abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.4. 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 887 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNU Lilypond - III

    3. 12. 2002 | Tomáš Kopeček | Multimédia | 7419×

    Vzhůru na pop-music

    Zápis not

    Logo Nebudeme se zabývat gregoriánským chorálem, ale hudbou popovou. Pro naše účely ji definuji jako jednoduchou (zpravidla jednohlasou) hudbu s akordovými značkami a slovy.

    Napsat notovou linku už pro nás není problém. Zbývají nám tedy akordové značky a slova. Co naplat, vzhůru do nich. Pro zadání akordů můžeme použít dva módy. Bez dlouhého povídání si je předvedeme:

    akordy = \chords { c4 e:m e:7 }
    % akordy = \notes { <c4 e g> <e g b> <e gis b d'> }
    \score {
      \simultaneous {
        \context ChordNames \akordy
        \context Staff {\clef bass \akordy }
      }
    }

    Výsledek

    Prvním módem je \chords. Je rozhodně používanější variantou. Zápis akordů je v něm podobný jako zápis not. První část je jméno noty, následuje volitelně délka. Pokud se jedná o něco jiného než běžný durový kvintakord, tak následuje : a za ní všechny možné modifikace. Základní je písmeno m označující mollový akord. Je to parametr patřící mezi tzv. pojmenované parametry. Jiné jsou např. aug, sus, dim. Druhou možností jsou přímo číselné hodnoty. Chceme-li přidat septimu, napíšeme prostě 7. Pro sníženou tercii, tedy ekvivalent parametru m napíšeme 3-. Jednotlivé parametry se spojují tečkou. Pro obraty akordů použijeme například zápis c/g. Odstranění tónu z akordu se provádí takto: c^3. Poslední variantou je přidání basového tónu: c/+g.

    Druhou možností je ona zapoznámkovaná. Vidíme, že je zde zápis obsahově ekvivalentní s prvním, nicméně provedený ve standardním translatoru \notes. Tyto zápisy jsou ekvivalentní nejen co do obsahu ale i v použití. Lze je zcela volně zaměnit. Při této příležitosti si povšimněte, jak je vytvořen objekt Score. Vidíme, že při použití kontextu ChordNames se tisknou názvy not a v kontextu Staff se tiskne osnova s patřičnými notami a to obé za použití stejného vstupu (\akordy). \simultaneous, jak jste si jistě domysleli, působí souběžný tisk obou kontextů nad sebou. Pokud by byly uvedeny bez tohoto zapouzdření, byly by vytištěny za sebou.

    To by asi tak stačilo jako lehký od do akordových značek. Na závěr jen poznamenám, že názvy akordů jsou různé a mezi předvolenými se přepíná takto: \property ChordNames.ChordName \override #'style = #'jazz.

    Zápis textů

    melodie = \notes {
      \property Staff.TimeSignature \override #'style = #'C
      \property Staff.midiInstrument = "flute"
      \property Voice.automaticMelismata = ##t
      \time 4/4
      \key e \major
      \clef treble

      e'8 e' e' e' e' e' e' e' |
    }

    slova = \lyrics {
      Před -- stav -- te si, před -- stav -- te si
    }

    \score {
      \simultaneous {
        \addlyrics
        \context Staff \melodie
        \context Lyrics \slova
      }
    }

    Výsledek

    Ukážeme si opět jen nejpoužívanější variantu. Jednotlivé slabiky jsou v této variantě vázány na patřičné noty. Myslím, že zápis je dostatečně samovysvětlující, takže k možným volbám. -- značí roztažitelnou pomlčku, která se umisťuje doprostřed mezi slabiky. Druhou variantou je tzv. extender __. Ten se táhne od první slabiky po celou dobu jejího trvání (vhodné např. u dlouhé ligatury). Volby jako velikost fontu, tloušťka a podobně jsou opět dosažitelné přes vlastnosti kontextu. Pro složitější použití opět odkážu na vzorové příklady a manuál.

    Výhody Lilypondu

    Takže co dělá Lilypond tak dobrým? Ne na posledním místě je kvalita fontů. Jsou vytvořeny v MetaFontu a jsou opravdu pěkné. Druhou výhodou je kvalitní návrh systému a sázecí algoritmus. Poslední je velmi těsné propojení s jazykem Scheme. Ne zrovna malá část Lilypondu je napsána v tomto jazyce (samotný překladač je v C++). Scheme se dá používat opravdu všude a dají se jím ovlivnit snad všechny vlastnosti systému. Pro zvrhlíky je dostupná i možnost přepsání celého výstupu vlastními rutinami. Většinu času jej není třeba použít. Nicméně na druhé straně se stejně jako v TeXu občas najdou situace, které algoritmy neřeší zrovna kvalitně a tehdy nastupuje ruční ladění.

    Lilypond umožňuje snad vše, co si v dané oblasti dokážete představit. Není problém pro něj sázet rytmickou linku pro bubny, stejně jako popovou písničku s textem a akordy. V módu ancient umí sázet i v barokním stylu (bohužel této notaci příliš nerozumím, takže nemohu posoudit jak kvalitně).

    A co na závěr dnešního dílu? Společně jsme se probrodili bažinou syntaxe Lilypondu. Tímto uzavírám popis jazyka a v závěrečném díle se vrhneme na technické drobnosti, jako je zpříjemnění editace.

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.11.2002 08:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše akordy
    ahoj, v komentari k prvnimu dilu jsi psal o moznosti zvladnout akordove znacky jako tabulatury. ja bych o tom docela ocenil zminku - cely ten serial jsem se na to tesil...
    1.12.2002 12:22 Tomáš Kopeček | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše akordy
    Asi jsem se vyjadril prilis vzletne. Psal jsem, ze je to mozne, ne, ze to pouzivam. Ony totiz ty znacky zrovna na estetice nedodaji, viz treba sborniky "Ja, pisnicka". Osobne jsem pouzival kombinaci Lilypond na noty + MusiXTeX na znacky na samostatnych listech. Vzhledem k tomu, ze lze v libovolnem miste vlozit libovolny TeXovy vstup, je mozne samozrejme vlozit i tyto znacky. Postup bych asi volil takovy, ze bych vytahal potrebna makra z MusiXTeXu a pak je pouzival na mista s akordy. Druha moznost, pro Lilypond schudnejsi, je obdobna zpusobu obvyklemu z MS Windows. Znacky se predem vygeneruji do fontu a ten se potom bude pouzivat. Rozdil je v tom, ze v prvnim pripade budete muset osetrit bounding boxy, zatimco v druhem zpusobu by to jiz nemel byt problem. Treti moznost je doplnit generovani znacek primo do Lilypondu. To ovsem povazuji za temer neschudne, nebot stejny akord se da hrat mnoha zpusoby a ktery z nich by mel by onen generovany? Omlouvam se, zda to vyznelo, ze to je trivialni. To rozhodne neni a v tomto ma prave MusiXTeX navrch. Tedy, neni to trivialni, ale je to rozhodne mozne. Zkusim se nad tim zamyslet a vyplodit nejakou jednoduchou variantu. Bohuzel k nedostatku casu to asi bude beh na delsi trat (Rekneme po Vanocich). P.S. O cem jsem se nezminil a co s tabulaturami uzce souvisi je v soucasne dobe vznikajici mod pro tabulatury (misto hlavicek not jsou cisla prazcu apod.) K zobrazeni akordu lze pouzit i tento mod, ac mne se zrovna nelibi. K nahlednuti na testovacich strankach
    3.12.2002 11:55 Tomáš Kopeček | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Akordove znacky
    Tak jsem se na to podival a jednoduchy vysledek je zde. Pokud by to nekdo nepochopil, nebo mel zajem o popis, jak z toho dostat PDF s Type 1 fonty apod., tak se zde ozvete a ja bych pripadne napsal jeste jeden dil o znackach, apod.
    3.12.2002 18:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Akordove znacky
    to je dobry, nic vic bych ani nechtel. krom toho, ja bych vubec nepotreboval texty a noty. mne staci ty znacky.
    4.12.2002 12:31 Tomáš Kopeček | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Akordove znacky
    V tom pripade je zbytecne se zabyvat Lilypondem. Postaci kousek MusiXTeXu viz zdrojak vyse.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.