abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky – 20/2009

    18. 5. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 3296×

    Rakouské Ministerstvo školství podpoří OSS. Creative X-Fi se dočkává podpory v ALSA. Otevřeny repozitáře s kódem Qt. Podpora pro DisplayLink na obzoru. Novell připravuje Moblin verzi SUSE. Zenwalk Live 6.0. Jibbed 5.0.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Frugalware Linux 1.1 Pre 1 opravuje chyby v dokumentaci a přechází na Linux 2.6.29.2, GNOME 2.26 a Mono 2.4. Vyšlo Sabily 9.04 (dříve Ubuntu Muslim Edition) - mezi hlavní funkce patří nástroje pro filtrování webu, programy pro studium Koránu a plná podpora pro arabštinu. SystemRescueCd 1.2.0 nyní používá prostředí Xfce a jádro 2.6.29. Ubuntu 9.10 Alpha 1 (Karmic Koala) má poslední balíčky z Debianu Sid, jádro na bázi Linuxu 2.6.30 a GNOME 2.27.1. GoblinX 3.0 Beta 1 "g:Standard" oproti starším verzím obsahuje jen jedno prostředí (KDE) místo pěti a podporuje pouze angličtinu. Foresight Linux 2.1.1 přichází s přepracovaným upozorňováním na události, jádrem 2.6.29.2 a GNOME 2.26.1.

    Rakouské Ministerstvo školství podpoří OSS

    link

    Rakouské Ministerstvo školství se chce začít aktivně podílet na podpoře šíření open source softwaru ve školství. Od školního roku 2009/2010 nejen že nebude platit za licence na komerční kancelářský software, ale dokonce podpoří dotací 10 euro za počítač místa, kde se rozhodnou přejít na OpenOffice.org. Obdobná regulace týkající se operačního systému by mohla začít platit v roce 2012. V zemi je vyvíjena speciální distribuce LinuxAdvance založená na Debianu, která je uzpůsobená pro potřeby škol. Už dva roky na ní pracuje jedno gymnázium v Dolním Rakousku, kde nahradila software od Microsoftu.

    Zajímavý je také plánovaný způsob "instalace". Systém bude umístěn na flash disku, odkud bude také spouštěn. Toto prý značně usnadňuje správu a údržbu. Flash disk je rozdělen do třech částí - první slouží pro systém, druhá pro uživatelská data a třetí pro výměnu dat. Při přípravě flash disků byl důraz kladen na platformovou neutralitu. K datům se dá tedy elegantně přistupovat i z jiných operačních systémů.

    Creative X-Fi se dočkává podpory v ALSA

    link

    Zvukové karty Creative X-Fi byly dlouho kouskem hardwaru, který nebylo možné pod Linuxem používat vinou nezájmu ze strany výrobce. Několik měsíců po uvedení na trh firma slíbila vydání uzavřeného ovladače, který by kromě ALSA nabízel i podporu pro OpenAL, včetně EAX. Ten dlouho nepřicházel a důvodem prý byla náročnost vývoje ovladače pro Windows Vista, kam firma přesměrovala své prostředky. Konečně v září 2007 byl ovladač uvolněn. Ke zklamání uživatelů Linuxu byl nejen skutečně uzavřený, ale dokonce jen pro platformu x86-64 a trpěl mnoha chybami. Uživatele 32bitového x86 potěšil až ovladač zveřejněný přibližně před rokem, ten ale stále neopravoval palčivé chyby.

    Podpora pro X-Fi se pak objevila ve zvukovém systému Open Sound System, který je na Linuxu považován za zastaralý - zde vládne ALSA. Na jeho bázi se podařilo "slepit" cosi pro ALSA, ale stále to nebyla žádná sláva. V listopadu 2008 Creative učinilo důležitý krok - původně proprietární ovladač se dočkal uvolnění jako open source. Vývojáři se pak i nadále (marně) snažili s Creative komunikovat za účelem získání dokumentace, protože ta tvoří lepší základ pro budoucí práci. Navzdory tomuto Takashi Iwai z Novellu dal dohromady ovladač snd-ctxfi a ten nyní míří do ALSA. Měl by se tudíž dostat do Linuxu verze 2.6.31. Můžeme se tak radovat, že se Creative X-Fi zařazuje na velmi dlouhý seznam hardwaru podporovaného pod Linuxem.

    Otevřeny repozitáře s kódem Qt

    link

    Když Nokia rozhodla v lednu tohoto roku, že Qt bude dostupné pod licencí GNU LGPL, byl to docela poprask. Tento krok zajistil, že je možné tuto knihovnu využívat i u proprietárního softwaru bez zakupování komerční licence. Šuškalo se o tom, že dalším krokem bude otevření přístupu k repozitářům se zdrojovým kódem Qt, a tak se také stalo. Ačkoliv zdrojový kód Qt open source je, vývojový model až doposud nebyl. Pokud jste tedy chtěli přispět svým kusem kódu, museli jste jej poslat e-mailem nebo přidat do bug trackeru a dále vás čekala nutnost odfaxovat potvrzení o předání autorských práv. Otevření repozitáře navíc zájemcům umožňuje sledování posledních změn. Kód našel útočiště na Gitorious, takže je jasné, že Qt je dalším velkým projektem, který zvolil Git pro správu kódu.

    link

    DisplayLink je technologie stejnojmenné firmy, která umožňuje připojování monitorů přes USB. Odpadá tak nutnost používat grafickou kartu - tu zde nahrazuje ovladač a hardware zabudovaný přímo do monitoru. Ovladač se snaží minimalizovat množství dat posílané do monitoru - odesílají se informace o změně obrazu a ty jsou navíc komprimovány. Díky této technologii můžete snadno přidat k vašemu počítači monitor navíc - podporu najdete ve výrobcích firem LG, HP, ASUS, Samsung, Acer a dalších. DisplayLink nyní pod GNU LGPL v2 uvolnil knihovnu, díky které bude vybudován potřebný kód pro plnohodnotnou podporu této technologie pod Linuxem. Za tímto účelem DisplayLink uzavřel partnerství s Linux Driver Project, v jehož čele stojí Greg Kroah-Hartman (Novell), jeden z velmi významných vývojářů Linuxu. Budoucnost vývoje by tedy měla být zabezpečena.

    Novell připravuje Moblin verzi SUSE

    link

    Novell připravuje speciální verzi SUSE Linuxu založenou na práci projektu Moblin. Tato distribuce bude optimalizována pro netbooky na bázi Intel Atom. Intel a Novell budou společně povzbuzovat výrobce hardwaru k tomu, aby tento systém nasazovali na svých produktech. Součástí dohody je vytvoření skupiny Novell Open Labs se sídlem na Tchaj-wanu a spolupráce s Taiwan Moblin Enabling Center. Zatím není známé, jak se distribuce bude nazývat nebo kdy bude připravena. K vydání by však mělo dojít několik týdnů po oficiálním uvolnění Moblin v2.

    Zenwalk Live 6.0

    link

    Zenwalk Live 6.0 nabízí to, co přinesl Zenwalk 6.0, plus poslední opravy chyb. Nástroj LiveClone nyní umožňuje nejen vytvářet vlastní živá CD, ale nyní také živý systém pro flash disky s nebo bez možnosti ukládat na něj uživatelská data a nastavení. Nováčkům se bude hodit průvodce pro začátečníky, který je naučí základy práce v prostředí. Namísto AbiWordu a Gnumericu můžete používat OpenOffice.org se součástmi Writer, Calc, Impress a Draw. Marně budete hledat GQview a Gtkam, zkuste gThumb, který je nahradil. Zenwalk Live by měl rychleji startovat a nabízí nový ovládací panel s integrovaným správcem disků, WiFi a drátových sítí. Nový Netpkg podporuje práci offline a dokáže najít "osiřelé závislosti", tedy balíčky, které se dříve nainstalovaly jako závislost, ale teď už nejsou potřeba.

    zenwalk zenwalk zenwalk zenwalk

    Jibbed 5.0

    link

    Jibbed je živé CD postavené na NetBSD. Verze 5.0 stojí na kódu NetBSD-5 a nabízí poslední balíčky z pkgsrc. Novinkami jsou AbiWord a hry Wormux a Crack-Attack. Beze změny zůstává to, že jako grafické prostředí funguje Xfce běžící nad X.Org.

    jibbed jibbed

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 18.5.2009 09:16 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    Ad OSS. On neni zastaraly.

    IIRC firma, ktera za OSS stoji proste vydala jistou verzi OSS pod GPL (kompatibilni) no a novejsi verze uz ne. Az pozdeji vydali i novejsi verzi OSS pod GPL (kompatibilni). Takze to OSS co je v jadre uz zastarala je a ta nova v jadre neni.

    Cili, OSS co je v jadre zastaraly je, ale OSS jako takovy jikoliv. Jestli si dobre vzpominam.

    IRC is just multiplayer notepad.
    Jendа avatar 18.5.2009 11:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    K tomu LinuxAdvance - to je jako Live na flashce, takže si to budou studenti nosit s sebou?

    Můžete mi někdo objasnit výhodu proti napevno nainstalovaným distribucím na školních stanicích, případně LTSP?
    18.5.2009 13:21 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    LinuxAdvance: Beschreibung

    Ano smyslem je, že si žáci budou systém, nastavení a vlastní data nosit s sebou do školy i domů.

    Osobní názor: Výhoda je v tom, že se obejde problém nekvalifikovaných školních správců výpočetní techniky, kteří jsou pravděpodobně hlavní brzdou nejen u nás.

    18.5.2009 13:30 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    Asi ta moje hypotéza bude pravdivá – ORF. Linux auf dem USB-Stick für den Schuleinsatz:

    Die Schüler bespielen sich ihre Sticks im Informatiksaal selbst. "Das dauert etwa sieben Minuten. Danach haben sie das fertige System in der Hosentasche und können es überallhin mitnehmen", erklärt der Lehrer.
    Nicky726 avatar 18.5.2009 13:45 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    Vidím výhodu ve vlastních úpravách a nastavení toho systému a v tom, že jeho použití není vázáno na limitované množství PC ze školní sítě, ale na daleko širší skupinu PC schopných bootovat z USB včetně třeba toho domácího nebo toho u kamaráda.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Karry avatar 18.5.2009 14:04 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    QT pod LGPL! Třikrát hurá! Konečně tento skvělý toolkit budu moci bez problémů používat s ne-GPL kódem...
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    Limoto avatar 18.5.2009 14:16 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    Neříkají ti náhodou blesk? Už nějakou dobu můžeš...

    Karry avatar 18.5.2009 14:19 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    tak to jsem se asi nějakou dobu díval trochu jinam... :)
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    18.5.2009 15:15 cyclope | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    mozna ani ne :)

    me osobne to pripada s tou LGPL licenci u QT trosku prapodivny. na strankach qtsoftware si stahujes QT LGPL/Free jako jeden soubor a ten je QT-x11-opensource-xxxxx

    pokud se jedna o opensource, je licence zrejme jasna, ne? pokud se jedna o LGPL, asi stejny balicek nebude pod dvema licencema.

    jak je to tedy s tou LGPL?

    Nula neni obycejne nic. Je to nic opirajici se o zelezny zakon sve nezbytnosti.
    Limoto avatar 18.5.2009 16:39 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    Nechápu tvůj dotaz. Myslím, že se to prostě přelicencovalo z GPL na LGPL.

    David Watzke avatar 18.5.2009 16:42 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    Co to sakra meleš?
    pokud se jedna o opensource, je licence zrejme jasna, ne?
    Opravdu?
    asi stejny balicek nebude pod dvema licencema.
    Asi jo ;-) GPL 3 a LGPL 2.1.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    18.5.2009 22:07 cyclope | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009

    ok, diky.

     

    no, tak melu. ty veci ohledne licenci jsou pro me tak trosku chaoticky, hlavne s jednotlivejma verzema.

    ale pak bych se tedy zeptal, zda distribuce jedne veci pod dvema licencema neni tak trosku v konfliktu.

    podle GPL se musi kazde dilo distribuovat pod GPL se vsim, co k tomu patri. podle LGPL nemusim. jak se pak chovat, je-li dany software/knihovna distribuovana pod obema knihovnama?

     

    a ted nemelu, proste mi to neni jasny

     

    proto predem diky za objasneni

    Nula neni obycejne nic. Je to nic opirajici se o zelezny zakon sve nezbytnosti.
    Karry avatar 18.5.2009 22:17 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    Tomu se říká dualní licence. Tzn. že si uživatel může vybrat za jakých podmínek odvozené dílo bude šířit... QT právě ještě nedávno bylo možno šířit pod GPL nebo proprietální licencí, za kterou bylo nutné platit (proprietální verze měla zajímavá rozšíření), pokud jste chtěli QT použít v uzavřeném programu.

    Nyní je možné používat QT v propreitálních programech zdarma, za podmínek LGPL. Nevím ale jak je s to teď s těmi rozšířeními... Vůbec bych se nedivil kdyby tuto edici nadále prodávali. Proti tomu ale žádná, kdybych je ve svém uzavřeném programu potřeboval, rád zaplatím.
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    Jardík avatar 18.5.2009 19:20 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky – 20/2009
    Koukám, že vytejkání textu z widgetů je dneska v módě ... u zenwalku vytejká z tlačítek na panelu, u amaroku z těch postranních.
    Věřím v jednoho Boha.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.