Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
1. Ako funguje davkove spracovanie vo PhotoShop-e? To mozes urobit batch file (.bat/.cmd) v ktorom zavolas pohotshop.exe s parametrami?
2. Coze to vlastne potrebujes urobit? Mozno, ze gimp proste nie je idealny prostredok pre tvoju ulohu.
Me by zase zajimalo, v cem je Photoshop za desitky tisic lepsi pro bezneho uzivatele?
Ze by treba zrovna tim davkovym zpracovanim? Neni snad pro laika jednodussi pouzivat nelegalni photoshop, kde ma na dve kliknuti funkci, kterou potrebuje, nez treba gimp, ktery po nem pro stejny vysledek pozaduje naucit se programovat?
V teto diskusi bylo na receno, ze clovek, ktery chce klikaci dialog treba na hromadne zmenseni souboru je blbec, protoze si to podle vyse odkazaneho navodu nedokaze napsat sam. Vzdyt je to tak jednoduche! Prece "Syntaxe příkazů vychází ze Skript-fu syntaxe, jsou to tedy v podstatě LISPovské seznamy." - je tady snad nekdo, kdo tomu nerozumi?
Clovek, ktery ma 150 fotek z dovolene a chce je zmensit, aby je moh lukazat pratelu na internetu, asi LISPovske seznamy znat nebude.. A tak si radsi zkopiruje photoshop, protoze slysel, ze v nem udela totez za 2 minuty.
Stačí jeden z mnoha (i klikacích) nástrojů, které k tomu účelu pro Linux existují.Správně! Já k dávkovému zpracování obrázků používám xnview. Ten si prováděné akce dokáže uložit do externího soubor (= v podstatě skriptu), který pak lze upravovat a spouštět samostatně. Takhle jsem se učil dělat dávkové zpracování. Je to IMHO ideální pro animaci statických obrázků a další podobné kousky.
Když chce někdo zmenšovat fotky z dovolené a používá na to Photoshop, tak je to trouba.
Jiste, o tom zadna. Existuji jednodussi zpusoby, jak udelat totez. Moje odpoved reagovala hlavne na LISPovske seznamy - pokud nekdo ve svobodnem/open source softwaru hleda funkci, na kterou je z win-sveta zvykly, neni to podle mne blbec, ale uzivatel.
Ja sam jsem chtel jednou resit ulohu se zmensovanim fotografii, za blbce se nepovazuji a take pro mne neni problem si na to v pythonu ten skript napsat, ale verejne se zde priznavam, ze jsem podobnou funkci v grafickem rozhrani gimpu hledal a nenasel.
V zadnem pripade zde nechci hajit uzivatele programu, na jejichz uzivani nemaji podle licencnich podminek narok, ale moje reakce se tykala hlavne prispevku tohoto typu.
Jeste jednou: ja nehajim nelegalni uzivani photoshopu, ja chci upozornit na to, ze vetsina tzv. "normalnich" uzivatelu pocitace programovani neovlada a proste jen hleda funkce, na ktere jsou zvykli.
Takhle asi nikdy nebude linux pořádně rozšířen na desktopy, když každý uživatel bude muset znát tisíc druhů syntaxí programovacíh jazyků pro nastavení svých programů. Je mi líto, ale v grafice má linux co dohánět. Zlatý Photoshop. Kdyby alespoň existoval nějaký rozumný emulátor Winů, kde bych si mohl spustit program, který nemá v linuxu alternativu. Prostě je ubíjející restartování systémů při zjištění takových banálních nedostatků ...To je totiž jen naříkání a stěžování -- žádná otázka. Pisatel navíc zjevně ani nezkusil svůj problém nějak řešit, protože vykládá nesmysly o neexistujících alternativách atd.
Neni snad pro laika jednodussi pouzivat nelegalni photoshop, kde ma na dve kliknuti funkci, kterou potrebuje, nez treba gimp, ktery po nem pro stejny vysledek pozaduje naucit se programovat?Aha, dekuji za vysvetleni. Od pondelka davam vypoved. Neni snad pro laika lepsi vykradat penezni ustavy, kde si na dovolenou vydelam za 2 minuty, nez pracovat cely rok? A urcite je lepsi jezdit v kradenem luxusnim voze, nez starou hajtrou. To mate pravdu.
Aha, dekuji za vysvetleni. Od pondelka davam vypoved. Neni snad pro laika lepsi vykradat penezni ustavy, kde si na dovolenou vydelam za 2 minuty, nez pracovat cely rok? A urcite je lepsi jezdit v kradenem luxusnim voze, nez starou hajtrou. To mate pravdu.
Vypoved nedavejte. K nicemu nikoho nenabadam a nikomu nic takoveho nedoporucuji. To, co jsem popsal, je mysleni dost (nevim, zda vetsiny ci mensiny) tzv. normalnich uzivatelu a at se to komu libi ci nelibi, stejne to tak casto funguje. A pokud free/opensource software nebude "laikum" nabizet funkce, ktere hledaji, tak to tak proste bude porad..
Překvapuje mě, že zde nikdo nezmínil, že nový Gimp má skriptovací rozhraní pro Python (python-fu). Script-fu je interpret jazyka vycházejícího z Lispu, který se táhne s Gimpem od dřevních dob ranných verzí a nepřekvapuje mě neochota začátečníků učit se tak obtížný jazyk. Python je mnohem snažší k pochopení a mnoho zkušených uživatelů a programátorů ho již alespoň částečně zná.
Na ňafání proroků typu pana Niedala nebudu raději reagovat, protože oni sami jsou natolik osvícení, že dokáží předvídat budoucnost Linuxu na desktopu podle schopnosti jednoho programu splnit jejich požadavky. Vždycky mi ale hne žlučí, když nějaký samožerský mamlas začne klást velkohubé požadavky na dobrovolné vývojáře svobodných alternativ, když zjistí, že se bez svého kradeného software neobejde.
Vždyť to tady bylo už stokrát.. Nejsem proti svobodě softwaru a alternativním řešením, ale nemůžu si pomoct -- co bránilo tomu, aby se případná vylepšení nad rámec toho, co umí GIMP, nedoprogramovala přímo do GIMPu?
Ale co.. teprve až vznikne klon pro wxWidgets a Tk tak se budu teprve divit tomu, na co všechno lidi mají čas..
To zní jako otázka "proč nedopsat pár kapitol ke knize v angličtině místo psaní své vlastní v češtině?"co bránilo tomu, aby se případná vylepšení nad rámec toho, co umí GIMP, nedoprogramovala přímo do GIMPu?
Proč vznikají nové projekty a nevylepšují se ty staré? Nad tím se můžeme stokrát zamýšlet, ale stejně vždycky dojdeme k jedinému závěru:
Prostě proto.
Prostě proto, že vývoj nikdo neorganizuje, a nikdo neřídí, co má kdo dělat a co ne.
A kdyby to tak nebylo, tak by "svobodný software" nebyl svobodný...
Prostě je ubíjející restartování systémů při zjištění takových banálních nedostatků ...Tak systém nerestartujte, zůstaňte u Windows a jiných (většinou nelegálně držených) skvělých programů a garantuji, že budete spokojen.
Tiskni
Sdílej: