abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux a multimédia? Část první: přehrávání

    1.7.2007 11:09 | Přečteno: 2243× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 1.7.2007 14:23

    Tenhe zápisek se od mých ostatních zápisků bude trochu lišit. Půjde totiž o takovou směsici dojmů a otázek na téma přehrávání/úprava audia/videa... V první části se podíváme na přehrávání.

    Přehrávání audia

    Otázky zní: jaký kodek, jaký přehrávač. Začnu nejdříve přehrávačem. Takže, v dobách kdy jsem byl na windows jsem si velmi zvyknul na Music Match Jukebox. Winamp mi nikdy nevyhovoval. A ta nejdůležitější věc, co tam byla, byla asi knihovna… Takže po přechodu na linux jsem samozřejmě hledal alternativu. XMMS a odvozené samozřejmě nepřišly v úvahu, protože neměly onu knihovnu. Nicméně po nějakém tom zkoušení a hledání jsem zakotvil u AmaroKu.

    S AmaroKem jsem si velmi rozuměl a jediné, co mi vadilo, bylo skutečně pomalé načítání změn ve složkách pro skenování knihovny – a to jsem tehdy měl ještě relativně málo audia. Ale pak přišel Listen a já jsem se do něj po prvních pěti minutách testování okamžitě zamiloval. Během několika dní byl AmaroK ten tam. A proč? Důvod první zní: je to pro GNOME. Další důvody jsou prosté, je rychlý, malý, přehledný a má všechny funkce, které potřebuji.

    A co kodek? Opět, ve windows jsem šel s davem, používal mp3 a o jiných (krom wavu) jsem neměl nejmenší tušení. Po přechodu na linux (fedoru), to byl jeden z počátečních škoků – mp3 nešlo přehrát. Po troše googlení jsem ale přišel jak na to, a dnes už jsem v linuxu, co se týče kodeků, jako ryba ve vodě. Poslední dobou jsem ale také začal přemýšlet, jak je to s kvalitou... Takže jsem se trošku porozhlédl po internetu a k mému velkému překvapení jsem zjistil, že jeden z nejlepších audio kodeků ja wma, naštěstí ale ovšem podobně jako vorbis nebo musepack. Mno, vorbis je OSS, tak proč nepoužívat ten, než mp3 je kvalitnější znatelně. Takže jsem tedy udělal osobní rozhodnutí, že veškerou hudbu kterou budu ripovat/komprimovat já, půjde do vorbisu. Plus tedy, pokud místo na disku dovolí, tak klasiku ripuji do FLACu. Lepší kombinaci si už asi nedovedu představit

    Přehrávání videa

    Mno, tak v dobách, kdy na mém počítači byl ten OS na hry zvaný Windows, jsem používal na přehrávání MicroDVD Player. Hlavně proto, že byl na každém druhém CD s filmem. Časem jsem si ale pořídil DVD vypalovačku a pár filmů na DVD a byl jsem tedy nucen rozšířit své znalosti o PowerDVD – nutno dodat s ne zrovna kvalitním deinterlacingem. V linuxu jsem po nějakém to hledání pak zakotvil u Kaffeinu. Xine-UI je příšerné, stejně tak MPlayer-GUI, VLC jsem tehdy neznal, ale poté, když jsem ho později zkoušel mi stejně nesedlo, že lze mplayer používat s terminálu jsem nevěděl, totem byl k ničemu a moc jiných přehrávačů jsem neznal.

    Kaffeine jsem si vyloženě chválil, musím říci, že je to výborný přehrávač, jediné co mi vadilo bylo, že si nepamatoval nastavení postvideo efektů po vypnutí. Pak ale jako správný uživatel GNOME, jsem začal citit, že ten přehrávač prostě do toho prostředí nesedí – ta spousta možností, přecpané gui, které určitě nedělal designér, v porovnání s jednoduchým, uhlazeným GNOME. Tak jsem se jal hledat nový přehrávač, který by byl pro GNOME. Nakonec jsem zakotvil u gxinu, který měl, alespoň z mého pohledu, dokonce více možností nastavení než Kaffeine, ale přitom si zachovával gnome styl. Bohužel ale nebyl v repozitáři, rozhodl jsem se tedy stát contributorem fedory. Nakonec se mi to povedlo, asi po čtvrt nebo půl roce jsem byl sponzorován (kupodivu ale na balíčku xine-plugin, který jsem do bugzilly hodil o dost déle) a gxine byl přijat do extras.

    V průběhu letního semestru, mě ale kamarád přivedl k anime. Doporučoval mi Naushiku, bohuže jsme ji ale na kolejnetu nenašli, takže jsem začal jinou Ghibliovkou. Nicméně, tak mě to nadchlo, že jsem se jal do shánění anime i na vlastní pěst – na koleji byly většinou ty horší kusy a ještě v ne zrovna velké kvalitě. Jenže, mnoho HQ anime ripů má dual (a někdy i více) audio, a u gxine jsem možnost nastavit druhou audio stopu nenašel. Takže jsem přešel na CLi mplayer. Mezitím jsem ovšem našel skupinu, která dělá snad nejkvalitnější anime ripy, co jsou na internetu k dostání: KickAssAnime. Matroska, většinou H.264, AAC/AC3 a ASS titulky. Tak jsem začal přemýšlet, jak ty titulky zobrazit tak, aby vypadaly, jako na jejich screenshotech. Nakonec jediný přehrávač, pomocí kterého jsem dosáhnul požadovaného efektu, byl mplayer, s přepínačem -ass.

    Takže abych to shrnul, pokud hledáte video, preferujte matrosku (je to skutečně nejlepší dostupný kontejner), H.264 kodek na video (nic lepšího vážně neseženete, a vyšší náročnost na CPU za to stojí), a na audio vorbis pro stereo a AAC/AC3 pro vícekanálové ve videu. Na samotné audio pak buď vorbis nebo FLAC, podle chuti a potřeb. Na titulky je vážně nejlepší volba ASS, možnosti stylování jsou ohromující. A přehrávače? Pokud používáte GNOME, tak je určitě dobrá volba Listen na audio a kombinace gxine a mplayer (v příkazové řádce) na video. Můj osobní tip na používání mplayeru jsou pak tyto přepínače: -ass na stylované titulky a -af hrtf na downsampling 6 kanálů do sterea.

    A nějaké obrázky

    listen, gxine (DVD-9 SW: Ep. IV) a mplayer (mkv, h264, ass sub, Mononoke)        

    Hodnocení: 70 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.7.2007 11:49 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    No. Ja mam jeden zakladni pozadavek. Titulky chci uplne dole, v cernem pruhu, Mplayer tohle poradne snad ani neumi, respektive jsem na to jeste neprisel. Vsechny moznosti jsou na ukor "kvality"... Misto baych posunul titulky dolu, tak muzu v Mplayeru posunout video nahoru, coz povazuji za vysmech. Dalsi moznosti pak konci tim, ze se Mplayer prepina defaultne do fullscreen a v okne proste nejde prehravat. Na druhou sranu Xine ma titulky defaultne dole mimo obraz, a lze je posunout do jakekoli vysky. Takze Xine je jasna volba. Aspon pro me.
    1.7.2007 12:00 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Každý svého štěstí strůjcem. Já mám 16:10 display s 1280x800 rozlišením a tam se mi ve fullscreenu titulky pod video nevejdou ani kdybych chtěl (mluvím o 16:9 a 4:3 videu)... A v okně na video zásadně nekoukám (a kdybych koukal, tak bych chtěl, aby nezabíralo víc místa, než je potřeba na video a metacity)...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 12:01 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Jenom pro tu srandu zkus pridat ke svemu filmu parametr -vo gl. Uvidis jak hezky to swinguje i ve spodnim cernem prouzku.
    1.7.2007 12:04 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Mno, včera jsem koukal na Mononoke-Hime s -vo gl2 a zjistil jsem, že je to stejně rychlé, jako s -vo xv (na mém notebooku s Celeronem M420 a Intel GMA 950), akorát má o něco horší resizing... ale pořád o mnoho lepší než totem... Takže, ač v dokumentaci je napsáno, že gl je příliš pomalý, já jsem to nezaznamenal, takže za pokus by to mohlo stát ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 12:12 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Tady se jedna pouze o to jak tva karta funguje, pokud nemas rozchozene dri/nebo funguje spatne tak se to opravdu bude sekat, ale pokud vsechno funguje tak jak ma tak je clovek za vodou a funguje to skvele.
    A s resizingem sem problemy nemel nikda (pentium m 1.8, x300 ; athlon xp 2k+, gf4Ti)
    1.7.2007 12:19 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Nemluvím, že jsem měl problémy, mluvím, že při použití gl2, je resizing v o trochu horší kvalitě než při použití xv, ale minimálně... Akorát v totemu mi dělá problémy... tam jsou prostě čtverečky vždycky - takže totem na video nepoužívám
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 12:16 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    (On to ten ovladač i přes xv stejně nakonec cpe jako texturu, prý, tak to vyjde skoro nastejno.)
    1.7.2007 12:34 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    No. nevim kolik takovych parametru jsem uz u Mplayeru vyzkousel. Takze ani nevim zda jsem zkousel tento. Faktem ovsem je, ze Mplayer momentalne ani nevedu, nebot Xine v kombinaci s VLC podle me nema absolutne konkurenci... Jestli se jeste vubec kdy k Mplyeru dostanu, tak vyzkousim.... Ovsem parametr neni reseni pro BFU, to vam musi byt jasne. Kdyz si v Xine muze nastavit pozici titulku klikatkem, je jasne, ze Mplayer u nej neuspeje.
    1.7.2007 12:36 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Ne každý má to štěstí být tak alternativně inteligentní.
    1.7.2007 12:13 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Kolikrát tu budete omýlat ty výmysly o tom, že to mplayer neumí?
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    1.7.2007 12:32 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    vratte se do prvnitridy zakladni skoly a naucte se cist. Pokud umite cist, prosim vas, NELZETE!
    1.7.2007 12:41 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    ja mam titulky v ciernom pruhu odjakziva...
    1.7.2007 16:28 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Je to fakt nuda to cist, jeste zase zacni se "skoro prehravaci" nad Xine at to tu mame kompletni. Mplayer je vynikajici vsestranny multiplatformni prehravac, tecka.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    1.7.2007 16:39 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    ktery me zcela nevyhovuje. tecka
    1.7.2007 18:20 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Napodobně. A prosím, neprzněte češtinu nad rámec vaší neshcopnosti používat jazyk a používejte diakritiku.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    1.7.2007 18:36 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Ehm... Je hezke, ze jste takovy hnidopich, ovsem zamette si pred vlastnim prahem.... neshcopnosti
    1.7.2007 18:35 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Dalsi moznosti pak konci tim, ze se Mplayer prepina defaultne do fullscreen a v okne proste nejde prehravat
    Například toto je tvrzení, které je podezřelé už jenom tím, že jsem se s podobným chováním mplayeru zatím nesetkal na žádné distribuci, ani v žádné jeho verzi, a to ho již používám pěknou řádku let.
    Titulky chci uplne dole, v cernem pruhu, Mplayer tohle poradne snad ani neumi, respektive jsem na to jeste neprisel. Vsechny moznosti jsou na ukor "kvality"... Misto baych posunul titulky dolu, tak muzu v Mplayeru posunout video nahoru, coz povazuji za vysmech.
    Jak se už vysvětlovalo na mnoha místech (včetně minulého flamu na toto téma), v mplayeru máš na daní titulků pod obraz dvě možnosti, použít fullscreen a video output, který při fullscreenu bere jako plochu na které zarovnává titulky jako celý monitor a ne plochu filmu (například gl, gl2, či sdl). Nebo přidat pomocí jednoduchého filtru k ploše filmu dolů černý pruh, čímž se plocha, na niž jsou titulky zarovnávány rozšíří.

    Veškeré konstruktivní vysvětlování, že vše, co vám chybí mplayer umí a jak na to, vesele ignorujete a dál tu šíříte nesmyslné pomluvy.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    1.7.2007 18:42 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    veskere vase rady a vam podobnych jsem v minule diskuzi nasazel do Mplayeru, a pokud jsem titulky dostal pod film, tak NIKDY nesel Mplayer prepnout do okna. Automaticky sel do full-sreen a pak vypnout. Ze vam to funguje a me ne neni zrovna dobra vizitka Mplayeru, tedy spise jeho grafickych nastaveb.... Za vase konstruktivni rady vam sice dekuji, ale miji se ucinkem. Vase invektivy jsou ovsem uplne mimo a argumenty typu, " s timto probleme jsem se nesetkal, tudiz neexistuje " mam opravdu nejradsi...
    Například toto je tvrzení, které je podezřelé už jenom tím, že jsem se s podobným chováním mplayeru zatím nesetkal na žádné distribuci, ani v žádné jeho verzi, a to ho již používám pěknou řádku let.

    No vidite. a Me seto stalo v Mandrive, openSUSE, Debianu. V Ubuntu jsem pak Mplayer vubec nerozchodil....
    masožravá palma avatar 1.7.2007 20:14 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Z mého pohledu vypadají všechny chyby mplayeru, které popisujete, jako PEBKAC a to, co vy považujete za invektivy pana Sýkory (OT Ježíše?), jako informace: pokusil jsem se chyby reprodukovat a nepovedlo se to, možná by jste měl dodat více dat.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    1.7.2007 21:37 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    OT: ano, jsem to já... a "pan Sýkora" zní hrozně ;-)
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    2.7.2007 05:32 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    To je me ukradeny, slecno.
    1.7.2007 13:16 xNathanielX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    > Mplayer tohle poradne snad ani neumi, respektive jsem na to jeste neprisel... coz povazuji za vysmech.

    Hm a ja povazuji za vysmech, kdyz si neumis precist jak neco nastavit, ale budes to davat za vinu programu. Kdybys napsal, ze je obcas v mplayeru problem najit jak se co nastavi, tak to jeste muzu brat jako opravnenou vytku. Jenze rict, ze "neco neumi" je k smichu, ja osobne jsem se jeste nesetkal s tim, ze by mplayer "neco neumel" oproti ostatnim prehravacum a naopak to nejak nefunguje.

    Btw, tim ze posouvas titulky na sirokouhlem filmu az dolu si kazis oci (tekaji tam a zpet na obraz a na titulky), coz je duvod proc takovou prasarnu v titulcich v kine, na dvd apod. neuvidis.
    1.7.2007 13:30 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    > Btw, tim ze posouvas titulky na sirokouhlem filmu az dolu si kazis oci (tekaji tam a zpet na obraz a na titulky), coz je duvod proc takovou prasarnu v titulcich v kine, na dvd apod. neuvidis.
    Nevim jak vy, ale ja sedim od monitoru minimalne 2 nasobe uhlopricky, abych si ty oci nekazil. Kecy o kazeni oci si tedy nechte, protoze ocividne nevite o co jde....

    Nejde o to, kde ty titulky jsou, ale o to, ze je mohu mit kde chci. Zatimco Xine mi to umoznuje, Mplayer chce, abych se brodil manualem u takoveto zakladni veci. Nu dobre. V ten moment se na to vetsina vykasle, a pouzije Xine. Ten zbytek, se tomu podiva na obylku. Vyzkousel jsem X moznosti, ktere mi Mplayer nabidl, ale zadna nebyla k moji spokojenosti! Bud totiz posovala film a ne titulky a nebo mi vnucovala automaticky full-sreen. Cele to na me pusobi z uzivatelskeho hlediska jako alchymie, kdyz musim sve pozadavky prizpusobit Prehravaci a ne on me....

    Je mozne ze v te zaplate 10 000 parametru existuje ten jeden, ktery mi vyhovuje. problem je, ze samotny pocet parametru snahu o jeho hledani predem predurcuje k zahube... Kdo by se patlala s metodou pokus omyl, kdyz u konkurence vse fuguje jak chci...
    1.7.2007 14:02 xNathanielX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    > Nevim jak vy, ale ja sedim od monitoru minimalne 2 nasobe uhlopricky, abych si ty oci nekazil. Kecy o kazeni oci si tedy nechte, protoze ocividne nevite o co jde...

    Vysvetluj to tem lidem od televize, kam oni davaji titulky a ze to delaji cele spatne... me to ani moc nezajima, navic to byla poznamka na okraj.

    > Mplayer chce, abych se brodil manualem u takoveto zakladni veci

    mplayer chce aby ses u _cehokoliv_ brodil manualem, ale tak uz to u programu poustenych z prikazove radky chodi. Pokud vyhovuje Xine, pouzivej xine. Nerikej ale nesmysly o programu, ktery evidentne moc neovladas.
    1.7.2007 14:19 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    > Mplayer tohle poradne snad ani neumi, respektive jsem na to jeste neprisel.
    Kde jsem uvedl nejakou nepravdu???? Take neumite cist???
    1.7.2007 14:28 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    mas pravdu, krivdia ti. len by boli radsej keby si vypustil tu cast o tom, ze to nevie...
    1.7.2007 15:02 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    ja jsem napsal SNAD. Vsichni mi ohledne Mplayeru odpovi RTFM, ale kdyz uz mi nekdo z tech geniu poradi, nikdy to nedela to co chci.... Co si mam o tom myslet :-D
    pdp7 avatar 1.7.2007 15:08 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Ja kdyz u MPlayeru pouziju gl vystup tak mam titulky v cernym pruhu! Zkousels pouzit gl vystup? Nebo jen tak prudis?
    1.7.2007 15:16 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    priznam se ze nevim. Zkousel jsem nekolik moznosti, a vsechny znamenaly automaticky fullscreen a nemoznost prehravat v okne. Asi u 5-te moznosti jsem to vzdal.
    pdp7 avatar 1.7.2007 15:24 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Jestli se ti to spousti ve fullscreenu tak v konfiguraku ~/.mplayer/config zakomentuj radek fs=1
    1.7.2007 15:28 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    ne. me se to spousuti ve fullscreenu jenom v pripade, ze dostanu titulky pod film.
    pdp7 avatar 1.7.2007 15:38 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    No jasne. Pri prehravani v okne se to okno prispusobi velikosti videa a tudiz jsou titulky v obraze. Ty titulky se posunou do cernyho pruhu pri fullscreenu (teda pokud je nejakech pruh ;-)).

    Nebo ty chces prehravat v okne a zaroven mit titulky mimo obraz?
    1.7.2007 15:41 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    ne. myslel jsem to tak, ze titulky jsou sice pod filmem, ale Mplayer nelze prepnout z fullscreenu do okna. Spustis film, automaticky ti skoci do fullscreen a do okna se nedostanes. Takze bud fullscreen a nebo nic.
    pdp7 avatar 1.7.2007 15:44 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Klavesa F to nehodi do okna? Pak uz teda vazne nevim.
    1.7.2007 16:42 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    prave ze ne. To je to o cem mluvim. Kdyz uz ty titulky nejakou volbou dostanu pod film, tak se "rozjebe" neco jineho... Jenze tady nikdo neposloucha.... Titulky pod film dat jsou konec tecka, a ze k tomu ale pozaduji jeste neco jineho, to uz se asi schvalne prehlizi... nevim... Proste jsem na to neprisel. pritom v Xine nastavim vysku a dam si tutlky kam chci.
    1.7.2007 21:43 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    A nešlo by třeba uvést, při kterém konkrétním pokusu to konkrétně co udělá? Nějak mám křišťálovou kouli v opravně.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    otula avatar 2.7.2007 07:35 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    priznam se ze nevim. Zkousel jsem nekolik moznosti, a vsechny znamenaly automaticky fullscreen a nemoznost prehravat v okne. Asi u 5-te moznosti jsem to vzdal.
    Jaktože NEVÍŠ??? Nejenže si nečteš manuály, ale ve skutečnosti tedy nečteš asi ani to, co ti lidé radí. Sám jsem nikdy neměl potřebu po titulcích dole v mplayeru pátrat, ale zkusil jsem to, a jak by řekla sestřička v Básnících: „A co myslíte? Měl ho tam!“ A přestože mplayer nepoužívám, tak co se týče fullscreenu, první klávesa, která mne napadla zkusit, byla F, no a náhodička – také fungovala.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 2.7.2007 07:38 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Hm, sorry, nedočetl jsem celé tohle vlákno.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Zdenek.Z avatar 1.7.2007 18:17 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    U gl se mi občas cuká, pak zrychluje video. gl2 přehrává špatně obraz (přehrává nesmysly). ATI Mobile Radeon 9000, radeon driver. Pokud máte nějaký další tip, tak budu rád. Ještě na jednu radu jsem tu před pár dny narazil, ale ta měla zas za důsledek zúžení filmu.
    1.7.2007 18:25 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    -vo sdl by to nevyřešilo?
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    DjAARA avatar 1.7.2007 18:30 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Možná SDL (teda pokud to nebyla ta možnost co zúžila film).
    1.7.2007 19:51 xNathanielX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Hm, mozna uz chapu. Pokud to co chces je: "rozsirit velikost okna, tak aby se kolem promitaneho filmu objevily pri zobrazeni v okne (ne fullscreen!) objevily cerne pruhy a titulky jsi mel v cernem pruhu dole," tak to lze napr. pomoci:

    -vf expand=0:-100:0:50

    pripadnou pozici titulek doladit prepinacem -subpos (jinak by implicitne mely byt dole, takze snad ani netreba nastavovat)

    Ta -100 je pridana sirka okna, protoze samo o sobe se v okne prehrava tak, ze okraje okna ohranicuji zobrazovany film, zajimalo by mel podle ceho se u tebe Xine rozhoduje, jak velky cerny pruh ma pridat do okna, pokud ten "cerny pruh" neni soucasti obrazku filmu na ktery se divas (mohlo by to ale byt podle toho kam az jsi posunul titulky). Ta 50-ka je tam proto aby byl stejny cerny pruh nahore i dole. Tyhle dve hodnoty se pochopitelne budou odvijet od toho jakou velikost fontu pro titulky pouzijes.

    Muj monitor ma pomer stran 4:3, zkusil jsem to s -vo: gl, sdl a xv.

    Fyi, najit to v "man mplayer" (hledal jsem subtitles, nasel subpos, precetl si "usefull with -vf expand"), precetl parametr expand-u a zkusil, mi trvalo kratsi dobu nez napsat tenhle prizpevek.
    1.7.2007 20:11 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    toto jsem zkousel, presne podle manualu k Mplayeru. titulky jsou sice dole, ale Mplayer hraje jen ve Fullscreen modu. Kdyz chci prepnout do okna, Mplayer se vypne. Bez techto parametru je chovani standartni....

    Co se tyce filmu, tak nemam zadny film, ktery by mel cerny pruh dole. Jen obraz. VLC, Mplayer, GStreamer maji titulky u spodni hrany obrazu, Xine ma titulky u spodni hrany okna. Rozdil je vtom, ze zatimco u prvnich 3 si muzu titulky posouvat v ramci obrazu, u xine v ramci okna, tedy jak v obraze tak az za ramec obrazu do cernych pruhu....
    pdp7 avatar 1.7.2007 20:18 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Kdyz chci prepnout do okna, Mplayer se vypne.
    No to ten tvuj mplayer musi bejt nejakej defektni! :-D

    PS: Zkus si zkompilovat vlastni!
    1.7.2007 20:28 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Vy jste snad kouzelník... Přečetl jsem si Váš a předchozí příspěvky a spustil film s tímto příkazem ve Fedoře 7, s mplayerem z livny (a s defaultní configurací):

    mplayer Mononoke\ Hime\ -\ Princess\ Mononoke.mkv -vf expand=0:-100:0:50 -subpos 100 -vo xv

    a výsledek je tady.

    Nevím, ale být Vámi, asi bych hledal chybu jinde než v mplayeru, jenom nemám nejmenší ponětí, kde...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 20:31 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Eh... drobná omluva... nějak mi vypadl kus příkazu... chybí tam nastavení velikosti fontu... správně mělo být:

    $ mplayer Mononoke\ Hime\ -\ Princess\ Mononoke.mkv -vf expand=0:-100:0:50 -subpos 100 -vo xv -subfont-text-scale 3
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 20:33 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Jo, a funguje to i ve fullscreenu, jen tím, že mám 16:10 display, tak se mi video neroztáhne na celý monitor - prostě je dole moc málo místa...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    jnc avatar 1.7.2007 21:38 jnc | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    -vf expand=:::::16/10 ;)
    1.7.2007 22:06 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Díky, ale to bych ještě navíc musel zmenšit titulky, aby se tam vešly... a navíc mám radši titulky v obraze ;-) Já se jenom snažím pomoci ukázat, že pan stěžovatel je v tom, že mu to nechodí, výjimkou. Já titulky pod obrazem mít nechci, ale když je tam někdo chce a tvrdí, že to nejde, když to jde, tak proč bych to nezkusil taky, že, pro rozšíření statistického vzorku... :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.7.2007 11:58 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    jeden z nejlepších audio kodeků ja wma, naštěstí ale ovšem podobně jako vorbis nebo musepack
    No to je urážka ;-). Vorbis je značně lepší než WMA, to bych jako podobné neoznačoval.
    1.7.2007 12:01 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    To jsem si myslel, než jsem si přešetl pár porovnání - jak na matematické, tak na subjektivní úrovni jsou podobné. Potíž je zřejmě v tom, že většina wma, co se na internetu najde, má tak nízký bitrate, že ani kvalitní být nemůže.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.7.2007 12:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Já sám WMA dlouhou dobu používal. WMA je hrozné, kdo to neslyší, nemá dobrý sluch.

    Na subjektivní úrovni k sobě mají podle testů hodně blízko Vorbis a AAC.
    1.7.2007 12:21 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Nevím, já to mám zprostředkované, sám jsem v životě neslyšel wma s větším bitratem než 32kbps (mno možná 48?) a to je jak přes kastrol...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    pdp7 avatar 1.7.2007 14:32 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Presne! Trebaze do debilniho wma se da nacpat DRM! Do OGG to nejde (nebo by to nemelo smysl) hehe. :-)
    1.7.2007 14:35 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Já jsem mluvil o kvalitě komprimace, ne o omezeních...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    pdp7 avatar 1.7.2007 14:46 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Ja vim. Jenom jsem taky trochu chtel vyjadrit k tomu proc si myslim ze je ogg vorbis lepsi.
    1.7.2007 12:04 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    V čem je matroska tak super? Po přečtení článku ve wikipedii jsem nabyl dojem, že primárním cílem je udělat formát vhodný pro streamování, tak nevím.
    1.7.2007 12:14 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    1. je otevřená

    2. podporuje nejširší množství formátů dat vevnitř

    3. podporuje něco ve stylu DVD menu

    4. je vhodná i na streamování

    5. podporuje i přiložení souborů (tedy třeba fontů na titulky)

    6. je rychlejší

    7. podporuje anamorfní video

    8. podporuje video s proměnným frame ratem

    9. podporuje kapitoly

    a mnohé další... neznám všechny výhody, nicméně i tohle je celkem slušnej výčet
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 12:28 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    Aha, reagoval jse na větu
    pokud hledáte video, preferujte matrosku (je to skutečně nejlepší dostupný kontejner)
    která mi nepřipadala úplně vhodná. Pokud nepotřebuju streamovat, rychle seekovat a "high error recovery", tak formát, který to umožňuje pro mě nejspíš nebude nejlepší, protože jiný tupější formát může být např. velikostně úspornější.

    Ale formát je to zajímavý, měl jsem se vykašlat na wikipedii a hned se kouknout na matroska.org :-)
    1.7.2007 14:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Obrázky
    Tak jsem přidal obrázky toho hlavního o čem mluvím - tedy listen (a v něm část mého aktuálního playlistu), gxine (tam jsem našel nějaké DVD, deinterlacing mám TomsMoComp) a mplayer (tam jsem hodil moje oblíbené anime, DVD rip v matrosce, se stylovanými titulkami). U videí jsem nechal okna... nějak se mi na screenshot nechtělo dávat fullscreen...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.7.2007 15:12 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    trochu OT otazka, nevies kde zohnat k anime japonske titulky?
    1.7.2007 15:36 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část první: přehrávání
    hm... nevím... ale u pár anime už jsem je viděl, myslím, že u Naushiky je mám... Ale většinou to bývá Japonské video a anglické titulky... Možná bys mohl zkusit opensubtitles.org... Narychlo jsem tam našel mononoke, ale jsou s nějakým divným kódováním...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.