abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Správce vašich sbírek

    17. 8. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 13745×

    Taky máte zmatek ve své sbírce angličáků, receptů nebo sýrových etiket? Což si v tom takhle udělat pořádek? Našel jsem šikovného pomocníka.

    O co jde?

    Nedávno jsem po dlouhém hledání konečně nalezl funkční program pro uspořádání knih a cédéček - Bookcase. Různých pokusů se po Síti povaluje mnoho, ale pouze tento disponuje určitými mechanismy, na které jsem kladl důraz, i když ani tato aplikace nesplňuje můj ideál na 100 %. Jediným vážným konkurentem, který jsem nalezl, je Alexandria; ten mě ale screenshoty nepřesvědčil. Sám autor ještě odkazuje na své (komerční) vzory; zkoušel jsem Readerware, ale vůbec se mi nelíbil.

    Jaké požadavky tedy na takový software mám? Vše vychází z čistě 'domácího' účelu, takže:

    • použití dokumentovaného DTD, XML a XSL šablon
    • žádná SQL databáze
    • možnost importu a exportu a jistá inteligence při těchto činnostech
    • samozřejmě lokalizace
    • podpora pro různé typy sbírek (kromě knih ještě minimálně CD)
    • stabilita + další vývoj

    Jak se čtenář dovtípil, Bookcase u mě prozatím vede a já se pokusím nastínit jeho možnosti tak, abych to zvládl v jednom článku.

    Typy sbírek

    Typy sbírek

    Pojmem 'sbírka' rozumíme souhrn jednotlivin, které lze na základě společných znaků klasifikovat, řadit, ukládat (třeba do regálu). V současné verzi lze v programu spravovat devět resp. deset typů sbírek. Každá sbírka je uložena v jednom souboru a může mít teoreticky neomezený počet položek. Každá položka může mít *neomezený* počet polí. Zde se omezím na několik nejpraktičtějších typů sbírek a ukážeme si jak vytvořit vlastní typ. Všechny stávající sbírky tedy jsou: knih, bibliografie (možnost exportu do souboru .bib pro BibTeX), komiksů, videa, hudby, mincí, známek, karet a vín.

    Sbírka je uložena v souboru .bc, což je ZIP archiv obsahující XML soubor a patřičně přejmenované obrázky. Obrázky nejsou nijak upravovány či redukovány, takže se nedoporučuje zbytečně plýtvat místem.

    Knihy

    Sbírce knih říkejme knihovna, ostatně podle tohoto zaměření získal program své jméno. Pro přidání záznamu slouží dialogové okno, které pochopitelně mění strukturu v závislosti na typu sbírky.

    Nová kniha

    V případě knihy je možné (ale ne nezbytně nutné) vyplnit všechny myslitelné 'parametry', které může kniha mít. Volitelně můžeme přidat i obrázek obálky, které lze najít v nějakém e-shopu. Po kliknutí na 'Uložit záznam' se záznam uloží do databáze a políčka se vyprázdní; pokud chceme celý záznam zrušit, klikneme na 'Nový záznam'.

    Popisem jednotlivých polí se zde nebudu zabývat, ale věřte, je jich tolik, že jsem měl problém celou kartu vůbec vyplnit (více předchozí odkaz). Lze také připojit osobní komentář, třeba stručný obsah. Z výše uvedeného vyplývá, že pole lze přidat, či ubrat, měnit jejich typ apod.

    Knihovna elektronicky, přímý export z txt souboru

    Hudba

    Tato sbírka slouží k organizaci zvukových nosičů, nenajdeme zde ale možnost pro MP3 či OGG soubory. Typy médií jsou pouze tři: CD, MC a vinyl. Opět lze vložit všechny možné typy údajů včetně bookletu, který lze stáhnout. Zde mě čekalo velké zklamání - program nepodporuje dotaz prostřednictvím CDDB, takže názvy stop musíte doplnit ručně (což se mi dělat nechce).

    Hudební
archiv

    V levém sloupci se zobrazuje struktura databáze podle vybraného pole, to se vybírá na horní liště ('Seskupit podle'). Vedle této lišty je políčko pro filtr, kterým pro změnu ovlivníme výsledek v horní části okna. Tento princip samozřejmě funguje pro všechny typy sbírek, nejen pro hudbu. Ovládání je vůbec vyřešeno intuitivně a funguje dle očekávání.

    Video

    Záznam pro video mě nejvíce 'dostal' - nechtělo se mi věřit, co všechno je o filmu možné vyplnit (osoby a obsazení, lidé kolem filmu, technické vlastnosti snímku apod.). Zde už je kromě DVD, VHS a VCD také DivX. Na webu Bookcase existují skripty, které tyto údaje načtou z webových encyklopedií. Já žádnou sbírku nemám, tak jsem to prakticky nezkoušel.

    Vlastní typ

    Pro demonstraci jsem si vymyslel jednoduchý seznam hardwaru, který asi nebude možné použít ve velké firmě, ale mohl by být funkční v domácnosti či menší firmě. Položka bude mít následující pole:

    Název pole Obsah pole
    Název Katalogové označení výrobku - typ, model
    Typ Typ hardwaru, výběr z několika možnosti
    Cena Cena v korunách
    Výrobce Název výrobce
    Web výrobce Stránky výrobce, příp. stránka produktu
    Identifikace Identifikace výrobku, např. evidenční štítek
    Nové Bylo pořízeno jako nové?
    Popis Dodatečný popis

    Definice polí

    Vytvoříme tedy novou sbírku příkazem 'Soubor/New/Nová vlastní sbírka'. Položka obsahuje pouze jedno obecné pole. Příkazem 'Sbírka/Pole sbírky' vyvoláme okno pro definici nových polí. Ponecháme stávající pole 'Název', pouze změníme jeho popis. Stiskem tlačítka 'New' vytvoříme další pole, tedy 'Typ'. V seznamu 'Druh' vybereme typ pole - 'Choice'. Do pole 'Povoleno' napíšeme typy hardwaru oddělené středníkem:

    monitor; case; klávesnice; myš; tiskárna; skener; joystick

    To jsou položky budoucího rolovacího seznamu, ze kterého se bude vybírat typ hardwaru. Další pole 'Cena' bude mít 'Druh' 'Číslo'. Takto tedy postupujeme při zakládání všech polí, každé z nich přidáme do seznamu stiskem tlačítka 'Použít'. Můžeme volit dodatečné parametry pole, jako je např. automatické doplňování apod. Nezapomínejme na 'Popis' - ten se uživateli zobrazí, klikne-li na otazníček na liště okna a následně na požadovaný prvek (ano, tzv. bublinková nápověda). Vynikajícím parametrem je 'Povolit seskupování'. Pokud jej totiž zaškrtnete, bude možné podle tohoto pole řadit seznam v levém sloupci hlavního okna.

    Definice seznamu hardwaru

    Tlačítky se šipkami v levé dolní části měníme pořadí polí ve výsledném okně. Po ukončení (můžeme se sem ale vždy vrátit) máme definovanou šablonu a můžeme přidat první položky. Klikutím na ikonu (nebo Ctrl+n) zobrazíme nově vytvořené okno. Jak vidíme, pole se 'sama' inteligentně rozložila do karet a zadávání je tedy přímočaré.

    Přidání hardwaru poprvé

    Máme tedy základní kostru. Zadáme cvičně několik záznamů a zjistíme, že nám chybí další pole: datum pořízení, počet kusů a obrázek. Nic se neděje, prostě stejným způsobem, jakým jsme pole vytvořili, přidáme další. Nemusíme se bát o již vyplněné údaje - nová pole budou ve starých záznamech prostě nevyplněná.

    Přidání hardwaru podruhé

    Tak jsme tedy získali snad již funkční rámec, teď jej stačí 'pouze' naplnit daty. Cvičně jsem to udělal a můžete se tedy podívat, jak naše dílo vypadá. Na horní liště máme v seznamu 'Seskupit podle' všechna pole, kterým jsme tuto možnost nastavili; podle toho se také mění levý seznam. Můžeme si tedy nechat vypsat všechny monitory, všechno podle data pořízení, výrobce apod. Samozřejmě se nejedná o nic převratného, nelze například měnit pod-řazení, to je vždy podle abecedy (vzestupně, nebo sestupně). Ale přesto je to velice přehledné.

    Seznam hardwaru v celé své kráse

    Kliknutím pravým tlačítkem myši na hranu horní části okna vybereme pole, která se mají zobrazit - zde máme Název, Typ, Cena, Pořízeno, Výrobce, Kusy, Náhled. Kliknutím na některé z nich jej zvolíme jako klíč řazení pro tuto část okna (levý sloupec zůstává). Kliknutím na některou položku zobrazíme její obsah v dolní části okna (zde tiskárna). Také zde lze použít filtr, a to dokonce vícepodmínkový či filtr na část výrazu. Pojďme k nastavení programu.

    Nastavení

    Obecné

    Na kartě 'Obecné' můžeme ovlivnit možnosti formátování, zejména výrazy označující členy (the, der), osobní přípony (ml., jr.) a části příjmení (von, van, de, van der, la apod.).

    Tisk

    Karta 'Tisk' ovlivňuje výsledný vzhled karty - přítomnost hlaviček, velikost náhledů.

    Šablony

    Další důvtipný zlepšovák. U každého typu sbírky lze zvolit šablonu (jedná se o XSL), podle které se zobrazuje obsah položky v dolní části okna. Existuje pět základních šablon, ne všechny lze použít pro každou sbírku (např. pro video je speciální). Pro náš seznam hardwaru můžeme použít Compact, Fancy, nebo Default.

    BibTeX

    Několik málo voleb pro BibTeX, program, kterým lze zpracovávat bibliografické citace (a následně je integrovat do dokumentu LaTeXu).

    Export, import, transport

    Export

    Export funguje do XML, HTML, CSV (údaje oddělené zvoleným oddělovačem, např. středníkem), PilotDB a souboru BibTeXu. Také existuje velice flexibilní možnost exportovat data přes vlastní XSL šablonu, což je teprve to nejlepší.

    HTML export lze ovládat několika parametry, při použití všech voleb se vytvoří základní stránka, z níž vedou odkazy na záznamy jednotlivých zařízení. K dokonalosti ale chybí navigace. Ukázka (.tar.bz2).

    Import

    Importovat lze soubor Bookcase, pokud má stejnou strukturu, jinak řečeno, používá-li stejné DTD. Dále CSV, což je praktické, máme-li seznam knih např. ve formátu

    autor; název knihy

    Oddělovač lze samozřejmě zvolit. Struktura souboru musí podle mé dosavadní zkušenosti přesně souhlasit se strukturou naší sbírky.

    Importování záznamu

    Každému Sloupci je nutné přiřadit Datové pole - postupným klikáním na oba prvky. Pole jsou samozřejmě ta, která jsme definovali ve své sbírce. Stejně jako exportovat lze také importovat BibTeXové soubory a soubory prostřednictvím XSL šablony.

    Pod pokličku

    Aplikace na mě působí (snad oprávněně) opravdu dobrým dojmem - využívá XML a spřízněné technologie, kde to jen jde. Autor dokonce (což mě opravdu překvapuje) počítá s tím, že si uživatelé budou připodobňovat XSL šablony pro různé výstupy. Lze tedy upravit stávající šablony pro své účely. Základní se nacházejí v adresáři $KDEHOME/share/apps/bookcase, šablony pro definici vzhledu spodní části okna (detaily vybrané položky) jsou v podřízeném adresáři entry-templates. Tam tedy najdeme šablony, o kterých jsem mluvil v sekci Nastavení/Šablony. Kdo rozumí, poradí si. Součástí šablon jsou CSS sekvence, ty lze tedy - asi jako nejjednodušší věc - změnit.

    Mezi šablonami se nalézá i šablona pro tisk výstupů. Standardní vzhled není nijak uchvacující, proto je na místě jej trochu upravit. To už se ale pohybujeme na jiném poli, takže se úpravě XSLT nebudeme podrobně věnovat.

    Závěr

    Program mě potěšil - je dobře navržený, schopný, rozšiřitelný, praktický, intuitivní. Má sice nějaké nedodělky, ale to se jistě změní. Myslím si, že jej lze bez problému používat pro uspořádání domácích sbírek všeho druhu. Ačkoliv se Rober Krátký snažil, lokalizace není kompletní, což působí rušivě. Našel jsem ale další praktický program, kterému svěřím svá poctivě a dlouho vkládaná data.

           

    Hodnocení: 49 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    17.8.2004 08:17 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše SQL
    Chm, tak já bych si o podobný program, který není postaven nad databází, tedy pro změnu ani neopřel kolo. Vždyť to nemusí běžet zrovna nad PostgreSQL, existuje dostatek embedded databází.

    Ale jinak je samozřejmě největší problém jinde -- vyplnit to. Potřeboval bych na to Ukrajince... Velké množství položek je kontraproduktivní, protože spíš než ke zkatalogizované kompletní sbírce vede k velmi podrobně vyplněným záznamům zhruba pěti až osmi objektů z doby, kdy člověka program nadchl a navymýšlel si spousty položek ... a chybějícímu zbytku.

    Asi si budu muset počkat, až bude RFID na každém šutru, a pak bude stačit hacknout Velkého Bratra a stáhnout si tu databázi, kterou má o mě on...
    17.8.2004 08:21 oozy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SQL
    Tie predpripravene polozky sa daju menit, takze nie je problem si napr. databazu knih skresat na minimum.
    17.8.2004 09:12 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SQL
    SQL je sice na jednu stranu fajn, ale hodi se spise pro fixni strukturu dat. Ve chvili, kdy se ti v prubehu casu meni pozadavky a pridavas/ubiras/menis typ sloupecku, pak je udrzba a upgrade peklo.

    Prave proto je abicko postaveno na XML. Zakladni data pro hledani jsou sice ve sloupeccich, ale zbytek je XML ulozeno v blobu. Treba kompletne cely tento prispevek, ktery ted pisu. Ta flexibilita je uzasna. I zmeny ve schematu nejsou nic sloziteho. Proste na par minut vypnu abicko (kvuli konzistenci) a spustim jednoduchy program, jez upgraduje existujici data na novou verzi.

    A prave proto si myslim, ze je spravne, ze autor postavil bookcase nad XML. Kdyz znas jeho strukturu (DTD, XML schema), muzes s nim pak delat cokoliv. Treba jej i ulozit do relacni databaze :-) Dulezita jsou totiz ta data, nikoliv program.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.8.2004 09:34 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SQL
    Ve chvili, kdy se ti v prubehu casu meni pozadavky a pridavas/ubiras/menis typ sloupecku, pak je udrzba a upgrade peklo.

    To nevidím v rozumně obecně navrženém programu nad db jako problém. Mluvím pořád o katalogu, ne o ABCLinuxu. Uděláš ALTER TABLE s daty a změníš řádek v tabulce s metadaty těch dat, a je to.
    17.8.2004 15:06 Jiří Kubíček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SQL
    Embedded databáze mají data v proprietárních binárních formátech a jejich rychlost nevyužiješ, protože nemáš ukrajince na nadatlování ani sbírku nad 10.000 kusů čehokoliv ;-) A možnost přímočarého generování výstupů přes XSL je k nezaplacení.

    Zajímavější mi ale stejně přijde Open Media Lending Database - (SQL, PHP -> Web), mít něco doma jen tak na desktopu nic moc...
    17.8.2004 16:35 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SQL
    Zajimavy tip, nicmene pro katalogizaci cehokoliv bych doporucil spis http://anyinventory.sourceforge.net/
    18.8.2004 09:04 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SQL
    Už vidím jak přeipisuji SQL dotazy pomocí XQuery...

    Nevím, jestli chceš pořád generovat nějaké výstupy přes XSLT, nebo spíš mít možnost komplexních dotazů při hledání...

    Podstatné ale je, že pokud chci komplexní dotazy a mám XML, mám smůlu. Musím si toho dost implementovat sám -- kvůli hledání nebudu importovat data do SQL databáze, když jsem se rozhodl ji nepoužívat.

    Ovšem pokud mám databázi a chci XSLT, vygeneruji z databáze XML velmi snadno a použiji na existující implementace. Takže nemusím žádnou složitost psát sám.
    18.8.2004 10:48 Sesijama
    Rozbalit Rozbalit vše sklad
    to by se asi dalo požít i jako takovej osobní sklad ne?? (konkrétně papírnické zboží - sešity formuláře,....) nebo by bylo něco vhodnějšího??
    18.8.2004 00:51 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Dotaz
    Koukám tak na ten 3. obrázek odshora (bookcase-knihy.png) a nezdá se mi tam jedna věc. Jméno každé knihy je s velkým začátečním písmenem u každého slova názvu. Tohle je správně možná u názvů v angličtině, ale v češtině ne. To tam nějak automaticky opravuje ten program, nebo tam má autor článku ta data nabouchaná takto? Pokud by to tam nutil ten program, docela by mně to vadilo. :-)
    Open source software for open minded people. :-)
    18.8.2004 18:39 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Je to volba programu, data se nemění. Asi jsem mohl použít jiný shot. Tady ten obrázek je navíc jenom ukázka po přímém importu - nic není vyplňované ručně.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    22.8.2004 13:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Lokalizace...
    Překlad byl dokončen pro verzi, která vyšla asi před půl rokem (od té doby nebyl čas), což způsobuje onu nekompletnost. Popravdě však nevím, kdy budu mít čas se na to opět podívat...
    24.8.2004 11:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Nová verze
    Právě vyšla nová verze, která umožňuje importovat data z Amazonu a vylepšuje některé vlastnosti.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    26.1.2006 11:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová verze
    A nadcházející verze 1.1 už bude opět kompletně přeložena. Zatím je to možné zkusit ve verzi 1.1pre3: http://kde-apps.org/content/show.php?content=10030
    17.4.2006 15:11 Selmi | skóre: 17 | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správce vašich sbírek
    ako, nie je to zle....

    ale vyhladavanie funguje len pre anglicke knihy aj cd neexistuje nejaka slovenska/ceska stranka ktora by sa tam dala pridat kde by fungovalo vyhlaavanie cez isbn a podobne?

    takto mi to je na nic... komu sa chce vypisovat cez 1000 kariet
    3.9.2006 22:06 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správce vašich sbírek
    Narodni knihovna Praha poskytuje Z39.50 rozhrani k vyhledavani v jejich katalozich.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.