abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Přepínání supravodičů pro budoucí tranzistory

    20. 9. 2019 | Redakce | Různé | 1155×

    Černé díry a nejčernější uhlíkové nanotrubičky. Protonová vodivost v pevných látkách. Jak naučit umělou inteligenci navrhovat chemické syntézy – inspirace analýzou her. Hmotnost neutrin, neutrina i antineutrina. (Skoro) 2D zlato. Exotické sloučeniny helia s vodou.

    Nejčernější uhlíkové nanotrubičky z MITu

    Desetkrát černější než dosud známé materiály. Černé ze všech úhlů stejně, vůbec není vidět ani struktura ve 3D. Nově připravený materiál má podobu lesa z uhlíkových nanotrubiček, vertikálně umístěných na fólii z hliníku vyleptané chloridem. Materiál pohltí a na teplo přemění 99,996 % energie dopadajícího světla.

    Černá díra v centru Mléčné dráhy hodovala

    Obří černá díra v centru naší galaxie se během 16 let systematického pozorování chová celkem krotce. Aktuální data však ukázala, že letos v květnu spořádala nezvykle velké množství mezihvězdného prachu a plynu. Má to nějakou speciální příčinu?

    Umělá inteligence a chemické syntézy jako hry

    Jak přimět software, aby navrhl syntézu látky X? Na chemii můžeme pohlížet stejně jako na hraní šachů nebo Go. Úkol pro neuronovou síť byl jednoduchý a odpovídal běžnému zadání v chemické laboratoři – retrosyntetická analýza. K cílové látce se dostaneme nějakými reakcemi, ovšem tyto molekuly ještě stále nemusí být dostupné na vstupu, proces tedy může mít více kroků.

    Obyčejná slída skvěle vede protony, překonala i grafen

    Kromě vodivosti elektronové mohou proud vést i kladně nabité částice – a to nikoliv díry ve smyslu chybějících elektronů, ale i protony (vodíkové kationty). Příslušné procesy mají blízký vztah třeba k vodíkovým palivovým článkům. Vodíkové kationty přitom mohou vést proud nejenom v roztocích...

    Grafen lze mezi supravodičem a izolantem snadno přepínat

    Supravodivé látky lze měnit na izolanty zvýšením vnějšího magnetického pole nad určitou maximální hodnotu. Grafen v kombinaci s nitridem bóru ale umožňuje realizovat tento proces vratně a pomocí jednoduchého přepínače. Takto přepínaný systém by se mohl uplatnit v budoucích tranzistorech nebo kvantových počítačích.

    Krátce

    Vlci pomáhají kolegům více než psi. Experiment se psy i ochočenými vlky. Jakou roli hrála v ochotě spolupracovat domestikace?

    Neutrina a antineutrina mohou být totožná. Podle jedné teorie by neutrina mohla být svými vlastními antičásticemi, jednalo by se tedy o tzv. Majoranovy částice. Pokusy o experimentální řešení problému. Vztah k otázce, proč hmota převládá nad antihmotou.

    Turbulentní proudění si zachovává svůj turbulentní charakter pouze v tom případě, je-li přítomen „zdroj turbulence, který proudění zásobuje poruchami“. (úryvek z knihy Zbyněk Jaňour: Modelování mezní vrstvy atmosféry)

    Exotické superionické sloučeniny helia s vodou. Superionická fáze vody představuje podivný stav za vysokých teplot a tlaků, něco mezi kapalinou a pevnou látkou.

    Jak rostliny řídí své soužití s „přátelskými“ houbami. Rostlina musí svého partnera držet na uzdě, tedy kontrolovat, zda se houbová vlákna nerozrůstají v kořeni víc, než je nutné.

    Nejtenčí vrstva zlata. Ještě to není úplně 2D, nicméně se to už blíží. Zlato v podobě dvouvrstvé.

    Kyslík z lunárního regolitu? Odborníci z Kennedyho střediska chtějí vyvinout zařízení, které by tavilo lunární regolit (jemný prach pokrývající povrch Měsíce), aby z něj vytvořilo kyslík

    Již první výsledek KATRIN významně ohraničuje hmotnost neutrina. Již první výsledek mezinárodního experimentu KATRIN rozsah možné hmotnosti neutrin výrazně zúžil – pod 1 eV (elektronvolt).

    V ČR se poprvé narodilo dítě z transplantované dělohy. Projekt dává naději všem pacientkám s chybějící dělohou porodit vlastní zdravé dítě.

    Olomoucký výzkum pomůže obohatit pšenici o vzácné geny jejích divokých příbuzných. Výsledky výzkumu umožní cíleně využívat určité geny příbuzného planě rostoucího druhu pšenice s důležitými vlastnostmi, které moderní odrůdy ztratily v průběhu mnoha let šlechtěn.

    Laktobacily mohou snížit riziko rakoviny vaječníků. Lékaři do studie zahrnuli 360 žen s rakovinou vaječníků a dalších 220 žen s dědičnou dispozicí (BRCA1/2).

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.