Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
. Právě proto jsem samozřejmě články psal -- aby pomohli začátečníkům překonat strach. Není to tak hrozné.
Petr
Před samotným začátkem si neodpustím malou připomínku: Překlad jako takový nemusíte provádět jako root a také to nedoporučuji!Já si také neodpustím malou připomínku: když už je napsáno, že se něco má/nemá udělat, mělo by také hned následovat vysvětlení proč, jinak je informace neúplná a téměř nicneříkající.
make install, coz dela prirozene jako root, je to mnohem vetsi riziko nez kompilace. Leda ze by nekdo totalne po*** Makefile...
)
/bin atd. maji vlastnika a skupinu root.bin apod. Pokud program zkompilujete jako normalni user, musite ty skupiny a vlastnika zmenit.
. Stát se to může, ale je ten člověk na správném místě?
make tak z make install musite kleknout...
Protoze, pokud na Vas nikdo nechysta past, tak se kompilaci "nemuze" nic skazit, vzhledem k tomu ze to zatim nehrabe do systemu (narozdil od installu). A to nesouvisi s tim , jestli je nekdo uz velky kluk nebo ne
./configure &&
make, ale občas i vim
soubor/ve/kterem/to/buhvi/proc/hlasi/chybu.c a vim
co/zas/za/chybu/je/v/tom/Makefile nebo vim
ktery/prase/psalo/ten/configure.in, a tolik věcí dělat pod rootem už
opravdu není dobrý nápad (nehledě na to, že chci používat to nastavení
programů, na které jsem zvyklý a které mám v $HOME)
se zastaví. Něco se mu nelíbilo a to něco je jakýsi časový posuv nebo časové zpoždění, s tím, že nemůže najít adresáře nebo soubory. Zkoušel jsem program spouštět s různými parametry, ale nekápl jsem na to pravé. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Díky za odpověď.
Huráá konečně jsen našel co jsem potřeboval.
A je to napsané celkem blbovzorně.
Děkuju
Další zajímavé postupy, díky Tomovi: odkaz do diskuse.
/usr/bin/ld: crt1.o: No such file: No such file or directoryKompilátor nenašel soubor
crt1.o, který se na většině 32bitových systémů nachází v adresáři /usr/lib a např. v openSUSE je součásti balíku glibc-devel. Jak je to ve vaší distribuci, netuším, ani nevím, která to je, neboť se hlásí jen jako i686-pc-linux-gnulibc1 (nicméně argumentem configure bylo i486-linux-gnu).
Tiskni
Sdílej: