abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor s představiteli neziskových organizací prosazujících otevřený software

    10. 5. 2005 | Leoš Literák | Rozhovory | 6819×

    Vyzpovídali jsme představitele Liberixu a Open Source Software Alliance, které si kladou za cíl prosazovat otevřený software. Kdo za nimi stojí, jakou mají vizi a proč vůbec vznikly?

    Letošní jaro bylo pro hnutí FOSS (Free Software / Open Source) velmi rušné. CZLUG mohutně manifestoval proti zavedení softwarových patentů v Evropské unii a mezitím mu vznikla na domácím poli konkurence.

    Abychom našim čtenářům přinesli aktuální a přesné informace o cílech těchto organizací, vyzpovídali jsme její představitele. Za Liberix se našeho virtuálního rozhovoru zúčastnil Bohdan Milar, za Open Source Software Alliance odpovídal Filip Molčan.

    Mohli byste představit našim čtenářům vaši neziskovou organizaci?

    Liberix: Zajisté. Obecně prospěšná společnost Liberix vznikla teprve nedávno v Olomouci. Jejím cílem je všestraně podporovat open source a free software. Chceme být v nejlepším slova smyslu spojnicí mezi neformální komunitou a formálním byznysem.

    Byznys sice čím dál častěji využívá výsledků práce komunity, ale zdá se nám, že s ní ne vždy dokáže efektivně komunikovat. Jistě jsou případy, kdy třeba významný programátor jádra je zaměstnán u konkrétní velké IT firmy, která open source podporuje. V mnoha případech by ale takové firmy raději jednaly s právnickou osobou. A tu jim právě chceme nabídnout.

    OSS: OSS Alliance je nezisková organizace založena pod záštitou FJFI ČVUT a za podpory Ministerstva informatiky ČR, která si klade za cíl zlepšit informovanost z oblasti OSS a FS především ve veřejné správě a školství. Vedle toho bychom rádi podporovali i samotnou komunitu a chtěli bychom nabídnout pomoc finanční, marketingovou i konzultační.

    Jaké důvody vás vedly pro její vznik? Proč jste se místo zakládání organizace raději neangažovali v CZLUGu?

    Liberix: Důvodů bylo samozřejmě více. Především to, že naše společnost má malinko jiné poslání než CZLUG. Již z názvu vyplývá, že se toto sdružení zaměřuje především na systém GNU/Linux. My bychom chtěli podporovat open source a free software obecněji. A když si přečtete stanovy CZLUGu, zjistíte, že mnohé aktivity, kterým se chceme věnovat my, tam nenajdete. Usoudili jsme tedy, že schůdnější než např. prosazování změn stanov CZLUGu bude založit úplně novou společnost.

    Dalším důvodem byla jiná právní forma. Z vlastní zkušenosti vím, že mnohé státní instituce i soukromé subjekty mají vůči občanských sdružením předsudky. Kvůli tomu, že tato forma nemá zákonem dané některé povinnosti, docházelo v minulosti k neprůhlednému hospodaření některých z nich.

    Obecně prospěšná společnost, ač je v povědomí lidí méně zažitá, jakožto právní forma existuje u nás již deset let (viz zákon 248/1995 Sb.) Společnost je soudem zapsána do rejstříku a je ze zákona neziskovou. To znamená, že pokud už nějaký zisk vytvoří, nesmí jej použít na nic jiného než poskytování svých obecně prospěšných služeb.

    V neposlední řadě se od CZLUGu odlišujeme ve způsobu naší práce. Zatímco CZLUG se snaží o určitou organizaci komunity, my se o to, ač nám to některá média vkládají do úst, snažit nechceme. Měli bychom spíše poskytovat administrativní servis k realizaci konkrétních projektů.

    OSS: Myslím si, že CZLUG má poněkud jiné cíle a naše projekty by bylo mnohem složitější realizovat. Nicméně sám jsem kolektivním členem CZLUGu a chceme s touto významnou organizací spolupracovat.

    Jací lidé či firmy stojí za vaší organizací? Dokážete jednat na nich nezávisle?

    Liberix: Budu muset zklamat ty, kdož by za touto otázkou hledali senzaci typu šedé eminence. Není nikdo, kdo by neoficiálně stál v pozadí Liberixu a tahal za nitky. Naše organizace má standardní strukturu danou zakládací listinou. Mohli bychom ji přirovnat k dvoupodlažnímu domečku, který vybudoval zakladatel.

    Zakladatelem Liberixu je pan Petr Kouřil - uživatel a fanda open source. Obchodník s auty, který se rozhodl open source nějak podpořit. Protože však nenašel žádnou vyhovující formu podpory, vzal potřebné prostředky a postavil onen domeček. K tomu je potřeba kromě základního vkladu též hodně běhání po úřadech, notářích a soudech.

    Do horního poschodí onoho domečku chodí čas od času na návštěvu správcové. Ti se dělí do dvou skupin - správní a dozorčí rada. Ta první z nich rozhoduje o základních pravidlech fungování společnosti, schvaluje rozpočet a výroční zprávu a jmenuje a odvolává ředitele. U nás ji tvoří předseda Ing. Miroslav Saferna a členové Mgr. Ivan Bíbr a Ing. Tomáš Hanusek.

    Dozorčí rada má právo nahlížet do všech dokumentů a navrhovat odvolání ředitele. Jejím předsedou je Bc. Robert Vojta, členy pak Ing. Petr Fric a Ing. Radek Lančík. Zakladatel, členové správní a dozorčí rady ani jim blízké osoby ze společnosti nesmějí mít žádný prospěch. Mají dokonce zákaz vstupovat s ní do pracovněprávních vztahů.

    Zaměstnanci jsou soustředěni v dolním podlaží. Spojkou mezi oběma podlažími je ředitel, kterého jmenuje správní rada a který je nadřízeným všech zaměstnanců. Za ředitele se správní rada rozhodla jmenovat mne. Krátké životopisy členů obou rad a ředitele jsou na naší internetové stránce.

    OSS: OSS Alliance sdružuje odborníky na danou problematiku z celé ČR. V současné době připravujeme oficiální výzvu pro účast v odborných skupinách, které budou pracovat na samotných projektech, projednávat činnosti sdružení atd. Organizace se tedy bude skládat z nezávislých odborníků z oblasti veřejné správy, školství, univerzit a samozřejmě také z oblasti OSS. Odborné skupiny vzniknou zhruba do měsíce, pak bude oznámeno i jejich složení.

    V tuto chvíli bohužel ještě nemohu prozradit, jaké organizace se stanou partnery OSS Alliance, neboť se tyto záležitosti ještě projednávají.

    Popište prosím vizi a cíle vaší organizace. Čeho chcete dosáhnout?

    Liberix: Rádi bychom přispěli k většímu využívání svobodných informačních technologií ve všech oblastech lidské čínnosti. Nabízí se samozřejmě domácnosti, ale i firmy, veřejná správa, školství atd. Chceme ale také podporovat konkrétní projekty vývoje svobodného softwaru, setkávání zájemců o tuto oblast, pořádat školení, konference apod.

    OSS: Hlavním cílem OSS Alliance je ukázat veřejné správě a školství, jak využívat OSS / FS a přesvědčit je o tom, že jde o plnohodnotnou náhradu některých komerčních aplikací. Dosáhnout chceme toho, aby veřejná správa i školství bralo OSS / FS vážně a věnovalo se těmto řešením, samozřejmě chceme také podpořit samotnou OS komunitu, neboť pokud zde nebudou kvalitní OS / FS produkty, nemáme co školám a městům prezentovat.

    Jaké konkrétní činnosti budete provádět, abyste vytýčených cílů dosáhli? Máte už nějaké konkrétní výsledky?

    Liberix: Máme připraveno několik projektů i s možnými plány konkrétní realizace. V současné době se rozjíždí podpora Linuxu ve školství, po které mnozí volají. Máme několik zájemců o vedení kroužků výpočetní techniky se zaměřením na Linux. Hledáme další školy, které by se chtěli zapojit, další dobrovolníky a samozřejmě prostředky na odměnu těch, kteří si nemohou dovolit pracovat jen pro dobro věci.

    Z konkrétních výsledků je to rozjetý projekt na podporu malých komunitních setkání, kde dostáváme první žádosti o podporu. Zatím nějaké malé prostředky máme, a proto žádostem vyhovujeme. Rád se těch akcí osobně účastním, protože tam potkávám nové zajímavé lidi.

    Nechceme ale komunitě diktovat nějaký směr ve stylu Liberix zavelí, že se bude psát free software pro řízení raketoplánů, tak dělejte. Chceme, aby lidé sami přicházeli s náměty či už rozdělanými projekty, které potřebují podpořit ve svém dalším rozvoji, a my pak zkusíme najít cestu, jak tu podporu realizovat.

    OSS: Jedním z důvodů pro založení OSS Alliance je také skutečnost, že stále více společností se věnuje právě problematice Open Source a řada z nich by často ráda podpořila tyto aktivity, ale nemají čas hledat, jak by mohly nejlépe pomoci, kam poslat peníze atp. Většina Open Source projektů ani právně neexistuje, takže je pro sponzory velice problematické finančně je podpořit. I z tohoto důvodu je zde OSS Alliance.

    Konkrétní činnosti se liší dle jednotlivých projektů, půjde především o finanční pomoc, marketingovou, a vzdělávací. Spolupracujeme s podobnými projekty v rámci EU, s MI ČR i s některými univerzitami.

    Jakým způsobem hodláte získávat finance pro svoji činnost? Máte zásady či pravidla pro jejich spotřebu? Máte daný strop pro svoji režii?

    Liberix: K naplňování našich cílů bude samozřejmě nutné sehnat prostředky. Uvítáme dary i dobrovolnou práci. Tím ale určitě nebude možné pokrýt veškeré naše aktivity. Chceme proto spolupracovat s většími firmami na realizaci konkrétních projektů. Prostředky zkusíme získat také z veřejných zdrojů, ať už formou dotací, grantů či příspěvků z fondů EU.

    Základní pravidla pro spotřebu zdrojů nám stanovuje zákon. Další upřesnění přinese statut jako hlavní interní dokument, který v nejbližší době schválí správní rada a který by měl stanovovat i pravidla pro získávání prostředků. Nebylo by např. etické, abychom přijímali dary od firem vystupujích proti open source a free softwaru.

    Strop pro režii stanoven nemáme. Máme ze zákona povinnost ji v účetnictví vykazovat. Společnosti podobného typu v sociálních službách mívají režii 25 % i více. Záleží na tom, jak ji chápáne, resp. jak ji chápe auditor. Často se tam započítává celá mzda ředitele bez ohledu na to, že třeba polovinu času věnuje obecně prospěšné činnosti.

    OSS: Zdrojem financí jsou pro nás především partneři, do boudoucna bychom rádi získali finance i prostřednictvím různých grantů.

    Protože jsme neziskovou organizací (sdružením), naše účetnictví je průhledné a kdokoliv může získat kompletní přehled o hospodaření. O samotném chodu a rozdělování financí rozhoduje představenstvo spolu s odbornými skupinami.

    Proč si myslíte, že hnutí Open Source, respektive Free Software potřebuje podporu sdružení / společnosti, jako je ta vaše? Vždyť se říká, že dobré zboží se chválí samo.

    Liberix: Znám nejednu počítačovou technologii, která odumřela z důvodu špatné nebo nedostatečné propagace ač byla objektivně lepší než varianta, která se prosadila. Dobrá věc se jistě chválí sama, ale otázkou je, zda to stačí k jejímu dalšímu rozvoji.

    Nepovažujeme se za něco převratně nového. Já i členové správní rady už roky open source a free software propagujeme kudy chodíme, píšeme o něm články, děláme přednášky atd. Jsme stále lidé z komunity, mnozí jsou členy CZLUGu, CSTUGu apod. Jen si myslíme, že když své dosavadní aktivity zastřešíme právní formou, kterou nám nabídl zakladatel, můžeme být celé věci ještě více ku prospěchu.

    OSS: Jsem přesvědčen, že Open Source / FS si zaslouží, hlavně v oblastí školství a veřejné správy, mnohem větší pozornost. Většina lidí si ani neuvědomuje výhody, které jim nasazení OSS může přinést.

    Jistě, když vezmu například Mozillu Firefox nebo OpenOffice.org, tak jde bezesporu o velmi kvalitní produkty, my musíme ale lidi o tomto přesvědčit a umožnit jim samotné nasazení těchto aplikací do jejich stávající infrastruktury. A řada lidí potřebuje, aby jim někdo "stál za zády" a měli se na koho obrátit.

    Jak vám mohou naši čtenáři pomoci? Máte pro ně vzkaz?

    Liberix: Mohou nám pomoci všemi možnými způsoby. Nejlepší je sledovat naši internetovou stránku, kde zveřejňujeme informace o tom, kterým oblastem se konkrétně věnujeme a zapojit se. Jinak uvítáme i náměty na další činnosti.

    OSS: Určitě nápady, pokud má někdo tip, jak Open Source a FS pomoci, sem s ním. Kdokoliv se také bude moci přihlásit do odborných skupin, takže sledujte naše internetové stránky http://www.oss.cz pro další informace.

    A hlavně - podporujte OSS/FS :-)

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.5.2005 12:23 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Hmm
    Obecně prospěšná společnost, ač je v povědomí lidí méně zažitá, jakožto právní forma existuje u nás již deset let (viz zákon 248/1995 Sb.) Společnost je soudem zapsána do rejstříku a je ze zákona neziskovou. To znamená, že pokud už nějaký zisk vytvoří, nesmí jej použít na nic jiného než poskytování svých obecně prospěšných služeb.

    Nebo si zvednout treba vyplatu :-). Fixlovalo se vzdycky a vzdycky se fixlovat bude. :-)

    10.5.2005 20:52 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hmm
    me to vtipne neprislo. zkuste si takovy projekt udelat a potom neco piste. cekal jsem od vas vice. gratuluji, posunul jste se o par mesicu se svym jmenem zde na abclinuxu zpet.

    anebo by jste to mel trosku vice objasnit, proc si to zrovna myslite.

    nebo si myslite, ze mate na vic nez lidi z jadra ci qcm, kdyz jste tu pred rokem ci nejak tak poradne nevedel, co to je linux a ptal jste se v diskusich ??

    pavel kysilka
    10.5.2005 22:11 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hmm
    co ma spolecneho uroven znalosti linuxu s poznamkou, ze zisk muze byt take "vyuzit" pro vlastni prospech. To smi dneska kritizovat jen nekdo, kdo napsal minimalne jeden driver do kernelu?
    10.5.2005 14:48 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Je v plánu i tento druh podpory?
    Chceme ale také podporovat konkrétní projekty vývoje svobodného softwaru...
    Chceme, aby lidé sami přicházeli s náměty či už rozdělanými projekty, které potřebují podpořit ve svém dalším rozvoji, a my pak zkusíme najít cestu, jak tu podporu realizovat.
    Vykládám si toto správně tak, že pokud Vám (někdo) sdělí na kterém FOSS projektu pracuje (pracuji), vy se pokusíte sehnat prostředky (sponzory), aby se tomu mohl člověk věnovat naplno?
    10.5.2005 16:05 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je v plánu i tento druh podpory?
    :-) Jo zrova včera jsem mladýmu četl pohádku kde všechno dobře dopadlo. Fakt se to fajn poslouchá i čte. :-)
    10.5.2005 17:49 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je v plánu i tento druh podpory?
    :) Nekažte mi radost, já taky rád pohádky :)
    Mikos avatar 10.5.2005 20:31 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Držím Liberixu i OSS Alliacni palce!
    Hnusí se mi jak je zde v diskuzi spousta komentářů cynických. Založení obou dvou organizací je velmi záslužný počin a měli bychom být všichni rádi, že už se tu u nás konečně něco takového udělalo.

    Možná vám to povídání přijde jen jako hezká pohádka, ale je to jednozačně krok správným směrem, který do budoucna může rozšíření OSS/FS v ČR velmi pomoci. A teda co mě dostalo nejvíc byl hned uplně první komentář v diskuzi ("Fixlovalo se vzdycky a vzdycky se fixlovat bude.") - to je typicky "čecháčkovská" povaha - jakmile je někdo aktivní a snaží se něco dělat (a ne jen kecat v hospodě či v internetové diskuzi), hned je "podezřelý"... fakt úžasný... lidi měli byste se nad sebou zamyslet.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    10.5.2005 22:20 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Držím Liberixu i OSS Alliacni palce!
    to je typicky "čecháčkovská" povaha - jakmile je někdo aktivní a snaží se něco dělat (a ne jen kecat v hospodě či v internetové diskuzi), hned je "podezřelý"... fakt úžasný... lidi měli byste se nad sebou zamyslet.


    Já zas nemám rád oblíbené rčení "čecháčkovská povaha". Tento pojem je vymyšlen a používán hlavně v situacích když někdo chce prosadit své zájmy přes odpor okolí. Tato "povaha" vznikla působením okolních vlivů a pokud by ve stejném prostředí a za stejných okolností byl jiný národ, skončilo by to stejně. Když žiju v prostředí kde se lže a krade, automaticky neveřím všemu co slyším a vždy si dávám pozor na to jestli nemá někdo ruku v mé kapse. Stále to ale neznamená že musím být špatný já. Češi už dokázali ve světě dost dobrých věcí a nemyslím si že jsou horší než jiné národy.
    V žádném případě bych nechtěl jakýmkoliv způsobem odsuzovat úsilí lidí co se snaží udělat dobrou věc. Bohužel jsem se ještě nikdy nesetkal s tím že by takové organizace plnily to co si při svém založení předsevzaly. Buď skončí pro nedostatek peněz a lidí, nebo se z nich vyklubou podvodníci. V nejlepším případě původní idea zůstává jako hezký obal který zakrývá tvrdě komerční jádro. Sám zkouším takovou drobnou akcičku s výukou mládeže ale narážím na problémy které jsou úplně mimo chápání normálního člověka. Každopádně držím palce každému kdo se o to pokusí.
    10.5.2005 21:10 jarin
    Rozbalit Rozbalit vše Jen tak dál!
    Hodnotim obě dvě aktivity také velice pozitivně. Líbilo by se mi, pokud by se jedna z nich (Liberix?) věnovala více Open Source projektům jako takovým a komunitám a druhá (OSS Alliance?) podpoře a rozšiřování Open Source ve státním sektoru/školství apod. Jinak mi připadá zbytečné plítvání, aby se oba subjekty pouštěli do stejných projektů...

    Ale jinak - držím palce!!!
    10.5.2005 22:18 honza
    Rozbalit Rozbalit vše podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    nebot odcerpava kapital technologicky nadejnym subjektum. Pro vyvoj software je zapotrebi kapital a jestlize se ve spolecnosti najdou moznosti, jak ziskavat software zadarmo, budou se uzivatele (kteri nakupem software) tento kapital davaji k dispozici snazit, sve vydaje snizovat.

    Doufam, ze brzy vznikne organizace, ktera bude podobne nesmysly potirat.
    10.5.2005 23:02 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    Tak se tolik neboj, my se ti v nejhorším na večeři složíme :o)
    Copak toho není dost?
    11.5.2005 07:06 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    Mel by jste si nejprve zjistit zakladni fakta. FS != software zadarmo.
    Pro vyvoj software je zapotrebi kapital...
    Hromada FS/OSS projektu vznikla bez jakehokoliv kapitalu. Vas vyrok tedy neplati.
    11.5.2005 13:22 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    Ach jo... Je mi opravdu líto lidí, kteří žijí v mylných představách. Upřímě řečeno za to mohou i některé internetové portály a uživatelé, kteří šíří nesmysl, že Linux či FOSS je zadarmo. Díky tomu je každý kdo prodává linux či jiný software je nenáviděn (přičemž paradoxně právě FOSS financuje - viz např. SUSE/Novell).
    Takže pozor, nečekané odhalení: Free Software != Freeware. Nejde tedy o cenu, ale o způsob myšlení (svobodu).
    11.5.2005 14:14 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    clanek o produktivite programovani

    http://www.approximity.com/produktiver_programmieren/pitman_en.html

    nechci to rozebirat, at si to kazdy precte a zamysli se. Co se tyce tech chytrych poznamek o tom, ze free neznamena freebeer, tak bych rad ostatni ubezpecil, ze jsem si tu GPL precetl prvne v roce 1987, tedy jiste o neco drive, nez vetsina tech chytrych zde opustila materskou skolku. Myslim ze vim o cem mluvim.
    11.5.2005 16:39 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    Vážený pane, v mém příspěvku nešlo o produktivitu práce, ale o to, že to co jste napsal je nesmysl. Neomlouvá Vás ani skutečnost, že jste GPL četl téměř před 20-ti lety ;-)
    11.5.2005 16:13 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    Tak jinak. Tenhle výrok je naprosto zhovadilý. Zákazníci chtějí software co nejlevněji a co nejkvalitněji, open source se v tomto směru velmi daří. Argumentovat, že open source je nesmysl, protože nabízí lépe to co zákazníci chtějí a vám to bere kšefty, to samozřejmě můžete, ale je asi jasné, co si o tom většina lidí bude myslet.

    Taková organizace už tu je, jmenuje se SCO.

    Vývoj software samozřejmě něco stojí. Software by měl mít nějaký účel a někdo ho pravděpodobně potřebuje. Na software, který k ničemu není a nikdo ho nepotřebuje samozřejmě nikdo nic nedá. A i software který potřebuju se budu snažit získat co nejlevněji. A (v ideálním případě) koupím si ten, který nejlépe vyhoví mým potřebám a bude co nejlevnější. Pokud ty ,,technologicky nadějné`` subjekty nemají co nabídnout a potřebují se chovat tak jak je v tomto příspěvku, tak ať si klidně chcípnou.

    Až ten software bude potřeba, tak se peníze potřebné na jeho vývoj najdou, bude-li to stát za to.
    Copak toho není dost?
    11.5.2005 17:10 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podpora FOSS je bohuzel velmi skodliva
    No jasně, zrušíme ledničky, ať maj ledaři co žrát...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.