abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kvalitní články o KDE4. Existují?

    14.8.2009 04:11 | Přečteno: 1653× | desktop linux | Výběrový blog | poslední úprava: 14.8.2009 04:20

    Musím se přiznat k určité frustraci z rychlopečených článků založených na několikadenním používání čerstvé verze KDE. Dneska vyšel na rootu další takový. Další donekonečna omílající témata - plasma, vzhled, výkon WM. Doslova se na nich zasekávají a odmítají pokračovat dál. Všechny (!) blogové zápisky, co jsem zatím četl, se nesly ve stejném duchu. O diskusích pod nimi ani nemluvě. Ignoruje se existence jiných než defaultního tématu. Ignoruje se fakt že tu existuje početná skupina (většina?) uživatelů kterým hardwarová akcelerace spolehlivě funguje a výkon KDE pokládají za minimálně dostatečný a zajímalo by je co je v systému dále a co mu do plné funkčnosti jakou nabízela KDE3 chybí. Přesně tohle je můj případ. V tomto blogovém zápisku si dovolím vyjmenovat, co by na KDE4 zajímalo mě, o čem bych si rád přečetl, třeba kdyby tady někdo na abíčku tu situaci chtěl zlepšit ;-)

    Zajímavé, kolik článků (a diskusí!) se vysloveně zasekne na rychlosti kompozitního WM. Zvláštní, s tímhle jsem nikdy problém neměl, ani v 4.1.x ani 4.2.x. Pravda, na všech 3 mašinách mám nVidie (7200, 8600GT a 250GT). I stabilita OK. Plasma má lepší výdrž, než měl poslední dobou Kicker pod KDE3. Stručně, Mandriva má a měla stabilitu a rychlost zmáknutou od začátku na jedničku. Na jí dodávané KDE4 a na svém HW jsem si v ohledu rychlosti a stability neměl od verze 2009.0 co stěžovat. Zato s funkčností, to je horší. Tady je seznam bolístek, dotazů a nějakých námětů pro případný článek.

    Poznámky na okraj ohledně kritiky "vzhledu KDE 4"

    Není to poprvé co jsem se setkal s termínem "větší omalovánky"? Viz článek na rootu. S podobnými tvrzeními jsem se setkal i v jiných diskusích. Může mi někdo termín "větší omalovánky" definovat? Proč a v čem jsou KDE4 větší omalovánky než KDE3? Hodně barev? Výrazné pastelové barvy? Přeplácené ikony? Ani jedno není problém změnit. Ani jedno by určitě ale nemělo snižovat rychlost jak se naznačuje, maximálně tak snížit estetický prožitek. Naráží se na plazmoidy? Ty základní jsou tři - plocha, dolní lišta a hlavní menu, víc jich používat nemusíte. To je stejné jako u KDE3 - tam to byly samostatné aplikace, tady jsou to integrované plasmoidy. Z hlediska vzhledu a rychlosti je to detail.

    Mimochodem, mě se Oxygen také moc nelíbí, nicméně stačí vhodné téma (QtCurve, Plastic) a KDE4 jako by KDE3 vypadlo z oka. Námitky ohledně slabší ergonomie, roztahanosti, plýtváním místem, mizí.

    Slabší je to v oblasti iconsetů. Kde-looks.org sice nabízí nějaký ten výběr i KDE4 kompatibilních iconsetů, ale nějak vybrat si nemůžu. Ideální by byl defaultní KDE3 iconset - Crystal SVG. Ten bohužel ještě na KDE4 portován nebyl, použít sice jde, ale není to ono, řada ikon chybí.

    Otázka je, proč cpou nové téma Oxygen jako defaultní. Proč ho vůbec dělali. Dělá na mě stále dojem nedodělku s dost diskutovatelnou estetickou hodnotou. Za vzniklou situaci si pak mohou i trochu sami. Defaultní téma není zase tak úplně zanedbatelná věc. Je to první co uživatel uvidí.

    ..to by pro dnešek stačilo. Všem co poctivě dočetli až sem děkuji za pozornsot.        

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    thingie avatar 14.8.2009 04:47 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    No, jestli někdo někdy viděl aspoň náznakem funkční strigi, to by mě docela zajímalo. Já tedy nikdy.
    Růžové lži.
    14.8.2009 07:51 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    mě strigi funguje, nepomuksearch hledá s pomocí Strigi indexu a docela uspokojivě, ale do Beagle to má daleko. Nemá žádné nastavení a nějak se nespokojí s neúplným zněním hledaného výrazu :( Zprovoznil jsem to po doinstalaci soprano backendu a javy...nevím proč, ale chce to javu :( Na internetu je pár návodů jak na to.

    ...
    14.8.2009 07:55 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Ale nic to nemění na věci že to je krkolomnost a že výsledek stojí za prd, taky už jsem strigi vypnul :) ... Ale nepomuk není tak špatná věc, tagování souborů se mi líbí. Jenom škoda že to není více provázané, třeba když otaguju fotku v gwen, tak v Dolhinu se mi tag nezobrazí a naopak....To samé s Amarokem...

    ...
    15.8.2009 15:33 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Mě Strigi funguje. Teda jako že se rozjede a něco naindexuje. Soprano backend. Mandriva, jelo out of the box. Moje dokumenty to naindexovalo velmi svižně, o průběhu indexování sympaticky a přehledně informovalo a oznámilo, kdy a že skončilo. Příjemná změna oproti Beagle. Tady ale sranda končí. Výsledky vyhledávání byli mizerné, porovnával jsem proti Beagle a proti Strigi založenému na CLucene a Beagle. Ne že by snad některé dokumenty Strigi nenaindexoval, spíš jako by v nich skončil indexaci na první větě, nebo připustil k indexaci jen každé desáté slovo. Strigi mimo KDE4, ten originální, postavený nad Lucene, funguje dobře. Porovnával jsem je dohromady, viz příspěvek níže.

    Javu mám nainstalovanou defaultně, ja se tím živím, takže nevím jestli by to bez ní na Mandrivě jelo, ale zní to divně, jako chyba v dependencies ve vaší distribuci.

    David Watzke avatar 16.8.2009 02:07 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Javu mám nainstalovanou defaultně, ja se tím živím, takže nevím jestli by to bez ní na Mandrivě jelo, ale zní to divně, jako chyba v dependencies ve vaší distribuci.
    Není to chyba, při kompilaci je to volitelný, ale nevím k čemu ji soprano využívá...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    17.8.2009 16:27 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Koukám, že mi tam Mandriva přibalila Javu, to by tak nevadilo,  a její nástroje jako Ant a Maven včetně pluginů, ovšem na rozdíl od JDK jsou to staré verze a pluginy jsou krajně neúplné. Netuším jak se to tam dostalo, zrovna to odinstalovávám. Tyhle věci si instaluji stranou přímo od zdroje a čerstvé.

     

    14.8.2009 05:30 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Chystám se na testování a mám na to celej den, takže odpoledne k pár otázkám něco řeknu (ale do Strigi se mi asi moc chtít nebude).

    14.8.2009 13:52 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    • Strigi jsem neuchodil - v Debianu neni sesame2 backend pro Nepomuk a s redland mi to nechodí. Tolik tedy ke Strigi a Nepomuku.
    • Počet démonů mě moc netíží. Důvody neznám, ale zřejmě se to takhle líp udržuje, což může mít pozitivní vliv na výkon i stabilitu.
    • Srovnání KWin a Compizu přenechám někomu jinýmu, protože Compiz jsem nikdy rád neměl (když už, tak radši Beryl, ale v kombinaci s KDE to nikdy bezproblémový nebylo). Kwin AIGLX k běhu nepotřebuje a využívá buď OpenGL nebo XRender. Víc podrobností nemám. Všechno mi funguje jak má (NVidia Geforece 8600GT, binární ovladač), je to hezky rychlý a plynulý, prostě bez problémů, takže jsem neměl potřebu do toho šťourat.
    • S Phononem jsem si hrál asi před rokem ve Windows a moc se mi líbí. V KDE 4 šlape bez problémů (a nepamatuju si, že by tomu bylo někdy jinak, Amarok mi přes něj hraje odjakživa). Dokonce i PulseAudio jsem přes to kdysi uchodil (a taky to bylo bezproblémový, pokud pominu nedostatky samotnýho PulseAudia, díky kterejm mi chvílema přeskakoval zvuk). Se Solidem jsem zatim do styku moc nepřišel (NetworkManager mi funguje, ale jak a jestli vůbec se k němu KDE přes Solid nějak staví, to netušim, totéž s Bluetooth - Bluez).
    • KBluetooth v Debianu neni, což je škoda. Rád bych ho vyzkoušel, ale na kompilaci ze zdrojáků náladu moc nemám.
    • Funkcionalitu osobně nepostrádám žádnou, spíš mi scházej pořád ty samý drobnosti (např. mi nevyhovuje způsob řazení kontaktů v Kopete, chtěl bych je podle abecedy a online a offline zvlášť).

    Co se týká omálovánek, něco na tom bude (ale mě se to líbí). Ve výchozím stavu se zapnutejma efektama je to samá animace (např. překreslování wallpaperu při jeho změně) a Plasma sama o sobě přímo vybízí k eye-candy hrátkám (pro mě je většina plasmoidů naprosto neužitečná, ale nic proti tomu nemám). Oxygen se mi líbí a jedinou změnu (kromě fontů, ty měnim už pár let vždycky jako první, mám rád fonty od Microsoftu) jsem udělal právě v tématu plasmy (hlavní panel v podání Elegance se mi líbí víc). Ikony neřešim, takovej hračička nejsem, ale pravda je že výběr je poněkud slabší.

     

    15.8.2009 17:28 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    > Funkcionalitu osobně nepostrádám žádnou

    Nikdy jste si v KDE3 nenastavil mountovací parametry? Nikdy nepojmenoval externí, flash disk? Vždycky bylo defaultně přidšlené jméno (něco jako /media/disk1) OK? Nikdy jste neměl problém s USB flaškou s FAT kódováním a češtinou? Nebo stavit jiný flag, zefektivnit práci, async, flush, atime, automount? Víte jaký dialog mám na mysli? Víte, že si to KDE3 hezky zapamatuje (podle nějakého unikátního ID zařízení) a při opětovném připojení už je hezky vše nastavené. Velmi příjené ulehčení práce.

    Odpověď "vyřešil jsem to přílkazovou řádkou" neberu, bavíme se přeci o user friendly desktopu s ambicemi o rozšíření i mezi ne-hardcore ne-technickou veřejnost. Co jen trochu má cenu a je efektivní řešit GUI by to tak mělo být umožněno, a mountovací parametry rozhodně takovým příkladem jsou.

     

    15.8.2009 20:14 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    To že to nepostrádám je v první řadě způsobený tim, že jsem relativně nenáročnej uživatel, kterej se ke KDE upíná hlavně kvůli poměrně kvalitní integraci aplikací mezi sebou a do prostředí samotnýho (jednoúčelovejm aplikacím se nebránim, ale nevyhledávám je), podobně jak jsem na to zvyklej z prostředí Windows (no flame, prostě mi to tak vyhovuje). Nepostrádám tim pádem ani věci, který o kousek dál zmínim, protože jsou pro mě prostě nepodstatný. Svůj systém si dovedu nakonfigurovat poměrně detailně i textovejma konfiguračníma souborama a v řadě případů je to stále jediná možná metoda, pokud vyžaduju předvídatelný chování aplikace.

    Ke konkrétnímu problému - neřešil jsem to nikdy, protože s externíma úložištěma obecně pracuju hodně sporadicky (to se týká i CD/DVD). Kromě toho ani nevim, jestli bych si nemusel svůj Debian přiohnout k tomu, abych vůbec směl něco jako uživatel mountovat. Dialog si matně pamatuju, ale nikdy jsem ho nepoužil, pouze jsem ho viděl. Souhlasim ale, že pokud tohle chybí (a asi chybí, jinak byste si na to nestěžoval), je to rozhodně škoda. Nicméně chybí i řada dalších zásadních věcí - namátkou připomenu stále chybějící administrátorskej režim v systemsettings (v plánu pro verzi 4.4), dál mi v debianu nefungujou některý plasmoidy nebo třeba ovládací panel pro správu tiskáren. Určitě nemá smysl házet flintu do žita - pokud existuje bug týkající se podobně zásadních problémů, je poměrné veliká šance že ho někdo bude řešit ( nebo ho dokonce už někdo řeší - například prostřednictvím GSoC).

    17.8.2009 16:18 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Automounting je prováděný HAL a UDEV. KDE se s tím umí jen domluvit (přes DBUS?) a předat mu nějaké ty extra parametry. Mimochodem, v tom dialogu je i jestli vůbec chcete automounting.

    Není to žádná jednoúčelová aplikace a "jaderná" věc KDE. Technicky ten dialog vyhazuje buď kio_media nebo přímo kded.

    Vy se musíte přihlásit jako root a pak v CLI ručně namountovat? Máte desktop nebo server? Teda na desktopu to by mě mohlo šlehnout. A přítelkyně by mě vyrazila i s linuxem přes tři prahy :)

    Tak ono není v novém kontrolním centru ani administrátorský režim? Huh, to je taky vážná věc. To mě ani netrklo. Jde to ale obejít tak, že spustíte kontrolní centrum (systemsettings) jako root? Stačí aby se v menu objevila nová položka "Administrátorské kontrolní centrum" něco jako to už léta dělá krusader (má modrou ikonku pro user mode a modrou pro root mode)

    Naopak na novém KDE se mi líbí možnost sestřelit v process listu i root a jinouživatelské procesy než vlastní. Stačí znát heslo. Super, to je hodně užitečná věc, v KDE3 se to muselo nepříjemně obcházet.

     

    17.8.2009 20:01 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Běžně nemountuju, takže teď ani sám nevim. Používám media://, přes to se pohodlně dostanu ke všemu a nikdy jsem s tim problém neměl. Nemountuju ani síťový SMB disky, smb:// taky funguje dobře. A pokud mountuju ručně, obvykle se stejně chystám dělat pod rootem, takže je to jedno :-)

    Administrátorskej režim chybí, přes roota to obejít jde a navíc jde pokud vim jen o nastavení KDM, ale zamrzí to. Nicméně pracuje se na tom prostřednictvím GSoC a je to v plánu do 4.4, takže to vidim nadějně. Uživatelsky to řešení bude asi stejný jako kdysi v KControlu, přes tlačítko, který se objeví v ovladacích panelech, ve kterejch to má smysl.

    Správce procesů jsem moc nestudoval, ale hodně se mi líbí PowerDevil. Konečně inteligentní správa napájení ovladatelná z jednoho místa (a funkční a s podporou profilů). Kdyby to umělo nastavit (a realizovat) i uspávání disků, byla by to paráda.

    19.8.2009 14:31 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Používáte media://? Já je v KDE4 nemohu najít a v diskusi je vyjádřeno že protokol media (kio_media) není zatím portován. Zároveň tvrdíte, že vám žádná funkčnost v KDE4 neschází, to si trochu odporuje ne? Můžete to upřesnit?

    Já samozřejmě také používám media://, tam je schovaný ten automounter, přes ně se dostanete k dialogu, kde se tohle dá nastavit, například automounting a drasář pro automounting. Pravé tlačítko -> properties -> záložka Mounting. Tam to je, o tom tu celou dobu mluvím.

     

    19.8.2009 18:11 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Omlouvám se, moje chyba. Podíval jsem se na to detailně a věc se má tak, že KDE (snad ve spolupráci s HALem) flashdisky, DVDčka a podobný věci prostě při prvním přístupu namountuje někam do /media. Co je pro mě podstatný je to, že to funguje (a navíc si myslim, že to je správnej způsob, jak by to mělo pracovat). Věřim tomu že detaily se doladěj (ano, jsem optimista a navíc fanoušek KDE 4). media:/ jsem samozřejmě používal v KDE 3.5, ale automounting jsem neřešil, nepotřeboval jsem ho (nemluvě o tom, že mi stejně nefungoval a nikdy mě to neštvalo tolik, abych to zkoušel řešit).

    Co se týká toho, že mi v KDE nic nechybí, je to asi takhle. Jsou věci, který bych chtěl (na některejch se pracuje, na jinejch zatim třeba ne), ale neni nic, co by mi chybělo při běžný práci. S Linuxem se potýkám už skoro deset let a momentálně mě i živí, takže jsem schopnej si poradit ručně a chybějící dialog pro nastavení parametrů mountu nebo tlačítko pro administrátorskej režim v systemsettings jsou prostě věci, který mi žíly netrhaj. Vadí mi třeba poměrně nekvalitní podpora IMAPu v KMailu, to vidim jako podstatnej problém. Mám celkem rád Outlook (ale taky má svý mouchy), KMail by se mi líbil, ale doma používám Thunderbird. Nemám ho rád (a ještě víc ho nemám rád v prostředí Linuxu), ale s IMAPem si povídá výrazně líp, takže neni co řešit.

    14.8.2009 07:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Posvítit si na další technologie v akci – phonon, solid, nepomuk. Přináší už nějaké skutečné end user výhody nebo jsou to stále zajímavé perpektivní frameworky čekající na reálné využití, až si jich vývojáři ostatních komponent a aplikací všimnou.
    No první dva jsou nedílnou součástí KDE od prvních vydání a vzhledem k tomu, že o nich není slyšet (phonon mi občas vyhodí bublinu, že došlo k přepnutí na/z pulseaudio, ale zvuk mezitím funguje), asi fungují bez problémů. Nepomuk a strigi je to, co ihned vypínám, protože jednak netuším, k čemu by mi to mělo být a druhak to zbytečně krade diskové IO.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    mirec avatar 14.8.2009 07:26 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Má někdo funkční Strigi? Nejlépe ten starý dobrý postavený ještě nad CLucene a ne nad Nepomukem. Pokud nad Nepomukem, taky vám vrací uspokojivé vysledky srovnatelné s Beagle?

    Strigi je tá kravina, ktorá spôsobuje ten hrozný zvuk vychádzajúci z disku? Ak áno neskúšal som, mám v domovskom adresári asi 50 súborov a po 20. minútach som musel indexovanie, či čo to je zabiť. Ale vyskúšať som to chcel ... i keď netuším načo je to dobre, dokumenty mám organizované tak, že sa k nim takmer okamžite a bez rozmýšľania dostanem.

    Proč mi Kickoff nenachází to co KRunner, nemají stejný engine? Proč ne? Kickoff z KDE4 dokonce nenajde všechny aplikace co Kickoff z KDE3. Skoro jako by některé záměrně tajil ;-) Je chyba jen v Mandrivě?

    Kickoff nepoužívam, ale predpokladám, že menu a krunner moc integrované nie sú. Napr. v starom menu mi nezobrazuje najpoužívanejšie používane položky podľa toho ako často ich celkovo spúšťam ale len podľa toho ako často ich spúšťam z menu.

    Jak je na tom náhrada za media:/ protokol? přes ten se šlo dostat na zmiňovaný důležitý dialog.

    Nie je.

    Místo jednoho démona – kded – má teď KDE4 hned několik – kdeinit4, kded4, klauncher – může to někdo osvětlit?

    Platí to aj pre KDE 3.

    K těm pozitivům - KDE4 má vylepšené souborové operace, konečně podporuje merge copy! Všimli jste si? Tohle byl velký nedostatek KDE3. Jen Krusader to měl specificky opravené.

    Kiež by tie notifikácie boli o inom. To, čo tam je teraz je absolútne ehm no slová na to asi neexistujú.

    Naráží se na plazmoidy? Ty základní jsou tři - plocha, dolní lišta a hlavní menu, víc jich používat nemusíte. To je stejné jako u KDE3 - tam to byly samostatné aplikace, tady jsou to integrované plasmoidy. Z hlediska vzhledu a rychlosti je to detail.

    Plasma sa renderuje úplne iným spôsobom než napr. KDesktop. Vnucuje užívateľovy svg. Jej prekresľovanie je vďaka tomu príšerné (v porovnaní so štandardnými desktopmi zhruba 100x pomalšie). Bez kompozitného správcu je tak pomalá, že sa s tým nedá robiť nič, len zostreliť.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    14.8.2009 07:53 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Už konečně platí že právě vydaná verze KDE 4.3.0 pokrývá veškerou funkčnost KDE 3.5.10?
    Lidi co se furt dokola ptají na toto, jsou stejní extrémisté, jak ti, co o nich mluvíte na začátku.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    14.8.2009 08:02 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Nevím proč ti, co pořád chtějí 100% (i nefunkčnost) 3.5.10 nezůstanou u 3.5.10 :) Někteří jen nadávají, jiný natruc přejdou ke Gnome přesto, že 3.5.10 Pořád funguje...i když je fakt že ne všechny distribuce dneska 3.5 mají :( Já jsem osobně s 4.3 spokojenej.

    ...
    14.8.2009 09:38 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Nevím proč ti, co pořád chtějí 100% (i nefunkčnost) 3.5.10 nezůstanou u 3.5.10 ...i když je fakt že ne všechny distribuce dneska 3.5 mají
    no, takže víš, tak nekecej :)
    14.8.2009 09:44 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Ani jsem si to neuvědomoval :D

    ...
    14.8.2009 11:10 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    To je problém distribuce, ne KDE. Pokud distribuce X neobsahuje program blerf123 tak to taky není problém tvůrců blerf123.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    14.8.2009 22:17 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Nevím proč ti, co pořád chtějí 100% (i nefunkčnost) 3.5.10 nezůstanou u 3.5.10 :)

    Ja konkrétne preto, že chcem VirtualBox 2.x, ktorý potrebuje Qt4, ktoré sa na mojom distre nemá rado s Qt3.
    thingie avatar 14.8.2009 23:32 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Qt 4 jako knihovna se instalovalo do každé druhé distribuce už v dobách, kdy KDE4 snad ještě ani nikdo nečekal… to je blbý důvod, tohle, tedy.
    Růžové lži.
    14.8.2009 08:56 michal | skóre: 24 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    a) místo strigi/nepomuk používám rozšíření krunneru fsrunner, není to sice to samé ale taky to rychle vyhledává

    b) kbluetoooth4 je už použitelné, ale jen vývojová verze. Umí to jen odesílat a přijímat soubory, ale aspoň něco. Já jsem osobně přešel k blueman, protože jde použít k procházení souborů na mobilu (http://tiny.cc/JTLL6)

    c) vzhled jde jenom o zvyk, když jsem přešel z kde3, tak mi to přišlo divné, po roce už mi přijde divný vzhled kde3

    Nejsem si jistý jestli kde4.3 má všechno co kde3, asi ne. Na druhou stranu kde4 umí podle mě zase dost věcí ,co kde3 neumí.

    15.8.2009 17:17 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    a) fsrunner - kouknu na to, netuším o co jde. pro mě je nutností vyhledávat v obsahu dokumentů.

    b) blueman - jo, toho doporučuje víc lidí.

    c) no kromě subjektivního vzhledu můžu objektivně vytknout Oxygenu (o tom jste mluvil?) slabší ergonomii (plácání místem) na to jsem trochu citlivý. Místo na monitoru je vzácný zdroj.

    d) To je jen dobře, že kde4 umí víc než kde3, to je objektivní fakt, o řadě míst vím, ale z pohledu release managmentu nová verze nelze prohlásit jako stabilního a oficiálního následovníka KDE 3.5.10, dokud nepokryje  veškerou funkcionalitu verze předchozí a nepřinést více chyb než měla předchozí verze. Pokud tomu tak není je to stále jen zajímavá a perspektivní ale vývojová větev. Ta by se neměla objevit ve stabilních repozitářích.

    Pokrytím funkcionality nemyslím, že by KDE4 muselo dělat všechno stejně jako KDE3, muselo stejně vypadat, stejně jmenovat, dialogy s nastavením se mohou přestěhovat, rozdělit, sloučit, přesunout - to je vše OK. Důležité je jestli to stále umožňuje tu provést tu samou akci - například nastavit parametry mountovaného disku jako to krásně uměla KDE3 - jestli je tam ta funkčnost stále je, ideálně stejně pohodlně dostupná. Pokud není, KDE 4.3.x je jen stále nedokončenou vývojovou větví (byť plně použitelnou a stabilní). Je to něco jako byla jádro 2.5 vedle 2.4.

     

    14.8.2009 09:32 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Už konečně platí že právě vydaná verze KDE 4.3.0 pokrývá veškerou funkčnost KDE 3.5.10?
    ne, a bohužel to nikdy platit nebude, viz například bug #197992 komentář #4 a následně diskuse pokračující v bugu #153799, která mimochodem i krásně odpovídá i na tvůj dotaz "Proč a v čem jsou KDE4 větší omalovánky než KDE3?" - tedy aspoň já chápu "omalovánky" jako obecné konstatování, že má eyecandy přednost před funkčností, nikoliv narážku na výběr/počet barev
    15.8.2009 14:54 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Huh, pročetl jsem diskusi a nezdá se mi relevantní. Je to o *defaultním* nastavení klávesových zkratek pro desktopy > 4. Možná se to nedělá automaticky, ale nastavit klávesouvu zkratku pro desktopy > 4 jde, jako to šlo u KDE3. Já tam žádnou regresi oproti KDE3 nevidím.

    Jako naopak reálnou regresi bych viděl absenci dialogu (možnosti) nastavit parametry mountování eterního média. Určitě na to byl bugreport, nemůžu ho teď najít. Možná to tam někde, já to jen ne a ne najít! Pokud to tam někde je, pak to samozřejmě také regrese není, i kdyby to bylo na jiném místě.

    Nad drobnými zhoršeními v oblasti usability jsem ochoten přimhouřit oko, KDE4 má (plánuje mít) více vlastností, některá nastavení se tak propadají z kategorie do sub kategorie, mění místo, jsou možná hůře dosažitelná, to je bužel nutný trade off.

    Ad Omalovánky.

    Takže vy tvrdíte, že termín "omalovánky" vyjdařuje preference v alokaci zdrojů vývojářů směrem od core funkcinonality do okrajové oblasti vizuálních efektů. Zajímavé. Máte pro to nějaké přesnější podklady, statistiky, čísla, interní informace blízké vývoji KDE? Nebo jde o domněku založenou na vizuálním pozorování viditelných vlastností nové verze. To pak pozor, z ledovce je viditelných také jen 10%.

    15.8.2009 23:16 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Já tam žádnou regresi oproti KDE3 nevidím.
    tak si to pročti ještě jednou a střízliv, popřípadě se slovníkem v ruce ... Ctrl+F5, Ctrl+F6 etc did work in previous KDE versions ...
    Takže vy tvrdíte, že termín "omalovánky" vyjdařuje preference v alokaci zdrojů vývojářů směrem od core funkcinonality do okrajové oblasti vizuálních efektů.
    přesně tak
    Máte pro to nějaké přesnější podklady, statistiky, čísla, interní informace blízké vývoji KDE?
    například výše zmíněný bugreport to hezky ilustruje ... opět, vystřízlivět nebo slovník ... "As those shortcuts I listed above are defining features of KDE 4 (Except Firefox of cause) we simply cannot just change them, even if what we have done is caused a regression from KDE 3."

    (ano, jedna vlaštovka jaro nedělá, ale prohlásí-li vývojář něco za "defining feature", tak to snad o něčem svědčí ...)

    jinak ... tak dodej přesnější podklady, statistiky, čísla, interní informace, dokazující opak
    16.8.2009 15:00 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    17.8.2009 15:59 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Tedy do podrobného čtení se mi moc nechce, na to je můj čas dost cenný. Sám jsem nikdy nepoužil desktpů > 4; 99% mi stačí desktop jeden. maximálně když pracuji intenzivně s Gimpem, to je známý win-spammer, tomu se vhodné věnovat celou plochu. Ale budiž, pročetl jsem si diskusi znovu, a hlavně bugreport 153799, a znovu musím trvat na svém. O žádnou regresi nejde. Jde jen o jakési zautomatizované nastavení klávesových zkratek pro desktopy > 5.

    Jasně čtu:

    Please set global shortcuts for virtual desktops > 4 by default: Ctrl+F5, Ctrl+F6 etc.

    nebo tady

    When I use the kcm to alter the amount of virtual desktops to something larger than 4 I run into the problem that there is no key to switch to them.
    When the keyboard-shortcut kcm becomes available I could probably manually alter this, but I think that would be a bad user experience.

    Nikde v celé diskusi není zmíněno, že by to nešlo přiřadit Ctrl+F5 desktopu 5. Jestli je, tak prosím přesný link. Jen nemožnost bych chápal jako uznatelnou regresi, ale o té řeč nění nebo to nemůžu v té dlouhé diskusi najít.

    By default. Není tam nic o tom, že by to nešlo. Jen že to není předpřednastavené. To bych jim s lehkým srdcem odpustil protože:

    - nastavit to vcelku pohodlně jde

    - týká se to velmi malé skupiny uživatelů

    Vyhodnotil bych to jako velmi minoritní ba až spornou regresi v oblasti user experience.

    26.8.2009 11:03 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    O žádnou regresi nejde.
    vs
    Jen že to není předpřednastavené. ... Vyhodnotil bych to jako velmi minoritní ba až spornou regresi ...
    další pokus o seriosní diskusi asi nemá smysl ...
    15.8.2009 21:56 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Však to sa dá nastaviť.

    15.8.2009 23:16 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    případně doprogramovat, že?
    15.8.2009 23:33 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    No áno, aj mne trvalo pár sekúnd, kým som zistil prečo nefunguje Ctrl+F5 a F6, takže som za, aby to bolo ako default a zahlasujem za ten bug. Ale prežívaš to veľmi dramaticky, z tých diskusií to niekedy vyzerá ako keby sa blížil koniec sveta.

    17.8.2009 16:01 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Ne, stačí nastavit. To je podstatný rozdíl. K několika klikům navíc v kontrolním centru nemusíte být programátor.

    26.8.2009 11:09 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    ovšem podstatou několika bugreportů nebyla samotná možnost nastavení, nýbrž defaultní nastavení

    také je podstatný rozdíl, jestli nějaký programátor stráví dejmetomu jednu člověkohodinu opravou bugu, nebo dvacet tisíc lidí stráví tři minuty nastavením, tedy tisíc mínus jedna (a zase plus otravování se s bugzillou) člověkohodin promrdaných ve prospěch eyecandy
    Max avatar 14.8.2009 09:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Včera jsem si řekl, že mám nárok na chvilku odpočinku od práce a tak jsem KDE4 věnoval 4 hodinky :). Procházel jsem si nastavení, efekty, možnosti změny dekorace oken, barev, klávesové zkratky, nastavení panelu, nový kdm atd. Řešil jsem ikony, krusader, amarok2 a další věci. Ještě přemýšlím nad přechodem od pidginu ke kopete (vyzkouším a uvidím). Zatím mám několik kladných a záporných postřehů, ale jelikož jsem si neprošel a neodzkoušel vše, co jsem chtěl, tak zatím jen neobjektivních.
    Až budu doma a budu mít zase chviličku času, budu si studovat dál.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.8.2009 17:00 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Kydby z toho například vznikl blogový zápisek či článek, dej vědět, hlavně jeslti tam budou prozkoumány části "pod kapotou".

    14.8.2009 11:33 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Psal jsem seriál na LinuxEXPRESu, ale KDE se mi měnilo po rukama a dost věcí nejelo podle mých představ, tak je to nedokončené a asi tam moc odpovědí nenajdeš. Ale třeba tam pár informací uvízlo...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.8.2009 15:02 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Jo díky, zrovna do toho koukám. Taky se to veze dost po povrchu, vizální stánka, GUI, ale budiž, věci kolo nastavování, praktické postřehy, jsou tam pro mě nové informace, plus zajímavá kapitola mi přišel článek o Dolphinu.

    14.8.2009 12:26 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    na gentoo strigi mi funguje bez problemu ..... intergrace s krunnerem je bomba , a strigi mi vubec nesaha na disk:) jakmile ma index tak jen pri zmenach a automaticky se stopuje pri zatezi. Nastavit jde v pohode v nastaveni systemu \ rozsirene (advanced)
    USE="-gnome -kde";turris
    14.8.2009 12:36 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Jo ta integrace s kRunnerem je fakt super, to s emi taky líbí. Mě se líbí vůbec Nepomuk. ALE bohužel mám dost problémů, obrovská spotřeba paměti, ne tak snadné filtování výsledků a další věci co jsem popsal nahoře... Máš pravdu že se vždycky indexování samo vypne pro šetření zdroji a že po vytvoření indexu a Strigi skoro vůbec nevím :) Kubuntu 9.04 ...

    ...
    15.8.2009 16:58 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    No mě Strigi taky v podstatě funguje. Ale bez problémů? Najde vám vám vždy všechno co by měl? Nemí opominout jediné, i "nesmyslné" ne-slovníkové (např název firmy, jméno člověka, kombinace jazyků atd.)  slovíčko. testoval jste to intenzivně?

    Moje zkušenosti jsou v příspěvku dole.

    15.8.2009 17:31 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    Mimochodem, jaký front end pro Strigi používáte?

     

    14.8.2009 22:07 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    Lepší se vlastnosti Konqueroru jako správce souborů nebo už to s ním odpískali? Mě se myšlenka multifukčního Konqueroru líbila
    Nemyslím, že sa nejak radikálne lepšia vlastnosti Konqueroru ako správcu súborov. Ale ani si nemyslím, že by sa zhoršili. Občas používam Konqueror občas Dolphin. Dolphin nepriniesol nič prevratné čo by ma prinútilo prepnúť úplne. U oboch mi vadí, že sa neovládajú s klávesnice tak pohodlne ako Windowsový explorer - teda, že Tab ma prepne medzi directory tree a zoznamom súborov a stláčanie kláves skáče po súboroch s tými písmenami na začiatku - to funguje len ak sú triedené podľa mena a aj tak sa rozlišuje medzi selektnutým a focusnutým itemom čo mi pripadé neprirodzené.

    Čo je merge copy.
    Už konečně platí že právě vydaná verze KDE 4.3.0 pokrývá veškerou funkčnost KDE 3.5.10?
    Kým nebude Quanta Plus a KDevelop tak si nerobím nádeje. Kdevelop je, ale rozchodiť v ňom debugovanie HelloWorld s vlastným Makefile-om sa mi nepodarilo. Za Quantou držím smútok.

    Phonon, solid, nepomuk a strigi - moc sa to nevyznám. Phonon je zvukový podsystém? So zvykom problém nemám. A ten zvyšok? Ak by niečo z toho riešilo fulltextové vyhľadávanie v helpoch, tak by to nebolo na zahodenie, ale inak ... o čom to vlastne je? Ak to má indexovať na pozadí všetko, čo to nájde na disku tak ako Vista, tak ďakujem neprosím.
    Hodně barev? Výrazné pastelové barvy? Přeplácené ikony? Ani jedno není problém změnit.
    Už som tu v nejakom blogu spomínal. Defaultný set tém je nejaký ponuro čierny.
    15.8.2009 16:41 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    > Dolphin nepriniesol nič prevratné čo by ma prinútilo prepnúť úplne.

    Asi tak. Na složitější operace stejně stále používám Krusader - integrace s KRename, synchronizace, porovnávání adresářů, rychlé otevření souboru (F3, F4) v textovém/hexa editoru bez ohledu na příponu (typ souboru) atd.

    > Kým nebude Quanta Plus a KDevelop tak si nerobím nádeje.

    Já měl na mysli funkčnost KDE desktopu (jádro, základní knihovny, WM, GUI, démoni, služby, nastavení, kontrolní centrum, kontrola mountování, integrace kontroly pravopisu, intenacionalizace etc, etc), ne aplikace postavené nad KDE. Stále jde spouštět KDE3 aplikace z KDE4 pak o žádnou funkčnost nepřicházíte. Přechod jednotlivých aplikací na nové knihovny samozřejmě může trvat dlouho, s tím nic KDE Team nenadělá, práce mají i s desktopem i tak dost. Gnome aplikacím to také trvalo roky po vydání Gnome 2 na novou platformu přejít.

    Quanta Plus nebude? Má to následovníka? Integrovali to s KDevelop?

    > Phonon je zvukový podsystém?

    Ne tak docela. Multimediální. Ale věci okolo videa chybí. Já jsem si of toho sliboval, a stále slibuji, například centralizované nastavování vlastností kodeků (preference implementací, nativní ffmpeg vs. win32 kodek), nastavení kódování českých titulků, font a velikos titulků, pozice titulků pod nebo přes video, a tak dále. V současnoti tohle všechno je nutné nastavit v každém programu zvlášť, takže minimálně v Kaffeine-Xine, MPlayeru a VLC. V každém se to nastavuje trochu jinak a jinde - otrava!

    To bylo uživatelské hledisko, ještě větší význam by to mělo mít pro vývojáře mutlimediálních aplikací. Odstíní jím to problémy a nejednostnosti mezi jednotlivými implemenatcemi (jádry, enginy) přehrávačů (xine, mplayer, gstreamer), umožní být flexibilní (měnit impelemantaci) a v neposlední řadě vše v KDE API kabátku (menší learning curve).

    Ad Indexace

    Jestli ji využíváte záleží podle toho co s počítačem děláte, na gamerské, čistě vývojářské, čistě experimentální nebo serveru indexaci neuživíte. Na všem ostatním ano. Na všem ostatním je to nutná věc. Pokud používáte počítač k podnikání (hora dokumentů - faktury, smlouvy, ..) k výzkumu (hora dokumentů - výpisky, vlastní články, rešerše), studiu, domácí finance, občasné spisování, a podobně. Ba i na grafickém pracovišti nepříde textový vyhledávač nazmar (text ve vektorových formátech, text v popiskách fotek).

    Pokud se vám nepříčí myšlenka šíršího rozšíření nad současné 1% desktopů (hádám hlavně vyvojářské a exerimentální mašiny a domácí mašiny administrátorů sítí a serverů) pak je to velmi důležitá věc.

    Já si bez toho práci nedokůžu představit. Jsem OSVČ, faktury, smlouvy, oskenované dokumenty, timesheety;  mám horu výpisků, částečně vedu domácí finance (flexibilní spreadsheet) plus integrovaný mailbox - bez desktopového vyhledávače v obsahu lokálních dokumentů a jeho indexu bych se na disku nevyznal ani omylem.

     

    15.8.2009 20:55 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?
    > Quanta Plus nebude? Má to následovníka? Integrovali to s KDevelop?
    Quanta plus bude. Ale potrvá to. Tipujem viac ako rok. Web site sa neupdatuje, mailing listy spia, svn verzia sa zbuildovat dá, ale ako stará quanta nevyzerá ani zdaleka (ak má niekto inú skúsenosť, nech sa ozve. Možno som len zvrzal build.). Nová quanta má byť založená na frameworku KDevelop, ktorý sám má do slušného stavu ďaleko. Mám pocit, že Quantoví vývojári (všetci dvaja) sa skôr hrabú v tom, ako debugovať JavaScript a PHP a nie ako mať funkčné editovanie html/css. Ďalší vývojári by mohli pribudnúť, keď bude KDevelop v lepšom stave.

    Ako náhradu som skúsil použiť Web Page Editor plugin v Eclipse, ale nie je to celkom ono. Ďalšou možnosťou je použiť Quantu z KDE 3.x.
    17.8.2009 16:06 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalitní články o KDE4. Existují?

    To je fakt, Eclipsí web designer je bída. Pokud, vzácně nějaké web UI dělám, pak v Kompozeru, a zdrojáky už v Eclipse zpracovávám jako kód.

    Ovšem Kompozer je taky víceméně zombie a nový Glazmanův projekt je jakási sotva alfa. wisiwig html editory v linuxu je to v současné době bída.

    15.8.2009 16:55 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Čo je merge copy?

    Ŕešení situace, kdy kopírujete do (částečně) existující souborové a adresářové struktury.

    Taková situace nastává při ad-hoc jednoduchém sloučení (skoro synchronizace) dvou adresářů, sloučení obsahu malého USB disku který si nosíte např. do práce s hlavním HDD na kterém děláte doma, když napravujete přerušené kopírování (pád aplikace v půlce přenosu, rozpojení USB kabelu do externího diku a tak dále).

    Řešení jsou v podstatě dvě, pokud chcete pokračovat v kopírování - Copy overwrite nebo copy merge. Copy merge má blízko k synchroninaci ale jsou tu rozdíly. Soubory se netestují na rozdíly, jen pokud soubor neexistuje v cílovém adresáří, pak je vložen. Nic se nikde nemaže. Zdroj nemusí ani zdaleka obsahovat všechny cílové soubory (fragment cílové struktury).

    Dovolím si tvrdit, že merge copy je to co obvykle uživatel chce. Použití copy overwrite může mít fatální následky - nechtěné smazání souborů v cílovém podadresáři.

    Pokud šlo copy merge nastavit i u KDE3 Konqueroru tak teda nevím kde. jen Krusader to běžně uměl odedávna.

    15.8.2009 16:03 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Porovnání Strigi vs Strigi vs Beagle

    Mám radost, že tolik lidí zareagovalo za (ne)funkčnost Strigiho, obecně vyhledávání v obsahu souborů. Jeden si pak nepřipadá tak sám, tak blázen, že něco takového používá a že je na tom tak trochu závislý. Něco jako skupinová terapie.

    Mě KDE4 Nepomuk-Strigi funguje. Tedy běží, indexuje a se značnou dávkou snahy lze se dobrat i nějakých výsledků. Ty ale nestojí z anic. Jsou jen zlomkem toho co správně najde Beagle (na Lucene) a klasický Strigi (taky postavený nad Lucene). Ne že by Nepomuk-Strigi nějaké dokumenty ignoroval, ale jako by v nich ignoroval 90% termínů. Proč se tak děje. Kde je chyba? Zevrubně jsem situaci otestoval na své rozsáhlé sbírce dokumentů, a tady jsou výsledky:

    Beagle - nemá nativního klienta pro KDE4. Kerry z KDE4 trunk (0.2 alpha?)  je nedodělek, byť ho Mandriva distribuje, nenaběhl ani jednou. S nám také padá integrace s ostatními částmi KDE4 protože ta byla realizována právě pomocí Kerry (kromě KDE GUI to byl i jakýsi adaptér pro Beagle). Funguje spolehlivě, používám ho už hodně dlouho. Založen na ověřené a vyhlášené knihovně Lucene.

    Klasický stand alone Strigi nad Lucene (CLucene) - vida, stejný backend (Lucene) a stejné, relevatní a úplné, výsledky! Použitelné výsledky, ale žádný nepoužitelný klient! Ten distribuovaný s strigim není myšlen na seriózní práci, je to jen demostrační program, navíc neudržovaný a chybový. Opět, zcela chybí integrace se zbytkem KDE4.

    Strigi pod (nad? v? s?) Nepomukem (?) - trochu se v těch vztazích Strigi vs Nepomuk vs Soprano a jine backendy moc neorientuji. Nemá vlastního klienta a výsledky lze jen horko těžko objevit v Dolphinu a Konqueroru pokud zadáte nepomuksearch:/ do URL field a za to vyhledávané termíny. Huh. Nic pro linuxové nováčky. Mě to dalo dost zabrat než jsem to objevil. Integrace s KDE jakás takás je, klient mizerný, uživatelsky nepřívětivé, kvalita vyhledání mizerná, nepoužitelné.

    Jinak Mandriva aktivně sponzoruje vývoj Nepomuku (a tím i Strigiho?) to je velmi sympatické, už druhý projekt spojený s KDE4 o kterém vím. Méně sympatický je už důsledek, že protlačila do stable release 2009.1 nefunkční alfa verzi Kerryho.

    Mám o tom rozepsaný celý nový blogový příspěvek.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.