopem/správcem oken - což platí i pro stařičké systémy Win98 a Win2k (tam však není na výběr).
    17.5.2007 18:06 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Proc tady? Protoze se v diskuzi objevilo tema podpory starych systemu. A protoze jsem zrovna takovy notebook resil, tak me zajimal pohled lidi, ktere zajima vyvoj kernelu. Takze:
    • 0) MDK 9.2; puvodni OS na notebooku, nez se pokazil pevny disk; svizny system s jadrem 2.4.x, byl jsem celkem spokojen; dnes jiz nepodporovan. :-(
    • 1) Win98; rychly system, bez aktivni podpory ze strany MS
    • 2) Win2k; dobry a stabilni system, stale podporovan MS (od roku 1999, tedy vice nez 10 let!), vyborna podpora hw i aplikaci.
    • 3) Debian 4.0; sel nainstalovat, ale znacne pomaly; pouzitelny na psani textu. smazan
    • 4) Ubuntu 7.04; vychazi z Debianu, ale znatelne rychlejsi, presto vyrazne pomalejsi nez W2k anebo MDK9.2. Nadsenec muze s privrenim oka pouzivat.
    • 5) OpenSuse 10.2; zatim jsem nezkusil. Ale mel jsem jej chvili na PIII@1000 a i tam nebyl svizny. V diskusi je poznamka, ze by mel byt pouzitalny. Nastavi se snad system jinak na pomalejsim procesoru? Pochybuji.
    • 6) Mandriva 2007 One. Zkousel jsme pred casem na lepsim PC, ale i tato distribuce se mi zdala pomala, proto jsem ji na notebooku s PII ani nezkusil.
    • 7) Arch; notebook umi bootovat jen z diskety (mini notebook bez interni CDROM), takze Arch se na nej dost spatne instaluje (podpora jen CDROM anebo PXE), instalator neni moc vypracovany, neumi najit CDROM pripojenou pres USB port. Instalaci Arch Linux jsem po nekolika pokusech vzdal.
    • 8) PC-BSD; zatim nevyzkouseno; mohlo by se jednat o zajimavou moznost.
    Jeste jsem zapomel napsat, ze jsem pozadoval praci v grafickem rezimu. Pri praci v textove konzoli by zrejme plne vyhovel i Debian, pripadne i jine Linuxy.

    Shrnuto, ze seznamu mi nejlepe vychazi W2k, pak nepodporovany MDK9.2, pak dlouho nic, pak Ubuntu. A musim se ptat, proc je soucasny Linux ve srovnani s Win2k tak pomaly? Pritom mohu na obou systemech provozovat stejne "Open Source" aplikace (OO 2.2., FireFox 2.0, atd). Podpora W2k pravdepodobe take brzy skonci. :-(

    Nejedna se jen o stary notebook. Linux ma ambice ziskat take trh s PDA. Nebylo jadro rady 2.6 navrhovano s ohledem na vestavene systemy. Nekde se stala chyba, ani po vice nez 10 letech vyvoje neni Linux tam kde byly W2k pred lety... Mozna proto ty diskuze o novem planovaci. Timto nepopiram, ze jsou oblasti, kde ma Linux proti Windows naskok.
    17.5.2007 18:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    (Nepoužívej prosím tag PRE pro normální text - pak to po tobě musí admini opravovat.)
    Jeste jsem zapomel napsat, ze jsem pozadoval praci v grafickem rezimu. Pri praci v textove konzoli by zrejme plne vyhovel i Debian, pripadne i jine Linuxy.
    Jak jsem psal už předtím, kdybys vybral některé z méně náročných desktopových prostředí (IceWM, Xfce) nebo jen správce oken, byla by situace jiná. Zrovna nedávno jsem instaloval čerstvý Debian unstable na počítač s Duronem 600 MHz a 128 MB RAM - dal jsem tam Fluxbox a běhá to jak divé.
    A musim se ptat, proc je soucasny Linux ve srovnani s Win2k tak pomaly?
    Ehm... jestli to nebude tím, že srovnáváš systémy, které mají mezi sebou sedm let odstup. Zkoušel jsi instalovat nějakou distribuci, která byla nová v roce 2000?
    Linux ma ambice ziskat take trh s PDA.
    A také získává. Je k tomu ovšem potřeba jádro při kompilaci optimalizovat (přinejmenším volba EMBEDDED, ale je toho více). Copak myslíš, že by standardní instalace Win2k něco dokázala na PDA?
    Nekde se stala chyba, ani po vice nez 10 letech vyvoje neni Linux tam kde byly W2k pred lety...
    Chyba se stalo v tvé podivné logice. Win2k současným linuxovým distribucím samozřejmě nesahají ani po kotníky, ale těžko můžeš požadovat, aby tyto moderní distribuce běžely stejně svižně na starém hardwaru. Co by se asi stalo, kdyby ses pokusil na ten notebook nainstalovat Windows Vista?
    17.5.2007 19:42 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007

    1.

    Win2k současným linuxovým distribucím samozřejmě nesahají ani po kotníky
    No, tohle zas tak samozřejmé není.

    2. S Pentiem II to chce samozřejmě povypínat žrouty výkonu a baterie - takže jako Windows 2000 - žádná průhlednost, neukazovat obsah okna při tažení a zvětšování/zmenšování, vypnout okení animace. Pokud běží nějaké indexovací stroje jako je Beagle, určitě odinstalovat. Mě ty KDE nepřijdou pomalé. Ale jiní lidé mohou mít jiné vnímání. V případě openSUSE dát pozor, aby nebyla nainstalována "enterprise správa systému (nebo to bylo softwaru)" - ta je žravá až hamba a na notebook (a desktop v domácnosti) se nehodí. Jestli se vám tam rachtají procesy jménem metadata_parsing, zmd, update_status, máte enterprise správu naistalovanou - pryč s ní. Moje Pentium II má většinu času procesor vytížený na míň jak 10-15%, takže samozřejmě procesor brzdu nepředstavuje (kromě filmů). Brzdou je jen swaping/thrashing když dojde RAM. Ale tamten notebook ji měl 192MB, o půlku víc.

    17.5.2007 20:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    V případě openSUSE dát pozor, aby nebyla nainstalována "enterprise správa systému (nebo to bylo softwaru)" - ta je žravá až hamba a na notebook (a desktop v domácnosti) se nehodí. Jestli se vám tam rachtají procesy jménem metadata_parsing, zmd, update_status, máte enterprise správu naistalovanou - pryč s ní.

    A pak také beagle a všechno, co s ním souvisí.

    17.5.2007 21:05 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Ehm... jestli to nebude tím, že srovnáváš systémy, které mají mezi sebou sedm let odstup. Zkoušel jsi instalovat nějakou distribuci, která byla nová v roce 2000?
    To je prave smutne. Linux mel 7 let aby dozral, dohnal a predehnal. (kecal jsem kdyz jsem psal, ze W2k jsou podporovany vice nez 10 let, tak stare nejsou, zatim jen cca 7 let). Nekdy mam pocit, ze uz dohnal, ale jen v nekterych oblastech (a navic zacina z Windows prebirat vlastnosti, ktere jim byly vycitany, zastira se to za "priblizovani beznym uzivatelum"). MDK9.x byla distribuce z obdobi kolem roku 2000 anebo 2001, a ta bezela na notebooku leta a byl jsem s ni celkem spokojen. Ale vzala za sve s diskem. A ma cenu instalovat si na notebook distribuci, ktera uz nebyla leta updatovana?
    Jak jsem psal už předtím, kdybys vybral některé z méně náročných desktopových prostředí (IceWM, Xfce) nebo jen správce oken, byla by situace jiná.
    Je pravda ze MDK9.2 bezel s IceWM, ktery byl vyrazne rychlejsi nez KDE, ktere bylo hlavnim podporovanym manazerem v MDK. V Ubuntu neni velky rozdil mezi rychlosti IceWM a GNOME, takze GNOME jsem zatim ponechal, protoze nabizi vice funkci a mam jej i na stolnim PC. XFCE se mi nelibi, zda se mi, ze je to porad nevyzraly produkt.
    Co by se asi stalo, kdyby ses pokusil na ten notebook nainstalovat Windows Vista?
    Otazka je, proc by jsme mel chtit si na stary notebook nainstalovat Windows Vista. Nemam tu potrebu, ve W2k spustim vetsinu aplikaci ktere potrebuji, MS stale (zatim) vydava bezpecnostni updaty. Vetsinu novych aplikaci na W2k stale nainstaluji. W2k API je leta zafixovano, MS uvolnil updaty pridavajici nove funkce (IE6, .NET, atd). Nejpopularnejsi OpenSource aplikace vznikaji dnes jak pro Linux, tak pro Windows (treba projekt OpenCD, www.theopencd.org).

    A to je prave dulezity rozdil proti Linuxu na starem hw. Aplikace stale nejsou vyzrale, ani nejnovejsi verze nemaji casto 100% funkcnost. Je treba updatovat (proto vznika nova verze distribuce nejmene 1x rocne). Nove aplikace maji nove pozadavky na API a pozaduji nove knihovny. Je treba stale updatovat. Pouzivat system, pro ktery nevychazi bezpecnostni zaplaty je sebevrazedne (proto nelze doporucit pouzit Linux distribuci z roku 2000, nebude jiz podporovana, muze mit bezpecnostni problemy). Nutnost neustaleho updatovani vedly ke vzniku dokonalaych nastroju pro spravu Linux distribuci, treba APT (tady ma MS stale co dotahovat...).

    Podobny problem trapi treba i zakladatele Mandrake Linuxu, take musel vymenit notebook (uz 2x!), protoze uz na nich nove Linux distribuce nebehali... :-|

    http://www.indidea.org/gael/blog/?p=16

    Uvidime, zda si Geal na tento problem vzpomene pri vyvoji sveho noveho Ulteo Linuxu. Pokud by jsem se mel vsadit, tak bych si vsadil na "nevzpomene si". Spise bude pokracovat ve spirale, kde na provoz "stejnych" aplikaci potrebujeme stale silnejsi hardware.

    Jeste mam nekde ve skrini stary notebook s P233 MMX, 96MB RAM a W98, ale ten jsem uz prakticky odepsal, ktera moderni distribuce na nem pobezi, navic pri rozliseni 800x600? MDK 9.2 se jeste s trochou trpelivosti pouzit dal, ale ktera moderni distribuce je dnes kompilovana pro 5x86? Snad jen Debian, mozna i FC. Takze co se starym notebookem? Mozna ze by z nej sel udelat WiFi sniffer... ;-)
    17.5.2007 21:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    A to je prave dulezity rozdil proti Linuxu na starem hw. Aplikace stale nejsou vyzrale, ani nejnovejsi verze nemaji casto 100% funkcnost. Je treba updatovat (proto vznika nova verze distribuce nejmene 1x rocne). Nove aplikace maji nove pozadavky na API a pozaduji nove knihovny. Je treba stale updatovat.

    To, že to většina uživatelů Windows nedělá, ještě neznamená, že tam to potřeba není.

    17.5.2007 21:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    MDK9.x byla distribuce z obdobi kolem roku 2000 anebo 2001, a ta bezela na notebooku leta a byl jsem s ni celkem spokojen.
    Tak proč se ti nelíbí, že na tom Mandriva 2007 běží pomalu? Je snad pochopitelné, že nová distribuce počítá s novým hardwarem. Stejně jako s novým hardwarem počítají nové Windows. Prostě je nesmysl srovnávat na starém počítači rychlost Win2k a letošních distribucí. Chceš-li tvrdit, jak je ten Linux oproti Windows špatný, tak srovnávej nové verze distribucí s novými Windows na novém hardwaru.
    Co by se asi stalo, kdyby ses pokusil na ten notebook nainstalovat Windows Vista?
    Otazka je, proc by jsme mel chtit si na stary notebook nainstalovat Windows Vista.
    Protože bys poznal, že je to nesmysl - stejně jako snaha o instalaci nové distribuce Linuxu. Proč bys měl na starý notebook instalovat zbrusu novou linuxovou distribuci, když pro takový hardware není určena? Je blbost si stěžovat, že nové distribuce běží na starém hardwaru pomaleji než W2k, které jsou sedm let staré.
    Pavel Dobeš avatar 17.5.2007 23:10 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    MDK9.x byla distribuce z obdobi kolem roku 2000 anebo 2001, a ta bezela na notebooku leta a byl jsem s ni celkem spokojen.
    Tak proč se ti nelíbí, že na tom Mandriva 2007 běží pomalu? Je snad pochopitelné, že nová distribuce počítá s novým hardwarem. Stejně jako s novým hardwarem počítají nové Windows. Prostě je nesmysl srovnávat na starém počítači rychlost Win2k a letošních distribucí. Chceš-li tvrdit, jak je ten Linux oproti Windows špatný, tak srovnávej nové verze distribucí s novými Windows na novém hardwaru.
    Ale problem je jinde. Proc Win2000 jsou stale podporovane a spusti se na nich i moderni programy (nektere jiz ne) a linuxova distribuce z roku 2000 je jiz bez podpory. Nebo tak alespon ten 'stesk' chapu ja.

    Tip: Ja bych tam dal nejakou soucasnou (rozumej s podporou) distribuci zamerenou na starsi stroje. Urcite neco takoveho se najde, ale nebude to niz z tech znamych 5 mainstream distribuci.
    Windows? A kdo to ještě používá?
    18.5.2007 01:56 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Linux je bez podpory, protože na rozdíl od widlí vám každej dá rád zadarmo upgradnout.
    18.5.2007 02:28 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Toto je trefa. Na stejnem HW je velmi vyrazny rozdil v behu stejnych aplikaci bud pod W2k anebo moderni distribuci Linuxu. Stejne aplikace, stejny HW, jiny OS, lze to snadno porovnat. Moderni aplikace mohu stale provozovat pod W2k, protoze OS ma stabilni API, ale pokud chci provozovat stejnou aplikaci pod Linuxem, musim mit moderni distribuci, protoze API prosla znacnym vyvojem. Moderni distribuce pocita s modernim hardware (silny CPU, hodne pameti). Linux distribuce vznikle v roce 2000, psane pro starsi HW, uz dnes nejsou podporovany. Takze bud novy notebook, anebo W2k, pripadne se vyrovnat s pomalejsim Linuxem na starsim hw. Mozna Gentoo by mohlo byt take resenim, ale to vyzaduje znalosti a hooodne casu; na starsim hw bude i kompilace pomala, preklad jadra treba celou noc.

    Moderni distribuce jsou tak slozite, ze nedokazu odhadnout, kde je v Linuxu problem, zda je to jadro, X server, knihovny, pametove pozadavky anebo neco jineho, co system brzdi. Mozna je problem v jadre, mozna v planovaci, mozna v grafickem systemu, fakt to nepoznam. Ani nevim, proc je znatelny rozdil v rychlosti mezi Debian 4.0 a Ubuntu 7.04. Jine jadro? Optimalizace sw pro 686? Rychlejsi X-server?

    Jinou zalezitosti je srovnani instalace W2k a moderni distribuce, tam Linux jednoznacne vede; pokud se podari spustit instalator (coz nemusi byt na notebooku bez CDROM jednoduche, protoze moderni distribuce floppy jednotku prakticky ignoruji) a ten najde najde sitovou kartu anebo CDROM, uz je to rutina. U W2k se cca 3h instaluje system a pak se dalsi den stahuji zaplaty, drivery a updaty a mnohokrat se musi rebootovat, pak lze zacit stahovat a instalovat aplikace (nejdriv antivir, firewall, atd, pak treba OO, FireFox, WinSCP, atd). To je pekny opruz... A instalace W2k na novy HW s podporou SATA (bez PATA) bude asi jeste silnejsi zazitek ktery by jsem nerad absolvoval.
    18.5.2007 07:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Toto je trefa. Na stejnem HW je velmi vyrazny rozdil v behu stejnych aplikaci bud pod W2k anebo moderni distribuci Linuxu. Stejne aplikace, stejny HW, jiny OS, lze to snadno porovnat. Moderni aplikace mohu stale provozovat pod W2k, protoze OS ma stabilni API, ale pokud chci provozovat stejnou aplikaci pod Linuxem, musim mit moderni distribuci, protoze API prosla znacnym vyvojem.
    Které jsou to ty linuxové aplikace, které vyžadují nějaké nové API?
    18.5.2007 20:00 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    A proc asi kernel exportuje hlavickovy soubor s popisem API? Protoze jej nektere utility pouzivaji, zmena kernelu znamena take preklad vsech souvisejicich programu v uzivatelskem prostoru.
    18.5.2007 20:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    zmena kernelu znamena take preklad vsech souvisejicich programu v uzivatelskem prostoru.
    Dej nějaký příklad :-)
    18.5.2007 20:52 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Tohle obecne neplati - programy se nelinkuji vuci aktualnim hlavickam kernelu, ale vuci jejich stabilni kopii (/usr/include/linux). Byly obcas nejake pripady, kdy se kompatibilita tohoto API rozbila, ale to jsou spis ojedinele vyjimky.
    19.5.2007 00:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Drobná oprava: termín linkují tu není na místě, při linkování už vás nezajímají hlavičkové soubory ale knihovna samotná. Jinak ale máte pravdu, dokonce si mlhavě vzpomínám, že i Linus kdysi dost důrazně upozorňoval, že /usr/include/linux nemá být link na hlavičkové soubory od aktuálně běžícího jádra, ale na hlavičkové soubory, s nimiž byla překládána (g)libc.
    19.5.2007 00:49 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Ano, lepsi by bylo kompiluji.
    18.5.2007 02:03 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Protože bys poznal, že je to nesmysl - stejně jako snaha o instalaci nové distribuce Linuxu. Proč bys měl na starý notebook instalovat zbrusu novou linuxovou distribuci, když pro takový hardware není určena? Je blbost si stěžovat, že nové distribuce běží na starém hardwaru pomaleji než W2k, které jsou sedm let staré.
    Omyl, se vší úctou. Operační systém by snad vzhledem k aplikacím měl používat menšinu prostředků (já vím, s RAM je to většinou ošemetnější). Rozhodně třeba CPU by měl využívat minimálně (wtfxgl?), to patří aplikacím, a i ty by s ním neměly plýtvat jako třeba pitomý Flash kvůli každé nechtěné reklamě. Takže když se ohlídá rozumná hodnota a spotřeba RAM, není důvod, proč by distribuce neměla běžet na starším hardwaru; není to moc dobrá distribuce, nezvládne-li to.
    18.5.2007 09:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Takže když se ohlídá rozumná hodnota a spotřeba RAM, není důvod, proč by distribuce neměla běžet na starším hardwaru; není to moc dobrá distribuce, nezvládne-li to.
    Což je přesně to, co jsem psal už v první odpovědi - stačí v těch nových distribucích nevyužívat náročná grafická prostředí jako Gnome nebo KDE (místo toho třeba IceWM nebo dále zmiňovaný Fluxbox) a můžeš je klidně nasadit i na starším hardwaru.
    18.5.2007 13:37 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Jenže člověk nebude chtít používat jenom prostředí, ale i aplikace. Výhodou KDE je, že jeho aplikace používají stejné sdílené knihovny, což znamená, že celková suma zabraná KDE + KDE aplikace může být nižší, než Fluxbox + ekvivalentní aplikace. OpenOffice nebude pro takový stroj to pravé, ale s KDE by neměl mít výrazné problémy. Není to tak dlouho, co jsem verzi 3.3 používal na 256MB RAM.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    18.5.2007 13:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    S tím souhlasím. Já jsem reagoval na to, že byla srovnávána rychlost W2k a nových dister na starém stroji.
    17.5.2007 21:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    (a navic zacina z Windows prebirat vlastnosti, ktere jim byly vycitany, zastira se to za "priblizovani beznym uzivatelum")
    Jo, tohle me cas od casu nastve.
    To je prave dulezity rozdil proti Linuxu na starem hw. Aplikace stale nejsou vyzrale, ani nejnovejsi verze nemaji casto 100% funkcnost. Je treba updatovat (proto vznika nova verze distribuce nejmene 1x rocne)
    To asi nelze zevseobecnovat. Klicove programy, ktere pouzivam, se za poslednich 5 let v podstate nezmenily.
    17.5.2007 21:52 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    XFCE se mi nelibi, zda se mi, ze je to porad nevyzraly produkt.
    Jo, na XFCE na noťasu pozor - jejich battery applet je permanentně aktivní (kolem 6-10% cpu na P-II), což s výdrží moc nepomůže.

    Můj názor je, že XFCE toho neumí zas o tolik víc, než IceWM (no, funguje mu čeština); a na druhou stranu, za cenu dalších řekněme 15-20MB ram můžu mít KDE. Proč? Protože pak můžu docela dobře chodit konquerorem na internet a mít při tom otevřený ještě třeba editor, xmms, konqueror/krusader na lokální procházení a konzoli. A pořád se to s těma 128MB RAM utáhne, i když ne jako na nejnovějším stroji. O co ale jde, že s firefoxem bych si neškrtl - ten vyžaduje podle mých zkušeností nejmíň 60 MB. Zato konqueror paměť sdílí a notebook to díky němu utáhne. Toť jenom moje upozornění k zažitému "moudru", že KDE je nenažrané.
    18.5.2007 11:28 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Čeština v ICEWM
    Aktualizovaná čeština do ICEWM. Ulož si MO soubor do /usr/share/locale/cs/LC_MESSAGES.
    17.5.2007 23:50 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    S prominutím - žvaníte nesmysly. Kdysi jsem na podobný stroj co uvádíte (ta třístovka) instaloval Windows 2000 a chtělo to hodně trpělivosti. Jediný rozdíl byl, že to mělo jen 128 MiB RAM paměti.

    Dále píšete
    Otazka je, proc by jsme mel chtit si na stary notebook nainstalovat Windows Vista.
    Ale v případě Linuxu očividně máte potřebu instalovat nové verze. A Linuxu vyčítáte, že si nevystačí se starým HW. To je dvojí metr. Chováte se jako byste byl nad věcí, ale nejste. Jediné oč vám jde, je vyvolat flamewar a těžko říct, čím jste motivován.

    ad. výkon: Uživatelé chtějí barevnější, průhlednější, lesklejší prostředí, aplikace s množstvím funkcí a nechtějí čekat na stabilní verze, chtějí to mít teď hned. Většinou si ještě na tom počítači pustí SuperKarambu a k tomu pro jistotu ještě gkrellm (tu se pak rodí zoufalci, kteří se tu ptají jak přenést vytížení z ramky na swap aby ji na těch grafech neměli pořád tak plnou) a další blbinky. Pak pláčou jak je to všechno hrozně pomalé. Slyším tady ty nářky na krátký vývojový cyklus jádra, ale stejně by to skončilo tak, že by nedočkavci kompilovali aktuální verze z repozitářů a stěžovali si na dlouhý vývojový cyklus jádra. Jó není na světě ten, kdo by se zavděčil všem.

    PS: Já mám ve skříni 486 s 40 MiB RAM a 400 MiB diskem a přesto dělám užitečnější věci než abych přemýšlel jak ho využít. Některé věci mají prostě svou životnost. Jo, a měl jsem tam Linux. Jako poslední to byl DeLi Linux a to je i má rada ... Slackware nebo distribuce z něj vycházející. A doufám, že pak nebudete všude rozhlašovat jaký je to KDE šmejd, když jeho poslední verze "láguje" na osm let starém železe.
    18.5.2007 00:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    ...ale stejně by to skončilo tak, že by nedočkavci kompilovali aktuální verze z repozitářů a stěžovali si na dlouhý vývojový cyklus jádra.
    Vzhledem k tomuhle:
    $ lspci
    00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 7910
    00:02.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 7913
    jsem docela rád, že často vychází nové a vcelku stabilní verze jádra a že nemusím překládat nic, co má v názvu rc1...
    Quando omni flunkus moritati
    michich avatar 18.5.2007 01:26 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Databáze názvů PCI zařízení není v jádře. Použij někdy update-pciids.
    18.5.2007 20:54 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Presneji receno databaze nazvu PCI zarizeni, kterou pouziva lspci, neni v jadre. Jadro je mozne zkompilovat s databazi nazvu PCI zarizeni, ktera slouzi pro zobrazovani jmen v /proc .
    18.5.2007 22:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Stalo se, ale žádný efekt. Zdá se, že je potřeba ještě počkat.

    Nicméně to, že zařízení jsou unknown, mě momentálně nepálí, - problém je se swsusp - u většiny driverů hlásí "Device driver ..... lacks bus and class support for being resumed", takže doufám, že v novějších jádrech to bude opravené.
    Quando omni flunkus moritati
    18.5.2007 11:39 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    ad. výkon: Uživatelé chtějí barevnější, průhlednější, lesklejší prostředí, aplikace s množstvím funkcí a nechtějí čekat na stabilní verze, chtějí to mít teď hned.
    A vyvojari delaji tu chybu, ze jim nereknou NE.
    Josef Kufner avatar 18.5.2007 23:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Přesně tak.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    21.5.2007 20:03 ed | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    W2K nemaju podporu uz 10 rokov, su stare len 8 rokov (+-).

    Ja mam stary notebook obdobneho vykonu (433 celeron, 160 MB RAM, 20 GB HDD, 4MB VRAM), so slackware current (cize denne aktualizovany voci repozitarom) a IceWM je to stroj, ktory je mne pohodlnejsi na pouzivanie, nez vykonny desktop s procesorom P4. Funguje vsetko (vratane serepeticiek typu suspend to everything), a som spokojny.

    Popularne XPcka maju problemy s power managmentom, cize vyzieraju baterku omnoho rychlejsie, nez Linuxy a obcas skolabuju do hibernacie s falosnou hlaskou o vybiti baterie. 98icky netestovane, nakolko su obsolete.

    Slackware je kompilovany pre i486, takze by som to zasa tak ciernobielo nevidel, minimalne ten DSL, alebo Vector by na tom dokazal bezat.
    17.5.2007 20:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007

    Ad 2. Nevím jak vy, ale já mám teprve rok 2007… :-) (a za ten rok 1999 bych taky ruku do ohně nedal)

    Ad 5. Procesorem to nebude, spíš je otázka, zda máte dost paměti na to, co tam chcete spouštět. OpenSuSE 10.2 jsem měl i na 600 MHz Duronu a nebyl v tom zásadní problém.

    17.5.2007 21:29 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007

    Ad 2. Nevím jak vy, ale já mám teprve rok 2007… :-) (a za ten rok 1999 bych taky ruku do ohně nedal)

    Dobry postreh, tady jsem se dost osklive prepocital.. ;-) W2k byly podle Wikipedie vydany az v Unoru 2000. Ale stejne, ktera Linux distribuce ma tak dlouho podporu? Ubuntu 6.04 LTS bude podporovana 5 let. Bezne je podpora vyrazne kratsi, pokud nechcete zustat bez podpory, musite upgradovat na novou verzi (opravy bezpecnostnich problemu, nove verze aplikaci). Nektere serverove distribuce budou mit podporu delsi, ale ty se na notebook nehodi. Upgrade na novou verzi znamena casto vyssi naroky na hw. Nekdy i dalsi prekvapeni (zamena /dev/hdx za /dev/sdx v Ubuntu 7.04; drobna zmena s velkym dopadem na funkcnost mnoha utilit).
    17.5.2007 21:32 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    > (zamena /dev/hdx za /dev/sdx v Ubuntu 7.04; drobna zmena s velkym dopadem na funkcnost mnoha utilit)

    Utilita, ktera pocita s pevnymi jmeny a nenecha zadat uzivateli libovolne jmeno, je rozbita tak jako tak.
    18.5.2007 19:41 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Neni to o prohozeni pismenek i kdyz i k tomu dochazi, ale o zasadni zmene API. Zrejme kvuli podpore SATA disku doslo k zamene modulu pro praci s IDE disky (prestoze SATA disk nemam). Zmena modulu znamena zmenu v /proc. Pokud utilita cte informace z /proc struktur, prestava pracovat. Napriklad smartctl (S.M.A.R.T) a hdparm (konfigurace IDE). Po prechodu z /dev/hda na /dev/sda najednou treba nelze nastavit na disku 32 bitovy rezim prenosu pomoci hdparm, nelze nastavit optimalizace, uspavani, atd. Nejzajimavejsi na teto zmene je, ze stejne Ubuntu na starem notebooku stale pouziva /dev/hda, ale na stolnim PC uz jen /dev/sda (hda), /dev/sdb (hdc), /dev/sdc (hdd), /dev/sdd (USB ctecka), atd.
    18.5.2007 21:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Nejzajimavejsi na teto zmene je, ze stejne Ubuntu na starem notebooku stale pouziva /dev/hda, ale na stolnim PC uz jen /dev/sda (hda), /dev/sdb (hdc), /dev/sdc (hdd), /dev/sdd (USB ctecka), atd.
    Jde totiz o to, ze v jadre jsou pro mnoho PATA radicu dva ruzne drivery - stare (pouzivajici /dev/hd*) a nove (vyuzivajici SCSI vrstvu a tedy /dev/sd*). Je na uzivateli, ktere si vybere (pri kompilaci kernelu :–) ). V Ubuntu zrejme voli defaultne nove drivery, pokud jsou, jinak stare.

    Jinak pro nove rozhrani sice nefunguji utility urcene pro IDE disky, ale zato funguji utility urcene pro SCSI disky.
    19.5.2007 10:52 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    On existuje nejaky ekvivalnet hdparmu pro scsi disky?
    19.5.2007 12:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    sdparm ?
    Quando omni flunkus moritati
    19.5.2007 14:36 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Uf.

    Kde se da kandidovat do souteze "prehlednuti roku"?

    Diky :)
    vencour avatar 22.5.2007 16:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007

    Taky jsem si naběh. A kdyby jen jednou :-|

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    17.5.2007 22:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Ale stejne, ktera Linux distribuce ma tak dlouho podporu?

    Enterprise verze ano. Také byste si měl uvědomit, že podpora pro distribuci je řádově komplexnější služba než podpora pro Windows. Se samotnými Windows nepořídíte skoro nic, běžná linuxová distribuce vám poskytne prakticky vše, co je k běžné (a často i neběžné) práci potřeba. A to se nebavím o kvalitě a včasnosti updatů…

    18.5.2007 15:43 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Ale stejne, ktera Linux distribuce ma tak dlouho podporu?

    Čo to vlastne znamená? Že keď zavoláš do RedHat-u, že nevieš ako nastaviť sieť a máš 7.0 z roku 2000, tak ti nebudú vedieť/chcieť povedať ako spustiť ifconfig? Alebo, že keď sa nájde bug v sendmaili, tak ho nikto už neopraví a novší sendmail už nikto nespraví?

    Ak si pred 10 rokmi nainštaloval Slackware, tak si ho mohol do-upgradovať až do aktuálneho stavu. A o čo by si prišiel? No ak si mal kúpený binárny Metro Motif, tak ten už na dnešnom Slackwari nespustíš. Ale také exempláre sa nájdu aj pod windowsami.

    Ten istý sendmail, ImageMagick, vi, gcc, perl, apache, mozilla, dosemu a cojaviemcoeste fungoval vtedy aj teraz. A nikto mi nepovedal: Sorry, koniec sendmailu, prejdi na postfix.

    Hej. Žiadna firma neponúka, že ti z CVS-ka vytiahne verziu 0.99, opraví tam bug a výsledok dodá. Ale čo ti bránilo prechádzať postupne na vyššie verzie?
    18.5.2007 19:54 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Prevazne bezpecnostni updaty a nove verze aplikaci. Distributorovi jsem volal jen jednou kdyz jsem si koupil distribuci s podporou, ale po prvnim zavolani jsem pochopil, ze mi stejne nedokazi poradit ani s instalaci, protoze prozsah podpory jsem chapal uplne jinak nez distributor. Nemam na mysli telefonickou podporu, tu nakonec ani nevyzaduji od MS.

    V Linux ditribuci neni OS odelen od doprovodnych aplikaci jako ve Windows (anebo treba take SunOS), kde jsou to dva nezavisle svety. Ano, mohu kompilovat aplikace ze zrojovych kodu, ale to neni reseni pro BFU. Popodora distribuce tedy znamena vydavani balicku s bezpecnostnimi opravami. Resenim by bylo mit balicky se staticky linkovanymi aplikacemi. K tomu svet Linuxu mozna smeruje.
    18.5.2007 20:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    balicky se staticky linkovanymi aplikacemi. K tomu svet Linuxu mozna smeruje.
    Doufám, že ne.
    19.5.2007 18:39 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    on to neni zase tak uplne zcestny napad (na osobnim pocitaci bych to nechtel)... ale kdysi jsem videl "operacni system", kde se "jadro" ke kazde aplikaci staticky linkovalo... aby byla zajistena lepsi stabilita... proste kazda aplikace si nesla vsechno sebou a kdyz se vymenila jedna cast druhou to nenarusilo.... ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    20.5.2007 00:33 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    To si dovedu predstavit jen v pripade singletaskovych systemu nebo systemu bezicim na virtualizovanem hardware, jinak nastanou jeste mnohem vetsi problemy se stabilitou - napr. koordinace pristupu k sdilenemu hardware.

    V pripade virtualizace jsem neco podobneho take videl - jednalo se o distribuci images do xenu s predinstalovanymi programy - kdyz jsi chtel webovy server, stahl sis linux image s webovym serverer a pustil jsi ho jako dalsi system. Pokud jsi chtel ftp server, stahl jsi jiny image.
    21.5.2007 10:46 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Popodora distribuce tedy znamena vydavani balicku s bezpecnostnimi opravami.

    Ak zoberieš nektorú z majoritných distribúcií (teda vynecháš tie, ktoré neprežili), tak každý ďalší release každej distribúcia vlastne znamená, že sa upgradnú verzie balíkov (a teda dostaneš svoje bezpečnostné opravy), ktoré boli v predchádzajúcom relase, pridajú sa nové knižnice, ktoré novšie verzie balíkov potrebujú a prihodia sa nové balíky, ktoré si získali popularitu od minulého releasu. Spravidla sa neuberá. Samozrejme na bezpečnostné opravy nemusíš čakať do ďalšieho releasu. Od jedného releasu po druhý, sa dodávajú priebežne.

    Podľa tejto definície má môj Slackware podporu ... asi tak od roku 1996. Beat that.
    17.5.2007 16:17 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Na tom můžete mít i to KDE - já mám P-II 300MHz a 128MB RAM. Mám openSUSE 10.2, ale chce trpělivost při instalaci. A na instalaci balíčků používat Smart a ne Yast2.

    Nevím, jaké máte standardy, ale pomalé to bůhvíjak není - a jestli máte o půlku RAM víc, tak bych se toho nebál - stačí nemít puštěných 50 procesů typu prohlížeč schránky, applet dálkových ovládání apod. Já mám nemám puštěné třeba ani kpowersave - naco grafický frontend, když stejně jde jen o zpracování acpi events?

    P.S. Win 2000 taky dobrý, jen nevím, do jaké míry funguje s notebooky - mám dobrou zkušenost s Win XP SP2 - ovladače na takovýhle starý hardware mají malinkou spotřebu paměti, spousta služeb se dá povypínat a máte spotřebu RAM 60 - 80 MB. Win98 na mém notebooku (Dell ročník +-98) fungovaly pitomě. Nebrat.
    17.5.2007 16:40 mc_bizon | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    a co arch s kde?
    17.5.2007 21:30 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Sam pouzivam jako desktop Debian 4 na ne o moc lepsim hardware (C3 666 Mhz - na urovni tak Celerona 450) a je to naprosto bez problemu pouzitelne.

    Pokud mas pocit, ze to je pomale, tak je treba najit pricinu a ne zkouset dalsi a dalsi distribuce. Povypinat zbytecnosti a zvolit si vhodne programy.

    Tvuj prispevek je dost off-topic v diskusi o kernelu. Prevazny podil na pomalosti tech distribuci budou mit rozezrane userspacove programy trpici featuritidou.
    17.5.2007 21:40 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    co treba damn small linux? ten je jako delany na stary hardware...
    18.5.2007 01:54 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Právě. Takže si s ním člověk moc srandy neužije. A na 192 MB RAM bych už fakt čekal něco slušnějšího. Něco, na co existují aspoň nějaké balíčky, třeba.

    Tím chci říct, že je to ta příslovečná atomovka na komára.
    stativ avatar 18.5.2007 10:47 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Vám nestačí skoro 19 000 balíčků?
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    18.5.2007 10:00 petris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    Provozuji KDE na horším stroji a nemůžu si na rychlost stěžovat. Startuje cca 10s (i s Xkama - poustim to z konsole pres startx), konqueror tak 3s, kword a spol podobne. Přepínání aplikací v běžném provozu je bez jakéhokoliv čekání.
    17.5.2007 16:07 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše O suspend na disk není zájem?
    Suspend do ram je něco diametrálně odlišného a suspend na disk se s ním nedá nahradit - zkuste třeba komp vytáhnout z elektriky a přestěhovat do vedlejšího kanclu :)

    Suspend do RAM není vypnutí, na rozdíl od hibernace na disk - s kteroužto už můžete disk klidně vyndat, vyměnit zaseknutý větrák... Co já vím.
    17.5.2007 16:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Suspend do RAM není vypnutí, na rozdíl od hibernace na disk - s kteroužto už můžete disk klidně vyndat, vyměnit zaseknutý větrák... Co já vím.
    Není už v takovém případě jednodušší a bezpečnější ten počítač vypnout?
    17.5.2007 16:40 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Jednodussi a bezpecnejsi ano, ale nikoli zadouci.
    Nekdo si nemuze dovolit prerusit spustenou ulohu. Dalsi pripad jsou servery, kterym sluzby nabihaji nekolik (desitek) minut. Cas jsou penize.
    17.5.2007 17:53 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Možná ne peníze, ale takových 65 hodin v x264 je rozhodně čas :) K....ská kopice času.
    18.5.2007 15:00 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Dalsi pripad jsou servery, kterym sluzby nabihaji nekolik (desitek) minut. Cas jsou penize.
    No, predstava, ze nejaky monitorovaci tool zahlasi "ALERT, netoci se vetrak", zahibernuje stroj a patricny dostatecne vyskoleny brigadnik vybehne ke stroji, provede vymenu a zmackne tlacitko POWER, to vse s reakcni dobou mensi nez je timeout TCP spojeni, mi prijde usmevna.

    Jak ti pomuze uspora par minut na boot, kdyz budes radove hodinu cekat na on-site servis?
    18.5.2007 16:59 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Ježda, to byl jen příklad. Celý podstatný rozdíl je v tom, že při suspend to disk je systém vypnutý a zakonzrvovaný, což o suspend to ram neplatí.
    17.5.2007 16:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Jednodušší určitě ne, jednak probuzení ze suspend to disk je obvykle rychlejší než kompletní boot systému, jednak po probuzení má uživatel všechny aplikace i s daty ve stejném stavu, jako je měl při uspání. Co se bezpečnosti týká, obvykle lze nastavit, aby byl po probuzení zamknutý terminál.
    18.5.2007 21:19 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    Vymenit zaseknuty vetrak by nemel byt problem ani v suspend to RAM (pokud by teda admin nezavadil o power tlacitko).

    Pri hibernaci na disk sice muzete disky vyndavat, ale pak si musite dat znacny pozor na to, co s nima delate, abyste po probuzeni neprisli o filesystem.
    vlk avatar 21.5.2007 22:44 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem?
    ono suspend2ram je vyuzitelne hlavne v prenosnych zariadeniach a vyhody:
    - po otvoreni displeja sa mi nechce cakat kym nacita celu ramku z disku
    - system v tomto stave ma naozaj velmi nizku spotrebu moj laptop zozerie za 24 hodin asi 5% z baterie
    - skoro vsetky notebooky podporuju hot swap baterie ak je v suspende (maju este jednu malu baterku ktora udrzi par minut data v ramke pri zivote) - mam dve baterky, a vyuzivam to casto
    takze moj nazor je: "odkedy mi funguje suspend2ram nepotrebujem hybernaciu!"
    You don't exist, Go away !
    25.5.2007 18:41 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem? NOTEBOOK!
    No jo, ale třeba jako akce při vyčerpání baterie je suspend do ram naprosto absurdni... Jasně, že to na těch 5 procent ještě třeba i šest hodin vydrží, ale to je úplně na nic. Když ti odejde baterie, a nestačíš si uložit práci, jsi s automatickým suspend to ram v pytli. Pustit to nemůžeš, abys to uložil, a dejme tomu do 24 hodin ty data zkrátka ztratíš - jestli rychle nenajdeš zásuvku (ale on v těchle případech bude problém spíš se zapomenutou/vadnou nabíječkou, že :).

    Zato když máš jako akci při vyčerpání suspend to disk, jsi naprosto v pohodě a nemusíš se strachovat, že by se to třeba za tři měsíce nerozjelo. Nebo že baterie exne. Nebo do toho něco v batohu cvrnkne a uvolní se kontakt.

    Když už vám jde o rychlost přechodu z/do, zkusil jste standby? Na mojem (pravda, archaickém) Latitúdu to taky žere velice málo. A je to bleskové. On totiž na linuxu je suspend to ram srovnatelně pomalý - protože část uspávání/restartování služeb, modulů atd je společná - samotné zapisování dat na disk trvá tak 4 sekundy.
    26.5.2007 13:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O suspend na disk není zájem? NOTEBOOK!
    On totiž na linuxu je suspend to ram srovnatelně pomalý - protože část uspávání/restartování služeb, modulů atd je společná - samotné zapisování dat na disk trvá tak 4 sekundy.

    Asi dost záleží na množství a zaplnění paměti. Nezkoušel jsem to měřit přesně, ale u mne to trvá o dost déle než 4 sekundy… (sice nemám notebook, ale to je celkem jedno)

    18.5.2007 18:43 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 25. 4. 2007
    "Jedním ze základních problémů vývojářů souborových systémů je fakt, že zatímco disky jsou stále větší a rychlejší, poměr zvětšování kapacity a zrychlování je ve prospěch velikosti. [...] Protože kontroly souborových systémů jsou věc, se kterou se musíme naučit žít ..."

    Nemusime. Kdyz nechceme, mame treba ZFS.
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.