abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jabber - otevřená komunikace

    12. 7. 2007 | Pavel Šimerda | Různé | 11393×

    Jabber (XMPP) je otevřený komunikační protokol, který se používá především pro posílání "rychlých zpráv" (Instant Messaging). Přečtěte si o jeho výhodách a nevýhodách.

    Nedávno jste měli možnost si přečíst článek o (v místních podmínkách) nejpoužívanější síti pro rychlou internetovou komunikaci a jejích úskalích. Většina problémů je společná všem uzavřeným sítím, je proto potřeba hledat alternativu mezi službami založenými na některém z otevřených protokolů. Při výběru protokolu je důležité dbát na propojení mezi různými poskytovateli, možnost propojení s dalšími sítěmi a atraktivitu služeb pro uživatele. Podíváme na jednu vcelku nadějnou alternativu k uzavřeným sítím – Jabber (standardizovaný pod názvem Extensible Messaging and Presence Protocol – XMPP).

    Trocha historie

    Jeremie Miller začal pracovat na Jabberu v roce 1998. Po čtyřech letech vývoje aplikací a protokolu (rok 2002) vznikla XMPP WG, která měla za úkol upravit původní Jabber protokol do podoby mezinárodního standardu IETF. Výsledkem práce této skupiny jsou specifikace RFC 3920 (XMPP Core) a RFC 3921 (XMPP Instant Messaging and Presence) z roku 2004. Většina práce na XMPP v současné době probíhá v jednotlivých rozšířeních protokolu (XMPP Extensions). Připravuje se i upřesnění základního protokolu.

    Otevřenost, interoperabilita

    Jako IETF standard má Jabber (XMPP) dobrou pozici jak v internetové komunitě, tak mezi společnostmi, které nepotřebují udržovat monopol udržováním svých zákazníků stranou od okolního světa. Za zmínku stojí například Google Talk, Gizmo Project, Livejournal Talk a také český server Jabbim.

    Jednou z nejzásadnějších vlastností Jabberu je automatické propojení serverů v případě, že spolu chtějí jejich uživatelé komunikovat. Provozovatelé serveru se nemusí na peeringu jednotlivě domlouvat, servery se vzájemně vyhledají pomocí DNS, podobně jako v případě e-mailu.

    Architektura, decentralizace

    Jednotlivé servery jsou připravené se mezi sebou v případě potřeby spojit. Každý z nich obhospodařuje své uživatelské účty a připojené uživatele. Pokud některý ze serverů ze sítě vypadne, ostatní fungují dál, stejně jako u mnoha jiných technologií na Internetu. Protože jsou vaše údaje a seznam kontaktů uložené jenom na serveru vašeho poskytovatele, musíte si při přechodu jinam znovu přidat své kontakty.

    Některé služby na Jabberu nezajišťuje server sám. Službu má na starost externí komponenta, která není závisná na konkrétním použitém serveru. Uživatel může využívat služeb libovolného serveru nebo komponenty, pokud mu to daný server dovolí.

    Protokol, bezpečnost, spolehlivost

    Protokol je založený na XML proudech (XML streams) a hojně využívá prostory jmen (XML namespaces). Tím usnadňuje tvorbu oficiálních i místních rozšíření. XML proud se běžně navazuje pomocí jednoho TCP spojení, které se udržuje, dokud je potřeba. Mezi alternativní možnosti patří přenos přes HTTP Polling (opakované HTTP dotazy) a HTTP Connect (dlouhodobé HTTP spojení). Ty se používají v případě, že z nějakého důvodu nelze použít běžné TCP.

    V případě TCP spojení se datový tok zpravidla šifruje pomocí TLS, obsah komunikace znají v ideálním případě jenom uživatelé a servery. V případě, že chcete zabezpečit komunikaci více, můžete šifrovat zprávy pomocí PGP. Pak by měla být komunikace čitelná jenom oběma koncovým uživatelům. Mnoho klientů takto šifrovat zprávy umí.

    Spolehlivost doručení zpráv není u komunikačních protokolů na bázi TCP běžná. Při pádu spojení se stává, že nevíte, jestli zpráva došla nebo nedošla. V případě Jabberu tento problém řeší nedávné (zatím experimentální) rozšíření pro potvrzování zpráv.

    Kromě autorizací pomáhají vaše soukromí chránít seznamy blokovaných uživatelů (privacy lists), které vám umožňí vyladit nastavení soukromí podle vašich představ.

    Některé z těchto funkcí s sebou pochopitelně přinášejí nárůst datového toku, což může být nepříjemné zvlášť pro uživatele, kteří platí přenesená data (například GPRS). To je možné řešit vypnutím některých funkcí nebo zapnutím komprese přenášených dat.

    Stabilita

    Přestože decentralizovaná síť z principu nepadá, může mít uživatel problémy s nestabilitou serverů poskytovatele, kterého si vybral. Možnost vybrat si jiného poskytovatele nebo postavit vlastní server znovu ukazuje na výhody otevřené decentralizované sítě.

    Jednou z nejstabilnějších IM služeb, které si můžete vybrat, je Google Talk. Bohužel mu chybí některé pokročilejší funkce Jabberu, ale třeba to časem napraví. Pro české uživatele je velmi zajímavý Jabbim, který je dlouhodobě stabilní. Nedávné výpadky byly pravděpodobně způsobené přetížením databáze ze strany ICQ transportu při výpadcích serverů AOL. Během přetížení byla vidět snaha provozovatele problém co nejrychleji vyřešit. Přesto se občas se člověk musí rozhodnout mezi špičkovou dostupností na jedné straně a bohatými službami, podporou v češtině a k tomu slušnou dostupností na straně druhé (Google Talk vs. Jabbim).

    Služby na Jabberu

    Veřejné Jabber servery se liší rozšiřujícími službami, které nabízejí. Na vlastním serveru máte možnost přidávat služby instalací serverových komponent.

    Nejčastější službou jsou konference (chatrooms) a brány do jiných sítí. Brány do uzavřených sítí vyžadují vaše přihlašovací údaje pro danou síť, aby se mohly vaším jménem připojit. IRC brána se používá stejným způsobem jako jiná konference. SMS brána umožňuje přidávat si do seznamu uživatele mobilů. SMTP brána zpřístupní vaše Jabber ID jako e-mail, zprávy vám pak chodí na Jabber.

    Další zajímavou službou je Jabber disk, který umožňuje - mimo jiné - publikování souborů na webu. Příjemné jsou i televizní programy, jízdní řády, předpovědi počasí a další rychlé informační zdroje. Zvlášťě se hodí při přístupu z mobilního telefonu. Uživatelům Jabberu můžete zpřístupnit vlastní služby bez ohledu na to, přes který server se připojují.

    Blízká budoucnost, P2P

    Pro náročnější výměny dat mezi uživateli se více hodí přímé spojení, které si klientské aplikace přes server jenom domluví. K tomu slouží (zatím experimentální) rozšíření s názvem Jingle. Za pomoci Jingle se užitečnost Jabberu rozšíří na další sféry komunikace, včetně telefonování, videokonferencí a dalších datově náročnějších aplikací.

    Jen si ještě budete muset počkat na jeho doladění a implementaci v rozšířených Jabber klientech. Zatím se hodí spíše na vyzkoušení a experimentování než nějaké velké nasazení.

    Aplikace

    Jabber klienty najdete na všech běžných platformách a prostředích. Mezi desktopové klienty z grafickým rozhoraním patří například Psi, Gajim, Tkabber nebo víceprotokolové Kopete a Pidgin (dříve Gaim). Na konzoli pustíte například GNU Freetalk. Z webových stojí za zmínku JWChat, Muckl (jen anonymní vstup do konference) a služba Meebo. Na mobilu můžete používat Bombus. Jen pro doplnění zmíním ještě Mirandu a Trillian, které si získaly oblibu u některých uživatelů Microsoft Windows.

    Mezi oblíbené Jabber servery patří klasický jabberd a jabberd2, na velkých serverech oblíbený ejabberd a javovský Openfire (dříve Wildfire). Všechny tyto servery se dají vylepšit externími komponentami.

    Problémy a nedostatky

    Na drobné problémy jste mohli narazit v průběhu celého článku. Nic není dokonalé, Jingle mohl být dávno hotový, poskytovatelů by mohlo být více, s lepšími službami, stabilnějšími servery, atd. Přesto to nevypadá, že by Jabber v nějaké oblasti, kromě VoIP (kterou snad rychle dožene), výrazně pokulhával za ostatními. Spíše naopak.

    Výraznější nevýhodou je snad jenom menší rozšířenost oproti ICQ v ČR nebo MSN ve světě, ale za to návrháři protokolu a tvůrci softwaru nemohou. Navíc to není nic, co by se nemohlo změnit.

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    DjAARA avatar 12.7.2007 00:12 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Tak trochu PR na Jabber, ale proč ne…
    nescius avatar 12.7.2007 01:46 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    ono to je těžký žejo, tyhle stránky jsou de-facto reklama na gnu/linux a oss, jabber respektivě xmpp je otevřený standard pro im takže vážně proč ne, reklamu to potřebuje! hodně zajmavej klient je coccinella http://thecoccinella.org/ - jeden z prvních klientů s funkčním VoIP a(!) whiteboardem - sdílenou plochou na kreslení :D mám v plánu spustit vlastní jabber server (je nainstalovanej, chybí ještě integrace s LDAPem) a vyhodit icq transport, zjistil jsem že 1/3 lidí v rosteru má jabber, a zbytek stejně jenom prudí ;)
    pavlix avatar 16.7.2007 00:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Zahození ICQ transportu už mám za sebou... a na coccinellu se určitě ještě podívám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2007 08:38 pakanek | skóre: 28 | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Zase?
    ...porad zapominam vyznam zkratky PR.
    Všechno dobré je pro něco zlé.
    David Watzke avatar 13.7.2007 18:21 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Karel60 avatar 22.7.2007 12:03 Karel60
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Na diskusích nevystačíš s jedním slovníkem zkratek. Na radioamatérském webu např. PR znamená PacketRadio. Mně se však stále pletou zkratky PR a RP (registrované partnerství). :-)
    12.7.2007 02:05 lizard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Kdyz uz zminujete komercni firmy co podporuji Jabber, proc nezminite firmu Apple? S kazdym pocitacem Apple dostanete se systemem Mac OS X IM program iChat, ktery plne podporuje Jabber. A Mac OS X Server obsahuje iChat Server, coz neni nic jineho nez Jabberovy server.
    pavlix avatar 15.7.2007 23:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Dobrá připomínka... moc jsem se soustředil na linux a opensource distribuce.

    Ale je fakt, že když už jsem zařadil Mirandu a Trillian, tak jsem Adium mohl dát taky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    cezz avatar 12.7.2007 06:06 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace

    Pekny clanok, hlavne pre zacinajucich uzivatelov (neviem do akej miery sa tito vyskytuju na abclinuxu.cz..), hoci sam by som ho (byt autorom) smeroval skor na technicku stranku veci, ktora by myslim tunajsich citatelov oslovila, pripadne mozno viac prakticky orientovat.

    Ja len dodam, ze taky Pidgin ma zatial minimalnu (ziadnu) podporu transportov, co nemusi byt az taky problem, pretoze transporty pridane pod inym klientom by mali ostat funkcne aj nadalej.. Snaha toto nejako riesit priamo v Pidginovi je IMHO dost minimalna, kedze je to trochu proti koncepcii multiprotokoloveho IM. (je mi jasne ze transporty nemusia sluzit iba ako brany do inych sieti)

    A tiez na zaklade mojich skusenosti mam taky pocit, ze v oblubenej Mirande na win je jabber dost problemovy (aspon co sa tyka konferencie).

    BTW Bombus rulez - najlepsi mobile java IM klient, co som mal tu cest pouzivat.

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    12.7.2007 08:45 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    S transportami su len problemy, do Gaimu(Pidginu) by to bolo implementovat zbytocne. Ja som mal s transportami v Jabberi vzdy len problemy, preto pouzivam Gaim/Pidgin. Inak konecne nejaky rozumnejsi clanok, nie len stale ze "ICQ je shit prejdite na Jabber" :)
    12.7.2007 09:31 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Mi transporty dva ICQ účty a jeden na MSN fungují bez větších potíží už rok, co to bylo konkrétně za problémy?
    Baník pyčo!
    cezz avatar 12.7.2007 09:36 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Na druhej strane, ako som uz povedal, nie vsetky transporty su len do inych sieti. (napriklad tv program a podobne..)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    12.7.2007 12:57 otaznik | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    technicka stranka veci..nevim jak moc by melo smysl sem prepsat nektere z vyse zminenych RFC =) a clanek by tim byl zbytecne dlouhy (muj nazor, nejsem autor).
    Já jsem tohle četl...
    cezz avatar 12.7.2007 13:30 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    No ano, ale 110-ty krat citat, ze jabber je decentralizovany a ma transporty je asi tiez trochu zbytocne. Pod technickou strankou veci si predstavujem napriklad konfiguracia jabber servera a podobne.

    Tiez by mozno bolo zaujimave okomentovat par JEP.. Napriklad :-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    pavlix avatar 15.7.2007 23:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Za to stodesáté čtení o transportech a decentralizaci se omlouvám. Na druhou stranu kdybych to vynechal, objevily by se komentáře, že mi to tam chybí.

    Většina XEPů moc komentářů nepotřebuje, jsou psané hezky a srozumitelně. A jejich seznam na xmpp.org obsahuje i popisy, k čemu který XEP slouží.

    Nejvíc komentářů by si zasloužily XEPy okolo Jingle, ale do toho se asi nikdo nebude chtít pustit, dokud to neuvidí v plném provozu a mezi různými klienty.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Věroš avatar 12.7.2007 08:04 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Pokud bude pokračování, tak bych ocenil něco o provozování Jabber serveru - který vybrat, nevybrat, jak to je náročné a tak. :-)
    Školím Ansible
    12.7.2007 10:25 Tomáš | skóre: 25 | Ústí nad Labem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Připojuji se. Taky bych ocenil takový článek.
    12.7.2007 11:08 pepik | skóre: 16 | blog: nevim | Chlumec nad Cidlinou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Další zájemce o toto téma
    Vykook avatar 12.7.2007 12:54 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    A další.... ;-)
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    12.7.2007 13:29 madA | skóre: 12 | blog: fallout | electronic frontier
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    take bych mel zajem ;)
    war is peace freedom is slavery ignorance is strenght Zabij komunistu, posílíš mír.
    frEon avatar 12.7.2007 15:46 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    a dalsi
    Talking about music is like dancing to architecture.
    12.7.2007 18:41 :)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    taky bych to ocenil :)
    pavlix avatar 15.7.2007 23:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Hmm, to zní zajímavě :). Uvidíme.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ilfirin avatar 12.7.2007 08:04 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Článek jsem očekával v podobě jakéhosi povídání, tak jsem byl (příjemně) překvapen množstvím technických detailů.
    Ale stejnak si myslím, že se o těch službách dalo povídat víc (takzvaně to trochu rozkecat, místo toho aby se jen řeklo že jsou a že se takto jmenují).
    hwsoft avatar 12.7.2007 08:12 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi jabber server v CR
    Primarne pro ceskoslovenske uzivatele je tu novy otevreny jabber server LINJAB. Mame domeny linjab.cz, linjab.net, linjab.org a linjab.sk. Server je fyzicky umisten na siti FreeNet Liberec v Liberci a je pripojen do NIXu pres zalohovanou optickou linku.

    V nejbilizsi dobe budem rozjisdet i linjab.czf pro cleny ze site CzFree.Net, kde je server pripojen do peeringove centra NFX
    vain avatar 12.7.2007 08:19 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Pokud jde o tu podporu audio rozhovorů, jak to bude Jabber řešit? Nejsem moc informovaný v těchto věcech, ale Skype to řeší těmi tzv. nody, že někdo kdo má veřejnou IP adresu dělá spojovatelku těm co nemají, jak to tedy bude řešit Jabber třeba při komunikaci dvou lidí bez veřejné IP? Nebude to navíc moc zatěžovat server?
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Ilfirin avatar 12.7.2007 08:38 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Pokusí se to ustanovit přímé spojení. Ale ne vždycky to bude možné a jaké je pak náhradní řešení, to nevím.
    vain avatar 12.7.2007 09:33 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    No právě, já si to taky nedokážu moc představit a hlavně se bojím aby to moc nezatěžovalo samotný server, no asi se budu muset poohlédnout po dokumentaci Jingle.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Ilfirin avatar 12.7.2007 09:43 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Ono za určitých podmínek je možné ustanovit P2P spojení i mezi lidmi co nemají veřejnou IP.
    Ve Windows je velmi známý software Hamachi, který právě toto dělá.
    Akorát k tomuto propojení je potřeba třetí člověk s IP. Ten jen ustanoví spojení (ano, to je jabber server), samotná komunikace přes něj nepůjde.
    Ale jak je řečeno. Se správnými NATy toto nebude fungovat. Taky si budu muset přečíst, co pak Jingle dělá dál. Těmi správnými NATy myslím firemní sítě. V domácích prostředí to bývá takřka bezproblémové.
    vain avatar 12.7.2007 11:39 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Mě tak napadlo že u oficiálních programů ICQ5.1 třeba, resp. při posílání souborů mezi těmito klienty to jde bezproblému i u dvou co nemají veřejnou IP adresu. Na mirandu například může bezproblémově přijímat většinou pouze ten který IP adresu veřejnou má. Takže ICQ5.1 (nebo 6 asi taky) to nějak tak řeší, tak bych předpokládal, že tak nějak by to mohl řešit i Jabber. Pokud teda je to u toho ICQ přímé ten přenos souborů. Ale to jsou takové ty moje spekulace, jestli někdo má lepší nápad potažmo tomu lépe rozumí... poslouchám =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    pavlix avatar 15.7.2007 23:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Jabber to řeší.

    Zatím to řeší pomocí data proxy, časem se na to bude pravděpodobně používat Jingle (a data proxy by mohla zůstat jako alternativa).

    Bohužel ne všechny aplikace to umí bez zásahu uživatele (nastavení data proxy), ale technicky to není problém.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2007 09:57 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Tipuju to na omračování NATů pomocí STUN. ;-)
    pavlix avatar 15.7.2007 23:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Bude to pomocí ICE (RFC nevímkolik)... které stun podle mě používá.

    Takže se dá říct, že máš pravdu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2007 22:11 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    podporou IPv6? :)

    jezis uz je na case vyhodit to obstarozni IPv4 a ty prezitky, ze NAT je dalsi security!
    pavlix avatar 16.7.2007 00:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Jistě, IPv6 na všech stanicích, co se připojují k Jabberu by problém vyřešila hned.

    Ale na to si ještě chvilku počkáme... zatím musíme prorážet NATový konfigurace a tvářit se, že je všechno v pořádku :).

    IPv6 je hodně pěkná věc.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2007 08:42 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše chybí video
    Dalším nedostatkem pro odstranění ve frontě hned po VoIP je IMHO absence videokomunikace.

    OK, s IM to nemá nic společného, ale to ani hlasová komunikace a běžný uživatel to nerozlišuje.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    Ilfirin avatar 12.7.2007 08:47 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybí video
    Jingle bude podporovat i tu.
    XEP-0166: Jingle

    This document defines a framework for initiating and managing peer-to-peer multimedia sessions (e.g., voice and video chat) between two Jabber/XMPP endpoints in a way that is interoperable with existing Internet standards.
    22.7.2007 16:07 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybí video
    Tak to je pro mne novinka a moc mě potěšila. Díky!
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    12.7.2007 16:33 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybí video
    XEP-0180. Zárodky protokolu už jsou... Zárodky implementace už snad taky, tuším, že v telepathy s tím něco kutili.

    Vývojářů je málo.
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    13.7.2007 16:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybí video
    Pokud je mi známo tak není problém nedostatek vývojářů, ale absence kompletního standardu.
    pavlix avatar 16.7.2007 00:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybí video
    Kdyby byl dostatek vývojářů, asi by to urychlilo i opravování těch specifikací.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2007 10:06 StanV | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Vemte ješte v potaz Google Talk, který má hlasovou komunikaci již implementovanou. viz.Google Talk Open Communications.
    Ilfirin avatar 12.7.2007 10:12 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Dyť se o něm v článku mluví. Navíc článek pojednává o jabberu obecně aproto nemůže být hlas. komunikace v google talk (protože je to opět jen na google talk) brána v potaz. V GT není Jingle standard, jež se teprvé chystá (defacto je tam jeho Alfa, pokud vím).
    pavlix avatar 16.7.2007 00:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Google slíbil opravit svojí implementaci po vydání finálního standardu.

    Takže to vypadá docela slibně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2007 10:07 Michal Vojan | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Spokojenost!
    Akorát včera jsem na tenhle protokol přešel, protože mi přišlo, že vývoj icq klienta, kterého jsem dost dlouho používal, jde pomalu k ledu. Sice mám teď v seznamu pouze jeden kontakt z třiceti jabberovský, na ostatní používám icq transport, ale snad to bude bez problémů, a třeba budou pomalu konvertovat i další. Možnosti, které XMPP nabízí, jsou určitě výhodou a hodně jeho rozšíření pomohou.
    pavlix avatar 16.7.2007 00:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spokojenost!
    Good for you :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2007 12:57 priest
    Rozbalit Rozbalit vše jingle vs. sip?
    naco jinle ked tu mame sip? nebolo by lepsie vytvorit len nejake riesenie ktore jingle spristupni cez xmmp?
    Ilfirin avatar 12.7.2007 13:17 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jingle vs. sip?
    ... vytvorit len nejake riesenie ktore jingle spristupni cez xmmp?
    Asi jste chtěl říci SIP zpřístupní přes xmpp.
    1.) SIP je omezen peeringem (moc moc moc moc vážný nedostatek), jabber není.
    2.] Jingle má (možná pomocí rozšíření, to nevím přesně) toto umět. Stejně tak i na IAX.
    12.7.2007 19:27 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jingle vs. sip?
    SIP neni omezen peeringem. To ze nekteri provozovatele SIP serveru blokuji spojeni z jinych nez z vybranych serveru, je uplne jina zalezitost - to mohou delat i provozovatele emailovych nebo jabberovych serveru.
    pavlix avatar 16.7.2007 00:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jingle vs. sip?
    No z toho, co našel Ilfirin za zdroje to vypadalo, že se provozovatelé SIPu domlouvali na peeringu jednotlivě. Jeden měl dokonce na webu formulář k přidávání jiných sítí.

    Takže možná se neliší protokol, v tomhle... ale asi se docela liší běžná praxe.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2007 16:32 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jingle vs. sip?
    Jingle je rozšířením XMPP, které vyjednává multimediální spojení. SIPu nerozumím, ale jsem si jistý, že kluci z XSF vědí dobře, proč ho nepoužili. Asi kvůli XML. Pokud je mi známo, tak se ale při návrhu Jingle myslí na kompatibilitu se SIP...
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    pavlix avatar 16.7.2007 00:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jingle vs. sip?
    Jingle je SIP převedený do Jabberu.

    Není problém překládat přímo mezi SIPem a Jingle.

    Takže odpověď zní... nebylo by to lepší, protože to je přesně to, co se dělá.

    (předpokládám, že tím druhým jingle byl myšlen SIP).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 12.7.2007 15:32 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Nebola tu spomenuta taka drobnost - integracia jabberu do inkscape (inkboard). Vdaka tomuto rozisreniu je mozne po sieti kreslit inkscape <--> inkscape ;) Velmi zaujimava i ked nie moc pouzitelna somarinka :D
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    pavlix avatar 16.7.2007 00:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    No já si myslím, že bude hodně použitelná, aspoň až se vychytají mouchy. Chci to někdy vyzkoušet.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Adrin avatar 12.7.2007 18:15 Adrin | skóre: 13 | blog: kosmopako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Co mi u Jabberu chybí, je možnost dynamického přesunu účtu. Jabber skutečně funguje jako email - adresa je odvozená od jména serveru a účet je pevně svázán s tímto serverem. Ale já bych chtěl něco víc. Něco co mi dovolí migrovat po serverech bez nutnosti měnit jméno a vždy znovu vytvářet, nebo importovat seznam kontaktů. Vlasně takový Jabber postavený na protokolu digitálních identit.

    On s tím souvisí i problém přeposílání zpráv (přesměrování z jednoho Jabber serveru na jiný - třeba když mi někdo píše na google, ale já už používám jabbim). Našel jsem i pár diskusí, kde se řešila možnost jabber2jabber transportu (ten by mimo jiné měl umět stáhnout seznam kontaktů z jiného serveru). Ale prý by tohle přineslo víc problémů než užitku...

    Holt je internet stále server-středný a nikoli uživatelsky-středný. Zato je víc anonymní.
    13.7.2007 16:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Ona by úplně stačila možnost jako je u e-mailu... Nechat si doručené zprávy posílat na jiný účet. I v současné době má mnoho lidí více e-mailových účtů, z nichž si poštu přeposílá na jeden primární.
    pavlix avatar 16.7.2007 00:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Čistě technicky taková možnost je. Navíc mám dojem, že se na tom i nějak pracuje (nějaký XEP na tohle téma jsem zahlédl).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 16.7.2007 00:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Zajímavá myšlenka, ale to už je věc dost složitá. A myslím si, že kdyby to tak udělali, tak se o to spousta firem nebude vůbec zajímat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    hwsoft avatar 16.7.2007 16:45 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    To nechapu, o co se nebudou zajimat o jabber nebo o to preposilani?
    12.7.2007 19:07 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    jabber fakt doporucuji :-)
    pavlix avatar 16.7.2007 00:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Tak tos mohl napsat něco víc :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.7.2007 13:30 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Hm. Tak třeba to že se nepoužívá potvrzení o přijetí zpráv mi nepřije úplně šťastné.
    pavlix avatar 17.7.2007 20:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber - otevřená komunikace
    Je to relativně nové rozšíření... co si pamatuju, tak debaty o tom, jak to bude vypadat byly dost divoké. Pak bylo rok úplné ticho a nakonec někdy na přelomu roku vyšla docela pěkná specifikace.

    Až se vývojáři odhodlají to implementovat, tak to spolehlivosti docela dost pomůže.

    Bylo dokonce pár lidí, kteří chtěli, aby zprávy byly potvrzováný (jenom) finálním příjemcem, což je nesmysl. Když je někdo offline, invisible, nebo vás neautorizoval, tak by to hlásilo chybu, i když se žádná nestala a zpráva byla buď uložena na serveru nebo doručena.

    Škoda, že se to špatně hlídá na úrovni TCP, které mělo sloužit ke spolehlivému propojení.

    Taky budu rád, až se to uvede do běžné praxe.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.