V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
já jsem pochopil, že to nejsou "pravé" screenshoty. Považoval jsem to spíše že návrhy GUI (pochopitelně z GIMPu)
Ještě v té anketě chybí GNOME 2 a KDE 3.
Nebo už jsem jediný konzervativec??
Udělali ho již ve druhé verzi GTK.
Bohužel. Jestli je na GTK něco super, je to právě file-save dialog. Ten má jen jednu jedinou, leč velmi podstatnou vadu - rychlost. Qt-dialog je sice rychlý, ale z hlediska GUI je to taková zrůdnost, že to KDE zachraňuje vlastními dialogy.
/home/mydir
tak napisu
/home/mydir/ydir
a musim to pravovat. V takovy chvili bych vrazdil... Kdybych zjistil kdo ma tuhle "feature" na svedomi tak mu asi poslu dekovnou obalku s antraxem...
to je přece nesmysl. Ono ti to sice doplňuje názvy, ale nenutí tě to je akceptovat. Když napíšeš:
/home/mydir/
dostaneš přesně to co jsi napsal, a nic ti v tom nebude bránit. Právě jsem to vyzkoušel.
Mě to tam taky doplní, ale je to spíš jako našeptávač. Když píšu dál a je to něco jiného, tak navrhovaná možnost zmizí. Rozhodně to tam nenacpe písmenka, která jsem nenaklikal do klávesnice.
čeče todle bych podepsal. Dobrej ale pomalej.
Mne na GTK dialogu vadi, ze doplnovani tabelatorem nefunguje hned, ale az od okamziku, kdy napisu lomitko. Zvyknul jsem si sice, kdyz chci neco otevrit, napsat lomitko a pak ho zase smazat, ale lepsi by bylo, kdybych to delat nemusel.
No to je jasný, že dopadne úplně stejěn jako KDE4. Jedinej rozdíl bude v tom, že v době, kdy vyjde, už bude mít KDE tuto pohromu za sebou, zatímco GNOME bude teprv na začátku...
BTW:
Jak docílím toho, že mi v panelu KDE se nebudou applety automaticky všechny hrnout doleva?
Udělal jsem jednu věc. Panel KDE dal nahoru, dolů přihodil druhý panel a do něj stračil "taskbar" (v podstatě rozložení jaké má gnome). Všechny applety v horním panelu se po odstranění taskbaru nahrnuly doleva, systray a hodiny se roztáhly přes půl panelu. Nejen že malé aplety typu K-menu nejdou přesunout zleva doprava dál než na konec řady (doprava do volné části panelu to nejde), ale když tam dám systray applet, obsadí celý zbytek panelu (3/4 délky).
ach jo.
to si děláš prdel
jo. Já už jsem to našel. a nešlo mi to zkompilovat. Babrat se v tom nebudu.
jsem jenom v šoku, že KDE4 neumí ani takovou základní věc jako umístit applet na libovolné místo panelu.
Ten Sapcer, to je workaroud, nebo to tak v KDE4 bude napořád?
Jasný to tedy není. Pokud to bude tak, že GNOME 3.0 bude (např.) GNOME 2.30 s GTK 3, tak nevím, co by mělo být za problém. Viz výše.
Gnome sa vyvija postupne inkrementalne; oznacenie Gnome 3 na tomto principe nic nezmeni ;)
to je snad nějaký Beryl/emerald/compiz efekt ne? Tloušťa okraje okna je volitelná věc.
Mrkni na video z FUDConu z Bostonu, tam je Red Hati predstava a uz i neco maji...
Imho sa pri Qt pod LGPL už GTK 3.0 vyvíjať neoplatí.
Jak komu. Existují i tací, kteří vyvíjí GNU Hurd, což je úplná pytlovina. Navíc je s GTK svázané Mono...
app-arch/zip || ( >=dev-libs/boost-1.34 =dev-libs/boost-1.33*[threads] ) >=media-gfx/enblend-3.0_p20080807 media-gfx/exiv2 media-libs/jpeg media-libs/libpano13 media-libs/libpng media-libs/openexr media-libs/tiff sys-libs/zlib x11-libs/wxGTK:2.8 sift? ( media-gfx/autopano-sift-C )Ziadne Mono nevidim.
Drugstar pavel # quse mono use: Updating ebuild cache ... use: Finished 26032 entries in 26.951606 seconds app-office/lyx/lyx-1.6.1.ebuild cups debug nls latex monolithic-build html rtf dot docbook app-office/openoffice/openoffice-3.0.1.ebuild binfilter cups dbus debug eds gnome gstreamer gtk kde ldap mono nsplugin odk opengl pam templates dev-cpp/IceE/IceE-1.3.0.ebuild mono dev-java/antlr/antlr-2.7.7.ebuild doc debug examples mono +cxx +java python script source dev-lang/swig/swig-1.3.36.ebuild chicken clisp doc guile java lua mono mzscheme ocaml octave perl php pike python R ruby tcl tk dev-libs/gmime/gmime-2.4.3.ebuild doc mono dev-libs/redland-bindings/redland-bindings-1.0.7.1.ebuild perl python java tcl php ruby mono dev-libs/xapian-bindings/xapian-bindings-1.0.6.ebuild python php tcl mono java ruby gnome-base/gnome/gnome-2.24.1.ebuild accessibility cdr cups dvdr esd ldap mono mail-client/evolution/evolution-2.24.2.ebuild crypt dbus debug hal ipv6 kerberos krb4 ldap mono networkmanager nntp pda profile ssl media-libs/libcaca/libcaca-0.99_beta16.ebuild doc imlib mono ncurses nocxx opengl ruby slang X media-libs/libkarma/libkarma-0.1.0.ebuild mono net-dns/avahi/avahi-0.6.24.ebuild bookmarks howl-compat mdnsresponder-compat gdbm dbus doc mono gtk python qt3 qt4 autoipd kernel_linux test ipv6 net-dns/libidn/libidn-1.9-r1.ebuild java doc emacs mono nls net-irc/quassel/quassel-9999.ebuild dbus debug kde monolithic phonon +server +ssl webkit +X net-wireless/libbtctl/libbtctl-0.9.0.ebuild mono doc
Není to Hugin, ale autopano-sift
[ebuild N ] dev-dotnet/libgdiplus-2.2 USE="(-pango)" 1,926 kB [ebuild N ] dev-perl/XML-NamespaceSupport-1.09 8 kB [ebuild N ] dev-perl/XML-LibXML-Common-0.13 13 kB [ebuild N ] dev-dotnet/gluezilla-2.2 276 kB [ebuild N ] dev-perl/XML-SAX-0.96 62 kB [ebuild N ] dev-perl/XML-LibXML-1.69 305 kB [ebuild N ] dev-lang/mono-2.2-r3 USE="-minimal -moonlight -xen" 23,790 kB [ebuild N ] dev-dotnet/pe-format-0 0 kB [ebuild N ] dev-dotnet/gtk-sharp-gapi-2.12.7-r7 USE="-debug" 1,555 kB [ebuild N ] dev-dotnet/glib-sharp-2.12.7-r5 USE="-debug" 0 kB [ebuild N ] dev-dotnet/pango-sharp-2.12.7-r5 USE="-debug" 0 kB [ebuild N ] dev-dotnet/atk-sharp-2.12.7-r5 USE="-debug" 0 kB [ebuild N ] dev-dotnet/gdk-sharp-2.12.7-r5 USE="-debug" 0 kB [ebuild N ] dev-dotnet/gtk-sharp-2.12.7-r5 USE="-debug" 0 kB [ebuild N ] dev-dotnet/glade-sharp-2.12.7-r5 USE="-debug" 0 kB [ebuild N ] media-gfx/autopano-sift-2.4-r1 626 kB
Lenže pri verzii 3.0 aj tak rozbijú API kompatibilitu, takže to budú musieť prepisovať. Síce to zaberie o dosť menej času, než by zabral prechod na Qt, ale imho by konečne jednotné GUI pre (nielen) Linux za to stálo.
A já si zase myslím, že kdyby mělo existovat nějaké GUI pro (nejenom) Linux, tak by to mělo být GTK. A kdo z nás má teď pravdu?
Imho sa pri Qt pod LGPL už GTK 3.0 vyvíjať neoplatí.
A to jako proč? To Qt pod LGPL je nějaký bohem seslaný zázrak?
Licence byla často zmiňována jako největší výhoda gtk.
A nevýhody GTK oproti QT mimo lincenci jsou? (Přiznávám, že pod kapotou se neorientuji vůbec, ale myslím si, že tato diskuse se stejně moc součástmi pod kapotou nezabývá)
Teď o výhodu přišlo, z toho pro některé zjednodušeně a contrario vyplývá, že by qt verze 4.5 mělo být automatickou volbou pro všechny.
Nějaký racionální důvod?
Nechci se hádat, ani tomu moc nerozumím, ale co jsem měl možnost číst vyjádření různých vývojářů, tak velmi často se skloňovala právě licence. Qt byla fajn, ale měla nepoužitelnou licenci. Navíc o GTK se téměř nikdo nestaral, kdežto Qt byla velmi aktivně vyvíjena a má velmi dobrou podporu, včetně komerční podpory. Co má GTK? IMHO vůbe nic.
Nechci se hádat, ani tomu moc nerozumím
Ani já ne. Já jen stále donekonečna hledám ten argument, tu funkci, kterou ostatní vidí a jen já zaslepenec ne. Ale třeba opravdu jen nevidím pod povrch.
ale co jsem měl možnost číst vyjádření různých vývojářů, tak velmi často se skloňovala právě licence.
Můžu požádat o odkaz? A nebo alespoň letmé osvětlení oč vůbec s tou licencí šlo? Pokud se totiž dobře pamatuji, tak pro nekomerční účely nebyla licence Qt nijak omezena.
Qt byla fajn, ale měla nepoužitelnou licenci.
Nepoužitelnou pro co?
Navíc o GTK se téměř nikdo nestaral, kdežto Qt byla velmi aktivně vyvíjena a má velmi dobrou podporu, včetně komerční podpory. Co má GTK? IMHO vůbe nic.
Aha, takže GTK není vůbec cross-platformní knihovna s vazbami do všemožných jazyků. Z GTK nikdy nevykrystalizovala stabilní architektura knihoven Glib(která nepodporuje eventy, vlákna, dynamické načítání a objektový systém), Pango(která vůbec nepodporuje kdejaké národní textové jazykové zvyklosti, kdejaké znakové sady),Cairo(která vůbec nepodporuje všelijaké výstupy, vůbec neumožňuje využívat možnosti HW akcelerace, nemá žádné možnosti použití kdejakých fontů a nemá žádné bindingy do jazyků) a ATK(takže žádná podpora usnadnění). Nemá vůbec žádné stabilní i experimentální API, žádná dokumentace, žádné možnosti využití na mobilních platformách, absolutně žádnou internacionalizaci ani lokalizaci. No a už vůbec žádnou podporu a to jak komunitní, tak firemní(Takže za ní nestojí žádný Redhat, Novell, Intel Open Source Technology Center, Imendio ani Opened Hand). Vlastně vůbec nic.
Určitě by bylo fajn trochu podpořit mezery.
Podporu má. Mluvil jsem jen o míře rozvoje, který u GTK není tak rychlý. Každopádně hlavní výhodou Qt je, že to je holka pro všechno - což je důvod, proč se v tom , prý , dobře programuje. GTK ti stačí jen pro GUI.
Každopádně hlavní výhodou Qt je, že to je holka pro všechno - což je důvod, proč se v tom , prý , dobře programuje.Jeden z dôvodov možno, ale určite nie ten hlavný. V Qt sa lepšie programuje aj so samotným GUI bez ostatných modulov...
A nevýhody GTK oproti QT mimo lincenci jsou?
GTK ma layout systém velmi dobrý. Je jiný, ale je dobrý a pohodlně se používá. Logika API a dokumentace je také na velmi dobré úrovni, designer to má také (glade). V tomhle mi ty dva tooklity přijdou velmi vyrovnané.Imho naklikať niečo v Qt Designer je miliónkrát rýchlejšie a jednoduchšie než v Glade, to sa nedá porovnávať proste, Glade má hrozne neprehľadné properties okno, a vytvoriť layout v Qt designeri je jednoduchšie, ale hlavne sa oveľa ľahšie upravuje (pridávanie, odoberanie widgetov, zmena poradia a pod.)...
No, stovky kilometrů možná, ale ne před, ale někam jinam. Protože já bych teda v Qt Designeru fakt nic dělat nechtěl, zatímco Glade používám velmi rád.
Je zvyk málo? Proč bych měnil nástroj který se mi dobře používá. Přijde mi mnohem pohodlnější a hezčí.
OK, takže pokud si prozatím shrneme, tak ty důvody proč by mělo být QT jednotné GUI pre (nielen) Linux jsou S Qt sa oveľa lepšie programuje (logickejšie API, lepšia dokumentácia, designer, normálny layout systém narozdiel od GTK...), naklikať niečo v Qt Designer je miliónkrát rýchlejšie a nemožnost použití SQL v GTK, je tak?.
Ďalej, podpora na GTK na iných platformách (ktorých je menej než v prípade Qt) nie je 100%, napríklad u Windows to nevyzerá ako natívny program (niekto tu tuším kedysi posielal napr. screenshoty menu).
A která je ta platforma, kde Qt jede a Gtk ne? Pokud vím, tak Gtk jede i pod framebufferem. Jinak jak je to s vzhledem nevím pod Windowsy nevím, protože v GTK používám Tango a na Windowsech také. Ale vzhled je snad minimum, protože se kdekoliv dá nastavit. A Qt aplikaci, která by využívala nativní Windowsácké GUI také ještě neznám.
Takže, to o designeri je iné podvlákno diskusie, ale áno, aj ten je jednou z (aj keď menších) výhod oproti GTK. Celkovo jednoduchosť vývoja a dostupnosť iných modulov než GUI (viď http://www.abclinuxu.cz/forum/show/253244#76) dosť sprehľadňuje kód a zvyšuje rýchlosť vývoja.A hlavne nikdy som nepočul žiadnu výhodu GTK inú ako jeho licencia. Maximálne ešte tak to, že je písané v C, čo zas tak dôležité nie je. Je mi jasné, že teraz nikto nezahodí GTK a neprejdú všetci na Qt, len proste GTK stratilo oproti Qt jedinú výhodu ktorú malo, takže teraz bude pre dosť ľudí výber toolkitu pri kódení nových programov jasná voľba...
Ok, takže se v Qt lépe programuje a má lepší designer? Jak jsem říkal, tak to nemůžu porovnat a tak ten argument budu brát min. do doby než porovnat budu moc i když se mi to teda moc nezdá. Jsem rád, že jsme se alespoň shodli na tom, že současné GTK aplikace už nemá žádnou cenu přepisovat pod Qt jen protože se uvolnila licence.
- S Qt sa oveľa lepšie programuje (logickejšie API, lepšia dokumentácia, designer, normálny layout systém narozdiel od GTK...)
Ok, tomu oponovat nijak nebudu, protože pro posouzení tohoto nemám potřebné znalosti.
- Qt má oveľa lepšiu podporu platforiem iných než Linux
Oproti GTK prosím jaké? Ať si vzpomenu na jakoukoliv platformu/systém/výstup, tak v něm GTK lze rozjet. Ale určitě mi nějaká utekla.
- Qt má oveľa viac featur, jak GUI
z.B.?
xml
Nevím, že by podpora XML nějak GTK scházela a to jak v oblasti konfigurace nastavení tak třeba tvorby UI.
svg
Pango a nebo možnost pracovat s SVG soubory? Pokud vím, tak GTK nemá žádné problémy s SVG a dokonce interně dovoluje pracovat s vektory.
sql
Zda-li dovoluje pracovat GTK s SQL netuším, takže bod pro QT.
opengl
webkit
To souvisí s toolkitem jak? Co já vim, tak WebKit používá defaultně dokonce GTK.
phonon
Znova, to souvisí s toolkitem jak?Jinak proti tomu je možné oponovat nezávislým PulseAudiem.
skriptovanie
GTK nepodporuje tvorbu dialogů za pomocí bashových příkazů? Nebo je myšleno něco jiného?
sieť
Znova nechápu co s tím má společného toolkit. Síťová transparentnost je snad zajištěna pomocí X protokolu, ne?
na to všetko jednotné previazané api)
Qt je multiplatformny vsestranny toolkit.
GTK je len widget toolkit.
Ked v Qt spravim aplikaciu, tak funguje vsade (kde funguje Qt). Ked to iste spravim v GTK, tak kopec platform-specific veci musim riesit sam a pre kazdu platformu zvlast
Zda-li dovoluje pracovat GTK s SQL netuším, takže bod pro QT.No nevim jestli bych bral jako pozitivum, ze GUI toolkit tohle dela....
GTK nepodporuje tvorbu dialogů za pomocí bashových příkazů? Nebo je myšleno něco jiného?AFAIK podporuje pres Zenity.
Ono jaksi Qt není (jenom) GUI toolkit, ale aplikační framework…Zda-li dovoluje pracovat GTK s SQL netuším, takže bod pro QT.No nevim jestli bych bral jako pozitivum, ze GUI toolkit tohle dela....
Qt je holka pro všechno
Qt je multiplatformny vsestranny toolkit.
Qt je kompletný toolkit na tvorbu desktopových, mobilných, a teoreticky aj serverových (aj keď to už je trochu overkill) programov.
Qt není (jenom) GUI toolkit, ale aplikační framework…
Pomalu začínám nabývat dojmu, že je to Qt opravdu všestraný bohem seslaný zázrak.
Nechces si o Qt zistit nieco priamo u zdroja, nez tu vo fore?
Nevím jestli rozvláčněji - dohodli se na tom letos v létě, mají to mít za rok na jaře, KDE 4.0 se vyvíjelo aspoň dva roky, ne? Plus rok k 4.2.
To jsou skoro dva roky pro Gnome, o zpožděních zatím nevíme.
Nevím, co je Plasma - nikdy jsem KDE nepoužíval déle než hodinu, KDE4 nikdy - ale možná ano. Ale myslím, že probíhá něco podobného jako v KDE tím, že se také budou přidávat různé framworky - třeba na správu hardwaru, audia atp. Ale v tom se moc nevyznám.
O KDE4 bylo napsáno mnoho...
S tím, že změna snad bude pozvolnější, což za sebe docela vítám.
Z hlediska vývoje to taková sláva není --- kdo bude hlásit bugy?
No to ano, ale já to nečetlO KDE4 bylo napsáno mnoho...
Uživatelé - tím ,že to bude pozvolnější jsem myslel, že jednotlivé změny budou nasazovat postupně během tři vydání, ne najednou jako u 4.0Z hlediska vývoje to taková sláva není --- kdo bude hlásit bugy?
No to ano, ale já to nečetl. GNOME mi funguje, tak nemám důvod měnit.
LVM taky nepoužívám a článek o něm jsem si přečetl...
Chtěl bych připomenout, že odstraňování závislostí na některých "starých" knihovnách již probíhá (ve větší míře tak od 2.22).
poslední dobou si všímám, že se zbavuji všeho přebytečného a tíhnu k jednoduchým řešením (například: začínal jsem na Gnome, pak jsem přišel na Icewm, WindowMaker, teď zase používám xfce) ... ano xfce je něco mezi openbox a gnome, a není zrovna bez chyb (verze 4.4)
... abych to nějak zakončil: z programátorského hlediska je mi sympatický přístup (nutno přiznat, že poněkud extrémní) suckless.org i když používám i takové monstrózní projekty jako netbeans ... tak, abych se dobral k nějakému výsledku: hlavně, aby TO fungovalo, a taky, aby se to vzdáleně blížilo použitelnosti a tématu haiku-os ...
Kvůli jedné vlastnosti používám krom Kmailu i Evolution a nemožnost v něm změnit velikost ikon, textu, uspořádání na stránce mi přijde jako šílená. Gconf jsem nainstaloval, zkusil, projevu jsem si nějak nevšim, že bych mohl změnit něco ... doufam, že dělam něco blbě, jinak fakt nevim, co na gnome vidíte V evince ikony vidět nemusim, po F11 = full screenu. Tak tam mne to tak nevadí.
Tiskni
Sdílej: