abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mepis (a AntiX) – Debian po americku

    5. 10. 2011 | Jan Šmíd | Recenze | 4528×

    Mepis LLC je poradenská společnost veterána počítačového průmyslu Warrena Woodforda, pod jejíž záštitou započal a dodnes pokračuje vývoj linuxové distribuce Mepis. Warren, o jehož zkušenostech jasně vypovídá jeho profil na LinkedIn, založil společnost i samotný vývoj nové distribuce koncem roku 2002. Mepis, jinak zvaný také simplyMepis, je koncipován jako alternativa k Ubuntu, Mandriva Linuxu, OpenSUSE a dalším distribucím, které jsou sice user friendly, ale poměrně nabobtnalé. "Prostě funkční" – takový je Mepis podle Warrena. Distribuce, kterou lze snadno nainstalovat, snadno používat a snadno přizpůsobit k obrazu svému.

    Obsah

    SimplyMepis

    link

    Nejnovější verze edice SimplyMepis 11.0, která vyšla 5. května 2011, je založena na Debianu stable „Squeeze“, obsahuje kernel 2.6.36.4 a jediné výchozí prostředí KDE 4.5.1. Za co je třeba Warrenovi a jeho týmu poděkovat, je vypnuté indexování Strigi. To si musí uživatel aktivovat sám, pokud si to bude přát. Stáhnout lze Mepis buď z jeho domovských stránek Mepis.org nebo z komunitních stránek mepiscommunity.org.

    Instalace

    link

    K instalačnímu průvodci není moc co říci. Obsahuje minimum instalačních kroků a jen střídmé množství voleb. Přesto umožňuje zachovat původní uživatelské soubory v oddělené složce, a to i za použití totožného uživatelského jména. Jediné, co mi chybělo, byla možnost nastavit si libovolný přípojný bod. To je zřejmě cena za střídmost a jednoduchost. Naprosto zbytečné je ale nastavení lokalizace. To stejně, a to i podle manuálu, musíte provést znovu v instalovaném systému.

    Mepis Mepis Mepis Mepis Mepis Mepis Mepis

    Lokalizace

    link

    Jak jsem již naznačil, čerstvý systém češtinu neobsahuje, a to ani v případě, že jste tak zvolili během instalace. Alespoň důvod nahlédnout do manuálu, jehož spouštěč máte na ploše. Manuály samotné jsou však na Internetu. Spouštěč na ploše vám spustí jen webový prohlížeč na příslušné webové stránce. Tam si již jen stačí vyhledat to, co je třeba. A jak prozrazuje kapitola 5.9:Localization, to, co hledáme, se nachází v KDE System Settings. V sekci Locale lze přenastavit Country or Region i samotný jazyk. Nejdříve je ale třeba doinstalovat soubor s češtinou kde-l10n-cs. K tomu můžete použít Synaptic nebo v terminálu apt-get. Pakliže budete stát i o českou klávesnici, zamiřte do sekce Input Devices. Keyboard a záložka Layouts. Pravděpodobně tam sice již bude layout cz-us-qwertz přítomen, ale stejně je třeba ho pro české rozložení změnit. Řešení se skrývá za tlačítkem Add Layout.

    Mepis Mepis Mepis

    Správa systému

    link

    Mepis, stejně jako Debian, používá na správu balíčků apt-get a v grafickém prostředí Synaptic. V něm si musíte obstarat i instalaci aktualizací. Mepis vás na ně jen upozorní, a to utilitou Apt-notifier. Většina nastavení Mepisu se nachází v KDE System Settings, nicméně jsou zde další nástroje z dílen vývojářů Mepisu, které nabízejí další funkce. Prvním z nich je Mepis Network Asistant. Ten, jak je zřejmé z jeho jména, slouží k nastavení připojení drátového i WiFi. Dále umožňuje povolovat nebo zakazovat dodatečné síťové ovladače. Lze skrze něj provádět i příkazy traceroute a ping, na to je ale terminál přece jen vhodnější. Druhým z těchto nástrojů je Mepis User Assistant. Ten slouží k vytváření, resetování, zálohování a mazání uživatelských účtů. Posledním je Mepis System Assistant, který umožňuje editovat např. jméno počítače v síti, vytvářet bootovatelná USB, opravovat zavaděč nebo diskové oddíly. Obsahuje i volby pro změny lokalizace, avšak (zřejmě) nefunkční.

    Mepis Mepis Mepis Mepis

    Software

    link

    Softwarovým vybavení Mepis nijak nevybočuje z řady, ale na nic si nehraje a nabízí to nejlepší v dané kategorii. VLC, Amarok, K3b, GIMP, Kdenlive, Firefox, LibreOffice, Gwenview, digiKam a další, např. pro mě nový KFTP nebo luckyBackup. K radosti majitelů grafických karet nvidia jsou v základní instalaci obsaženy i proprietární ovladače.

    Mepis Mepis Mepis Mepis

    antiX

    link

    V roce 2007, krátce po vydání Mepis 6.5, založil člen evropské komunity anticapitalist vlastní edici Mepisu zvanou antiX. Jeho hlavním znakem je „lehkost“. Obsahuje totiž minimalistické správce oken IceWM, Fluxbox, dwm a wmii. Má tedy velmi nízké požadavky na hardware, díky čemuž je vhodný pro staré a nevýkonné počítače. Právě to, ve spojení s „kouzlem Mepisu“ (což by měla být jednoduchost), se snaží anticapitalist uživatelům v antiXu nabídnout.

    Mepis Mepis

    Instalace

    link

    Instalace antiXu probíhá v podstatě stejně jako u Mepisu. Navíc je úplně jedno, kterého správce oken si při bootu CD vyberete, v instalovaném systému budou i ti ostatní. Ať tedy pro live režim zvolíte IceWM nebo Fluxbox, po instalaci, kterou vás provedete instalační průvodce Mepisu, si před přihlášením se ke svému účtu budete moci vybrat i jiné správce oken, a to klávesou F1. Po instalaci čeká váš stařičký počítač ještě jedna zatěžkávací zkouška -> apt-get dist-upgrade. Narozdíl od Mepisu je totiž antiX založen na Debianu Testing.

    Mepis Mepis Mepis Mepis

    antiX Control Center

    link

    Stěžejní silou antiXu je jeho Control Center. Jako snad každé Control Center nebo System Settings nabízí množství spouštěčů aplikací tematicky rozdělených do několika záložek. Pokud v systému pro určitou činnost neexistuje grafický nástroj, otevře se namísto něj editor Geany s přiřazeným konfiguračním souborem. Tak je tomu např. s nastavením IceWM a Fluxboxu. Možná mi jen unikly rozdílnosti, ale některé funkce jsou dokonce zastoupeny více nástroji totožného/podobného významu. Např. Ceni a Wicd, Partition Image a Gparted, PC Information a System Information. Snad je to tím, že jsou tyto „dvojice“ tvořeny vždy jedním grafickým a jedním terminálovým programem.

    Mepis Mepis Mepis Mepis Mepis Mepis

    Software

    link

    Kde si antiX kouzlo Mepisu neudržel, je softwarové vybavení. Namísto výběru toho nejlepšího, který nabízí Mepis, obsahuje antiX doslova záplavu všemožných více či méně známých programů. Například Leafpad, Midnight Commander, DOSBox, Geeqie, XSane, Chatzilla, IceApe (v Debianu obdoba Seamonkey), Links, gFTP, Pidgin, Transmission, Abiword, Gnumeric, ePDFViewer, GNOME Mplayer, Asunder, Qmmp, XFBurn Grsync, Htop, Thunar, streamtuner, WinFF, Goggles Music Manager, cdw, Recorder a tak dále a tak dále.

    Mepis Mepis Mepis Mepis Mepis

    Zhodnocení

    link

    Mepis je rozhodně výbornou edicí Debianu s KDE a ještě lepší náhradou za Ubuntu samotné. Je až překvapující, že v dnešní době, kdy vzrůstá nespokojenost s rozhodnutími Canonicalu a jeho změnami v Ubuntu, není o Mepisu více slyšet. V záplavě distribucí přebarvujících Ubuntu dle přání kde koho, je Mepis znamením toho, že přátelský Debian lze udělat i bez Ubuntu.

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.10.2011 01:00 adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    ...Mepis je rozhodně výbornou edicí Debianu s KDE a ještě lepší náhradou za Ubuntu samotné...

    Ježišmaria, jak dlouho před napsáním článku si Mepis denně (ne)používal a co všechno si (ne)vyzkoušel, že si napsal takovou ptákovinu...
    5.10.2011 08:34 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    IMO vůbec. Já jsem Mepis používal, teda snažil jsem se, před pár lety, ale moc to nešlo, bylo to nějaké dodrbané.
    5.10.2011 09:23 mig
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    "dodrbané"... mno, pánové, jedna recenze lepší než druhá ;-) Srovnávat navíc cokoli před pár lety se současností? (Nikdy jsem mepis nezkoušel, ale jen si říkám, že vývoj od roku 2002 někde možná vidět bude a pokud mepis vychází z debianu, má spoustu práce s balíčky usnadněnu - takže klidně může fungovat. A mimochodem, o které distribuci lze tvrdit, že je úplně spolehlivá?)
    5.10.2011 10:06 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Recenze je tu právě jedna, tak co meleš?

    Zkoušel jsem to před pár lety, tj. po sedmi letech vývoje (reálně šesti, první vydání probělo až na jaře 2003), ale stejně to za moc nestálo. Byl problém se stavem po instalaci (výchozí výběr aplikací a nastavení), detaily už moc neupřesním.
    xvasek avatar 5.10.2011 09:41 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Kurňa, už jsem měl chuť to zkusit. :-/
    Migi avatar 5.10.2011 09:48 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    tak směle do toho, nevím o jaké době adam hovoří, ale současnost to určitě není.
    5.10.2011 15:25 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Vím že podobných diskusí je hodně, ale jeký je váš názor na kvalitní distribuci s odladěným prostředím KDE. Když jsem se třeba díval sem 10 best Linux distros for 2011 tak na KDE je jediná.
    6.10.2011 11:45 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    + 1
    9.10.2011 13:51 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Kam se počítá ten Arch nebo Debian?
    10.10.2011 06:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Kam počítáte OpenSuSE z druhé pětky?
    5.10.2011 17:08 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku

    Páči sa mi možnosť neinštalovať GRUB, to už sa v tejto modernej dobe hneď tak nevidí.

    SomaFM commercial-free internet radio
    6.10.2011 11:47 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Navíc je Mepis při nabíhání a při práci rychlý jak gepard...
    7.10.2011 12:31 palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    strasne gycovo vyzera to gui. fakt chcem tak moc aby mi fungoval vsetek HW tak dobre ako na windows a aby graficke rohranie efektivne vyuzivalo plochu monitora? preco v linuxe musi byt kazdy prvok o 50% vacsi ako u win2000 vzladu u windows? to sa vam fakt paci zle vyuzita plocha, ci mate vsetci monitory ako na celu stenu?
    Migi avatar 7.10.2011 20:46 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    neni problem velikost panelu i ikon zmenit.
    8.10.2011 08:00 palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    u w7 je to otazka 3 minut. a nejde iba o ikony, hovorim o celku. medzery v prvkoch, hrubka ciar, typ pisma. preco niekto nevytvori nejaky jednoduchy efektivny a prijemne vyzerajuci skin? i ked pouzijem nejaky ms windows like, stale posobi hrubo a nekonzistentne. zvyknut sa da udajne na vsetko, ale toto je primarny dovod preco napriek mnoho pokusom som desktop linuxu nedosiel na chut. nema niekto tip na uceleny web zamerany na hlboku customizaciu gnome ci kde? mne sa nepodarilo najst nic. vdaka
    Migi avatar 8.10.2011 13:00 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    sice si nestopuju jak dlouho mi co trvá v kterém prostředí, ale i 3 minuty mi v případě KDE připadají "MOC". Vše co popisuješ již existuje/jde. I ten efektivní přijemně vypadajici skin. Jen to není 100% kopie Windows, po čemž ty zdá se toužíš. S touto diagnozou nedokáži pomoci.
    7.10.2011 22:56 Čuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Win7 má ikony taky velké, pokud chceš menší, tak je potřeba je taky přenastavit. S HW, a fungoval všecek. Dle mě u 90% strojích to tak je, u zbytku je potřeba to dořešit, ale ve Win to taky není 100% (asi se naráží na televizní karty atd. ale s těma je problémy kolikrát i na Win a to je kolikrát dělají přímo pro ně)
    9.10.2011 19:26 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Clearlooks Compact, anebo QtCurve (a nastavit malá tlačítka).

    Ale jinak souhlas, ve výchozím stavu distribuce spíš preferují větší písmo a ikony. Možná nechtěj lidem kazit oči... :-)
    8.10.2011 14:49 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Trochu nezasvěcená recenze. Mepis je fajn, pokud jej již lze bezproblémově a komplexně počeštit (před šesti lety to byl porod s nechtěným výstupem). AntiX mi přijde mnohem zajímavější pro svou komplexní lehkost (odpojené Strigi jaksi nestačí). V Mepisu je VLC, které na rozdíl od na Xine založeném Kaffeinu standardně nepracuje s DVB a nestandardní nastavení je velmi nepraktické (pro Xine a MPlayer stačí channel.conf). AntiX zjevně používá jako LM Slim (proto ta volba WM přes F1 při loginu). Bylo by zajímavé srovnat AntiX s CrunchBangem, druhý z nich jsem zkoušel a je rozhodně rychlejší než gepard a také tak chytrý.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    9.10.2011 00:49 KOKOS250
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Nevím zda nějakou náhodou či nedopatření, ale ve VLC (Ubuntu 10.04) mi channel.conf normálně zkouslo. Programy se pak zobrazili v playlistu a co je podstatné šli normálně přehrát. (Winfast DVB 2000 bez jakéhokoli zásahu do konfigurace (systému))
    8.10.2011 18:50 none
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Musim rict, ze cloveka s takovym zivotopisem bych asi nezamestnal ;). Za padesalt let zivota pres sedesat pracovnich pozic: http://www.linkedin.com/in/warrenwoodford (nestudoval jsem jestli jsou to ruzni zamestnavatele, nebo cokoliv jineho). Proste ten clovek na prvni pohled pusobi jako brouk pytlik. Ale vyvedte me z omylu.

    Bye.
    9.10.2011 13:55 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Proč ne? Potkal jsem jednoho programátora, který se vždycky na půl roku nechal na nějaký projekt najmout a tím si vydělal, aby mohl dalšího půl roku cestovat po světě.
    9.10.2011 17:59 none
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    No to je jednoduche. Clovek, ktery nevydrzi u jedne spolecnosti dele je bud 'preletavy', nebo 'na roztrhani'. Preletaveho nechci, a 'na roztrhani' ma uz davno svoji firmu, takze je neco spatne. Programator, ktereho zminujes, je jina situace - dela jednu a tu samou vec pro vice firem.
    12.10.2011 10:27 ludolph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    Pridal bych par svych postrehu:

    1. MEPIS 11 ma vazne problemy s pripojenim na internet pres Bluetooth a mobil ... v podstate to nejde jednoduse rozchodit.

    2. 64bit verze na SSD disku zacne spontane modifikovat /etc/fstab do takove podoby, ze partition mountovana na /home (v mem priapde) se uz nenamountuje, protoze mount point s se pontane prepise na /dev/sda2.

    Tyhle dva problemy me hned odradili od dalsiho testovani. Jinak to vypada docela dobre, ale pro mne je to v podstate neppouzitelne a ja fakt nemam cas patrat po tom, proc se mi prepisuje /etc/fstab!!!

    3. DOST (!!!) pomale repozitare na serveru mepis.org (max 200kB/s, ale v prumeru cca 80-100kB/s.

    4. Warren Woodford je duchodce, ktery se doma bavi praci na distribuci SimplyMEPIS, ale v podminkach, ktere by se nasinci zdali az nedustojne. Kdyz jsem ho pozadal o upload updatovane verze instalacniho DVD na jeho FTP server, napsal mi, ze mu to bude trvat 24hod a vice, protoze ma velice pomale pripojeni.

    5. Na desktop mozna docela dobre reseni, ale podpora notebooku ... nic moc (s Ubuntu se to neda vubec srovnat)
    pavlix avatar 13.10.2011 11:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mepis (a AntiX) – Debian po americku
    1. MEPIS 11 ma vazne problemy s pripojenim na internet pres Bluetooth a mobil ... v podstate to nejde jednoduse rozchodit.

    Nevím, jak teď, ale ještě nedávno to nešlo jednoduše rozchodit na žádné distribuci. A složitě to šlo, ale na každé trochu jinak. A nakonec jsem zjistil, že můj mobil to s PINem nezvládá vůbec.
    ja fakt nemam cas patrat po tom, proc se mi prepisuje /etc/fstab!!!
    Máš to zavirovaný, woe!!!
    3. DOST (!!!) pomale repozitare na serveru mepis.org (max 200kB/s, ale v prumeru cca 80-100kB/s.

    Tak to je zlý.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.