Byl představen editor MonoSketch, webová aplikace pro tvorbu diagramů, technických nákresů, flowchartů a různých dalších vizualizací, to vše jenom z ASCII znaků. Všechny operace běží pouze v prohlížeči uživatele a neprobíhá tedy žádné nahrávání dat na server. Zdrojový kód aplikace (drtivá většina Kotlin, žádné C#) je dostupný na GitHubu pod licencí Apache 2.0.
Byla vydána nová verze 3.7.0 multiplatformního svobodného frameworku pro zpracování obrazu G'MIC (GREYC's Magic for Image Computing, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy nových filtrů na PIXLS.US.
Všem na AbcLinuxu vše nejlepší k Valentýnu aneb Dni lásky ke svobodnému softwaru (I love Free Software Day, Mastodon, 𝕏).
Eric Migicovsky představil Pebble Emulator, tj. emulátor hodinek Pebble (PebbleOS) běžící ve webovém prohlížeči. Za 6 hodin jej napsal Claude Code. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.
Byla vydána nová verze 3.41 frameworku Flutter (Wikipedie) pro vývoj mobilních, webových i desktopových aplikací a nová verze 3.11 souvisejícího programovacího jazyka Dart (Wikipedie).
Rusko zcela zablokovalo komunikační platformu WhatsApp, řekl včera mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Aplikace, jejímž vlastníkem je americká společnost Meta Platforms a která má v Rusku na 100 milionů uživatelů, podle Peskova nedodržovala ruské zákony. Mluvčí zároveň lidem v Rusku doporučil, aby začali používat domácí aplikaci MAX. Kritici tvrdí, že tato aplikace ruské vládě umožňuje lidi sledovat, což úřady popírají.
Před 34 lety, ve čtvrtek 13. února 1992, se tehdejší Česká a Slovenská Federativní Republika oficiálně (a slavnostně) připojila k Internetu.
Agent umělé inteligence vytvořil 'útočný' článek o Scottu Shambaughovi, dobrovolném správci knihovny matplotlib, poté, co vývojář odmítl agentem navrženou změnu kódu (pull request). 'Uražený' agent autonomně sepsal a publikoval na svém blogu článek, který přisuzuje Shambaughovi smyšlené motivace, egoismus a strach z AI coby konkurence.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.4 LTS, tj. čtvrté opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
V pátek 20. února 2026 se v pražské kanceláři SUSE v Karlíně uskuteční 6. Mobile Linux Hackday, komunitní setkání zaměřené na Linux na mobilních zařízeních, kernelový vývoj a uživatelský prostor. Akce proběhne od 10:00 do večera. Hackday je určen všem, kteří si chtějí prakticky vyzkoušet práci s linuxovým jádrem i uživatelským prostorem, od posílání patchů například pomocí nástroje b4, přes balíčkování a Flatpak až po drobné úpravy
… více »
Nicmene muzes zkusit treba Vector Linux - je tam na vyber nekolikero celkem rozumnych grafickych prostredi. Uvidis, jestli to zvladne...
).
), procesor by IMHO mohl zvládnout i nějaký Mozilla-based prohlížeč (Galeon apod.), Abiword, xmms... Jenom to bude pomalu skrolovat a tak...
Distribuce je celkem irelevantní, ale ptá se na ní pořád někdo, takže můžeš pohledat
Teda az na: ... pomale gnome, nepouzitelny openoffice(pomaly start, pri behu hrabe furt), pak treba linou mozillu.... a radu dalsich veci. Docela silne jsem si pohraval s myslenkou windows 98. Jeste budu jednou zkouset instalaci (vic toho osekam), takze uvidim. Vzhledem k velke pameti bych se toho nebal a dal tam to nejnovejsi.
Ale jinak, dnes jsem třeba spustil Knoppix z CD na stroji se 128MB RAM, PentiumIII 300MHz, bez swapu, a naběhlo KDE, Gimp startoval jen cca 30 vterin, prostě mi to prišlo vcelku OK - tj. asi bych s tím dokázal i dělat.
Zkuste třeba Slackware, jako WM třeba WindowMaker a poběží to IMHO líně, ale bez výzaznějších problémů.
jen cca 30 vterin, prostě mi to prišlo vcelku OKJá myslel, že výpočetní technika má sloužit lidem a ne aby s ní lidé ztráceli drahocený čas. Jak vidím, Vy máte asi jiný názor.
Nechapu lidi co pohrdaji temito starymi sestavami, je videt ze o tomto tematu vubec nic nevedi, kdyby jen tusili, kolik takto "starych PC" bezi treba zrovna u nich na siti jako server, tak by se asi divili, sam jsem jiz nekolik takto starych PC pouzil jako server a zadny problem ..............
PS: jinak jak jiz bylo uvedeno v predchozich odpovedich, je mozne pouzit Slackware, me zkusenosti z touto distribuci a starym HW jsou velice kladne, doporucuji
, ale vůbec ne, je to podezřelé, ale zatím jsem po dvou letech nereinstaloval
). Takže linux mě donutil postavit si PC a docela se mi povedlo. Já bych to PC věnoval nějaké škole
.
na 160MHz, 32MB RAM SIMM!!! 1,2GB som si fical v pohode. nebolo to sice rychle, ale to bolo sposobene najma tym, ze v tom case som to nedokazal vyladit. teraz by som ti odporucal Slack alebo Debian (pre ohybnost) resp. dobre riesenie je uz spominany Vector Linux kt. je zamerany na taketo stroje. najproblemovejsou castou je asi denne pouzivany browser, ale ide o to ze ak ho rano pustis tak do vecera mas pokoj a Opera ti to bude zvladat velmi svizne. resp. ja velmi casto pouzivam "links -g" (a mam ~2GHz) co je links v iXoch - ma perfektne citatelne pismo, ak sa naucis par klavesovych skratiek tak je velmi efektivny.
a kazdy by sa mohol zamysliet nad tym, aky ma na tom svojom nabombovanom stroji "load averages" ci to nie je prudko pod 0.1 pokym nehra hry, resp nekomplikuje gentoo
+ aki by boli stasnti ludia v rozvojovych zemiach keby nieco take mali na stole.
howgh
Tiskni
Sdílej: