abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 9. 8. 2006

    22. 8. 2006 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4755×

    Aktuální verze jádra: 2.6.17.8. Citát týdne: Dave Jones. Pohyb ve vývojářské komunitě. Grand Unified Flow Cache. Připojení Linuxu k hypervisorům. Kód nejistého původu.

    Aktuální verze jádra: 2.6.17.8

    link

    Aktuální verze jádra je 2.6.17.8, vydaná 6. srpna. Tentokrát obsahuje poměrně velký počet důležitých oprav, i když ani v jednom případě nešlo o CVE problém.

    Aktuální předverze je 2.6.18-rc4, vydaná 6. srpna. Linus k ní napsal: Info najdete v diffu (a v připojené krátké verzi changelogu): hodně malých oprav v různých oblastech - většinou jde o ovladače. Vstupní vrstva, infiniband, usb, síť, zvuk, vlb. Aktualizace cpufreq a architektur. Několik vylepšení auditových pravidel od Ala & Amy. V síťovacím kódu je také nový mechanismus pro upozorňování na události a funkce (netdev_alloc_skb()) pro alokaci paketových bufferů způsobem, který si rozumí s NUMA. Vizte také dlouhý changelog.

    Aktuální verze -mm stromu je 2.6.18-rc3-mm2. Mezi nedávné změny patří návrat subsystému CacheFS, plná podpora Compact Flash v kódu libata, velká aktualizace x86-64, několik úprav správy paměti a podpora vektorovaného asynchronního I/O.

    Citát týdne: Dave Jones

    link

    1. zákon o hackování jádra od Davej: Je-li počet iterací, kterými patch projde, vyšší než počet řádků diffu, pravděpodobně nestojí za tu námahu.

    -- Dave Jones

    Pohyb ve vývojářské komunitě

    link

    Když Linus oznámil vydání jádra 2.6.18-rc4, přihodil i něco informací navrch:

    Po většinu následujících tří týdnů budu převážně off-line (dovolená a pohřeb). Ačkoliv doufám, že budu moci občas aktualizovat svůj strom, požádal jsem Grega KH, aby spravoval git strom a začleňoval užitečné opravy.

    Pak bleskurychle zmizel ze scény, aniž by dal -rc4 na kernel.org - opomenutí, které o pár hodin později napravil Greg. Zatímco vývoj jádra bude pokračovat jako obvykle, je pravděpodobné, že se v následujících týdnech dočkáme méně -rc verzí a téměř jistě nevyjde ani finální 2.6.18.

    Andrew Morton mezitím využil oznámení o 2.6.18-rc3-mm1 k předání vlastních zpráv:

    Pro ty, které to zajímá... nedávno jsem se nechal zaměstnat u Google.

    Tuto změnu zjevně učinil především kvůli nalezení pracovního prostředí, které mu více vyhovuje; z hlediska vývoje jádra se neočekávají žádné změny.

    A konečně, Greg Kroah-Hartman oznámil změnu podpory 2.6.16:

    Adrian [Bunk] převezme jadernou větev 2.6.16-stable a bude ji spravovat, jak dlouho bude chtít.

    Bude se držet -stable pravidel zdokumentovaných v souboru Documentation/stable_kernel_rules.txt, ale postará se o strom 2.6.16 o hodně delší dobu, než je stávající stable tým ochoten mu věnovat (my jsme se přesunuli k verzi 2.6.17).

    Adrian oznámil své rozhodnutí spravovat toto jádro dlouhodobě už v počátcích vývojového cyklu 2.6.16. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine; příprava důležitých patchů pro 2.6.16 bude čím dál těžší úměrně s tím, jak se bude hlavní jádro vzdalovat. Dlouhodobý úspěch projektu může záviset na tom, jestli distributoři takové jádro využijí - a pomohou tak s jeho údržbou.

    Grand Unified Flow Cache

    link

    Grand Unified Flow Cache [velká sjednocená průtoková keš] je jednou z položek, které se objevují na programech prezentací síťovacích summitů; síťaři asi vědí, co to znamená, ale jsou poněkud laxní, co se vysvětlování toho nápadu týče. Tento koncept se vynořil v souvislosti s diskuzí o síťových kanálech a bylo učiněno množství náznaků, které mi - neb se nebojím vyvozovat mnohé z mála [Jonathan Corbet] - přiblížily význam toho termínu. Kdyby byla implementována, GUFC by znamenala významné změny pro celý síťový stack.

    Koncept síťových kanálů vyžaduje, aby jádro dokázalo rychle určit cíl každého paketu a hodit jej do správného kanálu. Ještě lepší by bylo, kdyby tuto klasifikaci provedl chytrý síťový adaptér při přijetí paketu, takže by z této části akce bylo jádro úplně vynecháno. Jedním ze způsobů, jak tuto klasifikaci provést, by bylo vytvořit z každého paketu tuple [sada údajů] a ten pak použít jako vyhledávací klíč v nějaké rychlé datové struktuře. Jakmile je v této struktuře (průtokové keši) tuple paketu nalezen, je o jeho osudu rozhodnuto a může být rychle vyprovozen tam, kam má jít.

    Tento tuple, jak jej popisoval Rusty Russell, by tvořilo sedm parametrů:

    • Zdrojová IP adresa.
    • Cílová IP adresa.
    • Bit indikující, jestli jde o lokální zdroj.
    • Bit indikující, jestli jde o lokální cíl.
    • Číslo IP protokolu.
    • Zdrojový port.
    • Cílový port.

    Tato čísla jsou dohromady dostatečná k určení spojení, ke kterému každý paket patří. Rychlé vyhledání příchozího paketu by tedy mělo zjistit rozumný cíl (například síťový kanál) bez dalšího zpracovávání.

    Funkce jako netfilter však tento pěkný obrázek kazí. Netfilter je v rámci jádra nastaven tak, že je každý paket strčen do příslušného řetězce. Když musí každý paket projít stejnou trasou, je výhoda GUFC pryč. Rusty problém popisuje takto:

    Chybou (?) netfilteru je, že je úplně obecný: uvidíš všechny pakety, dělej si s nimi, co chceš. Kdybychom místo toho vyžadovali, aby byla všechna pravidla typu "ukaž mi všechny pakety, které odpovídají tomuto tuple", měli bychom možnost to zkombinovat do jediného vyhledání společně s routováním atd.

    Takže řešením by bylo změnit API netfilteru tak, aby lépe spolupracovalo s GUFC. Pravidla by mohla být psána podle vzoru výše uvedeného tuple (s povolenou hvězdičkovou konvencí) a pouze pakety, které by odpovídaly tuplům, by musely projít (pomalou) trasou přes netfilter. To by umožnilo paketům, které filtrovací kód nezajímají, celý mechanismus obejít - a takové rozhodnutí by mohlo být učiněno na základě jediného vyhledávání.

    Často by však bylo možné rozhodnout i filtrování paketu přímo na základě tuplu - jak jednou paket tuplu odpovídá, není nutné jej vyhodnocovat ještě s ohledem na pravidlo. Takže když by například kód pro sledování spojení povolil založení nového spojení a tuple popisující takové spojení by byl přidán do keše, nebylo by už pro toto spojení potřeba žádného filtrování. Kdyby netfilter a průtoková keš fungovaly dohromady, šlo by v mnoha případech eliminovat režii spojenou se zpracováním každého paketu.

    Jeden ze způsobů, jak zařídit, aby to fungovalo, by bylo mít sadu zpětných volání, která by byla volána pro každý tuple přidaný do průtokové keše. A modul jako netfilter by mohl tuple prohlédnout s ohledem na aktuální sadu pravidel a dát jádru vědět, jestli potřebuje zkoumat pakety, které tuplu odpovídají. Pak by mohly být pakety nasměrovány k příslušným filtrům bez nutnosti využívat v keši tuplů hvězdičkovou konvenci.

    Celé to má jedno malé mínus:

    Samozřejmě to znamená přepsání všech uživatelských nástrojů a dokumentace a vytvoření zcela nové infrastruktury pro sledování spojení a NAT. Ale jestli je to potřeba, tak ať.

    Rustyho nikdy dříve podobné překážky nezastavily, takže na to všechno možná opravdu dojde.

    Ale asi ne moc brzy. Zůstává hodně otázek, na které je potřeba odpovědět před vážným pokusem o implementaci. Jednou z nich je to, jestli by výkon byl skutečně takový, jak lidi doufají; takové plány mohou o dost zpomalit, jakmile se započítají všechny detaily, které provázejí skutečné nasazení. Aktualizace pravidel by mohla být obtížná; administrátor, který právě změnil pravidla filtrování paketů, nebude chtít trpělivě čekat, až se všechna nová pravidla propracují do keše. Není tak docela jasné, jak přinutit hardware, aby pomáhal s procesem klasifikace. A tak dále. Ale zdá se, že je tu dost zajímavých nápadů, což dříve či později povede k dobrým výsledkům.

    Připojení Linuxu k hypervisorům

    link

    Paravirtualizace spočívá ve spuštění hostovaného operačního systému v rámci hostitelského systému, přičemž host byl portován na virtuální architekturu, která je téměř jako hardware, na kterém ve skutečnosti běží. Tato technika umožňuje spouštění plných hostovaných systémů poměrně efektivním způsobem. Nejznámější svobodnou implementací paravirtualizace zůstává Xen; mezi proprietárními to je VMware. Oba z těchto projektů by rády dostaly alespoň části svého kódu do jádra. Vývojáři však nechtějí začleňovat velkou hromadů háčků [hooks] specifických pro jediné řešení.

    Jedním z pokusů o vyřešení tohoto problému je rozhraní VMI, které navrhuje VMware. VMI funguje na základě izolace všech operací, které by mohly vyžadovat zásah hypervisora, do speciální sady funkčních volání. Implementace těchto funkcí není zabudovaná v jádře; místo toho jádro při bootu natáhne "hypervisor ROM", která potřebné funkce poskytne. Binární rozhraní mezi jádrem a tímto natahovatelným segmentem je tesáno do kamene, což znamená, že jádra sestavená pro dnešní implementace budou fungovat stejně dobře i se zítřejšími. Tento design zároveň umožňuje, aby jediný binární obraz jádra fungoval s různými hypervisory, nebo - se správnou ROM - v nativním režimu přímo na holém hardwaru.

    Pevné ABI a možnost natahovat do jádra "binární kusance" [blobs] se však mnoha vývojářům jádra nelíbí. Vypadá to jako další způsob, jak do jádra dostat proprietární kód, což je věc, kterou vývojáři nemají příliš v lásce. Kromě toho, jak říká Rusty Russell:

    Správa ABI není naše silná stránka. A bylo by to vyloženě mizerné, kdybychom měli spravovat ABI, i když 99 % z nás by používalo nativní režim, takže bychom si chyb ani nevšimli.

    Z tohoto a dalších důvodů nebyla dosavadní cesta VMI do jádra moc uhlazená. To však neodradilo Zachary Amsdena z VMware od snahy o protlačení rozhraní pro binární kód.

    Proslýchalo se cosi o vývoji alternativního rozhraní pro hypervisory (nazývaném "paravirt_ops"). Raná implementace paravirt_ops byla do LKML poslána 7. srpna, což obrysy trochu objasnilo. Ukázalo se, že paravirt_ops je další struktura plná ukazatelů na funkce - stejně jako mnohé jiné operační struktury používané v jádře. V tomto případě jsou operacemi různé funkce, které většinou vyžadují reakci hypervisora. Jsou mezi nimi věci jako vypínání přerušení, změna kontrolních registrů procesu, změna mapování paměti atd.

    Jako příklad poslouží jedna z funkcí v paravirt_ops:

        void (fastcall *irq_disable)(void);
    

    Patch také definuje malou funkci, kterou má využívat jádro:

        static inline void raw_local_irq_disable(void)
        {
        	paravirt_ops.irq_disable();
        }
    

    Dokud jádro používá pro vypínání přerušení pouze tuto funkci, použije se implementace, kterou poskytl hypervisor.

    Patch obsahuje sadu operací pro nativní (nevirtualizované) systémy, což způsobí, že se jádro bude chovat jako dříve - či spíše to tak bude, až budou opraveny zbývající chyby. Takové jádro však může být o něco pomalejší, protože mnoho operací, které byly prováděny in-line kódem assembleru, jsou teď zajištěny nepřímým voláním funkce. Pro zmírnění nejhorších dopadů na výkon obsahuje patch paravirt_ops samopatchovací mechanismus k opravení některých volání funkcí - především těch, které se týkají přerušení.

    Rozhraní vypadá dost jako VMI; obě umožňují náhradu důležitých nízkoúrovňových operací verzemi z hypervisoru. Rozdíl je v tom, že paravirt_ops je rozhraní založené na zdrojových kódech - nedává žádné záruky binárního rozhraní. Předpokládá se, že toto rozhraní se bude postupem času měnit stejně jako většina interních jaderných rozhraní. A vzhledem k tomu, že jde o relativně novou oblast, je možné, že paravirt_ops bude jistou dobu ještě více vrtkavé než bývá zvykem. V současné době také neexistuje možnost natahování operací za běhu, takže budou jádra muset být kompilována, aby fungovala s konkrétním hypervisorem.

    Na první pohled tedy vypadá paravirt_ops jako konkurent VMI - je na vybranou mezi otevřeným, změnitelným jaderným rozhraním a binárním kódem s pevným ABI. Skutečnost se však má tak, že na paravirt_ops pracuje různorodá skupina vývojářů, včetně zástupců z Xen a, ano, VMware. Části kódu VMI si našly cestu do prvního vydání paravirt_ops. Všichni velcí hráči jsou za tímto vývojem - fakt, který velmi usnadní cestu do jádra.

    Tak proč pořád chtějí vývojáři VMware binární rozhraní? Vypadá to, že zvažují vytvoření vrstvy spojující paravirt_ops s binárním rozhraním VMI. Tak by byli zcela zodpovědni za správu vlastního ABI, zatímco vývojáři jádra by se mohli po libosti vrtat v paravirt_ops. Někteří ze účastněných vývojářů by byli klidnější, kdyby bylo rozhraní VMI propojeno tímto způsobem - přesto zůstává určitá nedůvěra vůči možnosti linkování ne-GPL binárních modulů.

    Vývojáři paravirt_ops by kód rádi dostali do jádra 2.6.19. To se zdá dost smělé vzhledem k tomu, že čas pro začleňování přijde za několik týdnů a v tuto dobu paravirt_ops ještě ani nepobylo v -mm. Jedná se však o funkci, která zcela zmizí, není-li zvolena při konfiguraci, takže to začlenění není tak docela vyloučeno.

    Kód nejistého původu

    link

    Nedávno byla poslána sada patchů k začlenění do hlavního jádra. Tyto patche využívají (nedokumentovaný) "SMAPI" BIOS z notebooků Thinkpad pro podporu několika užitečných funkcí Thinkpadů. Vypadá to jako kód, který bývá vítán; zlepšování podpory hardwaru se obecně považuje za dobrou věc.

    Je tu však jeden problém. Kód byl podepsán takto:

        Signed-off-by: Shem Multinymous <multinymous@gmail.com>
    

    Několik vývojářů rychle poukázalo na to, že taková informace je k ničemu, a že kódu podepsanému zjevným pseudonymem je těžko věřit dost na to, aby mohl do jádra. "Pan Multinymous" chtěl začlenění dosáhnout následujícími prohlášeními:

    Tímto stvrzuji, že patch byl vyvinut výhradně na základě veřejných specifikací, sledování chování hardwaru pomocí metody pokus - omyl a specifikací, které mi byly zpřístupněny v čistém prostoru bez jakýchkoliv podmínek s tím spojených. Takže tento patch je stejně ryzí jako původní ovladač hdaps, který opravuje (a patrně ryzejší než mnoho jiných ovladačů), a ani jediný řádek není odvozenou prací z kódu $JINÝ_OS.

    Autor kódu však odmítá prozradit svou identitu, takže ostatní vývojáři odmítají uvažovat o začlenění kódu. Pat by mohl rozlousknout Pavel Machek, který se nabídl, že kód podepíše. Jestli to bude stačit, to pravděpodobně rozhodne Linus, až se vrátí z cest.

    Když se ví o SCO, není potřeba být ani moc paranoidní, aby si člověk představil, že by někdo mohl chtít jádro sabotovat pokusem o začlenění ilegálního kódu. Kdyby byl skutečný původ kódu odhalen po jeho rozšíření, mohlo by to z toho být spousta potíží pro vývojáře, distributory a možná i uživatele. Takže je dobře, že vývojáři odolávají pokušení začlenit kód od anonymních přispěvatelů. Epizoda se SCO světu ukázala, jak čistý kód jádra je; rádi bychom, aby takový zůstal.

    To je všechno pěkné, ale těžko se vyhnout nepříjemnému pocitu, že kdyby byl tento kód poslán někým s normálně znějícím jménem, nebyl by tolik zkoumán. Kód přeci přichází ze všech koutů světa a nikdo nemá zdroje ani chuť k ověřování, zda ta jména patří skutečným lidem, kteří mají právo daným kódem přispět. Z toho důvodu jsou lidé, kteří posílají kód dokazující velké znalosti nedokumentovaného hardwaru, často tázáni, kde ty znalosti získali. Ověřování odpovědí však může být složité. Obranyschopnost je slabá, ale těžko si představit, jak ji posílit, aniž by byl proces úplně zadušen.

    Anketa

    Rod slova tuple (při použití v češtině)?
     (73 %)
     (13 %)
     (14 %)
    Celkem 153 hlasů
           

    Hodnocení: 99 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vogo avatar 22.8.2006 09:49 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    existuje nějaké vysvětlení, jak může být hodnocení větší než tři? I když Jaderné noviny si to určitě zaslouží :).
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    22.8.2006 09:59 k3 | skóre: 15 | blog:  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    treba takto ? http://www.abclinuxu.cz/clanky/rating/146081?action=rate&rtype=article&rvalue=5

    vrati se stranka s timhle textem: Chyba v parametrech pro hlasování Vaše hodnocení bylo přijato
    22.8.2006 11:02 tomaso
    Rozbalit Rozbalit vše Ad anketa
    Myslim, ze preklad slova tuple jako "ntice" by snad byl v tomhle pripade opravneny.
    22.8.2006 11:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ad anketa
    Tak to mě nenapadlo. Někde jsem našel zmínku o tom, že tuple je lepší nepřekládat, tak jsem se podle toho zařídil. Ale slovo ntice se mi líbí.
    22.8.2006 14:11 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ad anketa
    Ano, ve skole jsme to vzdycky prekladali jako n-tice a podobne. Moje oblibena pak byla nultice a predevsim fítice od řeckého písmene fí, kdyz n nebylo dost dobry :-) Proto bych se v pripade neprekladani primlouval za "ta tuple".

    Radek
    22.8.2006 12:18 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ad anketa
    A není ntice spíš už n-tuple? Takže možná tice či ice (jako dvoj - ice, troj - ice) :)

    Dnes mne prosím neberte vážně...
    22.8.2006 13:40 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    A neni tuple sada priznaku pripadne parametru?
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Vašek Lorenc avatar 22.8.2006 13:52 Vašek Lorenc | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    To může být ta ntice taky, ostatně :) Překlad, za který se přimlouvám, je ta ntice.
    ...včetně majestátného loosa
    22.8.2006 14:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    Já napsal "sada údajů". To je totéž, ne?
    22.8.2006 14:06 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    Myslim ze k jadernym novinam sa hodi aj tato spravicka:

    Zack Smith, autor FBUI (miniaturne (32kB) graficke prostredie v kerneli, okrem ineho do VESA frame bufferu implementoval transparentnost a antialiasove pismo) povedal, ze vyvojari okolo frame bufferu sa vyjadrili ze ho (FBUI) do jadra nezaradia. Preto konci s vyvojom pre linux a ide najst citujem: "kernel project that's better-managed".

    Hmm. Skoda, uvidime co z toho nakoniec bude, zatial to pre mna vyzera na fork, este Zacka skusim presvedcit nech to prenesie(me) do user space (ak to vobec pojde).
    22.8.2006 14:16 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    otazka znie - na co to je?
    22.8.2006 15:07 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    embeded systemy !?
    22.8.2006 15:19 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    ktore je zjavne nemozne vytvorit v user space?
    22.8.2006 15:20 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    Sorry, ale window manager nema podle mne ve vanilla kernelu co delat. Pokud potrebuji embedded, tak stejne tam nedavam standardni jadro, ale modifikace, takze neni problem udrzovat to jako patch. Stejne tak, jako z jadra vypadl Tux (AFAIK) a ten mel min jak 32 kB.
    22.8.2006 20:16 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    a pouzival tuxe nekdo?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    22.8.2006 23:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    V 2.6.17 vypadl Tux? (V 2.6.16 ho pořád mám.)
    Quando omni flunkus moritati
    22.8.2006 20:33 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    ja bych zase dal nekdy radeji prednost framebufferu pred x-kama. ale je fakt, ze v kernelu ma byt maximalne fb a ui ma byt v userspace.
    28.8.2006 16:42 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    Já bych vyhodil i ten FB, vždyť to jde i z userspace, a IMHO mnohem líp (svgalib).
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    23.8.2006 07:18 pjoter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    Coze? Windows?! :-)
    28.8.2006 16:56 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 9. 8. 2006
    Není mi moc jasný jak chtějí používat Grand Unified Flow Cache, a integrovat do ní luxusní "hvězdičková" pravidla. Každá hvězdička v té 7-tuple násobí množinu hash-values na které pravidlo matchuje takovým způsobem že triviální pravidlo typu SRC=ANY spolehlivě pokryje celou tabulku.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.