abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 12. 7. 2006

    24. 7. 2006 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4280×

    Aktuální verze jádra: 2.6.17.4. Průzkum o kvalitě jádra. Citáty týdne: Andrew Morton, Ingo Molnar. Initramfs a kde skutečně začíná uživatelský prostor. execns().

    Aktuální verze jádra: 2.6.17.4

    Aktuální verze jádra je 2.6.17.4, vydaná 6. července. Obsahuje jedinou opravu: lokálně zneužitelná zranitelnost v systémovém volání prctl(). 2.6.16.24 byla vydána se stejnou opravou.

    Aktuální předverze zůstává 2.6.18-rc1. Od vydání -rc1 přibylo do hlavního jádra skoro 200 patchů; téměř všechno jsou opravy, ale byl také odstraněn algoritmus "TCP Compound" pro kontrolu zahlcení, protože existovaly pochybnosti o původu kódu.

    Aktuální -mm strom je 2.6.18-rc1-mm1. Mezi nedávné změny patří velké množství nových varování ohledně nekontrolovaných návratových hodnot, sada aktualizací software suspend a nová verze sady patchů pro vektorovaný provoz I/O.

    Průzkum o kvalitě jádra

    Andrew Morton se bojí, že chyby do jádra přibývají rychleji, než jsou opravovány. Ale je těžké si být jistý. Ve snaze získat trochu více informací o problému požádal Andrew LWN, aby mezi svými předplatiteli provedlo průzkum. Doufejme, že výsledky vrhnou trochu světla na to, jak vnímá širší komunita otázku kvality; diskuze o výsledcích proběhla na jaderném summitu.

    Citáty týdne: Andrew Morton, Ingo Molnar

    Všechny tyto funkce vrací chybové kódy a my je nijak nekontrolujeme. Ale měli bychom. Takže jsem zařadil patch, který všechny tyhle věci označuje jako __must_check, což způsobuje kolem 1500 nových varování.

    Jsou to všechno chyby a musí být opraveny.

    -- Andrew Morton vydává 2.6.18-rc1-mm1

    Zdáš se docela sebevědomý. To je dobrá vlastnost u profesionálního boxera, ale při práci s komplexním OS může být nevýhodou.

    -- Ingo Molnar

    Initramfs a kde skutečně začíná uživatelský prostor

    Mechanismus initramfs byl přidán do jádra 2.5.46. S initramfs lze vytvořit souborový systém pro čas bootu (ve formátu cpio) a připojit jej k image souboru jádra. Když systém bootuje, má k souborovému systému přístup od samého začátku procesu bootstrapování - dlouho předtím, než se dostane do stavu, kdy bude schopný připojovat disky. Initramfs funguje podobně jako starší initrd, avšak na rozdíl od initrd nepotřebuje, aby byl systém schopen připojit disk a nalézt obraz souborového systému.

    Užitečnost initramfs stoupá společně s komplikovaností hardwaru. Běžné nalezení kořenového souborového systému může mnohdy vyžadovat komplexní hardwarové nastavení, komunikaci přes síť, získání šifrovacích klíčů, sestavení RAID nebo LVM jednotek a podobně. V současné době je většina těchto úkonů prováděna v jádře, což vede k tomu, že jaderný kód duplikuje uživatelské nástroje - ale dostává se mu méně kontroly a údržby. Přesunutí této práce do uživatelského bootovacího souborového systému slibuje zmenšení jádra, větší spolehlivost procesu bootování a umožní distributorům (a uživatelům) zajímavými způsoby upravovat raný proces bootování.

    Doposud však byly možnosti využití initramfs omezené; především proto, že většina kódu pro raný boot zůstává v jádře. Jednou z překážek je absence minimalistické C knihovny, která by v takovém prostředí fungovala. Ta knihovna (klibc) je pomalu vyvíjena už roky. Všechna práce nedávno vyvrcholila sadou klibc patchů, které poslal H. Peter Anvin. Klibc je teď v pozici, ze které může pomoci přepracovat linuxový boootstrap proces - a vynutit diskuzi o tom, jak by mělo jádro spolupracovat s těsně souvisejícími utilitami.

    Hlavní klibc patch obsahuje náhrady za dlouhou řadu funkcí C knihovny a wrappery systémových volání. Stačí například pro podporu minimalistického shellu nazývaného "dash" a portu utility gzip. Existuje také utilita pro připojování kořenového souborového systému, která zvládá několik druhů FS, získávání IP adresy pomocí bootp nebo DHCP, NFS připojení, sestavení RAID, obnovení uspaných systémů a ještě více. Většina kódu, který se o tyto funkce stará, může být potom odstraněna z jádra. Klibc a doprovodný program kinit vypadají, že mají blízko ke stavu, kdy budou reálně využitelné.

    Tento kód, podobně jako jiné snahy o přesun jaderných funkcí do uživatelského prostoru, přináší řadu otázek. Některé z nich byly probírány na jaderném summitu v Ottawě, ale skutečné řešení bude pravděpodobně vzdálenější.

    Hlavní otázka je tato: jsou klibc a kinit součástí jádra? Skládají se z kódu, který býval součástí jádra, a který je nezbytnou součástí jaderného procesu bootování - bude-li tento kód z jádra odebrán, nebude možné jádro bez kinit nabootovat. Obě komponenty jsou s jádrem svázány tak pevně, že upgrade jádra může často vyžadovat i upgrade kinit a klibc. Systém, u kterého by si jádro a kinit nerozuměly, by nemusel řádně nabootovat.

    Pro mnohé vývojáře jsou tyto důvody dostatečné k tomu, aby byly kinit a klibc přibaleny k jádru (a kompilovány spolu s ním). Bude-li kód držen a kompilován pohromadě, je daleko větší šance, že bude fungovat jako celek. Každá kombinace jádro/kinit bude testována společně. Kdyby byly tyto dvě části odděleny, výsledný kinit by byl velký balík jaderného kódu, který není kontrolován a spravován se zbytkem systému. Kvalita kinit by klesla, uživatelé by si stěžovali a prohlubovaly by se rozdíly mezi distribucemi.

    Na druhou stranu, má-li být kinit součástí jádra, je možné se ptát, kde stanovit hranici. Mělo by být také začleněno udev, které bývalo (ojediněle) nekompatibilní s jádrem? A co uživatelský kód softwarového uspání? Utility pro členství v clusteru? Programy pro kontrolu souborových systémů? Démony pro autentizaci bezdrátových sítí? Pokud se Linux nevydá cestou BSD organizace (nepravděpodobné), nedočkáme se v brzké době zmíněných nástrojů v balíku s jádrem. Takže by - podle některých - měly být kinit a klibc spravovány jako balíčky mimo jádro, stejně jako jakýkoliv jiný uživatelský kód.

    Je tu však ještě další důležitý problém: kompatibilita mezi distribucemi a různými verzemi jádra. Počátkem roku mi selhalo bootování vývojové verze jedné distribuce. Vývojáři té distribuce usoudili, že jelikož distribuční initrd připojuje /proc a /sys, není důvod, aby dělaly totéž ještě inicializační skripty. A protože jsem initrd nikdy příliš nepotřeboval, měl jsem systém, který nemohl nabootovat vanilkové jádro z kernel.org. Ta konkrétní změna byla (když jsem si stěžoval) vrácena, ale problém zůstává: kód specifický pro určitou distribuci může znemožnit spouštění jader získaných odjinud. Ted Ts'o také poukázal na inicializační problém, který na některých systémech znemožňuje spouštění aktuálních jader v RHEL4:

    Kinit BY MĚLO být zařazeno do jádra a zodpovědnost za vytváření initramfs/initrd obrazu by měla být přesunuta z distributorů na proces kompilace jádra. Může a měl by existovat způsob, kterým by distribuce do initrd/initramfs přidaly své vlastní věci, ale my na sebe musíme vzít vytvoření základního uživatelského prostředí.

    Jedná se o debatu, která by se mohla táhnout docela dlouho. V komunitě vývojářů existuje silná skupina, která by ráda převedla co nejvíce věcí do uživatelského prostoru. Ne každý souhlasí, že je to nejlepší přístup, ale pokud je kód vyhazován z jádra, musíme mít jasnou představu o tom, jak zařídit, aby všechny části v budoucnu dobře spolupracovaly. Taková představa zatím asi neexistuje.

    execns()

    Vývojáři stojící za celou řadou virtualizačních a kontejnerových projektů pokračují v práci na izolačních funkcí, které v jádře potřebují. Hodně této práce se točí kolem eliminace globálních jmenných prostorů a přídavků do systémového volání unshare(), aby se mohly zainteresované procesy uchýlit do svých vlastních soukromých jmenných prostorů. Například jmenný prostor ID procesu je na běžných linuxových systémech v současné době globální - dané ID procesu identifikuje stejný proces z pohledu všech procesů v systému. Vývojáři kontejnerů by rádi opustili globální jmenné prostory PID, aby kontejnery mohly svým uzavřeným procesům prezentovat vlastní ID procesu. Mnohé další jaderné jmenné prostory jsou měněny obdobně.

    Cedric Le Goater poslal sadu patchů, která tuto práci posouvá kupředu zajímavým způsobem. De-globalizuje další jmenný prostor a přidává rozhraní pro vytváření nových jmenných prostorů. Nový typ jmenného prostoru přidaný tímto patchem je "uživatelský" - systémový pohled na hodnoty uživatelských ID. Jádro využívá uživatelská ID z větší části pro práci s právy; je mu v podstatě jedno, jestli skupina procesů interpretuje hodnoty uživatelských ID jinak než jiná skupina. Takže pokud procesy v jednom kontejneru nemohou vidět zdroje (procesy, SYSV IPC, souborové systémy) náležející jinému kontejneru, mají procesy velmi málo příležitostí ke konfliktu - i kdyby běžely se stejnou numerickou hodnotou uživatelského ID. Takové uživatelské ID může být mapováno ke dvěma zcela odlišným účtům v různých kontejnerech, přičemž izolace poskytovaná těmito kontejnery je udrží oddělené.

    Jedinou malou výjimkou je struktura user_struct udržovaná v kernel/user.c. Tato struktura existuje proto, aby jádro mohlo prosazovat uživatelské limity zdrojů; kvůli tomu je jedna alokována pro každé uživatelské ID v systému. Funkce zodpovědná za vyhledání jedné z těchto struktur (find_user()) implementuje globální jmenný prostor uživatelských ID, takže procesy sdílející číslo uživatelského ID v různých kontejnerech si budou navzájem ovlivňovat limity zdrojů.

    Cedrikův patch tento problém opravuje vytvořením nového typu jmenného prostoru pro uživatelská ID, což umožňuje izolaci limitů zdrojů v rámci kontejnerů. Implementace tohoto jmenného prostoru je jednoduchá, ale přesunutí procesů do nového uživatelského jmenného prostoru pomocí unshare(), snadné není. Když se proces dostane k zavolání unshare(), může mít v struktuře user_struct dlouhý seznam zdrojů. Odpojení od staré struktury bude vyžadovat, aby systém nějakým způsobem od této struktury oddělil procesem aktuálně využívané zdroje a přidal je do té nové. Tento proces je komplikovaný a náchylný k chybám. I kdyby to jednou fungovalo, mohlo by být dost obtížné kód udržovat funkční i v budoucnu.

    Stejná potíž se týká jmenných prostorů SYSV IPC. Například procesu, který drží odkazy na SYSV semafor, musí být tyto odkazy odebrány, také je potřeba se správně postarat o undo informace a tak dále.

    Místo pokusů o úpravy unshare() tak, aby všechny tyto záležitosti zvládala, se Cedric rozhodl pro jiný přístup: procesu je umožněno odpojení od jmenných prostorů pouze tehdy, kdy jsou všechny odkazy na tyto jmenné prostory zrušeny. To je tehdy, když proces zavolá exec() kvůli spuštění nového programu. Takže Cedric vytvořil novou formu volání execve():

        int execns(int unshare_flags, char *filename, char **argv, char **envp);
    

    Toto volání bude fungovat jako execve v tom smyslu, že proces spustí program uvedený ve filename s danými parametry a prostředím. Avšak nový parametr unshare_flags umožní volajícímu určit sadu jmenných prostorů, které mají být v témže okamžiku odsdíleny. Výsledkem bude, že se program spustí s čerstvými, novými jmennými prostory - bez přežívajících odkazů na ty staré. Aby se pojistilo, že vše proběhne přesně podle scénáře, execns() uzavře všechny otevřené soubory - bez ohledu na to, jestli byly označeny "uzavřít při exec".

    Přesunutí tvorby jmenného prostoru do exec() se zdá dávat smysl. Vytváření jmenných prostorů je ojedinělý čin, který je proveden jako součást založení nového kontejneru; nejde o něco, o čem by si běžící procesy mohly jen tak rozhodovat. execns() umožní init v kontejneru začít s čistým štítem a zároveň to, s trochou štěstí, zjednoduší odsdílecí logiku jádra.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.7.2006 00:32 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Ta vložená reklama na konci, to je další 'head hunting' společnost? V kolika podobných databázích už jsem registrovaný...
    24.7.2006 08:18 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Reklama na SUN, jako by ji tady nebylo i jinde dost. Tise ji ignoruju, ostatne jako kadou jinou reklamu.

    Trochu se bojim, co tyhle novy vejmysly udelaj s vykonem a chovanim jadra pro normalni lidi. Pulke tech hlouposti nepotrebuju, tak snad to nebude prekazet. Docela se bojim ze bude...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    David Watzke avatar 24.7.2006 09:32 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Proč by to vadilo probůh? Prostě "hlouposti", který nepotřebuješ nezaškrtneš a je to :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    26.7.2006 17:08 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Jasně, jenže 1) nastavením volby na N se jednak často nevyhodí veškerý kód té nové-cool-featury, ale různé háčky tam zbudou. 2) žere to vývojářské zdroje. Stačí se podívat na lkml, poslední dobou se řeší samé blbosti (virtualizace, masivní smp, numa clustery, apod). Není divu že desktop je na chvostu. 3) ve zdrojácích jádra to bude furt.

    Věci jako strkání PIDů do namespaců stejně nechápu, Unix o nich přece dycinky tvrdil že jejich hodnoty jsou transparentní, ne?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    27.7.2006 12:02 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    moj nazor: linux je vyvijany pre buduce pouzitie, a tie vase "blbosti", to je buducnost. Desktop je minulost :-)
    27.7.2006 14:04 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Blbost, budoucnost je lean, embedded linux pro mobily a pda-čka. Jestli chtějí IBM aspol dělat big iron věci, tak ať si laskavě najmou a zaplatí lidi na full-time a nečekají že jim to lidi budou vyvíjet z plezíru zadarmo.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    27.7.2006 14:18 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Věci jako mobily a pda-čka jsou podle mě vhodné na zaplňování volného místa v popelnicích. Nemusí tam skončit i Linux.
    Copak toho není dost?
    27.7.2006 15:53 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Volné místo není, desktopy jdou do šrotu. Trochu ještě přežívají akorát notebooky.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    27.7.2006 14:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Jestli chtějí IBM aspol dělat big iron věci, tak ať si laskavě najmou a zaplatí lidi na full-time

    Eh. Jeden by si skoro myslel, že přesně tak to dělají… :-)

    27.7.2006 15:34 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    :-D zeby skepsa? mozno tam povodne malo byt
    ať si ma laskavě najmou a zaplatí
    27.7.2006 16:03 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Jasně oni to asi trochu dělají.. ale stále to obtěžuje lidi jako já kteří chtějí akorát malý vyladěný desktop os. Myslím že by bylo dobré aby se celý big iron forknul, a Linux se vrátil tam kde byl ze začátku. Hodně věcí by třeba najednou bylo stabilních, no a za takovejch deset dvacet let bychom možná měli i fungující suspend na disk. :)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    27.7.2006 16:10 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    takze jednouzivatelsky system a la BeOS?
    27.7.2006 16:42 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Proč ne. On multiuser kdekoliv jinde než na serveru stejně ztrácí smysl. Proč izolovat uživatele, když kterýkoliv z nich může kdykoliv přebootovat do singleusera, nebo (když mu to zakážeme) celou bednu bez problému vyhodí z okna?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    27.7.2006 16:48 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Lol, tak to si na desktop dajte rovno windoze (samozrejme, odpojene od siete, uz len zdielanie je "multiuser")
    27.7.2006 16:49 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    skor by som zdoraznil tu myslienku, ze ked sa niekomu nepaci ma tu nejakeho klona BeOS - nech sa paci...
    27.7.2006 19:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Hodně věcí by třeba najednou bylo stabilních, no a za takovejch deset dvacet let bychom možná měli i fungující suspend na disk.
    Nebudeš tomu věřit, ale jsou mezi námi tací, kterým suspend funguje.
    Quando omni flunkus moritati
    31.7.2006 15:07 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Což absolutně nic neznamená..

    Zrovna minulý týden jsem zkusil Ubuntu 6.06 + Dell Lattitude C600, a v defaultním installu mi STD nefungoval. Ukládání se sice jevilo ok, ale po zapnutí následoval obvyklý zdlouhavý boot bez resume. Někomu to možná po nějakých kejklích a chození po vodě funguje, ale u desktop OSu bych očekával že to půjde hned "z krabice", a to stále nejde.

    A jestli dobře čtu tak dost exotičtějších ovladačů (hlavně grafiky) má různé problémy i po STR, natož STD.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    24.7.2006 08:10 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    ta diskuse kolem klibc me zaujala. rikam si, ze kdyby existovalo stabilni (z hlediska casu) api, spousta veci by se resila mnohem snaze.

    (pozn: ne, ze bych byl vyvojarem kernelu, sleduju to prostrednictvim jadernych novin z venci, ale pusobi to na me dojmem, ze se ve _stabilni_ rade kernelu provadeji zasadni zmeny, ktere mohou mit a maji vliv na api. neni se pak nutne divit napr. vyrobcum hw, ze se jim do tvorby driveru pro linux moc nechce.)
    A slow biker.
    vogo avatar 24.7.2006 10:48 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Taky mi to tak připadá, zkrátka by se měla od 2.6 oddělit vývojová řada 2.7, a byl by pořádek. Ovšem to Linus nechce*.

    *co jako téma do dalších jaderných novin :)
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    24.7.2006 14:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    To už tu jednou bylo a nefungovalo to.
    Quando omni flunkus moritati
    vogo avatar 24.7.2006 22:38 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    a co nefungovalo, že jsem tak smělý? Linus se staral o vývoj 2.5.X a 2.4.X měla také svého správce a byla doporučena jako stabilní
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    24.7.2006 23:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Nefungovalo to, že vývojový cyklus se nezdravě prodlužoval. Nechce se mi hledat přesná data, ale IIRC 2.2.0 vyšlo začátkem 1999, 2.4.0 koncem 2000 a 2.6.0 až koncem roku 2003. Proto nejen že už dávno neplatilo označení stabilní řada v tom smyslu, že by se tam jen opravovaly chyby (to platilo naposledy tak u řady 1.2), ale ve 2.4 se už objevovaly i celkem podstatné změny. V takové situaci bylo čím dál více neudržitelné hrát si na "stabilní" a "vývojovou" řadu. Aspoň tak to vidím já.
    24.7.2006 23:09 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    tak to vidim aj ja. oznacenie stabilna je teda len pocit falosneho bezpecia...
    25.7.2006 23:57 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    V takové situaci bylo čím dál více neudržitelné hrát si na "stabilní" a "vývojovou" řadu. Aspoň tak to vidím já.
    No a proto se na to už nehraje...

    Proto existují distribuční jádra enterprise linuxů, — zaplať si za stabilitu — a samotný vývoj je na druhou stranu méně obchodně závislý na exponenciálním nárůstu složitosti HW. (Kdo slyšel o 1.2 řadě na mobilních telefonech?)

    Kdo chce extrapolovat, ať si užije. Kdo to chce ovlivnit, ať se dá do psaní kódu :)
    24.7.2006 12:01 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Viz cca polovina prezentace Grega Kroah-Hartmana (hledat string "stable API"), pripadne tez odkazovany /usr/src/linux/Documentation/stable_api_nonsense.txt...
    26.7.2006 05:07 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Greg K-H v prezentaci srovnava Linux a Windows. Microsoft se vydal cestou stabilniho API, takze podle prikladu z prezentace ve Viste uz budou 4 API pro USB, protoze ta stara nevyhodili. Naproti tomu Linux si na stejne API ani nehraje, takze ve 2.6.15 muze byt uplne jine USB API nez ve 2.6.16 a i to do 2.6.17 muze prodelat zasadni zmeny (jen priklad, vubec netusim kolik se toho v USB API mezi temito verzemi zmenilo).

    Jenze srovnani trochu kulha - jak casto vychazeji nova Windows? Rekneme jednou za tri roky. I kdyby MS stara API vyhazoval, tak jednou za tri roky prepsat ovladace je snesitelne. Naproti tomu linuxove jadro vychazi jednou za tri mesice! Vyrobce hardwaru nebude prepisovat drivery co ctvrt roku aby fungovaly s nejnovejsim kernelem. Kdyz uz ten driver z jakychkoliv duvodu nemuze byt primo v jadre, tak se na Linuxovou podporu firma driv nebo pozdeji vykasle.

    Kdyby tu tri roky existovalo vicemene stabilni maintainovane jadro jako je 2.4.x, tak bude naprosta vetsina 3rd party driveru fungovat vetsine lidi co pojedou na stabilni rade prakticky donekonecna. A az se jaks taks ustabilizuje novy predelany kernel s novym API, tak by se imho zanedlouho objevily i updatovane drivery tech tretich firem ktere chteji sve produkty na Linuxu podporovat. Ale takhle se systemem co tri mesice to zmena je myslim z jisteho pohledu Linux opravnene povazovan za "nestabilni" platformu (ve smyslu API, ne ve smyslu padavosti).
    26.7.2006 09:05 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Nojo. Jenže vzhledem k tomu, že velká část vývojářů považuje binární moduly, které musí na nové API přeportovat mateřská firma za špané, a proto pro ně tato výhoda stabilní/vývojové řady nebude relevantní.
    26.7.2006 11:42 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    zoberme to prakticky - je to prekazkou na desktopoch. na serveri to nie je treba. teda na to nie je ziaden dovod, kedze linux je v prvom rade serverovy.
    26.7.2006 12:00 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    "v prvom rade serverový"

    no... budiž, řekněme, že tohle se těžko dokazuje, takže můj komentář bude opatrný: to si netroufám rozhodnout.

    nicméně i kdyby byl linux určen pro prac. stanice až v druhé řadě (upřímně, kdo z vás má v serveru zvukovou kartu a používá ji? já si ani nevzpomínám, jestli naše servery od HP mají zvukovku. nebo servery od IBM... vážně nevím, ale přesto je v kernelu podpora pro zvukovky už hooodně dlouho. a nejen pro ně), pořád by to znamenalo, že je pro ně určen. a neexistující podpora většiny nových scannerů, spousty tiskáren, wi-fi karet, atd. významně snižuje konkurenceschopnost linuxu na prac. stanicích.

    sice chápu, že vývojářům se třeba něco líbí a třeba ne, ale z hlediska použitelnosti (na prac. stanicích) je jejich postoj kontraproduktivní. aspoň si to myslím. aby se nestalo, že za chvilku nebudou pracovat jen na školním projektu bez praktického využití (tj. na linuxu). :-(
    A slow biker.
    26.7.2006 12:28 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    myslel som skor tak, ze serverovy trh ma vo vyvoji linuxu vacsiu vahu a tam binarne ovladace nie su potrebne - stabilita ma prednost. vyvojari teda nemaju ziaden dovod prisposobit sa tomu (okrem toho si myslia, ze to je neprakticke, ilegalne a nemoralne).

    a zase netreba prehanat, vlastne je to hlavne o grafikach. scannery aj zvukovky aj neviem co su rozne aj pre linux.
    29.7.2006 14:06 MJ | Tady a teď
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Upřímně -- kde vlastně ty binární ovladače potřebné jsou?
    Josef Kufner avatar 27.7.2006 03:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    upřímně, kdo z vás má v serveru zvukovou kartu a používá ji?
    Jááá... server slouží jako fileserver, router a přehrávač mp3 :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    27.7.2006 09:56 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    :-) tak článek si přečetlo 2315 čtenářů a Vy jste zatím jediný, kdo to tak používá. i z toho se dá soudit, že podpora zvukovek je v linuxu hlavně z jiného důvodu ;-).

    nicméně ty zvukovky stejně byly jen příklad, to samé lze tvrdit třeba o bluetooth, tv kartách, atd. (jasně, video lze streamovat do sítě, BT lze použít pro síťovou konektivitu, ...)
    A slow biker.
    27.7.2006 13:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    tak článek si přečetlo 2315 čtenářů a Vy jste zatím jediný, kdo to tak používá

    Přestože v zásadě máte pravdu, přeci jen mi to nedá: nevíte, že je jediný, kdo ji používá. Víte jen to, že je jediný, kdo to o sobě napsal. Nebo se snad všech těch zbylých 2314 vyjádřilo do diskuse, že oni to nepoužívají? Já sice zrovna ano, ale jak tak koukám jsem jediný. Takže kdybych chtěl uvažovat podobně zkratkovitě jako vy, mohl bych prohlásit, že polovina systémáků používá zvukovou kartu v serverech… :-)

    27.7.2006 13:17 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Já to sice nepoužívám, ale pokud mohu to co mám ve skříňce na schodech označit jako server, tak to zvukovku má a nějaká využití pro to plánuji už jak dlouho. I když na jejich realizaci stejně asi nikdy nedojde :-)
    Copak toho není dost?
    27.7.2006 03:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    kdo z vás má v serveru zvukovou kartu a používá ji?

    Já sice ne, ale někde jsem viděl zmínku o driveru, který vstup z mikrofonu používal jako zdroj entropie pro generátor náhodných čísel.

    27.7.2006 08:22 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Ale muj nazor je, ze je to dobre. Binarni drivery jsou hruza co nema obdoby. Predstavte si, ze mate HW stary napr. 5 let a porad ho potrebujete provozovat (nejaka specielni karta) a mate jen binarni driver. A oni ho vydaji napr. 2.4.22 a vy kuli dalsimu vyvoji prejdete na 2.6.x a jste v pytli. A navic potrebujete puvodni driver vylepsit. Vim co mluvim tohle jsem potreboval delat vickrat a s bin. driverem jsem se jednou spalil a nikdy vice. A podle me jsou ty zmeny ABI schvalne aby binarni drivery sli tezko delat.
    27.7.2006 14:40 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    On je to spíše vedlejší efekt. Vývojáři si mohou měnit API dle libosti a nemusí ze omezovat na zpětnou kompatibilitu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    29.7.2006 13:57 MJ | Tady a teď
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Proč by výrobce HW měl přepisovat drivery co 3 měsíce? Pokud je co k čemu, driver napíše pořádně, aby se mohl stát součástí jádra, a pak mu ho kdokoliv, kdo dělá změny v interfacech, také sám upraví. Tak to u spousty zařízení funguje, proč by nemohlo u všech?
    29.7.2006 15:31 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Nejen upraví, ale i naportuje na jinou platformu. Mnoho lidí stále považuje ovladače z jádra za neplnohodnotnou nahrážku, kterou by měl časem nahradit "jediný správný" driver dodávaný výrobcem. To je úplně zcestná představa. Proč se asi linux dává do wifi AP, routerů, ADSL modemů, PDAček, DVD přehrávačů, settopboxů, walkmanů, mobilů, elektronických hudebních nástrojů nebo na druhé straně do severů a clusterů všech možných platforem? No jistě, je to právě proto, že člověk dostane nejen systém, ale s ním i funkční ovladače a samozřejmě aplikace. Bez jaderných ovladačů by vůbec nemělo smysl linux portovat na jiné platformy i kdyby na x86 PC měl jakkoliv velkou podporu výrobců HW.
    31.7.2006 06:37 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Pokud je co k čemu, driver napíše pořádně, aby se mohl stát součástí jádra
    ... tak pravi teorie, ale co si budem povidat, ve skutecnosti je to jinak. Binarni ovladace tu jsou a nejspis jeste nejakou dobu budou. Hlavne pro hardware ktery je svym zpusobem jedinecny, takze si jeho vyrobce muze dovolit prudit s binarnima driverama. A lidi ten hw stejne budou kupovat protoze proste za to stoji. Viz nVidia grafiky nebo nektere RAID karty.

    A neni jen otazka jestli vendor ten driver napsat umi nebo neumi - dost casto ho proste otevrit nechce, at uz ma duvody jakekoliv. Do debaty jestli na to ma pravo nebo ne se tu nehodlam poustet. Vyrobce proste situace casem omrzi, na linux se vykasle a bude mu to fuk, protoze tech par lidi co si kvuli chybejici linuxove podpore jeho produkt nekoupi ho nepolozi. A kernelovi vyvojari se akorat budou prsit jak s nim zametli. Fakt je, ze nakonec to bude koncovy uzivatel kdo trati, protoze jeho super duper grafika v linuxu nebude nefungovat.

    BTW I kdyz to tak nemusi na prvni pohled vypadat taky nemam binarni ovladace rad a pokud to jde kupuju hardware ktery je nepotrebuje. Ovsem nejsem ani jejich nekompromistnim bijcem, snazim se veci videt i z jinych pohledu nez jako OSS fanatik.
    1.8.2006 00:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Vyrobce proste situace casem omrzi, na linux se vykasle a bude mu to fuk, protoze tech par lidi co si kvuli chybejici linuxove podpore jeho produkt nekoupi ho nepolozi.
    Výrobce si to nemůže dovolit, pokud je nějaká konkurence, která vyrábí obdobný výrobek a ovladače dodává. Viz nVidia vs. ATI na Linuxu - když tady někdo položí dotaz, víc lidí doporučuje nVidii.

    Málokterá společnost si může dovolit risknout, že najednou Linuxu vzroste počet uživatelů a oni přijdou o zákazníky prostě proto, že nebudou vědět, jak ten ovladač udělat (narozdíl od konkurence, která má zkušenosti)
    Quando omni flunkus moritati
    1.8.2006 11:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Výrobce si to nemůže dovolit, pokud je nějaká konkurence, která vyrábí obdobný výrobek a ovladače dodává. Viz nVidia vs. ATI na Linuxu - když tady někdo položí dotaz, víc lidí doporučuje nVidii.

    Což je ale dáno spíš jejich osobními preferencemi než nějakými racionálními důvody. Co se týká novějších karet, jsou jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. U starších karet je na tom o něco lépe ATi.

    24.7.2006 09:21 Oto Petřík | skóre: 11 | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    nefunkční link: Ted Ts'o také poukázal na inicializační problém...
    správně: Ted Ts'o také poukázal na inicializační problém...
    24.7.2006 12:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Díky, opraveno.
    24.7.2006 09:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    vanilkové jádro z kernel.org
    To je schválně? Nikde jsem se tím nesetkal, ale jinak se mi to líbí. Když budeme říkat, že má Linux vanilkové jádro, třeba se bude víc líbit dívkám a ženám, vanilkové jádro ve Windows nemají ;-)
    24.7.2006 10:23 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Tím se myslí ,,výchozí" jádro distribuce.

    Je to tak? Teď si nejsem trošku jistý. Kdyžtak mě opravte. ;)
    michich avatar 24.7.2006 10:55 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Ne, "vanilla" je myšleno Linusovo jádro. Distribuční jádra bývají oproti němu většinou opatchovaná, a proto vanilla nejsou.
    24.7.2006 11:00 Viktor Lieskovsky | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Nie, tym sa prave mysli jadro z kernel.org, distribucne jadra su odvodene z tohoto vanilla kernelu.
    24.7.2006 11:31 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Ano, pokud je onou distribucí Slackware ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    24.7.2006 11:51 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Myslí se tím jádro z kernel.org, tj. to, které vydá správce příslušné řady – momentálně Linus pro 2.6 a Marcelo Tosatti pro 2.4 (snad se nic nezměnilo).

    Normálně se to ale do češtiny nepřekládá a říká se tomu vanilla kernel nebo vanilla jádro. Ale mně se ten překlad jako vanilkové jádro líbí :-)
    26.7.2006 02:20 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Myslím, že Anička Ti to vysvětlí líp než my.... :-D
    24.7.2006 12:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Doplnil jsem odkaz do Slovníku. V českých textech se sice většinou používá nepřeložený tvar (vanilla), ale nevidím důvod, proč to nepsat česky - i když na dívky a ženy jsem při tom nepomyslel...
    24.7.2006 23:13 micks | skóre: 4 | blog: Old_School | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006

    "Vanilla" (alebo tiež "plain vanilla") je bežne používaný anglický výraz, ktorý znamená niečo ako "obyčajná verzia daného substantíva bez príkras a vylepšení"; môže sa to okrem jadra vzťahovať naozaj na všeličo, ale uznávam, že "vanilkové jadro" znie milo.

    25.7.2006 00:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Viz též Jargon file.
    24.7.2006 12:29 peter_h | blog: need4speed
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Naco je ten vektorovany provoz I/O dobry?
    24.7.2006 13:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vectored_I/O
    31.7.2006 10:35 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 12. 7. 2006
    Take si myslim, ze zasadni zmeny designu jadra by se mely delat v jeho forku. Je s tim vic prace, zejmena, az nastane doba, kdy se forky budou zase slucovat, ale je mensi riziko, ze se neco podela. A i docasne spatne jadro "z historickych duvodu" by pro Linux byla katastrofa.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.