abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl

    9. 3. 2011 | Redakce | Rozhovory | 11323×

    Richard M. Stallman byl virtuálním účastníkem konference PirateCon 2011 v Ústí nad Labem, která se konala koncem ledna. V tomto díle se vyjádřil k programu pirátské strany – ke kopírovacím monopolům, patentům a podobným věcem.

    Návštěvníci AbcLinuxu mají možnost si tento projev poslechnout dříve než ostatní. Opět můžete stahovat v OGV nebo si záznam rovnou přehrát.

    Tentokrát je to lehce političtější, ale ujišťujeme vás, že redakce nestraní jedné straně...ehm. RMS mimo jiné poukazuje na nepřesný termín "intelektuální (duševní) vlastnictví", kritizuje ale i Evropskou unii kvůli její zemědělské politice.

    Video v OGVčeské titulky

    Český překlad

    Tak mi dovolte, abych se věnoval svým poznámkám k tomu, co jsem četl v programu České pirátské strany. Za prvé, potřebujete někoho, kdo umí psát anglicky natolik dobře, aby mohl v angličtině publikovat. Až na několik výjimek programu rozumím. Ale byl by mnohem efektivnější, kdyby byl připraven k vydání někým, kdo je v angličtině opravdu dobrý.

    Co se týče prvních čtyř bodů, nakonec mohu kritizovat jen jednu věc. Není to jeho podstata, ale je to způsob, jakým je bod čtyři napsán. Vyjadřuje se jak o kopírovacím monopolu, tak o patentech, a já celkově souhlasím s oběma prohlášeními. Ale závěrečná věta považuje kopírovací monopol a patenty za jednu a tu samou věc. To je tedy strašné neporozumění. Je to vlastně stejné neporozumění, které je rozšiřováno termínem "intelektuální vlastnictví". Tohle vám uškodí.

    Protože když se lidé dopouští této chyby, mají obtíže pochopit rozdíl mezi účelem kopírovacího monopolu a účelem patentu, což je něco úplně jiného. A když lidé nerozumějí těmto problémům, není pro ně lehké sledovat diskuze a pochopit, proč potřebujeme jisté změny. Takže byste při ustanovování svého programu mohli lidem pomoci si uvědomit, že tohle jsou dvě rozdílné věci, že tyto dva zákony hrají rozdílné role. Nejlépe tím, že o nich nikdy nebudete mluvit povšechně.

    Já si vlastně myslím, že by bylo nejlepší vyměnit bod čtyři za dva jednotlivé body: jeden o kopírovacím monopolu a jeden o patentech. Dále se pak program zabývá zrušením patentů na geny, životní formy a obchodní postupy. Tohle já podporuji. Ale zdá se mi, že tím příliš rozšiřujete termín “kulturní bohatství”, aby zahrnoval tyto tři oblasti. Já si nemyslím, že genová sekvence vytváří kulturní bohatství. Je to znalost, to ano. Ale kulturní bohatství pravděpodobně znamená něco jiného. Takže v těchto oblastech potřebujeme podněcovat lidi k tomu, aby viděli rozdíly, a nevést je k dělání obecných úsudků o věcech, které jsou rozličné. A mimochodem existuje problém s monopoly na odrůdy rostlin, což nejsou patenty. Ale jsou trochu jako patenty ve svém vlivu na zemědělství. A myslím si, že byste měli popřemýšlet, zda se proti tomu nepostavit.

    Protože v podstatě tyto monopoly na odrůdy rostlin můžou mít stejné následky, jako by mohly mit patenty na geny a rostliny. Chtěl bych navrhnout, abyste se zamysleli nad omezeními Evropské unie na prodej semen, které mají opět podobné následky pro zemědělce, kteří by chtěli obchodovat se semeny. A toto mimochodem vede ke snižování biologické rozmanitosti v zemědělství, a to může být nebezpečné.

    Když se pěstuje méně odrůd, je lehčí, aby nějaká rostlinná nákaza vyhladila některé druhy rostlin, které používáme. Toto neni jen pomyslné. Existuje taková šířící se nákaza, která by mohla ukončit veškeré pěstování banánů. Když si to vyhledáte -- myslím si, že je to plíseň -- vyhledejte si to, a uvidíte, o čem mluvím.

    A byla lepší odrůda banánů, kterou pěstovali do padesátých let minulého století, a potom byla vyhlazena takovou nákazou. Naštěstí po tom, co ta odrůda byla vyhlazena, byla k mání jiná odrůda. Ale když budeme pokračovat ve snižování pestrosti v našem budoucím pěstování, můžeme ztratit rostlinný druh, jenž nebude nadále existovat, protože nebude jiná odrůda, kterou bychom mohli použít.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    corwin78 avatar 9.3.2011 07:53 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Musím říct, že mě RMS dostal, takový přehled o non-IT věcech jsem nečekal. Palec nahoru.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    9.3.2011 08:03 juvi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Mám dojem, že můj obecný úsudek o tom, lze-li odnaučit lidi dělat obecné úsudky je v rozporu s představami RMS. To platí i se znalostí věci, která je ale vždy jen dílčí, a co teprve bez ní, přičemž o tom Nositel Úsudku velice často ani neví ;-).
    Karry avatar 9.3.2011 12:26 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Opět. text/plain není příliž vhodným mimetype pro video. Některé prohlížeče odmítají takové video přehrát...
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    Karry avatar 9.3.2011 12:38 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    * příliš

    Ještě doplním že mám na mysli tu webm verzi ve video tagu... U té ogg verze je mimetype správně (video/ogg).
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.3.2011 13:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Server žádné text/plain neposílá. Jestli ano, ukažte mi hlavičky.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.3.2011 13:24 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Tak beru zpět. Posílá je nahodile v závislosti na požadavku.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.3.2011 13:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Tak ne. Děje se to jen přes IPv6, v4 je v pořádku.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.3.2011 13:36 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Do půl hodiny by to mělo být OK, až vyprší DNS cache.
    10.3.2011 16:57 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    A jinak žádná ostuda? Nesundal si fusekle a neohlodával si nohy? http://bit.ly/hmNh2p
    10.3.2011 18:40 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 2. díl
    Jak ho mam rad, tak bohuzek musim rict, ze o zemedelstvi vi kulove. Sevce, drz se sveho kopyta!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.