abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Knoppix 3.1

    6. 3. 2003 | Tomáš Hála | Recenze | 11953×

    aneb co dokáže jedno bootovatelné CD.

    Knoppix je poněkud netradiční distribuce německého autora Klause Knoppera postavená na Debianu. Její netradičnost spočívá v tom, že jde o tzv. "live CD", tedy Linux na jednom CD, který není třeba instalovat. CD šoupnete do mechaniky, restartujete počítač a vše ostatní už se začne dít samo. V případě, že Váš počítač nepodporuje bootovaní z CD-ROM, musíte si nejprve vytvořit bootovaci disketu z image uloženého na CD.

    Po spuštění se Knoppix pokusí automaticky detekovat a nakonfigurovat veškeré HW vybavení vašeho stroje a počíná si při tom více než schopně. Na mém počítači nalezl a nakonfiguroval vše, co mu bylo k dispozici. Tedy: zvukovku SB128 compatible (modul es1371), ethernetovou kartu Edimax s chipem Realtek (modul 8139too), grafiku NVidia GeForce 2MX (driver nv, takže bez 3D akcelerace), USB čtečku paměťových karet (hotplug + usb-storage) a také power management (apm). Dále si našel a aktivoval swapovací partition na disku a vytvořil do /etc/fstab záznam pro všechny oddíly na všech discích. Ty je možné později pohodlně připojovat a odpojovat pomocí ikonek na ploše (implicitně pouze pro čtení). Knoppix obsahuje podporu pro mnoho souborových systému (ext2, ext3, minix, ReiserFS, NTFS, vfat, EFS, HFS..). Také nezapomněl všude zapnout DMA mode. Jediné, co se mu nepovedlo úplně pünktlich, je PS/2 optická myška, na které nefungovalo scrollovací kolečko, ale to spravil parametr wheelmouse předaný jádru před zaváděním. Na jiném stroji nalezla autodetekce ISA zvukovku ESS ES1868, ale už nenašla ISA síťovku 3com 509 combo. Pokud tedy autodetekce něco přehlédne, je třeba to nakonfigurovat ručně. V mém případě stačilo insmod 3c509 a ifconfig eth0 (rootshell běží na všech textových konzolích). I přesto bych autodetekci oznámkoval jedničkou. A abychom nemuseli nenalezený HW konfigurovat ručně po každém rebootu, umožňuje Knoppix uložit konfiguraci na disketu a při příštím bootování si ji opět načte. K tomu slouží parametr floppyconfig pro jádro. Výčet všech možných parametrů je v nápovědě.

    screenshot

    Po úspěšném nastavení železa vás uvítá KDE3. Knoppix obsahuje i další grafická prostředí jako Gnome, WM, fluxbox, IceWM a další, ale ostatní prostředí nejsou tak dobře nakonfigurována, aby pěkně vypadala a dala se rovnou pohodlně používat. A nyní nastává to, co dělá Knoppix Knoppixem: obrovské množství programů, kterých je na CD díky transparentní kompresi namačkáno asi 1,7GB. Najdeme tu vše od nepřeberného množství drobných prográmků na nejrůznější účely, přes běžně používané aplikace jako Mozilla, X-CD-Roast, prohlížeče obrázků (chybí můj oblíbený GQview :-( ), prohlížeče dokumentů různých formátů, klienty a servery mnoha internetových služeb, přehrávače videa a hudby, až po takové projekty jako je GIMP nebo OpenOffice.org. Dále jsou zde i různé vývojové nástroje jako Kdevelop, Python, Perl, Qt-designer nebo nástroje na obnovu dat z poškozených filesystémů včetně Parted a Partimage či prográmky pro monitorování provozu na síti. Nechybí ani Wine a celkem slušná kolekce her. Také tu najdete pár průvodců pro konfiguraci tiskáren, zvukových karet a připojení na síť pomocí telefonní linky, ISDN, ADSL, pevnou linkou nebo bezdrátově.

    Za další velice zajímavou záležitost považuji Knoppix Terminal Server, který umožňuje stanicím v síti (pokud mají na síťové kartě bootromku) zavádět Knoppix přes síť. Takže např. celá počítačová učebna někde ve škole může nabootovat z jednoho Knoppix CD :-). V tom případě by ale dostala příslušná CD-ROM zatraceně zabrat. To jistě není vhodné jako trvalé řešení, ale je to ideální na demonstraci možností Linuxu. Knoppix je distribuce plná překvapení a určitě sami najdete další jeho možnosti.

    Jaké jsou HW nároky Knoppixu? Procesory od i486 dále, paměťové nároky jsou dány tím, co hodláte na Knoppixu provozovat:

    • 20MB RAM pro textový mód
    • 96MB RAM pro graficky mód
    • 128MB RAM pro rozumnou práci s běžnými office aplikacemi

    Čím více paměti, tím lépe, protože Váš home adresář a veškerá pracovní data jsou umístěna v ramdisku. Tedy čím více paměti budete mít, tím rychlejší bude práce s Knoppixem a CD-ROM bude méně namáhána. Knoppix umožňuje v případě, že máte málo paměti a nemáte na disku swap partition, použít jako odkládací prostor soubor na jiném souborovém systému, který je obvykle na disku dostupný. Že je potřeba co nejrychlejší CD-ROM snad není třeba zdůrazňovat.

    Co říci závěrem? Knoppix je vhodná volba hned na několika frontách. Výborně se hodí na demonstrování možností Linuxu svým známým, kamarádům, šéfovi.. Můžete ho používat jako "záchrannou disketu" pro opravování poškozených instalací pevného systému, dále jako bezpečné první seznámení s Linuxem pro lidi, kteří si jej nechtějí rovnou instalovat. Také by mohl teoreticky sloužit jako firewall na bezdiskovem stroji nebo ho jednoduše noste všude s sebou a budete mít svůj Linux vždy po ruce. Možností využití je celá řada a Vy už si určitě najdete tu pro Vás nejzajímavější.

    Tato recenze se týká verze 3.1, která běží na jádru 2.4.20 a KDE3, ale v současnosti je navíc k dispozici beta verze Knoppixu označována jako "KDE edition", která jede na KDE 3.1 a obsahuje všechny deb balíčky dostupné pro toto grafické prostředí.

    Reklama: Knoppix si můžete nechat vypálit v AbcPalírně.

           

    Hodnocení: 45 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2003 08:22 mARTin
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Knoppix je uplna pecka. Co je dolezite, je aj pomerne jednoducho upravovatelny. Postaci na to lubovolny pocitac a cca 4GB HDD. Pre svoje potreby som vyhadzal zbytocne programy a natlacil to na miniCD (8cm priemer, s kompresiou cca 540MB dat) co sa uz pohodlne vojde do penazenky. Remastering HOWTO a dalsie mnozstvo veci o Knoppix-e sa da najst na neoficialnej stranke knoppix.net.
    6.3.2003 13:29 RWS
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Taky doporucuju. "Postaci na to lubovolny pocitac a cca 4GB HDD" *** jenom bych dodal, ze staci jakykoliv pocitac i bez HD, nutnost je jenom CD ROM+dostatek pameti (128MB a vic pro praci bez disku). Na rozdil od SuSE live tenhle opravdu nabehne live, bez konfigurace a instalace kamsi. Konfig skript na floppine taky staci. Knoppix me zachranil, kdyz mi na notebooku odesel disk a cekal jsem na vraceni disku, tak jsem stale mohl jakz takz delat a nebyl uplne mimo.
    Petr Krčmář avatar 6.3.2003 14:04 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Předpokládám, že ty 4GB myslel na úpravu té distribuce k obrazu svému (to CD se musí při úpravě někam nahrát a rozbalit), k použití pochopitelně není disku potřeba. Petr
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    6.3.2003 15:43 mARTin
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Ako uz bolo napisane, ten disk bol mysleny na to, ked chcete knoppix upravovat. Samozrejme na beh disk nepotrebujete.

    Poslednu upravu, co som si robil bolo doinstalovanie monitorovacieho programu ntop (meranie vytazenia siete). Kedze je to postavene na Debian-e, stacilo dat apt-get install ntop + vyrobit novy image.
    S takymto CD pridete k zakaznikovi a staci Vam lubovolne PC a monitorujete, nech je tam instalovane cokolvek. :-)

    Petr Krčmář avatar 6.3.2003 15:57 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Tak jsem to pochopil :-))).
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    7.3.2003 13:10 mARTin
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Moj druhy prispevok mal byt zaradeny o uroven vyssie. :-(
    24.3.2003 18:52 zoki
    Rozbalit Rozbalit vše Odporucam
    Prosím Vás, nemohli by ste mi dať na Vás kontakt ? Mal by som záujem o tú 8 cm verziu CD s tým monitoringom. Nie som dostatočne zbehlý v Linuxe, aby som si to vedel vyrobiť. Ešte tak by som zvládol nainštalovať NFS od Mandrake a nastaviť to, ale mňa zaujíma práve tá bezdisková verzia. Kamoš by doma potreboval sledovať prevádzku, lebo zakúpil mikrovlnku a cez seba pripojil pár známych. Kontakt na mňa je zolo_sk@yahoo.com Budem Vám veľmi zaviazaný ak sa mi aspoň ozvete.
    6.3.2003 13:35 stapol | skóre: 1 | blog: standapl
    Rozbalit Rozbalit vše Knoppix 3.1

    V KDE můžete nastavit české prostředí, takže kdo neumí moc dobře německy může se i s Knoppixem cítit jako na svém linuxovém stroji. Osobně mi němčina nevadí, ale i tak si KDE vždy nastavím na češtinu.

    Jiří Svoboda avatar 6.3.2003 14:53 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Knoppix 3.1
    Kdyz jsem stahoval Knoppix, tak tam byly dve verze. Anglicka a nemecka. A samozrejme jsem si stahl tu anglickou (ona teda taky umi nemecky i cesky a spoustu dalsich jazyku, zrejme jde jen o 'default' nastaveni jazyka).
    Jinak k jazyku OS drobna poznamka. Na jakemkoliv stroji se necitim dobre, kdyz na me mluvi jinak nez anglicky. "Zpetnovazebni adapter" a podobna zverstva opravdu nemusim...
    6.3.2003 14:42 Zdenek Letko | skóre: 6 | Tabor a Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Knoppix je vhodny pro zacatecniky a prezentace
    Knoppix je opravdu bomba!
    Jeho propracovanost je na takove urovni, ze je podle meho vhodny i pro zacatecniky. Spousta lidi mi rika, ze se boji linuxu hlavne kvuli jeho "slozite" instalaci a strachu o funkcnost svych W$, nekdo i kvuli mistu na disku.
    Tyhle problemy s Knoppixem odpadaji - zadna instalace, funkcni linux - slusne konfigurovatelny atd.. Zatim vsem W$akum, kterym jsem ho ukazoval se libil a zacali menit svuj nazor na linux. Coz je dalsi moznost pouziti Knoppixu - prezentace pro nezasvecene uzivatele, co ten tucnak vlastne vsechno umi.:-) (a to u nich doma)
    Dalsi vyuziti snad nemusim ani zminovat - vice utilit k oprave a testu pocitace nepotrebujete. At uz se pokazi cosi ve W$ (nesla jim tiskarna, tak jsem jim takhle dokazal, ze chyba je ve $W a ne v hardwaru :-) ) nebo v linuxu - Knoppix je vzdy po ruce.

    Fakt doporucuju k vyzkouseni kazdemu.

    Zdenek Letko, FITman

    7.3.2003 19:06 Adam Pribyl | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Cool Linux
    Jen pro alternativu upozornim na Cool Linux, ktery je v podstate stejny akorat zalozeny na RedHatu.
    19.8.2003 17:48 Dj Ptak
    Rozbalit Rozbalit vše Net
    Ahojte lidi. Nevíte někdo jak mam v tom knoppixu nastvit připojení k internetu přes síťovou kartu? Mám externí WiFi modem. Prosím poraďte.
    5.3.2007 23:50 D. Pecman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix 3.1
    REAKCE NA CLANEK prispevatele Hály Napsal D. PCMan P. Hála napsal clanek o KNOPIXu, //mimochodem za nej by Ti meli tvrde zaplatit! je to fakt dobra recenze...jeste to mit doma... coz neni tak snadne. ta palirna nefunguje a HOME site Knopixu taky moc ne....// P. Hála napsal: V případě, že Váš počítač nepodporuje bootovaní z CD-ROM, musíte si nejprve vytvořit bootovaci disketu z image uloženého na CD. 128MB RAM pro rozumnou práci s běžnými office aplikacemi D.PCMan napsal: hmmm to mam.. P. Hála napsal: Čím více paměti, tím lépe, protože Váš home adresář a veškerá pracovní data jsou umístěna v ramdisku. Tedy čím více paměti budete mít, tím rychlejší bude práce... Za další velice zajímavou záležitost považuji Knoppix Terminal Server, který umožňuje stanicím v síti (pokud mají na síťové kartě bootromku) zavádět Knoppix přes síť. Takže např. celá počítačová učebna někde ve škole může nabootovat z jednoho Knoppix CD . V tom případě by ale dostala příslušná CD-ROM zatraceně zabrat. To jistě není vhodné jako trvalé řešení, ale je to ideální na demonstraci možností Linuxu. Knoppix je distribuce plná překvapení a určitě sami najdete další jeho možnosti Tyhle problemy s Knoppixem odpadaji - zadna instalace, funkcni linux - slusne konfigurovatelny atd.. Zatim vsem W$akum, kterym jsem ho ukazoval se libil a zacali menit svuj nazor na linux. Coz je dalsi moznost pouziti Knoppixu - prezentace pro nezasvecene uzivatele, co ten tucnak vlastne vsechno umi. (a to u nich doma) D.PCMan napsal: hmmm Prijdi ku mne domov.... Proč Ti píšu... Všude slyším a čtu,co ten Bill Gates a Microsoft,ale práce s Linuxem je moc těžkopádná oproti Windows jakékoli verze - nyní jsem na SuseLiveCD -a řeším problém s pomalostí celého zařízení tzn.počítač,přehřátý cd-rom, 128 MB ram.Vše je přetížené v porovnání se stejnou činností we Windows.Tak mi prosím poraď, jak na CDLive normálně pracovat na internetu a nepřetěžovat systém. Chci systém, kde bych strčil CD a bylo to rychlé a snadné. Windows jsem při připojení na síti internet za cca 3 měsíce přeinstalovával 4x...po "potěše" šmíráků,takže potřebuji snadný OS-"strč systém a hraj" neboli CDLive - ale rychlé zařízení pro práci na internetu.Jde to vyřešit např. vytvořením ramdisku jako ve Windows? Anebo nejrychlejsi technologie CD/DVD RAM a jak se vsechny ty vypalovacky jmenuji..? Tedy nejmodernejsi zelezo...?Pokud ano, jak se to dělá v Linuxu, s Linuxem a jen s Linuxem LiveCD-nejlépe SuseCDLive ver.8.0? Ovsem jsem ochoten pustit chlup a sehnat ten KNOPIX jak pises ale prave na praci , o ktere jsi psal, ze by zelezo dostalo zabrat,totiz ten KNOPIX server. Pokud by to slo udelat, aby to bylo v RAMce, tak by to bylo rychlý, ale 1.7GB je na moji znalost zeleza moc- to nevim jak by to bylo v RAMce, zejmena když je 128MB :-) a dnesni technologie 800MHZ a radove nekolikGB PAMETI MODULU RAM to by nebyl jen chlup ale pekny tisice... A navíc, aby to netrvalo několik hodin jako Windows...Aby mělo vůbec smysl se tím zabývat,mělo by to trvat asi tak dlouho, jako když strčíš kuře do trouby a nastavíš termostat :-) A KDYZ MLUVIM O TERMOSTATU, tak jsem vcera "varil kafe" jak bylo CDcko rozpaleny A TO JE VLASTNE MODUS OPERANDI CELEHO MEHO PSANI LiveCD moc pretezuje vse...:-/ Pokud máš zkušenost, co s tím a jak na to , napiš mi prosím. Kdyby to bylo s W

    indows instalaci tak rychle jake je prijemne a rychle s nimi pracovat dal bych sem klidne mail se vsemi dusledky pro něž roste prevelmi velice moje PC gramotnost -totiž kvuli smirakum... :-( Dík . :-) D. PcMan
    13.4.2007 11:31
    Rozbalit Rozbalit vše KOKOTI
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    trolling

    Zobrazit komentář
    26.1.2008 13:31 flyer_stepik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix 3.1
    Dále si našel a aktivoval swapovací partition na disku a vytvořil do /etc/fstab záznam pro všechny oddíly na všech discích. Ty je možné později pohodlně připojovat a odpojovat pomocí ikonek na ploše (implicitně pouze pro čtení).
    Můžu se zeptat jak je pripojit i pro zápis? Potřebuju připojit přenosný HDD, ale nechce mi dovolit na něj zapisovat...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.