abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 803 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaké bylo otevřenéSUSE 2008

    23. 5. 2008 | Jan Šembera | Různé | 4299×

    Co bylo k vidění v kancelářích české pobočky SUSE během akce otevřenéSUSE 2008.

    Loni se mi bohužel nepodařilo otevřenéSUSE navštívit, a tak jsem letos nadšeně přijal možnost si všechno projít a následně o této akci napsat pár slov. Akce probíhala od 14 do 17 hodin, přičemž většina návštěvníků dorazila hned z počátku. První částí byla přednáška, na které měli účastníci možnost se dozvědět množství informací o openSUSE – co všechno k této distribuci patří, co umí a na co se mohou její uživatele těšit do budoucna. Také byla nabízena možnost si nainstalované a nakonfigurované openSUSE (včetně chystané verze 11) osahat na několika dostupných počítačích. Celá přednáška trvala zhruba 30 minut a byla během odpoledne několikrát opakována pro ty, kteří dorazili až později. V průběhu přednášky byli účastníci korespondenční soutěže odlákáváni do vedlejší místnosti, kde měli příležitost se od organizátorů soutěže dozvědět, jaká byla správná řešení těch nejvíce problémových úloh.

    otevrenesuse 2008 prednaska
    Přednáška o openSUSE

    otevrenesuse 2008 korespondencni soutez
    Diskuze o řešení korespondenční soutěže

    Návštěvníci, kteří přišli později a nechtěli chodit na přednášku v jejím průběhu, začali tvořit skupinky, které se s průvodci vydávaly na průzkum kanceláří české pobočky SUSE. V téměř každé kanceláři se skupinka zastavila a buď průvodce nebo přímo někdo z navštíveného oddělení poreferoval o tom, jakou prací a jakými problémy se tam zabývají. Často byly tyto informace doplněny i praktickými ukázkami. Samozřejmě nechyběl ani prostor na dotazy a diskuzi s vývojáři. Kromě toho také v každé místnosti dostali návštěvníci jednu soutěžní otázku, která s daným oddělením nějakým způsobem souvisela. Za správnou odpověď byla samolepka a ten, kdo samolepek nasbíral během obchůzky nejvíce, se mohl na konci těšit na tričko openSUSE.

    Prohlídka začala na dokumentačním oddělení, které má momentálně v ČR pouze jednoho člena. Letmo bylo zmíněno, jak se dokumentace píše (Docbook), jak se generuje a co všechno je vlastně potřeba dokumentovat. Poté se pokračovalo k YaST teamu, kde (jak název napovídá) probíhá vývoj instalačního a konfiguračního nástroje YaST. Zde mě jako programátora zaujala především praktická ukázka, jak je možné využít YaSTích knihoven k velice snadnému vytvoření grafického i textového uživatelského rozhraní. Pro běžného uživatele SUSE distribucí musela být zajímavá ukázka toho, jak moc se podařilo zrychlit správce balíčků zypper v openSUSE 11.

    Dále jsme se přesunuli do oddělení balíkářů, kde byla demonstrována práce s openSUSE Build Service. Také tam bylo možno vidět v akci nástroj Synergy, který slouží ke sdílení klávesnice a myši mezi několika počítači. Poměrně ohromující informace byl také počet balíků, který připadá na starost jednomu vývojáři. Přiznám se, že si přesné číslo nepamatuji, ale bylo poměrně dost vysoké.

    otevrenesuse 2008 yastarna
    YaSTárna

    otevrenesuse 2008 balikari
    Jedna z kanceláří týmu balíkárů

    Plynule jsme pokračovali do kanceláře L3 týmu, který se stará o hledání a řešení chyb, jež nahlásí zákazníci používající SUSE Linux Enterprise produkty. Zdaleka nejčastěji se řeší chyby v kernelu, ale stranou nezůstává například ani Samba, glibc a Xen. Ostatně tabulku s počty incidentů za rok 2008 si mohli návštěvníci prohlédnout na tabuli, stejně jako lehce alternativní anglicko-český slovníček často používaných pojmů. Schválně, jak byste přeložili workaround nebo sloveso reverse-engineer? Návštěvníky zaujala i zeď jednoho z členů L3 týmu, na které má vystavena loga významných firem, kterým pomohl od nějakého problému.

    Další zastávkou pak byla kancelář SUSE Labs. Tam bydlí zejména hackeři kernelu, ale jsou tam například k vidění i lidé pracující na KDE, OpenOffice.org a glibc. V labárně jsme si mohli prohlédnout spoustu zajímavých zařízení - mě osobně nejvíce zaujalo OpenMoko, ale i ASUS Eee byl velice populární. Jako praktická demonstrace vývoje byl životní cyklus patche do jádra - od požadavku, napsání patche, rozdělení na části, commit do gitového repozitáře až po začlenění do mainline kernelu (což se tomuto konkrétnímu patchi povedlo a my se můžeme těšit z podpory čtení souborového systému UDF ve verzi používané na HD médiích).

    otevrenesuse 2008 l3
    Oddělení L3 podpory

    otevrenesuse 2008 jan kara kernel
    Cesta patche do kernelu

    A pak nezbylo, než navštívit poslední místnost, která byla na druhém patře otevřena veřejnosti, a to vývojářskou serverovnu. Tam se uvnitř několika racků nachází servery rozličných hardwarových architektur i konfigurací, které používají vývojáři pro testování i kompilace. Poté se skupinka přesunula do druhé části pobočky o tři patra výše, kde se nachází oddělení QA a SLEPOS.

    QA, neboli Quality Assurance, se zabývá testováním distribucí, testováním aktualizací předtím, než jsou uvolněny k distribuci zákazníkům, ale také certifikací hardwaru nebo LSB testy. Dozvěděli jsme se, co vlastně testování obnáší a jak se píší a používají automatizované testy. Někteří šťastlivci mohli nahlédnout i do Yokotashiho doupěte, kde se nachází asi největší a co do architektur nejširší sbírka hardwaru, jakou jsem doposud potkal. Tamtéž je k vidění reálně používaný pentahead, tedy počítač o pěti monitorech.

    A úplně posledním navštíveným oddělením byl SLEPOS. Tento tým se zabývá prací na linuxové distribuci pro Point of Service, tedy pro pokladny, které můžete potkat běžně při placení například v supermarketu. Dozvěděli jsme se tam, jaká jsou specifika těchto zařízení, čím se odlišují od běžných počítačů a také to, že se jedná o stroje mnohem silnější, než by člověk očekával (ještě aby ne, když na nich musí běžet pokladní aplikace napsaná v Javě). Samozřejmě byla i možnost si tato zařízení osahat a prozkoumat. Jako soutěžní otázka bylo připraveno poznávání hodně podivné periferie, kterou nakonec někdo úspěšně identifikoval jako otvírač šuplíku.

    otevrenesuse 2008 slepos
    Prohlídka kanceláře SLEPOS týmu

    A nakonec přesun do místnosti s fotbálkem. Tam byla vyhodnocena soutěž, rozdána trička, účastníkům bylo jako poděkování nabídnuto malé občerstvení a několik návštěvníků dokonce neváhalo a fotbálek si s vývojáři zahrálo. Akce byla dle mého názoru vydařená a svůj cíl, tedy seznámit veřejnost s tím, jak vypadá uvnitř firma pracující na vývoji distribucí Linuxu, splnila beze zbytku. A já doufám, že se třeba za rok na podobné akci v SUSE zase potkáme.

    otevrenesuse 2008 zaver
    Závěr prohlídky, vyhodnocení soutěže

    otevrenesuse 2008 fotbalek
    Fotbálek

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.5.2008 00:12 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    23.5.2008 05:49 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Které z nich to je? :-)
    23.5.2008 06:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Jedna fotka už tu kdysi byla. :-)
    23.5.2008 07:50 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    I tak je to vzácnost :-)
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    23.5.2008 17:13 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Já nevím… řekl bych, že je spousta věcí, na které je hezčí pohled než na fotku opelichaného medvěda… :-)
    23.5.2008 18:00 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    No Vy to máte ještě dobrý, ze mně jsou tam vidět jen chlupatý haksny a zarostlá kebule. :-D
    23.5.2008 18:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Kdyby mi tu hlavu zabrali zezadu (nejlépe mírně shora), vypadalo by to o poznání hůř… :-)
    23.5.2008 06:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    No jo, letos jsem měl vstřícnější účastníky, tak jsem to stihnul… :-)
    23.5.2008 07:26 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    A já ho prošvih. :-(
    23.5.2008 08:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    No to já tebe taky. Jsi ještě pořád v Praze? Nezajdeme na oběd? Třeba v úterý?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.5.2008 08:33 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Klidně. :-)
    23.5.2008 09:04 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Super, napiš, jak to stihneš - co třeba o půl před Švejkem? Pokud bude dobrá konstelace hvězd, tak sebou vezmu i knížku, co jsem ti pořád nevrátil :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.5.2008 09:23 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    O půl čeho? Do úterý bude půlkrát spousta věcí. ;-)
    23.5.2008 09:47 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    půl dvanácté - myslím tak rychle, že zapomenu psát to, na co jsem zrovna myslel :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    25.5.2008 10:05 BrainLess
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    No kdyz jsem tak cetl ten vas rozhovor tak to "dvanacte" bylo redundantni protoze jste mluvili o obede. A vetsina lidi chcodi na 12tou ..
    25.5.2008 14:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Většina nejsou všichni :-). Já například osobně znám jen jednoho člověka, který obědvá ve 12 - ostatní (včetně mě) obědvají mezi druhou a třetí.
    zoul avatar 23.5.2008 12:51 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Kluci, my oceňujeme, že se znáte, ale není na tohle lepší e-mail? :)
    23.5.2008 13:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Kdyby mi fungoval pořádně, tak asi jo. :-(
    23.5.2008 13:34 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    No podle mých zkušeností je tohle nejspolehlivější způsob, jak kyosukeho kontaktovat :-P
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.5.2008 14:01 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    To není moc sranda... :-( Skoro přemýšlím, že se poinformuju u Erika o tom MailCanu, co mi ho pořád vnucuje. ;-)
    23.5.2008 08:34 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Sorry, nemůžu :-I
    23.5.2008 08:50 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Michale, ze skacu do rozhovoru, jaky je na tebe kontakt? Rad bych se na neco zeptal soukrome. je to ten cele.jmeno@gmail?

    anebo tenhle?
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    23.5.2008 08:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Michale, ze skacu do rozhovoru
    Většinou to u registrovaných uživatelů funguje přes profil.
    23.5.2008 09:24 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    jenze to bych nesmel bejt slepej, zejo...
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    23.5.2008 09:03 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Jo, je to ten cele.jmeno@gmail, nicméně taky funguje poslání e-mailu přes profil. Do Pardubic to mívám trochu z ruky :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Dent avatar 23.5.2008 15:19 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Na poličce je toaleťák s logem suse, nebo je to jen předmět tak vypadající? :))
    23.5.2008 16:46 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Mno, jestli to toaleťák není, tak tomu tak přinejmenším snad všichni v SUSE říkají, co si vybavuju. ;-)
    23.5.2008 17:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Jestli mne paměť neklame, je to role samolepek.
    23.5.2008 17:59 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Je, ale terminus technicus je AFAIK "toaleťák". ;-)
    23.5.2008 18:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Hlavně aby někoho nenapadlo nechat vyrobit skutečný toaleťák s potiskem, záměna by mohla být nepříjemná… :-)
    23.5.2008 09:19 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Díky za pěkný článek. Příští rok si vezmu dovolenou a půjdu se podívat taky. Jen doufám, že do toho zase něco nevleze jako obvykle :-(.

    Petr
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    23.5.2008 09:20 jsuchome
    Rozbalit Rozbalit vše zypp vs zypper
    Podarilo se zrychlit knihovnu libzypp, pouzivanou na spravu balicku, ne jenom zypper. zypper je nastroj pro spravu balicku z prikazove radky (a dobre se na nem ukazuje zrychleni).
    Nuphar avatar 23.5.2008 09:30 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Kolik balíků?
    Poměrně ohromující informace byl také počet balíků, který připadá na starost jednomu vývojáři. Přiznám se, že si přesné číslo nepamatuji, ale bylo poměrně dost vysoké.
    Jen tak pro zajímavost, neví někdo ze znalců, kolik to má být? :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    27.5.2008 14:20 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik balíků?
    Ja jich prave ted mam 198. Hadam, ze ostatni balikari asi dost podobne. Vetsinou na polovicni uvazek.

    Ale ono je zbytecne to takhle pocitat, stejne to o nicem nevypovida. S nekterymi baliky je prace nekonecne mnoho (vyvijeji se, jsou hodne pouzivane, byvaji v nich bugy), s jinymi zadna (upstream mrtvy, stare a odladene nebo malo pouzivane). 150 baliku z tech mych jsou perlove moduly - muzu na ne koukat jako na spoustu balicku, s kterymi v prumeru moc prace neni. A nebo jako na jeden, nad kterym travim jeste vic casu nez nad ssh.

    Mame tu treba cloveka, co ma balicek v urcitem slova smyslu jen jeden (buildi se to jen z jednoho specu, nebo z nekolika malo). Presto je v praci od rana do noci, protoze ten balik se shodou okolnosti jmenuje OpenOffice_org.

    A tak dale... :-)
    ^D
    23.5.2008 11:23 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    To je ta firma co se paktuje s Microsoftem? Proc ji propaguji na abclinuxu?
    23.5.2008 11:40 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    To je ta firma, co spoluvyvíjí kernel, KDE, Gnome věci a další, a mimo to dělá jednu z mála použitelných distribucí pro naprosté počítačové analfabety. ;-)
    23.5.2008 14:20 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Aha, takze kdyz nekdo nekoho zavrazdi a pak da nekolik milionu na verejne prospesne cile tak je cisty a nesmi se proti nemu kriveho slova rict? V takovem kvalitativnim a moralnim pomeru jsou ty akce SUSE z meho pohledu.
    23.5.2008 14:25 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    WTF?
    23.5.2008 16:38 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Asi mysli Reisera ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    23.5.2008 16:51 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    No jo vlastně, to dává smysl... :-)
    David Heidelberg avatar 24.5.2008 09:08 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    23.5.2008 13:31 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Trapna pripominka...

    Se podivej treba na Kernel News nebo KDE News kolik prace na tom nechaj lidi zamestnani u SUSE. Mel bys jim podekovat, minimalne.

    S paktovanim s MS taky sice dvakrat moc nesouhlasim, nicmene tvuj zpusob vyjadreni toho nazore je krajne nestastny.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    koulinek avatar 23.5.2008 13:38 koulinek | skóre: 19 | blog: koulonet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Ona ta interoperability taky nese nejake ovoce pro Linux, nebo snad myslíš že se všude implementují jen homogení linuxové řešení? prostě MS tu je a může se nám to nelíbit, ale je třeba se s tím naučit žít. Neoddiskutovatelný přínos co mají zaměstnanci Novellu a tvůrci SUSE tady rozhodně je.
    Motto: "Lépe býti dvanácti souzený, než šesti nesený."
    23.5.2008 17:12 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    To mi připomíná... Moc to nesleduju, takže nevím. Kdy má vyjít openSUSE 11? Chtěl bych ho určitě vyzkoušet. Dík.
    23.5.2008 17:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Má to být 19. června, pokud chcete vědět, jak je to daleko, (mimo jiné) na blogu Petra Tomeše je countdown. :-)
    24.5.2008 10:26 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    na blogu Petra Tomeše je countdown
    Už ne, místo toho je tam fotka typického uživatele Windows.
    THIS IS SPARTA!
    Ilfirin avatar 24.5.2008 18:51 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Mno vida :-). Jinak je samozřejmě na suseportálu.
    24.5.2008 21:13 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    Je to přesně 25 dní.
    26.5.2008 02:33 wire
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké bylo otevřenéSUSE 2008
    http://en.opensuse.org/Roadmap

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.