abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky – 21/2009

    25. 5. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 3265×

    Komunita schválila duální licencování Wikipedie. Slackware oficiálně na x86-64. Unreal Tournament 3 na Linuxu - utopie či blízká budoucnost? Sun chystá Java obchod: "Project Vector". ODF Alliance nespokojena s MS Office 2007. Moblin 2.0 Beta. Red Hat Enterprise Linux 4.8.

    Obsah

    Letem světem

    link

    ZevenOS 2.0 Preview, distribuce, která se rozhraním snaží připomínat BeOS, v této verzi stojí nad Ubuntu 9.04 a aktualizuje i svůj vlastní software. Puppy Linux 4.2.1 opravuje nedostatky a problémy, přechází tak například na starší CUPS, protože se objevily problémy s verzí 1.4b2. NetSecL 2.4 čeká před spuštěním X serveru, navrací Ruby a přidává nové nástroje jako 0trace, Dmitry a Evilgrade. Musix GNU/Linux 2.0 Beta 1 [rozhovor] je postavený na Debianu Lenny a mezi podporovaná prostředí přidává GNOME.

    Komunita schválila duální licencování Wikipedie

    link

    Svobodný obsah na Wikipedii je v současnosti licencován především pod GNU Free Documentation License. Wikipedii tento stav nevyhovuje, protože to ztěžuje možnost sdílení obsahu s dalšími projekty na webu. Dalším nedostatkem je povinnost šířit kopii licence s každou kopií obsahu. Po komunikaci s Free Software Foundation se podařilo dosáhnout toho, že nová verze GNU FDL 1.3 umožňuje přelicencování na Creative Commons - Attribution-Share Alike 3.0 (CC-BY-SA 3.0). Po vydání nové verze GNU FDL začala Wikipedie ihned řešit "únik" ke Creative Commons a nechala o kroku hlasovat komunitu. Více než 17 000 registrovaných se hlasování zúčastnilo a dle očekávání byla věc schválena. 75,8 % hlasujících bylo pro, 10,5 % proti a 13,7 % dalo prázdný hlas (tedy že nemají na věc názor). V cestě k samotnému přechodu už stojí jen hlasování rady Wikimedia Foundation. Pokud vše projde, začne se k obsahu, který je pod GNU FDL (bez určení, že jde jen o verzi 1.2), připisovat, že pro něj platí i podmínky CC-BY-SA.

    Slackware oficiálně na x86-64

    link

    Distribuce Slackware Linux byla doposud oficiálně dostupná jen na platformě x86. Velký rozmach zažívá kompatibilní x86-64, a tak není divu, že když nepřicházela podpora oficiální, komunita jednala po svém. Vznikly tak neoficiální porty Bluewhite64 a Slamd64. Na oficiálním portu se už nějakou dobu pracuje a nyní byla tato práce zveřejněna. Komunitě patří poděkování za její práci - díky ní oficiální práce mohly probíhat bez stresu a nehrozí tak, že by práce byla uspěchaná a nedokonalá.

    Unreal Tournament 3 na Linuxu - utopie či blízká budoucnost?

    link

    Situace kolem hry Unreal Tounrnament 3 v případě Linuxu stále více připomíná Duke Nukem Forever. Ze začátku se objevily zprávy, že se dokončení linuxového klienta nestíhá a že se tedy nedostane na oficiální CD prodávaná v obchodech, jak se původně zamýšlelo. Uživatelé se dočkali ujištění, že klient vyjde brzy poté a budou si jej moci zdarma stáhnout. Nakonec je to už rok a půl, co se hra dostala na trh, a jediné, co si nyní můžeme stáhnout, je linuxový server, který je dobře udržován. Dokonce ani Epic Games (vývojář) si není jisté stavem vývoje, který má pro Linux na starosti Ryan C. Gordon. Na otázku, zda je vývoj mrtvý, však nyní podle Phoronix.com odpověděl, že nikoliv. Teď se prý věnuje testování a optimalizacím. Přitom už v září 2008 zveřejnil screenshot běžícího linuxového klienta. Naděje tak zatím nehynou, ačkoliv je smutné, že v případě předchůdce Unreal Tournament 2004 bylo o podporu Linuxu postaráno mnohem lépe.

    Sun chystá Java obchod: "Project Vector"

    link

    Výkonný ředitel Sun Microsystems se ve svém blogu rozepsal o novém firemním projektu, který je prozatím nazýván Project Vector. Podle jeho slov se bude jednat o něco, co spojí firmy všech velikostí s přibližně jednou miliardou uživatelů Javy na světě. Mělo by se tak jednat o velký webový obchod s aplikacemi, kam vývojáři nahrávají software, který si pak návštěvník může zdarma nebo za úplatu stáhnout a nainstalovat. Projekt má určitě podporu ze strany Oracle, neboť zaměstnanci mají zakázáno dělat jakákoliv prohlášení do budoucnosti bez autorizace týmu, který má na starosti akvizici. Podrobnosti o projektu budou zveřejněny na letošním JavaOne.

    ODF Alliance nespokojena s MS Office 2007

    link

    Před časem vyšel Service Pack 2 pro MS Office 2007. Jeho průlomovou vlastností měla být podpora OpenDocument Formatu (ODF), která byla pro tento kancelářský balík do té doby dostupná pouze skrze pluginy třetích stran. Bohužel se ukázalo, že podpora z dílny Microsoftu je vysoce nekvalitní prací. Nejen, že je podpora neúplná, ale vytvářené dokumenty jsou dokonce nekompatibilní s ostatními ODF aplikacemi. ODF Alliance otestovala Google Docs, KSpread, Symphony, OpenOffice.org a Sun PlugIn 3.0 for MS Office v oblasti vzorců v tabulkách a ačkoliv standard OpenFormula doposud není dokončený, interoperabilita mezi nimi se ukázala být dobrá. Oproti tomu MS Office 2007 SP2 těžce selhalo, protože zobrazilo pouze hodnoty vzorců při ukládání v původní aplikaci, ale nikdy už ne hodnoty aktuální. Podle zprávy ODF Alliance si navíc MS Office neporadilo ani se šifrovanými dokumenty a nezvládá ani sledování změn. Organizace má navíc námitky k přístupu Microsoftu, který nedodal nativní podporu do starších, ale stále velmi používaných verzí, dosažení současného stavu mu trvalo příliš dlouho a navíc implementuje starší verzi, když schválení verze 1.2 je na spadnutí.

    Moblin 2.0 Beta

    link

    Moblin je distribuce na bázi Fedory určená pro netbooky a další mobilní zařízení. V současnosti je pod křídly Linux Foundation. V poslední dnech vyšla verze 2.0 Beta, která představuje další velký krok vpřed. Nabízí lepší grafické prostředí za použití věcí jako Clutter, DRI2 nebo Kernel Mode Switching. Najdete zde m_zone, který funguje jako panel domovské obrazovky - nabízí rychlý přístup ke kalendáři, úkolům, posledním použitým souborů a informacím získaným ze sociálních sítí. Tím se dostáváme k agregaci obsahu ze sociálních sítí - v současnosti jsou podporovány služby Twitter a Last.fm. Díky integraci můžete snadno komunikovat se svými přáteli, aktualizovat váš stav a provádět další operace z jednoho místa. Elegantnější je také přístup k multimédiím a konfiguraci sítě. Vývojáři distribuci testují na Acer Aspire One, Asus Eee PC 901, 1000H, Dell Mini 9, MSI Wind, Lenovo S10, Samsung NC10, HP Mini 1010 a 1120NR, přičemž ne všude teď fungují bezdrátové sítě.

    moblin moblin moblin moblin moblin

    Red Hat Enterprise Linux 4.8

    link

    Vyšel Red Hat Enterprise Linux 4.8, což je aktualizace starší větve této distribuce. Větev byla uvedena v únoru 2005 a bude udržována po dobu sedmi let. Údržba je nyní v druhé produkční fázi, což znamená, že zaměření se postupně bude přesouvat pryč od velkých změn směrem ke kritickým opravám. Firmy tak stále mají čas připravit se na přechod na RHEL 5. Mezi novinky ve verzi 4.8 patří lepší výkon a škálovatelnost ve virtualizaci, lepší interoperabilita s Windows a podpora souborových systémů, obecná vylepšení výkonu a vylepšení v podpoře úložišť.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Saljack avatar 25.5.2009 11:30 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009
    Já osobně jsem zvědavý jestli vůbec UT3 někdy pro linux bude.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    jiri.one avatar 25.5.2009 12:29 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009

     koukni na tuxgames.com, na prave strane je Comming Soon a UT3 ocekavaji 15. cervna :)

    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    Fluttershy, yay! avatar 25.5.2009 13:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009
    Mě zajímá spíš Sacred: už mělo vyjít, ale pořád nic (nebo jsem něco přehlédl).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.5.2009 14:02 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009

    Nedavno tu bezala reklama, linuxpublishing sa tusim volaju, mali nejaky akciovy den na linuxove hry a jedna z nich bol Sacred 1 :/ ale tak si ju kup za neakciovu cenu

    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    Fluttershy, yay! avatar 25.5.2009 17:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009
    Aha, když jsem tou dobou koukal na jejich web, měli to jen v připravovaných.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    jiri.one avatar 25.5.2009 14:23 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009

    No ja ho mam doma, koupil jsem ho v akci za tech 9 liber :) 

    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    lmanik avatar 25.5.2009 16:26 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009
    za $9 byl nedavno v akci na linuxpublishing :) uz se vali na stole :P
    A komu to cpes?
    25.5.2009 14:41 afk_cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009

    UT3 jsem si koupil za 850 kdysi hlavne kvuli tomu, ze se mluvilo o linux klientovi ze strany ID softu. win-only hry jsem se rozhodl pred delsi dobou nepodporovat a od te doby jsem koupil jen absolutni minimum her, co jedou jen pod win.

    UT3 mne mrzi, ze to tak dlouho trva. nekde na jejich foru jsem pak nasel, ze je problem s licenci na nejakou cast hry a ze neni jiste, jestli to kvuli tomu budou moci vubec dodelat. to uz je ale tak rok zpatky....

    25.5.2009 11:40 cyclope | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 21/2009

    osobne jsem si jiz nainstlaoval Slackware64-current a k plne spokojenosti :)

    jen ted resim problem s ovladacema pro tiskarnu LEXMARK z517. mozna me to konecne donuti poohlidnout se po jine :)

    rozhodne jsem nenarazil na zadny problem

    Nula neni obycejne nic. Je to nic opirajici se o zelezny zakon sve nezbytnosti.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.