abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 228 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf

    9. 12. 2008 | Luboš Doležel, Robert Krátký | Rozhovory | 3497×

    Série krátkých rozhovorů s tvůrci menších nebo méně známých distribucí. Morphix je živé CD založené na Knoppixu, potažmo Debianu. Jeho cílem je umožnit snadné přizpůsobení systému a vytváření nových LiveCD ušitých na míru nejrůznějším uživatelským potřebám.

    Poznámka: Tento článek je první ze série krátkých rozhovorů s představiteli/tvůrci různých méně známých, malých nebo nějak zajímavých distribucí. Sérii jsem pojmenoval "minidistra", což by fandové té které distribuce neměli brát jako pokus o urážku, i když třeba to "své" distro nepovažují za "mini".


    1. Proč jsi začal používat Linux? Používal jsi ještě předtím jiné operační systémy?

    Začal jsem ze zvědavosti ke konci 90. let. Předtím jsem používal hlavně Windows/DOS a ještě předtím Apple OS 6 a 7.


    2. Proč jsi začal s vývojem 'alternativní' distribuce?

    Než jsem začal Morphix, tak jsem si nějakou dobu hrál s Knoppixem. Tenkrát šlo hlavně o to, že Knoppix sice fungoval skvěle, ale bylo docela těžké ho přizpůsobit. Vydal jsem zeštíhlenou verzi Knoppixu, přidal pár funkcí pro usnadnění přizpůsobování a hopla: je z toho nová distribuce.


    3. Co těm 'velkým' distribucím chybí (nebo čeho mají příliš)?

    Jak už jsem říkal výše, tehdy bylo hlavním důvodem to, že výchozí linuxové živé CD (Knoppix) bylo monolitické. Morphix byl sestaven jako více modulární, se zaměřením na uživatele, kteří si chtějí postavit vlastní distribuci.

    morphix boot morphix default


    4. Co odpovídáš těm, kdo tvrdí, že by měl být linuxový svět více jednotný a měl by zaměřit své úsilí na spolupráci místo řešení problémů pomocí rozdělení projektů nebo začínání nových?

    Neexistuje žádný jediný "linuxový svět". Místo toho je to živá komunita, v rámci které se každý stará o své zájmy. Na větvení není nic špatného, protože to ukazuje, jak evoluce posouvá komunitu kupředu zkoušením nových nápadů.

    Jediná oblast, kde by jednotnost znamenala velké zlepšení, je balíčkování. Ale to už by se spíš podařilo rozsoudit, jestli je lepší vi, nebo emacs, takže nemá cenu se o to snažit.

    Jo, a Emacs je lepší.


    5. Je Morphix tvůj primární systém? Kolik jiných distribucí už jsi používal? A které to byly?

    Na desktopech a serverech používám jako hlavní distribuci Debian. Morphix beru jako způsob, který mi umožňuje dát podmnožinu debianovských balíků na živé CD (a případně tuto podmnožinu nainstalovat). Používám však Morphix na svém notebooku a nadále pracuji na různých specializovaných distribucích založených na Morphixu.

    V minulosti jsem používal hodně distribucí: první bylo SuSE, ale měl jsem i Red Hat, Slackware, Gentoo a nedávno CentOS. Debian jim to všem s přehledem natře (poperte se!)


    6. Co je na Morphixu nejlepší?

    Možnosti přizpůsobení.


    7. Co plánuješ vylepšit? Na co se můžeme těšit v nové verzi Morphixu?

    Heh, Morphix sám o sobě už nevyšel docela dlouho. Místo toho máme denní sestavení, které mohou uživatelé používat pro vlastní projekty. Sestavovací nástroje a skripty se postupně zlepšují podle potřeb a požadavků komunity.

    Morphix bude i nadále poskytovat základ pro ty, kdo si chtějí postavit vlastní živé CD, ale nepředpokládám, že bychom v dohledné době vydali verzi Morphixu pro obecné použití. Takových distribucí už je dost.


    8. Co považuješ za největší překážku pro masové rozšíření Linuxu na desktopu?

    Uživatele. A ve společnostech a organizacích nedostatek vůle/potřeby začínat pilotní projekty, jejich cílem by bylo nasazení Linuxu na desktopu.

    Můžeme dávat vinu hardwarovým firmám, že nedodávají ovladače nebo specifikace, můžeme vinit softwarové firmy, že neportují své nástroje na Linux nebo nutí uživatele zůstat na jedné platformě, ale nakonec je to stejně kvůli tomu, že uživatelé nechtějí nic nového. Linux je pro běžné uživatele připraven už roky, ale je to přesně ta skupina, která sama od sebe nezačne experimentovat. Dokud si vystačí s Windows, bude pro ně všechno ostatní neznámé a cizí.

    Jsem však optimista: Firefox a OpenOffice pořád získávají nové uživatele a hodně aplikací se přesunuje na web, takže přechod je čím dál snazší.

    Zdravím,

    Alex
    vedoucí vývojář Morphixu

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.12.2008 14:18 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše nnnnic

    to je dobry

    nooneanymore avatar 9.12.2008 14:49 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf

    Ten člověk je mi sympatický, jak přítupem k zakládání nových projektů tak tím, že správně odhadnul povahu uživatelů PC. A hlavně tím, že ví, že Emacs je nejlepší~~~~~.

    10.12.2008 08:30 BrainLess
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf

    Nejvetsi slabinou linuxu je jeho roztristenost. S Linuxem ziju uz nejakych par let ( >10) a co me opravdu krka ze kazdy jouda v ramci sveho ega stvori distro ( prosel jsem snad vsechny mainstreamy , RH5,7,9,Debian,Gento uz si ani nepamatuji co vsechno ) abych skoncil u Ubutnu, zadna kompilace jader apod. Muzu vam opravdu rici ze je to chutovka na kazdem distru poustet strace jen kvuli tomu abych zjistil kam prislusna app zapisuje svuj konfig.

    nooneanymore avatar 10.12.2008 17:24 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf

    Dovoluji si nesouhlasit s negativním postojem k novým distribucím. Pokud totiž aplikujeme Darwinovu teorii i na linuxové distribuce, tak nám vyjde, že vzniknou nějací predátoři typu Suse či Ubuntu, kteří ale bez těch menších existovat nemohou, protože je požírají nebo aspoň ohlodávají. Nějaké mikrobické distribuce budou zanikat i vznikat a kdo ví, jednou z nich bude něco trvanlivějšího. Když se podíváme na Microsoft Windows, tak zjistíme, že ze svých vlastních nápadů by asi tak dlouho nežili.

    Ať si velké distribuce svoje zákazníky loví, jen nechejme ty ostatní přiživovat, parazitovat, žít v symbióze, či najednou expandovat.

    10.12.2008 19:33 Martin Vojslavsky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf

    To je tvuj problem, ze musis furt zkouset nova distra. Ja jedu odjakziva na Slackware a nemam problem. Kolega je verny Debianu a taky nehlasi zadny problem. Par mladejch (co jeli driv na Windows) si zkusmo nainstalovalo dualboot s Ubuntu a taky jsou v klidu. Kazdy mame jiny styl prace, nekdo howto+konfiguraky, nekdo klikani+google, ale vsichni jsme v pohode. Kazdy jsme jiny, neco jineho od linuxu ocekavame, ale nikdo z nas nestrida distra jako ponozky.

    Co te k tomu vede ? Nespokojenost ? Chut experimentovat (ale pak nechapu tve stesky) ?

    Opravdu by me to zajimalo. No flame, please.

     

    10.12.2008 09:00 Elven | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf

    nadherny rozhovor, velmi sikovny clovek

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.