abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kdenlive 0.4 – minirecenze

    5.12.2006 15:39 | Přečteno: 4580× | desktop linux | Výběrový blog

    Je paradoxem, že tuhle minirecenzi píše člověk, který ještě na začátku roku všem radil a rozhlašoval, že tehto SW je mrtvý, slibný ale nevyvíjející se a "běžte od toho". A jsem rád, že po roce mohu prohlásit, mýlil jsem se. Kdenlive přežilo svou smrt. Kdenlive přežilo něco na čem ztroskotá mnoho nadějných open source projektů – odchod původního autora (Jason Wood). To o něčem svědčí, že kód je srozumitelný, existuje dokumentace a design není k zahození. Nový vývojář - Jean-Baptiste Mardelle - právě včera (4.12.) vydal novou verzi. Protože jsem si s touto video střižnou asi před měsícem hrál neodolal jsem se podělit se svými zkušenostmi.

    Homepage:
    http://kdenlive.sourceforge.net/index.php

    Obrázky aplikace:
    http://kdenlive.sourceforge.net/screenshots.php

    Kde-Apps link:

    http://kde-apps.org/content/show.php?content=40125

    Kdenlive se výrazně zlepšilo s verzí 0.3 která vyšla na jaře. Hodně prospěl přechod na MLT backend. MLT samo pak stojí na FFmpegu a ten asi ani není potřeba představovat. Díky němu je to jediná vícestopá video střižna, která mi zatím spolykala všechno, co jsem jí předložil ke strávení: DV, mjpeg, video z internetu, i domácí video ve formátu mpeg4 zabalené do AVI.

    http://www.dennedy.org/mlt/twiki/bin/view/MLT/WebHome

    http://en.wikipedia.org/wiki/FFmpeg

    http://ffmpeg.mplayerhq.hu/

    Pro upřesnění, testoval jsem verzi z SVN z 21.9. a všechny komponenty jsem stahoval z SVN nebo CVS, takže vlastně jde o pre 0.4 verzi.

    Instalace

    Hlavním problém, na který vyskoušeníchtivý uživatel narazí, je instalace. V repozitáři své distribuce ho pravděpodobně nenajdete, tedy abych byl přesný, pokud máte Ubuntu/Kubuntu, máte smůlu. Našel jsem verzi u Marillata (Debian), ale ta instalaci na Kubuntu houževnatě vzdorovala.

    Fajn, takže se bude kompilovat. Tedy, ještě jedna alternativa pro nedočkavé – Klik. Ale mě nakonec zlákala možnost stáhnout opravdu poslední verzi tohoto programu, slibující mnoho novinek, tak jsem neodolal.

    Už na stránkách projektu píšou, že zbuildování není triviální. A nemluví do větru. Jsou potřeba hned 4 projekty a to nejlépe přímo z CVS. To by ještě šlo. Configure vyžadují extra parametry, s jednoduchou "trojkombinací" neuspějete. Ale vrcholnou překážkou bylo – spuštění. Zcela jistě se vám totiž dostane do konfliktu s již nainstalovanou knihovnou FFmpeg. Ta se Vám do systému dostane například s nějakým multimediálním přehrávačem, mplayer & spol, no kdo takového něco nemá.

    Upřímě, překompilovával jsem to několikrát a vrcholnou překážku zdolal vítězně pomocí LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib:$LD_LIBRARY_PATH kdenlive

    Pomocí proměnné jsem donutil linker, aby si pro Kdenlive přednostně všímal právě zkompilovaného FFmpegu a netoho ze systému. Tady je nutné upozornit, že se jedná o nečistý způsob, podrobnosti přehledně tady: http://linuxmafia.com/faq/Admin/ld-lib-path.html

    Neškodilo by, kdyby autor sám vydával příležitostně snapshoty, kde by byly zabalené FFmpeg a MTL v takových verzích, které k sobě jdou, tak aby to zkopiloval s pomocí běžné trojkombinace každý zájemce a slinkovat tak, aby nebylo potřeba si zahrávat s LD_LIBRARY_PATH.

    Perspektiva vývoje

    Kdenlive je "one man show", což mě u tak komplexního programu, jako je videostřižna, trochu zneklidňuje, ale na druhý pohled to není tak jednoznačné. Kdenlive stojí na frameworku MLT/MLT++, za nimiž stojí další lidé, intenzivně spolupracují a to vše stojí na FFmpegu, za ním stojí celý tým a roky práce. Mimochodem, Cinelerra spadá také do kategorie "one man show", a to si navíc její autor, kromě vlastního editoru vytvořil i celý backend a většinu knihoven!

    Komunita kolem Kdenlive roste zatím jen velmi pomalu, stačí se podívat do fór na sourceforce, provoz je tam minimální, a převládají problémy s kompilací. Příčina leží hlavně v malé rozšířenosti Kdenlive v hlavních distribucích linuxu a netriviální instalaci, tady nikoliv v malé kvalitě projektu, nebo uživatelské nepřívětivosti.

    Praktické zkušenosti

    Teoreticky by Kdenlive by mělo otevřít jakýkoliv formát který zvládá FFmpeg, dokonce i ty, na které jsou potřeba windowsí kodeky. Podobně i na výstupu, ke všemu k čemu má FFmpeg encoder by jste měli zrenderovat, to je sice trochu menší množina než u dekóderů, ale stále obsahuje atraktivní kusy – mpeg2, mpeg4 (aka DivX, Xdiv) a údajně hyperkvalitní h264. Přiznám se, nijak intenzivně jsem netestoval, mě bohatě stačí, když načte mpeg4 a DV, a to ona načte.

    U volby výstupních parametrů jsem narazil. Jednak je dialog dost chaotický, položky v nabídce se podivně opakují a když už jsem myslel, že mám co potřebuji, nikdy jsem parametry nechytil tak, aby výsledné video bylo zhruba (od oka) stejné kvality jako na vstupu. Což je problém docela zásadní a obávám se, i tak trochu přesahující samotné Kdenlive.

    K dalším vadám na kráse, tentokrát vadám zjevně na straně Kdenlive, je padavost. Nijak tragická, pracovat se s tím dá, zvlášť pokud jste vyznavači hesla ukládat, ukládat, a zase ukládat. No řekněme, je to verze ze SVN, potažmo verze 0.4, nic vysokého, co taky čekáte. Bohužel, v Kdenlive přijdete o veškerou neuloženou práci, Cinelerra ukládá průběžně za vás.

    Naprosto si mě získal titulkovač - skvělý a velmi jednoduše použitelný, přesně výběr funkcí co potřebuji, ani o jednu víc, ani o jednu méně. On to není obyčejný titulkovač, ale velmi jednoduchý vektorový editor! Text můžete doplnit podtržením nebo barevným pozadím. Moje úpravy domácího videa spočívají hlavně v otitulkování, takže téhle funkcionality si zvláště cením.

    Velmi málo efektů obecně, to zamrzí hlavně přechodů. Tady se to nedá s Cinelerrou srovnat. Mě osobně bohatě stačí zatmívačka, ale pokud jste náročnější, budete si muset počkat.

    UI by to chtělo dotáhnout, zpestřit, vylepšit ergonomii. Hlavně ikony nevypadají vábně, občas jsou trochu matoucí. Naopak velkým kladem je flexibilita prostředí díky KDE dokovatelným panelům. Prostředí si můžete zpřeházet, jak je vám libo, nadělat z toho samostatná okna nebo jen zpřeházet v rámci jednoho. Je libo oba monitory vedle sebe? Nebo nebo naopak monitor klipů zrušit raději úplně a dát více místa na časovou osu? Žádný problém.

    Úprava audia je možná. Podařilo se mi ztlumit vybrané části videa. Výš jsem ani nemířil. Dle screenshotů jde podmazat video hudbou, načíst mp3 soubor do umístit samostatné audio stopy, ztlumit, zesílit. K dispozici je i takzvaný audio-thumbnail, ted vizuální náhled audia. Jen poznamenám, že audio přímo spojené s videem je neprakticky úzké a pracuje se s ním trochu nepohodlně. U samostatné audio stopy je už vše podle mých představ.

    Verdikt

    Kdenlive mě velmi mile překvapilo. Na mrtvý projekt je živé až až. Rozsahem funkcí a komfortem práce již nyní postačuje mým nárokům příležitostného střihače domácího videa. Teď jde o to, aby se slibný kurz a tempo nevytratilo, pracovalo se na odstranění chyb a hlavně, získalo větší publicitu, což přinese víc uživatelů a ty budou plnit bugreporty ;-) No a taky to používat. A třeba se podaří časem i získat další pomocníky s vývojem. Prvním předpokladem ale je, že se Kdenlive dostane do repozitářů hlavních distribucí.

    Srovnání s ostatními video editory

    Kino

    Kino - aplikace asi nejčastěji zmiňovaná, když se někdo ptá na "video editor pro linux, nejlépe něco podobného Premiéře" nebo "něco jako Cinerella ale uživatelsky přívětivější". Kino sice je video editor, ale ne tak docela digitální střižna (NLE), což má většina tazatelů na mysli. Pokud čekáte něco jako "light" a "free" Adobe Premiere, bude zklamáni.

    Kino je sice šikovný program, sám jej už dva roky používám, ale je to jiná kategorie. Má hodně společného například s VirtualDubem. Video stopa je jen jedna a to velmi zjednodušená, nedají se na ní tvořit prolínání, ani podbarvit video hudbou, jednoduše ztlumit zvuk. Jednoduchý střih a efekty se vytvářet dají, ale relativně pracně a složitější s tím prostě neuděláte. A hlavně - Kino neumí pracovat s jiným formátem než DV. Sice novější verze nabízí možnost importu jiných formátů, ale to jen zavolá shell skript, který pomocí FFmpegu nebo Mencoderu, překonvertuje na DV. Připravte si dost místa na disku a hlavně dost času, ona taková konverze hodinového videa chvíli trvá. Takto si transparentní práci s různými formáty nepředstavuji.

    Kino je primárně určeno na stažení videa z digitální kamery, jeho jednoduchou úpravu a okamžitý export, například na DVD. Všechny ostatní funkce na mě dělají spíše dojem dodatečně přidaného bonusu. Kinu zůstanu věrný, co se týče stahování vide z kamery i nadále, i přesto, že Kdenlive v nejnovější verzi podobnou funkcionalitu také přináší (netestoval jsem, tvrdí to na webu).

    http://kino.schirmacher.de/ (v době psaní článku byli stránky nedostupné)

    http://www.kinodv.org (tyhle fungují)

    Poznámka: autor Kina na svých stránkách tvrdí, že Kino je NLE. Přes všechny nesporné kvality tohoto programu, bych si s tímto výrokem dovolil polemizoval.

    Cinerella

    Kdenlive obsahuje jen zlomek funkcí, co nabízí Cinerella. Existují dvě verze Cinerelly, oficiální (verze 2.1) a komunitně udržovaný fork nejčastěji nazývaný cinerella-cvs (2.0), příležitostně synchronizovaný s oficiální verzí. Obvykle je doporučována komunitní verze. U zatím všech verzí co jsme zkoušel (a nebylo jich málo) se mi nepodařilo u videa ve formátu AVI načíst zvuk, nerozpoznala formát, ať jsem dělal co jsem dělal. To by ještě šlo vyřešit separováním audia do samostatného souboru, a jeho načtením do projektu zvlášť, ale je to nepříjemná práce navíc. K tomu přičtěte mizerné UI z dob KDE 1.0, titulkovač co si neporadí s češtinou (jen editace, výsledek je OK), zrenderovaný výsledek taky neodpovídal mým představám. Mám verzi z repozitáře Debianu (Marillat) naroubovanou na Ubuntu, možná je to tím, stabilitou to neoplývalo, hlavně během renderingu. Pokus o některé formáty končil okamžitým pádem.

    Co se mi nejvíc na Cinelerre líbí je její časová osa, tady směle konkuruje i komerčním produktům, představuje jednu z nejpropracovanějších čístí Cinelerry. Náhledy po celé délce video stopy velmi usnadňují orientaci v delším videu. To je velmi praktické, ale u jiných free NLE vzácné.

    http://heroinewarrior.com/cinelerra.php3 (originální Cinelerra)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cinelerra

    http://cinelerra.org/ (comunitní verze)

    Diva

    Diva má na stránkách impresivní živé screen captures, ale už z nich vysvítá základní omezení - moc toho neumí. Na stránkách s dokumentací se dočteme hromadu dalších omezení, hlavně omezený počet podorovaných formátů, v podstatě jen DV a výstup do Mpeg2 (DVD) a Theory. UI vypadá pěkně, to se musí nechat. Stavebními prvky jsou Mono a Gstreamer (Mono binding) a celé je to laděné pro Gnome. Nezkoušel jsem.

    http://www.diva-project.org/

    Piviti

    Je v repozitářích Kubuntu, takže tohle byla moje úplně původní volba NLE. Trochu mě zklamal, musím se přiznat. Především, nenačetl moje cvičné video. Ovšem i v počtu funkcí zaostává za Kdenlive. Autoři ho již jednou celý přepsali – z C do Pythonu (hmm) a poslední dobou se mi zdá, že vývoj stagnuje. Pro doplnění - jako backend je použit Gstreamer (Python binding).

    http://www.pitivi.org/

    http://wiki.pitivi.org/wiki/Main_Page

    Avidemux

    Stejně jako u Kina, jedná se o trochu jinou kategorii video editoru. Nabízí velké možnosti v oblasti konverze audio i video formátů, změny kvality videa, obrazových i audio filtrů, synchronizace audia. Má jen jednu základní časovou osu, bez náhledů, možnosti editace jsou omezené na nejjednodušší operace - slepení více částí nebo roztřižení většího videa, vystřižení reklamy z filmu atd. Možná toho neumí mnoho, ale ve svém úzkém oboru je jednička. Z příbuzných programů pro Windows je mu nejbližší asi VirtualDub.

    http://avidemux.berlios.de/index.html

    Lives

    Novější verze již podporují více stop a zprvu jednoduchý nástroj se pomalu propracovává do kategorie NLE. Má ovšem hodně nestandardní a neergonomické UI. Stále z něj mám dojem, že autor původně zamýšlel vytvořit něco úplně jiného a video editor se z toho stává spíš jako by mimochodem. Rozloučil jsem se s ním poté, co jsem zjistil, že důvodem, proč načítá hodinové video hodinu, a ještě nezkončil, je, že si mění video na hromadu očíslovaných obrázků, které sype do pomocného adresáře. No to bylo loni, třeba se teď výrazně zlepšil. Na druhou stranu, neprotestoval proti žádnému z předložených formátů.

    http://lives.sourceforge.net/index.php?do=screenshots

    Positron

    Zkoušel někdo tohle? Mělo by jít o fork Blenderu ohnutého pro editaci videa. Soudě podle TODO toho ještě moc neumí a vývoj také nějak zaostává.

    http://positron.sourceforge.net/

    Open Movie Editor

    Nejnovější přírůstek do rodiny. Intensivně se na něm pracuje, vypadá slibně, ale formátů zatím moc nezvládá (pouze mjpeg?). Dle screenshotů umí skoro všechno co od jednoduchého NLE čekám já. Uvidíme. Trochu netradičně postavený na FLTK a jako backend používá mě naprosto neznámý gavl.

    http://openmovieeditor.sourceforge.net/

    http://gmerlin.sourceforge.net/ (gavl homepage)

    http://propirate.net/oracle/archives/category/my-projects/open-movie-editor/ (autorův blog)

    O autorovi (Disclaimer)

    Nejsem ani video profesionál, dokonce se ani digitálním videem nijak intenzivně nezabývám, leda snad tak jak divák :) a velmi příležitostný experimentátor s úpravou domáciho videa z mé digitální kamery. Ano, momentálně pracuju pro firmu, co se prodejem digitálního videa živí, ale já jako programátor ním nijak nepřidu do styku. Jinými slovy, na poli pojmů z oblasti videoeditace se pohybuji na velmi tenkém ledě.

    Ostatní odkazy

    Ne úplně ideální článek o NLE:

    http://en.wikipedia.org/wiki/NLE

    Seznam NLE na Freshmeatu. Zde je nutné uvést, že zdaleka ne všechny uvedené aplikace skutečně jsou NLE, někdy jde jen o zbožné přání autora, nebo přílišný entuziasmus recenzenta:

    http://freshmeat.net/browse/256/

    Zmiňovaný Marillatův repozitář pro Debian. Skoro vše, co zde bylo zmiňováno a je to kus software, najdete zde. Pokud máte Ubuntu, připravte se na potíže:

    http://www.debian-multimedia.org/

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.12.2006 16:10 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Teda, číst normální, nebo, nedej bože, velkou recenzi bych od tebe teda nechtěl, když tomuto říkáš mini :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    5.12.2006 16:28 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    No, pomalu se začínám poohlížet po nějakých audio/video nástrojích použitelných v Linuxu (přesněji Kubuntu) a (nejen) podle tohoto článku je to docela děs běs :( Představoval jsem si něco ve smyslu "stáhnu balíček a můžu dělat", ale asi to tak jednoduché nebude.
    5.12.2006 16:47 eXEden | skóre: 13 | blog: Plkoviny | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    S většinou v článku zmíněných aplikací to tak jde, ale s aktuálností verzí to asi nebude všude tak horký
    5.12.2006 20:37 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Mrkni se na MainActor, je ale komercni a posledni jeho osudy nesleduji.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    2.1.2007 16:16 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Už existují balíčky i do Ubuntu.
    5.12.2006 17:09 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Hm, zápisek je sice dlouhej, ale dobrej. Popravdě jsem se modlil, aby Kdenlive obživlo, protože je to přesně onen uživatelsky ideálně amatérsky primitivní program na stříhání domácího videa. Neco jako ten program co MS cpe do widli. Už se těšim, až bude v mej distribuci.
    stativ avatar 5.12.2006 17:20 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Ha! Přiznal se! Chce vytvořit další distribuci! :-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    5.12.2006 17:51 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Ale ne, jen sem měl pár euro navíc (a polovinu z nich už asi neuvidim :-()
    5.12.2006 18:09 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Ak chcete nieco pouzitelne pod Linuxom jedine Mainactor. Ten je pomerne stabilny(aj ked sem tam padne, hlavne ta posledna verzia), ale treba si ho kupit. Ked som skusal Kdenlive nemal ani jeden prechod = nepouzitelne(v 0.3). Ked uz ma mozno skusim opat.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    5.12.2006 22:52 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 - minirecenze
    Aaaa tak jsem přeci jen na jeden program zapomněl :) A to jsem ho sám kdysi používal! Tedy hrál jsem si s evaluační verzí, takže přes výsledek byl nějaký nápis. Je to tak dávno, Stále za to chtějí 200USD? No na profesionálně tvářící se střižnu to zase není tak moc, ale na domácí hraní zase taky ne málo. Drželi se striktně komerčních dekóderů a enkóderů, asi kvůli licenci nemohou použít FFmpeg. Podporované formáty - bída. V podstatě jen DV na vstupu a mpeg a DV na výstupu. Linuxová verze nezvládala ani AVI, ani DV zabalené do AVI. Jo, umělo to jednoduše udělat video z obrázků, tak jsem to nakonec vyřešil, nechal jsem si celé video převést Mencoderem do adresáře plného JPEgů, MA to elegantně načetl, jen jsem zadal FPS, a dalo se s tím pracovat jako s plnohodnotným videem. UI je také zdařilé, standardní, takové jaké od NLE čekáte. Nicméně mpeg2 není můj oblíbený výstupní formát, tak jsem ani o koupi neuvažoval.
    5.12.2006 18:23 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Cinelerra nacita zvuk z AVI kontejneru, jen je potreba, aby byl zvuk (ja testoval mp3) ve VBR (Teda myslim si to, jisty si nejsem). Svoje AVI jsem tvoril tak, ze jsem mencoderu vnutil CBR mp3 a tady cinelerra zvuk nenacetla. Pak jsem v mailing listu uvidel otazku ohledne zvuku a tam byla odpoved - prozente video mencoderem -ovc copy a zvuk prevedte do mp3. Rikal jsem si: "Co je to za blba odpoved, vzdyt prave tak to delam". Jenomze zvuk byl do mp3 pres lavc konvertovany bez nejakych extra parametru, jak to delam ja a vysledkem je AVI, ktere Cinelerra nacte i se zvukem. Mam pocit, ze zvuk je VBR, ale nerucim za to. Pilny ctenar dohleda v mailing listu Cinelerra CVS.

    Dalsi vec, kterou najdeme nove na strankach Cinelerry CVS je manual, ktery je kopii dostupnych veci. Je to takovy MIX, hlavne screenshoty jsou asi z 5 ruznych distribuci a vyvojovych verzi Cinelerry, takze manual pusobi slepenym dojmem, ale - Diky za nej. Skoda ze neumim lepe anglicky, pustil bych se do prekladu. Cinelerre hodne fandim.
    5.12.2006 23:07 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    A nečetl jste dokonce můj vlastní dotaz, diskusní vlákno, které jsem na CinCVS mailistu rozpoutal já :) https://init.linpro.no/pipermail/skolelinux.no/cinelerra/2005-February/003000.html

    Díky, že jste mi to připomenul, ono se se to tehdy podařilo rozchodit, máte pravdu, ale záhadně jen a výhradně s Mencoderem a ne ffmpegem. Jenže Mecoder zase nešel použít s Kinem (tehdy ne) protože měl nějaký bug při čtení DV roury, a j8 Kino potřeboval kvůli kameře. Navíc jeho výsledná AVI nejdou (nešli) načíst na Windows, s ffmpegem nebyly problémy v žádném ohledu, snad jen s tou Cinelerrou. Proto jsem na ní trochu zanevřel.

    Zkoušel jsem i formát MOV. Tady zvukovou stopu Cinelerra rozpozná vždy správně, MOV je zdá se u Cinelerry upřednostňovaným formátem, ale zase si to nespustí kamarádi na Windows, alespoň ne to co vyprodukoval ffmpeg.

    Ach jo, připomíná to dobře rozehranou partii šachu..
    6.12.2006 07:32 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Aby moje videa prehrali kamaradi s Windows, tak se uchyluju k pomerne nepekne veci, ktera ale funguje. Z jakehokoliv programu vytvorim video v kontejneru AVI, video v MPEG4 a zvuk v MP3 (CBR radeji, kvuli win..) Pokud sam program nenastavi fourcc (nebo jak se ta zkratka pise) na DX50, jak to dela Avidemux, udelam to rucne pres mplayer. Kamaradi na Windows vetsinou maji "ten Diviks", ja predpokladam ze ve verzi 5.0 a vyssi. No a win Divx spolkne MPEG4 vytvorenoy ffmpegem, protoze ma v hlavicce mnou podstrceny inicializacni retezec "DX50". Mam pocit, ze to same funguje, kdyz tam podstrcime "XVID" - pak to vezne Xvid win kodek.

    Kdyz menime fourcc mencoderem, nezbyva, nez prejet cele video -oac copy -ovc copy. Transcode to pry umi elegantne i bez prekopirovavani celeho streamu.

    Jak ven z MOV? Bud spolehat ze maji kamaradi Quicktime, nebo by teoreticky mohlo fungovat toto: MOV je koneckoncu jen kontejner. V pripade, ze ukryva MPEG4 video a MP3 zvuk, mozna by stacilo jen zmenit kontejner na AVI. To by umel mplayer - zase -oac copy - ovc copy + vnuceni AVI kontejneru. Jinak sem kdysi z Cinelerry dostal AVI kontejner, MPEG4 video a MP3 zvuk, ale pamatuju, ze s tim byly nejake problemy.

    Cinelerra je pry extremne narocna na verze nainstaovnaych knihoven. Oficialni vetev si to myslim taha sebou ve zdrojaku, CVS je od toho ocesana a spoleha na oddelene kompilace.
    stativ avatar 5.12.2006 18:32 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze

    Pěkná "minirecenze", možná Kdenlive i vyzkouším, poměrně jsi mně navnadil...

    Mimochodem oprav si Cinerella na Cinelerra.

    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    5.12.2006 20:25 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše sw katalog
    Hezka recenze :-) Mohl bys prosim pripadne doplnit chybejici zaznamy v katalogu software?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.12.2006 09:53 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Pěkné. Diva se zdá mrtvá. Tak nějak jsem ještě nepřišel na to, jak Kino ovládat, nechcete někdo napsat návod? Mám importované soubory a chtěl bych je jednoduše sestříhat a převést na DVD...
    6.12.2006 10:20 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    6.12.2006 10:24 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Ještě tohle je docela dobré: http://www.hluchak.cz/?q=node/541
    6.12.2006 16:16 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 - minirecenze
    ..apropos, nechce někdo zkusit ten OME (Open Movie Editor)?

    Jink v článku jsem se snažil naznačit, že Kino není ideální střižna, takže pokud vás jako první zaujala Diva, Kino vás asi trochu zklame.
    6.12.2006 11:45 jucas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    No ono je Kino asi skutečně nelineární, tedy NLE střižna. Pokud si dobře pamatuji, tak lineání střižny jsou něco na způsob dvou videorekordérů a tak se s nimi i pracuje. To co Kino odlišuje od většiny NLE (Premiere a spol.) bude asi to, že se jedná spíše o jednoduchý jednostopý lepič videosekvencí než o komplexní střižnu.

    Oficiální Cinerellu se mi nepodařilo zkompilovat - ačkoli byly zdrojáky knihoven v balíku, během kompilace se Cinerella dožadovala některých knihoven ze systému (ty jsem tedy doinstaloval) a nakonec skončila nějakou chybou v průběhu kompilace typu nenalezen symbol XXXXX, takže u PC bez připojení k netu mě došla trpělivost. Byl někdo úspěšnější? Už je to alespoň trochu stabilní? Rozběhlé video už jde i zastavit? :))

    Diva se zdála nadějná, ale v poslední době se vývoj zastavil a projekt se tedy nedostal ani do použitelné fáze. Mimochodem, neměl něco společného s GSoC?

    Ješte poznámka k Positronu. Je, tedy byl to skutečně fork Blenderu doplněný o pár záplat (které se do oficiální větve Blenderu nedostaly) a okořeněný větším množstvím poněkud velkohubých prohlášení na stránkách projektu. Tuším, že projekt byl ukončen (což mě osobně nepřekvapilo) a vývojář(i) přešli do projektu Jahshaka -- http://blenderartists.org/forum/showthread.php?p=604142.

    Ten má také NLE modul, ale když jsem zkoušel první RC verzi 2.0, tak nefungoval. Mezitím byla do Blenderu přidána podpora FFMPEG a několik dalších funkcí integrované střižny, takže je možné, že je na tom oficiální větev Blenderu nyní ještě lépe.

    Kdenlive vypadá dobře. Jednoduchá střižna ala Pinnacle studio nebo UVE na Linuxu chybí.
    6.12.2006 12:21 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    >> Jednoduchá střižna ala Pinnacle studio nebo UVE na Linuxu chybí. <<
    Tak to je přesně to, co jsem nechtěl slyšet :-( :-(
    6.12.2006 13:04 jucas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Myslel jsem to v kontextu tak, že Kdenlive by mohl v blízké budoucnosti tuto mezeru zaplnit. Možná i Diva, pokud ještě úplně nechcípla. Ještě je zde komerční MainActor (poslední verze jsem nezkoušel), ale ten asi není v této kategorii SW, a je i dražší (200$) než zmíněné SW (PS, UVE).
    6.12.2006 15:26 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 - minirecenze
    Diva už teď nesahá rozsahem funkcí Kdenlive ani po pás. Stabilitu nehohu posoudit. Kdenlive by se mohlo inspirovat u Divy co se týče UI.

    Ano Diva tuším vznikla (zčásti) jako GSoC projekt, ale asi jak přestaly chodit peníze od Google, nadšení opadlo :)
    6.12.2006 15:46 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Ad Kino a NLE:

    Já tam úmyslně psal, že je to sporné, a ne že Kino kategoricky není a autor lže. Záleží co chápete pod pojmem NLE editor.

    Dle definice na Wikipedii (odkaz v recenzi) je NLE takový editor, který podle toho by se dalo tvrdit, že každý editor videa na PC je NLE a ty lineární patří do mechanické minulosti, kdy se pracovalo s páskama, případně nějaké on-the-fly úpravy právě vysílaného záznamu (zpravodajství).

    Jde o to, že se časem se začalo pod NLE považovat i určitý styl práce s videem, vymoženosti programu jako vícero video a audio stop, snadné prolínání, výsledné video se zrenderuje najednou, na závěr vaší práce, úpravy jsou do té doby definované jen v souboru projektu, ne přímo do videa, zdrojové video se nikdy nepřepisu, všechno je to velmi dynamické, kterákoliv část je kdykoliv změnitelná, jen to musíte zrenderovat znovu - a tohle všechno Kino NEUMÍ.

    Ad Cinelerra

    Určitě použijte tu komunitní verzi! Jeden z důvodů jejího vzniku byl právě možnost uživatelské kompilace. Autor se absolutně nestará o kompilaci jinde než na svém PC, ani se s tím netají. Plus, bývá tam řada bugfixů, než se dostanou do upstreamu.

    Ad Jashaka

    Opět, podle mě se nejedná primárně o střižnu, viz níže.
    6.12.2006 14:30 LuCKy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 – minirecenze
    Este projekt Jahshaka vypada slubne. Minimalne za odskusanie stoji.

    http://www.jahshaka.org/

    LuCKy
    6.12.2006 15:21 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdenlive 0.4 - minirecenze
    Jashaka je spíše nástroj na efekty a postprodukci, tedy opět NE střina. Ne primárně. Určitě bych vyzkoušel, ale pokud vám jde primárně o střih, moc bych si od ní nesliboval :( Bývá přirovnávána k Adobe AfterEffect nebo jak se to jmenuje. tak nebo tak, poděl se o zkušenosti, začíná tu být materiálu na slušnou sérii článků :)
    4.1.2007 09:15 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Balíčky pro Ubuntu
    Autor vyrobil i balíčky pro Ubuntu (na wiki, je aktualizovaná informace): http://kdenlive.sourceforge.net/wiki/index.php?title=Faq_Install#Ubuntu

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.