Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
V Tiraně proběhl letošní Linux App Summit (LAS) (Mastodon). Zatím nesestříhané videozáznamy přednášek jsou k dispozici na YouTube.
Před samotným začátkem si neodpustím malou připomínku: Překlad jako takový nemusíte provádět jako root a také to nedoporučuji!Já si také neodpustím malou připomínku: když už je napsáno, že se něco má/nemá udělat, mělo by také hned následovat vysvětlení proč, jinak je informace neúplná a téměř nicneříkající.
make install
, coz dela prirozene jako root, je to mnohem vetsi riziko nez kompilace. Leda ze by nekdo totalne po*** Makefile... /bin
atd. maji vlastnika a skupinu root.bin
apod. Pokud program zkompilujete jako normalni user, musite ty skupiny a vlastnika zmenit.
make
tak z make install
musite kleknout..../configure &&
make
, ale občas i vim
soubor/ve/kterem/to/buhvi/proc/hlasi/chybu.c
a vim
co/zas/za/chybu/je/v/tom/Makefile
nebo vim
ktery/prase/psalo/ten/configure.in
, a tolik věcí dělat pod rootem už
opravdu není dobrý nápad (nehledě na to, že chci používat to nastavení
programů, na které jsem zvyklý a které mám v $HOME)
Huráá konečně jsen našel co jsem potřeboval.
A je to napsané celkem blbovzorně.
Děkuju
Další zajímavé postupy, díky Tomovi: odkaz do diskuse.
/usr/bin/ld: crt1.o: No such file: No such file or directoryKompilátor nenašel soubor
crt1.o
, který se na většině 32bitových systémů nachází v adresáři /usr/lib
a např. v openSUSE je součásti balíku glibc-devel
. Jak je to ve vaší distribuci, netuším, ani nevím, která to je, neboť se hlásí jen jako i686-pc-linux-gnulibc1
(nicméně argumentem configure bylo i486-linux-gnu
).
Tiskni
Sdílej: